Archiwum Forum Styczeń 2020
(87 tematów na forum)
-
Stypendium socjalne w pieczy zastępczej - czy dochód brata się liczy?
przez: ness12 | 2020.1.1 16:35:3
Witam, mam pytanie odnośnie stypendium socjalnego. Jeżeli mój tata nie żyje od 3 lat, a z moją mamą biologiczna nie mam kontaktu oraz nie otrzymuje żadnych alimentów, a aktualnie jestem w pieczy (...) czytaj dalej»
-
Wyrok uniewinniający jako pokrzywdzony - czy mogę złożyć apelację?
przez: slawkali | 2020.1.1 18:16:22
Dzień dobry Jestem pokrzywdzony z art. 190 par. 1 kk. 31-12-2019 sąd wydał wyrok uniewinniający. Niestety, nie jestem oskarżycielem posiłkowym gdyż za późno złożyłem wniosek. Po ogłoszeniu (...) czytaj dalej»
-
Dom z kontenerów morskich na działce - czy potrzebne pozwolenie?
przez: Jacek1407 | 2020.1.2 7:4:36
Faktycznie wystarczyło tylko zgłoszenie, nic więcej. czytaj dalej»
-
Zmiana adresu w firmie pożyczkowej z powołaniem na RODO
przez: molkan | 2020.1.2 15:54:9
Witam, Mam pozyczke w firmie pożyczkowej (chwilowke). Próbuje zmienić adres zameldowania ktory podalem przy zawarciu umowy Zadzwonilem na ich infolinia na kaza mi wyslac formularz aby zmienic moj (...) czytaj dalej»
-
Podatek od darowizn przy comiesięcznych przelewach od rodziców
przez: michalkudlacz93 | 2020.1.3 1:1:40
Dzień dobry, W latach 2012-2018 podczas studiów otrzymywałem od rodziców comiesięczne przelewy w wysokości 2tys. zł (Łącznie przez 6 lat było to około 150tys. zł). Czy zalicza się to jako (...) czytaj dalej»
-
Tauron nie wystawił faktury a rozpoczął windykację - co robić?
przez: sabinka1889 | 2020.1.3 9:45:11
Witam. We wrześniu wnioskowałam o zwiększenie mocy w domu. Po krótkim czasie dostałam umowę oraz również Kalkulację opłaty za przyłączenie (314zł). Pkt 7 tej Kalkulacji mówi: "Należność (...) czytaj dalej»
-
Niewykorzystany urlop - przedawnienie po trzech latach czy rok
przez: sowix | 2020.1.3 19:39:25
Jak to jest z zaległymi urlopami.. w internecie morze sprzecznych informacji .. A sytuacja która dotknęła mojego znajomego jest dość dziwna dla mnie, a mianowicie pracował przez trzy lata w firmie (...) czytaj dalej»
-
Rozliczenie działalności blogowej o kasynach internetowych
przez: Wonsalski | 2020.1.4 16:2:57
Mam zagwozdkę prawną. Może ktoś będzie miał ochotę coś doradzić, a za szczegółową pomoc w tej sprawie chętnie zapłacę. O co chodzi. Stworzyłem niewielkiego angielskojęzycznego bloga (...) czytaj dalej»
-
Legalność zbierania danych osobowych przez strony internetowe
przez: Agnieszka8456 | 2020.1.7 10:32:45
Czy ktoś wie na ile takie zbieranie o nas danych jak np tu https://dermatic.pl/ jest zgodne z prawem i czy da się to jakoś omijać? czytaj dalej»
-
Dotykanie kuzynki w dzieciństwie - czy grożą mi konsekwencje prawne?
przez: Piff1234 | 2020.1.7 18:49:12
Witam, dziś naszedł mnie taki problem... Otóż przypomniałem sobie o sprawie sprzed 10 lat jakoś, miałem wtedy 13 lub 14. Nigdy mnie to nie trapiło ani nie nurtowało, ale teraz jakoś mi wpadło (...) czytaj dalej»
-
Kolizja drogowa z poślizgiem na lewy pas - czy ponoszę winę?
przez: xmoko | 2020.1.8 9:55:16
Witam miałem takową sytuację, samochód z prawego pasa nagle zjechał na mój pas czyli środkowy bez kierunkowskazu, musiałem gwałtownie hamować z 80 km/h dosłownie parę metrów do samochodu. (...) czytaj dalej»
-
Kolizja drogowa z poślizgiem na lewy pas - czy ponoszę winę?
przez: xmoko | 2020.1.8 10:2:45
Zapomniałem dodać kierowca samochodu który zajechał mi drogę nie zatrzymał się czytaj dalej»
-
Postępowanie spadkowe bez informacji o majątku i długach babci
przez: Angelkao | 2020.1.8 11:46:31
Dzień dobry wszystkim. Może tutaj uda mi się znaleźć odpowiedzi na moje pytania. Otóż w sierpniu ubiegłego roku zmarła moja babcia. Babcia miała duży dom stojący na dwóch działkach budowlanych. (...) czytaj dalej»
-
Dodatkowe koszty leczenia dziecka poza zasądzonymi alimentami
przez: Kinnqueen | 2020.1.8 12:28:47
Witam serdecznie,mąż ma zasądzone alimenty na syna z poprzedniego związku w wysokości 570zl.Dwa miesiące temu matka dziecka chciała od nas połowę kosztów za dentystę prywatnego ponieważ dziecko (...) czytaj dalej»
-
Wpływ zawieszenia działalności na umowę zlecenie studenta
przez: martekv3 | 2020.1.8 12:33:16
Dzień dobry! Nigdzie w internecie nie potrafię znalezc odpowiedzi na moje pytanie. Mam działalnosc usługową od ponad 3 lat i zawieszam ją regularnie mniej więcej na 6 miesięcy na okres zimowy (...) czytaj dalej»
-
Najem okazjonalny dla kilku osób - jak podpisać umowę?
przez: W2Ktdw1 | 2020.1.9 0:26:40
Jak wygląda kwestia aneksu o najem okazjonalny jeśli najemcami jest kilka osób - mieszkanie 2 pokojowe - 1 jedynka i 1 pokój 2 osobowy. Zależy mi na tym by ze strony każdego z lokatorów chroniła (...) czytaj dalej»
-
Reklamacja komórki lokatorskiej o nieprawidłowej powierzchni
przez: galosova | 2020.1.9 15:14:25
Witam, Podpisalam umowe deweloperska na zakup mieszkania wraz z miejscem postojowym i komorka lokatorska (czesci przynalezne do lokalu). W akcie notarialnym zostala wpisana komorka lokatorska za cene (...) czytaj dalej»
-
Zachowek przy testamencie z zapisem windykacyjnym na rzecz kuzynki
przez: rtpan | 2020.1.10 22:10:4
Witam, Przeczytałem trochę artykułów, ale im więcej czytam tym mniej wiem, dlatego proszę Was o pomoc. Moja babcia miała 3 dzieci (2 córki i syna). Obie córki mają po jednym dziecku, natomiast (...) czytaj dalej»
-
Obniżenie alimentów na dorosłą córkę przy nowej rodzinie
przez: wojtekzbik83 | 2020.1.10 22:27:21
Witam. Mam kilka pytań dotyczących możliwości obniżenia alimentów na dorosłą córkę. A więc może wszystko od początku. Córka na dzień dzisiejszy niedawno skończyła 19 lat i uczy się (...) czytaj dalej»
-
Dobry prawnik w prawie spadkowym w rejonie Olkusza i Chrzanowa
przez: Horstkot | 2020.1.11 9:15:23
Witam, również poszukuje, dołączam się do pytania. czytaj dalej»
-
BeActive zakończył współpracę z Fitness Academy - czy mogę odstąpić?
przez: Zanetak95 | 2020.1.11 16:18:22
Witam wszystkich. Od kilku lat korzystam z usług jednej z siłowni fitness academy. Często kupowałam karnet do klubu na stronie ebeactive.pl w promocji 3+3 za 269 zł. Zawsze klub fitness academy był (...) czytaj dalej»
-
Podatek od sprzedaży mieszkania z darowizny i budowa domu
przez: zzuullll | 2020.1.13 6:19:4
Dzień dobry. Mamy kilka pytań które w ostatnim czasie się pojawiły. Czy ktoś mógłby nam pomóc z odpowiedzią na nie. Małżonka w sierpniu 2019 otrzymała jako darowiznę mieszkanie w Pruszczu (...) czytaj dalej»
-
Rozliczenie podatkowe sprzedaży urządzenia z nową baterią
przez: 9o8i7u | 2020.1.13 18:6:7
Dzień dobry, Zamierzam sprzedać urządzenie, które ma wiele lat. Do niego dodałbym baterię, od której nie upłynęło jeszcze 6 miesięcy. Jak miałbym rozliczyć tę transakcję, jeśli bateria (...) czytaj dalej»
-
Przesunięcie dni pracy w systemie zmianowym - czy mam usprawiedliwioną nieobecność?
przez: Gucioreek | 2020.1.14 7:12:33
Witam !Pracuje w 3 zmianowym systemie pracy od roku czasu ... przysłowiowe nocki zaczynają się od 22 w niedziele do 6 rano w poniedziałek, i tak do piątku do 6 rano schodzę i mam weekend, w następnym (...) czytaj dalej»
-
Działka rolna z warunkami zabudowy - jak obejść ustawę o ochronie gruntów?
przez: kasienkaak | 2020.1.14 10:13:13
Witam, Moi rodzice posiadają działkę rolną (po dziadkach), którą chcą mi przepisać w darowiźnie. Działka na powierzchnię 24 ary. Według planu zagospodarowania (2009-2019) jest przeznaczona (...) czytaj dalej»
-
Firma Intrum kupuje spłacony dług i wpisuje do KRS
przez: paulina17021990 | 2020.1.14 10:32:2
Witam, miesiąc temu firma Intrum Justica poinformowała mnie o zakupie długu od banku ING (który w całości spłaciłam dwa lata temu, kwota nie była wysoka). Bank sprzedał wierzytelność. Przesłałam (...) czytaj dalej»
-
Poszukuję dobrego adwokata do kredytu frankowego
przez: kosek77 | 2020.1.14 12:30:22
Jeżeli chodzi o kredyty we frankach to teraz powinno być trochę łatwiej po wyroku TSUE, jak będzie jednak czas pokaże. Ja osobiście jestem klientem Kancelarii Rafała Sangowskiego i jestem zadowolony. (...) czytaj dalej»
-
Sprzedaż nieruchomości z dożywotnią służebnością osobistą
przez: *******.*********97@*****.*** | 2020.1.14 12:36:1
Tata przepisał mi gospodarstwo rolne. Jednocześnie ustanowiłam na jego rzecz nieodpłatną dożywotnią służebność osobistą polegającą na korzystaniu z jednego pokoju, kuchni, łazienki, ogrodu. (...) czytaj dalej»
-
Przyłącze wody przez działkę gminną - czy gmina może żądać opłaty?
przez: krzmis | 2020.1.14 16:12:50
Dzień dobry! Planuję przyłącze wody do swojej działki. Wodociąg ma być poprowadzony częściowo przez działkę należącą do gminy (wzdłuż drogi wewnętrznej), otrzymałem oświadczenie od (...) czytaj dalej»
-
Druga licytacja nieruchomości - czy zostałem powiadomiony o sprzedaży?
przez: Bronek7777 | 2020.1.14 16:16:56
Witam.Jestem tu nowy. Jestem dłużnikiem i odbyła się II licytacja mojej nieruchomości. Kilka dni po licytacji dostałem sms od Komornika że wzywa mnie do spłaty długu więc logicznie myśląc (...) czytaj dalej»
-
Wpływ urlopu dziekańskiego na wypłatę renty rodzinnej po ukończeniu lat
przez: Ayla94 | 2020.1.14 17:52:21
W lipcu 2019 ukończyłam 25 lat. Z uwagi na to, że byłam wtedy po ostatnim zdanym egzaminie na IV roku renta rodzinna po zmarłym rodzicu została mi przedłużona do czerwca 2020. Niestety obecnie (...) czytaj dalej»
-
Sprawozdania z zamówień publicznych - które umowy wykazywać?
przez: Parwatka | 2020.1.14 22:11:37
W związku z wymogiem ustawodawczym ws. przekazywania sprawozdań z zamówień publicznych, mam parę pytań: 1. Jak należy wykazywać umowę o przedmiot na czas określony, ale wd. zużycia, gdzie (...) czytaj dalej»
-
Chcemy oddać dziecko, które adoptowaliśmy
przez: jacek2000 | 2020.1.14 23:8:48
Witam, byliśmy bardzo udanym małżeństwem, nie mieliśmy swoich dzieci, i chcieliśmy adoptować. Adoptowaliśmy 2 dzieci. Po czterech latach chłopiec wykończył nas nerwowo, mając 10 lat mówił (...) czytaj dalej»
-
Wypłata środków z serwisu jako osoba niepełnoletnia
przez: kinoam | 2020.1.15 12:37:39
Na stronie z możliwością grania w gry na prawdziwe pieniądze od Playtech https://slots-russia.com/igrovie-avtomaty-playtech zawsze jasno określone wszystkie zasady, zwłaszcza te, które odnoszą (...) czytaj dalej»
-
Prawo babci do dziedziczenia gospodarstwa przepisanego na wnuka
przez: Domin6kila | 2020.1.15 13:37:54
Dzień dobry z racji że co radca to co innego słyszę szukam jakiś konkretnych odpowiedzi. Ojciec na syna przepisał gospodarstwo pozostałe dzieci nie chciały bo było zadłużone. Jedynie było (...) czytaj dalej»
-
Kompensacja podatkowa strat z GPW z zyskami z funduszy zagranicznych
przez: Kordian1985 | 2020.1.15 17:46:18
Witam Miałem startę na GPW w 2017 roku 10.000zł. Zastanawiam się, czy mogę skorzystać z kompensacji podatkowej biorąc pod uwagę aktualne zyski z funduszy zagranicznych (Niemcy, luksemburg). Czy (...) czytaj dalej»
-
Kompensacja podatkowa strat z GPW z zyskami z funduszy zagranicznych
przez: Kordian1985 | 2020.1.15 17:49:29
Witam, Miałem stratę na GPW w 2017 roku -10.000. Czy mogę skorzystać z tej starty jako kompensację podatkową biorąc pod uwage aktualne zyski z funduszy zagranicznych (Niemcy i Luxemburg)? Pozdrawiam czytaj dalej»
-
Odzyskanie narzędzi zastawionych w lombardzie przez pożyczkobiorcę
przez: marcin8181 | 2020.1.15 21:28:40
Witam. Mam taki oto problem. Okolo 2 miesiecy temu pozyczylem znajomemu narzedzia na dwa tygodnie. Po tym okresie upomnialem sie o zwrot. Kolega zaczol wymyslac rozne historie i trwa to do dzisiaj. W zeszlym (...) czytaj dalej»
-
Wynajem mieszkania we współwłasności - czy mogę bez zgody drugiego właściciela?
przez: Piotr172 | 2020.1.16 1:19:8
Dzień dobrym, Zwracam się do Was z prośbą o pomoc w sprawie wynajmu mieszkania które znajduje się w domu dwurodzinnym. Mieszkania w budynku są niezależne i posiadają osobne wejścia (...) czytaj dalej»
-
Uchylenie alimentów dla niepełnosprawnego z dzieckiem na utrzymaniu
przez: Tata78911 | 2020.1.16 11:10:7
Witam jestem osobą niepełnosprawną mam stopień umiarkowany na stałe i całkowitą niezdolność do pracy stwierdzone przez ZUS również mam syna przy sobie który matka oddała mi dobrowolnie mi (...) czytaj dalej»
-
Ktoś zastrzelił mojego psa z broni palnej - jakie postępowanie powinno być?
przez: baltazar877 | 2020.1.16 12:44:22
Witam, potrzebuje porady w danej sprawie. Ktoś zastrzelil z broni palnej mojego pieska kiedy bylem z nim na spacerze na lace i stalem za zwierzatkiem ok 10 m po czym uciekl z miejsca zdarzenia. Piesek (...) czytaj dalej»
-
Ktoś zastrzelił mojego psa z broni palnej - jakie postępowanie powinno być?
przez: baltazar877 | 2020.1.16 12:48:47
Witam, potrzebuje porady w danej sprawie. Ktoś zastrzelil z broni palnej mojego pieska kiedy bylem z nim na spacerze na lace i stalem za zwierzatkiem ok 10 m po czym uciekl z miejsca zdarzenia. Piesek (...) czytaj dalej»
-
Oszustwo przy zakupie zwolnienia lekarskiego przez internet
przez: Kontolol111 | 2020.1.16 17:12:35
Witam Pytanie odnośnie oszustwa internetowego, tzn lekarz nie chciał mi wystawić zwolnienia z pracy pomimo tego że byłem na antybiotyku (starej daty babka) więc uznałem że spróbuje kupić zwolnienie (...) czytaj dalej»
-
przez: odszczekacpolske | 2020.1.16 23:12:19
Wspierajcie kampanię na FB - ODSZCZEKAĆ POLSKĘ - postulujemy wprowadzenie przepisów na wzór Zachodni w sprawie posiadania psów (Szwajcaria, Holandia, Wielka Brytania i Niemcy). Wspierajcie nasz profil, (...) czytaj dalej»
(Zobacz 73 odpowiedzi) | Strony: 1 2
-
Nieprawidłowe rozliczenie alimentów przez komornika z funduszem
przez: Jestemsama1 | 2020.1.17 0:6:23
Witam, ojciec dziecka ma zadłużenie komornicze od 2011r, w 2015r wpłacił mi pocztą 6000tyś zł. Po ustaleniu z komornikiem przelałam te pieniądze komornikowi. ponieważ pobieram z fa po 500zł (...) czytaj dalej»
-
Czy muszę płacić alimenty nie wiedząc o urodzeniu dziecka
przez: Jestemsama1 | 2020.1.17 0:39:59
Witam, ojciec dziecka ma zadłużenie komornicze od 2011r, w 2015r wpłacił mi pocztą 6000tyś zł. Po ustaleniu z komornikiem przelałam te pieniądze komornikowi. ponieważ pobieram z fa po 500zł (...) czytaj dalej»
-
Prawo rodzica do mieszkania z pełnoletnimi dziećmi po rozwodzie
przez: marben12 | 2020.1.18 12:51:12
Dzień dobry Jestem po rozwodzie z winy byłej żony. W moim mieszkaniu mieszka dwójka pełnoletnich naszych dzieci. Czy córka może zapraszać do mego mieszkania kogo chce i kiedy chce? Prawnik mówi, (...) czytaj dalej»
-
Zmiana nazwiska 14-latka po rozwodzie macochy z ojczymem
przez: paulina12345 | 2020.1.19 19:40:28
Witam mam pytanie 5 lat temu dostałam darowiznę mieszkania od rodziców niestety mój tata 3 lata temu zmarł a mama mieszka w tym mieszkaniu ponieważ ma dożywocie w akcie , z mama mieszka brat obydwoje (...) czytaj dalej»
-
Wyprowadzenie brata alkoholika z mieszkania otrzymanego w darowiźnie
przez: paulina12345 | 2020.1.19 19:53:42
Witam jestem właścicielem mieszkania dostałam.darowiznę od rodziców tata zmarł SW a matka mieszka z bratem alkoholikiem on nie dokłada sie do opłat tylko ponoc robi jakieś zakupy co tydzień ale (...) czytaj dalej»
-
Samochód z UE na naprawę - czy płacę akcyzę za 6-8 tygodni?
przez: rally333 | 2020.1.19 22:50:4
Czy od samochodu przywiezionego do Polski z innego kraju UE w celu naprawy, która potrwa ok 6-8 tygodni muszę zapłacić podatek akcyzowy? Samochód zostanie spowrotem odwieziony do kraju macierzystego, (...) czytaj dalej»