Forum prawne (strona 427)
Trzeba obniżyć stopy procentowe
Czeka nas obniżka stóp procentowych. Wyniknie ona z kilku czynników min. z :-konieczności redukcji deficytu i długu
-zmniejszenia napływu funduszy unijnych.
-umocnienie złotego
-ograniczenia ... Zobacz wątek
2012.8.9 10:8:43
Pomysł na uniknięcie stosowania 75-proc.
Wystarczy, że kontrolowany podatnik udowodni, że dodatkowe środki to niezaewidencjonowane przychody z działalności gospodarczej. Tadam! ... Zobacz wątek2012.8.9 10:1:48
Ustawa SLD o religii w szkołach.
To jest pomysł który w życie powinien wejść już dekadę temu. ... Zobacz wątek2012.8.9 9:31:0
Sprostowanie na artykuł.
Nie. możliwość odpowiedzi została wykluczona, musi wystarczyć sprostowanie. ... Zobacz wątek2012.8.9 9:30:15
Nie możność unieważnienia małżeństwa??
Nie można unieważnić małżeństwa po jego ustaniu. Czyli jak jest najpierw rozwód, to znaczy ze był ślub i koniec. Ma to znaczenie przy podziale spadku. No bo małżeństwo unieważnione wyklucza ... Zobacz wątek2012.8.9 9:28:10
Publiczne obrażenie osoby.
Na pewno ta starsza pani, beknie solidnie, bo przecież w tamtym roku podniesiono wysokość kary grzywny za przeklinanie w miejscu publicznym. Pan zapewne będzie mógł powiedzieć że poniósł szkody ... Zobacz wątek2012.8.9 9:25:12
Dodatkowe pieniądze dla bezrobotnych!!
Hmmm... spoko opcja. Nie wie pan napewno ile wynosza te dodatki?? ... Zobacz wątek2012.8.9 9:23:23
Są pierwsze zawiadomienia od klientów Amber Gold.
No i AMBER GOLD zaczął wczoraj wypłacać te pieniądze czy nie????Czemu nie zlecono kontroli tego para banku wcześniej zeby sprawdzic czy jest on rzetelny i bezpieczny????? Tylko teraz jak sie sypie ... Zobacz wątek
2012.8.9 9:22:44
Administrator poczty on-line...
Czy administrator poczty on-line, w zamian za zmianę hasła do konta pocztowego, może ode mnie żądać numeru PESEL i ksero dowodu osobistego? I jak też powinno to przebiegać? Powinien być do tego ... Zobacz wątek2012.8.9 1:5:9
prawnik w krakowie
Witam.Wątek trochę stary, ale jeśli ktoś szuka dobrego prawnika w krakowie w kwestiach prawa rodzinnego i rozwodowego, polecam Annę Jasielską z kancelarii radcowskiej Mariusz Boruch. Korzystałem ... Zobacz wątek
2012.8.8 19:15:49
Zamknięto mój OSK. Właściciel nie chce wydać dokumentów
Witam, mam problem. Mój Ośrodek Szkolenia Kierowców (OSK Driver w Lublinie) został zamknięty, a ja nie mogę uzyskać dokumentu o ukończeniu kursu. Z właścicielem nie można się skontaktować ... Zobacz wątek2012.8.8 13:21:43
Anulowanie umowy sprzedaży - zwrot pieniędzy
Witam,zakupiłem w sklepie internetowym produkt i dokonałem za niego zapłaty przelewem. Niestety okazało się, że produkt jest nie dostępny i sprzedający zaproponował anulowanie zamówienia i ... Zobacz wątek
2012.8.8 12:59:3
Nielegalne przekroczenie granicy.
Witam, mam zdaje mi się proste pytanie. Czy w związku ze strefą Schengen, możliwe jest nielegalne przekroczenie granicy w obrebie państw członkowskich UE przez obywatele jednego z tych krajów? Np. ... Zobacz wątek2012.8.8 10:7:36
Podział MSWiA - Komorowski złożył podpis.
No i jednak dojdzie do podziału MSWiA. Ministerstwo ma zostać podzielone na dwa osobne resorty, administracji i cyfryzacji oraz spraw wewnętrznych. Pytanie czy przypadkiem nowe ministerstwo to nie ... Zobacz wątek2012.8.8 10:3:39
Ruch Poparcia Palikot chce nie karanie pijanych rowerzystów.
Art. 178a ustawy z dnia 6 czerwca 1997 roku stanowi, że występek polegający na prowadzeniu na drodze publicznej, w strefie zamieszkania lub w strefie ruchu, w stanie nietrzeźwości lub pod wpływem ... Zobacz wątek2012.8.8 10:0:37
Molestowanie dzieci nie przedawnia się?
Hej, mam pytanie czy już jest aktualna ta zmiana o której tyle mówiono że molestowanie dzieci nie będzie się przedawniać w czasie?... Zobacz wątek
2012.8.8 9:55:43
Bezrobotny i umowa o zlecenie.
Niestety tak. Jest to chore. Ale w takim kraju żyjemy. ... Zobacz wątek2012.8.8 9:45:43
Czy można za darmo sprawdzić biuro podróży??
Tak:) KRD wystawia tzw. certyfikaty rzetelności. Firmy, które uczestniczą w programie, umieszczają certyfikat na swojej stronie internetowej. Jeśli certyfikatu nie ma to raczej lepiej sobie odpuścić ... Zobacz wątek2012.8.8 9:44:49
Co należy zrobić aby otrzymać świadczenie w postaci \"wczasów pod gruszą\"?
To, czy pracownik może skorzystać z takiej formy pomocy, zależy od postanowień regulaminu Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Ogólnie do korzystania z takich świadczeń są uprawnieni ... Zobacz wątek2012.8.8 9:42:20
Ile wódki można przywieźć z wakacji?
1 litr mocniejszego alkoholu o mocy powyżej 80%. Albo 2 litrów alkoholu o mocy do 22 %, lub 4 litrów wina musującego i ostatnia opcja 16 litrów piwa. ... Zobacz wątek2012.8.8 9:37:52
Co oznacza zasada wzajemnego szacunku?
Art. 113 § 1 stanowi, że niezależnie od władzy rodzicielskiej rodzice oraz ich dziecko będą mieć prawo i obowiązek utrzymywania ze sobą kontaktów. Zasada wzajemnego szacunku w relacjach pomiędzy ... Zobacz wątek2012.8.8 9:36:35
Unieważnienie małżeństwa.
Powodami unieważnienia mogą być:-brak wymaganego wieku małżonków,
-ubezwłasnowolnienie małżonka, ale nie gdy ubezwłasnowolnie zostało uchylone
-choroba psychiczna albo niedorozwój umysłowy ... Zobacz wątek
2012.8.8 9:24:8
znalezienie \"fantów\" przy pracach ziemnych
Pomijając próbę paserstwa, przywłaszczenie mienia i nielegalny nim obrót... i to że ktoś to tam zakopał i może to obserwować... to szczerze radzę to oddać i mieć to z głowy. Wątpliwe żeby ... Zobacz wątek2012.8.8 9:16:56
Ministerstwo Gospodarki zapowiada zmiany w prawie - stacje benzynowe.
Zawsze mnie to denerwowało, beznyzne tankuje sama a gaz już nie? Absurd.Ale szczerze wątpię żeby to miało duży wpływ na ceny LPG. Śmiem wątpić, zaraz będzie podwyżka i spowrotem pożre ... Zobacz wątek
2012.8.8 9:14:34
Co to jest Piramida Finansowa.?
Amber Gold wygląda jak piramida finasowa, ale narazie brak na to dowodów sądowych. Przede wszystkim to był lokatowy hazard, bo nie oszukujmy sie 15% zysku w skali roku i to ma być pewne i bez ryzyka? ... Zobacz wątek2012.8.8 9:13:5
witam. mieszkam w kamienicy 16 lat od ok 6lat kamienica zostala sprzedana i jest 4 wlascicieli sa to
witam. mieszkam w kamienicy 16 lat od ok 6lat kamienica zostala sprzedana i jest 4 wlascicieli sa to stare kamienice i odkad tutaj mieszkam nigdzie nie bylo remontu okna tez nie byly wymieniane (mnie ... Zobacz wątek2012.8.7 19:40:34
Konsekwencje niedokonczonej pracy..?? PILNE
Witam, mam pytanie. Od 1,5 tygodnia wykonuje remont 3 pomieszczen (sufity, podlogi, sciany). Umowilem sie z wlascicielka na cene 6 tysiecy za calosc, teraz wymysla dodatkowe prace, i ciagle cos zmienia ... Zobacz wątek2012.8.7 19:14:58
Status bezrobotnego, czy jednak nie ?
Witam,Czy w przypadku kiedy zarejestruję się jako osoba bezrobotna w Urzędzie Pracy i będę starał się o staż to mogę wówczas za skromne wynagrodzenie pisać na jednej ze stron internetowych ... Zobacz wątek
2012.8.7 17:54:42
Poczta Polska wystawiła na mój adres upomnienie w sprawie zapłaty abonamentu za 5 lat wstecz wraz
Poczta Polska wystawiła na mój adres upomnienie w sprawie zapłaty abonamentu za 5 lat wstecz wraz z odsetkami.Upomnienie to jest adresowane na błędne nazwisko,czy z tytułu ww.błędu mogę uchylić ... Zobacz wątek2012.8.7 14:28:47
Dobrowolna rezygnacja ze składek ZUS
[cytat]Mnie też to denerwuje, dżizas, przecież w wolnym kraju sam powinienem wybierać gdzie chce i czy wogóle chce być ubezpieczony,.
[/cytat]
A skąd przekonanie, że Polska to wolny kraj? ... Zobacz wątek
2012.8.7 11:3:37
Nielegalna benzyna i olej napędowy.
Witamjeżeli tankowąłem paliwo na stacji benzynowej gdzie lano lewe paliwo i olej napędowy, to mogę się domagać odszkodowania od właściciela stacji za uszkodzenia pojazdu? Akurat nie dawno mi ... Zobacz wątek
2012.8.7 10:6:21
Ubezpieczyciel powinien zwracać VAT?
Ubezpieczyciel nie może sotsować takich sztuczek, są to praktyki niedozwolone.Tak wiec VAT powinien być zwracany. Jest w pańskiej sprawie inaczej? Radze pogadać z UOKiK. ... Zobacz wątek
2012.8.7 9:42:56
Powrót do panienskiego nazwiska po rozwodzie.
Tylko z wyjątkowych względów można zostać przy starym nazwisku tak naprawdę.Tak więc nazwisko męża, była żona traci automatycznie z orzeczeniem rozwodowym. ... Zobacz wątek
2012.8.7 9:42:7
dług osoby prywatnej
Najpewniej? Sprzedać dług do Kruka albo Prowidenta.Inna opcja sprawa na policje jako przywłaszczenie mienia, a potem do sądu.
Kolejna opcja wezwanie do przed sądowej zapłaty.
Opcja czwarta ... Zobacz wątek
2012.8.7 9:41:15
Ile czasu dlugo wazna jest RMUA?
RMUA wydawana jest co miesiąć. Czyli od podpisania rachunku za lipiec do podpisania rachunku za sierpień i wtedy będzie wydawana nowa RMUA. ... Zobacz wątek2012.8.7 9:39:47
Kto z rodziny może wystąpić o zachowek?
Nie. Wystarczy że jest pani ustawowo przewidziana do dziedziczenia ale testament panią pominął. Wówczas osoby dziedziczące w testamencie muszą pani wypłacić zachowek. ... Zobacz wątek2012.8.7 9:37:32
Wchodzi w życie zakaz łączenia świadczeń.
Ubezpieczyciel powinien sprawdzić czy te renty inwalidzkie są słuszne, każdego z tych \"inwalidów\" którzy w tym momencie i do 2013 staną się inwalidami, powinno się sprawdzić dogłębnie. Pracują ... Zobacz wątek2012.8.7 9:36:9
UKE wprowadza tańsze rozmowy przez komórkę w 2013 roku.
Tak ale nie wiem poco jeszcze dawać 6 miesięcy opóźnienia? Bo straty zaliczają operatorzy? A dla kogo była ta zmiana zaakceptowana przez UE dla nas czy dla operatorów. Dobrze że będzie obniżka, ... Zobacz wątek2012.8.7 9:32:53
Emeryci mogą przekazać 1% podatku??
Nie, nie mają takiej możliwości, chociaż ZUS wyraził an to zgodę i chęć. ... Zobacz wątek2012.8.7 9:31:27
Publikacja zdjęcia na FB bez zgody osoby fotografowanej.
Z FB jest tak iż jak udostepnia pan zdjecia tylko swoim znajomym to nie ma problemu. Ale jezeli udostepnia pan je tez znajomym znajomych lub wszystkim to wówczas musiałby pan usunac te zdjecia. Ponad ... Zobacz wątek2012.8.7 9:28:17
Kupno działającej firmy
Witam serdecznie, jeżeli jest możliwość to będę bardzo wdzięczny za pomoc. Mianowicie, myślę o kupnie działającej firmy usługowej. Właścicielem jest spółka cywilna. Sposób w jaki chce ... Zobacz wątek2012.8.6 20:52:34
Zajęcie z mieszkania ktorego (nie)jestem włascicielem jestem zameldowany
hej mam identyczny problem tez dostałem takie pismo.skieruje je odwołujac sie ze ta osoba tu nie miszka. ... Zobacz wątek2012.8.6 19:53:49
Czy jeśli ja i mój partner jesteśmy razem, ale nie mamy ślubu mogę wytoczyć mu sprawę o alimenty
Tak, możesz, warunkiem jest uznanie dziecka przez ojca, co jest zapisane w zupełnym akcie urodzenia dziecka. Jeśli w akcie urodzenia partner nie figuruje jako ojciec, musisz wystąpić o ustalenie ojcostwa, ... Zobacz wątek2012.8.6 19:37:28
Sprzedałem na allegro
Witam serdecznie,sprzedałem na allegro pewną rzecz, której cena początkowa była 1500 zł ale dogadałem się z kupującym na 1300 zł + 50 zł przesyłka. Pieniążki otrzymałem na swoje konto ... Zobacz wątek
2012.8.6 18:58:31
Gmina jest wieczystym użytkownikiem nieruchomości , która jest własnością Skarbu Państwa. Nieruchomość
Gmina jest wieczystym użytkownikiem nieruchomości , która jest własnością Skarbu Państwa. Nieruchomość użytkowana jest na cele publicznej infrastruktury komunikacyjnej i wykorzystywana jest jako ... Zobacz wątek2012.8.6 15:23:18
pytanie
Zrzeczenie się obywatelstwa. Mieszkam od 5 lat w Irlandii oraz posiadam irlandzkie obywatelstwo. Do kogo powinnam skierować wniosek o zrzeczenie się polskiego obywatelstwa? ... Zobacz wątek2012.8.6 14:38:19
Dziedziczenie długów ???
[cytat]Jestem pełnoletni. Ojciec odszedl z domu, gdy miałem 14 lat. Gdy miałem lat 19 odbyła się sprawa rozwodowa rodziców. Ojciec miał zasądzone alimenty na moją siostrę (ma obecnie 18 lat). ... Zobacz wątek
2012.8.6 14:9:55
Jak pozwac sad o odszkodowanie
Witam, mam trudną sytuacje poniewaz nie znam sie za dobrze na prawie i co wiecej nie stac mnie tymczasowo na prawnika. Prosze o pomoc, 2 lata temu mialem zakaz opuszczania kraju. Sprawa jednak juz dawno ... Zobacz wątek2012.8.6 12:51:48
PKP Cargo ukarane 2 mln zł kary.
PKP Cargo ukarane po raz drugi ponieważ nie zaprzestało w pełni nadużywać swojej pozycji rynkowej, w niedozwolony sposób różnicując swoich kontrahentów. Stosują uciążliwe i niejednolite ... Zobacz wątek2012.8.6 11:11:44
Życie w Polsce, działalność w Irlandii.
Bardzo proszę o opinie. Mam swoją działalność gospodarczą w IR. Teraz zastanawiam się nad powrotem do Polski, jednak nie chciałbym nic zmieniać poza miejscem zamieszczania. Tzn. dalej prowadzić ... Zobacz wątek2012.8.6 11:6:16
Masz inne pytanie do prawnika?