Forum prawne (strona 425)
balustrada
Witam, mam takie pytanie odnośnie tego co mam robić w skrócie opisze sytuację i barrdzo proszę pomóżcie. Zleciłam firmie wykonanie balustrady kutej z ocynkiem i proszkowym malowaniem oraz montażem, ... Zobacz wątek2012.8.15 12:49:57
Dzień dobry, potrzebuję porady rawnej. Byłam żoną górnika. W 1998 r. otrzymalismy z kopalni mieszkanie
Dzień dobry, potrzebuję porady rawnej. Byłam żoną górnika. W 1998 r. otrzymalismy z kopalni mieszkanie zakładowe. W r. 2000 mąż porzucił rodzinę, zostawił mnie z długami i odszedł do innej ... Zobacz wątek2012.8.15 11:30:58
dodatek rodzinny
witam mam pytanko,podiełam prace na pełny etat,zarabiam najnizsza srednia krajowa ale według naszego prawa juz przekroczylam dochod i nie nalezy mi sie zasiłek rodzinny z mopsu .prosze mi powiedziec ... Zobacz wątek2012.8.14 20:46:20
Witam, przebywam na okresie wypowiedzenia do końca września oraz jestem zwolniona z obowiązku świadczenia
Witam,przebywam na okresie wypowiedzenia do końca września oraz jestem zwolniona z obowiązku świadczenia pracy. Dodam, iż spółka jest w trakcie składania wniosku o upadłość.
Czy w tym czasie ... Zobacz wątek
2012.8.14 18:26:24
Zamiana grzywny na areszt
Zostałem ukarany grzywną za niezatrzymanie się do kontroli drogowej. Jestem studentem, nie pracuję i mieszkam z rodzicami. Mój termin na spłatę kary minął jakiś czas temu. Co mi grozi jeżeli ... Zobacz wątek2012.8.14 12:10:48
AMBER GOLD ogłosiło upadłość - wyprowadzanie pieniędzy ze spółki.
AMBER GOLD, pomimo wcześniejszych zapewnień ogłosiło upadłość. Parabank który zarzekał się iż zaczął wypłacać pieniądze dla swoich byłych klientów już kilka dni temu, być może nawet ... Zobacz wątek2012.8.14 10:11:16
Użycie gazy do obrony osoby i mienia.
Nie trzeba pozwolenia na gaz. Gazu trzeba używać z rozmysłem w innym przypadku zostanie pan oskarżony o przekroczenie uprawnień, obrony koniecznej lub wręcz o napaść. ... Zobacz wątek2012.8.14 9:56:47
Świadek w sprawie i zwrot kosztów dojazdu do Komendy?
Telefon na komende rozwieje pana wątpliwości.Zwrot obowiązuje, do pewnej kwoty. Rachunki za bilety i bilety proszę zachować, to kluczowa sprawa. Jak jedzie pan busem to paragon z busa naturalnie. ... Zobacz wątek
2012.8.14 9:54:48
Osoba oskarżona i nagła choroba psychiczna
tata kolegi, przez 6 miesięcy udawał wariata w psychiatryku żeby się uwolnić od postępowania sądowego i wierzyciela - zdaje się. nie wiem jak to się skończyło, ale to potwierdza wersje ze ludzie ... Zobacz wątek2012.8.14 9:53:50
Zabezpieczenie mienia na poczet kary
Osoba której pan zadość uczynił powinna potwierdzić zadość uczynienie i komornik nie ma nic do gadania. W innym wypadku skarga komornicza i sprawa z powództwa cywilnego o przywłaszczenie mienia ... Zobacz wątek2012.8.14 9:52:19
Obrona pracy dyplomowej po latach jest możliwa ?.
Po jakim czasie mozna obronic prace, najpóźniej? ... Zobacz wątek2012.8.14 9:50:45
Osiedlowe miejsce parkingowe
Jak sam pan napisał, ma pan ograniczone prawo własności. Radzę zajrzeć umowę którą pan zawarl tam powinno być określone to co może pan zrobić/co chce pan zrobić.pozdrawiam. ... Zobacz wątek
2012.8.14 9:50:1
AMBER GOLD nie wypłacalne - będą pozwy zbiorowe?
gdyby ktoś jeszcze nie czytał, to polecam dzisiejszy artykuł z głównej: http://e-prawnik.pl/wiadomosci/informacje/amber-gold-nie-oddaje-pieniedzy-sprawdz-porade-eksperta.html- będzie pozew ... Zobacz wątek
2012.8.14 9:45:42
Stworzenie strony internetowej z nieuczciwymi pracodawcami
brak znamion przestępstwa?? typowe.. nie odpuszczajcie, zgłosiło się 6 osób, ale być może ów "pracodawca" oszukał jeszcze więcej osób. Takich oszustów trzeba ścigać, ... Zobacz wątek2012.8.14 8:58:38
Problem z chomikuj.pl
jeśli posiadasz plik muzyczny, książkę czy film bez problemu możesz podzielić się nimi ze znajomymi - dotyczy to zarówno fizycznych nośników jak i plików. mając folder zamknięty ... Zobacz wątek2012.8.14 8:55:57
sąsiąd - grille, alkohol i krzyki
jeśli nie respektuje ciszy nocnej - prosze zadzwonic po straz miejską, po jedenj-dwóch wizytach imprezy powinny się skończyć. Najważniejsze jest to, jakie ma Pan relacje z sąsiadem: jeśli ... Zobacz wątek2012.8.14 8:49:17
Awaria przez którą zalało sąsiadów
Wraz z mamą wynajmujemy mieszkanie w bloku od gminy reprezentowanej przez licencjowanego zarządcę. Niedawno pod naszą nieobecność w łazience pękł zawór wskutek czego zalało nie tylko nasze mieszkanie, ... Zobacz wątek2012.8.13 16:42:43
Sprzedaż, zakładanie, gotowe spółki!
Porta Legis świadczymy kompleksowe usługi prawne na rzecz przedsiębiorców i osób fizycznych. Koncentrujemy się na stałej obsłudze prawnej przedsiębiorców,ale udzielamy również porad prawnych ... Zobacz wątek
2012.8.13 12:33:52
Poszukuję sprawdzonego prawnika do obrony przed egzekucją na terenie Śląska
forum na którym się pani znajduje udziela porad prawnych https://e-prawnik.pl/zamow-opinie/ tutaj podaje linka. Pomoc prawna poprzedzona jest zawsze darmową wyceną dającą pani możliwość ... Zobacz wątek2012.8.13 10:58:58
Cofniecie decyzji o warunkach zabudowy
Witam, pisze z zapytaniem, czy w przypadku gdy SKO podejmie decyzję o cofnięciu decyzji i przekazaniu jej do ponownego rozpatrzenia to organ wydający decyzjewszyczyna postępowanie od początku czy ... Zobacz wątek
2012.8.13 10:14:15
Nadużycia stosunku zależności lub krytycznego położenia z art 199.
Witam.Dlaczego nadużycie owych stosunków czy krytycznego położenia nie sprowadza się do podstępu z art. 197? Przecież jest to przesłanka motywacyjna która eliminuje opór osoby jak nie patrzeć.
Dziękuje ... Zobacz wątek
2012.8.13 10:7:18
Sprzedaż punktów karnych w sieci - 2012.
Witam,Co grozi za sprzedaż punktów karnych w sieci?
Proszę o jakąś informację prawną na ten temat.
Pozdrawiam. ... Zobacz wątek
2012.8.13 9:57:7
Amber Gold zwodzi klientów
Zrozumiałem "wzwodzi". Ale to by się zgadzało bo ostatecznie robi ich w ch... ... Zobacz wątek2012.8.13 9:46:40
Zarobki doradzcy finansowego.
Nie do końca na temat, ale wiem od osoby mi bliskiej, że zakładają często działalność gospodarczą, odliczają sobie koszta różnych dziwnych rzeczy i podatki na te działalność. W zwiazku z ... Zobacz wątek2012.8.13 9:46:0
Obraza pracodawcy ?
... chłop może być, zły ale to raczej nie obraza, tylko opinia. ... Zobacz wątek2012.8.13 9:43:33
Czy pracodawca może w czasie trwania wypowiedzenia zmieniać warunki wypowiedzenia?
W porządku, dziękuje za informacje. ... Zobacz wątek2012.8.13 9:43:3
Różnice w wynagrodzeniu
Hehehe wobrażam sobie jak pan jedno osobowe pikietuje pokój prezesa i zapycha w ramach protestów automaty do napoi i pisuary. A różnica, pracodawca powinien za te samą pracę, lub te same bądź ... Zobacz wątek2012.8.13 9:42:14
wymeldowanie niepelnoletniego dziecka
Skoro nie mieszka to oczywiście. Pobyt stały najwyraźniej jest w innym miejscu więc tym bardziej. ... Zobacz wątek2012.8.13 9:39:43
Gdzie mogę prowadzić działalność gospodarczą?
Tak, przecież może to być praca zdalna albo chałupnicza. Np. składanie długopuisów albo handel allegro. ... Zobacz wątek2012.8.13 9:38:34
praca razem małżeństwa urzędników.
Małżeństwo urzędników zatrudnionych w jednym urzędzie z 20 letnim stażem .Żona dojeżdza do pracy ponad 40 km . Mąz pracuje w miejscu zamieszkania. Przełożeni odmawiają żonie przeniesienia ... Zobacz wątek2012.8.13 9:35:54
Jest nas dwóch braci. Moja Mama zmarła pozostawiając nam książeczkę mieszkaniową. Chciałbym wiedzieć
Jest nas dwóch braci. Moja Mama zmarła pozostawiając nam książeczkę mieszkaniową. Chciałbym wiedzieć jaka będzie najkorzystniejsza (i najszybsza) w tej sytuacji decyzja; czy wystarczy notariusz, ... Zobacz wątek2012.8.12 21:11:56
Jest nas dwóch braci. Moja Mama zmarła pozostawiając nam książeczkę mieszkaniową. Chciałbym wiedzieć
Jest nas dwóch braci. Moja Mama zmarła pozostawiając nam książeczkę mieszkaniową. Chciałbym wiedzieć jaka będzie najkorzystniejsza (i najszybsza) w tej sytuacji decyzja; czy wystarczy notariusz, ... Zobacz wątek2012.8.12 21:3:6
2012.8.12 20:36:17
ja i moich 3 braci jestesmy zameldowani od prawie 30 lat u naszej babci, ktora zmarla w 2005 rou nie
ja i moich 3 braci jestesmy zameldowani od prawie 30 lat u naszej babci, ktora zmarla w 2005 rou nie pozostawiajac testamentu.dzis jej 4 dzieci po 7 latach chce swoje czesci spadku, moje pytanie to:co ... Zobacz wątek2012.8.12 12:52:14
próg rozgraniczający
mam pytanie odnośnie progu rozgraniczającego wykroczenie i przestępstwo podatkowe. ile wynosił on w tym roku i czy do tej kwoty zaliczają się także zaległości z poprzednich lat, które nie uległy ... Zobacz wątek2012.8.12 12:14:9
zwrot kosztów utrzymania mieszkania
Witam.na początku parę słów wstępu - kilka lat temu (około sześciu), mój ojciec zawarł ze mna umowę słowną dżentelmeńką, że wyprowadzając sie do innej kobiety (jest wdowcem)pozostawia ... Zobacz wątek
2012.8.12 7:49:26
Czy jako współwłaściciel mieszkania muszę mieć zgodę grugiego współwłaćiciela na meldunek
Wraz z konkubentem jesteśmy współwłaściclelami mieszkania, w ktoórym mieszkaliśmy od 6 lat.Kilka lat temu ja mu odsprzedałam połowę mieszkania. On jest w tym lokalu zameldowany a ja w innym. ... Zobacz wątek
2012.8.11 20:59:36
Spadek z testamentem
DziendobryPisze zeby zrozumiec jak bedzie wyglala moja sytacja po smierci mojej mamy. Chcialam uprzedzic ze opuscilam polske w wieku 15 lat, nie mialam wiec czasu zeby zrozumiec sposob funkcjonowania ... Zobacz wątek
2012.8.11 19:18:49
czy komornik moze zajoc mi wynagrodzenie
płace komornikowi sama dobrowolnie czy moze zajoc mi jeszcze wypłate ... Zobacz wątek2012.8.11 19:10:45
wynajmowana działka a opłata za prąd
tam,mam takie pytanie.
wynajmuję działke od instytucji związanej ze Związkiem Harcerstwa Polskiego. Prowadzę tam lokal gastronomiczny. Prąd również mam od tej instytucji.
Rachunek za prąd ... Zobacz wątek
2012.8.11 17:27:17
Zmiana kuratora sądowego
Witam czy jest mozliwość zmienić kuratoramamy go od puł roku ale jest strasznie uciążliwy
robimy wszystko co chce a on nom stop wymyśla nowe rzeczy
z gury dzieńkuje ... Zobacz wątek
2012.8.11 16:12:23
Umowa o dzieło, weksel In blanco - wypowiedzenie umowy przez wykonawce
Niestety nie, nie odkryłem nic, co mogło by pomóc w rozwiązaniu tej sytuacji. ... Zobacz wątek2012.8.11 15:23:15
Zawiadomienie o podziale środków !!!
WAŻNEProszę, pomózcie mi zrozumieć owe pismo :
ZAWIADOMIENIE O PODZIALE ŚRODKÓW
Na podstawie art. 123 ustawy z dnia 13.10.1998r. o systemie ubezpieczeń społecznych ( tekst jednolity ... Zobacz wątek
2012.8.11 14:59:24
Na swoim a jednak nie...
Witam zwracam sie do was z prosba.Wraz z bratem jestesmy najemcami mieszkania spódzielczego mieszkanie nie jest wykupione na wlasnosc ale mamy zamiar go wykupic w styczniu 2013 roku.
Po śmierci rodziców ... Zobacz wątek
2012.8.11 10:2:59
mama chce sprzedać dom a ma trzech synów i córkę co my mamy zrobić aby zrzec się prawa własności
mama chce sprzedać dom a ma trzech synów i córkę co my mamy zrobić aby zrzec się prawa własności ... Zobacz wątek2012.8.11 1:7:40
witam do jakiej max wysokości mogę postawić płot od strony sąsiada - sąsiad ma 0,5 m podwyższoną
witam do jakiej max wysokości mogę postawić płot od strony sąsiada - sąsiad ma 0,5 m podwyższoną działkę - max wyskość jest mierzona od mojego poziomu czy od jego? ... Zobacz wątek2012.8.10 16:13:2
rozwód z przyznaniem sie do winy
Witam, Nie bardzo rozumiem dlaczego chce Pan wziąć całą winę za rozpad małżeństwa na siebie. To nie będzie procentować w przyszłości. Jeżeli nie ma między Państwem konfliktu ani spraw majatkowych ... Zobacz wątek2012.8.10 12:39:50
Czy dostawca usługi telefonii komórkowej ma prawo zabronić mi zmianę taryfy?
Podpisujesz umowę na konkretną ofertę. Regulamin nowej promocji daje możliwość zmiany oferty lub nie. W oferty bez limitu możesz skorzystać przy przedłużeniu umowy (w niektórych przypadkach ... Zobacz wątek2012.8.10 11:31:48
Zatrudnienie osoby w ciąży.
Chodzi o pracę dla osoby w6 miesiacu ciązy.Praca to praca przy kopmuterze którą pracodawca zgodził się potraktować jako zdalną czyli wykonywaną z domu. Ogólnie pracodawca nie widzi problemów ... Zobacz wątek
2012.8.10 9:45:56
wymuszenie zapłaty
Witam, problem wygląda następująco. Niedawno kupiłem motor, lecz przy zakupie dogadałam się z osobą sprzedającą iż prześle mi tłumaczenia dokumentów za pobraniem które odbiorę. Jednak tłumaczenie ... Zobacz wątek2012.8.10 9:35:13
Masz inne pytanie do prawnika?