Forum prawne (strona 426)
Deregulacja: Egzamin dla taksówkarzy.
Tak jest. Chcesz być taksówkarzem w Wawie, Krakowie, Poznaniu i innych miastach wojewódzkich. To zdaj egzamin. Kropka. ... Zobacz wątek2012.8.10 9:24:2
Zmiany w prawie pracy - płatny urlop na szczepienie dzieci.
Pracodawcy się mocno temu sprzeciwiają, słyszałem że nie tylko oni bo się nawey chyba jakiś związkowiec o tym niezbyt pozytywnie wypowiadał. ... Zobacz wątek2012.8.10 9:23:19
jak długo jest ważny paszport dziecka?
5 lat są ważne, ale dopiero od 11 sierpnia. ... Zobacz wątek2012.8.10 9:22:19
Podatek - deweloper aplikacji w USA
WitamChciałbym się dowiedzięc jak wygląda sprawa z rozliczeniem podatku od dochodu uzyskanego w następujący sposób :
Tworzę i udostępniam swoje aplikacje na urządzenia mobilne za pomocą ... Zobacz wątek
2012.8.9 23:43:32
Stłuczka
Witam SerdecznieChcialem podzielić się z innymi pewną historią któras mi się przydażyła,otórz pewnego dnia gdy jechałem do pracy pewna kobieta wymusiła mi pierszeństwo w skutek czego udeżyła ... Zobacz wątek
2012.8.9 13:50:43
mam kilka wierzytelności ściąganych przez komornika ostatnia jest włacana na rzecz ZUS i do jej zakończenia
mam kilka wierzytelności ściąganych przez komornika ostatnia jest włacana na rzecz ZUS i do jej zakończenia zostało mi 1.590 PLN , a w tym miesiącu ściągnięto 1.390 PLN , czy wynikła różnica ... Zobacz wątek2012.8.9 13:30:22
Umowa o rozdzielności majątkowej a płacenie składki KRUS
WitamMoje zapytanie dotyczy konieczności płacenia składki KRUS od gruntów, które mąż ostatnio dostał od teściów. Jestem zarejestrowana w PUP, ale z uwagi że tego pola jest ponad 2ha przeliczeniowego ... Zobacz wątek
2012.8.9 13:26:16
Umowa o prace a chorobowe L4
witam mam pytanie odnsie mojej umowy o prace a chorobowymotóż od 02.Czerwiec do chwili obecnej tj 09.sierpień jestem na ciągłym zwolnieniu lekarskim,firma w której pracowalem dawała mi umowe ... Zobacz wątek
2012.8.9 12:57:58
Straszenie zwolnieniem z pracy
Taśma z nagraniem co do zasady nie będzie dowodem, a to ze względu na fakt, iż byłby to dowód nielegalny. Nie można bez zgody danej osoby rejestrować jej głosu. ... Zobacz wątek2012.8.9 12:53:45
Mojemu synowi zatrzymano prawo jazdy z podejrzeniem jazdy pod wpływem środka odurzającego. Po miesiącu
Mojemu synowi zatrzymano prawo jazdy z podejrzeniem jazdy pod wpływem środka odurzającego. Po miesiącu oddano je, bo nie było wynioków badania. Teraz wyniki przyszły- minęło znowu 2 miesiące ... Zobacz wątek2012.8.9 11:5:19
Zakaz palenia w miejscach publicznych - nie zmniejszył liczby palaczy.
Zabiegi ministerstwa zdrowia spełzły na niczym.Palaczy w polsce dalej jest tyle samo co było, pali bardzo dużo ludzi młodych, więcej kobiet. Pali 30 % polaków. Jedyny co rośnie, to popracie dla ... Zobacz wątek
2012.8.9 10:39:15
kontrpropozycja dla ustawy o związkach partnerskich
Poseł PO, ostatnio wygłosił że ma kontr propozycje dla związków partneskich.Projekt posła PO zakłada dostęp do informacji medycznej, ustawowe dziedziczenie i reprezentowanie przed sądem, prawo ... Zobacz wątek
2012.8.9 10:36:37
2012.8.9 10:35:26
Spadek z za granicy
Witam, wiem ze szykuja sie zmiany w prawie. Czy w zwiazku z tym zniknie podówjne opodatkowanie spadków w kraju gdzie zmarła osoba i u nas w kraju?... Zobacz wątek
2012.8.9 10:16:27
Trzeba obniżyć stopy procentowe
Czeka nas obniżka stóp procentowych. Wyniknie ona z kilku czynników min. z :-konieczności redukcji deficytu i długu
-zmniejszenia napływu funduszy unijnych.
-umocnienie złotego
-ograniczenia ... Zobacz wątek
2012.8.9 10:8:43
Pomysł na uniknięcie stosowania 75-proc.
Wystarczy, że kontrolowany podatnik udowodni, że dodatkowe środki to niezaewidencjonowane przychody z działalności gospodarczej. Tadam! ... Zobacz wątek2012.8.9 10:1:48
Ustawa SLD o religii w szkołach.
To jest pomysł który w życie powinien wejść już dekadę temu. ... Zobacz wątek2012.8.9 9:31:0
Sprostowanie na artykuł.
Nie. możliwość odpowiedzi została wykluczona, musi wystarczyć sprostowanie. ... Zobacz wątek2012.8.9 9:30:15
Nie możność unieważnienia małżeństwa??
Nie można unieważnić małżeństwa po jego ustaniu. Czyli jak jest najpierw rozwód, to znaczy ze był ślub i koniec. Ma to znaczenie przy podziale spadku. No bo małżeństwo unieważnione wyklucza ... Zobacz wątek2012.8.9 9:28:10
Publiczne obrażenie osoby.
Na pewno ta starsza pani, beknie solidnie, bo przecież w tamtym roku podniesiono wysokość kary grzywny za przeklinanie w miejscu publicznym. Pan zapewne będzie mógł powiedzieć że poniósł szkody ... Zobacz wątek2012.8.9 9:25:12
Dodatkowe pieniądze dla bezrobotnych!!
Hmmm... spoko opcja. Nie wie pan napewno ile wynosza te dodatki?? ... Zobacz wątek2012.8.9 9:23:23
Są pierwsze zawiadomienia od klientów Amber Gold.
No i AMBER GOLD zaczął wczoraj wypłacać te pieniądze czy nie????Czemu nie zlecono kontroli tego para banku wcześniej zeby sprawdzic czy jest on rzetelny i bezpieczny????? Tylko teraz jak sie sypie ... Zobacz wątek
2012.8.9 9:22:44
Administrator poczty on-line...
Czy administrator poczty on-line, w zamian za zmianę hasła do konta pocztowego, może ode mnie żądać numeru PESEL i ksero dowodu osobistego? I jak też powinno to przebiegać? Powinien być do tego ... Zobacz wątek2012.8.9 1:5:9
prawnik w krakowie
Witam.Wątek trochę stary, ale jeśli ktoś szuka dobrego prawnika w krakowie w kwestiach prawa rodzinnego i rozwodowego, polecam Annę Jasielską z kancelarii radcowskiej Mariusz Boruch. Korzystałem ... Zobacz wątek
2012.8.8 19:15:49
Zamknięto mój OSK. Właściciel nie chce wydać dokumentów
Witam, mam problem. Mój Ośrodek Szkolenia Kierowców (OSK Driver w Lublinie) został zamknięty, a ja nie mogę uzyskać dokumentu o ukończeniu kursu. Z właścicielem nie można się skontaktować ... Zobacz wątek2012.8.8 13:21:43
Anulowanie umowy sprzedaży - zwrot pieniędzy
Witam,zakupiłem w sklepie internetowym produkt i dokonałem za niego zapłaty przelewem. Niestety okazało się, że produkt jest nie dostępny i sprzedający zaproponował anulowanie zamówienia i ... Zobacz wątek
2012.8.8 12:59:3
Nielegalne przekroczenie granicy.
Witam, mam zdaje mi się proste pytanie. Czy w związku ze strefą Schengen, możliwe jest nielegalne przekroczenie granicy w obrebie państw członkowskich UE przez obywatele jednego z tych krajów? Np. ... Zobacz wątek2012.8.8 10:7:36
Podział MSWiA - Komorowski złożył podpis.
No i jednak dojdzie do podziału MSWiA. Ministerstwo ma zostać podzielone na dwa osobne resorty, administracji i cyfryzacji oraz spraw wewnętrznych. Pytanie czy przypadkiem nowe ministerstwo to nie ... Zobacz wątek2012.8.8 10:3:39
Ruch Poparcia Palikot chce nie karanie pijanych rowerzystów.
Art. 178a ustawy z dnia 6 czerwca 1997 roku stanowi, że występek polegający na prowadzeniu na drodze publicznej, w strefie zamieszkania lub w strefie ruchu, w stanie nietrzeźwości lub pod wpływem ... Zobacz wątek2012.8.8 10:0:37
Molestowanie dzieci nie przedawnia się?
Hej, mam pytanie czy już jest aktualna ta zmiana o której tyle mówiono że molestowanie dzieci nie będzie się przedawniać w czasie?... Zobacz wątek
2012.8.8 9:55:43
Bezrobotny i umowa o zlecenie.
Niestety tak. Jest to chore. Ale w takim kraju żyjemy. ... Zobacz wątek2012.8.8 9:45:43
Czy można za darmo sprawdzić biuro podróży??
Tak:) KRD wystawia tzw. certyfikaty rzetelności. Firmy, które uczestniczą w programie, umieszczają certyfikat na swojej stronie internetowej. Jeśli certyfikatu nie ma to raczej lepiej sobie odpuścić ... Zobacz wątek2012.8.8 9:44:49
Co należy zrobić aby otrzymać świadczenie w postaci \"wczasów pod gruszą\"?
To, czy pracownik może skorzystać z takiej formy pomocy, zależy od postanowień regulaminu Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Ogólnie do korzystania z takich świadczeń są uprawnieni ... Zobacz wątek2012.8.8 9:42:20
Ile wódki można przywieźć z wakacji?
1 litr mocniejszego alkoholu o mocy powyżej 80%. Albo 2 litrów alkoholu o mocy do 22 %, lub 4 litrów wina musującego i ostatnia opcja 16 litrów piwa. ... Zobacz wątek2012.8.8 9:37:52
Co oznacza zasada wzajemnego szacunku?
Art. 113 § 1 stanowi, że niezależnie od władzy rodzicielskiej rodzice oraz ich dziecko będą mieć prawo i obowiązek utrzymywania ze sobą kontaktów. Zasada wzajemnego szacunku w relacjach pomiędzy ... Zobacz wątek2012.8.8 9:36:35
Unieważnienie małżeństwa.
Powodami unieważnienia mogą być:-brak wymaganego wieku małżonków,
-ubezwłasnowolnienie małżonka, ale nie gdy ubezwłasnowolnie zostało uchylone
-choroba psychiczna albo niedorozwój umysłowy ... Zobacz wątek
2012.8.8 9:24:8
znalezienie \"fantów\" przy pracach ziemnych
Pomijając próbę paserstwa, przywłaszczenie mienia i nielegalny nim obrót... i to że ktoś to tam zakopał i może to obserwować... to szczerze radzę to oddać i mieć to z głowy. Wątpliwe żeby ... Zobacz wątek2012.8.8 9:16:56
Ministerstwo Gospodarki zapowiada zmiany w prawie - stacje benzynowe.
Zawsze mnie to denerwowało, beznyzne tankuje sama a gaz już nie? Absurd.Ale szczerze wątpię żeby to miało duży wpływ na ceny LPG. Śmiem wątpić, zaraz będzie podwyżka i spowrotem pożre ... Zobacz wątek
2012.8.8 9:14:34
Co to jest Piramida Finansowa.?
Amber Gold wygląda jak piramida finasowa, ale narazie brak na to dowodów sądowych. Przede wszystkim to był lokatowy hazard, bo nie oszukujmy sie 15% zysku w skali roku i to ma być pewne i bez ryzyka? ... Zobacz wątek2012.8.8 9:13:5
witam. mieszkam w kamienicy 16 lat od ok 6lat kamienica zostala sprzedana i jest 4 wlascicieli sa to
witam. mieszkam w kamienicy 16 lat od ok 6lat kamienica zostala sprzedana i jest 4 wlascicieli sa to stare kamienice i odkad tutaj mieszkam nigdzie nie bylo remontu okna tez nie byly wymieniane (mnie ... Zobacz wątek2012.8.7 19:40:34
Konsekwencje niedokonczonej pracy..?? PILNE
Witam, mam pytanie. Od 1,5 tygodnia wykonuje remont 3 pomieszczen (sufity, podlogi, sciany). Umowilem sie z wlascicielka na cene 6 tysiecy za calosc, teraz wymysla dodatkowe prace, i ciagle cos zmienia ... Zobacz wątek2012.8.7 19:14:58
Status bezrobotnego, czy jednak nie ?
Witam,Czy w przypadku kiedy zarejestruję się jako osoba bezrobotna w Urzędzie Pracy i będę starał się o staż to mogę wówczas za skromne wynagrodzenie pisać na jednej ze stron internetowych ... Zobacz wątek
2012.8.7 17:54:42
Poczta Polska wystawiła na mój adres upomnienie w sprawie zapłaty abonamentu za 5 lat wstecz wraz
Poczta Polska wystawiła na mój adres upomnienie w sprawie zapłaty abonamentu za 5 lat wstecz wraz z odsetkami.Upomnienie to jest adresowane na błędne nazwisko,czy z tytułu ww.błędu mogę uchylić ... Zobacz wątek2012.8.7 14:28:47
Dobrowolna rezygnacja ze składek ZUS
[cytat]Mnie też to denerwuje, dżizas, przecież w wolnym kraju sam powinienem wybierać gdzie chce i czy wogóle chce być ubezpieczony,.
[/cytat]
A skąd przekonanie, że Polska to wolny kraj? ... Zobacz wątek
2012.8.7 11:3:37
Nielegalna benzyna i olej napędowy.
Witamjeżeli tankowąłem paliwo na stacji benzynowej gdzie lano lewe paliwo i olej napędowy, to mogę się domagać odszkodowania od właściciela stacji za uszkodzenia pojazdu? Akurat nie dawno mi ... Zobacz wątek
2012.8.7 10:6:21
Ubezpieczyciel powinien zwracać VAT?
Ubezpieczyciel nie może sotsować takich sztuczek, są to praktyki niedozwolone.Tak wiec VAT powinien być zwracany. Jest w pańskiej sprawie inaczej? Radze pogadać z UOKiK. ... Zobacz wątek
2012.8.7 9:42:56
Powrót do panienskiego nazwiska po rozwodzie.
Tylko z wyjątkowych względów można zostać przy starym nazwisku tak naprawdę.Tak więc nazwisko męża, była żona traci automatycznie z orzeczeniem rozwodowym. ... Zobacz wątek
2012.8.7 9:42:7
dług osoby prywatnej
Najpewniej? Sprzedać dług do Kruka albo Prowidenta.Inna opcja sprawa na policje jako przywłaszczenie mienia, a potem do sądu.
Kolejna opcja wezwanie do przed sądowej zapłaty.
Opcja czwarta ... Zobacz wątek
2012.8.7 9:41:15
Ile czasu dlugo wazna jest RMUA?
RMUA wydawana jest co miesiąć. Czyli od podpisania rachunku za lipiec do podpisania rachunku za sierpień i wtedy będzie wydawana nowa RMUA. ... Zobacz wątek2012.8.7 9:39:47
Kto z rodziny może wystąpić o zachowek?
Nie. Wystarczy że jest pani ustawowo przewidziana do dziedziczenia ale testament panią pominął. Wówczas osoby dziedziczące w testamencie muszą pani wypłacić zachowek. ... Zobacz wątek2012.8.7 9:37:32
Masz inne pytanie do prawnika?