Forum prawne (strona 526)

Programy księgowości online dla początkujących przedsiębiorców

z doświadczenia wiem, że na początku lepiej powierzyć specjalistom. Programy są dobre ale trzeba nad niemi posiedzieć, a wiadomo jak to jest na początku działalności lepiej przypilnować biznesu;)  ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.4.18 14:11:20

Rejestracja firmy internetowej sprzedającej miejsca reklamowe

Ma pan obowiązek rejestracji firmy, nie jest ważne czy sprzedaje pan miejece reklamowe w internecie czy normalnie.  ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.4.18 13:59:42

Ochrona przed długami męża podczas oczekiwania na rozdzielność

ciężka sprawa, moja znajoma miała podobną sytuacje ale była już po rozwodzie i wymeldowała administracyjnie męża z mieszkania.  ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.4.18 13:50:14

Rozliczenie dochodów z działalności internetowej i sprzedaży Allegro

witam, jak należało by się rozliczyć z dochodów osiąganych z firmy internetowej?? a dokładnie ze sprzedaży na allegro?? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.18 13:48:12

Alimenty od ojczyma po rozwodzie z matką dziecka

wita, mój mąż pełni obowiązki ojca biologicznego mojego syna, ale teraz się rozwodzimy i chcę go pozwać o alimenty, jak mam to zrobić?? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.18 13:8:37

Podział majątku otrzymanego w spadku przy rozwodzie

witam, mam pytanie czy sąd może wydać wyrok o podziale majątku, który otrzymałem w spadku po mojej matce ?? Spadek był zapisany tylko na mnie, czy była żona ma do niego prawo? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.18 13:3:58

Przeliczenie dochodów giełdowych na złotówki - jaki kurs użyć

O tym, jaki kurs zastosować, decydować będzie dzień, w którym powstał przychód w momęcie kiedy podatnik go otrzymał lub postawiono mu do dyspozycji.  ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.4.18 12:46:34

Bezpieczne formy zatrudnienia za granicą dla Polaków

Najbezpieczniejsza jest umowa o pracę, jest najlepszą gwarancją zatrudnienia. Przed wypowiedzeniem chronione są w niemczech osoby niepełnosprawne, kobiety w ciąży i na urlopach macierzyńskich oraz ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.4.18 12:24:28

Rozliczenie podatku od inwestycji giełdowych przez internet

Osoby inwestujące na giełdzie powinny złożyć zeznanie na druku PIT-38. Przychody kapitałowe objęte są zryczałtowanym 19-proc. podatkiem dochodowym ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.4.18 12:14:9

Nowy znak D-51 oznaczający ustawienie fotoradarów

Minister infrastruktury podał właśnie wzór znaku D-51 ma on określać ustawienie radaru i pojawi się do końca lipca. Radary będą lepiej widoczne i oznakowane!! Koniec zaskakujących zdjęć! ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.18 12:13:13

Co komornik może zająć - lodówka telewizor sprzęt domowy

witam, mam podobny problem, za długi mojego ojca komornik juz nie długo przyjdzie do naszego mieszkania, i nie wiem w jaki sposób zabezpieczyc  moje żeczy za które sam zapłaciłem.? ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.4.18 12:3:42

Ślub w USA nieujawniony w Polsce - czy trzeba uznawać rozwód

Mam dziwną sprawę.

Ślub w USA, 2002. Nigdy nie "rejestrowany/uznany" w Polsce. Mój stan cywilny cały czas jako "kawaler".

Mieszkałem w stanach do 2010 roku, rozwód nastąpił w 2011. Sprawa ... Zobacz wątek

13 odpowiedzi

2011.4.18 9:46:25

Hipoteka przymusowa na mieszkaniu w upadłej spółdzielni

Witam!

Posiadam spoldzielcze wlasnosciowe prawo do lokalu w spoldzielni, ktora obecnie znajduje sie w upadlosci likwidacyjnej. Grunty nalezace do spoldzielni obciaza kilku milionowa hipoteka przymusowa. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.18 0:28:6

Prawo do kontaktu z chrześnicą po rozwodzie brata

Witam!Potrzebuję pomocy-otóż moja bratowa zabrania mi widywać się z chrześnicą i nie wiem,czy mam jakiekolwiek szanse załatwić tę sprawę sądownie.Jestem bardzo emocjonalnie związana z chrześnica,którą ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.17 21:34:25

Trzylecia zasadnicza szkoła zawodowa a okres nieskładkowy emerytury

Czy 3-letnia Zasadnicza Szkoła Zawodowa zalicza się do emerytury jako okres nieskładkowy i ile lat? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.17 20:26:21

Urlopy ojcowskie dla funkcjonariuszy służb mundurowych

Wprowadzenie urlopów ojcowskich także dla funkcjonariuszy służb mundurowych dotyczą policji, straży pożarnej, Straży Granicznej, Służby Celnej, Biura Ochrony Rządu, Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.17 15:47:56

Otwarcie niemieckiego rynku pracy dla Polaków - zarobki i świadczenia

W maju otworzy się niemiecki rynek pracy. Największe zapotrzebowanie jest tam na spawaczy, lakierników, budowlańców i mechaników.

Robotnik bez papierów może zarobić tam 1200 euro miesięcznie; ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.17 15:41:48

Natychmiastowe naliczanie punktów karnych przez policję w radiowozie

Od 2012 zmieni się postępowanie policji w przypadku zatrzymania kierowcy w związku z wykroczeniem drogowym. Zgodnie z planami ministerstwa funkcjonariusze już podczas zatrzymania, w radiowozie, będą ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.17 15:26:29

Centralna ewidencja pojazdów z danymi o przebiegu i właścicielach

Do bazy Centralnej Ewidencji Pojazdów wprowadzane będą dane dotyczące przebiegu każdego samochodu i historii zmian jego właścicieli. By dane były aktualne, obowiązek stanu licznika będzie spoczywał ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.17 15:24:16

Przepisy dotyczące rozliczeń PIT z dziećmi

witam. chciałabym się dowiedzieć jakie są przepisy dotyczące rozliczeń PIT z dziećmi. z góry dziękuję za odpowiedzi! ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.17 15:1:47

Prawo do ulgi prorodzinnej przy płaceniu alimentów

Witam. Płacę alimenty na syna. czy mam prawo do ulgi na dzieci? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.17 14:54:31

Ulga z tytułu umowy aktywizacyjnej przed 2007 rokiem

Przysługuje ona osobom prowadzącym gospodarstwo domowe, które poniosły wydatki z tytułu opłacenia z własnych środków składek na ubezpieczenie społeczne osoby zatrudnionej w ramach umowy aktywizacyjnej. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.17 14:46:58

Maksymalna wysokość ulgi z tytułu powrotu do Polski

Wynosi ona maksymalnie 30 proc. poniesionych wydatków, ale nie więcej niż 11 340 zł. Z tej ulgi jednak będą mogli skorzystać tylko ci, którzy nabyli do niej prawo przed 1 stycznia 2002 r. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.17 14:43:44

Ulga na powrót dla podatników uzyskujących dochody za granicą

Fiskus daje możliwość zmniejszenia obciążenia m.in. podatnikom podlegającym nieograniczonemu obowiązkowi podatkowemu i uzyskującym dochody poza terytorium Polski. To tzw. ulga na powrót. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.17 14:39:58

Ulga mieszkaniowa z tytułu odsetek od kredytu sprzed 2007 roku

Funkcjonuje ona tylko w ramach tzw. praw nabytych. Możliwość odliczania wydatków na spłatę odsetek od kredytu przysługuje tylko osobom, które wzięły kredyt przed 1 stycznia 2007 r. Z ulgi można ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.17 14:38:32

Odliczenie kosztów leków dla osób niepełnosprawnych

Popularnym odliczeniem, z którego mogą skorzystać niepełnosprawni, jest ulga na zakup leków, których stosowanie zalecił lekarz specjalista. Odliczenie dotyczy tylko wydatków ponad kwotę 100 zł ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.17 14:35:23

Ulga na cele rehabilitacyjne dla osób niepełnosprawnych

Ulga na cele rehabilitacyjne przysługuje osobom niepełnosprawnym bądź podatnikom mającym na utrzymaniu osoby niepełnosprawne, których dochód (osób będących na utrzymaniu) nie przekracza 9120 ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.17 14:31:44

Ulga podatkowa za oddanie krwi przez honorowych dawców

Honorowi dawcy mogą liczyć na taką ulgę. Kwotę w drodze rozporządzenia ustala Minister Zdrowia i Opieki Społecznej.

Trzeba jednak pamiętać, że dar krwi uznawany jest za zwykłą darowiznę ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.17 14:28:41

Darowizny na działalność charytatywno-opiekuńczą Kościołów bez limitu

6-procentowy limit nie obowiązuje w przypadku darowizn na działalność charytatywno-opiekuńczą Kościołów. Czyli pieniądze przeznaczone na prowadzone przez kościół hospicjum, noclegownie czy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.17 14:26:7

Ulga za darowizny na cele charytatywne - limity i zasady

Bycie szlachetnym się opłaca. Podstawowa ulga za darowizny daje prawo do odpisania od dochodu wydatków na szlachetne cele do 6 proc. rocznego dochodu.

By uzyskać ulgę, musisz mieć dowód wpłaty ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.17 14:21:56

Warunki i maksymalna kwota ulgi internetowej

Ulga internetowa, a dokładnie odpis za wydatki ponoszone z tytułu użytkownika sieci Internet w lokalu będącym miejscem zamieszkania podatnika.

Każdy może odpisać od dochodu maksymalnie 760 ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.17 14:19:30

Podział ulgi na dziecko między rozwodzących się rodziców

witam. we wrześniu 2010 rozwiodłam się. z byłym mężem mamy córeczkę. oboje chcielibyśmy skorzystać z ulgi na dziecko w rozliczeniu PIT 2010. jest to możliwe? jak taka sytuacja wyglądałaby ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.17 14:8:32

Ulga prorodzinna na dzieci w zeznaniu podatkowym

Na każde dziecko możemy odpisać od podatku 1112,04 zł. Przy dwójce dzieci limit wzrasta do 2224,08 zł. Przy trójce do 3336,12 zł.

Według fiskusa ulga przysługuje na każde małoletnie dziecko, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.17 14:2:2

Ulgi podatkowe w 2010 - dzieci internet darowizny rehabilitacja

* ulga na dzieci
* ulga za internet
* ulga od darowizny
* ulga za krew
* ulga rehabilitacyjna
* ulga odsetkowa

* tzw. ulga na powrót
* ulga dotycząca wydatków poniesionych na oszczędzanie ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.4.17 13:52:38

Procedury postępowania przy spóźnieniu z PIT

witam. chciałabym się dowiedzieć co trzeba zrobić, jeśli płatnik spóźni się z PITem. podobno jest parę dróg wyjścia. ale nie wiem jakie są konsekwencje podjętych decyzji... z góry dziękuję ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.17 13:39:28

Kary finansowe za spóźnione złożenie zeznania podatkowego

Spóźnialski podatnik musi liczyć się z karą finansową za niedopełnienie obowiązku wynikające z ustawy o PIT.

Grzywna za wykroczenie skarbowe wynosi od od 138,60 zł do 27 720 zł.

Fiskus ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.17 13:32:52

Akceptacja elektronicznych faktur za internet przez ministerstwo

Ministerstwo Finansów przychyliło się do oczekiwań milionów podatników. Już w tym roku można dostarczyć fakturę w formie cyfrowej, a nie papierowej!!! ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.17 13:16:57

Ulga internetowa za internet mobilny i laptopowy

witam. chciałabym się dowiedzieć jak wygląda sytuacja z PIT 2010 i ulgą internetową. można odliczyć wydatki na internet z telefonu komórkowego lub laptopa? jeśli tak, to jak wygląda cała ta ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.17 13:5:57

Podział ulgi internetowej między współmieszkających małżonków

Witam. wspólnie mieszkam z moim chłopakiem i razem płacimy 1440 zł (czyli 120 zł miesięcznie) za dostęp do sieci. Rachunek jest wystawiony na obie osoby. Ile każde z nas może obliczyć w ramach ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.17 12:55:21

Wymagania dokumentowe dla ulgi internetowej w PIT

Aby skorzystać z tej ulgi, trzeba mieć faktury VAT od dostawcy usług internetowych wystawione na swoje nazwisko. Należy więc zbierać je już od początku roku. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.17 12:46:18

Maksymalna kwota ulgi internetowej w zeznaniu podatkowym

Z tytułu ulgi internetowej, a dokładnie za wydatki ponoszone z tytułu użytkownika sieci internet w lokalu będącym miejscem zamieszkania podatnika, każdy może odpisać od dochodu maksymalnie 760 ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.17 12:42:33

Rezygnacja z obowiązku wożenia dokumentów przez kierowców

witam. jestem w szoku! czy to prawda, że od 2012 roku kierowcy nie będą musieli wozić ze sobą dowodu rejestracyjnego auta, blankietu ubezpieczenia ani nawet prawa jazdy?? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.16 17:26:49

Odliczenie rzeczywistych kosztów dojazdów przekraczających limit

Pracuję na jednym etacie i dojeżdżam do pracy z innej miejscowości. Pracodawca został o tym poinformowany i uwzględnia wyższe koszty uzyskania przychodu w zaliczkach na PIT. Wynoszą one 1.668,72. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.16 16:46:42

Obowiązek alimentacyjny rodziców na dziecko pełnoletnie uczące się

czy mając ukończone 18 lat, nie mieszkając w domu ale ucząc się rodzice muszę na mnie płacić? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.16 16:45:46

Pracownicze koszty uzyskania przychodu dla dojeżdżających

Koszty uzyskania przychodu są stałymi kwotami, które odlicza od naszej wypłaty pracodawca i przekazuje co miesiąc fiskusowi w ramach zaliczek na PIT.

Standardowo wynoszą one ? gdy mamy jedną ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.16 16:41:15

Zmiany przewidziane w centralnej ewidencji pojazdów i kierowców

witam. chciałbym się dowiedzieć jakie zmiany przewiduje projekt ustawy o centralnej ewidencji pojazdów oraz centralnej ewidencji kierowców? z góry dziękuję za odpowiedź! ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.16 16:34:41

Formularz do odliczenia wydatków rehabilitacyjnych w PIT

Odliczenia wydatków na cele rehabilitacyjne dokonujemy w zeznaniu podatkowym, które trzeba złożyć w urzędzie skarbowym do 2 maja 2011 roku (ponieważ ostatni dzień kwietnia przypada w sobotę). ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.16 16:29:50

Dokumenty wymagane do odliczenia wydatków rehabilitacyjnych

Jeśli zechcemy skorzystać z odliczenia, to musimy posiadać rachunki, faktury, pokwitowania czy potwierdzenia przelewów bankowych, z których wynika, ile i za co zapłaciliśmy.

Potwierdzeń nie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.16 16:27:19

Wydatki rehabilitacyjne z ograniczeniami kwotowymi

Czyli takie, które ponieśliśmy na:

1. opłacenie przewodników osób niewidomych zaliczonych do I lub II grupy inwalidztwa oraz osób z niepełnosprawnością narządu ruchu zaliczonych do I grupy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.16 16:25:35

Wydatki na cele rehabilitacyjne objęte odliczeniem podatkowym

Zaliczono do nich te, które ponieśliśmy na:

1. adaptację i wyposażenie mieszkań oraz budynków mieszkalnych, stosownie do potrzeb wynikających z niepełnosprawności,
2. przystosowanie pojazdów ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.16 16:24:7

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika