Forum prawne (strona 526)

kilka pytań do rozwodu

Moja żona chce złożyć pozew o rozwód, spotyka się z innym i nie kryje tego, czy jest możliwe aby dziecko zostało przy ojcu ? żona zaniedbuje dziecko. Czy nasze kredyty które są wzięte na mnie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.9.12 12:45:36

eksuhamcja na podstawie wydziedziczenia????

Moja teściowa wydziedziczyła mojego męża (bez podstaw, ale o to idzie sprawa w sądzie), do spadku powołała swojego bratanka. Tenże bratanek na podstawie testamentu i wydziedziczenia chce zabrać ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.9.12 10:50:51

Wigilia co 2 rok

Witam, proszę o pomoc. Sąd wydał orzeczenie, że dzieci mają mieć co 2 lata Wigilię i Pierwsze Święto. Były mąż jest osoba niewierzącą, nigdy nie ochrzczoną, bez Komunii. Związek małżeński ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2011.9.12 8:15:10

Witam

Na wstępie warto wskazać, że zawarcie małżeństwa nie było konieczne, aby syn Pani chłopaka nosił jego nazwisko. Pominę jednak aspekt małżeństwa i skupiając się na pytaniu odnośnie władzy ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.9.11 17:6:22

Status prawny dziecka

Nie jesteś pewny czy jesteś ojcem dziecka, które wychowujesz (i na które płacisz alimenty) ?

Chcesz zrobić badania DNA, ale nie masz pieniędzy?

Jeśli tak - odezwij się do mnie, przesyłając ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2011.9.11 16:47:2

Przyszły student pozywa ojca

Witam.

Od października będę studentem dwóch kierunków równocześnie. Nie mam już sił na nieustające kłótnie z ojcem i chcę się wyprowadzić - on oczywiście nie dam mi pieniędzy. Proszę, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.9.11 16:45:7

Przepisy - w ruchu drogowym, proszę o pomoc.

Witam! Mam pytanie z zagadnienia ruchu pojazdów, ogólnie kodeksu drogowego. Mianowicie interesuje mnie to czy jest jakiś przepis który zabrania malowania felg samochodowych lakierem fotoluminescencyjnym ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.9.11 15:52:54

AKADEMIA MŁODYCH DYPLOMATÓW ? REKRUTACJA ROZPOCZĘTA!

Czy w tym roku na AMD bedzie wykladal Aleksander Kwasniewski? ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.9.11 15:44:27

dożywocie podatek

Witam!
W 2005r, w wyniku umowy dożywocia zostałem współwłaścicielem w ? kamienicy w częściach ułamkowych.
Obecnie, po zakończonym procesie sądowym podziału tej kamienicy, zostałem wyłącznym ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.9.11 9:27:4

Godziny nadliczbowe pilne!

inni przedstawiciele handlowi pracują po 60 i więcej godzin tygodniowo, kierowcy po 16 godzin dziennie, słowem nie pisną o godzinach nadliczbowych i cieszą się że mają robotę, a pani domaga się ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2011.9.10 20:55:48

Alimenty zasadzone w Polsce,jak placic w anglii

Majątek raczej zaczyna być interesujący przy egzekucji alimentów. W pierwszej kolejności liczą się zarobki. Majątek zazwyczaj jest ich pochodną. Oczywiście jeśli ktoś dysponuje znaczącym majątkiem, ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2011.9.10 10:5:43

budowa wodociągu

budowa wodociągu W 2004/2005 sporządzono plan budowy wodociągu biegnącego przez kilka miejscowości. W planie tym nie ujęto wszystkich mieszkańców miejscowości, tłumacząc to brakiem zainteresowania ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.9.10 9:49:5

alimenty od rodzicow

Witam ja podłączam się pod temat i proszę o pomoc. Mam skomplikowaną sytuację.
Mam 20 lat i od 17 roku życia mieszkam z chłopakiem. Całą szkołę zawodową musiałam wymuszać od mamy jakiekolwiek ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.9.10 9:24:47

ustawy o bezpieczeństwie w górach

Co do przepisów górskich to ustawa przewiduje m.in. obowiązek jazdy w kasku dla dzieci oraz kary dla narciarzy i snowboardzistów jeżdżących pod wpływem alkoholu lub narkotyków. ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2011.9.9 15:15:13

sprzedaż mieszkania po śmierci ojca

Mój ojciec miesiąc temu zmarł i pozostawił po sobie mieszkanie, które miał z matką na własność, czy mama może teraz to mieszkanie sprzedać bez naszego pozwolenia? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.9.9 15:5:28

darowizna a spadek po rodzicach

Mój brat dostał gospodarstwo od rodziców w darowiźnie, minęło 5 lat i chce wszystko sprzedać, twierdzi że mi sie nic nie należy bo ja mieszkam od 5 lat w Niemczech. Czy naprawde nic mi sie nie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.9.9 15:3:21

podważenie ugody

Zniweczenie skutków ugody  jest utrudnione gdy strona chce ją podważyć, powołując się na wadę oświadczenia woli w postaci błędu. Regulacja prawna art. 918 k.c. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.9.9 14:57:39

wcześniejsza spłata kredytu remontowego

Witam.
Od niedawna wraz z mężem jesteśmy właścicielami mieszkania, które zakupiliśmy u mamy męża. W ramach opłat czysznszowych znajduje się rata kredytu z tytułu założenia funduszu remontowego. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.9.9 14:52:55

rozwód bez orzekanie o winie ale z ograniczonymi prawami?

Czy jest możliwość żeby wystąpić o rozwód bez orzeczenia o winie ale z ograniczonym prawem do dziecka? Zależy mi na szybkim rozwodzie a orzekanie o winie męża może rozciągnąć sprawę. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.9.9 14:48:12

dostanę dofinansowanie na garaż?

Mam mieszkanie TBS , mogę wynająć garaż za dodatkową opłatą
mam dotacje na mieszkanie TBS zaproponowali mi wynajęcie garażu za dodatkową opłatą czy dostane dotacje również na garaż? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.9.9 14:19:47

Mieszkanie zastępcze

Jakie warunki musi spełniać mieszkanie zastępcze jeżeli chcę eksmitować lokatora z kamienicy? Czy to mieszkanie musi znajdować się w bliskiej okolicy? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.9.9 13:45:30

Odszkodowanie za słupy energetyczne

Na mojej dzialce rolnej znajduje sie kilka słupów energetycznych, jakiej kwoty można żądać od zakładu energetycznego za użyczenie gruntu pod słupy? ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.9.9 13:43:46

mam prawo do spadku?

Mieszkam w mieszkaniu po mojej "babci", która była 2 żoną dziadka i nie przysposobiła jego dzieci, czy ja mam prawo do tego mieszkania? Co sie z nim stanie ? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.9.9 13:41:40

wykup wspólnej łazienki w kamienicy

Mieszkam w kamienicy gdzie jest wspólny korytarz i łazienka z innym mieszkaniem, sąsiedzi niedawno zaczęli remont łazienki, twierdząc że wykupili mieszkanie wraz z łazienką i że nie możemy już ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.9.9 13:37:1

usługi magazynowania

Magazynowanie nie jest związane z nieruchomością, rozliczane jest na zasadach ogólnych.  ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2011.9.9 13:32:36

opłaty za przedszkole

Właśnie, a co z czasem w którym dziecko czeka na dodatkowe zajęcia? Normalnie zabieram syna o 14 a angielski ma o 16, muszę dopłacić za te 2 godziny?? ... Zobacz wątek

6 odpowiedzi

2011.9.9 13:26:34

jak rozwiązać problem z sąsiadami przy remoncie w bloku ?

W bloku ma byc przeprowadzony remont instalacji doprowadzającej wodę, wspólnota mieszkaniowa się zgodziła, ale dwóch sąsiadów się nie zgadza bo mają mieszkania po remoncie, co można zrobić ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.9.9 13:5:29

spłata długu mieszkaniowego

Mam problem, rozwiązano umowę najmu lokalu socjalnego z powodu zadłużenia, chciałem spłacić to zadłużenie ale niestety z kosztami sądowymi to już za dużo, czy można jakoś umożyć te koszty ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.9.9 12:53:3

JESTEM NAJEMCĄ MIESZKANIA ZAKŁADOWEGO. CZY MOGĘ TO MIESZKANIE WYNAJĄĆ OSOBIE TRZECIEJ. SAMA W

JESTEM NAJEMCĄ MIESZKANIA ZAKŁADOWEGO.
CZY MOGĘ TO MIESZKANIE WYNAJĄĆ OSOBIE TRZECIEJ. SAMA W TYM CZASIE WYNAJEŁABYM MIESZKANIE WMIEJSCOWOŚCI GDZIE MIESZKA MÓJ WNUCZEK , ABY OPIEKOWAC SIE JEGO ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.9.9 12:48:28

grunty rolne na budowlane

Witam, złożyłem pismo o przekwalifikowanie moich gruntów na działki budowlane, ale trwa to już dosc długo, bo ponoć ktoś z posiadaczy okolicznych działek się odwołuje, ile to może trwać ? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.9.9 12:45:34

sprzedaż mienia publicznego

Mam taki problem, szkoła została wybudowana przez mieszkańców gminy, czy wójt może ja sprzedać? W ustawie o gospodarce nieruchomościami wójt może sprzedać nieruchomości, czy szkołę też? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.9.9 12:42:39

wyrok NSA

Mam takie pytanie, jaka moc ma uchwała siedmiu sędziów NSA, Czy taka uchwała ma moc ustawy, czy jej przestrzeganie jest obowiązkiem urzędu? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.9.9 12:35:29

podwyżki mandatów

Bzdura, resort chce podwyżek bo zwąchał kase w związku z poszeżeniem katalogu wykroczeń za które policja wystawia mandaty. ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2011.9.9 12:30:17

umowa cesji samochodu pomiedzy pracodawca a pracownikiem

Witam.
Mam pytanie odnosnie wykorzystania samochodu pracownika.
Zatrudniłem ostatnio nowego pracownika który posiada własne auto dostawcze uzywane prywatnie. Czy jest możliwosc podpisania umowy cesji ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.9.9 11:57:58

Prawo komputerowe w praktyce jak to jest ?

Witam chciałbym się zorientować w mojej sytuacji mam legalnego windowsa mam parę kopi pobranych z serwisu rapidshare itp nie udostępniam nie sprzedaje ale czasem mam duży transfer (pobieram np kolekcje ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.9.9 11:39:22

Uzupełnienie wkładu budowlanego - roszczenie SM

Wie Pan to jest tak, że w Państwie prawa każdy może "wyskoczyć" nawet z najgłupszym roszczeniem i ma do tego prawo. Ja mam pełne prawo pozwać Pana o zwrot 1 mln złotych i sąd taki pozew przyjmie, ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2011.9.9 10:45:36

mąż chce mi odebrać dziecko

Wyprzedzić go w zgłoszeniu na policji i poinformować ,że taki stan rzeczy ma miejsce.Wskazać jakieś dowody np.listy,telefony z pogróżkami,tudzież inne, wskazać fakty i daty, a gdy będzie kolejny ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.9.9 10:13:45

kara za pseudo hotel?

Jeśli idzie o sankcje karne w przedmiotowej sprawie to obecnie obowiązująca Ustawa z dnia 21 maja 1971 Kodeks Wykroczeń /DZ.U. z 1971 Nr 12 poz.114 z późn.zm./reguluje odpowiedzialność karną, ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2011.9.9 9:47:29

Podatek akcyzowy

To o co pytasz wymaga szerszego opracowania i nie ma że ,,po krótce''.W źródłach które Tobie wskazałem : M.Pazdan -Prawo prywatne Międzynarodowe, wyd.11
LexisNexis,oraz Świerczyński,Zachariasiewicz,Żarnowiec ... Zobacz wątek

11 odpowiedzi

2011.9.9 9:12:35

Nadanie numeru porządkowego nieruchomości

Witam wszystkich i bardzo serdecznie proszę o poradę.
Od kilku lat posiadam działkę budowlaną na wsi i powoli, etapami, buduję dom. W miejscowym planie zagospodarowania teren, na którym znajduje ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.9.8 21:8:7

Czy mogę wymeldowac mojego konkubenta?

Od 2 lat mieszkam z konkubentem. Mieszkamy w moim własnościowym mieszkaniu. Zameldowałam go również 2 lata temu. Teraz chcę go wymeldować , ponieważ nie udało nam się stworzyć związku.On ciągle ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.9.8 17:48:42

umorzenie sprawy

W wypadku umorzenia zawieszonego postępowania następuje umorzenie wzajemne kosztów,jakie strony poniosły w danej instancji.Umarzając postępowanie zawieszone w I instancji,sąd stwierdza umorzenie ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2011.9.8 17:28:7

Pomocy mam manko!!!!!

Proponuję Pani udać się z tym problemem do Państwowej Inspekcji Pracy, ale moim zdaniem jeśli się Pani ostro postawi, to pracodawca nie będzie miał możliwości obciążenia Pani tą kwotą. Musiałby ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.9.8 16:36:26

Alimenty przed rozwodem

Art. 142 KRO uprawnia matkę do żądania, aby mężczyzna niebędący mężem matki ? jeszcze przed urodzeniem dziecka ? wyłożył odpowiednią sumę pieniężną na koszty utrzymania matki przez trzy ... Zobacz wątek

5 odpowiedzi

2011.9.8 16:26:50

pełnoletnie dziecko a aliemnty

Odpowiadając na pierwsze pytanie - z powództwem musi wystąpić pełnoletni syn, a nie może takowego wytoczyć Pani na rzecz syna. Uprawnionym do żądania świadczeń alimentacyjnych jest bowiem wyłącznie ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.9.8 16:19:17

Problem z pozwoleniem na budowe.Cofnięty projekt.

To jest typowe załatwianie sprawy przez niedouczonych urzędasów w przypadku kiedy coś spieprzą. Zapraszają na rozmowę, żeby nie został po niej żaden dokument. Może mają rację, może nie, ale ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.9.8 15:59:58

nieodebrany sprzęt z serwisu

Gdy nie odbiera się naprawionego sprzętu, usługodawca musi go przechowywać i może co najwyżej naliczyć dodatkowe opłaty. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.9.8 15:28:5

Zniesienie podatku Belki?

Obecnie podatek od zysków kapitałowych, wynosi 19 proc. i dotyczy dochodów z odsetek od oszczędności, lokat, obligacji, dywidend i ze zbycia papierów wartościowych.  ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2011.9.8 15:19:51

termin na wydanie uzasadnienia

7 dni od jego ogłoszenia lub doręczenia.Sąd odrzuci wniosek po terminie.Można złożyć wniosek o przywrócenie terminu do wniesienia tegoż wniosku,ale uzasadnienie dotyczące uchybienia terminowi ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.9.8 15:15:20

czy to przestępstwo?

Jak byśmy przeczytali tekst,to można byłoby powiedzieć,czy doszło do zniesławienia.Natomiast nazwisko jest też jednym z chronionych dóbr osobistych,przewidzianych w art.23 k.c.,a chronionych różnymi ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.9.8 15:11:21

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika