Forum prawne (strona 528)

Akceptacja elektronicznych faktur za internet przez ministerstwo

Ministerstwo Finansów przychyliło się do oczekiwań milionów podatników. Już w tym roku można dostarczyć fakturę w formie cyfrowej, a nie papierowej!!! ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.17 13:16:57

Ulga internetowa za internet mobilny i laptopowy

witam. chciałabym się dowiedzieć jak wygląda sytuacja z PIT 2010 i ulgą internetową. można odliczyć wydatki na internet z telefonu komórkowego lub laptopa? jeśli tak, to jak wygląda cała ta ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.17 13:5:57

Podział ulgi internetowej między współmieszkających małżonków

Witam. wspólnie mieszkam z moim chłopakiem i razem płacimy 1440 zł (czyli 120 zł miesięcznie) za dostęp do sieci. Rachunek jest wystawiony na obie osoby. Ile każde z nas może obliczyć w ramach ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.17 12:55:21

Wymagania dokumentowe dla ulgi internetowej w PIT

Aby skorzystać z tej ulgi, trzeba mieć faktury VAT od dostawcy usług internetowych wystawione na swoje nazwisko. Należy więc zbierać je już od początku roku. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.17 12:46:18

Maksymalna kwota ulgi internetowej w zeznaniu podatkowym

Z tytułu ulgi internetowej, a dokładnie za wydatki ponoszone z tytułu użytkownika sieci internet w lokalu będącym miejscem zamieszkania podatnika, każdy może odpisać od dochodu maksymalnie 760 ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.17 12:42:33

Rezygnacja z obowiązku wożenia dokumentów przez kierowców

witam. jestem w szoku! czy to prawda, że od 2012 roku kierowcy nie będą musieli wozić ze sobą dowodu rejestracyjnego auta, blankietu ubezpieczenia ani nawet prawa jazdy?? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.16 17:26:49

Odliczenie rzeczywistych kosztów dojazdów przekraczających limit

Pracuję na jednym etacie i dojeżdżam do pracy z innej miejscowości. Pracodawca został o tym poinformowany i uwzględnia wyższe koszty uzyskania przychodu w zaliczkach na PIT. Wynoszą one 1.668,72. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.16 16:46:42

Obowiązek alimentacyjny rodziców na dziecko pełnoletnie uczące się

czy mając ukończone 18 lat, nie mieszkając w domu ale ucząc się rodzice muszę na mnie płacić? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.16 16:45:46

Pracownicze koszty uzyskania przychodu dla dojeżdżających

Koszty uzyskania przychodu są stałymi kwotami, które odlicza od naszej wypłaty pracodawca i przekazuje co miesiąc fiskusowi w ramach zaliczek na PIT.

Standardowo wynoszą one ? gdy mamy jedną ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.16 16:41:15

Zmiany przewidziane w centralnej ewidencji pojazdów i kierowców

witam. chciałbym się dowiedzieć jakie zmiany przewiduje projekt ustawy o centralnej ewidencji pojazdów oraz centralnej ewidencji kierowców? z góry dziękuję za odpowiedź! ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.16 16:34:41

Formularz do odliczenia wydatków rehabilitacyjnych w PIT

Odliczenia wydatków na cele rehabilitacyjne dokonujemy w zeznaniu podatkowym, które trzeba złożyć w urzędzie skarbowym do 2 maja 2011 roku (ponieważ ostatni dzień kwietnia przypada w sobotę). ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.16 16:29:50

Dokumenty wymagane do odliczenia wydatków rehabilitacyjnych

Jeśli zechcemy skorzystać z odliczenia, to musimy posiadać rachunki, faktury, pokwitowania czy potwierdzenia przelewów bankowych, z których wynika, ile i za co zapłaciliśmy.

Potwierdzeń nie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.16 16:27:19

Wydatki rehabilitacyjne z ograniczeniami kwotowymi

Czyli takie, które ponieśliśmy na:

1. opłacenie przewodników osób niewidomych zaliczonych do I lub II grupy inwalidztwa oraz osób z niepełnosprawnością narządu ruchu zaliczonych do I grupy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.16 16:25:35

Wydatki na cele rehabilitacyjne objęte odliczeniem podatkowym

Zaliczono do nich te, które ponieśliśmy na:

1. adaptację i wyposażenie mieszkań oraz budynków mieszkalnych, stosownie do potrzeb wynikających z niepełnosprawności,
2. przystosowanie pojazdów ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.16 16:24:7

Interpretacja paragrafu o zmianie sprzecznej z obowiązkiem dłużnika

Jak interpretować :

§ 3. Jeżeli w samym tytule egzekucyjnym nie postanowiono, że w razie dokonania zmiany sprzecznej z obowiązkiem dłużnika wierzyciel będzie uprawniony do usunięcia tej zmiany ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.16 16:23:9

Rodzaje wydatków odliczanych w ramach ulgi rehabilitacyjnej

Niepełnosprawny lub jego opiekun mogą odliczyć w PIT jedynie te wydatki, które zostały wymienione w przepisach. Niektóre z nich odliczymy w pełnej całości, inne ? z uwzględnieniem maksymalnych ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.16 16:19:36

Warunki ulgi rehabilitacyjnej dla osób niepełnosprawnych

Z ulgi rehabilitacyjnej może skorzystać niepełnosprawny, ale również ten, kto utrzymuje jedną lub kilka z wymienionych w przepisach osób. Chodzi o niepełnosprawnego małżonka, rodzeństwo, rodziców, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.16 16:16:49

Zmiany w kursach nauki jazdy przewidziane na rok następny

witam. chciałbym się dowiedzieć, czy są przewidziane jakieś zmiany w tym temacie na 2012 rok??? z góry dziękuję za odpowiedź! ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.16 15:53:7

Warunki dla szkół oferujących wirtualne szkolenia jazdy

Warunki, jakie będą musiały spełnić szkoły nauki jazdy, by móc zaoferować swoim kursantom wirtualne szkolenia są bardzo wygórowane.

* wirtualne kursy przeprowadzać będą mogły wyłącznie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.16 15:40:41

Nowe przepisy dotyczące kursów nauki jazdy przez internet

11 lutego 2012 roku obowiązywać zaczną nowe przepisy dotyczące kursów nauki jazdy.

W myśl nowych przepisów kursanci nie będą już musieli chodzić do szkoły nauki jazdy na wykłady. Przez ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.16 15:27:7

Przysposobienie dziecka przez męża za granicą bez meldunku

witam... moj maz chce przysposobic moja corke z pierwszego malzenstwa. moje pytanie jest takie gdzie zlozyc wniosek jezeli przebywamy za granica na stale juz od 13 lat wiec nie mamy w polsce zadnego meldunku. ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2011.4.16 9:50:58

Ustanowienie rozdzielności majątkowej między małżonkami

Można ustanowić rozdzielność po ślubie i nie trzeba iść do sądu, tylko do notariusza. Pozdrawiam ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2011.4.15 21:27:13

Praca na stanowisku kierowniczym z pierwszą grupą inwalidzką

Witam
Chciałabym się dowiedzieć, czy osoba mająca I grupę inwalidzką może pracować na stanowisku kierowniczym? Oczywiście ta osoba kierowniczką jest tylko ustnie, ale wydaje rozporządzenia ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.15 19:54:32

Prowadzenie forum z reklamami i sprzedaż domen - obowiązki podatkowe

Sprawa 1

Prowadzę forum, no i jak to wiadomo zeby sie ono rozwijało trzeba pieniędzy wiec postanowiłem udostępniać miejsce na reklamy dla róznych firm itp. Dzis zadzwonił do mnie Pan z chęcią ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.15 19:44:53

Podatek od sprzedaży odziedziczonego mieszkania przed upływem 5 lat

Witam, zwracam sie z prosba o pomoc,poniewaz nie mieszkam w Polsce nie mam sie do kogo zwrocic z nurtujacym mnie pytaniem. Moj ojciec zmarl 30.04.2006 roku pozostawiajac mi w spadku mieszkanie wlasnosciowe ... Zobacz wątek

13 odpowiedzi

2011.4.15 19:0:37

Utrudnianie kontaktów z dzieckiem przez żonę

Sąd zabezpieczył kontakty na czas postępowania. Nakazał stawić się nam do RODK. Ja przyjechałem. Druga strona nie stawiła się termin. Kolejne kilka miesięcy w plecy. ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2011.4.15 16:55:51

Jeden podpis małżonków na PIT przy wspólnym rozliczeniu

W tym roku można rozliczając się z małżonkiem mieć na PIT tylko jeden podpis. Jednak trzeba pamiętać, że jeśli współmałżonek nie ma upoważnienia do podpisu to nie można tego stosować. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.15 15:5:48

Wypowiedzenie z powodu częstych zwolnień lekarskich

witam, po zwolnieniu lekarskim wrocilem do pracy i dostałem wypowiedzenie z powodu zbyt częstych zwolnień lekarskich. Czy z takiego powodu pracodawca może rozwiązać umowę?? Czy mogę się zwrócić ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.15 15:3:25

Wartość porady online w postępowaniu sądowym

witam, czy na takiej poradzie on-line mogę się podeprzeć w sądzie? czy jest on atak wartościowa jak porada prawnika w kancelarii?? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.15 14:51:14

Cesja wierzytelności - czym jest i kiedy podpisywać

Cesja wierzytelności jest innymi słowy przeniesienie uprawnień przysługujących Cedentowi (czyli dotychczasowego wierzyciela) na Cesjonariusza (nabywcę wierzytelności). Przedmiotem cesji może być ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.4.15 14:49:39

Rozwiązanie umowy na czas określony bez podania powodu

Pracodawca wypowiadając umowę na czas określony nie ma obowiązku podawania w wypowiedzeniu przyczyny wypowiedzenia (art. 30 § 4 k.p.). ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.4.15 14:31:33

Dokumenty do wniosku o stwierdzenie nabycia spadku

Odpisy aktów stanu cywilnego spadkobierców- dotyczy to dziedziczenia ustawowego, oraz wniosku o zachowek. Małżonek załącza tylko akt zgonu spadkodawcy – jest w nim wskazany, ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.4.15 14:26:31

Umorzenie długu za edukację w Wojskowej Akademii Technicznej

Witam,

W ubiegłym roku zostałem zwolniony ze służby kandydackiej w Wojskowej Akademii Technicznej w Warszawie. Byłem prawie dwa lata podchorążym, zostałem wyrzucony za ''niezadowalające'' wyniki ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.15 14:11:8

Przymusowe wykupienie polisy AC przy kredycie na auto

W przypadku kradzieży auta czy jego kasacji, pieniądze z ubezpieczenia trafiają na poczet spłaty kredytu.  Można zastrzec w umowie ubezpieczeniowej, że odszkodowanie lub jego część zostanie ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.4.15 14:10:10

Najtańszy kredyt hipoteczny i program Rodzina na Swoim

Witam, orientuje się ktoś jaki jest najtańszy kredyt hipoteczny dostępny teraz w banku?? Słyszałem coś o \"rodzina na swoim\", że to najlepsza opcja, ale czy ktoś może to potwierdzić z własnego ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.15 13:43:49

Ubezpieczenie opłacane przez pracodawcę przy umowie zlecenie

Witam!

Jakie ubezpieczenie powinien mi opłacić Pracodawca przy umowie zleceniu?

Proszę o pomoc! jutro podpisuje umowę i chciałabym wiedzieć, co mogę egzekwować. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.15 13:41:4

Termin odrzucenia spadku w imieniu niepełnoletniej córki

witam, ile mam czasu na odrzucenie spadku w imieniu córki?? Ja odrzuciłam spadek, więc teraz przechodzi on na moja niepełnoletnią córkę, tak? I od chwili odrzucenia przeze mnie spadku, liczy się ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.15 13:36:1

Czas oczekiwania na stwierdzenie nabycia spadku

Witam!

Jak długo należy czekać na stwierdzenie nabycia spadku?
I jakie kroki trzeba poczynić, aby uzyskać stwierdzenie nabycia spadku po śmierci właścicieli?

Proszę o rady! ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.15 13:35:10

Koszt porady prawnej online vs spotkanie z prawnikiem

Witam!

Ile kosztuje średnio porada prawna on-line?
Od czego zależy cena?
czy nie lepiej umówić się na indywidualne spotkanie z prawnikiem niż przez on-line???

Proszę o informacje! ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.15 13:31:39

Odpowiedzialność poręczyciela za nieuregulowane raty kredytu

Witam!

Zostałem poręczycielem kolegi, który nie jest teraz w stanie finansowo spłacać kredytu. Bank nie ma nawet z czego ściągać zaległych rat.
Czy ja mogę zostać pociągnięty do odpowiedzialności ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.15 13:25:41

Niezdrowe diety w przedszkolach - dużo słodyczy i przetworów

Jestem matką i zauważyłam, że diety przedszkolaków są niezdrowe. Dużo słodkich i przetworzonych produktów, jestem zaniepokojona tym menu. Czy w innych przedszkolach jest podobnie? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.15 13:22:21

Przepisanie działek na rodzeństwo a pozostały majątek

witam

Mama i tata przepisała swoje działki na 4 mojego rodzeństwa, zostało gospodarstwo i działka przy domu oraz dom, który został mi obiecany, ale tylko słownie. Jako jedyne dziecko nie dostałam ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.15 13:20:28

Wystawianie faktury przy umowie barterowej bez pisemnej umowy

Witam!

Rozpoczęłam współpracę z Firmą, po zakończonej pracy zaczęła dosyłać coraz to nowe rzeczy, żeby zrobić w ramach wcześniej wspomnianej \"umowy\" - która była tylko umową słowną ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.15 12:49:21

Cesja na samochód a zgłaszanie wypadku ubezpieczycielowi

witam, mam takie pytanie mam na moje AC cesje i uległem wypadkowi, w dokumentach od ubezpieczyciela jest pytanie czy na auto jest cesja, dlaczego jest to ważne? Nie wiem czy pytanie jest do AC czy OC, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.15 12:48:2

Prawo więźniarki do widzeń z dzieckiem pod opieką ojca

Witam!

Moja siostra znajduje się obecnie zakładzie karnym. Jej dziecko znajduje się pod opieką swojego Ojca. Siostra bardzo chciałaby się zobaczyć z córką. jednak mąż siostry pod wpływem ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.15 12:30:14

Kontrola wykorzystania zwolnienia lekarskiego przez pracowników

Dzięki świadczenia chorobowym będąc na urlopie dostajemy jednak pensję, pamiętajmy że prowadzone są kontrole czy należycie wykorzystujemy ten czas. W przypadku gdy kontrol odkryje, że pracujemy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.15 12:24:51

Natychmiastowe naliczanie punktów karnych przez policję

Proponowane nowe zmiany: policjanci będą dawać punkty karne natychmiast po ich uzyskaniu czyli siedząc w radiowozie na nasze konto wpadną punkty karne. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.15 12:23:17

Współwłasność domu obciążonego kredytem przez syna

Witam,mam pytanie czy można zostać współwłaścicielem domu,który jest na kredyt wzięty przez syna?Chcielibyśmy z mężem zostać jakoś w części chociaż współwłaścicielami ponieważ syn ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.15 11:29:6

Czy rodzice mogą zabrać pieniądze z prezentu od babci

Dzień dobry!

Dostałam na urodziny od Babci 400 zł. Rodzice wzięli mi pieniądze, niby się pożyczyć, bo coś tam chcieli kupić. Ale minęły już dwa miesiące, a oni mi powiedzieli, że utrzymanie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.15 11:3:58

Wykorzystanie wizerunku twarzy w obrazie bez zgody

Cześć!

Malarz użył mojego wizerunku twarzy do swojego aktu. Jest moja twarz, a reszta ciała innej dziewczyny!!!!
Koleżanka była na jednej wystawie i była bardzo zdziwiona, że ja jestem na ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.15 10:54:23

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika