Forum prawne (strona 528)
Piracki AutoCAD na studiach - konsekwencje prawne
Witam!Jestem na studiach technicznych. Robimy dużo projektów. Potrzebny nam jest do tego program AutoCAD.
Nie stać mnie na orginalną wersje i ściągam pirata.
Co się dzieje w momencie gdyby ... Zobacz wątek
2011.4.14 21:37:52
Podwyżka stóp procentowych a wzrost rat kredytowych
Można się było tego spodziewać była inflacja, podrożało wszystko to teraz odbije się to na ratach kredytowych. Szykujmy się od 1 maja. ... Zobacz wątek2011.4.14 15:39:14
Wydawanie recept w systemie zaocznym przez internet
Sejm dopuszcza wydawanie recept w systemie zaocznym, bez konieczności badania, dopuszcza nawet używanie internetu.. Teraz każdy będzie kombinował aby dostać tańsze leki... ... Zobacz wątek2011.4.14 15:4:30
Ulga na dzieci żony z poprzedniego małżeństwa
Czy mogę odliczyć ulgę na dzieci mojej żony , które ma z poprzedniego małżeństwa? Wychowujemy je teraz razem, były mąż w ogóle się nie interesuje. ... Zobacz wątek2011.4.14 14:38:6
Ulga na internet przy rozliczeniu ryczałtem
Może pan odliczyć ulgę, przysługuje ona w zaznaniach PIT-36, PIT-37 oraz PIT-28. ... Zobacz wątek2011.4.14 14:25:1
Rozliczenie strat na funduszach i zysków na akcjach w PIT
fundusze i akcje straty za 2010 rokWitam, błagam o pomoc w sprawie rozliczenia funduszy inwestycyjnych i akcji.
W ubiegłym roku 2010 poniosłam straty na funduszach inwestycyjnych i zysk na ... Zobacz wątek
2011.4.14 14:22:11
Ulga na dziecko po ślubie dla studiującej córki
tak było jakies 2 lata temu, teraz jeśli dziecko wyjdzie za mąż - tworzy odrębną rodzine i nie przysługuje ulga. ... Zobacz wątek2011.4.14 14:8:2
Zwrot 750 zł za ulgę internetową w rozliczeniu PIT
Maksymalnie może być zwrócone 18% kwoty 750 zł. ... Zobacz wątek2011.4.14 14:3:5
Wspólne rozliczenie z zmarłym małżonkiem
Art. 6a ust. 1 pkt 1 ustawy o PIT ... Zobacz wątek2011.4.14 14:1:58
Termin wprowadzenia Centralnej Ewidencji Pojazdów
witam, czy ktoś wie kiedy rusza CEP?? Każdy posiadacz samochodu będzie musiał się zgłosić i podać dane?? Znowu kolejki i niekończące się czekanie w urzędach... Świetny pomysł!! ... Zobacz wątek2011.4.14 13:41:46
Odliczenie kosztów internetu BlueConnect w PIT
no ale, to jest taki przepis, a US mogą sobie to tak interpretować jak im sie podoba?? ... Zobacz wątek2011.4.14 13:36:39
Odliczenie kosztów wykończenia mieszkania kupionego na kredyt
witam, czy jeśli zakupiłem mieszkanie na kredyt, który dopiero zacząłem spłacać, to czy mogę odliczyć koszty poniesione na jego wykończenie ? Z góry dziękuję za pomoc. ... Zobacz wątek2011.4.14 13:32:8
Sprawa cywilna o eksmisję bez obecności pozwanych
Witam, chcę wnieść sprawę do sądu o eksmisje, będzie to sprawa cywilna i zastanawiam się czy sprawa może przejść bez obecności pozwanych??... Zobacz wątek
2011.4.14 13:18:59
Ulga internetowa przy otrzymywaniu dodatku na internet od pracodawcy
witam, czy jest możliwość odliczenia ulgi na internet, wtedy kiedy otrzymuje już dodatek na internet od pracodawcy? Jest on niewielki i nie wystarcza na wszystkie koszty internetu. Mogę odliczyc ulgę? ... Zobacz wątek2011.4.14 12:57:14
Różnice między umową o dzieło a zlecenie dla pracownika
Witamjakie są plusy, a jakie minusy umowy o dzieło?
Mój szef pozwolił mi sobie wybrać jaką chce mieć umowę. czyt umowę o dzieło, czy umowę zlecenie?
Może mi ktoś doradzić?
Prosze ... Zobacz wątek
2011.4.14 12:50:10
Złożenie zeznania podatkowego po roku zwłoki - kary
witam, moja znajoma ma taki problem , chciała złożyć zeznanie podatkowe w tym roku ale dowiedziała się, że jej zeznania za tamten rok nie zostały złożone, miała tego dopilować księgowa. Jeśli ... Zobacz wątek2011.4.14 12:38:17
Odliczenie kosztów internetu w pakiecie z TV i telefonem
witam, czy jeśli mam internet w pakiecie z telewizją i telefonem, i płacę jednakową kwotę przelewem, to czy mogę odliczyć całość ?? Czy mam prosić dostawce o fakturę z wyodrębnieniem internetu?? ... Zobacz wątek2011.4.14 12:18:49
Reprezentacja eurosierotyą w sądzie przez babcię
witam serdecznie!Kto może reprezentować \"eurosierote\" w sądzie?
Rodzice chłopca wyjechali za granice, zostawili dziecko pod opieką babci, która już nie domaga. Chłopak wpakował się w jakieś ... Zobacz wątek
2011.4.14 12:18:5
Wspólne czy osobne rozliczenie ulgi na dzieci z małżonkiem
witam, mam taki problem, chce odliczyć ulgę na dzieci ale nie wiem czy wspólnie z małżonkiem czy osobno i wtedy ulgę na ojca?? Wychodzą mi różne kwoty przy tych dwóch opcjach, może mam zły ... Zobacz wątek2011.4.14 12:14:20
Dziedziczenie działek po śmierci matki - ochrona przed alkoholikiem
Witam,Zmarła moja mama i nie zostawiła testamentu, ani nie zdążyła przepisać działek, które posiadała na mnie. Mój Ojciec jest alkoholikiem, nie mieli rozwodu z mamą. Obawiam się, że teraz ... Zobacz wątek
2011.4.14 12:10:32
Pomysły rządu na walkę z cofaniem liczników samochodowych
Rząd ma jakiś pomysł na notorycznie cofane liczniki podczas sprzedaży aut, ktoś wie jak to ma działać?? ... Zobacz wątek2011.4.14 12:10:4
Odcięcie dostępu sąsiadowi korzystającemu bezumownie z nieruchomości
Witam!Jeśli sąsiad bezumownie korzysta z naszej nieruchomości, by dojechać do swojej posesji, to czy mogę mu odciąć ten dojazd?
Chciałem jak najszybciej ustanowić służebność drogi, ale ... Zobacz wątek
2011.4.14 11:52:43
Urlop macierzyński dla ojca zamiast matki - warunki
Witam.W jakich przypadkach to pracownik-ojciec może korzystać z urlopu macierzyńskiego?
Proszę o odpowiedź! ... Zobacz wątek
2011.4.14 11:35:11
Urlop wychowawczy dla matek - prawa i warunki
Witajcie Drogie Mamy!Bezpłatny urlop wychowawczy to prawo, nie obowiązek - dla ciebie, bo pracodawca nie może ci go odmówić. Prawo do urlopu wychowawczego ma każda mama, której staż pracy (w ... Zobacz wątek
2011.4.14 11:30:45
Opóźnienia developera w podpisaniu umowy ostatecznej
Witam!Kupiłem mieszkanie od dewelopera, nie mogę się doczekać podpisania finalnych umów przed notariuszem. Po zawarciu umowy przedwstępnej, wpłaceniu całej kwoty i odebraniu kluczy nadal nie ... Zobacz wątek
2011.4.14 10:42:7
Różne traktowanie przez bank i fiskus - konkubinat vs samotność
Witam!Bank traktuje mnie jak samotną matką z dwójką dzieci. Nie mam szans na kredyt ? mówi 37-letnia Katarzyna Bratek, od dziesięciu lat w niezarejestrowanym związku. Inaczej traktuje mnie fiskus. ... Zobacz wątek
2011.4.14 10:27:18
Różnice w wynagrodzeniach kobiet i mężczyzn w Polsce
Witajcie Kobiety!W tym roku Dzień Równej Płacy wypadł 12 kwietnia, co oznacza, że kobiety musiały pracować blisko trzy i pół miesiąca w 2011 roku, żeby zarobić tyle samo, ile zarobili mężczyźni ... Zobacz wątek
2011.4.14 10:9:23
Odpowiedzialność za zadłużenie mieszkania przy zakupie udziału
Witam,Na początku opiszę swoją sytuację. Kupiłem 3/4 udziału w mieszkaniu. Pozostała cześć 1/4 należy do jednego współwłaściciela. Mieszkanie własnościowe z wpisem do KW. Mieszkanie ... Zobacz wątek
2011.4.13 21:21:4
Odmowa przedłużenia umowy zlecenie przez administratora obiektu
czy administrator razem z pracodawca może nie przedłużyć umowy zlecenie na ochrone obiektu przez pracownika ochrony , jeśli nie ma wyrażnych przesłanek do zwolnienia i czy w ogóle może. pracowałem ... Zobacz wątek2011.4.13 17:38:49
Jak udowodnić zdradę męża w sądzie
Witam, wiem że mąż mnie zdradza i chcę dostać rozwód bez orzekania o winie, ale nie wie jakie dowody na zdradę będą dla sądu wiarygodne, czy zdjęcia wystarczą? ... Zobacz wątek2011.4.13 15:48:37
Pomoc po śmierci ojca płacącego alimenty
witam, mam takie pytanie, czy są jakieś szanse na uzyskanie pomocy po śmierci ojca który płacił alimenty?? czy należy mu się może jakaś pomoc z FA?? Albo renta??... Zobacz wątek
2011.4.13 15:30:42
Zawieszenie sprawy rozwodowej przed pierwszą rozprawą
Witam, czy można zawiesić sprawę rozwodową?? Jeśli złożyłam już pozew, ale nie chcę go kontynuować to czy mogę się jeszcze wycofać?? Jest przed pierwsza rozprawą. Proszę o odpowiedź. ... Zobacz wątek2011.4.13 15:25:10
Przedawnienie prawa do zachowku spadkowego
witam, czy prawo do zachowku się przedawnia ?? Ile czasu musi minąć od śmierci spadkodawcy aby nie można było się domagać zachowku?? ... Zobacz wątek2011.4.13 14:41:44
Najlepiej opłacane zawody w Polsce - bankowość i IT
Jakie według Was są najlepiej opłacane zawody? Ja obstawiam jednak wciąż banki i branże informatyczną, ale nie wiem czy to takie pewniaki. ... Zobacz wątek2011.4.13 12:32:57
Brak PIT-a od pracodawcy przed terminem rozliczeń
Zbliża się termin rozliczeń a ja wciąż nie dostałam PIT-a od szefa, co powinnam zrobić w takiej sytuacji? ... Zobacz wątek2011.4.13 12:26:17
Indywidualne konta emerytalne a renty socjalne dla młodych
Jeśli dalej tak pójdzie po wprowadzeniu indywidualnych kont emerytalnych młodzi, którzy nie przejdą na stabilne zatrudnienie, nie zgromadzą dość kapitału, by otrzymać emeryturę. I wtedy jedyne ... Zobacz wątek2011.4.13 12:15:19
Rejestracja angielskiej spółki w Polsce - ZUS i umowa
Witam serdecznie!Jesteśmy Angielską firmą. Chcemy zarejestrować oddział w Polsce jako spółkę z. o. o. której reprezentant (Nie Wspólnik) jest rezydentem Polski.
Dwa Pytania.
1. Co z Zusem? ... Zobacz wątek
2011.4.13 11:38:12
Pełna ustawa o szkolnictwie - zmiany dotyczące płatnych kierunków
Chodzi o jednoczesne kontynuowanie nauki na 2 lub więcej kierunkach. ... Zobacz wątek2011.4.13 10:16:1
Po jakim czasie przysługuje pierwszy dzień wolny w pracy
A za co ma być ten wolny dzień?. Jeśli chodzi o urlop wypoczynkowy to po przepracowaniu każdego miesiąca kalendarzowego przysługuje 1/12 urlopu należnego zgodnie z ilością lat pracy. Jeśli za ... Zobacz wątek2011.4.13 10:14:41
Czas przerwy śniadaniowej przy 8-godzinnej pracy
W 8 godzinnym dniu pracy przysługuje 15 min przerwy na posiłek. ... Zobacz wątek2011.4.13 10:10:31
Pracownik nie podpisuje wypowiedzenia - co robić
Można je doręczyć pracownikowi w inny sposób np w obecności świadków lub wysłać listem poleconym za potwierdzeniem odbioru. ... Zobacz wątek2011.4.13 10:9:16
Miejsce parkingowe na osiedlu - garaż blaszany bez fundamentów
witam,posiadam wykupione miejsce parkingowe na zamknietym osiedlu prywatnym, (wspolnota mieszkaniowa), jest wylacznosc uzytkowa oraz wpis do ksiegi wieczystej dotyczacy tego miejsca. Pytanie brzmi ... Zobacz wątek
2011.4.13 7:16:2
Korekta deklaracji podatkowej - ochrona przed karą
Złożenie korekty deklaracji wraz z uzasadnieniem przyczyn jej korekty oraz zapłata należnego podatku, bądź zwrot nienależnej nadpłaty uchroni podatnika przed poniesieniem kary. ... Zobacz wątek2011.4.12 23:10:32
Obliczenie ulgi rehabilitacyjnej za leki dla osoby niepełnosprawnej
Moja mama jest od 10 lat osobą niepełnosprawną. Jest po dwóch zawałach i na stałe przyjmuje leki na serce zlecone przez lekarza specjalistę. W 2010 roku w miesiącach od stycznia do maja wydała ... Zobacz wątek2011.4.12 22:53:8
Warunki techniczne stosowania ulgi internetowej
witam, chciałbym się dowiedzieć, czy zastosowanie ulgi zależy od uwarunkowań technicznych? ... Zobacz wątek2011.4.12 22:44:50
Obowiązek dołączania faktur do rocznego zeznania PIT
witam. chciałbym się dowiedzieć, czy faktury powinny być dołączone do rocznego PIT? z góry dziękuję za odpowiedź! ... Zobacz wątek2011.4.12 22:37:43
Dokumentowanie ulgi internetowej fakturą papierową
witam. chciałbym się dowiedzieć, czy prawo do skorzystania z ulgi na internet można udokumentować tylko fakturą w formie papierowej?... Zobacz wątek
2011.4.12 22:16:11
Rozliczenie jako samotny rodzic przy życiu w konkubinacie
Mieszkam z konkubentem. Wychowuję dziecko z zakończonego rozwodem małżeństwa. Czy mogę się rozliczyć jako rodzic samotnie wychowujący dziecko? ... Zobacz wątek2011.4.12 22:4:19
Uznawanie elektronicznych faktur internetowych przez urzędy skarbowe
Witam. chciałbym się dowiedzieć, czy przy rozliczeniu ulgi na internet urzędy skarbowe będą respektować tzw. ekofaktury, czyli elektroniczne dokumenty udostępniane abonentom przez operatorów na ... Zobacz wątek2011.4.12 22:0:25
Ojciec alkoholik grozi wyrzuceniem z domu matki
Witam.Postaram się w skrócie opisać swoją sytuację. Mieszkam z ojcem i mamą w domu, który został wybudowany na terenie moich dziadków wspólnymi siłami ojca i matki. Moja mama mimo, że mieszka ... Zobacz wątek
2011.4.12 21:58:53
Masz inne pytanie do prawnika?