Forum prawne (strona 528)
Niechciany Lokator W moim domu.
Witam,mam taki problem zaczne od początku;W roku 2006 moja mam zapisała mi i mojej żonie dom mieszkalny(AKT NOTARIALNY UMOWA DAROWIZNY)bo tylko ja i żona opiekowaliśmy sie nią i mama stwierdziła ... Zobacz wątek
2011.9.7 14:26:34
Czyżby kampania antyhazardowa nie przyniosła skutku?
Mimo wypowiedzenia "wojny" hazardowi, przez rząd premiera Tuska, wciąż mozna sie spokojnie wzbogacic grając przez internet... :http://sites.google.com/site/7770news/ Czy ma sens taka walka na raty? ... Zobacz wątek2011.9.7 14:19:58
służebność osobista czy użyczenie?
W umowie notarialnej sprzedaży nieruchomości jest taki zapis: \"że właściciel zezwala na dożywotnie korzystanie z lokalu nabytego niniejszym aktem osobie, gdzie ta osoba zobowiązała się w pełni ... Zobacz wątek2011.9.7 14:14:38
sprzedaż mieszkania a udział w spółdzielni
Chce sprzedać mieszkanie własnościowe w spółdzielni, mam też w niej udział ok 10 proc., czy po sprzedaży mieszkania powinien mi zostać wypłacony mój udział i czy automatycznie zostanę wykreślony ... Zobacz wątek2011.9.7 14:11:25
prawa współnajemcy
Mam taką sprawę, co można będąc współnajemcą mieszkania jeśli chodzi o meldunek? Czy można w mieszkaniu zameldować inne osoby bez zgody innych najemców? czy np. żonę i dziecko można zameldować? ... Zobacz wątek2011.9.7 13:56:52
cesja książeczki mieszkaniowej
Czy do cesji ksiażeczki wymagana jest pisemna zgoda fundatora? Co powinno się zrobić jeżeli zakład fundujący został zlikwidowany? Proszę o pomoc.... Zobacz wątek
2011.9.7 13:34:3
Podwyżka podatków w 2012
Wszystkie stawki mają pozostac na obecnym poziomie. ... Zobacz wątek2011.9.7 13:9:6
długi a zasiedzenie
Czy dług byłego właściciela działki przechodzi na osobę, która wystąpiła o zasiedzenie działki? ... Zobacz wątek2011.9.7 13:4:48
Problem z umową zlecenie i wypłaceniem wynagrodzenia
Witam,w lipcu tego roku miałem pracę na wakacje.
Pracę podjąłem u mojego znajomego, który mówił, że umowę zlecenie podpiszemy jakoś przy okazji.
Po przepracowaniu dwóch tygodni upomniałem ... Zobacz wątek
2011.9.7 12:49:6
powiększenie działki i uwłaszczenie
Czy można, uwłaszczyć powtórnie na działce? Jeżeli została ona powiększona o jakiś obszar to czy można przeprowadzić powtórne uwłaszczenie?... Zobacz wątek
2011.9.7 11:43:31
zachowek po mamie
Witam!Mam pytanie, czy należy mi się zachowek po mamie.
Ja, moja mama i 3 moich braci przekazaliśmy 3 lata temu mojemu bratankowi dom i działkę.
Niestety- bratanek doprowadza wszystko do ruiny. ... Zobacz wątek
2011.9.7 10:44:34
Zmiana mieszkania i "pozbycie" się uciążliwego, dorosłego dziecka - jak najlepiej?
Witam!Od paru miesięcy pracuję z nowym kolegą Romkiem, który ma specyficzne problemy z córka. Mam nadzieję, ktoś z Państwa udzieli porady, jakie przedsięwziąć kroki, aby "wilk był syty i ... Zobacz wątek
2011.9.7 8:34:5
Renta po mezu
Jesli nie ukonczylam 50 roku zycia to, czy przysluguje mi renta po moim zmarlym mezu jesli mam trudna sytuacje materialna? Nie posiadam zadnego dochodu.Znalazlam cos takiego, ale nie wiem jak to rozumiec: ... Zobacz wątek
2011.9.6 20:12:41
remont balkonu - spółdzielnia - proszę o pomoc!
witam,od lat proszę spółdzielnię mieszkaniową o to, żeby wyremontowała posadzkę na moim balkonie. jest w masakrycznym stanie, kruszy się, tworzą sie dziury, deszczówka nie spływa, tylko tworzy ... Zobacz wątek
2011.9.6 19:17:26
Mam trudna sytuację w domu . Mama ma 68 lat i chorobę parkinsona na tym etapie że wymaga całodobowej
Mam trudna sytuację w domu . Mama ma 68 lat i chorobę parkinsona na tym etapie że wymaga całodobowej opieki. Jest nas czworo rodzeństwa i ojciec sprawny fizycznie i nikt nie może zająć się mamą ... Zobacz wątek2011.9.6 15:52:8
koniec z firmami na Cyprze?
Tak, umowa z Maltą jest już podpisana, w kolejce są umowy z luksemburgiem, cyprem, singapurem i indiami . ... Zobacz wątek2011.9.6 15:32:20
czy w przypadku opieki zastepczej nad nieletnim dzieckiem opiekunowie otrzymują z urzędu kuratora sądowego
czy w przypadku opieki zastepczej nad nieletnim dzieckiem opiekunowie otrzymują z urzędu kuratora sądowego ... Zobacz wątek2011.9.6 15:27:56
Przeksztalcenie lokalu , wykup kredytu i odsetek i sprzedaż -Nie małżonki !...
To niech Pan poczeka do zakończenia sprawy rozwodowej i wtedy załatwi sprawę mieszkania. ... Zobacz wątek2011.9.6 15:3:38
opłaty za przystanki
Opłata za przystanek nie może być wyższa niż 5 gr za jedno zatrzymanie na przystanku i 1 zł za jedno zatrzymanie się na dworcu. ... Zobacz wątek2011.9.6 15:3:28
bezpłatne korzystanie z lokalu
Mam takie pytanie czy osoba posiadająca zapisaną służebność części domu w postaci bezpłatnego korzystania z lokalu, musi opłacać jakieś rachunki takie jak gaz, prąd, wodę? Czy bezpłatne ... Zobacz wątek2011.9.6 14:27:44
wzór pisma
Czy ktos może mi pomóc w znalezieniu wzoru pisma, potrzebuje pisma: \"wniosek o wyrażenie zgody na dokonanie działu spadku\", ma byc złożony w sądzie, potrzebne by dokonać podziału spadku, który ... Zobacz wątek2011.9.6 14:15:7
zwrot nakładów na lokal
Witam, czy w odpowiedzi na pozew o eksmisji można wnosic o zwrot nakładów na lokal, kiedy można zażądać takich zwrotów, czy trzeba wystosowac osobny pozew? ... Zobacz wątek2011.9.6 14:10:35
własność samochodu po rozwodzie
Co zrobić aby zmienić zapis w dowodzie rejestracyjnym mojego samochodu? Jest w nim nadal zapisana była żona, a już jestem parę lat po ślubie, czy trzeba z tym wystapic do sądu? ... Zobacz wątek2011.9.6 13:37:17
Odmowa wglądu do akt ?
Mam taką sprawę, pani w Urzędzie miasta odmówiła mi wglądu do akt decyzji która została wydana w mojej sprawie, czy miała do tego prawo? Co powinnam zrobić, aby mieć wgląd w akta tej sprawy? ... Zobacz wątek2011.9.6 13:27:43
zwolnienie z pracy a zakaz konkurencji
Witam, podejmując pracę w pewnej firmie podpisywałem dokument o zakazie konkurencji, ale niedługo potem zostałem zwolniony, czy w takiej sytuacji obowiązuje mnie ten zakaz? ... Zobacz wątek2011.9.6 13:16:42
warunki po umowie najmu
Jakie warunki obowiązują w sytuacji kiedy, umowa najmu była podpisana na rok i już ten termin upłyną, wiem że trzeba zawrzeć nową umowę, ale jak sytuacja wygląda w chwili kiedy jeszcze tej umowy ... Zobacz wątek2011.9.6 13:10:29
jak rozwiązać umowę?
czy przy rozwiązywaniu umowy kupna, wystarczy jako ewentualny dowód potwierdzenie wpłaty na konto? Czy w przypadku problemów w sądzie będzie to brane pod uwagę? ... Zobacz wątek2011.9.6 12:46:25
konkubinat a wspólne mieszkanie
Witam, mam takie pytanie, żyje w konkubinacie od paru już lat, mieszkamy w mieszkaniu mojego partnera, ale utrzymujemy je wspólnie, razem kupiliśmy sprzęty, meble, dokonaliśmy remontów, czy ja mam ... Zobacz wątek2011.9.6 12:42:25
tablica informacyjna przy drodze
Jeżeli tablica informacyjna znajduje się przy drodze i działa na rzecz firmy to jest uznana za reklamę . ... Zobacz wątek2011.9.6 12:23:8
problem z ojcem alkoholikiem
Mamy problem z ojcem, który często nadużywa alkoholu, nie jest zameldowany z nami, czy można go nie wpuścić do domu ? Co on może wtedy zrobić? Czy może wezwać policje i będziemy musieli go wpuścić? ... Zobacz wątek2011.9.6 12:19:24
prawo spadkowe - ksiazeczka mieszkaniowa po ojcu
prawo spadkowe - ksiazeczka mieszkaniowa po ojcu Witam,Będe bardzo wdzięczna za pomoc w sprawie spadku mojej znajomej z Macedonii.
Jej ojciec założył w Polsce ksiazeczke mieszkaniowa w banku ... Zobacz wątek
2011.9.6 11:1:37
Czy możemy ubiegać się zwrot podatku
Witam.W styczniu 2011 zakupiliśmy mieszkanie od dewelopera. Odebraliśmy je pod koniec sierpnia i zaczynamy planować remont. odebraliśmy je w stanie deweloperskim. jesteśmy młodym małżeństwem ... Zobacz wątek
2011.9.6 10:29:0
Czy pomagacie również przy rejestracji baz danych w GIODO?
Czy pomagacie również przy rejestracji baz danych w GIODO? ... Zobacz wątek2011.9.6 9:31:34
Cyfrowy Polsta nęka mailami
Witam serdecznie,Od kilku miesięcy otrzymuję maile od Cyfrowego Polsatu z wezwaniem do uregulowania zadłużenia. Straszą mie też, że jeśli tego nie zrobie rozpoczną procedurę windykacyjną. ... Zobacz wątek
2011.9.6 8:24:33
Obcokrajowiec a prawa do dziecka
WitamMam mały problem i nie wiem jak go ugryźć.
Może opiszę swoją sytuację.
Jakiś czas temu poznałem Ukrainkę mieszkającą w Polsce. Jest ona żoną Polaka.
Lecz ich związek od dawna ... Zobacz wątek
2011.9.5 23:2:54
Współopieka nad dzieckiem
Witam. Za miesiąc mam pierwszą sprawę rozwodową z pozwu żony. Mamy 6 letnią córkę i boje się aby żona nie ograniczyła mi kontaktów z dzieckiem. Ona w pozwie chce dla siebie pełnej opieki zaś ... Zobacz wątek2011.9.5 16:59:3
firmowe gadżety
Art. 7 ust. 2 ustawy o VAT: 'obowiązek opodatkowania nieodpłatnego przekazania towarów i usług nie dotyczy: drukowanych materiałów reklamowych i informacyjnych, prezentów ... Zobacz wątek2011.9.5 15:37:31
przymusowe koszty kanalizacji?
Witam, jestem właścicielem nieruchomości, czy muszę ponosić koszty opłat adiacenckich jeśli nie jestem podłączony do kanalizacji? Gdzie szukać przepisów na ten temat? ... Zobacz wątek2011.9.5 14:47:28
mieszkanie komunalne po ojcu
Staram się o mieszkanie komunalne po zmarłym ojcu, ale posiadam tytuł prawny z mężem na mieszkanie w tej samej miejscowości, czy jest szansa na przyznanie tgo mieszkania ? ... Zobacz wątek2011.9.5 14:15:2
zalanie mieszkania
Moja łazienka została zalana, komisja z TBS poinformowała że przyczyną nie jest wina mieszkańców tylko awaria bloku, kto jest odpowiedzialny za powstałe w moim mieszkaniu szkody? czy za awarię ... Zobacz wątek2011.9.5 14:0:44
współwłasność a opłaty za dom
Jestem współwłaścicielem nieruchomości w 80 %, resztę posiada siostra, która praktycznie zajmuje cały dom, bo ja obecnie tam nie mieszkam, jak można zmusić siostrę do płacenia za utrzymanie ... Zobacz wątek2011.9.5 13:53:52
Colist.eu - oszuści z AUSTRII
Witam,Mój problem trwa już długo, ale postaram się opisać go treściwie, jednocześnie liczę na poradę.
01 03 2011 - był to pierwszy dzień pracy w nowej firmie. Tego też dnia zarejestrowałem ... Zobacz wątek
2011.9.5 13:25:1
Wgląd do akt
Witam, czy Urząd Miasta ma obowiązek przedstawić mi akta decyzji którą podjął ? Chodzi o sprawę przyznania mieszkania z ZBK, jest to decyzja administracyjna i obowiązuje kpa? ... Zobacz wątek2011.9.5 13:17:17
biegły w sprawie o alimenty
Mam pytanie, czy w sprawie o alimenty można powołac biegłego, jeśli były mąż wypisuje bzdury aby nie płacić ? Ile taki biegły kosztuje i czy to sąd może wystąpić z takim wnioskiem? ... Zobacz wątek2011.9.5 13:11:12
prawo do mieszkania po rozwodzie
Jestem przed rozwodem, obecnie mieszkamy z żona w mieszkaniu spółdzielczym lokatorskim którego właścicielem jest żona. Mieszkanie zostało jej przepisane przez matkę, czy w razie rozwodu czy mam ... Zobacz wątek2011.9.5 13:0:21
brak zaległości alimentacyjnej a komornik
Witam, czy była żona mając wyrok w sprawie alimentów może podac go do komornika, pomimo że płacę alimenty na bieżąco? ... Zobacz wątek2011.9.5 12:21:48
rozwód bez alimentów
Chcemy z żoną wziąć rozwód bez orzekania o winie. Chcemy też formalnie i prawnie spisać ugodę dotyczącą alimentów, których nikt od nikogo nie chce. Czy można to zrobić przy sprawie rozwodowej? ... Zobacz wątek2011.9.5 12:3:21
zasiłek na syna
Jestem w trakcie rozwodu, mąż pracuje obecnie za granicą, ja jestem na rencie i mam na utrzymaniu syna, czy aby dostać zasiłek rodzinny na dziecko jest potrzebny pit za rok poprzedni? ... Zobacz wątek2011.9.5 11:58:47
utrudnione widzenia z dzieckiem
W wyroku rozwodowym jest informacja za dziecko zostaje przy matce ale ojciec ma prawo widzenia oraz ustalania wszytskich spraw w wychowaniu dziecka, ale matka utrudnia widzenia ojcu z dzieckiem. Co powinienem ... Zobacz wątek2011.9.5 11:55:37
zawieszenie alimentów?
Mam pytanie, alimenty mam zasądzone na dziecko, przez przez pewien okres matka pobierała alimenty z FA, teraz zostało wszczęte postępowanie z GOPS żądające zwrotu długu, czy w związku z tym nie ... Zobacz wątek2011.9.5 11:46:44
Masz inne pytanie do prawnika?