Forum prawne (strona 470)
Podział majątku z rodziną męża po jego śmierci
Mam takie pytanie czy po śmierci męża będe musiała dzielić się naszym wspólnym majątkiem z jego rodziną? Nie mieliśmy wspólnie dzieci ale ja mam dziecko z poprzedniego małżeństwa, czy to ... Zobacz wątek2011.9.20 13:47:4
Darowizna działki bez notariusza - czy możliwa umowa nienotarialna?
Mam takie pytanie, chcielibyśmy załatwić darowiznę działki, ale czy można to zrobić bez notariusza ? Czy taka umowa musi zawsze być spisywana notarialnie? ... Zobacz wątek2011.9.20 13:43:33
Wyrzucenie z domu przez rodziców po osiemnastce
Witam, mam 17lat, jestem uczennicą 2klasy technikum, mam problem z rodzicami, mama nie che dawać mi pieniędzy na ubezpieczenie do szkoły, kazała mi zrezygnować z nauki i zarabiać na siebie, pochodzę ... Zobacz wątek2011.9.20 13:11:6
Elektroniczne deklaracje i zaświadczenia podatkowe
No to nie za fajnie by było gdyby nic z tego nie wyszło... tyle pieniędzy w błoto.. ... Zobacz wątek2011.9.20 13:1:26
Alimenty przy studiach zaocznych i pracy - prawa i obowiązki
Czy jeśli zacząłem studia w trybie zaocznym i pracuje równocześnie to co dzieje się z alimentami? Ojciec przestał je przysyłać, ale nie składał żadnych dokumentów w tej sprawie. Co mogę zrobić? ... Zobacz wątek2011.9.20 12:25:26
Zmiana adresu zamieszkania po wyroku rozwodowym
Czy po wyroku sądu o rozwodzie i widzeniach z dzieckiem, żona może zmienić adres zamieszkania? Nie zmieniła meldunku ale wyprowadziła się z dzieckiem do brata, na początku mówiła że tylko na ... Zobacz wątek2011.9.20 12:23:22
Wyjazd za granicę z dzieckiem mającym paszport bez zgody ojca
Czy jak dziecko ma już wyrobiony paszport to może wyjechać ze mną na wczasy za granice? czy muszę mieć jakieś pozwolenie ojca na to ? czy mogą mnie zatrzymać na granicy jeżeli nie będę posiadac ... Zobacz wątek2011.9.20 12:18:7
Obliczanie zmniejszenia długu alimentacyjnego przy płatnościach przez komornika
Złożyłam pozew o egzekucje długu alimentacyjnego do komornika. Ostatnio ojciec wpłacił komornikowi 200zł a ja dostałam z tego ok 150. I mam pytanie jak to teraz wygląda czy dług zmniejszył się ... Zobacz wątek2011.9.20 12:4:9
Właściwe prawo materialne w międzynarodowej sprzedaży
Witam wszystkich,Mam pytanie dotyczące międzynarodowej umowy sprzedaży. Znajomy jest przedsiębiorcą, ostatnio ma problem z kontrahentem z zagranicy. Chodzi mianowicie o sprzedaż towarów między ... Zobacz wątek
2011.9.20 12:2:54
Podatek od spadku odziedziczonego za granicą
Na podstawie art.2 ustawy z dnia 28 lipca 1983 r. o podatku od spadków i darowizn (t.j. Dz.U. z 2004 r. nr 142, poz. 1514 z późn. zm.) Twój majątek będzie podlegał również opodatkowaniu w Polsce. ... Zobacz wątek2011.9.20 10:52:55
Przejęcie najmu komunalnego za spłatę długu sąsiada
Nie ma takiej możliwości. ... Zobacz wątek2011.9.20 7:51:18
Ratowanie firmy matki przed długami - możliwości prawne
Witam ! Mam pewien problem, ponieważ ostatnio wydarzyła się smutna historia. Dokładnie chodzi o to, że mojej dziewczyny matka ma firmę handlową która obecnie posiada długi dlatego wyjechała do ... Zobacz wątek2011.9.19 17:14:23
Odszkodowanie za bezumowne korzystanie z lokalu przed eksmisją
Czy mogę domagać się odszkodowania za bezumowne korzystanie z lokalu, jeśli czekam na orzeczenie sądu o eksmisji lokatora? Jakie termin do odszkodowania podać? ... Zobacz wątek2011.9.19 15:44:35
Pozwolenie budowlane na przebudowę magazynu i likwidację korytarza
Mam takie pytanie, chcielibyśmy przebudować magazyn likwidując część dużego korytarza i powiększając magazyn, czy na taki remont trzeba pozwoleń budowlanych? czy starosta może wymagać pozwoleń ... Zobacz wątek2011.9.19 15:35:14
Uzyskiwanie zaświadczeń o niekaralności przez internet z KRK
Dowiedziałem się że dane z Krajowego Rejestru Karnego będzie można uzyskać przez Internet, czy to prawda? Czy w takim razie będzie można uzyskać dane o niekaralności bez wychodzenia z domu? czy ... Zobacz wątek2011.9.19 15:11:53
Pozwolenia na ocieplenie budynku firmowego
Czy ktos orientuje się jakie pozwolenia trzeba załatwic aby móc ocieplić budynek firmowy? Jak to najszybciej załatwić, gdzie udać się najpierw? ... Zobacz wątek2011.9.19 15:0:58
Kary za niepobieranie zaliczek podatkowych z wypłat pracowników
Jakie kary są przewidziane za niepobieranie zaliczek z wypłat dla pracowników? czy jeżeli pobierało się zaliczki w złych kwotach, to kary będą takie same? ... Zobacz wątek2011.9.19 14:52:28
Podatek i opłaty przy dopisaniu ojca jako współwłaściciela samochodu
Witam. Sprawa wygląda tak:Kupiliśmy z kolegą grunt.
Byliśmy u notariusza gdzie odebrałem akt notarialny w którym on jest (na podstawie okazanej umowy sprzedaży) właścicielem a ja kupującym.
... Zobacz wątek
2011.9.19 14:33:48
Rozwód zaoczny przy niestawiennictwie męża
Mąż nie odpowiedział na pozew rozwodowy nie pojawia się na rozprawach, sąd dwa razy przełożył rozprawę. Jak mogę otrzymać rozwód ? Czy jest możliwość uzyskać zaocznie bez obecności męża? ... Zobacz wątek2011.9.19 13:48:15
Zmiana nazwiska syna na nazwisko nowego męża matki
Mój syn ma nazwisko swojego ojca, ma zasądzone alimenty ale otrzymuje je z FA, wychowuję go samotnie, teraz chciałabym wyjść za mąż. Czy mogę nadać synowi nazwisko męża? Jak to zrobić? ... Zobacz wątek2011.9.19 13:45:23
Dokumenty do pozwu o alimenty od ojca składanego przez pełnoletnie dziecko
czy przy składaniu pozwu o alimenty trzeba załączyć jakieś dokumenty, rachunki na moje wydatki? Mieszkamy z córką u moich rodziców i to oni pokrywają koszty opłat za mieszkanie, prąd, gaz, czy ... Zobacz wątek2011.9.19 13:39:28
Ważność testamentu niewidomej z odciskiem palca i jednym świadkiem
Czy testament sporządzony w obecności notariusz zawsze będzie ważny? Czy muszą byc spełnione dodatkowe warunki? Osoba, która spisywała testament jest niewidoma a jako podpis jest jej odcisk palca ... Zobacz wątek2011.9.19 13:7:44
Wykup mieszkania kolejowego przez żonę pracownika po śmierci teściowej
Razem z żoną mieszkamy na podstawie umowy najmu w mieszkaniu kolejowym, jest ono przeznaczone do zbycia.Pracownikiem kolei był mój teść. Po jego śmierci umowa najmu była na teściową, jednak ... Zobacz wątek
2011.9.19 13:1:36
słup na działce
Korporacja Prawno Finansowa FENIKS Prowadzi postępowania odszkodowawcze. Wszystkim posiadaczom nieruchomości, na których znajdują się sieci energetyczne, gazociągi, ciągi wodno-kanalizacyjne, ciepłownicze, ... Zobacz wątek2011.9.19 12:54:30
Rozdzielność majątkowa dla uniknięcia długów zaginionego męża
Czy można wystąpić z pozwem o rozdzielność majątkową by uniknąć długów męża? Mąż jest uznany za zaginionego, policja prowadzi dochodzenie w tej sprawie. Co można zrobić? ... Zobacz wątek2011.9.19 12:35:10
Odzyskanie majątku przepisanego na córkę po latach
Witam, parę lat temu przepisaliśmy z mężem swój majątek na córkę,teraz trochę się skomplikowało i chcemy odzyskać majątek z powrotem. Czy istnieje taka możliwość? co trzeba zrobić? ... Zobacz wątek2011.9.19 12:23:38
Zasiłek opiekuńczy dla ojca dziecka z orzeczeniem o niepełnosprawności
Czy ojcu mojego dziecka przysługuje zasiłek opiekuńczy? Dziecko ma zaświadczenie o niepełnosprawności i mieszka ze mną. Czy ja też mogę wystąpić o taki zasiłek? ... Zobacz wątek2011.9.19 12:9:13
Domaganie się spłaty długów firmy męża przez wspólnika przy separacji
Mąż z którym jestem obecnie w separacji, miał firmę przed naszym małżeństwem, czy teraz jego wspólnik może się domagac ode mnie spłaty długów ? Co powinnam zrobić? ... Zobacz wątek2011.9.19 12:5:50
Data rejestracji pisma wpływającego mailem w dzień wolny
Mam problem z datą wpływu pisma. Jeżeli pismo wpływa mailem np. 18 wrześna (niedziela), to pod jaką datą powinnam go zarejestrować? 18-go, choć to dzień ustawowo wolny, czy 19-go w poniedziałek? ... Zobacz wątek2011.9.19 8:10:42
Ochrona przed zmianą aktu notarialnego przez ojca pod wpływem siostry
witam mam pytanie rodzice zapisali żonie cały swój majątek tj.działkę wraz z domem bratu zapisali jeden pokój w domu. Teraz siostra robi zamieszanie ponieważ nie ma nic zapisane i namawia ojca ... Zobacz wątek2011.9.17 20:19:51
Odstąpienie od umowy na Allegro - zwrot pieniędzy
Przede wszystkim: na jakiej podstawie kupujący chce odstąpić od umowy? Czy to jest uzasadnione?Tak czy inaczej: najpierw zwrot towaru, potem zwrot gotówki - to oczywiste. ... Zobacz wątek
2011.9.17 7:23:15
Egzekwowanie wypłaty za wykonaną pracę przy współpracy przez portal
Witam,nie prowadzę działalności gospodarczej, ale często korzystam z serwisów typu Oferia.pl. Ktoś ma jakieś zlecenie do wykonania, zgłaszają się chętni, oferują stawkę, zleceniodawca ... Zobacz wątek
2011.9.17 0:9:59
Zrzeczenie się majątku pod przymusem w małżeństwie
NIE WIEM JAK MOGĘ POMÓC ALE piszę bo jestem w podobnej sytuacji, szwagier też chce od siostry podziału majątku, twierdzi, że ona nic nie robi a pracuje przecież a przy tym zajmuje się ich półtorarocznym ... Zobacz wątek2011.9.16 21:12:52
Odstąpienie od umowy przy oszustwie sprzedawcy samochodu
Można i w takiej sytuacji strony zwracają sobie wszystko, co od drugiej strony otrzymały. Jeśli nie da się tego załatwić polubownie, zostaje droga sądowa. ... Zobacz wątek2011.9.16 20:44:43
Zniesienie współwłasności spółdzielczego prawa własnościowego
Współwłasność znosi się w postępowaniu sądowym, ale w przypadku mieszkania na niewiele się to zda. Trudno jest dysponować połówką mieszkania. ... Zobacz wątek2011.9.16 20:42:51
Rezygnacja z wykupu lokalu po zmianie warunków
Do chwili kiedy nie podpisali aktu notarialnego zawsze mogą się wycofać. ... Zobacz wątek2011.9.16 20:40:27
Umowa przedwstępna na dwa mieszkania za dom
Umowy dotyczące nieruchomości muszą być zawarte w formie aktu notarialnego. Przedwstępne umowy też najlepiej w tej formie zawierać. ... Zobacz wątek2011.9.16 20:32:21
Odwołanie od rachunku za internet przy braku wyraźnego rozwiązania umowy
Bardzo Was proszę o pomoc. Sytuacja przedstawia się tak - mojej bliskiej koleżance kończyła się umowa na internet w lipcu. W czerwcu PODOBNO dzwonił do niej ktoś z tamtej firmy, jednak nie odebrała ... Zobacz wątek2011.9.16 18:27:7
Równy podział opieki nad dzieckiem między rodziców
Czy sąd może zasądzić opiekę nad dzieckiem w równym czasie dla matki i ojca? Jeżeli ojciec ma takie same prawa i chce się opiekować dzieckiem to czy sąd się do tego przychyli ? ... Zobacz wątek2011.9.16 15:2:16
Separacja gdy mąż przebywa w zakładzie karnym
Czy mogę wystąpić o separację jeżeli mąż przebywa w zakładzie karnym? czy od razu musi byc rozwód? Jak to rozwiązać jakie pismo wysłać i gdzie? ... Zobacz wątek2011.9.16 14:57:17
Płacenie alimentów do komornika czy matki dziecka przy egzekucji
Zostala wszczeta egzekucja komornicza za alimenty. Ja cały czas spłacam je ile mogę, do komornika również będę płacił tyle ile mogę, lepiej spłacać komornikowi czy matce dziecka? Jaki mam wtedy ... Zobacz wątek2011.9.16 14:55:33
Nowe przepisy o eksmisji rodzin
Przepisy mają obowiązywac od 17 listopada. ... Zobacz wątek2011.9.16 14:33:26
2011.9.16 13:55:2
Zameldowanie matki bratowej w domu ojca
Moja córka jest nadal zameldowana w moim mieszkaniu ale już od paru lat nie mieszka tutaj, czy jeśli będzie chciała wrócić to będe musiała ją wpuścić bo jest zameldowana? ... Zobacz wątek2011.9.16 13:39:59
Podatek od sprzedaży nieruchomości odziedziczonej przed 5 laty
Ile wynosi podatek od sprzedaży nieruchomosci nabytej w drodze spadku przed upływem 5 lat? Bo chyba te 5 lat jest tu ważne że nie upłynęło, czy wtedy jest większy podatek? ... Zobacz wątek2011.9.16 13:28:38
Podatek od darowizny samochodu między członkami rodziny
Mój tato chciałby mi sprzedać swój samochód, ale nie wiem jak należy to rozwiązać. Czy jest możliwe abym po kupnie tego auta był właścicielem tego auta a ojciec współwłaścicielem a przy ... Zobacz wątek2011.9.16 13:22:13
Oświetlenie drogi koniecznej do działki
Czy jest możliwość oświetlenia drogi koniecznej ustanowionej do mojej działki? Kto musi wystąpić z takim wnioskiem i do kogo? bo ja nie jestem właścicielem tego gruntu. ... Zobacz wątek2011.9.16 12:27:32
Umowa przedwstępna i końcowa na wymianę domu na dwa mieszkania
W jaki sposób sformułować umowę przedwstępną i końcową, aby otrzymać do kupującego dwa mieszkania za nasz dom, który sprzedajemy pod budowę osiedla? ... Zobacz wątek2011.9.16 12:25:44
Prawomocność roszczeń serwisu Pobieraczek.pl - czy muszę płacić?
Olej ich koleżanko, guzik ci zrobią. Nie odpowiadaj i nie odpisuj a dadzą sobie spokój ... Zobacz wątek2011.9.16 12:19:8
Okazywanie znajomym treści orzeczenia sądu w sprawie podziału majątku
Czy mógłbym okazać znajomym treść orzeczenia Sądu w sprawie o podział majątku. Czy będzie to naruszenie dóbr osobistych uczestnika postępowania? ... Zobacz wątek2011.9.16 11:49:16
Masz inne pytanie do prawnika?