Forum prawne (strona 927)
PRACOWNIK PRACUJĄCY W JEDNEJ FIRMIE W DWÓCH SYSTEMACH CZASU PRACY
Czy ktoś spotkał się z taką sytuacją, że w jednej firmie podpisane zostały dodatkowo umowy z pracownikami na wykonywanie pracy w systemie świąteczno-weekendowym ? Od pn- do pt praca w systemie ... Zobacz wątek2004.4.22 0:0:0
Zostałam z dzieckiem na bruku
Otrzymaliśmy przydział na mieszkanie czynszowe z zasobów TBS.Mąż podpisał umowę przyrzeczenia zawarcia umowy najmu a do wspólnego zamieszkiwania wyznaczył naszą trzyosobową rodzinę.Po tym jak ... Zobacz wątek2004.4.21 0:0:0
Osoby zgłoszone do wspolnego zamieszkania a głowny najemca
Wraz z mezem dokonalismy wpłaty na mieszkanie w TBS(tytul najmu).niestety tylko maz podpisał umowe przyrzeczenia zawarcia umowy najmu a ja wraz z corka zostałysmy zgłoszone do wspolnego zamieszkania.niestety ... Zobacz wątek2004.4.21 0:0:0
co grozi sprawcy wypadku samochodowego uciekajacego z miejsca zdarzenia??
Prosze o wypowiedz ile moze wyniec w takim wypadku kolegium?? jak dlugo czeka sie na rozprawe sadowa?? moj email: vszostak@op.pl(viola) ... Zobacz wątek
2004.4.21 0:0:0
Ilość miejsc w samochodzie zarejestrowanym na 4 osoby
dziecko to tez osoba, nawet male, czyli max. 4 osoby i ani troche wiecej; poza tym jak zmiescisz 3 dorosle osoby + dwoje dzieci w fotelikach ?zgodnie z przepisami na tylnej kanapie powinienes miec specjalny ... Zobacz wątek
2004.4.20 21:20:20
Dobrowolny podział majatku
Mam nadzieję, że się jednak wkrótce odzewiesz. Pozdrawiam serdecznie. ... Zobacz wątek2004.4.20 11:34:16
Placimy za dzieci czy nie?
Witam!Chcialbym sie dowiedziec jak wedlug prawa wyglada sprawa placenia np.mandatow,grzywn wyznaczonych przez sady karne za wykroczenia ,przestepstwa popelnione przez wlasne dzieci,uczace sie pozostajace ... Zobacz wątek2004.4.20 0:0:0
MIKAWI PROSZĘ O POMOC
OD ROKU MAM SPRAWĘ O PODZIAŁ MAJĄTKU,SAMA SZUKAM PRZEPISÓW A WIELE SPRAW POZOSTAJE BEZ ODPOWIEDZI.MOZE TY WIESZ JAK TO JEST Z POSTANOWIENIEM SĄDU, CZY DOWIEM SIĘ WCZEŚNIEJ JAKĄ KWOTĘ MUSZĘ PŁACIĆ, ... Zobacz wątek2004.4.20 0:0:0
Urlop po Szkole Muzycznej II st
Ukończyłam LO i oddzielnie Szkołę Muzyczną II stopnia. Po LO przysługują mi 4 lata doliczane do stażu pracy, a jak to jest ze Szkołą Muzyczną II st? Czy jej ukończenie ma znaczenie w tym przypadku ... Zobacz wątek2004.4.20 0:0:0
Co mam z nia zrobic??
Nie rozumiem, masz przecież zapewnioną całodobową ochronę domku letniskowego, chyba że brakuje Ci na chleb. Ja nie pobierałabym żadnej opłaty, gdyby ktoś dbał i pilnował mojego dobytku. ... Zobacz wątek2004.4.19 22:24:4
2004.4.19 22:10:34
DNA zwolnienie z oplaty
Zgadza się, jeżeli jesteś ojcem tego dziecka pokrywasz koszty badania DNA. Jest to kosztowne, taniej było by zaopatrzyć partnerke w pigułki antykoncepcyjne ( tylko 30 zł/mies. ). Pozdrówka. ... Zobacz wątek2004.4.19 22:5:57
Zaświadczenie o niekarlaności
6 miesięcy po upływie okresu zawieszenia musisz wystąpic do sądu,który Cię skazywał z wnioskiem o zatarcie skazania.Odbedzie się posiedzenie w tej sprawie,zostaniesz na nie wezwany.
Tylko wówczas ... Zobacz wątek
2004.4.18 9:46:39
Bezprawny fundusz remontowy???!!!
Prosze o informację i pomoc... Jako pracownik szpitala mieszkam w hotelu szpitalnym. Każdego miesiąca szpital potrąca sobie z mojej wypłaty tzw. czynsz. Do tego czynszu dolicza "Fundusz remontowy". ... Zobacz wątek2004.4.18 0:0:0
CZY JESLI MALZENSTWO NIE MIESZKA RAZEM TO CZY MATKA MOZE ZABRAC NA WYCIECZKE DZIECI BEZ ZGODY OJCA.......?
CZY JESLI MALZENSTWO NIE MIESZKA RAZEM TO CZY MATKA MOZE ZABRAC NA WYCIECZKE DZIECI BEZ ZGODY OJCA.......? pO PROSTU CHODZI MI O TO CZY MATKA MOZE ZABRAC NA WYCIECZKE ZAGRANICZNA ICH WSPOLNE DZIECI I CZY ... Zobacz wątek2004.4.18 0:0:0
kara umowna C+ czy mozna negocjowac?
mozna negocjowac, kara umowna powinna byc ustalona na poczatku w razie opóznienia i podana tobie do wiadomosci. ... Zobacz wątek2004.4.17 18:11:59
ALIMENTY Z FUNDUSZU ALIM.?
tak niech likwiduja bedzie wiecej dzieci w domach dziecka bo rodzice je wyrzuca z domu czyli wyroki sadowe sa nie warzne powinni wypuscic wszystkich z wiezienia no bo wyrokow juz nie ma cona to wladze ... Zobacz wątek2004.4.17 15:29:22
Zamiana grzywny na więzienie
Możesz też złożyć podanie o zamiane grzywny na prace społecznie uzyteczne/cos podobnego do ograniczenia wolności/.Jeżeli bedzie rozpatrzone pozytywnie zostaniesz skierowany do wykonania prac ... Zobacz wątek2004.4.17 13:56:39
Co można zrobić?
Witam, mam problem "rodzinny"...W skrócie : wychowuję i utrzymuję po rozwodzie dwoje dzieci, mieszkam w domku jednorodzinnym z ojcem i bratem / ma żonę i dziecko /. Przez brata rozpadło ... Zobacz wątek2004.4.17 0:0:0
Stacja internetowa
Witam!Otóż mam pewien problem.Pewna firma która prowadzi usługi internetowe drogą radiową chce postawić u mnie nadajnik.Zgodnie z prawem URTiP nie moze on przekaraczać pewnej dawki promieniowania,a ... Zobacz wątek2004.4.17 0:0:0
Zamieszczanie fotografii w mediach
Poszukuje odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie i Pana odpowiedz utwierdza mnie w przekonaniu iż mam racje , ale jeśli mogę prosić o potwierdzenie będę bardzo wdzięczna. pochodzę z małego miasteczka ... Zobacz wątek2004.4.16 19:20:3
Kandydaci na posłów do parlamentu europejskiego
Kto mi udzieli informacji na temat kandydatów na posłów do parlamentu europejskiego na terenie dolnego śląska oraz opolszczyzny? Chciałbym się dowiedzieć kto kandyduje i kontakt najlepiej telefoniczny ... Zobacz wątek2004.4.16 9:15:22
Poświadczenie tożsamości ?
Z kolegą jechaliśmy pociągiem osobowym. W pociągu pojawił się kontroler i zarządał okazania biletu. Kolega powiedział, że nie posiada i poprosił o sprzedanie. Kontroler wypisał bilet i wyszło ... Zobacz wątek2004.4.16 1:34:51
Odszkodowanie za wypadek od zarzadu drog i transportu
W stuczniu potknelam sie o niezabezpieczona studzienke wodociagowa ktora znajdowala sie na chodniku i stracilam rownowage na tym chodniku ktory był pochyły.zlorzylam zawiadomienie o tym wypadku do zditm ... Zobacz wątek2004.4.16 0:0:0
Zabronią pracować?
Jestem nauczycielką szkoły specjalnej.Organ prowadzacy-starostwo powiatowe przedstawił projekt, w ktorym pragnie ograniczyc m.in. możliwości dodatkowedo zarobkowania.W szkole prowadzonej przez starostwo ... Zobacz wątek2004.4.16 0:0:0
CIĄŻA A PRAWA KOBIETY CIĘŻARNEJ
Chciałabym się dowiedzieć coś o ocgronie prawnej kobiety ciężarnej. Bardzo mnie to interesuje jakie prawa posiada kobieta w ciązy. Prosze o jak najszybszą odpowiedź, ponieważ chciałabym o tym ... Zobacz wątek2004.4.15 22:16:23
Prawo patentowe
Pisałem pracę na temat "Ochrona własności intelektualnej a prawa człowieka" ... Zobacz wątek2004.4.15 11:57:29
Po wejściu do UE kredyt bez zgody małżonka?
Prawo unijne nic nie ma do kodeksu rodzinnego. Te brednie chyba LPR rozpowszechnia. ... Zobacz wątek2004.4.15 11:15:24
Mam pytanie do elizy lub marka
dziękuję za odpowiedz - interesuje mnie jeszcze przez jaki okres czasu w swietle prawa może mnie nachodzić i podkreślam że nie chodzi o alimenty, walczę raczej z bezduszną instytucją niż z ludzmi ... Zobacz wątek2004.4.15 10:36:2
Ceny na towarach
Mam sklep motoryzacyjny i hurtownie w których kupuję ceny wyliczają na podst. kursu Euro. Każda następna dostawa to zmiana ceny, pytanie moje dot. cen na produktach, czy każdy towar musi mieć ometkowaną ... Zobacz wątek2004.4.15 0:0:0
Dane osobowe..
Ustawa z dnia 29 sierpnia 1997r. o ochronie danych osobowych w Artykule 3, pkt. 4 wyklucza stosowanie jej do "osób fizycznych, które przetwarzają je [dane osobowe] wyłącznie w celach osobistych ... Zobacz wątek2004.4.15 0:0:0
Rozwod za granica
Od 13 lat mieszkam za granica, kilka lat temu rozwiodlam sie tutaj zaocznie. Staram sie uwaznienie wyroku sadu zagranicznego w Polsce. Jak tylko maz dowiedzial sie ze wystapilam o rozwod zalozyl sprawe ... Zobacz wątek2004.4.15 0:0:0
Świadczenia emerytalne
do adomki: proponuje Tobie odpoczynek na swieżym powietrzu przy grabieniu trawników komunalnych ,dla rozrywki. Człowiek ma problem, a Ty dajesz głupie rady. Ja nie wiem ,nalezy zadzwonić do Min. Pracy,tam ... Zobacz wątek2004.4.14 18:25:43
Mieszkanie u pośrednika
Oczywiście, że musi pan zapłacić pośrednikowi proowizję, bo kupujący oszukał Pan i agencję. Agecja dała adres Kupijącemu i poinformowała go o wszystkich opłatach z tyt.operacji finansowyych ... Zobacz wątek2004.4.14 11:9:27
WYSOKOSC KOSZTOW-PODZIAL MAJATKU
Czy mozliwe jest ze po podziale majatku w sadzie dostane mniej niz wnioslam w majatku odrebnym? Czy ktos moze mi powiedziec jakie sa koszty podzialu w sadzie? Czy sa na to jakies ustalone stawki, wartosci ... Zobacz wątek2004.4.14 0:0:0
Wystapienie wspólnika
Mam zamiar wyatpic ze spólki i jawnej wieloosobowej.Jednym z elementów majatkowych jest/dlaczego nie mam wszyskich polskich znaków/wspólwlasnosc lokalu czy musze tez odsprzedac w dniem odejscia bo ... Zobacz wątek2004.4.14 0:0:0
potrzebuje POMOCY !!!
Czego ma tyczyć umowa, na kiedy ją masz mieć gotową ? Szukaj w internecie poprzez - www.google.pl - haseł typu "wzór umowy sprzedaży" Jak nie dasz rady pisz maila na mój adres: graszka39@poczta.onet.pl ... Zobacz wątek2004.4.13 17:59:28
Jaka-renta
W1996r.Mialem wypadek przy pracy.Rente na 3lata otrzymalem z ogolnego stanu zdrowia?.Pozniej przedluzano o 1rok, do 2003r.Wsierpniu 2003r.lekarz orzecznik uznal mnie za zdolnego do pracy.Wnioslem odwolanie,rozpatrywanie ... Zobacz wątek2004.4.12 0:0:0
Nadpłacone alimenty
jesli corka jest pelnoletnia i nie uczy sie ani niechcepodjac pracy a sad nakazal mi placic corce alimenty co mam zrobic aby zawiesic alimenty ... Zobacz wątek2004.4.11 23:42:2
Samochód na niemieckich numerach
Witam, czy ktoś z Forumowiczów orientuje się czy po 1/05/2004 będzie można swobodnie i zgodnie z prawem poruszać się po Polsce autem na niemieckich numerach, bez obecności jego niemieckiego właściciela ... Zobacz wątek2004.4.11 0:0:0
NAKAZ ROZBIÓRKI BUDYNKU
Sprawdź, czy ten KTO z Urzędu Miasta każe rozbierać ma rangę Powiatowego Inspektora Nadzoru Budowlanego oraz zapisy w ewentualnym nakazie rozbiórki - tylko prawomocna decyzja na ten temat jest do ... Zobacz wątek2004.4.9 21:58:45
Seperacja a mieszkanie lokatorskie
W sierpniu opuscilam mieszkanie lokatorskie po 30 latach malzenstwa zostawiajac meza alkoholika.wymeldowalam sie czasowo i z maloletnim synem mieszkam u córki.wnioslam o seperacje i alimenty.dzis kolejna ... Zobacz wątek2004.4.9 0:0:0
NIP UE,a dotychczasowy NIP
152 PLN - zaplac za rejestracje VAT UEprzyda sie pielegniarkom : 203-152=51 deficyt
... Zobacz wątek
2004.4.8 15:40:40
Od kiedy alimenty
racja, faktycznie to powinno byc ujęte w wyroku bo z reguły należa się od złożenia pozwu ale czasem sąd zadecyduje inaczej ... Zobacz wątek2004.4.8 15:10:6
szef zlodziejem pomocy
Szef uciol mi dniowke bez powodu ibez wczesniejszego poinformowania (dniowke tj.11h)wiaze mnie z nim umowa na caly etat(jamajka79) ... Zobacz wątek
2004.4.8 0:0:0
Rozrzutny tata
Jak to grosze? W naszym kraju ludzie pracuje caly miesiac za 600-1000zl i to po studiach! Tak wiec nie badzmy tacy pazerni, te pieniadze powinny wystarczyc na wszystko a tak na marginesie to facet ma juy ... Zobacz wątek2004.4.7 14:51:58
Nie płacenie za czynsz i media
I tak wsadzi go pani do więzienia za niepłacenie alimentów prawda?Tam będzie miał spokój od pani i sfeminizowanych sądów.Chciałbym usłyszeć wersje tego faceta.Postanowienie co do alimentów ... Zobacz wątek2004.4.7 11:39:4
Spadek do australii....
Problem: moja matka zmarla, pozostawiajac mieszkanie bez testamentu. spadkobiercami sa: moje 2 siostry[zamieszkale w polsce] i ja[mieszkam w australii]- [ojciec zmarl wczesniej]. sprawy okalajace: [1] ... Zobacz wątek2004.4.7 0:0:0
Wyłudzenia rent
Sędziowie, prokuratorzy, policjanci i inni skorumpowani urzędnicy państwowi oraz ich rodziny to główni biorcy rent i wszelkiego rodzaju dóbr, na które często w ogóle nie opłacają żadnych składek. ... Zobacz wątek2004.4.6 21:19:45
Ślub z "bankrutem"
Witajcie! Moze ktos z Was wie, czy po slubie z Anglikiem w Niemczech, bede odpowiadala za jego dlugi zaciagniete przed naszym slubem. On jest oficjalnie w Niemczech uznany za "bankruta" (insolvent) ... Zobacz wątek2004.4.6 0:0:0
Masz inne pytanie do prawnika?