Forum prawne (strona 927)

gotówka przez granicę

Mam podwójne obywatelstwo, przez wiele lat pracowałam za granicą i w 1996r przyjechałam do Polski i przywiozłam 100 000zł ( nie zgłaszając ich na granicy) Za te pieniądze w 99 r kupiłam mieszkanie. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2004.5.7 17:0:18

umorzenia podatkowe-pomozcie prosze

mam do zaplacenia zalegly podatek dochodowy od osbob fizycznych oraz vat. sad postanowiL umorzyć warunkowo na 2 lata. czego moge sie w tej chwili spodziewac, czy po 2 latach jezeli nie zaplace wszystkiego ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2004.5.7 13:32:8

Wzory dokumentow przy rejestracji kandydata na prezydenta miasta

Czy ktoś się orintuje gdzie można zdobyć lub ściągnac w internecie wzory wszelkich dokumentow wymaganych ustawa przy zglaszaniu kandydata na prezydenta miasta? Bede bardzo wdzieczny za wszelka pomoc.( ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2004.5.7 0:0:0

ODSZKODOWANIE Z TYTUŁU UMOWY O ZAKAZIE KONKURENCJI

Jeżeli byłeś zatrudniony normalnie na umowę, to podpisanie przez ciebie zakazu obliguje cię do niepodejmowania działań w tym zakresie na rzecz innego pracodawcy, nawet w ramach umowy-zlecenia czy ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2004.5.6 11:36:4

ZACHOWEK PO OJCU

Jeżeli działka została zapisana na brata, to sprawa jest raczej jasna. Jest jego własnościa i w razie jego śmierci dziedziczą po nim: 50% żona, 50% jego dzieci w równymch udziałach. Zachowek ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2004.5.6 8:10:45

W 1992 roku zostałem skazany

I taka odpowiedź bardzo mnie zadowala.
Dziękuję za informacje i pozdrawiam:) ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2004.5.5 12:57:48

skarga kasacyjna wyroku WSA

Przede wszystkim przy skardze kasacyjnej do NSA obowiązuje przymus adwokacko-radcowski. Trzeba więc udać się do radcy prawngo lub adwokata, aby on sporządził kasację ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2004.5.5 8:17:13

Darowizna w trakcie małżeństwa

Wspólnota to jest mieszkaniowa. W małżeńskim ustroju majątkowym jest wspólność. ... Zobacz wątek

10 odpowiedzi

2004.5.4 19:18:43

Rozwod!!!!!

Ale bardziej chodzi o rozwód, czy o to, że matka chce wprowadzić się z konkubentem i wyrzucić córki? To są dwa różne problemy. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2004.5.4 18:52:28

Nowe mieszkanie dla dwojga, a sprawa rozwodowa

już ci pisałam: jeśli partner kupi mieszkanie przed orzeczeniem rozwodu, była żona będzie jego współwłaścicielką i nie ma bata na to. Więc skoro się nie zgadza na zniesienie współwłasności ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2004.5.4 15:1:10

Spłata pozyczki

w świetle prawa twoje poręczenie jest nieważne idż z tym do sądu ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2004.5.4 13:38:9

Widzenia się z dzieckiem w szkole!

A jak sie ma ,jeżeli rodzice zawarli Ugodę w Sadzie jeśli chodzi o kontakty ojca z dziećmi,nic Ugoda nie wspomina o szkole,i tam matka nie zezwala ojcu widziec sie z dzieckiem na przerwie,za pelną ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2004.5.4 0:0:0

Wykupienie mieszkania a zadłużenie w ZUS

Czy istnieje duże ryzyko, że ZUS, czy też US zajmie mi mieszkanie, które mam zamiar wykupić od gminy, a następnie uregulować zadłużenie z ZUS i US i pozostałość wpłacić na inne, większe ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2004.5.4 0:0:0

jak długo?

Jaki okres czasu ma komornik na ściągnięce długu, czy istnieje przedawnienie?
(tola) ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2004.5.2 0:0:0

Był karany ale za co???

Karalność sprawdza się w Krajowym Rejestrze Karnym.Trzeba jednak do tego mieć odpowiednią legitymację prawną. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2004.5.1 8:29:8

Świadek z zagranicy

Istnieje coś takiego jak CPS - Cywilna Pomoc Sądowa, czyli Sąd za granicą (tam gdzie świadek przebywa) może przesłuchać świadka na wniosek Sądu w Polsce. Wówczas Sąd zagraniczny przesyła zeznania ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2004.4.30 15:16:6

Kiedy sie zarejestrowac ?

10 maja (poniedziałek). Im prędzej tym lepiej. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2004.4.30 11:39:53

Odliczać czy nie - vat

dzięki za podpowiedż. dotychczas nikt jasno nie potrafił mi odpowiedzieć, tak czy nie. nawet panie w urzędzie skarbowym. czy to nie jest dziwne? ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2004.4.29 19:12:27

CZY DALEJ PŁACIĆ ALIMENTY?

Jesteś zobowiązany do płacenia alimentów dopóki obowiązuje wyrok sądu. Aby go zmienić musisz zlożyć w sądzie pozew o stwierdzenie ustania obowiązku alimentacyjnego wobec córki. Pozew musi ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2004.4.29 13:30:57

Opłata dla prawnika

Przegladając wykaz opłat dla prawników, powoli dochodze do wniosku, ze moja prawniczka (reprezentujace mnie na rozprawie o podwyzszenei alimentów) poważnie mnie "naciagneła". CZy ktoś ... Zobacz wątek

13 odpowiedzi

2004.4.29 0:0:0

Zasiedzenie - oplaty

Teście muszą nabyć pawo własności poprzez zasiedzenie do działki która następnie będzie wywłaszczona.Złozyli odpowiednie dokumęty , ale wynikł problem z wartoscią działki .Podali ze wartość ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2004.4.29 0:0:0

Czy dostane rozwod?

jesli rzeczywiście jestes zdecydowany, to najpierw rozmowa troche czasu na ochłonięcie drugiej strony, i pozew. Ale SZCZERZE radziłabym półroczne rozstanie fizyczne i emocjonalne, (możesz zamieszkać ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2004.4.28 16:41:52

Rachunek telefoniczny jak długo archiwizowac?????????????????????

Wierzytelności z telekomunikacji przedawniają się po upływie lat trzech. Firmy windykacyjne na swoje nieszczęście twierdzą iż dwa. Jeśli jesteś świadomy iż zapłąciłeś ten rachunek wystąp ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2004.4.28 16:18:46

Wspolnota a prawo

Mieszkanie, w ktorym Pan mieszka jest czyjas wlasnoscia i tylko ten ktos a nie Pan moze miec, jak to Pan okreslil "jakies prawa". W sprawach przekraczajacych tzw. zwykly zarzad nieruchomoscia (mam wrazenie ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2004.4.27 19:0:38

Przeniesienie sprawy do innego sądu

Mam pytanie czy jest jakas siła która jest w stanie ruszyć sąd???? żona jest prawnikiem, ukonczyła aplikacje sędziowską gdzie opiekunem był aktualny wiceprezes sądu okregowego, poza tym zna wielu ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2004.4.27 0:0:0

Brak porozumienia w srawie odziedziczonej nieruchomości

Odziedziczyłam w udziałach po 1/2 z kuzynką mieszkanie po babci. Kuzynka nie zgadza się ani na spłacenie mnie, ani na sprzedaż mieszkania. Chcę dochodzić swoich praw w sądzie. Wiem, że wysokość ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2004.4.27 0:0:0

komornik - pomocy

nie mial prawa. bank moze przelac tylko, z tego co masz na koncie i nie moze robic nielegalnego debetu. ponad to jest kwota wolna od zajecia na rachunku i to jest trzykrotnosc przecietnego wynagrodzenia ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2004.4.26 22:33:26

Co z prawem meldunkowym, czy ono chroni czy jest bezwzględne?

a ja dodam, że jeśli nie mieszkasz.....może, lecz tylko z urzędu na mocy decyzji administracyjnej. ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2004.4.26 7:26:30

Alimenty a intercyza

A co, jeśli okazałoby sie, ze np Ty też jesteś w obowiązku alimentacyjnym, np w stosunku do któregoś z rodziców? Obniżyłoby to wysokość dochodów, które możesz przeznaczać na Wasze wspólne ... Zobacz wątek

6 odpowiedzi

2004.4.25 22:42:56

Rozwód i ROD - co to za badania ?????

Nic sie nie martw, te ośrodki są za kobietami! Nie wiem dlaczego wyzej stawiają Matke niż Ojca - dziecku do prawidłowego rozwoju potrzeba obojga rodziców i nigdy nie zrozumię dlaczego kobiety uniemozliwiają ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2004.4.25 20:21:31

SKARGA PAULIAŃSKA???

Skarga Pauliańska dotyczy unieważnienia czynności prawnej dokonanej przez dłuznika celem pokrzywdzenia wierzyciela a więc trochę co innego. W tym przypadku mamy natomiast doczynienia z zaciągnięciem ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2004.4.25 18:1:29

Eksmisja?..poradzcie jak sie jej ustrzec

Proponuje zapoznac sie z art.30 Ustawy o ochronie praw lokatorow z 21 czerwca 2001- byc moze z mocy prawa jestes w stosunku najmu i ta ustawa cie chroni ... Zobacz wątek

5 odpowiedzi

2004.4.25 11:39:2

ugoda administracyna

Chcę znależć materiały dotyczące ugody administracyjnej, a w szczególności:skutki zatwierdzenia ugody, możliwość zaskarżenia postanowienia w przedmiocie zawarcia ugody, ugoda a nadzwyczajne ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2004.4.25 0:0:0

Co reguluje datę ksiegowania

Mam dług w wspólnocie mieszkaniowej (chodzi o zaliczki na poczet kosztów nieruchiomości wspólnej). Niektóre kwoty wpłacałem z opóźnieniem ( inna sprawa że ich wysokosci dla mojego metrarzu nikt ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2004.4.25 0:0:0

Prawo administracyjne

O prawie administracyjnym materialnym mówimy wtedy, jeżeli mamy na myśli normy regulujące stosunki , jakie zachodza miedzy organami i instytucjami państwowymi lub organami administracyjnymi i innymi ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2004.4.24 11:21:20

B.SKOMPLIKOWANA SPRAWA_POMOCY!

Logiczne wydaje sie w pierwszym rzędzie skorygowanie sytuacji w spółdzielni mieszkaniowej.Jeżeli maż jest członkiem powinien zwrócić sie do zarzadu o zmianę błednych danych. Następnie byłoby ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2004.4.23 7:32:29

Działalność edukacyjna po 1 maja

Prowadzę działalność gospodarczą opodatkowaną na zasadach ogólnych. Ponieważ jest to działalność edukacyjna - KURSY JĘZYKA ANGIELSKIEGO- nie jestem płatnikiem VAT i nie obowiązuje mnie kasa ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2004.4.23 0:0:0

Umowa o zakazie

jak wygląda wzór umowy o zakazie konkurencji ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2004.4.22 21:29:16

Odszkodowanie od gminy za uszkodzony samochód jak ?

Miałem podobne zdarzenie. Czekałem ponad dwa miesiące. Po okresie tym dostałem kwotę pomniejszoną o 20% - koszty amortyzacji. Popełniłem drobny błąd, podałem faktyczną wartość szkody w/g ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2004.4.22 20:11:54

Przedawnienie roszczeń - opłata za studia

cholera, niech ktoś na to odpowie - mam podobny problem, ale nie ze studiami, tylko z firmą oferującą kursy ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2004.4.22 17:36:2

Urlop wypoczynkowy - co, jak i kiedy?

po pół roku przysługuje ci pół wymiaru czyli 10 dni. wykorzystałęś jeden czyli dostaniesz jeszcze 9!!! co ma dotego pół etatu? przeież urlop też bierzesz po 4 h dziennie nie po 8 tak samo jak ... Zobacz wątek

5 odpowiedzi

2004.4.22 15:29:9

2004.4.22 15:21:34

intercyza przedmałżeńska

Nie więcej niż 400 PLN + 22% VAT. Do tego dodaje się jeszcze koszta sporządzenia odpisów. Mnie wszystko razem kosztowało 548 PLN brutto. ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2004.4.22 14:22:39

PRACOWNIK PRACUJĄCY W JEDNEJ FIRMIE W DWÓCH SYSTEMACH CZASU PRACY

Czy ktoś spotkał się z taką sytuacją, że w jednej firmie podpisane zostały dodatkowo umowy z pracownikami na wykonywanie pracy w systemie świąteczno-weekendowym ? Od pn- do pt praca w systemie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2004.4.22 0:0:0

Zostałam z dzieckiem na bruku

Otrzymaliśmy przydział na mieszkanie czynszowe z zasobów TBS.Mąż podpisał umowę przyrzeczenia zawarcia umowy najmu a do wspólnego zamieszkiwania wyznaczył naszą trzyosobową rodzinę.Po tym jak ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2004.4.21 0:0:0

Osoby zgłoszone do wspolnego zamieszkania a głowny najemca

Wraz z mezem dokonalismy wpłaty na mieszkanie w TBS(tytul najmu).niestety tylko maz podpisał umowe przyrzeczenia zawarcia umowy najmu a ja wraz z corka zostałysmy zgłoszone do wspolnego zamieszkania.niestety ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

co grozi sprawcy wypadku samochodowego uciekajacego z miejsca zdarzenia??

Prosze o wypowiedz ile moze wyniec w takim wypadku kolegium?? jak dlugo czeka sie na rozprawe sadowa?? moj email: vszostak@op.pl
(viola) ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

Ilość miejsc w samochodzie zarejestrowanym na 4 osoby

dziecko to tez osoba, nawet male, czyli max. 4 osoby i ani troche wiecej; poza tym jak zmiescisz 3 dorosle osoby + dwoje dzieci w fotelikach ?
zgodnie z przepisami na tylnej kanapie powinienes miec specjalny ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2004.4.20 21:20:20

Dobrowolny podział majatku

Mam nadzieję, że się jednak wkrótce odzewiesz. Pozdrawiam serdecznie. ... Zobacz wątek

18 odpowiedzi

2004.4.20 11:34:16

Placimy za dzieci czy nie?

Witam!Chcialbym sie dowiedziec jak wedlug prawa wyglada sprawa placenia np.mandatow,grzywn wyznaczonych przez sady karne za wykroczenia ,przestepstwa popelnione przez wlasne dzieci,uczace sie pozostajace ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2004.4.20 0:0:0

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika