Forum prawne (strona 925)

zgoda na paszport a emigracja

Dzieki za odpowiedz.
Corka ma 10 lat. Dzis dostalem pozew o pozbawienie mnie wladzy rozdzicielskiej. Oczywiscie powodem jest brak zgody na wyjazd corki i jako swiadka podaje swoje obecnego apsztyfikanta. ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2004.6.14 20:53:39

Kto mi wyjaśni terminologie sądu wsprawie o rozwód

chodzi o podanie wszelikich dowodow. Dokladniej swiadkowie to tez dowod w sprawie a jeszcze dokladniej ich zeznania to dowod . pisma, orzeczenia tez. np jesli uwazasz ze maz ma kochanke to nie wystarczy ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2004.6.14 20:33:52

2004.6.14 11:41:51

Jak anulować zakaz wjazdu do Wloch

No i jednak niikt jej nie pomaga , nie odpowiada - dlaczego? ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2004.6.13 9:9:35

Dodatkowe Prace?.

Od 01.02.1999r.pracuje na7/8 etatu,w zdkladzie pracy chronionej na stanowisku Wartownik.Na obiekcie strzezonym,dodatkowo wykonuje prace w zaleznosci od pory roku.Wiosenno-letnim,hakanie,malowanie kraweznikow-ogrodzenia,koszenie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2004.6.13 0:0:0

auto casco

Trochę się dziwię że żona nie zna zasad posługiwania się służbowym samochodem. Powinna podpisać stosowne oświadczenia z chwilą odebrania auta. A wygląda to tak, że jeśli jadąc samochodem ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2004.6.12 0:39:24

podatek od odsetek ustawowych

Z tego co mi wiadomo odsetki od zaległości płatniczych można wliczać w koszty uzyskania przychodu firmy. Kosztami nie są odsetki od zobowiązań podatkowych, ale nie jestem tego w 100% pewny. Najlepiej ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2004.6.12 0:19:50

czy można w niedziele

Jakie przepisy mówią o tym, czy można jeździć w niedziele po polkich drogach TIRami po przystąpieniu do uni
(kierowca) ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2004.6.12 0:0:0

czy placi sie odsetki od zaległej opłaty skarbowej

Pare lat temu zawarłem umowe ustna z kolesiem. nie była zapłacona opłata skarbowa. teraz jest wyrok w tej sprawie bo doszło do sporu między nami .wiem ze wyrok niejako zastepuje umowe w kwesti opłaty ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2004.6.12 0:0:0

POMOCY!!BŁAGAM!!Ubezpieczenie zdrowotne

Sprawa jest trudna, ale nie beznadziejna. Zgodnie z ustawą o NFZ (art. 10 ust. 5) mówi, że prawo do świadczeń zdrowotnych ustaje dopiero po upływie 30 od dnia wyrejestrowania z ubezpieczenia zdrowotnego, ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2004.6.11 23:54:50

moje długi, moje dzieci, moja śmierć!

1. Po Twojej śmierci dzieci będą miały pół roku aby przyjąć spadek z dobrodziejstwem inwentarza (czyli będą odpowiadały za długi tylko do wysokości odziedziczonego majątku) albo odrzucić ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2004.6.11 16:17:0

TIR jak to teraz jest

Czy tiry mogą jeździć w niedziele na terenie Polski, jaki przepis to reguluje po wstąpieniu do uni
(kierowca) ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2004.6.11 0:0:0

Komornik tuz tuz... Pomocy!!

W skrucie moja sytuacja: Sprawa o niezaplacony mandat PKP :) Wysylali ponaglenia do zaplaty parokrotnie. Wkoncu po 10miesiacach od zdarzenia wykosztowali sie na polecony, ale nie odebralem avizo bo slyszalem ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2004.6.10 0:0:0

skutek rozprawy pojednawczej

Zawieszenie postępowania w wyniku oswiadczenia woli przez jednego lub oboje małzonków przerywa bieg sprawy rozwodowej. Miałam własnie taka sytuację. Nie pozbawia natomiast prawa do przywrócenia ... Zobacz wątek

5 odpowiedzi

2004.6.9 22:49:19

jak powinna wygladac umowa miedzy dwojgiem ludzi w sprawie zastrzezenia swoich dotychczasowych majadkow

Chodzi oto ze chcemy spisac umowe ze w razie naszego roztania..zadne z nas nie ma nic wspolnego do tego co sie dorobilismy w miedzy czasie...takie zabespieczenie w tej chwili..ze ja niechce nic z tego ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2004.6.9 0:0:0

Mieszkanie w konkubinacie

A czy w takiej sytuacji jak wspólny zakup mieszkania lub budowa domu konkubenci mogą zawrzeć umowę określającą ich procentowy udział w nieruchomości? W ten sposób spadkobiercy zmarlego konkubenta ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2004.6.8 12:20:56

Czy ktoś wie?

z tego co opisujesz wnioskuje, że utrudniałaś/utrudniasz byłemu spotkania z własnym dzieckiem. No cóż, naganne jest takie postępowanie i jedynie co mogę napisać to to, że dziecko nie jest wyłącznie ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2004.6.8 10:51:31

WIDZENIA DZIADKÓW

Jesli chcesz wyjechac z dzieckiem to zacznij od proby porozmawiania z tymi dziadkami (jak rozumiem sa to rodzice ojca Twego dziecka) i kuratorem. Sprobuj dogadac sie i przesunac spotkania. Jesli jedziesz ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2004.6.8 9:54:50

PYTANIE O POMOWIENIE I DOCHODZENIE SWOICH PRAW

Pracuje w instytucji mundurowej. Moja zona (jestesmy w trakcie rozwodu) zlozyla na mnie skarge, ze m.in. "groze jej pozbawieniem zycia", "zniszczeniem przy wykorzystaniu znajomosci i swego ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2004.6.8 0:0:0

JAK TO WRESZCIE JEST Z TYMI PRZEDAWNIENIAMI NIECH WYPOWEDZA SIE LUDZIE NAPRAWDE KOMPETENTNI!!!!

Dzięki bardzo, fakt że trochę tego nie zrozumiałem ale nie z lenistwa tylko to jest troche zxagmatfane jak dla zwykłego obywatela. Jeszcze raz dziękuję ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2004.6.7 9:40:6

++++POMOCY++++

PROSZĘ POMOCY CHCĘ WYJECHAĆ ZA GRANICE A DZIECKO MA UREGULOWANE KONTAKTY W OBECNOSCI KURATORA I MOJEJ Z DZIADKAMI CO MAM ZROBIC A MAM WYJECHAC 1,07 2004
(krysia) ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2004.6.7 0:0:0

Słownik terminologii prawniczej

Poszukuje slownika terminologii prawniczej niemiecko - polski polsko - niemiecki dostepnego on-line, dziekuje za pomoc
(tomek) ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2004.6.6 0:0:0

2004.6.5 9:7:45

Podwyższenie kapitału Spółka z o.o.

Wspólnik może wnieść do spółki tzw dopłaty. Jest to swoista instytucja "pomiędzy" podwyższeniem kapitału zakladowego a pożyczką. Dopłaty te, nie powodują koniecznści manipulowania przy kapitale ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2004.6.4 14:44:48

nasze sady

zrobiłam to wczesniej jak odbierałm prawomocne postanowienie,paniusia poinformowała mnie,że zostanie to przesłane na adres domowy za pośrednctwem poczty.Trwa to jednak juz zbyt długo.Im musisz wszystko ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2004.6.4 9:34:5

testament, macocha...

7 lat temu zmarła moja mama. Spadek po mamie odziedziczyłam ja i mój ojciec po połowie ( majątkiem spadkowym było mieszkanie, nieruchomość zabudowana w stanie surowym oraz samochód). Po kilku ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2004.6.4 0:0:0

2004.6.3 15:50:0

2004.6.3 11:30:49

Czynności komornika

Bardzo dziekuję za utwierdzenie mnie w przekonaniu o poprawnosci działania jednak jak to faktycznie bedzie zobaczymy niedługo, tzn. przy najblizszej wypłacie, Pozdrawiam. ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2004.6.3 10:5:44

Apelacja po wyroku o podział majątku.PILNIE PROSZĘ O POMOC!!!!

jak wygląda sprawa o podzial majatku jestem po rozwodzie i obecnie przygotowuje sie do tej kolejnej trudnej sprawy ... Zobacz wątek

8 odpowiedzi

2004.6.2 21:45:47

Czy może widzieć się z dzieckiem???

Ale jeśli np. ojciec jest niezrównoważony i leczył się w szpitalu psychiatrycznym a także był karany za pobicie?To też sąd wyrazi zgodę na jego spotkania z dzieckiem jeśli od kilku lat nie ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2004.6.2 9:2:41

kody dzialalności dla organizacji wyższej użyteczności

Zamierzamy zarejestrować Stowarzyszenie Partnerstwa pomiędzy miastami w Polsce i Niemczech jako organizację wyższej użyteczności publicznej. Gdzie powinienem szukać kodów działalności, które ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2004.6.2 0:0:0

komornicy prywatni

"Prywatni komornicy", jak ich nazwałeś podlegaja takim samycm przepisom jak każda osoba, tak więc nie mają jakiś szczególych praw, a dłużnika mogą jedynie prosić o spłatę należności i nie ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2004.6.1 12:14:20

urlopy okoloczn.

możesz je wykorzystać teoretycznie kiedy chcesz, np jeden dzień na tydzień pprzed podgrzebem a drugi np. na dzień pogrzebu. tak samo jak z dniami wolnymi np. z tytułu ślubu. Jednoznacznego przepisu ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2004.5.31 16:3:1

URLOP WYCHOWAWCZY

1. Zasiłku wychowawczego nie przyznaje się na trzy lata. Zasiłek przyznaje się na 12 miesięcy po złożeniu niezbędnych dokumentów.
2. Prawo do urlopu przysłyguje wszytkim w jednakowym wymiarze ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2004.5.31 9:24:59

na co zwracać uwagę przy zakupie mieszkania

Sprawdź najpierw czy nie ma obciażeń w Spółdzielni, każ okazać sobie zaświadczenia (aktualne ) z gazowni, elektrowni, TPSA, Idź do radcy prawnego, który skonstruuje umwoę sprzedazy tak, że ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2004.5.31 7:46:0

DLUG.PYTANIE

Plan jest niezły ale zanim go wcielisz w zycie wyjedx na wakacje i to dokładnie przemyśl 35 tys. funtów to znowu nie tak wiele ..... ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2004.5.30 18:36:10

Trwałość decyzji

Sursum corda! Polecam wspaniałe opracowanie B.Adamiak/ J. Borkowski - Komentarz postepowania administracyjnego wyd. 5 wydawnictwa C.H. BECK - Miałem podobne problemy, ale z tym materiałem nie zgodniesz. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2004.5.30 14:44:9

2004.5.30 13:46:23

prosze o informacje

z tego co wiem to o odszkodowanie owa pani moze się ubiegac w momencie kiedy złoży wypowiedzenie iż zwalnia sie z winy pracodawcy bo ten naruszył rażąco warunki pracy i płacy.nastepuje to ze skutkiem ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2004.5.28 10:11:9

urzad skarbowy - raty, komornik......

Czesc! W skrocie opisze pewnien problem i bede bardzo wdzieczny za pomoc. Spolka cywilna zostaje skontrolowana (juz zamknienta) ....czesc faktur zostaje wyrzucona z ksiegowosci. Przychodzi decyzja o zaplacie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2004.5.28 0:0:0

Podal nasz adres a nie swoj

Policja nie ... a zgłoszenie faktu do prokuratury ? Można czy nie warto bo stwierdzi niską szkodliwość czynu ? ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2004.5.27 22:0:25

Czy mogę już zdjąć kratkę?

Czy przy sprzedaży samochodu nabytego z homologacją ciężarową w 2000r, (ktory teraz nie spelnia wymagań wg wzoru do odliczania VAT od paliwa) będę musiał naliczyć i odprowadzić do US podatek ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2004.5.27 20:45:3

Czy pracodawca ma prawo karać pracownika finansowo

Mało informacji żeby móc odpowiedzieć. Polecam przeczytanie DZIAŁ V Kodeksy pracy (dostępny w inernecie), ale ogólnie rzecz biorąc, jezeli dołożyłeś należytej staranności w wykonywaniu obowiązków ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2004.5.27 15:30:1

Chce sie oczyscic z dlugow

Rozwod za obopulna zgoda niezgodnosc charakterow. Pozostawilem zonie mieszkanie nie staralem sie o opieke nad 1 z 2 dzieci alebowiem jestem umowiony z byla zona ze zaopiekuje sie jednym z nich kiedy tylko ... Zobacz wątek

27 odpowiedzi

2004.5.27 0:0:0

Co dalej po otrzymaniu NIP

Samo wystąpienie do Urzędu Skarbowego o nadanie numeru NIP nie powoduje obowiązku podatkowego. Obowiązek taki powstaje dopiero wtedy gdy podatnik osiąga jakikolwiek dochód (np. z umowy o pracę, ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2004.5.26 23:0:4

koszty dzialalnosci gosp.

Jeśli chodzi o pierwsze pytanie. Niestety koszt polisy ubezpieczenia na życie właściciela nie może być kosztem działalności gospodarczej. Kosztem takim jest koszt, który ma wpływ na prowadzenie ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2004.5.26 22:31:37

Testament?

Jeśli chodzi o testament to można rozporządzać w nim tylko własnym majątkiem. Nie można w testamencie przenieść własności z polisy. Firma ubezpieczeniowa po śmierci osoby ubezpieczającej nie ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2004.5.26 22:17:52

rozprawa!!!Pilne

mam stawic sie do zakladu karnego 02.06.2004. jak moge tego uniknac??? ... Zobacz wątek

6 odpowiedzi

2004.5.26 21:42:34

czy sad powiadamia zaklad pracy???

Byłam kiedyś w podobnej sytuacji i nic takiego nie miało miejsca to nie lezy w interesie sądu. Zakład pracy może domagac sie takiego zaświadczenia od pracownika ale zdaje sie ze jestes juz pracownikiem ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2004.5.26 14:2:46

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika