Forum prawne (strona 923)

dodatek a malzenstwo

moze ktos jeszcze wie cos na temat dodatku na dzieci przeciez zwiazek malzenski bede zawierala z mezczyzna obcym dla dzieci i nasze dochody nie przekrocza kryterium na osobe czyli 504 zl ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2004.8.12 16:55:8

Czy komornik powinien powiadomić

Komornik powinien cię powiadomić o rozpoczeciu egzekucji. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2004.8.12 7:59:42

Ochrona użytkownika

Czy istnieje w Polsce asocjacja lub inny zespół dla ochrony praw użytkownika, kdzie można zwrócić się z oskarżeniem na nieucciwą firmę. Chodzi o niepoprawny remont samochodu, który aczkolwieg ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2004.8.12 0:0:0

co jets bardziej korzystne ???/

to zależy od tego czy masz jakieś koszty do odliczeń. jeśli nie to raczej opłaca się ryczałt ale to tez musisz obliczyć. niestety nie ma na to pytanie trafnej odpowiedzi jeżeli nie usiądziesz ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2004.8.11 14:5:43

jak wycofac oskarzenie ?

dziękuję bardzo za pomoc :) ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2004.8.11 13:51:21

dzilalnosc

Chcilbym zalozyc dzialalnosc gospodarcza,handel na targach.Nie wiem gdzie mam sie udac po pozwolenia.Od czego mam zaczac.
(oltic) ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2004.8.11 0:0:0

dni wolne od pracy od tak sobie

Poinformujcie o tym fakcie Państwową Inspekcje Pracy. Takie postępowanie jest niezgodne z przepisami prawa pracy.
Niestety pracodawcy często tak robią z uwago na fakt, iż pracownikowi i tak zależy ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2004.8.10 14:11:56

intercyzaa

...w zasadzie to żadnych specjalnych: akt ślubu (chyba zupełny), dowody osobiste i tyle. Sam też spisywałem. Rozdzielnośc majątkowa będzie obowiązywała od dnia podpisania aktu notarialnego. Oczywiście ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2004.8.10 11:25:42

Rozwiązanie umowy o pracę a ekiwalent za urlop

A ja zwolniłam się sama bo znalazłam lepszą pracę ale poprzedni pracodawca zapłacił mi za 1,5 m-ca pracy 600 zł, a na świadectwie pracy wpisał, że wykorzystałam 6 dni urlopu którego nigdy ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2004.8.10 8:1:33

Zezwolenie na działalnośc w turystyczne

Czy moze mi ktos podpowiedziec jak w świetle nowej ustawy o swobodzie działalnosci gospodarczej wyglada sprawa zezwoleń na prowadzenie działalności w zakresie turystyki?
(molo) ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2004.8.10 0:0:0

Arbitraż i sądownictwo polubowne

Trudno generalizować. Chociaż ogólne zasady działania sądów polubownych reguluje k.p.c. - to przecież regulamin sądu doprecyzowuje szczegóły. A regulaminy są bardzo różne. Pouczający i dający ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2004.8.9 18:49:6

Co pierwsze? Rozwod,podzial majatku,alimenty?

Proponuje wnieść o rozwód z zasądzeniem alimentów. Natomiast podział majatku proponuję zrobic po rozwodzie, ze względu na fakt iż to sie długo toczy.A tak wasza mama będzie już po rozwodzie ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2004.8.9 12:27:0

Darowizna -I grupa

W tym problem, ze kasa sie rozrosla bo jest inwestowana na rynkach finansowych. Scislej mowiac nikt o to nie pyta, ale moze spytac w przyszlosci. Jezeli chodzi o dokumenty to bylo przekazanie lokaty pienieznej ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2004.8.7 11:50:34

Umowa o konsorcjum

w przykładach już funkcjonujacych ... Zobacz wątek

5 odpowiedzi

2004.8.7 9:52:4

Alimenty - jak wysokie?

Nierozumiem, czyżby ktoś znowu użył mojego nicka? nieważne... Tak sprawa o alimenty, czy też o podwyższenie alim. może odbyć się pod nieobecność pozwanego. ... Zobacz wątek

6 odpowiedzi

2004.8.6 23:19:43

wejście policji na teren prywatny

Czy policja może wejść na teren prywatnej posesji bez nakazu prokuratorskiego i bez zgody właściciela? Jeżeli tak , to w jakich sytuacjach i na jakiej podstawie prawnej ?
(andrzej) ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2004.8.6 0:0:0

CZY LATWIEJ JEST OTRZYMAC ROZWOD PO SLUBIE CYWILNYM????

Dziekuje Asiu !! - boimy sie tego wszystkiego, bo gdziekolwiek przedstawiamy nasza sprawe, kazdy mowi ze bedzie bardzo ciezko wywalczyc opieke nad dzieckiem i wrecz nam to odradzaja :( Nawet prawnicy proponuja ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2004.8.5 17:7:2

trudny podzial?

Dzieki izabi.
Wlasnie wczoraj minal kolejny termin,kiedy moja eks miala przedstawic swoje stanowisko w sprawie podzialu majatku i tego nie zrobila.I znowu na sprawie bedziemy walkowac temat "dlaczego",znowu ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2004.8.5 1:35:42

Sąsiedztwo

Kupiłem działkę za swoim domem rodzinnym i buduje dom.Obok mnie buduje sąsiad który zaczoł wcześniej , jego działka jest niżej mojej i podczas deszczu woda z deszczówki spływa na jego działkę ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2004.8.5 0:0:0

Sasiadowi przeszkadzaja okna

wnioskuje ze budynek mieszkalny jest w trakcie budowy, więc nalezaloby ustalic na poczatek:
1. date uzyskania "pozwolenia na budowe"
2. zgodnosc wykonania budynku z warunkami "pozwolenia na budowe" ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2004.8.4 22:40:18

umorzenie kosztow sadowych

moja sytuacja nie jest ciekawa ja nie pracuje ucze sie jeszcze,mieszkam z matka i nie wiele nam zostaje na zycie i do tego bylem pierwszy raz karany.a to jest wyrok apelacyjny.jutro ostatni dzien na wniesienie ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2004.8.4 19:22:4

Mówcie na mnie frajer zawsze i wszędzie...

Chyba ta policja wprowadziła cię w błąd. Owszem sprowadzać sobie może kogo zechce ale do godz. 22-giej. Po tej godz. jeżeli jesteś głównym najemcą bądż właścicielem mieszkania masz prawo ... Zobacz wątek

8 odpowiedzi

2004.8.4 15:53:46

rękojmia lupionego używanego samochodu

Kupilam samochód uzywany przejechałam nim 30 km siadł silnik naprawa kosztuje 1500 następnego dnia okazało sie że własciciel nie powiedział ze był bład w dowodzie rejestracynym samochodu i samochód ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2004.8.4 0:0:0

Eksmisja wraz z rozwodem

Dziękuje za dotychczasowe informacje. Mam nadzieję, że może ktoś jeszcze z własnego doświadczenia wypowie sie na ten temat. ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2004.8.2 21:56:2

Kupno samochodu z komisu

Mam jak wszyscy tutaj na liście problem. Kupiłem w Komisie Fiata samochód. Zdecydowałem się na samochód z komisu dealerskiego gdyż uważałem że mnie obsłużą lepiej niż w normalnym komisie. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2004.8.2 0:0:0

podział majątku - 2/3 dla matki z dzieckiem?

Potwierdzam wcześniejszą wypowiedź - wspólny dorobek małżonków tj. wszystko to, co zostało nabyte w trakcie małżeństwa dzieli sie tylko na byłych współmałżonków. Niestety dzieci w ogóle ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2004.8.1 23:32:38

Pdzielić majątek

wnosze sprawe o rozwod moj maz podczas trwania malzenstwa zalozyl firme transportowa,i zakupil 3 auta,czy moge starc sie o polowe tych aut niech mi je np. splaci,czy istnieje taka opcja. ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2004.8.1 15:31:33

komornik zajal konto a ja nie mam dlugow

Wystąpienie do sądu jest konieczne, bo komornik nie jest uprawniony do podejmowania decyzji. Jak masz nakaz zapłaty z banku, to wiesz już, kto domaga się zapłaty. Możesz wystąpić z powództwem ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2004.8.1 9:39:32

mieszkanie a separacja

mam taki problem ja mam mieszkanie z gminy jestem najemcą,maż ma mieszkanie z gminy i jest najemcą,problem polega na tym iż tego roku zawarlismy związek małżenski i chcieliśmy te mieszkanie połączyc ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2004.8.1 0:0:0

WSPÓŁWŁASNOŚĆ DOMU

Dom stanowi współwłasność "x" w 5/6 części i "y" w 1/6 części .Tylko" x" mieszka w tym domu z 2 synami. Czy "x" może przepisać na 2 synów swoją część ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2004.8.1 0:0:0

2004.7.31 18:58:49

działka,granica

Troche jak Kargul, ale : czy bez zgody sąsiada mżna cokolwiek posadzić lub postawic płot w miejscu granicy dwóch działek?
(kiko) ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2004.7.31 0:0:0

KARA OD KANARA

Czym jest właściwie opłata dodatkowa nakładana przez „kanara” w MPK? Umowa przewozu jest zawierana przez przystąpienie (do warunków ogólnych, którymi jest regulamin przewozów ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2004.7.31 0:0:0

Skrócenie urlopu macierzyńskiego

Zgodnie z kodeksem pracy art. 180 paragraf 5 : "Pracownica po wykorzystaniu po porodzie co najmniej 14 tygodni urlopu macierzyńskiego, ma prawo zrezygnować z pozostałej części tego urlopu; w takim ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2004.7.30 7:49:36

Jak nie płacic PKP ?!?!?!POMOCY :)

A jak to wygląda w pzypadku ukarania za jazdę bez biletu w komunikacji miejskiej? Obecnie miasta zlecają kontrole prywatnym firmom ochroniarskim - nie trudno sobie wyobrazic jakie to rodzi dla nich ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2004.7.30 6:53:56

przekazanie mieszkania otrzymanego w spadku

Moja ciotka (siostra ojca) otrzyma w drodze spadku mieszkanie własnościowe, które następnie chce mnie niezwłocznie przekazać. Chciałbym tę procedurę maksymalnie uprościć i ograniczyć koszty. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2004.7.30 0:0:0

Komornik a separacja

Komornik wszczął egzekucję wspólnego mieszkania. Mąż okłamał mnie dwókrotnie, ze załatwił kredyt, aby "pozbyć się" tego komornika, jednak tak napraycie, mam nieacone rachunki. Czy ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2004.7.29 0:0:0

Proces niemiecko-polski

Sprawa przedstawia sie nastepujaco: niemiecka firma swiadczaca uslugi adwokackie zawiera kontrakt z polskim zleceniodawca, ktory nastepnie nie uiszcza oplaty za uslugi. Jakie postepowanie musi podjac niemiecka ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

pozbawienie władzy rodzicielskiej czy zakaz kontaktów z dzieckiem

Złożyłam pozew o rozwód i o pozbawienie męża władzy rodzicielskiej.Myślałam, że pozbawienie jest jednoznaczne z zakazem spotykania się z córką.Dowiedziałam się właśnie, że osoba pozbawiona ... Zobacz wątek

5 odpowiedzi

podział bez rozwodu

Podaj go na alimenty na dziecko i złóż pozew do sądu rejonowego wydział cywilny o zniesienie wspólnoty majątkowej. Co prawda po tej sprawie jego wypłata będzie jego , a twoja twoją, ale będzie ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2004.7.28 22:21:28

Rozwód a chec przejecia przez powodkę mojego mieszkania zakladowego.

Chcę się rozwieźć z żoną. Mamy dom a ja wspólnie z ojcem prowadzę sp.j.
Moi rodzice sprzeciwiają się mojej decyzji.
Jak się od nich wszystkich uwolnić.Czy jako współnik ojciec może robić ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2004.7.28 11:27:8

Dlugi meza

A nie ma mozliwosci orzeczenie o nieodpowiadaniu za dlugi meza? ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2004.7.28 7:48:2

Renta rodzinna (znowu)

W maju skończyłem 25 lat będąc na 3 roku studiów gdzie nauka trwa 3,5 roku. Zgodnie z ustawą nie skończyłem 25 lat na ostatnim roku studiów. Czy Zus przedłuży mi rentę na te ostatnie pół ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2004.7.28 0:0:0

pilnie poczesuje pomocy nie wiem, co mam zrobić j

Witam pilnie poczesuje pomocy nie wiem, co mam zrobić jesteśmy z żona pięć lat po ślubie. Nasz związek od samego początku opierał się na kłamstwie, po prostu moja żona nabrała mnie na ciążę, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2004.7.27 0:0:0

urlop szkoleniowy

Witam poruszam temat dla mnie bardzo wazny - co mam zrobic, gdyż mam podpisaną z firmą umowę i firma skierowala mnie na dalsze ksztalcenie, czyli automatycznie mam 49 dni urlopu a fimra nie chce mi ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2004.7.27 0:0:0

jak to załatwić !!!!!!!!!!!

Dzieki Pitrek za odpowiedź. Tata otrzymywał informacje i od Zus-u i od US ze są prowadzone postępowanie restrukturyzacyjne ale on to jednym słowem zlekceważył. Nic sobie z tego nie robił. Jedyne ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2004.7.26 13:15:57

modyfikacja oprogramowania komputerowego

to zale|y od umowy licencyjnej producenta i warunków korzystania z oprogramownaia jako freeware'u, jesli cie to interesuje umiesc info na serwerze www.gry-online.pl, a powiniene[ dosta nieco informcji ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2004.7.26 12:8:41

Prośba o pomoc

W 2000r. sąd zasądził od męża alimenty na dzieci. Nigdy dobrowolnie nie zapłacił ani złotówki chciaz pracował i dużo zarabiał (po 5, 6 tys. miesięcznie). Komornik nie mógł ściągać alimentów, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2004.7.26 0:0:0

Polisa-a wysokosć wyplaconych pieniedzy

Brat nalezal do Grupowego Ubezpieczenia na Zycie TYP-P w PZU ZYCIE SA,potracono Mu kladki 40,75 zl. Zmarl na zawal,wyplacono polise jak za smierc naturalna 29.06.2004r.Bedac 28.06.2004r.wPZU Pani powiedziala ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2004.7.26 0:0:0

Znieważania

Dziękuję za odpowiedz. ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2004.7.24 20:20:45

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika