Forum prawne (strona 922)
umorzenie kosztow sadowych
moja sytuacja nie jest ciekawa ja nie pracuje ucze sie jeszcze,mieszkam z matka i nie wiele nam zostaje na zycie i do tego bylem pierwszy raz karany.a to jest wyrok apelacyjny.jutro ostatni dzien na wniesienie ... Zobacz wątek2004.8.4 19:22:4
Mówcie na mnie frajer zawsze i wszędzie...
Chyba ta policja wprowadziła cię w błąd. Owszem sprowadzać sobie może kogo zechce ale do godz. 22-giej. Po tej godz. jeżeli jesteś głównym najemcą bądż właścicielem mieszkania masz prawo ... Zobacz wątek2004.8.4 15:53:46
rękojmia lupionego używanego samochodu
Kupilam samochód uzywany przejechałam nim 30 km siadł silnik naprawa kosztuje 1500 następnego dnia okazało sie że własciciel nie powiedział ze był bład w dowodzie rejestracynym samochodu i samochód ... Zobacz wątek2004.8.4 0:0:0
Eksmisja wraz z rozwodem
Dziękuje za dotychczasowe informacje. Mam nadzieję, że może ktoś jeszcze z własnego doświadczenia wypowie sie na ten temat. ... Zobacz wątek2004.8.2 21:56:2
Kupno samochodu z komisu
Mam jak wszyscy tutaj na liście problem. Kupiłem w Komisie Fiata samochód. Zdecydowałem się na samochód z komisu dealerskiego gdyż uważałem że mnie obsłużą lepiej niż w normalnym komisie. ... Zobacz wątek2004.8.2 0:0:0
podział majątku - 2/3 dla matki z dzieckiem?
Potwierdzam wcześniejszą wypowiedź - wspólny dorobek małżonków tj. wszystko to, co zostało nabyte w trakcie małżeństwa dzieli sie tylko na byłych współmałżonków. Niestety dzieci w ogóle ... Zobacz wątek2004.8.1 23:32:38
Pdzielić majątek
wnosze sprawe o rozwod moj maz podczas trwania malzenstwa zalozyl firme transportowa,i zakupil 3 auta,czy moge starc sie o polowe tych aut niech mi je np. splaci,czy istnieje taka opcja. ... Zobacz wątek2004.8.1 15:31:33
komornik zajal konto a ja nie mam dlugow
Wystąpienie do sądu jest konieczne, bo komornik nie jest uprawniony do podejmowania decyzji. Jak masz nakaz zapłaty z banku, to wiesz już, kto domaga się zapłaty. Możesz wystąpić z powództwem ... Zobacz wątek2004.8.1 9:39:32
mieszkanie a separacja
mam taki problem ja mam mieszkanie z gminy jestem najemcą,maż ma mieszkanie z gminy i jest najemcą,problem polega na tym iż tego roku zawarlismy związek małżenski i chcieliśmy te mieszkanie połączyc ... Zobacz wątek2004.8.1 0:0:0
WSPÓŁWŁASNOŚĆ DOMU
Dom stanowi współwłasność "x" w 5/6 części i "y" w 1/6 części .Tylko" x" mieszka w tym domu z 2 synami. Czy "x" może przepisać na 2 synów swoją część ... Zobacz wątek2004.8.1 0:0:0
Jaka podstawa prawna dot. urlopu wychow. bezpłatnego?
To jest art. 186 Kodeksu pracy. ... Zobacz wątek2004.7.31 18:58:49
działka,granica
Troche jak Kargul, ale : czy bez zgody sąsiada mżna cokolwiek posadzić lub postawic płot w miejscu granicy dwóch działek?(kiko) ... Zobacz wątek
2004.7.31 0:0:0
KARA OD KANARA
Czym jest właściwie opłata dodatkowa nakładana przez „kanara” w MPK? Umowa przewozu jest zawierana przez przystąpienie (do warunków ogólnych, którymi jest regulamin przewozów ... Zobacz wątek2004.7.31 0:0:0
Skrócenie urlopu macierzyńskiego
Zgodnie z kodeksem pracy art. 180 paragraf 5 : "Pracownica po wykorzystaniu po porodzie co najmniej 14 tygodni urlopu macierzyńskiego, ma prawo zrezygnować z pozostałej części tego urlopu; w takim ... Zobacz wątek2004.7.30 7:49:36
Jak nie płacic PKP ?!?!?!POMOCY :)
A jak to wygląda w pzypadku ukarania za jazdę bez biletu w komunikacji miejskiej? Obecnie miasta zlecają kontrole prywatnym firmom ochroniarskim - nie trudno sobie wyobrazic jakie to rodzi dla nich ... Zobacz wątek2004.7.30 6:53:56
przekazanie mieszkania otrzymanego w spadku
Moja ciotka (siostra ojca) otrzyma w drodze spadku mieszkanie własnościowe, które następnie chce mnie niezwłocznie przekazać. Chciałbym tę procedurę maksymalnie uprościć i ograniczyć koszty. ... Zobacz wątek2004.7.30 0:0:0
Komornik a separacja
Komornik wszczął egzekucję wspólnego mieszkania. Mąż okłamał mnie dwókrotnie, ze załatwił kredyt, aby "pozbyć się" tego komornika, jednak tak napraycie, mam nieacone rachunki. Czy ... Zobacz wątek2004.7.29 0:0:0
Proces niemiecko-polski
Sprawa przedstawia sie nastepujaco: niemiecka firma swiadczaca uslugi adwokackie zawiera kontrakt z polskim zleceniodawca, ktory nastepnie nie uiszcza oplaty za uslugi. Jakie postepowanie musi podjac niemiecka ... Zobacz wątek2004.7.29 0:0:0
pozbawienie władzy rodzicielskiej czy zakaz kontaktów z dzieckiem
Złożyłam pozew o rozwód i o pozbawienie męża władzy rodzicielskiej.Myślałam, że pozbawienie jest jednoznaczne z zakazem spotykania się z córką.Dowiedziałam się właśnie, że osoba pozbawiona ... Zobacz wątek2004.7.29 0:0:0
podział bez rozwodu
Podaj go na alimenty na dziecko i złóż pozew do sądu rejonowego wydział cywilny o zniesienie wspólnoty majątkowej. Co prawda po tej sprawie jego wypłata będzie jego , a twoja twoją, ale będzie ... Zobacz wątek2004.7.28 22:21:28
Rozwód a chec przejecia przez powodkę mojego mieszkania zakladowego.
Chcę się rozwieźć z żoną. Mamy dom a ja wspólnie z ojcem prowadzę sp.j.Moi rodzice sprzeciwiają się mojej decyzji.
Jak się od nich wszystkich uwolnić.Czy jako współnik ojciec może robić ... Zobacz wątek
2004.7.28 11:27:8
Dlugi meza
A nie ma mozliwosci orzeczenie o nieodpowiadaniu za dlugi meza? ... Zobacz wątek2004.7.28 7:48:2
Renta rodzinna (znowu)
W maju skończyłem 25 lat będąc na 3 roku studiów gdzie nauka trwa 3,5 roku. Zgodnie z ustawą nie skończyłem 25 lat na ostatnim roku studiów. Czy Zus przedłuży mi rentę na te ostatnie pół ... Zobacz wątek2004.7.28 0:0:0
pilnie poczesuje pomocy nie wiem, co mam zrobić j
Witam pilnie poczesuje pomocy nie wiem, co mam zrobić jesteśmy z żona pięć lat po ślubie. Nasz związek od samego początku opierał się na kłamstwie, po prostu moja żona nabrała mnie na ciążę, ... Zobacz wątek2004.7.27 0:0:0
urlop szkoleniowy
Witam poruszam temat dla mnie bardzo wazny - co mam zrobic, gdyż mam podpisaną z firmą umowę i firma skierowala mnie na dalsze ksztalcenie, czyli automatycznie mam 49 dni urlopu a fimra nie chce mi ... Zobacz wątek2004.7.27 0:0:0
jak to załatwić !!!!!!!!!!!
Dzieki Pitrek za odpowiedź. Tata otrzymywał informacje i od Zus-u i od US ze są prowadzone postępowanie restrukturyzacyjne ale on to jednym słowem zlekceważył. Nic sobie z tego nie robił. Jedyne ... Zobacz wątek2004.7.26 13:15:57
modyfikacja oprogramowania komputerowego
to zale|y od umowy licencyjnej producenta i warunków korzystania z oprogramownaia jako freeware'u, jesli cie to interesuje umiesc info na serwerze www.gry-online.pl, a powiniene[ dosta nieco informcji ... Zobacz wątek2004.7.26 12:8:41
Prośba o pomoc
W 2000r. sąd zasądził od męża alimenty na dzieci. Nigdy dobrowolnie nie zapłacił ani złotówki chciaz pracował i dużo zarabiał (po 5, 6 tys. miesięcznie). Komornik nie mógł ściągać alimentów, ... Zobacz wątek2004.7.26 0:0:0
Polisa-a wysokosć wyplaconych pieniedzy
Brat nalezal do Grupowego Ubezpieczenia na Zycie TYP-P w PZU ZYCIE SA,potracono Mu kladki 40,75 zl. Zmarl na zawal,wyplacono polise jak za smierc naturalna 29.06.2004r.Bedac 28.06.2004r.wPZU Pani powiedziala ... Zobacz wątek2004.7.26 0:0:0
2004.7.24 20:20:45
Ponowna rejestracja pojazdu
Od razu zaznaczam, że nie jestem w tym specjalistą, ale po mojemu jeśli pojazd jest sprawny technicznie, ma aktualne badanie techniczne to chyba tak. No chyba że nie spełnia jakiś norm technicznych ... Zobacz wątek2004.7.24 15:42:5
#DEWASTACJA MELINA i SĄSIEDZI#
Jedyna rada - kilkakrotnie wezwać policję. ... Zobacz wątek2004.7.24 15:23:10
ile czasu ma ZUS na wypłacenie zaległych pieniedzy??
W moim przekonaniu jeśli wyrok przywołanego sądu jest już prawomocny i faktycznie w sentencji zobowiązuje ZUS do wypłaty zaległych świadczeń to nie powinno być problemu (zakładam, iż wyrok ... Zobacz wątek2004.7.24 8:24:30
rozwód a zaliczenie
Nie wiem czy dobrze zrozumiałam? - nie jesteś jeszcze zobowiązany przez sąd do płacenia alimentów? ... Zobacz wątek2004.7.23 19:31:4
Pobicie przez znane osoby
jeżeli masz zrobioną obdukcję lekarską możesz sprawę wnieść do prokuratury albo na policję jeżeli w obdukcji lekarskiej biegli orzekli art. 157par.1KK jeżeli jeszcze nie masz takiej obdukcji ... Zobacz wątek2004.7.23 15:1:53
moja mściwa eks chce mnie wyrolować!
Posłuchaj tem mściwe baby takie są. To że macie rozwód bez orzekania o winie nie oznancza że ona ma prawo do mieszkania. Wnieś pozew do sądu o ustalenie kontaktów dziecka z matką w miejscu zamieszkania ... Zobacz wątek2004.7.23 8:4:18
podział majątku a mienie przesiedleńcze
Czy jeżeli w trakcie trwania małżeństwa zarabiałem pieniądze za granicą i za nie kupiłem na przykład samochód i przywożąc go na tzw"mienie przesiedleńcze" mam się teraz nim z byłą ... Zobacz wątek2004.7.22 0:0:0
Własność przez zasiedzenie
Miszkamyw domku jednorodzinnym wraz z corka iwnuczka. Maz jest wlascicielem 1/2 domku.
Zrobil kapitalny remont,jak bedzie liczone do splaty
jego brata ... Zobacz wątek
2004.7.21 15:29:15
podwyższenie czynszu
Jeżeli może otrzymać Pan wyższy czynsz od innych osób zainteresowanych wynajmem (cena rynkowa wynajmu lokalu w tym punkcie wzrosła) to proszę poinformować wynajmującego o podwyższe czynszu, wypowiedzieć ... Zobacz wątek2004.7.21 11:54:0
zawzięta i mściwa chce mnie puścić w kalesonach !!
Jestem obecnie w trudnej sytuacji , gdyz zrobiłem z siebie idiote i wykupiłem mieszkanie 2 miesiace przed rozwodem. Wierząc w zapewnienia mojej żony , że po rozwodzie przepisze swoja część synowi. ... Zobacz wątek2004.7.21 0:0:0
Zwolnienie z Vat a dwie firmy
Od pewnego czasu posiadam firmę (jednoosobowa działalność gospodarcza). Od samego początku wybrałem zwolnienie z VAT i nie przekraczam limitu. Od roku dodatkowo jestem wspólnikiem w spółce cywilnej. ... Zobacz wątek2004.7.21 0:0:0
Jestem ofiarą tpsa, szukam grupy wsparcia
moim zdaniem jeśli nie łaczyliście się z internetem i nie jest to prawdą to powinniście zwrócić sie do tpsa o wydruk połaczeń chyba jest cos takiego możliwe . ... Zobacz wątek2004.7.20 14:37:50
mandat za szybą
Jak uniknąć zapłacenia mandatu za parkowanie? Zastałam za wycieraczką samochodu jakiś świstek od Straży Miejskiej. Wyrzuciłam go , a teraz mam wezwanie w charakterze podejrzanego. Uważam, że ... Zobacz wątek2004.7.20 0:0:0
czynsz za lokal...
Od 1993 wynajmuje lokal pod dzia?alno?? gospodarcz? (50 m2). od samego pocz?tku czynsz wynosi? 200 z? i nie by? zmieniany. Teraz chcia?bym podwy?szy? czynsz do 600zl. Jednak najemca ??da ode mnie przedstawienia ... Zobacz wątek2004.7.20 0:0:0
Umowa firma polska - firma z EU
Witam, czy jesli osoba prowadzaca dzialalnosc gosp. w Polsce podpisuje umowe z firma z EU na swiadczenie uslug marketingowych na wylacznosc (tylko dla tej firmy) to jest to zgodne z polskim prawem o dzialalnosci ... Zobacz wątek2004.7.20 0:0:0
Renta rodzinna-pilne
Błagam,pomocy!!!skąd bierze sie oznaczenie renty rodzinnej RDW? Wyslalam do ZUS oświadczenie o podjęciu pracy z wynagrodzeniem nie powodującym zmniejszenia bądż zawieszenia wypłaty świadczenia. ... Zobacz wątek
2004.7.19 9:4:30
Drzwi wejściowe - ATEST
Zamówiłem sobie w jednej z firm, drzwi zewnętrzne aluminiowe. Po pewnym czasie dowiedziałem się od znajomego, że zamontowane drzwi są wykonane z profilu "zimnego" (bez wkładki izolacyjnej) ... Zobacz wątek2004.7.19 0:0:0
33Lata i alimenty
Nie mieszkam z ojcem i nie jestem niepelnosprawna.A nie pracuję nie dlatego,że nie chcę , ale dlatego, że nie mogę znaleźć pracy... nigdzie! A to jestem za stara, a to nie umiem języka obcego...brak ... Zobacz wątek2004.7.16 17:46:18
Zajęcie udziałów w sp.z o.o.
Z tego co udało mi się wyczytać wynika, że zajęcie udziałów powoduje pozbawienie dłużnika zarówno praw majątkowych, jak i praw korporacyjnych. Pisano o tym obszernie w "Rzeczypospolitej" bodajże ... Zobacz wątek2004.7.16 9:18:52
Ile może zabrac komornik?
Jeżeli są to zobowiązania inne niż alimenty- 50% z wynagrodzenia za pracę, natomiast w Twoim przypadku komornik musi pozostawić wolne od zajęcia tzw. minimum socjalne - ( nie jestem pewna ile obecnie ... Zobacz wątek2004.7.15 14:16:33
Masz inne pytanie do prawnika?