Forum prawne (strona 921)
karalność a praca w oświacie
Czy przyjmując się do pracy w oświacie karalność kandydata sprawdzana jest w Krajowym Rejestrze Karnym, czy też opiera się jedynie na pisemnym oświadczeniu kandydata?(empik) ... Zobacz wątek
2004.8.29 0:0:0
sprawdzanie karalności przy ubieganiu się o wizę do USA
Czy konsul USA ma prawo sprawdzić w Krajowym Rejestrze Karnym karalność osoby ubiegającej się o wizę turystyczną do USA, a jeżeli nie, to czy może sprawdzić taką osobę w inny sposób?(Majka) ... Zobacz wątek
2004.8.29 0:0:0
obywatelstwo2
Witam! Mam pytanie jeżeli cudzoziemiec złozył podanie o nadanie mu obywatelstwa polskiego i po wszytkich weryfikacjach dostał pismo (trwalo to 2,5lata) ze owszem pan prezydent obywatelstwo nadaje ale ... Zobacz wątek2004.8.29 0:0:0
!!!!!!!!!!PILNE!!!!!!!!!!!! Kontrola odbiorników RTV !!!!!!!!!!
kontrolerów nie musisz wpuszczać ale sporządzą oni notatkę służbową na tę okoliczność z prawdopodobieństwem, że nie płacisz abonamentu. Egzekucja jak na razie będzie bardzo trudna, bo muszą ... Zobacz wątek2004.8.27 23:15:40
jak odzyskac kase od pracodawcy? "wierszowka" w gazetach
wniesc sprawe o powodztwo cywilne. a propos umowy o dzielo. czy moglbys przeslac mi wzor?? potrzebuje bardzo pilnie bo mam zamiar wykonac pewna prace ale sam musze przygotowac umowe, bo przyszly pracodawca ... Zobacz wątek2004.8.27 21:19:35
CO ZROBIĆ Z PISMEM DO SZKOŁY
Wszystko zależy od tego jaki jest status prawny tej kobiety wobec dziecka. Takie informacje są odnotowane w dzienniku i zeszycie wychowawcy. Nauczyciel takie informacje pozyskuje wraz z przejmowaniem ... Zobacz wątek2004.8.27 21:0:44
ADWOKAT A ROZWÓD
Poradziłam sobie bez adwokata, a sprawa nie była prosta. Mąż złozył pozew o rozwód bez orzekania o winie. Napisałam wniosek z uzasadnieniem, zeby orzeczono jego winę oraz pozbawiono go praw rodzicielskich. ... Zobacz wątek2004.8.27 20:38:27
miejsce zamieszkania i zameldowania dziecka
słyszałem, że do zameldowania jest potrzebny tylko akt urodzenia dziecka a nie podpisy obu rodziców ... Zobacz wątek2004.8.27 17:16:56
APELACJA PROKURATORA
Trochę pokręcone to Twoje pytanie, ale oczywiście że może żądać wymiaru wyższej kary dla oskarżonego. W zasadzie najczęściej o to mu chodzi , chociaż zdarzają sie apelacje i na korzyść ... Zobacz wątek2004.8.27 13:14:26
wymelduje czy nie?
Wymeldowałam męża z mieszkania,ale wciaz ma tam zarejstrowana firme jak mam sie jej pozbyć Prosze podpowiedzcie nie wiem co robić(jeszcze żona) ... Zobacz wątek
2004.8.27 0:0:0
Kto ma podpisać umowę o pracę?
Pewnie analogicznie do sp. z o.o., gdzie jest jednoosobowy Zarząd. Niech podpisze osoba delegowana do tego przez Radę Fundacji. Absolutnie nie może ta osoba podpisać sama ze sobą. ... Zobacz wątek2004.8.26 12:40:17
Brak zgody na paszport dla małoteniego dziecka
Mój mąż też nie zgodził sie na podpisanie zgody na wydanie dziecku paszportu. Złozyłam wniosek o wydanie dziecku paszportu bez zgody ojca. Taki wniosek składa się do sądu rodzinnego. Twoje dzieci ... Zobacz wątek2004.8.25 18:46:15
Wydanie świadectwa pracy
Witam jestem w podobnej sytuacji - były pracodawca nie chce mi wystawić świadectwa pracy o wypłaceniu zaległego wynagrodzenia już nie wspominając. Mam problem, ponieważ szczęśliwie nigdy nie ... Zobacz wątek2004.8.25 9:17:48
Egzekucja z tytulu niewykonania decyzji
czy chodzi o egzekucję sądową ( prowadzoną przez Komornika Sądowego ) czy egzekucję prowadzoną przez Komornika Skarbowego zgodnie z ustawą o postępowaniu egzekucyjnym w administracji ... Zobacz wątek2004.8.25 7:48:38
Komornicy !!!!
Podaj szczegóły1. Księga Wieczysta - kto jest właścicielem
2. tytuł wykonawczy - wysokość zasądzonej kwoty
Zgodnie z kpc przyszługuje ci:
1. art 840 kpc powództwo opozycyjne
2. art ... Zobacz wątek
2004.8.25 7:44:14
proszę o radę
Jestem tłumaczem przysięgłym. na jakich zasadach najkorzystniej rozpocząć samodzielną działalność ?(magdalena) ... Zobacz wątek
2004.8.25 0:0:0
Naginanie inwentaryzacji
Czy jest szansa żeby urząd skarbowy albo jakakolwiek instytucja dobrała się do d... firmie która świadomie zataja braki materiałowe prefabrykując protokoły inwentaryzacyjne (na kilkaset tysięcy), ... Zobacz wątek2004.8.25 0:0:0
czy możliwe jest ubezpieczenie
...a właściwie objęcie jakąś formą ubezpieczenia społecznego i zaliczenie np do lat pracy, opieki córki bezrobornej i bez prawa do zasiłku a opiekującej się niepełnosprawną matką i z tego ... Zobacz wątek2004.8.25 0:0:0
firma "krzak" na mój adres
Już zostało sprawdzone dokładnie, ze taka firma nie jest zarejestrowana. O istnieniu faktury dowiedziałam się dzwoniąc pod adres hurtowni, której została wyświadczona rzekoma usługa transportowa. ... Zobacz wątek2004.8.24 22:44:11
DO KOGO PISAĆ NIE WYPŁĄCIŁ WYNAGRODZENIA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
do informacji wszystkich czytających i do ciebie szymonie umowa o dzieło nie podlega pod sad pracy tylko pod sąd cywilny a Państową Inspekcje pracy nie interesuje to , ze ktoś ci nie wypłacił wynagrodzenia. ... Zobacz wątek2004.8.24 16:41:49
Proces niemieckiej firmy prawniczej z polskim zleceniodawca
nie byłbym taki pewien co do własciwości sądu niemieckiegow stosunkach z niemcami obowiazuje nas teraz Rozp. Rady WE NR44/2001 Z 22.12.2000R. o jurysdykcji oraz uznawaniu i wykonwyaniu orzeczen ... Zobacz wątek
2004.8.24 12:12:5
Uzyskanie zdolności do czynności prawnej.
jedyne wyjście Kamilu to ożenić się :-), albo czekać na 18, pozdrawiam ... Zobacz wątek2004.8.23 21:9:32
Czy jako świadek mam prawo odmówić udziału w konfrontacji?
takiś mocarz???? ciekawe jaki mocarz z ciebie będzie jak oni wrócą?????Jeśli miałabym taką sytuację to owszem ale tylko przez lustro weneckie, nigdy twarzą w twarz ... Zobacz wątek
2004.8.23 15:8:11
2004.8.23 7:44:35
Czy udowadniać winę?
Dziękuję za wszystkie wypowiedzi. Zdecydowałam się na rozwód z orzekaniem o winie. Świadkiem kłamstw mojego męża może być moja mama, u której mieszkamy i której opowiadał jak ciężko jest ... Zobacz wątek2004.8.22 13:42:16
Odzyskanie gospodarstwa
Odzyskanie gospodarstwa rolnego po śmierci brata, które było moją własnością przez 16 lat.Czy będzie podział majątkowy pośród rodzeństwo i mamę(kilermietek12345) ... Zobacz wątek
2004.8.22 0:0:0
Problem z TPSA
Pewnie dostałeś to w formie faktury korygującej? Oczywiście bedziesz musiał uregulować należność. W TPSA maja bałagan nie od dziś (też miałam problemy, ale w drugą stronę, oni mi byli winni).Billingi ... Zobacz wątek
2004.8.21 21:21:19
rozprawa pojednawcza pilne
prawnik radził mi , abym poprosiła o pominięcie rozprawy pojednawczej, gdyż mąż powiedział mi że nie ma zamiaru stawić się w sądzie i celowo nie odbiera wezwań.Nie musiałam jednak tego robić-przyszedł ... Zobacz wątek2004.8.21 19:22:32
Dowód rej.
Mam pytanie zwiazane z wydaniem dowodu rejstracyjnego.Chodzi mianowicie o to że mam auto w leasingu i mialem stłuczkę, no i oczywiscie policja zabrała dowod rejestracyjny i oddała do wydziału komunikacji ... Zobacz wątek2004.8.21 0:0:0
Pozew o rozwód a przyjaciel
Dziękuje wszystkim. Trochę podniosło mnie to na duchu. Sama juz sobie zupełnie nie radze. ... Zobacz wątek2004.8.20 19:0:33
ALIMENTY PROCENTOWO
nieprawda. Ja mam przyznane alimentyprocentowo. I nie mam tu znaczenia od jakiej kwoty. ja mam przyznane 25 procent z zastrzezeniem , "nie mniej niż......i tu kwota". To zabezpieczenie na wypadek gdyby ... Zobacz wątek2004.8.20 8:52:22
zmiany w zakresie dzialajnosci w sp z oo
dopiero po tejestracji w KRS i otrzymaniu NIP! - a NIP dostaje sie dopiero po otrzymaniu REGON :) ... Zobacz wątek2004.8.20 8:45:6
drugi dochód a potrącenia
Pracuje w firmie na cały etat ( umowa o pracę). Wypożyczam tej firmie prywatny samochód. CZy mogą wystąpić jakieś potrącenia z dochodu pierwszego. np kwota wolna od podatku(leszek) ... Zobacz wątek
2004.8.20 0:0:0
NIEZNOSNA SZEFOWA
Tydzien uplynal a umowy jak nie bylo tak nie ma.Poczekam jeszcze troche(po wyplacie)poniewaz moge nie dostac kasy za przepracowany czas(mniemam )jesli chodzi zas o obowiazki,no coz,pokojowka jest pokojowka,ma ... Zobacz wątek2004.8.19 17:42:13
wspólny dług
Odpowiadacie za dlugi solidarnie, więc komornik może sciągnąć należność tylko z jednego z dlużników, który następnie ma prawo wystąpić z regresem do drugiego dłużnika o zwrot zapłacanej ... Zobacz wątek2004.8.19 13:30:14
zakonczenie umowy
Czy w przypadku rozliczenia sie Generalnego z Inwestorem z wykonania robot - ostatnia faktura wraz z zatrzymaniami gwarancyjnymi, zaplacona - stanowi, ze umowa jest zakonczona i Inwestor nie moze wiecej ... Zobacz wątek2004.8.19 0:0:0
Hipoteka Legalna - Lekarstwo na NIEPLACENIE przez Genaralnego czy Inwestora
Szanowni Panstwo, Przekazuje Panstwu pewna informacje, ktorej wprowadzenie w Polsce pozwoiloby na uzdrowienie stosunkow - Inwestor - GWwykonawca- Powdykonawcy /dostwcy i inni uczstnicy procesu Inwestycyjnego ... Zobacz wątek2004.8.19 0:0:0
"Oskarżyciel posiłkowy" - PILNE
Dzięki Elizo za odpowiedz, a czy wiesz albo ktoś może wie coś więcej na ten temat: jak na takiej sprawie wygląda, czy zazwyczaj się wygrywa czy przegrywa, no i ile może sobie życzyć pełnomocnik ... Zobacz wątek2004.8.18 18:6:48
Czy wystarczy zwykłe L4
Wystarczy L4, do sądu również, tylko w niektórych wypadkach (głownie jeżeli chodzi o pozwanego/oskarżonego) sąd domaga się poświadczenia przez biegłego lekarza. ... Zobacz wątek2004.8.18 17:18:41
Wycofanie oskarżenia -pilnie proszę o pomoc!!!
prokurator wbrew zawartej ugodzie między sprawcą a poszkodowanym może prowadzić postępowanie karne dalej, pozdrawiam ... Zobacz wątek2004.8.18 12:48:35
Nieslubne dziecko
Iko, wysłałem Ci maila na adres podany na tej stronie, pozdrawiam ... Zobacz wątek2004.8.18 11:38:5
rozszerzenie współ. majątk. o 1 darowiznę
Dziękuję Ci za wskazówki. Jednak moje pytanie nadal pozostało bez odopwiedzi. Jeśli ktoś z Was jeszcze może mi pomóc to bardzo proszę. Dziękuję. ... Zobacz wątek2004.8.18 8:16:49
ksiegowanie kosztów sądowych
Proszę o pomoc. Czy wpłatę dłużnika można zaliczyć na koszty sądowe, które są jeszcze nieprawomocne. Kiedy koszty sądowe są należne a kiedy wymagalne?(polstow) ... Zobacz wątek
2004.8.18 0:0:0
nota Korygująca
Rozporządzenie Ministra Finansów z dnia 27 kwietnia 2004r. - Dz.U. z dnia 1 maja 2004r. nr 97 poz.971 - paragraf 21 ust.1-5 . ... Zobacz wątek2004.8.17 23:10:43
Darowizna -tabela
Jeżeli to nie sprawi problemu to poprosze o USTAWY o podatku od spatków i darowizn z lat 1975-2003. ... Zobacz wątek2004.8.17 21:1:59
2004.8.17 19:25:4
alimenty a sprawa karna sprzed liku lat
Pisałem o tym, że staram się o obniżenie alimentów (straciłęm praće i urodziło mi się dzieckow mojej n owej rodzinie), była żona wniosła od razu pozew o podwyższenie alimentów, żródla ... Zobacz wątek2004.8.17 0:0:0
dziedzictwo
Prosze,o porade jak mam uzuskac pełne prawa do domu po moich dziadkach,ktorzy nie sporzadzili testamentu ,a jest x spadkobiercow.Nadmieniam,ze w tym domu nikt poza dziadkami i moimi rodzicami nie mieszkal.Dom ... Zobacz wątek2004.8.17 0:0:0
zobowiążania wobec ZUS
nie wie tego nikt - z 95 roku mam zadłużenie i nadal mi je potrącają ... Zobacz wątek2004.8.16 23:34:11
posiedzenie sadu
Wlasnie w tym rzecz ze bylo to tylko zawiadomienie o takim osiedzeniu, jeszcze lepsze jest to, ze bylo napisane NIEOBOWIAZKOWE wiec z jakiej racji mam im placic tyle kasy? nigdy chyba nie zrozumiem prawa... ... Zobacz wątek2004.8.16 20:27:0
Masz inne pytanie do prawnika?