Forum prawne (strona 924)

Proces niemiecko-polski

Sprawa przedstawia sie nastepujaco: niemiecka firma swiadczaca uslugi adwokackie zawiera kontrakt z polskim zleceniodawca, ktory nastepnie nie uiszcza oplaty za uslugi. Jakie postepowanie musi podjac niemiecka ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2004.7.29 0:0:0

pozbawienie władzy rodzicielskiej czy zakaz kontaktów z dzieckiem

Złożyłam pozew o rozwód i o pozbawienie męża władzy rodzicielskiej.Myślałam, że pozbawienie jest jednoznaczne z zakazem spotykania się z córką.Dowiedziałam się właśnie, że osoba pozbawiona ... Zobacz wątek

5 odpowiedzi

2004.7.29 0:0:0

podział bez rozwodu

Podaj go na alimenty na dziecko i złóż pozew do sądu rejonowego wydział cywilny o zniesienie wspólnoty majątkowej. Co prawda po tej sprawie jego wypłata będzie jego , a twoja twoją, ale będzie ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2004.7.28 22:21:28

Rozwód a chec przejecia przez powodkę mojego mieszkania zakladowego.

Chcę się rozwieźć z żoną. Mamy dom a ja wspólnie z ojcem prowadzę sp.j.
Moi rodzice sprzeciwiają się mojej decyzji.
Jak się od nich wszystkich uwolnić.Czy jako współnik ojciec może robić ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2004.7.28 11:27:8

Dlugi meza

A nie ma mozliwosci orzeczenie o nieodpowiadaniu za dlugi meza? ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2004.7.28 7:48:2

Renta rodzinna (znowu)

W maju skończyłem 25 lat będąc na 3 roku studiów gdzie nauka trwa 3,5 roku. Zgodnie z ustawą nie skończyłem 25 lat na ostatnim roku studiów. Czy Zus przedłuży mi rentę na te ostatnie pół ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2004.7.28 0:0:0

pilnie poczesuje pomocy nie wiem, co mam zrobić j

Witam pilnie poczesuje pomocy nie wiem, co mam zrobić jesteśmy z żona pięć lat po ślubie. Nasz związek od samego początku opierał się na kłamstwie, po prostu moja żona nabrała mnie na ciążę, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2004.7.27 0:0:0

urlop szkoleniowy

Witam poruszam temat dla mnie bardzo wazny - co mam zrobic, gdyż mam podpisaną z firmą umowę i firma skierowala mnie na dalsze ksztalcenie, czyli automatycznie mam 49 dni urlopu a fimra nie chce mi ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2004.7.27 0:0:0

jak to załatwić !!!!!!!!!!!

Dzieki Pitrek za odpowiedź. Tata otrzymywał informacje i od Zus-u i od US ze są prowadzone postępowanie restrukturyzacyjne ale on to jednym słowem zlekceważył. Nic sobie z tego nie robił. Jedyne ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2004.7.26 13:15:57

modyfikacja oprogramowania komputerowego

to zale|y od umowy licencyjnej producenta i warunków korzystania z oprogramownaia jako freeware'u, jesli cie to interesuje umiesc info na serwerze www.gry-online.pl, a powiniene[ dosta nieco informcji ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2004.7.26 12:8:41

Prośba o pomoc

W 2000r. sąd zasądził od męża alimenty na dzieci. Nigdy dobrowolnie nie zapłacił ani złotówki chciaz pracował i dużo zarabiał (po 5, 6 tys. miesięcznie). Komornik nie mógł ściągać alimentów, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2004.7.26 0:0:0

Polisa-a wysokosć wyplaconych pieniedzy

Brat nalezal do Grupowego Ubezpieczenia na Zycie TYP-P w PZU ZYCIE SA,potracono Mu kladki 40,75 zl. Zmarl na zawal,wyplacono polise jak za smierc naturalna 29.06.2004r.Bedac 28.06.2004r.wPZU Pani powiedziala ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2004.7.26 0:0:0

Znieważania

Dziękuję za odpowiedz. ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2004.7.24 20:20:45

Ponowna rejestracja pojazdu

Od razu zaznaczam, że nie jestem w tym specjalistą, ale po mojemu jeśli pojazd jest sprawny technicznie, ma aktualne badanie techniczne to chyba tak. No chyba że nie spełnia jakiś norm technicznych ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2004.7.24 15:42:5

#DEWASTACJA MELINA i SĄSIEDZI#

Jedyna rada - kilkakrotnie wezwać policję. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2004.7.24 15:23:10

ile czasu ma ZUS na wypłacenie zaległych pieniedzy??

W moim przekonaniu jeśli wyrok przywołanego sądu jest już prawomocny i faktycznie w sentencji zobowiązuje ZUS do wypłaty zaległych świadczeń to nie powinno być problemu (zakładam, iż wyrok ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2004.7.24 8:24:30

rozwód a zaliczenie

Nie wiem czy dobrze zrozumiałam? - nie jesteś jeszcze zobowiązany przez sąd do płacenia alimentów? ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2004.7.23 19:31:4

Pobicie przez znane osoby

jeżeli masz zrobioną obdukcję lekarską możesz sprawę wnieść do prokuratury albo na policję jeżeli w obdukcji lekarskiej biegli orzekli art. 157par.1KK jeżeli jeszcze nie masz takiej obdukcji ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2004.7.23 15:1:53

moja mściwa eks chce mnie wyrolować!

Posłuchaj tem mściwe baby takie są. To że macie rozwód bez orzekania o winie nie oznancza że ona ma prawo do mieszkania. Wnieś pozew do sądu o ustalenie kontaktów dziecka z matką w miejscu zamieszkania ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2004.7.23 8:4:18

podział majątku a mienie przesiedleńcze

Czy jeżeli w trakcie trwania małżeństwa zarabiałem pieniądze za granicą i za nie kupiłem na przykład samochód i przywożąc go na tzw"mienie przesiedleńcze" mam się teraz nim z byłą ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2004.7.22 0:0:0

Własność przez zasiedzenie

Miszkamyw domku jednorodzinnym wraz z corka i
wnuczka. Maz jest wlascicielem 1/2 domku.
Zrobil kapitalny remont,jak bedzie liczone do splaty
jego brata ... Zobacz wątek

5 odpowiedzi

2004.7.21 15:29:15

podwyższenie czynszu

Jeżeli może otrzymać Pan wyższy czynsz od innych osób zainteresowanych wynajmem (cena rynkowa wynajmu lokalu w tym punkcie wzrosła) to proszę poinformować wynajmującego o podwyższe czynszu, wypowiedzieć ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2004.7.21 11:54:0

zawzięta i mściwa chce mnie puścić w kalesonach !!

Jestem obecnie w trudnej sytuacji , gdyz zrobiłem z siebie idiote i wykupiłem mieszkanie 2 miesiace przed rozwodem. Wierząc w zapewnienia mojej żony , że po rozwodzie przepisze swoja część synowi. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2004.7.21 0:0:0

Zwolnienie z Vat a dwie firmy

Od pewnego czasu posiadam firmę (jednoosobowa działalność gospodarcza). Od samego początku wybrałem zwolnienie z VAT i nie przekraczam limitu. Od roku dodatkowo jestem wspólnikiem w spółce cywilnej. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2004.7.21 0:0:0

Jestem ofiarą tpsa, szukam grupy wsparcia

moim zdaniem jeśli nie łaczyliście się z internetem i nie jest to prawdą to powinniście zwrócić sie do tpsa o wydruk połaczeń chyba jest cos takiego możliwe . ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2004.7.20 14:37:50

mandat za szybą

Jak uniknąć zapłacenia mandatu za parkowanie? Zastałam za wycieraczką samochodu jakiś świstek od Straży Miejskiej. Wyrzuciłam go , a teraz mam wezwanie w charakterze podejrzanego. Uważam, że ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2004.7.20 0:0:0

czynsz za lokal...

Od 1993 wynajmuje lokal pod dzia?alno?? gospodarcz? (50 m2). od samego pocz?tku czynsz wynosi? 200 z? i nie by? zmieniany. Teraz chcia?bym podwy?szy? czynsz do 600zl. Jednak najemca ??da ode mnie przedstawienia ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

Umowa firma polska - firma z EU

Witam, czy jesli osoba prowadzaca dzialalnosc gosp. w Polsce podpisuje umowe z firma z EU na swiadczenie uslug marketingowych na wylacznosc (tylko dla tej firmy) to jest to zgodne z polskim prawem o dzialalnosci ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

Renta rodzinna-pilne

Błagam,pomocy!!!
skąd bierze sie oznaczenie renty rodzinnej RDW? Wyslalam do ZUS oświadczenie o podjęciu pracy z wynagrodzeniem nie powodującym zmniejszenia bądż zawieszenia wypłaty świadczenia. ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2004.7.19 9:4:30

Drzwi wejściowe - ATEST

Zamówiłem sobie w jednej z firm, drzwi zewnętrzne aluminiowe. Po pewnym czasie dowiedziałem się od znajomego, że zamontowane drzwi są wykonane z profilu "zimnego" (bez wkładki izolacyjnej) ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2004.7.19 0:0:0

33Lata i alimenty

Nie mieszkam z ojcem i nie jestem niepelnosprawna.A nie pracuję nie dlatego,że nie chcę , ale dlatego, że nie mogę znaleźć pracy... nigdzie! A to jestem za stara, a to nie umiem języka obcego...brak ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2004.7.16 17:46:18

Zajęcie udziałów w sp.z o.o.

Z tego co udało mi się wyczytać wynika, że zajęcie udziałów powoduje pozbawienie dłużnika zarówno praw majątkowych, jak i praw korporacyjnych. Pisano o tym obszernie w "Rzeczypospolitej" bodajże ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2004.7.16 9:18:52

Ile może zabrac komornik?

Jeżeli są to zobowiązania inne niż alimenty- 50% z wynagrodzenia za pracę, natomiast w Twoim przypadku komornik musi pozostawić wolne od zajęcia tzw. minimum socjalne - ( nie jestem pewna ile obecnie ... Zobacz wątek

5 odpowiedzi

2004.7.15 14:16:33

JAK POSKROMIĆ ZLOŚNICĘ? Jak zabezpieczyć się przed długami obecnej żony przyszłego męża?

Wydaje mi sie że istnieje jeszcze coś takiego jak zabezpieczenie przed zobowiązaniami żony.Nie pamiętam czy dobrze pamiętam - trzeba zamieścic ogłoszenie w prasie ogólnego dostepu że" Pan taki ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2004.7.15 13:14:11

koszty postępowania sądowego

Po 2 latach zapadł wyrok o ubezwłasnowolnieniu mojej mamy.Mama jest faktycznie pod moją opieką.Ja wniosłam sprawę i zapłaciłam ok 400 zł.Nie dostałam tego wyroku, mieszkam 500km od sądu.Mam ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2004.7.15 0:0:0

Pilne-Czy mozliwy jest jeszcze podział lokalu mieszkalnego komunalnego o jednym przedpokoju na dwie rodziny?

Chciałbym zapytać czy mozliwy jest jeszcze podział lokalu mieszkalnego będącego w zasobach gminy (komunalne) na więcej niz jedną rodzine. Lokal ten posiada jeden przedpokój i w całości znajduje ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2004.7.15 0:0:0

internet- publiczne pomawianie.Co z tym zrobic?

To niesłychane! Moja sprawa zabrnęła już tak daleko! Trafiła do prokuratora, zajęto się nią a do sądu miał wpłynąć wniosek o ściganie z 3-ech paragrafów. Z URZĘDU a nie z powództwa cywilnego. ... Zobacz wątek

6 odpowiedzi

2004.7.14 15:33:38

dług kredytowt-dziedziczony?

tak, jeżeli przyjął spadek (w drodze przyjęcia prostego lub z dobrodziejstwem inwentarza - w tym drugim przypadku odpowiada tylko do wysokości spadku) - nie, jeżeli odrzucił spadek.
marek.szczepanski@op.pl ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2004.7.14 12:15:53

2004.7.14 11:46:31

JAKA OPŁATA U NOTARIUSZA PRZY ZAKUPIE MIESZKANIA?

Notariusz pobiera 2% wartości mieszkania + opłatę za to że przygotuje akt (800-1000zł). Wsumie kupno mieszkania za 55.000 kosztowało mnie dodatkowo ok 2500zł ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2004.7.14 9:27:48

Rozwód, dziecko, kłamstwa w sądzie

Szczerze ci współczuję.Mój chłopak walczył o dzieci i sie opłacało. Wnieś pozew do sądu o rozszerzenie kontaktów z dzieckiem.wyjaśnij w nim iz dziecko mieszka tu i tu a dwie ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2004.7.14 9:19:21

umowy opracę

Można mieć tylko umowe o pracę i umowe zlecenie, ale nigdy dwie równorzędne umowy o pracę w jednym zakładzie pracy. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2004.7.14 8:57:22

Kto pokrywa koszty wstępnego badania do pracy??? PILNE

Koszty wstępnych badań lekarskich pokrywa pracodawca - kp art 229 par. 6 ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2004.7.13 14:4:25

nowe prawo ksiąg wieczystych ?

Mają być zamkniete ksiegi wieczyste prowadzone w postaci papierowej, a mają być prowadzone w wersji informatycznej.
zobacz: http://www.hipoteka.waw.pl/pl.html ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2004.7.12 20:54:15

CO POWINIENEM ZROBIC ABY DOWIEDZIEĆ SIĘ CZY NADAL MAM PŁACIĆ ALIMENTY CZY JUZ NIE?

Zgodnie z naszym paskudnym polskim prawem alimenty trzeba płacić na dziecko które się uczy, lecz o ile pamietam do ukończenia przez nią 25 roku zycia. Jeżeli jednak dziecko sie nie uczy i będziesz ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2004.7.12 9:23:20

egzekucja bez dorczenia wyroku

Komornik prowadzi egzekucję na podstawie wyroku zaoptrzonego w klauzulę wykonalności doręczonego przez wierzyciela i nie wnika w to, czy taki wyrok został doręczony dłużnikowi. Komornik prowadzi ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2004.7.12 7:40:20

ZUS-brak wpłat

To zależy od majątku masy upadłościowej. Roszczenia z tytułu wynagrodzenia mają pierwszeństwo przed wierzycielami. Przedstaw swoje roszczenia syndykowi masy upadłościowej, skorzystaj również ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2004.7.8 15:3:13

podział majątku a dziecko

Tylko i wyłacznie po połowie. Dziecko nie ma w tym żadnego udziału. Istnieją wyjątki kiedy majątek ulega podziałowi w innej proporcji, ale trzeba udowodnić, że druga strona dopuściła się rażących ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2004.7.8 14:59:53

Odpowiedzialność magazynowa POMOCY

Aby obciążyć magazyniera odpowiedzialnością materialną , pracodawca w momencie powierzania obowiązków winien sporządzić remanent - który stanowiłby podstawę do jakiejkolwiek odpowiedzialności ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2004.7.8 14:56:13

Rozwód z winy żony ?

Poszukuję fundacji do praw ojca w okolicy Lublina Pilne prosze odpowiedźcie!!! ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2004.7.6 21:55:8

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika