Archiwum Forum Maj 2005
(64 tematów na forum)
-
Szybki rozwód bez orzekania o winie - procedura i koszty
przez: zdybalki | 2005.5.1 20:38:33
Co Ty robisz? Po rozwodzie Twoja żona pierwsze co zrobi to wytapi o alimenty na dziecko i zasądzi je od Ciebie, bądź tego pewien, że tak się stanie. Nigdy nie wierz w to, że Twoja żona ma dobre (...) czytaj dalej»
-
Założenie firmy przez studenta - składki ZUS i faktury
przez: MArio | 2005.5.2 17:51:7
Vitay Jeśli założysz działalność gosp, to niezależnie od tego, czy jesteś, czy też nie studentem, jesteś zobowiązany do opłacania ZUSu w 100%. Jeśli chodzi o formę rejestracji podatku, to (...) czytaj dalej»
-
Pomówienie podczas rozprawy sądowej - odpowiedzialność karna
przez: miemar | 2005.5.2 19:29:8
Bylem pelnomocnikiem strony (sad rodzinny), druga strona przedstawila mnie sadowi jako oszusta ktory wymigal sie od splaty poreczonego kredytu (jako poreczyciel) - chodzilo o obnizenie mojej wiarygodnosci. (...) czytaj dalej»
-
Zajęcie pensji przez komornika przy zatrudnieniu na pół etatu
przez: radziol25 | 2005.5.4 15:45:56
dziekuje za odpowiedz nie sa to alimenty , dostałem pismo od komornika o zajeciu pensji tak jak napisałem pracuje na 1/2 etatu , w odpowiedzi napisałem komornikowi ze egzekucja jest nie mozliwa ze wzgledu (...) czytaj dalej»
-
Spadek połowy działki - jak zacząć bez dokumentów po rodzicach
przez: felicjan | 2005.5.4 16:43:30
Udaj się do Starostwa i tam zapytaj o działkę podaj imię i nazwisko właścicieli , potem do ksiąg wieczystych. czytaj dalej»
-
Opłaty wspólnotowe - naliczanie według metrażu czy udziałów
przez: bob | 2005.5.5 1:26:35
Udziały służą do obliczania wysokości zaliczek uiszczanych na nieruchomość wspołną, a nie względem oplat za prywatne mieszkanie. czytaj dalej»
-
Spłata długu przed licytacją - czy można odzyskać pieniądze w sądzie
przez: 197810241976 | 2005.5.5 8:9:40
Zależy o jakie pieniądze chodzi. Jeżeli Pan kupił samochód zajęty przez komornika - w takiej sytuacji można próbować dochodzić zwrotu tych pieniędzy od osoby, od której Pan nabył samochód. (...) czytaj dalej»
-
Psychiczne znęcanie się ojca tyrana - możliwości prawne obrony rodziny
przez: Przyszły | 2005.5.5 11:0:3
Chciałem się ustosunkować do jednej kwestii. Napisałaś że twój ojciec grozi matce. Zgodnie z Art. 191Kodeksu Karnego stosowanie groźby karalnej zagrożone jest sankcją: grzywny, ograniczenia wolności (...) czytaj dalej»
-
Jak zacząć walkę z psychicznie maltretującym mężem?
przez: elka30 | 2005.5.5 11:46:0
Jestem mężatką niestety maltretowaną psychicznie przez męża. Doskonale sobie poradził z odizolowaniem mnie od moich znajomych, a nawet rodziny.Przejął kontrolę nad moim życiem - jednak nie dokońca (...) czytaj dalej»
-
Alimenty podczas studiów po ślubie - czy nadal przysługują
przez: gosza | 2005.5.5 14:16:10
Dostaje alimenty od ojca, które zostały przyznane drogą ugody. Rodzice nie są po rozwodzie. Ja studiuję, ale za rok chciałabym wyjść za mąż. Po ślubie nadal bym studiowała jeszcze rok. Mój (...) czytaj dalej»
-
Podział majątku po rozwodzie - jak się do tego zabrać
przez: nastka68 | 2005.5.5 17:33:26
Jestem po rozwodzie ale nie było jeszcze podziału majątku.Zupełnie nie wiem jak sie do tego zabrać.Najważniejszą rzeczą którą chciałabym podzielic to działka budowlana.Wiem tylko ,że składając (...) czytaj dalej»
-
Kto odpowiada gdy pracodawca błędnie wznowił wypłatę zasiłku rodzinnego?
przez: nastka68 | 2005.5.6 8:2:49
Zgłosiłam z zakładzie pracy aby nie wypłacano mi zasiłku rodzinnego gdyż chcę ałożyc dokumenty MOPS i z tamtąd otrzymywać zasiłek dla samotnych.Zadład pracy od stycznia 2005 wstrzymał zasiłek (...) czytaj dalej»
-
Dodatek mieszkaniowy gdy mieszkanie należy do mamy - warunki przyznania
przez: *****871@**.** | 2005.5.6 12:9:14
Jeżelimty nie mogłabyś otrzymać dodatku to może przysługiwałby on mamie bo ona jest właścicielem mieszkania.Wtenczas ona powinna się ubiegac ale ty możesz to za nią załatwic.Potrzebne będą (...) czytaj dalej»
-
Mieszkanie prywatne z PRL - wypowiedzenie i eksmisja bezrobotnych
przez: *****2004@******.****.** | 2005.5.6 12:39:42
Zwróć siez tymi pytaniami do Urzędu miasta czy gminy bo nie wiem skąd jesteś.Zadaj te pytania i poproś o odpowiedz.Muszą ci dać jasną klarowną wykładnię.,Jeżeli będziesz miał problem to (...) czytaj dalej»
-
Mieszkanie komunalne MSW po śmierci matki - czy mogą wyrzucić
przez: zx12345 | 2005.5.7 18:13:57
Jeśli w chwili śmierci ojca bylaś niepełnoletnia to możesz bez obaw mieszkać czytaj dalej»
-
Przemoc domowa - agresywny szwagier wykańcza rodzinę psychicznie
przez: anna456 | 2005.5.8 0:57:1
Kochani. Mieszkam razem z mężem, rodzicami i siostrą w jednym domu. Mamy oddzielne mieszkania ja i rodzice oraz siostra z rodziną (oddzielne kuchnie, łazienki, wejścia). Sprawa dotyczy mojej siostry. (...) czytaj dalej»
-
Ciężarna pracownica - świadczenia chorobowe i macierzyńskie
przez: fartbuziaczek | 2005.5.8 19:23:0
Zatrudniona pracownica na cały etat z wynagrodzeniem 900 złotych Po miesiącu pracy powiadomiła mnie, że jest w ciąży - handel<BR> Nie zatrudniałem kobiet do tej pory a więc jestem zielony (...) czytaj dalej»
-
Przemoc domowa w małżeństwie - alkoholizm i agresja męża
przez: coral | 2005.5.8 22:33:12
Miałam podobną sytuację ale i tak postanowilam się rozwieść.Teraz jestem z dziećmi choć przeszłam prawdziwe piekło.Jak chcesz pogadac to pisz do mnie na kornelia1634@interia.pl czytaj dalej»
-
Egzekucja alimentów - komornik nie podejmuje działań od 4 miesięcy
przez: fluturi | 2005.5.9 20:8:50
o matko... a potem sie dziwić, że mamy ujemny przyrost... kiedy moje koleżanki w wieku jak najbardziej odpowiednim słysza o moich przejściach - dzieci to dla nich temat na za jakieś... 10 lat jeśli (...) czytaj dalej»
-
Czy można kupić mieszkanie na biuro jako osoba prywatna?
przez: mkzibi | 2005.5.10 0:0:0
Witam! mam pytanie do znawców tematu. Mam do zainwestowania pieniądze ze swojego mniejszego mieszkania i kasy mieszkaniowej. Chcę kupić większe mieszkanie ale przerobić je z przenaczeniem na biuro. (...) czytaj dalej»
-
Zmiana regulaminu telekomunikacyjnego - wypowiedzenie umowy przez klienta
przez: tomek | 2005.5.10 10:46:28
Chcialbym zapytac sie czy taka forma rozwiazania umowy jest prawidlowa? Zwracam się z prośbą o rozwišzanie umowy abonenckiej zawartej w dniu ****** w ******* między Polkomtel S.A a ******** z powodu (...) czytaj dalej»
-
Dowód osobisty dla dziecka bez zgody ojca z ograniczoną władzą
przez: studentka_prawa | 2005.5.10 14:41:45
Witaj Prosze o maila w tej sprawie . kajka10@wp.pl Pozdrawiam Kaja czytaj dalej»
-
Propozycja wprowadzenia hipoteki legalnej w Polsce dla branży budowlanej
przez: fraco | 2005.5.11 20:25:8
Szanowni Panstwo, temat jest goracy i winien byc jak najszybciej rozwiazany, tym bardziej ze w prawie polskim istnieje "odpowiednik Hipoteki Legalnej" = "Hipoteka Przymusowa" - bardzo (...) czytaj dalej»
-
Zapomniany zasiłek z urzędu pracy w PIT - co grozi
przez: stefanek07 | 2005.5.12 11:59:8
Zeznanie czym prędzej złożyłem. Teraz muszę czekać na decyzję skarbówki. Dzięki :) czytaj dalej»
-
Policjant zwrócił się "ty buraku" - co zrobić z wulgarnością
przez: *****2004@******.****.** | 2005.5.12 13:58:49
wystąpić z pismem do komendy policji gdzie jestzatrudniony ten policjant z pismem.Opisać te sytuację oraz podać świadków zdarzenia i czekać na odpowież.Jeżeli sprawa będzie się ślimaczyć (...) czytaj dalej»
-
Wyrejestrowanie samochodu a druga rata OC - czy płacić
przez: katesz | 2005.5.12 22:47:41
Dziękuję za wszystkie informacje! Widzę, że jak zwykle brak jasnych przepisów albo może ja tego wszystkiego nie rozumiem . Dobrze, że mam dwa dni urlopu i jeszcze troche czasu do 15 na uczłowieczenie, (...) czytaj dalej»
-
Składanie dokumentów na aplikację kuratorską w dwóch miastach
przez: anka | 2005.5.13 19:26:9
Możesz składać w kilku okregach.Ale wtym roku juz raczej się spóżniłeś,myślę ,że już jest wszędzie po rozmowach czytaj dalej»
-
Praca na zlecenie podczas urlopu wychowawczego
przez: mama Pulpeta | 2005.5.13 20:21:18
mogłabyś, ale nie znam podstawy prawnej. Wiem, że tak jest i już... czytaj dalej»
-
Zwolnienie pod przymusem - rozwiązanie umowy za porozumieniem stron
przez: 55kostan | 2005.5.16 11:11:0
Masz prawo wystąpić do do Sądu pracy / tylko co z terminen wniesienia pozwu / . Tylko niewiem z jakim skutkiem ale to pozostawiam dla Ciebie i Sądu czytaj dalej»
-
Czy ojciec może zastraszyć córkę żeby zrzekła się spadku po matce?
przez: bornholm | 2005.5.16 13:28:46
W roku 2000 zmarła moja siostra,która była osobą zamężną . Po jej zgonie pozostało 2-je dorosłych samodzielnych dzieci oraz mąż. Po pewnym czasie pojawił się problem. Otóż wspólnym dorobkiem (...) czytaj dalej»
-
Jak obliczyć podatek od spadku gdy testament wymaga podziału między inne osoby?
przez: vog | 2005.5.16 13:32:30
witam , mam pytanie dotyczace wysokości spadku w nastepującej : Wój sporządził zapis w testamencie który jest trochę niekonsekwentny: całośc spadku zapisuje mojemu męzowi jako osobie która ma (...) czytaj dalej»
-
Jaka wysokość podatku dochodowego od wynajmu mieszkania osobie prywatnej?
przez: tomk1 | 2005.5.16 16:42:16
Witam Zastanawiam się nad wynajmem (jestem osoba prywatną a wynajem tez osobie prywatnej lub firmie) domu na mokotowie i w zwiazku z tym mam pytanie czy ktoś może wie jakie są związane z tym opłaty (...) czytaj dalej»
-
Co to jest orzeczenie reformatoryjne
przez: dagoja | 2005.5.17 9:7:3
wielkie dzięki! czytaj dalej»
-
Rozbój z komórką kradzioną - czy można coś zrobić po roku
przez: mmrozowski | 2005.5.17 15:5:59
To nie ma w tej sprawie znaczenia. Czyn rozboju pozostaje rozbojem, nawet jeżeli komórka była kradziona. Poszkodowany w tym wypadku powinien odpowiedzieć za kradzież, jeżeli zostanie mu udowodniona. (...) czytaj dalej»
-
Czy umowa o zakazie konkurencji z niskim odszkodowaniem jest ważna?
przez: diorka | 2005.5.18 14:59:2
czy jezeli w umowie o zakazie konkurencji odszkodowanie jest duzo nizsze niz zaklada kodeks pracy to czy umowa jest wazna? Czy mimo okreslonej kwoty mozna sadownie ubiegac sie o taka ktora stanowi min (...) czytaj dalej»
-
Różnice między notarialnym a sądowym działem spadku - gdzie znaleźć materiały
przez: mw1978 | 2005.5.18 16:55:52
dziekuje za odpowiedz :) czytaj dalej»
-
Zakup mieszkania z lokatorami - czy mogę ich wymeldować przymusowo
przez: CYSIA | 2005.5.18 21:25:41
Pilnie proszę o kontakt Pana, który zamieścił zapytanie odnośnie wymeldowania lokatorów przy zakupie mieszkania (Hubart z 08.05.2005), ponieważ jestem w tej chwili w podobnej sytuacji i jestem ciekawa (...) czytaj dalej»
-
Pozwolenie na budowę garażu i działalność gospodarcza na dzierżawie
przez: wasnyz3g | 2005.5.18 22:52:21
Witam, chcialem postawić graż na działce którą dziewrzawi moja ciocia (oczywiscie mam jej zgode na postawienie garazu). W tym garażu chcialem prowadzic działaność gospodoraczą i chcialem sie (...) czytaj dalej»
-
Jak rozliczyć prezesa spółki z o.o. po zakwestionowaniu umowy przez ZUS?
przez: JCCBT | 2005.5.19 11:22:38
Prezes sp. z o.o. (jednocześnie jej jednoosobowy udziałowiec) pobierał pensje z tytułu umowy o pracę. ZUS ją zakwestionował gdyż potraktował go jako osobę prowadzącą działalność gosp. Były (...) czytaj dalej»
-
Rozwód bez orzekania winy - kontakty z dzieckiem tylko w mojej obecności
przez: qpnw | 2005.5.19 12:4:10
Może Pani wnioskować o takie orzeczenie, jednakże co orzecze sąd tego nikt nie wie. Musi Pani przygotować dobre uzasadnienie swojego wiosku dlaczego obawiasie Pani zostawiać dziecko sam na sam z (...) czytaj dalej»
-
Dostęp związku zawodowego do umowy o działalności socjalnej
przez: Janka | 2005.5.19 14:25:21
W celu zwiększeniazakresu i możliwości świadczeń pomocy pracownika - pracodawcy , korzystając z przepisów art.9 ustawy o Funduszu mogą łączyć środki funduszu i prowadzić wspóln ą działaność (...) czytaj dalej»
-
Wstrzymana renta niesłusznie - odsetki i zwrot składek ZUS
przez: pucki | 2005.5.19 21:36:50
sam jestem w podobnej sytuacji,kiedy spytalem o odsetki ,zdziwiona pani stwierdzila ze musze napisac pismo a ZUS sie ustosunkuje. w moim przypadku jest to 7-mcy.czy jest szansa? czytaj dalej»
-
Rozwód z winą - alimenty na żonę i wysokość dla dziecka
przez: milq | 2005.5.20 15:2:40
hmm, no to ładnie. Własnie otrzymałam tez opinię adwokata - tylko sie zaśmiał. Zona chce 2000 alimentów na dziecko. Rozwód z winy męża. Mąż zarabia 6000. Z tym, ze ma zobowiazania. Spłaca (...) czytaj dalej»
-
Prezes spółki z o.o. - rozliczenie pensji zakwestionowanej przez ZUS
przez: JCCBT | 2005.5.20 15:47:19
Też tak myślałam, ale Departament Prawny Zus w telefonicznej informacji wyjaśnił, że nawet zawarcie umowy o pracę Prezesa Zarządu z powołanym pełnomocnikiem jest nieważne - gdyż nie ma tu mowy (...) czytaj dalej»
-
Pozew o rozwód z winą - czy czekać na wyrok karny
przez: anonim2 | 2005.5.21 1:1:57
Zgadzam sie z przedmowca. WIna lezy po odbu stronach, a najbardzije pokrzywdzone jest dziecko. Ludzie jendak mysla o sobie a nie o dziecku, wspolczuje tylko dziecku. czytaj dalej»
-
Sprawa alimentacyjna - jak udowodnić dawanie pieniędzy bez zaświadczeń
przez: zyga33 | 2005.5.22 14:52:22
O to ze matka dziecka napisała, ze nie płaciłeś nie musisz się martwic. Sąd nie jest głupi i od razu się zorientuje, że ona kłamie, wystarczy do tego zdrowy rozsądek. Jeśli chodzi o rachunki (...) czytaj dalej»
-
Umowa zrzeczenia się dalszych roszczeń po zasądzeniu 2000 zł
przez: slomcia | 2005.5.22 21:37:28
Myślę, że dane, które zostały podane są zbyt mało precyzyjne do udzielenia wyczerpującej odpowiedzi na to pytanie. Przede wszystkim umowa polega na tym, że obie strony muszą się na nią zgodzić, (...) czytaj dalej»
-
Solidarna zapłata długu rodzinnego - czy tylko jedna osoba płaci
przez: slomcia | 2005.5.22 21:59:46
Niestety Komornik działa zgodnie z prawem... W przypadku zobowiązań solidarnych, wierzycielowi przysługuje prawo z którego dłużnika chce się zaspokoić. Może wybrać tylko jednego dłużnika, (...) czytaj dalej»
-
Czy brak decyzji o użytkowaniu budynku wpływa na koszty podatkowe?
przez: pepo1969 | 2005.5.23 10:42:22
Kontrola służb fiskusa zarzuciła mi, że budynek, który wynajmuję i z tego tytułu osiągam przychód nie jest kompletny z powodu braku decyzji zezwalającej na jego użytkowanie. Jest to powodem (...) czytaj dalej»
-
Przepisanie mieszkania przez babcię na wujka - jakie mam prawa
przez: mmrozowski | 2005.5.23 11:34:38
Ktoś robi Pani wodę z mózgu. Babcia wykupiła mieszkanie i przepisała na syna. Syn jest właścicielem mieszkania. Pani nic do mieszkania nie ma. Zameldowanie nie daje żadnego tytułu prawnego do (...) czytaj dalej»