Archiwum Forum Styczeń 2018
(129 tematów na forum)
-
Czy dowód osobisty muszę mieć zawsze przy sobie?
przez: siadaj kulson | 2018.1.1 19:13:59
Nie ma obowiązku noszenia, a kulson może sobie żądać dowód, ale tyko może. czytaj dalej»
-
przez: paweldebno | 2018.1.1 21:49:44
Witam. To moja pierwsza wizyta i mój pierwszy post. Chciałbym zapytać czy wezwanie na policje w celu przesłuchania po czym odebrałem i tak wezwanie do sądu jest normalne gdy policja przedstawiła (...) czytaj dalej»
-
Wyzywanie i groźby - co dalej?
przez: Paulina20013 | 2018.1.2 19:36:49
Witam, Sprawa dotyczy mnie oraz 'kolegi' z klasy. Zaczął mi grozić (mówił, że się na mnie zemści chociaż nic nie zrobiłam, że pożałuje wszystkiego, że mnie oszpeci, że zniszczy mi życie) (...) czytaj dalej»
-
przez: amira | 2018.1.3 0:38:40
Witam ,mnie tylko interesuje ile trzeba wypić piwa mając 0,35mg/l 029mg/l 020mg/l Syn twierdzi że było to tylko jedno piwo Kara jaka otrzymał to 2000 zł +5000 zł na rzecz Funduszu Pomocy Pokrzywdzonym (...) czytaj dalej»
-
Potrzebuje rady! jak zmienić nazwisko??
przez: Emaline | 2018.1.3 6:6:57
Jestem Emaline po imieniu. Pozdrowienia dla każdego, kto czyta to świadectwo. Zostałem odrzucony przez mojego męża, gdy mamy się ożenić tylko dlatego, że inna kobieta miała na nim czar i zostawił (...) czytaj dalej»
-
rozwód - wybór kanclarii prawnej
przez: sylwiaan | 2018.1.3 15:5:32
Witam poszukuję informacji na temat kancelarii prawnej Wandy Fonfary z Warszawy - czy to dobry adres i specjalista. Może ktoś korzystał już z usług Pani Wandy Fonfary i może podzielić się (...) czytaj dalej»
-
przez: quercy | 2018.1.3 17:31:12
Witam. Z góry przepraszam, jeżeli pomyliłem działy. Na przełomie listopada i grudnia pracowałem na umowę o dzieło. W świetle prawa dyskwalifikuje mnie to jako kandydata o dofinansowanie. Aczkolwiek (...) czytaj dalej»
-
Nieprawidłowe wypowiedzenie umowy o pracę
przez: drajwer86 | 2018.1.3 17:58:27
Witam. Dnia 3 stycznia otrzymałem wypowiedzenie o pracę na czas nieokreślony (1 miesięczny okres wypowiedzenia). Niestety nie zauważyłem że data na wypowiedzenieu to 30 grudnia, i że okres wypowiedzenia (...) czytaj dalej»
-
Wykorzystanie wizerunku lalki barbie
przez: KarolinaBiznes | 2018.1.4 13:28:10
Witam serdecznie, Proszę o pomoc - czy potrzebuję zgody firmy Matell na wykorzystanie wizerunku lalki Barbie do zdjęć, które będę sama robiła i wstawieniu ich później do mojego bloga? Blog z (...) czytaj dalej»
-
Umowa przedwstępna a badania lekarskie
przez: PanPracownik | 2018.1.4 15:47:23
Szanowni Forumowicze, Zwracam się z prośbą o poradę w następującej sprawie: Zawarłem z pracodawcą umowę przedwstepną. Skierowania na badania lekarskie dostałem od pracodawcy zaledwie 6 (...) czytaj dalej»
-
PRZEJĘCIE PRAWNEJ OPIEKI NAD SIOSTRĄ...
przez: Karolina | 2018.1.4 18:14:49
Witam. Też mam problem z sytuacją siostry. Moja matka parę miesięcy temu wyszła z domu, nie kontaktuje się ani ze mną ani z siostrą, moj tata jest zawodowym kierowca na terenie Europy. Problem (...) czytaj dalej»
-
Publiczny rejestr przestępców na tle seksualnym
przez: 222001 | 2018.1.4 22:45:1
Witam, ostatnio Ministerstwo Sprawiedliwości uruchomiło platformę zawierającą publiczny rejestr przestępców na tle seksualnym. Chciałbym poznać Państwa opinię na ten temat, ponieważ sam (...) czytaj dalej»
-
Alimenty zaległe, czy alimenty bieżące?
przez: Matka | 2018.1.5 8:58:20
Ja w walce o alimenty od Włocha skorzystałam z pomocy jednej z lepszych kanelarii w tej dziedzinie - Kancelarii Adwokackiej Stryjewska ? Cagnetta & Partners. Pani z kancelarii pomogła mi oddzyskać (...) czytaj dalej»
-
Jak naliczyć odsetki od nieterminowego zwrou kaucji
przez: operator15 | 2018.1.5 9:39:54
Dzień dobry, podczas rozwiązywania umowy z najemca [mezczyzna] i zawarciem umowy z nowym [kobieta, dziewczyna najemcy], zapytałem co w kwestii kaucji. Dotychczasowy najemca powiedział, aby poszła (...) czytaj dalej»
-
polisa posagowa -problemy z odbiorem pieniędzy
przez: mario | 2018.1.5 11:40:54
mirsce Udało ci się coś wywalczyć? czytaj dalej»
-
Czy przebywając 4 miesiące za granicą właściciel domu może mnie wymeldować z meldunku stałego?
przez: Grzes | 2018.1.5 16:10:4
Czy przebywając 4 miesiące za granicą właściciel domu może mnie wymeldować z meldunku stałego? czytaj dalej»
-
przez: Divine87 | 2018.1.5 16:24:33
Witam Rok temu 7 osób kupiło obok siebie działki budowlane. Po drugiej stronie drogi było kolejnych siedmiu mieszkańców z tym że oni są już wybudowali wczesniej. Maja w drodze swój prywatnywodociąg. (...) czytaj dalej»
-
Doposażenie stanowiska pracy - umowa z PUP
przez: ja | 2018.1.5 21:0:35
Witam,mam pytanie takie byłem (jestem ) bo nie wiem sam zatrudniony przez urząd pracy REFUNDACJA KOSZTÓW WYPOSAŻENIA LUB DOPOSAŻENIA STANOWISKA PRACY na 2 lata i koło miesiąc skończyła sie umowa (...) czytaj dalej»
-
przez: Roby1969 | 2018.1.5 22:53:17
Wiem ,ze choroba dziecka to najgorsza rzecz na swiecie....ale coraz czesciej zauwazam ,ze sa rodzice ,ktorzy potrafia zrobic z tej swojej tragedii w pewnej mierze sposob na zarabianie. Rodzice chorego (...) czytaj dalej»
-
przez: Sarna07 | 2018.1.6 1:0:34
Przepraszam pomyłka: jestem osobą bezrobotną. czytaj dalej»
-
przez: delek | 2018.1.6 9:43:51
Skonsultuj się najlepiej z prawnikiem, by nic nie namieszać sobie, ale dobrze ci tu radza. warto dogadac sie z żoną. jak nie potrafisz sam, to możesz przez adwokata. Ja tak mialem i wiele ułatwiła (...) czytaj dalej»
-
Mandat za granicą, czy będę musiał płacić?
przez: Grzes | 2018.1.6 12:34:15
A mnie się zdarzyło dostac bezpodstawny mandat we Włoszech, rok temu. Wybrnąłem z tej sytaucji z dużą i nieocenioną pomocą Kancelarii Adwokackiej Stryjewska ? Cagnetta & Partners. Jednak jeśli (...) czytaj dalej»
-
Umowa najmu na czas określony-jak wypowiedzieć
przez: Help | 2018.1.6 19:41:5
Jak wywiązać umowę jak się ma nawynajmu umowę do sierpnia a chciałabym wywiązać się np. W lutym to jakieś będą koszty dodatkowe,? czytaj dalej»
-
przez: Hola | 2018.1.6 20:42:57
Ale po co takie rzeczy mowic w sadzie?. Najpierw moze z matka dziecka pogadac o tym kim dla niej jest ten mezyczna ? Moze to dobry czlowiek. To chyba nie przez nowego partnera rozpadl sie Wasz zwiazek (...) czytaj dalej»
-
Dofinansowanie za wymianę pieca.
przez: Pawell | 2018.1.7 11:38:19
Witam chcialbym zapytac o jakie dofinansowanie moge sie starac przy wymianie pieca weglowego na gazowy(Bytom).Slyszalem ze mogę sie starac o dofinasowanie z miasta i jednoczesnie z wojewódzkiego funduszu (...) czytaj dalej»
-
przez: marzenabiel01 | 2018.1.7 14:54:11
Witam, Mam zapisaną w spadku działkę wraz z zabudowaniami mieszkalno-gospodarczymi. Budynki położone są na dużej działce, która w ewidencji gruntów posiada jeden numer ewidencyjny, jednakże (...) czytaj dalej»
-
Dom opieki społecznej - opłaty przerzucone na syna i byłą żonę
przez: warszawiusz | 2018.1.7 20:26:3
Witam, Pokrótce opiszę moją sytuację. Nie mieszkam z moim ojcem od blisko 25 lat. Problemy z alkoholem spowodowały, że wyprowadziliśmy się z mamą do babci. Przez okres 25 lat z ojcem widziałem (...) czytaj dalej»
-
przez: Igusiapl | 2018.1.7 21:41:6
Witam serdecznie, bardzo proszę o wszelkie ważne informacje, sytuacja wyglada tak, moja mama zmarła i spisała mi testament do całośc przed ślubem, mój ojczym chce walczyć o to, tylko ze przed (...) czytaj dalej»
-
odstąpienie od umowy zawartej na odległość
przez: ronron | 2018.1.8 15:21:50
Dzień dobry. W dniu 19 grudnia dokonałem zakupu nart w sklepie internetowym. Narty zostały dostarczone w dniu 22 grudnia 2017 r. W dniu 5 stycznia 2018 r. wysłałem listem poleconym oświadczenie (...) czytaj dalej»
-
przez: ******@**.** | 2018.1.8 22:9:9
PRACOWNIK ZERWAŁ UMOWĘ O PRACE KTÓRA PODPISAŁ NA 3 MIESIĄCE PO MIESIĄCU PO OTRZYMANIU WYNAGRODZENIA 2 DNIA NOWEGO MIESIĄCA OŚWIADCZA Z NASTĘPNEGO DNIA BEDZIE JEGO OSTATNI DZIEŃ PRACY I ZRYWA (...) czytaj dalej»
-
Skuteczne odwołanie od decyzji PUP o pozbawieniu statusu bezrobotnego
przez: keram65 | 2018.1.8 22:22:39
Witam. Decyzją Prezydenta Miasta zostałem pozbawiony statusu osoby bezrobotnej na okres 120 dni. Zgodnie z przepisami odwołałem się od tej decyzji do Wojewody przytaczając odpowiednie argumenty. (...) czytaj dalej»
-
grożby karalne- dziewczyna mojego chłopaka
przez: angellisia | 2018.1.9 12:11:32
Mieszkałam z facetem pół roku. Podejrzewałam go o zdradę jednak wszystko kasował. W dniu kiedy dowiedziałam się o ciąży (jednak żadnych dowodów nie mam) on w asyście policji wyrzucił mnie (...) czytaj dalej»
-
przez: Jan | 2018.1.9 20:7:42
Witam mam takie pytanie .ja mieszkam w Holandii moja już była partnerka w Niemczech nie mamy ślubu ale mamy dziecko,ona chce teraz alimenty na siebie i dziecko ,prawo w niemczech brzmi ze mi może zostać (...) czytaj dalej»
-
Czy wynajmujący nie musi się rozliczać za nadpłatę?
przez: bochuszek | 2018.1.9 23:39:35
Au mnie wynajmujacy od 3 lat nie poinformował mnie o nadpłatach w czynszu co płace co miesiąc 500 zł,teraz wyszło ze za 1 rok miał zysku ponad 200,za drugi ponad 600 a za 3 rok ponad 800 zł.Czy (...) czytaj dalej»
-
Z chęcią i profesjonalizmem kancelaria prawna PARTNERZY pomoże.
przez: PARTNER1 | 2018.1.10 9:13:20
dziękuję za informacje. Będę mógł się odezwać do nich i porozmawiać z nimi na temat odzyskania odszkodowania za wypadek czytaj dalej»
-
przez: Ospamox | 2018.1.10 11:16:37
Art. 155. § 1. Do okresu pracy, od którego zależy wymiar urlopu, wlicza się z tytułu ukończenia: 1) zasadniczej lub innej równorzędnej szkoły zawodowej - przewidziany programem nauczania czas (...) czytaj dalej»
-
wypowiedzenie umowy o pracę w trakcie trwania zwolnienia lekarskiego
przez: Adix | 2018.1.10 12:8:41
Witam.Pracuję w belgijskiej firmie od 9 lat .Zaczynałem pracę jako jedyny technik w obecności dwóch sekretarek I inżyniera który od samego poczátku miał wobec mnie pogl?dy rasistowskie a szef (...) czytaj dalej»
(Zobacz 83 odpowiedzi) | Strony: 1 2
-
Ankieta do pracy magisterskiej
przez: rafaeel | 2018.1.11 12:57:57
Wypełniona pozdrawiam :) czytaj dalej»
-
przez: Persona93 | 2018.1.11 17:10:44
Data wydania 2013-10-11 oraz uprawomocnienia się orzeczenia 2014-02-05, zostałem skazany na 10 miesięcy ograniczenia wolności po 20 godzin miesięcznie nieodpłatnej pracy na cele społeczne naprawienie (...) czytaj dalej»
-
Samowola budowlana sąsiada na mojej działce!!!
przez: MagdaM88 | 2018.1.11 23:14:50
Witam, Bardzo proszę o poradę w nastepującej sprawie: Nabyłam ostatnio w drodze darowizny dom po moich dziadkach, który zamierzam rozbudować... Problem tkwi w tym, że sąsiedzi kilka lat temu (...) czytaj dalej»
-
Czy należy mi się Zadośćuczynienie za niesłuszne oskarżenie??
przez: lukasz30zg | 2018.1.12 11:34:25
Zostałem przez prokurature rejonową oskarzony o przestępstwo. bylo to w 2015r. Sąd rejonowy uniewinnil mnie w 2016r, a w 2017roku sad apelacyjny podtrzymal decyzje sadu 1 instancji. ale w czasie gdy (...) czytaj dalej»
-
jak wygrać z zusem o rente !!!
przez: nieznajoma | 2018.1.12 12:21:43
Witam.Ja mam to samo ZUS odmówił mi renty stwierdził że jestem zdolna do pracy więc odwołałam się do sadu i czekam na rozprawę. czytaj dalej»
-
Czy moge pracowac i pobierac alimenty?
przez: gladiator | 2018.1.12 16:2:41
MŁODZI KOMBINATORŹY A TO NIEMA PRACY A TO OWAMTO 100 WYTŁUMACZEŃ TA MŁODZIEŻ TO SAME CIOTY DO ROBOTY RAUS po 18tce czytaj dalej»
(Zobacz 75 odpowiedzi) | Strony: 1 2
-
przez: fiolka | 2018.1.12 16:17:30
Będę mieć dziecko z austryjakiem nie jesteśmy małżeństwem chciałabym jak sie dzidziuś urodzi żeby miało jego nazwisko czy nie bedzie z tym problemu? czytaj dalej»
-
Rozdzielność majątkowa- co daje?
przez: anula | 2018.1.12 18:17:37
mam pytanie co sie stanie gdy maz z zona sa w separacji a on nie placi alimentow od pewnego czasu ,nie pracuje, a zona chce wziasc rozdzielnosc majatkowa czy rodzina z ktora jest zameldowany(matka i siostra)moga (...) czytaj dalej»
-
przez: Wieslaw123 | 2018.1.12 19:43:19
Dzień dobry, Świadczyłem usługi budowlane na terenie Niemiec dla polaka przez okres miesiąca. Mimo wcześniej obiecanej umowy nie została taka podpisana. Wykonałem kilka instalacji z czego dostałem (...) czytaj dalej»
-
przez: madzia | 2018.1.12 20:43:41
Mam podobny problem z odzyskaniem kaucji . Jak się wprowadzaliśmy to wpłaciliśmy z góry 1800 zł, niestety w grudniu właściciel zadzwonił do mnie pytając czy może zrobić zdjęcia mieszkania (...) czytaj dalej»
-
cyfrowy polsat rozwiązanie umowy wzór za darmo
przez: anna1234 | 2018.1.12 20:52:24
ja zrobiłam tak. zadzwoniłam i zapytałam 3 miesiące przed końcem umowy musisz ją rozwiązać bo sami ją przedłużom czytaj dalej»
-
Prace interwencyjne - wypowiedzenie 2-tygodniowe
przez: zagubiony22 | 2018.1.14 10:16:58
Witam, Jestem zatrudniony na pracach interwencyjnych na okres 10 miesięcy. Przepracowałem już 6,5 miesiąca i chciałbym złoży wypowiedzenie. Tutaj pojawia się problem, ponieważ według nowych (...) czytaj dalej»
-
Zbycie udziałów, rezygnacja z funkcji prezesa i członka zarządu w systemie telefinformatycznym
przez: ewelina3009ewelina | 2018.1.14 14:18:15
Dzień dobry, Proszę o pomoc w kwestii spółki z o.o., która ma dwóch wspólników (każdy po 50% udziałów) jeden ze wspólników jest członkiem zarządu drugi Prezesem. Prezes chce zrezygnować (...) czytaj dalej»