kodeks drogowy 2012 - droga wewnętrzna
Odpowiedzi w temacie ()

Czy na drodze wewnętrznej ale oznakowanej tylko znakami D46 i D47, pieszy może poruszać się całą szerokością pasa jezdni tak jak jest to w przypadku strefy zamieszkania oznakowanej znakami D40 i D41? Ważna sprawa, proszę o odpowiedź.
Nie znalazłeś odpowiedzi?

Kodeks drogowy nie precyzuje zasad poruszania się po drogach wewnętrznych.

? W miejscach, gdzie droga nie jest oznakowana jako strefa ruchu, mają zastosowanie przepisy wynikające ze znaków i sygnałów drogowych ? mówi starszy aspirant Robert Kania z Biura Ruchu Drogowego Komendy Głównej Policji. - Oznacza to, że kierowcy już teraz mogą dostać mandaty nawet na parkingu sklepowym, na przykład za postój w miejscu przeznaczonym dla osób niepełnosprawnych, jeżeli jest ono oznakowane. Natomiast do czasu wprowadzenia znaku strefy ruchu na drodze wewnętrznej nic nie grozi za rozmowę przez telefon komórkowy w trakcie jazdy.

Sama Policja udziela w miediach sprzecznych informacji na ten temat.
DODAJ POST W TEMACIE
Aby odpowiadać na forum musisz się zalogować!
Potrzebujesz porady prawnej?
PODOBNE TEMATY NA FORUM
-
droga wewnętrzna i pasy
droga osiedlowa, czyli dorga wewnętrzna - jest obowiązek jazdy w pasach czy nie? czytaj dalej»
-
Kodeks drogowy 2012 - opony zimowe .
Witam. Mam takie pytanie czy to prawda ze kodeks drogowy nic nie mówi o obowiazku posiadaniu przez kierowców opon zimowych?! Dzisiaj rano coś takiego usłuszałem w TVN w rozmowie z policją i gadaniu (...) czytaj dalej»
-
Palenie w samochodzie -Kodeks Drogowy 2012.
Witam, spieram się z moim ojcem co do kwestii palenia papierosów w samochodzie. Kodeks Drogowy art. chyba 63 przewiduje za to kare, mój tatko mówi mi że za palenie w samochodzie nie można dać (...) czytaj dalej»
-
Kodeks drogowy 2012 pdf
Witam. Poszukuje pliku pdf. z kodeksem drogowym do sciągnięcia, prosze o linka. czytaj dalej»
-
kodeks drogowy a prywatny teren
Mam takie pytanie, czy na prywatnym terenie obowiązują przepisy ruchu drogowego? Jeśli jest tam szeroka droga ale służąca na dojazd ? Czy można po niej jeździć bez prawa jazdy lub pod wpływem (...) czytaj dalej»
-
kodeks drogowy 2012
Witam forumowiczy;) chodzi mi o dostęp do treści ustawy, najlepiej o tekst jednolity. jakiś link jakbyscie mogli podesłac;) czytaj dalej»
-
Witam mam pytanie jeżeli działka jest jako droga w ewidencji gruntów a jako właściciel widnieje
Witam mam pytanie jeżeli działka jest jako droga w ewidencji gruntów a jako właściciel widnieje nieustalony a władający urząd to kto ma mi wypłacić odszkodowanie jak to jest droga wewnętrzna? (...) czytaj dalej»
-
Urlop wychowawczy w 2012 będzie zmieniony?
Jednym z praw pracowników-rodziców tudzież opiekunów prawnych dziecka, jest tzw. urlop wychowawczy, to wiemy wszyscy. Ale jka to ma się do roku przyszłego, bo jak wiadomo dużo zmian zachodzi, nowe (...) czytaj dalej»
-
droga gminna, wewnętrzna
Witam, mam takie pytanie czy jeśli właścicielem drogi jest gmina to czy ma ona obowiązek utrzymania tej drogi przejezdnej i do jej ewentualnych napraw?? Jeżeli to do gminy należy utrzymanie tej drogi (...) czytaj dalej»
-
Odległość domu jednorodzinnego od drogi wewnetrznej (prywatnej)
Witam serdecznie wszystkich! Zgłaszam się z następującym problemem. Wraz z żoną chcemy kupić działkę, jest ona wąska, wzdłuż niej biegnie droga wewnętrzna (prywatna), której bylibyśmy (...) czytaj dalej»