Forum prawne (strona 378)
Czy 15-latek może być na widowni rozprawy sądowej?
Mój syn interesuje się prawem. U nas w mieście będzie ciekawa rozprawa o kradzieży krzyża. Syn chciałby uczestniczyć na niej jako publiczność. Czy 15-latek może być na widowni?... Zobacz wątek
2012.8.23 14:30:56
Zarzut nawoływania do nienawiści za wypowiedź pod wpływem alkoholu
jak potoczyła się sprawa? ... Zobacz wątek2012.8.23 13:33:39
Reklamacja usług MPK - niesprawna klimatyzacja i spóźnienia
Złudne marzenia. MPK na to nie pozwoli. Swoją drogą zgodzę się z tym że kupuje usługę tak? Więc wymagam aby była ona taka jak powinna! Punktualna, klimatyzacja i żadnych starych zdezelowanych ... Zobacz wątek2012.8.23 13:32:38
Obliczanie wymiaru urlopu przy zmianie stażu w ciągu roku
Zdaje się że liczy się to % do momentu kiedy miałeś jeszcze mniej urlopu i osobno po okresie kiedy ilość dni urlopu ci się zmieniła. ... Zobacz wątek2012.8.23 13:23:48
Podział majątku - części ruchome i nieruchome osobno?
ponawiam pytanie. ... Zobacz wątek2012.8.23 13:22:20
Interpretacja orzeczenia sądu o kontaktach z dzieckiem
Witam, Z zapisu wynika, że ojciec dziecka ma prawo przebywać z dzieckiem w godz. od 10.00 do 19.00 w sobotę i niedzielę tzn. od 19.00 do 10.00 dziecko ma być pod opieką matki. Zgodnie z zapisem ... Zobacz wątek2012.8.23 12:51:57
Pozew zbiorowy przeciwko Amber Gold - czy ma sens wobec upadłości
WitamZastanawiam się nad dołączeniem do pozwu zbiorowego przeciwko AMBER GOLD(termin upływa 24 sierpnia 2012r.), ale mam wątpliwość co do sensu tego działania ponieważ słyszałem, że w ... Zobacz wątek
2012.8.23 11:0:34
Odwołanie dyrektora MDK - nieważność rozporządzenia a wyrok sądu pracy
Witam.Ostatnio w mojej miejscowości głośno o pewnej sprawie. Artykuł z lokalnej strony internetowej:.
Szesnaście miesięcy od odwołania Mirosława Badury z funkcji dyrektora MDK zakończyła ... Zobacz wątek
2012.8.23 10:55:52
Wykrywacz kłamstw w sprawie rozboju - czy może umorzyć postępowanie?
Dziękuję za informację ale bardziej mnie interesuje jak to wszystko może jeszcze długo potrwać, ponieważ zamierzam podjąć studia pozdrawiam. ... Zobacz wątek2012.8.23 10:43:13
Pośredniak żąda opłat za nową umowę o pracę
Dziękuje uprzejmie za uspokojenie mnie. ... Zobacz wątek2012.8.23 10:38:29
Czy można zmienić bank w każdym momencie?
Bank do którego przehcodzisz sam sie tą sprawą zajmie. ... Zobacz wątek2012.8.23 10:36:53
Obowiązek jazdy w kamizelkach odblaskowych dla rowerzystów
Nie ma takiego. A być powinien, tak samo jak w samchodzie poza gaśnicą, i trójkątem kamizelka powinna być obowiązkowa!! To nie jest zbędny ciuch. Poza tym wolicie wyglądać modnie na drodze, czy ... Zobacz wątek2012.8.23 10:36:35
Odprawa przy rozwiązaniu umowy za porozumieniem stron z powodu braku płacy
Witam,Piszę rozwiązanie umowy za porozumieniem stron ( tak narzucił pracodawca ,choć oczywiście wiem że mogę się nie podpisać pod tym) ale nie stwarzając dodatkowych problemów ,ponieważ ... Zobacz wątek
2012.8.23 9:41:29
Mieszkanie socjalne w innej gminie - czy można się wymeldować i starać
Mieszkanie socialne Witam, mieszkam w gminie Nowosolna i chciałam się tam starać o mieszkanie,ale powiedzieli mi że nie maja takich mieszkań i czy mogłabym się wymeldowac z tamtad gdzie mieszkam ... Zobacz wątek2012.8.23 9:23:41
Prawa najemcy z umową na całe mieszkanie wobec współlokatorów
Szanowny Panie,Wskazany przez Pana problem reguluje w zasadzie kodeks cywilny i tam należałoby poszukiwać rozwiązania. Będąc prawnikiem zajmującym się prawem zobowiązań mogę przedstawić ... Zobacz wątek
2012.8.23 6:52:9
Hałaśliwi najemcy u sąsiadki na strychu - co robić?
Szanowna Pani,Moim zdaniem wskazany problem dotyczy tzw. immisji i szeroko pojętego prawa sąsiedzkiego. Wskażę Pani sposób rozwiązania opisanego przez Panią problemu - kontakt mailowy (aplikantradcowskikrakow@gmail.com) ... Zobacz wątek
2012.8.23 6:49:29
Darowizna mieszkania wykupionego ze spółdzielni - opłaty
Szanowna Pani,Prawnik specjalizujący się w prawie nieruchomości wskaże ewentualne zagrożenia związane z zadanymi przez Panią pytaniami i dokona wyboru sposobu ich uniknięcia.
Kontakt mailowy: ... Zobacz wątek
2012.8.23 6:47:30
Zasiłek z ZUS po umowie o pracę przez agencję pracy tymczasowej w ciąży
Witam serdecznie,mam następujące pytanie: obecnie jestem zatrudniona przez agencje pracy tymczasowej na umowę o pracę. Umowę mam drugą która trwa od 1.07.-31.12.2012r. Jest to druga umowa, pierwsza ... Zobacz wątek
2012.8.22 21:21:50
Czy kara 100 godzin prac społecznych trafia do rejestru karnego?
Witam. Dostałem pismo ze sprawa skierowana jest do sadu a po dwóch miesiącach dostałem wyrok który przyniósł mi listonosz. Dokładnie 100godzin do odrobienia a to bylo z art 193. I chciałbym sie ... Zobacz wątek2012.8.22 19:28:1
Odzyskanie zawłaszczonej działki od sąsiada - czy możliwe?
Jest taka możliwość. W pierwszym kroku należy wezwać sąsiada (pisemnie listem poleconym za potwierdzeniem odbioru a kopia pisma do Waszych akt) do usunięcia ogrodzenia z Waszej działki i wyznaczyć ... Zobacz wątek2012.8.22 16:31:35
Przewlekła sprawa o zaległe wynagrodzenie - jak przyspieszyć?
Zlóz SKARGA do przewodniczacego .... o przewleklosc postepowania i opowiedz dlaczego pilne. Ch...a ci pomoze ale tam trzeba szczekac a nie tutaj! ... Zobacz wątek2012.8.22 16:6:12
Stawka VAT na cytrynę w barze gastronomicznym i pieczywo
Jaka stawka Vat sprzedaje się cytryne w barze gastronomicznym i pieczywo??? pile prosze o odpowiedz ... Zobacz wątek2012.8.22 15:11:4
Biegły grafolog wydał sprzeczne opinie - kwestionowanie wiarygodności
Proszę o poradę biegły grafolog wydał 2 opinie różniące się o 180stopni czy kwestionować iż biegły w moim mniemaniu stracił wiarygodność , czy ma znaczenie iż kancelaria pełnomocnika ... Zobacz wątek
2012.8.22 11:5:5
Jak starać się o mieszkanie z urzędu dla matki z dzieckiem?
witam mam pytanie czy ktos wie jak sie moge strac o mieszkanie z urzedu jesli moja mama mnie wyrzucila z domu podczas ciazy , lecz nie jestem u niej zgloszona do czynszu lecz jestem tam meldowana na stale.poniewaz ... Zobacz wątek2012.8.21 22:24:44
Rozwód za granicą bez znajomości adresu żony
Dla żony trzeba będze ustanowić kuratora, natomiast pan będzie przesłuchiwany przed konsulem. Powinien mieć Pan pełnomocnika nwet w osobie rodziny. Pozdrawiam, ... Zobacz wątek2012.8.21 17:30:20
Szybkie odzyskanie długu 50 tysięcy od przedsiębiorcy
Witam, W pierwszej kolejności proszę wystosować za potw. odb. ostateczne wezwanie do zapłaty. Następnie w braku reakcji może Pan wnieść pozew np. w postepowaniu nakazowym czy upominawczym do sądu. ... Zobacz wątek2012.8.21 13:34:18
Szarpanina na dyskotece - czy grozi odszkodowanie?
Witam,Proszę sprawdzić czy lokal w którym byliście nie ma monitoringu w środku lub na zewnątrz. Może lokal obok lub monitoring uliczny. Proszę pamiętać, że także z lokalu mógł ktoś zapamiętać ... Zobacz wątek
2012.8.21 13:6:45
Próba przywłaszczenia środków - jaka kara grozi?
Witam,Zgodnie z treścią art. 284 par. 1 kk przestępstwo zawite w tym art. zagrożone jest karą pozbawienia wolności do lat 3. Na wymiar kary mają wpływ nie tylko okoliczności popełnienia przestępstwa ... Zobacz wątek
2012.8.21 12:51:47
Parking firmowy na sąsiedniej działce - czy wójt może nie wyrazić zgody
Parking firmowy na sąsiedniej działce ? Witam mam pytanie czy można utworzyć parking firmowy pod dzierżawę na działce budowlanej sąsiedniej (działka jest pusta i nieużywana, nie ma na niej żadnych ... Zobacz wątek2012.8.21 12:10:13
Odwołanie od źle naliczonej bonifikaty przy wykupie mieszkania od gminy
Jak sie odwolac od zle naliconej bonifikaty przy wykupie mieszkania od gminy? nie: Witam.Mieszkam w Poznaniu w mieszkaniu kwaterunkowym w2006roku zlozylem wniosek o wykup mieszkania w lipcu Urzad Miasta ... Zobacz wątek2012.8.21 11:56:34
Zwolnienie z pracy z powodu niezdolności - brak wynagrodzenia w wypowiedzeniu
Dzień dobry .W dniu 22/12/2011 dostałem wypowiedzenie umowy o prace ( czas nieokreślony ) z stanowiska Menedzer zawodu mięso z jednoczesną propozycją objęcia niższego stanowiska na które wyraziłem ... Zobacz wątek
2012.8.21 11:55:7
Spóźniona dostawa z Allegro - czy płacić za przesyłkę?
Witam, dnia 13.08.2012r. zakupiłem przedmiot na allegro. W kosztach dostawy jest napisane jasno"Przesyłka kurierska pobraniowa - przybliżony czas realizacji do 2 dni",
" Sprzedający wysyła ... Zobacz wątek
2012.8.21 11:5:54
Zakładanie spółki z o.o. na zwolnieniu lekarskim w ciąży
Witam,Czy jeżeli przebywam na zwolnieniu lekarskim z powodu zagrożonej ciąży to czy mogę założyć Sp. z o.o.? Czy pracodawca może mnie zwolnić? ... Zobacz wątek
2012.8.21 10:48:47
Pozbawienie praw rodzicielskich ojca niepłacącego alimentów
Witam,Zgodnie z treścią art. 111 par. 1 Jeżeli władza rodzicielska nie może być wykonywana z powodu trwałej przeszkody albo jeżeli rodzice nadużywają władzy rodzicielskiej lub w sposób ... Zobacz wątek
2012.8.21 10:41:35
Rezygnacja z umowy o dzieło dzień po podpisaniu
Witam,Podpisałam wczoraj umowę o dzieło. Dziś okazało się, że nie będę w stanie dzieła wykonać. Chodziło o wykładanie towaru na sklepie. Dziś okazało się, że nie będę mogła podjąć ... Zobacz wątek
2012.8.21 8:23:28
Umowa z adwokatem - wyjaśnienie kosztów i wynagrodzenia
Witam,Poszę o objaśnienie poniżej przedstawionej umowy, która ma być zawarta miedzy mną a adwokatem, bo nie do końca rozumiem jej treści.
A dokładnie chodzi mi o to jakie koszty(brutto) mnie ... Zobacz wątek
2012.8.21 8:22:43
Kredyt hipoteczny po rozwodzie - jak dodać drugi kredyt?
prosze o skasowanie tego wpisu ... Zobacz wątek2012.8.20 20:49:32
Kredyt hipoteczny po rozwodzie - problemy z nowym kredytem konsolidacyjnym
Moi rodzice wzięli kilka lat temu kredyt hipoteczny na remont. Od pięciu lat są rozwiedzeni. Mama nie zgłaszała tego faktu w banku. Mój ojciec jest wymeldowany, a moja matka sama od 5 lat płaci ... Zobacz wątek2012.8.20 20:49:4
Wypadek dziecka na dmuchanej zabawce - pozew przeciwko organizatorowi
Czy mogę zaskarżyć organizatora festynu? Witam.Mój 9-letni syn uległ wypadkowi na festynie organizowanym przez niemiecką firmę, która przejęła polski rynek. Na dmuchanej \"bezpiecznej\" zabawce ... Zobacz wątek
2012.8.20 20:3:59
Testament rodziców - czy zrzec się spadku?
Po pierwsze nie powinien Pan zrzekać się spadku. To już uchroni Pana przez pozbawieniem się prawa do części majątku. Kolejna sprawa to jak najszybsze złożenie wniosku w sądzie o stwierdzenia ... Zobacz wątek2012.8.20 17:50:55
Kiedy nastąpi zatarcie skazania po zamianie kary?
PROSZĘ O POMOC MIAŁEM WYROK 14 DNI POZBAWIENIA WOLNOŚĆ ALE PO 7 DNIACH ZOSTAŁEM ZWOLNIONY I KARA ZOSTAŁA ZAMIENIONĄ NA OGRANICZENIE WOLNOŚCI Z ODPRACOWANIEM I ODPRACOWAŁEM WSZYSTKO KIEDY NASTĄPI ... Zobacz wątek2012.8.19 13:10:17
Oszustwo przy zamianie samochodu - brak przeglądu i fałszywe OC
Witam serdecznie. Wczoraj zamieniłam auto swoje droższe na tańsze z tytułu tańszej eksploatacji ( instalacja lpg ) , auto miało być w idealnym stanie, chodzić bez zarzutów, a tu się okazuje, ... Zobacz wątek2012.8.18 17:13:56
Przedawnienie mandatów za parkowanie z 2004 roku - czy można wyegzekwować
Pod koniec 2010r mąż otrzymał notę obciążeniową na 80zł z datą26.10.1010,kolejną z datą 25.11.2010 na kwotę 180zł.Obie dotyczyły opłaty z a nieprawidłowe parkowanie.Na usilną prośbę ... Zobacz wątek2012.8.18 14:19:29
Głowica do samochodu bez części - reklamacja na Allegro
masz 10 dni na odesłanie zakupionego towaru - bo sie nie podoba i juz.niestety trzeba bylo doczytać opis. ... Zobacz wątek
2012.8.18 1:27:17
Wydziedziczenie testamentem - ochrona przed prawami dzieci brata
Witam. Bardzo proszę o pomoc w następującej sprawie. Opiszę ją jak najkrócej?.1. Jestem synem z DRUGIEGO małżeństwa mojej mamy.
2. Miałem brata z PIERWSZEGO małżeństwa mojej mamy.
3. Brat ... Zobacz wątek
2012.8.18 0:13:12
Umowa na projekt budowlany - czy obejmuje pozwolenie na budowę
Umowa zawarta z klientem zawiera następujący zapis:§ 1
Przedmiot umowy
1. Na podstawie wyników przetargu przeprowadzonego w trybie zamówienia z wolnej ręki na podstawie art. 67 ust. 1 pkt. ... Zobacz wątek
2012.8.17 23:40:2
Potrącenia z wynagrodzenia - PKZP i ZFŚS a kodeks pracy
Kilka dni temu otrzymalismy (Zarząd PKZP) od dyrekcji taką informację:[i]"Zgodnie z art. 87, 871 i 91 KP, pracodawca dokonując potrąceń z wynagrodzenia pracownika jest zobowiazany przestrzegać ... Zobacz wątek
2012.8.17 21:47:15
Przetarg publiczny - czy firma może wskazać tylko właściciela jako wykonawcę
Witam Państwa. Prowadzę na terenie całego kraju kilka gabinetów medycznych i rehabilitacyjnych. Biorę udział w przetargach publicznych na usługi medyczne. Niedawno uzyskałem dokument od Zamawiającego ... Zobacz wątek2012.8.17 13:48:29
Czy można znieść współwłasność i czy się przedawnia?
WitamCzy można znieść współwłasność? I czy jeśli tak to może nastąpić przedawnienie tej czynności? ... Zobacz wątek
2012.8.17 10:13:54
Stawka za ustanowienie hipoteki na kredyt mieszkaniowy lub działalność
Ile wynosi stawka za ustanowienie hipoteki w celu zabezpieczenia kredytu bankowego udzielonego na budownictwo mieszkaniowe, zakup domu mieszkalnego lub lokalu mieszkalnego albo na działalność gospodarczą? ... Zobacz wątek2012.8.17 10:9:27
Masz inne pytanie do prawnika?