Forum prawne (strona 377)
Aktualna wysokość zasiłku pogrzebowego
4 tys. zł. w całym kraju, tak więc niech pan nie pyta i nie szuka czy u pana w gminie lub województwie nie ma akurat więcej, bo nie ma. ... Zobacz wątek2012.8.27 9:18:27
Rzucenie gumy do żucia na chodnik - czy to zaśmiecanie ulicy?
W Sri-Lance za wyplucie gumy jest kara na 1500 złotych... Słusznie ci dali mandat, gumy do żucia sa praktycznie nie do zdarcia, odbarwiają chodniki i brzydko wyglądają. Zapłać lepiej mandat i tyle. ... Zobacz wątek2012.8.27 9:16:55
Gmina nie naprawia kanału burzowego - zatopiona piwnica i zniszczony płot
Witam Państwa.Chciałabym przedstawić mój problem jak najdokładniej, więc zacznę od początku. Dawno temu moja babcia mieszkała sobie w domku, na jej ogrodzie przechodził kanał (burzowy podobno), ... Zobacz wątek
2012.8.26 17:11:34
Zaniedbania zarządcy budynków - gdzie się zwrócić?
podaję kontakt : pawlikp80@o2.pl proszę o więcej szczegółów ... Zobacz wątek2012.8.26 15:43:16
Serwis hostingowy - reklamacja za niedziałający serwer i przeniesienie panelu
Witam! Zalożyłem konto hostingowe (wynajmowanie serwera) i wedle opisu ich usługi na stronie, serwer miał być sprawny przez 99,5 % czasu w roku, a jak dotąd ja naliczyłem ponad 3 awarie. Jednak ... Zobacz wątek2012.8.26 14:45:47
Alimenty od ojca dla pełnoletniej córki
Mam pytanie. Jeżeli nie znam własnej matki, a chciałabym od niej alimenty, czy muszę ją znaleźć sama czy zrobi to sąd? Jak taką sprawę rozwiązać? Dodam, że moja matka jest Czeszką. A mój ... Zobacz wątek2012.8.26 12:14:15
Wymuszenie fałszywych zeznań na posterunku - czy można je cofnąć w sądzie?
Witam.Pewnego dnia przyjechali po mnie Panowie z Policji, kazali zabrać wszystkie dokumenty odnośnie mojego samochodu (samochód nie był przerejestrowany w ciagu 30dni), na posterunku co sie okazało ... Zobacz wątek
2012.8.26 1:4:23
Ujawnienie danych przez gazetę przed wyrokiem - sprawa oszustwa na Allegro
Witam serdecznie,mam następujący problem: na skutek oszustwa na Allegro został skierowany do sądu akt oskarżenia przeciwko mnie- w dużym skrócie: nigdy nie byłam karana, aby przyspieszyć i nie ... Zobacz wątek
2012.8.25 18:27:56
2012.8.25 15:5:5
OC sprzed 10 lat - przedawnienie roszczenia vs zobowiązanie naturalne
Witam, po 10 latach dostałem wezwanie do zapłaty II raty składki ubezpieczenia OC. Zaznaczam, ze rata ta została przeze mnie opłacona, jednak nie posiadam dowodu opłaty. Do firmy windykacyjnej ... Zobacz wątek
2012.8.25 13:23:26
Nowe prawo jazdy od 19 stycznia 2013 - czy rzeczywiście wejdzie w życie
WitamJak wiadomo, 19 Stycznia 2013 mają wejść zmiany w egzaminowaniu na prawo jazdy.
W związku z tym mam kilka pytań, na które być może nie da się odpowiedzieć jednoznacznie i które były ... Zobacz wątek
2012.8.25 6:27:38
Odmowa zawarcia umowy na gaz przez przedsiębiorstwo energetyczne
Cyt nr 1"Przedsiębiorstwo energetyczne jakim jest ..........., ma ustawowy obowiązek zawierania umów na dostawę paliwa gazowego. Każda nieuzasadniona odmowa zawarcia umowy, na wniosek Odbiorcy, ... Zobacz wątek
2012.8.24 18:9:40
Podział kosztów postępowania rozwodowego na pół
Dziękuję za odpowiedź. Wynika z niej, że kosztami postępowania sądowego dzielą się: Państwo (50%) i małżonkowie (po 25%). ... Zobacz wątek2012.8.24 17:43:52
Zwolnienie lekarskie przekraczające dni - zasady rozliczeń
Jestem w 6 miesiącu ciąży dotąd odbywałam staż i nie korzystałam ze zwolnienia lekarskiego chociaż mój lekarz upierał się że nie powinnam pracować, ja się bardzo dobrze czułam i nie widziałam ... Zobacz wątek2012.8.24 14:24:0
Zmiana odbiorcy renty po zmarłym policjancie z matki na syna
WitamMam problem. Otóż dopóki sie uczę mam dostawać rente po zmarłym ojcu,policjancie. W wieku 18 lat podpisałem pełnomocnictwo aby pieniądze były wysyłane na konto mojej mamy. Teraz gdy ... Zobacz wątek
2012.8.24 13:12:13
Obowiązek kas fiskalnych dla przedsiębiorców z obrotami około 1667 zł miesięcznie
UWAGA!! Wszyscy przedsiębiorcy, których miesięczne obroty wynoszą około 1 667 zł. Od 2013 roku bede musieli uzywac kasy fiskalnej. ... Zobacz wątek2012.8.24 10:50:7
Przejrzystość finansowa w diecezjach - zarządzanie majątkiem Kościoła
Biskupi mają zamiar wprowadzić przejrzystość finansową w diecezjach. A już całkowitą nowością będzie utworzenie w każdej diecezji instytucji, której głównym zadaniem będzie zarządzanie ... Zobacz wątek2012.8.24 10:48:2
Nowe prawo jazdy - kiedy na pewno wejdzie w życie i jakie zmiany
hej ostatnio ucihcło torche o nowym prawie jazdy. może ktos odsiweyzc temat, kiedy NA PEWNO wejdzie ono w życie, i czy w miedzy czasie pojawiły sie jakieś nowe rzeczy w nim?! ... Zobacz wątek2012.8.24 10:38:41
PiS zaskarża ustawę do Trybunału Konstytucyjnego - niezgodność z konstytucją
Zdaniem PiS ustawa jest niezgodna z aż 7 art. konstytucji.Wniosek został wysłany do Trybunału Konstytucyjnego na początku sierpnia może uchylić więc te ustawę. To byłby naprawdę spory cios ... Zobacz wątek
2012.8.24 10:29:58
Wynagrodzenie urlopowe - uwzględnianie premii kwartalnych i półrocznych
Już niedługo do wynagrodzeń urlopywch pracodawca przy obliczaniu wysokości pensji należnej za czas ten zas, będzie musiał uwzględniać na przykład premie kwartalne lub półroczne w średniej ... Zobacz wątek2012.8.24 10:27:59
Bank utrudnia wypłatę środków spadkowych - zaginiona osoba jako spadkobierca
Witam,Otóż sprawa wygląda tak. Osoba mojej ciotki zmarła. Ja byłam jedyną spadkobierczynią z rodziny żyjącą która mogła dziedziczyć. Niestety bank gdzie ciotka miała konto robi stałe problemy ... Zobacz wątek
2012.8.24 10:24:3
Do jakiego sądu kierować pozew o wypłatę zaległego wynagrodzenia?
Witam i proszę o opinie,,, do jakiego sądu powinien być zaadresowany pozew o wypłatę zaległego wynagrodzenia? ... Zobacz wątek2012.8.24 10:14:22
Czy można umorzyć kredyt studencki?
Mój znajomy z roku, mówił że jak weźmie ślub w trakcie trwania studiów, to mu umożom 50% kredytu. Proszę sprawdzic te możliwość. ... Zobacz wątek2012.8.24 9:55:8
Czy pomoc w pisaniu pracy magisterskiej jest legalna?
To może być pomoc właśnie przy formie a nie przy treści. To nie jest karane. To jest nauka pisania pracy mgr. Sprawdzanie czy przypisy są dobrze zrobione, interpunkcja, justowanie, literówki itp. ... Zobacz wątek2012.8.24 9:54:16
Czy policja wodna może ukarać pijanego pływaka?
W kodeksie karnym nie ma nic na ten temat. co najwyżej jak będzie taka osoba bardzo nietrzeźwa to ją wezmą do białego domku na 24/48h:) ... Zobacz wątek2012.8.24 9:53:9
Mandat za wjechanie przez przypadek do lasu państwowego
mandat przyjęty? ... Zobacz wątek2012.8.24 9:52:14
Odszkodowanie po śmierci bliskich - pomoc państwa
Z jakiej racji ja się pytam? Nie funkcjonuje coś takiego drogi panie. Zasiłek pogrzebowy jest i tyle. ... Zobacz wątek2012.8.24 9:51:55
Kara za jazdę skuterem o zaniżonej pojemności
podłączam się do pytania ;) ... Zobacz wątek2012.8.24 9:51:1
Czy ex-małżonek może zastrzec swoje nazwisko po rozwodzie?
Jeżeli jest to biologiczny ojciec dziecka, wówczas dziecko będzie miało jego nazwisko i koniec. Nie ma innej opcji. Chyba że istnieje ryzyko iż dziecko nie jest jego, ale wówczas przed panem jeszcze ... Zobacz wątek2012.8.24 9:50:29
Praca na zleceniu jak umowa o pracę - naruszenie praw?
Jest taka zasada że jeżeli praca mimo że nie jest na umowę o prace jednak w praktyce tak wyglada, i jest to sytuacja notoryczna to należy sie udac z zapytaniem w takiej sytuacji do PIP. Gdyż z tego ... Zobacz wątek2012.8.24 9:45:49
Czy można zająć rzecz bez umowy o zastawie?
Nie proszę pana. To raczej na pewno czynność nie zgodna z prawem. Przywłaszczenie. Lub zagarnięcie mienia osoby 3 (nawet jeżeli jest to osoba dłużnika). ... Zobacz wątek2012.8.24 9:44:20
Kiedy można wezwać dłużnika do sądu?
Wczesnije z reguły wykorzytusje sie środki windykajci polubownej, czyli upomnienia, wezwania przed sądowe, ugody. Potem W gre wprowadza sie wi ndykatora. ... Zobacz wątek2012.8.24 9:43:2
Faktoring dla osób fizycznych - czy możliwy?
Factoring pozwala sprzedawcy, dostawcy czy usługodawcy otrzymać należną mu kwotę pieniędzy od swojego kontrahenta. Tzw. ?faktorem? jest osoba trzecia, zazwyczaj profesjonalista, który kupując ... Zobacz wątek2012.8.24 9:40:50
Jak sporządzić pozew o zachowek?
Aby sporządzić pozew o zachowek należy w pierwszej kolejności podczas spisywania dokumentu umieścić nazwę miejscowości w której go piszemy naturalnie wraz z datą. Informacje te mają być umieszczone ... Zobacz wątek2012.8.24 9:38:11
Zmiana prawa paszportowego - czy bez zgody ex-partnera?
Zmiany nie miały na celu łatwiejsze uprowazdenie dziecka przez drugiego rodzica tylko bak konieczności wyrabiania paszportu co rok. Nie nie będzie łatwiej, 2 rodziców = zgoda obydwu na paszport. ... Zobacz wątek2012.8.24 9:37:8
Kara za korzystanie z cudzego niezabezpieczonego internetu
Zostało to wykryte rozumiem tak? A jak teraz udowodnić że to dana osoba korzystała a nie ktoś inny, np. jakiś gość, znajomy lub ktokolwiek inny. Poza tym niezabezpieczona sieć, oznacza że osoba ... Zobacz wątek2012.8.24 9:35:28
Czy była żona może dziedziczyć po nowym małżonku?
Ex małżonka dostała swoje przy podziale majątku. Na spadek ex małżonek nie ma co liczyć, chyba że osoba sporządzająca testament uznała inaczej. Ustawowo? Nie ma takiej opcji. ... Zobacz wątek2012.8.24 9:33:59
Ile czasu po terminie spłaty można rozpocząć postępowanie?
60 dni zdaje się to jest. Wtedy może pan wezwać do zapłaty, i czeka się kolejne 30. ... Zobacz wątek2012.8.24 9:32:58
Aukcja za złotówkę - czy sprzedawca musi sprzedać?
Wątków na tym forum o podobnej treści jest sopro, proszę poszukać odpowiedzi. Sprawa do allegro, a komputer do pana. ... Zobacz wątek2012.8.24 9:32:15
Pijany nieletni bez badania alkomatem - konsekwencje
Witam, skoro nie zrobiono badań alkomatem (co jet dziwne ale działa na pana korzyść) to faktycznie jedyne co strażnikom zostaje to zeznawać że nieletnie zahchowywał się jakby był pod wpływem ... Zobacz wątek2012.8.24 9:26:6
Odpowiedzialność za fałszowanie podpisu w umowie pożyczki
Witam,do niedawna świadczyłem usługi firmie Provident. Niestety jakiś rok temu, zachowałem się niemądrze w sytuacji udzielania pożyczki. Klient nie mógł podpisać umowy (nie pamiętam, czy ... Zobacz wątek
2012.8.23 22:33:35
Podatek od wynagrodzenia zarządcy wspólnoty bez osobowości prawnej
Przeszukałem cały Internet, tutejsze i inne fora, ale nie udało mi się znaleźć odpowiedzi na prostą sprawę podatkową.Otóż posiadamy współwłasność (budynek mieszkalny i grunt), brak wyodrębnionych ... Zobacz wątek
2012.8.23 20:5:55
Wspólny dom po spadku - podział kosztów i praw
Dzień Dobry, Dom jest wspólny i nie ma podziału które pokoje są Pani, a które Pani. Jesli brat nie chce się podzialić, trzeba oddać sprawę w ręce sądu. Wszelkie naprawy dachu ... Zobacz wątek2012.8.23 17:10:48
Czy Orange może blokować zmianę taryfy w trakcie umowy?
Szanowni Państwo,Chcę skorzystać z oferty jednego z dostawców usług telekomunikacyjnych. Na ulotce reklamowej tej firmy podane są bardzo korzystne informacje np. 'Weź od nas Super Szybki Internet ... Zobacz wątek
2012.8.23 15:52:17
Anonimowy przelew na konto - jak sprawdzić nadawcę?
Witam serdecznieNa moje konto bankowe trafił anonimowy przelew na kilkanaście tysięcy złotych.
Nie spodziewałam się przelewu, nie wiem od kogo ani za co miałby być. Zgłosiłam to bankowi ... Zobacz wątek
2012.8.23 15:29:58
Praca do godziny 23 - czy przysługują dodatki za porę nocną
Często zdarza mi się pracować do 23, z tego co czytałem to pora nocna w pracy jest pomiędzy godziną 21 a 7 rano... czy w takim razie należą mi się jakieś dodatkowe ekstra pieniądze? ... Zobacz wątek2012.8.23 15:12:22
Czy można odmówić złożenia zeznań bez konsekwencji?
Mały dylemat.Czy jeżeli nie chce bądź nie mogę złożyć zeznań to oznacza to że jestem np. winny lub współwinny, lub kryje dane osoby. Czy mam możliwość odmowy złożenia zeznań bez negatywnych ... Zobacz wątek
2012.8.23 15:11:39
Sprawa z numerem NIP w 2012 roku - jak to obecnie wygląda
Witam, czy mógłby mi ktos wytłumaczyć, napisać jak wygląda teraz , na ten rok (2012) , sprawa z NIP-em ?... Zobacz wątek
2012.8.23 15:7:0
Składki na umowie zlecenie - kto płaci emerytalne, rentowe, wypadkowe
Składki które płacimy razem ze zleceniodawcą, to kolejno:-składka emerytalna ? 19,52 proc.
-składka rentowa ? 10 proc.
Składki które płaci zleceniodawca, to kolejno:
-wypadkowa ? 1,62 ... Zobacz wątek
2012.8.23 14:42:34
Skrócenie czasu wydania numeru NIP do 3 dni dla firm i 1 dnia dla osób fizycznych
Projekt zmian przewiduje skrócenie czasu w którym urząd skarbowy ma obowiązek wydać numer NIP do 3 dni. Nowe zasady w tym wymiarze nie będą jednak dotyczyć osób fizycznych, tutaj NIP wydawany ... Zobacz wątek2012.8.23 14:41:39
Masz inne pytanie do prawnika?