Forum prawne (strona 380)
Rozpoczęcie biznesu bez zameldowania w danym miejscu
Tak, przecież może to być praca zdalna albo chałupnicza. Np. składanie długopuisów albo handel allegro. ... Zobacz wątek2012.8.13 9:38:34
Przeniesienie żony urzędnika do miejsca pracy męża - odmowa przełożonych
Małżeństwo urzędników zatrudnionych w jednym urzędzie z 20 letnim stażem .Żona dojeżdza do pracy ponad 40 km . Mąz pracuje w miejscu zamieszkania. Przełożeni odmawiają żonie przeniesienia ... Zobacz wątek2012.8.13 9:35:54
Działu spadku przez sąd czy notariusza - książeczka mieszkaniowa po mamie
Jest nas dwóch braci. Moja Mama zmarła pozostawiając nam książeczkę mieszkaniową. Chciałbym wiedzieć jaka będzie najkorzystniejsza (i najszybsza) w tej sytuacji decyzja; czy wystarczy notariusz, ... Zobacz wątek2012.8.12 21:11:56
Działu spadku przez sąd czy notariusza - książeczka mieszkaniowa po mamie
Jest nas dwóch braci. Moja Mama zmarła pozostawiając nam książeczkę mieszkaniową. Chciałbym wiedzieć jaka będzie najkorzystniejsza (i najszybsza) w tej sytuacji decyzja; czy wystarczy notariusz, ... Zobacz wątek2012.8.12 21:3:6
2012.8.12 20:36:17
Spadek po babci - prawa wnuków zameldowanych od 30 lat
ja i moich 3 braci jestesmy zameldowani od prawie 30 lat u naszej babci, ktora zmarla w 2005 rou nie pozostawiajac testamentu.dzis jej 4 dzieci po 7 latach chce swoje czesci spadku, moje pytanie to:co ... Zobacz wątek2012.8.12 12:52:14
Próg wykroczenia i przestępstwa podatkowego - kwota i zaległości z poprzednich lat
mam pytanie odnośnie progu rozgraniczającego wykroczenie i przestępstwo podatkowe. ile wynosił on w tym roku i czy do tej kwoty zaliczają się także zaległości z poprzednich lat, które nie uległy ... Zobacz wątek2012.8.12 12:14:9
Zwrot kosztów remontu mieszkania po umowie słownej z ojcem
Witam.na początku parę słów wstępu - kilka lat temu (około sześciu), mój ojciec zawarł ze mna umowę słowną dżentelmeńką, że wyprowadzając sie do innej kobiety (jest wdowcem)pozostawia ... Zobacz wątek
2012.8.12 7:49:26
Dostęp do wspólnego mieszkania po wyrzuceniu przez konkubenta
Wraz z konkubentem jesteśmy współwłaściclelami mieszkania, w ktoórym mieszkaliśmy od 6 lat.Kilka lat temu ja mu odsprzedałam połowę mieszkania. On jest w tym lokalu zameldowany a ja w innym. ... Zobacz wątek
2012.8.11 20:59:36
Testament matki i podział dóbr - prawo dzieci do spadku we Francji i Polsce
DziendobryPisze zeby zrozumiec jak bedzie wyglala moja sytacja po smierci mojej mamy. Chcialam uprzedzic ze opuscilam polske w wieku 15 lat, nie mialam wiec czasu zeby zrozumiec sposob funkcjonowania ... Zobacz wątek
2012.8.11 19:18:49
Dobrowolne płacenie komornikowi - czy może zająć jeszcze wypłatę
płace komornikowi sama dobrowolnie czy moze zajoc mi jeszcze wypłate ... Zobacz wątek2012.8.11 19:10:45
Zarabianie na prądzie przez dzierżawcę - czy dozwolone różne stawki
tam,mam takie pytanie.
wynajmuję działke od instytucji związanej ze Związkiem Harcerstwa Polskiego. Prowadzę tam lokal gastronomiczny. Prąd również mam od tej instytucji.
Rachunek za prąd ... Zobacz wątek
2012.8.11 17:27:17
Czy można zmienić uciążliwego kuratora?
Witam czy jest mozliwość zmienić kuratoramamy go od puł roku ale jest strasznie uciążliwy
robimy wszystko co chce a on nom stop wymyśla nowe rzeczy
z gury dzieńkuje ... Zobacz wątek
2012.8.11 16:12:23
Wypowiedzenie umowy o dzieło zabezpieczonej wekslem in blanco
Niestety nie, nie odkryłem nic, co mogło by pomóc w rozwiązaniu tej sytuacji. ... Zobacz wątek2012.8.11 15:23:15
Podział środków ZUS po śmierci ubezpieczonego - wyjaśnienie zawiadomienia
WAŻNEProszę, pomózcie mi zrozumieć owe pismo :
ZAWIADOMIENIE O PODZIALE ŚRODKÓW
Na podstawie art. 123 ustawy z dnia 13.10.1998r. o systemie ubezpieczeń społecznych ( tekst jednolity ... Zobacz wątek
2012.8.11 14:59:24
Podział mieszkania spółdzielczego między braćmi - sąd czy notariusz
Witam zwracam sie do was z prosba.Wraz z bratem jestesmy najemcami mieszkania spódzielczego mieszkanie nie jest wykupione na wlasnosc ale mamy zamiar go wykupic w styczniu 2013 roku.
Po śmierci rodziców ... Zobacz wątek
2012.8.11 10:2:59
Sprzedaż domu przez matkę - jak zrzec się prawa własności przez dzieci
mama chce sprzedać dom a ma trzech synów i córkę co my mamy zrobić aby zrzec się prawa własności ... Zobacz wątek2012.8.11 1:7:40
Maksymalna wysokość płotu od strony sąsiada z podwyższoną działką
witam do jakiej max wysokości mogę postawić płot od strony sąsiada - sąsiad ma 0,5 m podwyższoną działkę - max wyskość jest mierzona od mojego poziomu czy od jego? ... Zobacz wątek2012.8.10 16:13:2
Rozwód z orzeczeniem winy bez prawa do alimentów
Witam, Nie bardzo rozumiem dlaczego chce Pan wziąć całą winę za rozpad małżeństwa na siebie. To nie będzie procentować w przyszłości. Jeżeli nie ma między Państwem konfliktu ani spraw majatkowych ... Zobacz wątek2012.8.10 12:39:50
Orange blokuje zmianę taryfy w trakcie umowy
Podpisujesz umowę na konkretną ofertę. Regulamin nowej promocji daje możliwość zmiany oferty lub nie. W oferty bez limitu możesz skorzystać przy przedłużeniu umowy (w niektórych przypadkach ... Zobacz wątek2012.8.10 11:31:48
Praca w ciąży na 6 miesiącu - czy lekarz może odmówić zdolności do pracy
Chodzi o pracę dla osoby w6 miesiacu ciązy.Praca to praca przy kopmuterze którą pracodawca zgodził się potraktować jako zdalną czyli wykonywaną z domu. Ogólnie pracodawca nie widzi problemów ... Zobacz wątek
2012.8.10 9:45:56
Tłumaczenie dokumentów przyszło zwykłym listem zamiast za pobraniem
Witam, problem wygląda następująco. Niedawno kupiłem motor, lecz przy zakupie dogadałam się z osobą sprzedającą iż prześle mi tłumaczenia dokumentów za pobraniem które odbiorę. Jednak tłumaczenie ... Zobacz wątek2012.8.10 9:35:13
Deregulacja zawodu taksówkarza w dużych miastach
Tak jest. Chcesz być taksówkarzem w Wawie, Krakowie, Poznaniu i innych miastach wojewódzkich. To zdaj egzamin. Kropka. ... Zobacz wątek2012.8.10 9:24:2
Płatny urlop na szczepienie dzieci - zmiany w prawie pracy
Pracodawcy się mocno temu sprzeciwiają, słyszałem że nie tylko oni bo się nawey chyba jakiś związkowiec o tym niezbyt pozytywnie wypowiadał. ... Zobacz wątek2012.8.10 9:23:19
Rozliczenie podatku od aplikacji mobilnych sprzedawanych w USA - formularz W8BEN
WitamChciałbym się dowiedzięc jak wygląda sprawa z rozliczeniem podatku od dochodu uzyskanego w następujący sposób :
Tworzę i udostępniam swoje aplikacje na urządzenia mobilne za pomocą ... Zobacz wątek
2012.8.9 23:43:32
Ucieczka z miejsca stłuczki na parkingu
Witam SerdecznieChcialem podzielić się z innymi pewną historią któras mi się przydażyła,otórz pewnego dnia gdy jechałem do pracy pewna kobieta wymusiła mi pierszeństwo w skutek czego udeżyła ... Zobacz wątek
2012.8.9 13:50:43
Zajęcie komornicze - czy różnica w spłacie przechodzi na kolejne długi
mam kilka wierzytelności ściąganych przez komornika ostatnia jest włacana na rzecz ZUS i do jej zakończenia zostało mi 1.590 PLN , a w tym miesiącu ściągnięto 1.390 PLN , czy wynikła różnica ... Zobacz wątek2012.8.9 13:30:22
Pola ponad 2ha - czy obowiązek przejścia do KRUS?
WitamMoje zapytanie dotyczy konieczności płacenia składki KRUS od gruntów, które mąż ostatnio dostał od teściów. Jestem zarejestrowana w PUP, ale z uwagi że tego pola jest ponad 2ha przeliczeniowego ... Zobacz wątek
2012.8.9 13:26:16
Zwolnienie z pracy podczas długiego zwolnienia lekarskiego
witam mam pytanie odnsie mojej umowy o prace a chorobowymotóż od 02.Czerwiec do chwili obecnej tj 09.sierpień jestem na ciągłym zwolnieniu lekarskim,firma w której pracowalem dawała mi umowe ... Zobacz wątek
2012.8.9 12:57:58
Zatrzymanie prawa jazdy po wynikach badań - czy można uniknąć odebrania
Mojemu synowi zatrzymano prawo jazdy z podejrzeniem jazdy pod wpływem środka odurzającego. Po miesiącu oddano je, bo nie było wynioków badania. Teraz wyniki przyszły- minęło znowu 2 miesiące ... Zobacz wątek2012.8.9 11:5:19
Wydanie rzeczy lub spłata wartości - błąd w pozwie sądowym
pomoże ktoś ? ... Zobacz wątek2012.8.9 10:35:26
Nowelizacja prawa prasowego - sprostowania vs odpowiedzi
Nie. możliwość odpowiedzi została wykluczona, musi wystarczyć sprostowanie. ... Zobacz wątek2012.8.9 9:30:15
Przyczyny niemożności unieważnienia małżeństwa po ustaniu
Nie można unieważnić małżeństwa po jego ustaniu. Czyli jak jest najpierw rozwód, to znaczy ze był ślub i koniec. Ma to znaczenie przy podziale spadku. No bo małżeństwo unieważnione wyklucza ... Zobacz wątek2012.8.9 9:28:10
Zadośćuczynienie za publiczne ubliżanie w tramwaju
Na pewno ta starsza pani, beknie solidnie, bo przecież w tamtym roku podniesiono wysokość kary grzywny za przeklinanie w miejscu publicznym. Pan zapewne będzie mógł powiedzieć że poniósł szkody ... Zobacz wątek2012.8.9 9:25:12
Dodatek aktywacyjny z urzędu pracy za znalezienie pracy
Hmmm... spoko opcja. Nie wie pan napewno ile wynosza te dodatki?? ... Zobacz wątek2012.8.9 9:23:23
Administrator poczty żąda PESEL i dowodu do zmiany hasła
Czy administrator poczty on-line, w zamian za zmianę hasła do konta pocztowego, może ode mnie żądać numeru PESEL i ksero dowodu osobistego? I jak też powinno to przebiegać? Powinien być do tego ... Zobacz wątek2012.8.9 1:5:9
OSK Driver zamknięty - brak dokumentu ukończenia kursu
Witam, mam problem. Mój Ośrodek Szkolenia Kierowców (OSK Driver w Lublinie) został zamknięty, a ja nie mogę uzyskać dokumentu o ukończeniu kursu. Z właścicielem nie można się skontaktować ... Zobacz wątek2012.8.8 13:21:43
Anulowanie zamówienia bez zwrotu pieniędzy ze sklepu internetowego
Witam,zakupiłem w sklepie internetowym produkt i dokonałem za niego zapłaty przelewem. Niestety okazało się, że produkt jest nie dostępny i sprzedający zaproponował anulowanie zamówienia i ... Zobacz wątek
2012.8.8 12:59:3
Nielegalne przekroczenie granicy w strefie Schengen
Witam, mam zdaje mi się proste pytanie. Czy w związku ze strefą Schengen, możliwe jest nielegalne przekroczenie granicy w obrebie państw członkowskich UE przez obywatele jednego z tych krajów? Np. ... Zobacz wątek2012.8.8 10:7:36
Czy molestowanie dzieci już się nie przedawnia?
Hej, mam pytanie czy już jest aktualna ta zmiana o której tyle mówiono że molestowanie dzieci nie będzie się przedawniać w czasie?... Zobacz wątek
2012.8.8 9:55:43
Rejestracja w urzędzie pracy a krótkoterminowa umowa zlecenie
Niestety tak. Jest to chore. Ale w takim kraju żyjemy. ... Zobacz wątek2012.8.8 9:45:43
Przewóz alkoholu w granicach państw UE - limity
1 litr mocniejszego alkoholu o mocy powyżej 80%. Albo 2 litrów alkoholu o mocy do 22 %, lub 4 litrów wina musującego i ostatnia opcja 16 litrów piwa. ... Zobacz wątek2012.8.8 9:37:52
Powody unieważnienia małżeństwa - śmierć i choroba psychiczna
Powodami unieważnienia mogą być:-brak wymaganego wieku małżonków,
-ubezwłasnowolnienie małżonka, ale nie gdy ubezwłasnowolnie zostało uchylone
-choroba psychiczna albo niedorozwój umysłowy ... Zobacz wątek
2012.8.8 9:24:8
Znaleziona biżuteria w ogródku - oddać czy zatrzymać?
Pomijając próbę paserstwa, przywłaszczenie mienia i nielegalny nim obrót... i to że ktoś to tam zakopał i może to obserwować... to szczerze radzę to oddać i mieć to z głowy. Wątpliwe żeby ... Zobacz wątek2012.8.8 9:16:56
Czym jest piramida finansowa - Amber Gold i OLT Express
Amber Gold wygląda jak piramida finasowa, ale narazie brak na to dowodów sądowych. Przede wszystkim to był lokatowy hazard, bo nie oszukujmy sie 15% zysku w skali roku i to ma być pewne i bez ryzyka? ... Zobacz wątek2012.8.8 9:13:5
Obowiązki właściciela kamienicy - wymiana okien i remonty
witam. mieszkam w kamienicy 16 lat od ok 6lat kamienica zostala sprzedana i jest 4 wlascicieli sa to stare kamienice i odkad tutaj mieszkam nigdzie nie bylo remontu okna tez nie byly wymieniane (mnie ... Zobacz wątek2012.8.7 19:40:34
Porzucenie remontu bez dokończenia - konsekwencje prawne
Witam, mam pytanie. Od 1,5 tygodnia wykonuje remont 3 pomieszczen (sufity, podlogi, sciany). Umowilem sie z wlascicielka na cene 6 tysiecy za calosc, teraz wymysla dodatkowe prace, i ciagle cos zmienia ... Zobacz wątek2012.8.7 19:14:58
Rejestracja jako bezrobotny przy zarobkach z pisania artykułów
Witam,Czy w przypadku kiedy zarejestruję się jako osoba bezrobotna w Urzędzie Pracy i będę starał się o staż to mogę wówczas za skromne wynagrodzenie pisać na jednej ze stron internetowych ... Zobacz wątek
2012.8.7 17:54:42
Upomnienie za abonament na błędne nazwisko - uchylenie
Poczta Polska wystawiła na mój adres upomnienie w sprawie zapłaty abonamentu za 5 lat wstecz wraz z odsetkami.Upomnienie to jest adresowane na błędne nazwisko,czy z tytułu ww.błędu mogę uchylić ... Zobacz wątek2012.8.7 14:28:47
Rezygnacja z opłacania ZUS - czy to możliwe?
[cytat]Mnie też to denerwuje, dżizas, przecież w wolnym kraju sam powinienem wybierać gdzie chce i czy wogóle chce być ubezpieczony,.
[/cytat]
A skąd przekonanie, że Polska to wolny kraj? ... Zobacz wątek
2012.8.7 11:3:37
Masz inne pytanie do prawnika?