Forum prawne (strona 380)
Praca w ciąży na 6 miesiącu - czy lekarz może odmówić zdolności do pracy
Chodzi o pracę dla osoby w6 miesiacu ciązy.Praca to praca przy kopmuterze którą pracodawca zgodził się potraktować jako zdalną czyli wykonywaną z domu. Ogólnie pracodawca nie widzi problemów ... Zobacz wątek
2012.8.10 9:45:56
Tłumaczenie dokumentów przyszło zwykłym listem zamiast za pobraniem
Witam, problem wygląda następująco. Niedawno kupiłem motor, lecz przy zakupie dogadałam się z osobą sprzedającą iż prześle mi tłumaczenia dokumentów za pobraniem które odbiorę. Jednak tłumaczenie ... Zobacz wątek2012.8.10 9:35:13
Deregulacja zawodu taksówkarza w dużych miastach
Tak jest. Chcesz być taksówkarzem w Wawie, Krakowie, Poznaniu i innych miastach wojewódzkich. To zdaj egzamin. Kropka. ... Zobacz wątek2012.8.10 9:24:2
Płatny urlop na szczepienie dzieci - zmiany w prawie pracy
Pracodawcy się mocno temu sprzeciwiają, słyszałem że nie tylko oni bo się nawey chyba jakiś związkowiec o tym niezbyt pozytywnie wypowiadał. ... Zobacz wątek2012.8.10 9:23:19
Rozliczenie podatku od aplikacji mobilnych sprzedawanych w USA - formularz W8BEN
WitamChciałbym się dowiedzięc jak wygląda sprawa z rozliczeniem podatku od dochodu uzyskanego w następujący sposób :
Tworzę i udostępniam swoje aplikacje na urządzenia mobilne za pomocą ... Zobacz wątek
2012.8.9 23:43:32
Ucieczka z miejsca stłuczki na parkingu
Witam SerdecznieChcialem podzielić się z innymi pewną historią któras mi się przydażyła,otórz pewnego dnia gdy jechałem do pracy pewna kobieta wymusiła mi pierszeństwo w skutek czego udeżyła ... Zobacz wątek
2012.8.9 13:50:43
Zajęcie komornicze - czy różnica w spłacie przechodzi na kolejne długi
mam kilka wierzytelności ściąganych przez komornika ostatnia jest włacana na rzecz ZUS i do jej zakończenia zostało mi 1.590 PLN , a w tym miesiącu ściągnięto 1.390 PLN , czy wynikła różnica ... Zobacz wątek2012.8.9 13:30:22
Pola ponad 2ha - czy obowiązek przejścia do KRUS?
WitamMoje zapytanie dotyczy konieczności płacenia składki KRUS od gruntów, które mąż ostatnio dostał od teściów. Jestem zarejestrowana w PUP, ale z uwagi że tego pola jest ponad 2ha przeliczeniowego ... Zobacz wątek
2012.8.9 13:26:16
Zwolnienie z pracy podczas długiego zwolnienia lekarskiego
witam mam pytanie odnsie mojej umowy o prace a chorobowymotóż od 02.Czerwiec do chwili obecnej tj 09.sierpień jestem na ciągłym zwolnieniu lekarskim,firma w której pracowalem dawała mi umowe ... Zobacz wątek
2012.8.9 12:57:58
Zatrzymanie prawa jazdy po wynikach badań - czy można uniknąć odebrania
Mojemu synowi zatrzymano prawo jazdy z podejrzeniem jazdy pod wpływem środka odurzającego. Po miesiącu oddano je, bo nie było wynioków badania. Teraz wyniki przyszły- minęło znowu 2 miesiące ... Zobacz wątek2012.8.9 11:5:19
Wydanie rzeczy lub spłata wartości - błąd w pozwie sądowym
pomoże ktoś ? ... Zobacz wątek2012.8.9 10:35:26
Nowelizacja prawa prasowego - sprostowania vs odpowiedzi
Nie. możliwość odpowiedzi została wykluczona, musi wystarczyć sprostowanie. ... Zobacz wątek2012.8.9 9:30:15
Przyczyny niemożności unieważnienia małżeństwa po ustaniu
Nie można unieważnić małżeństwa po jego ustaniu. Czyli jak jest najpierw rozwód, to znaczy ze był ślub i koniec. Ma to znaczenie przy podziale spadku. No bo małżeństwo unieważnione wyklucza ... Zobacz wątek2012.8.9 9:28:10
Zadośćuczynienie za publiczne ubliżanie w tramwaju
Na pewno ta starsza pani, beknie solidnie, bo przecież w tamtym roku podniesiono wysokość kary grzywny za przeklinanie w miejscu publicznym. Pan zapewne będzie mógł powiedzieć że poniósł szkody ... Zobacz wątek2012.8.9 9:25:12
Dodatek aktywacyjny z urzędu pracy za znalezienie pracy
Hmmm... spoko opcja. Nie wie pan napewno ile wynosza te dodatki?? ... Zobacz wątek2012.8.9 9:23:23
Administrator poczty żąda PESEL i dowodu do zmiany hasła
Czy administrator poczty on-line, w zamian za zmianę hasła do konta pocztowego, może ode mnie żądać numeru PESEL i ksero dowodu osobistego? I jak też powinno to przebiegać? Powinien być do tego ... Zobacz wątek2012.8.9 1:5:9
OSK Driver zamknięty - brak dokumentu ukończenia kursu
Witam, mam problem. Mój Ośrodek Szkolenia Kierowców (OSK Driver w Lublinie) został zamknięty, a ja nie mogę uzyskać dokumentu o ukończeniu kursu. Z właścicielem nie można się skontaktować ... Zobacz wątek2012.8.8 13:21:43
Anulowanie zamówienia bez zwrotu pieniędzy ze sklepu internetowego
Witam,zakupiłem w sklepie internetowym produkt i dokonałem za niego zapłaty przelewem. Niestety okazało się, że produkt jest nie dostępny i sprzedający zaproponował anulowanie zamówienia i ... Zobacz wątek
2012.8.8 12:59:3
Nielegalne przekroczenie granicy w strefie Schengen
Witam, mam zdaje mi się proste pytanie. Czy w związku ze strefą Schengen, możliwe jest nielegalne przekroczenie granicy w obrebie państw członkowskich UE przez obywatele jednego z tych krajów? Np. ... Zobacz wątek2012.8.8 10:7:36
Czy molestowanie dzieci już się nie przedawnia?
Hej, mam pytanie czy już jest aktualna ta zmiana o której tyle mówiono że molestowanie dzieci nie będzie się przedawniać w czasie?... Zobacz wątek
2012.8.8 9:55:43
Rejestracja w urzędzie pracy a krótkoterminowa umowa zlecenie
Niestety tak. Jest to chore. Ale w takim kraju żyjemy. ... Zobacz wątek2012.8.8 9:45:43
Przewóz alkoholu w granicach państw UE - limity
1 litr mocniejszego alkoholu o mocy powyżej 80%. Albo 2 litrów alkoholu o mocy do 22 %, lub 4 litrów wina musującego i ostatnia opcja 16 litrów piwa. ... Zobacz wątek2012.8.8 9:37:52
Powody unieważnienia małżeństwa - śmierć i choroba psychiczna
Powodami unieważnienia mogą być:-brak wymaganego wieku małżonków,
-ubezwłasnowolnienie małżonka, ale nie gdy ubezwłasnowolnie zostało uchylone
-choroba psychiczna albo niedorozwój umysłowy ... Zobacz wątek
2012.8.8 9:24:8
Znaleziona biżuteria w ogródku - oddać czy zatrzymać?
Pomijając próbę paserstwa, przywłaszczenie mienia i nielegalny nim obrót... i to że ktoś to tam zakopał i może to obserwować... to szczerze radzę to oddać i mieć to z głowy. Wątpliwe żeby ... Zobacz wątek2012.8.8 9:16:56
Czym jest piramida finansowa - Amber Gold i OLT Express
Amber Gold wygląda jak piramida finasowa, ale narazie brak na to dowodów sądowych. Przede wszystkim to był lokatowy hazard, bo nie oszukujmy sie 15% zysku w skali roku i to ma być pewne i bez ryzyka? ... Zobacz wątek2012.8.8 9:13:5
Obowiązki właściciela kamienicy - wymiana okien i remonty
witam. mieszkam w kamienicy 16 lat od ok 6lat kamienica zostala sprzedana i jest 4 wlascicieli sa to stare kamienice i odkad tutaj mieszkam nigdzie nie bylo remontu okna tez nie byly wymieniane (mnie ... Zobacz wątek2012.8.7 19:40:34
Porzucenie remontu bez dokończenia - konsekwencje prawne
Witam, mam pytanie. Od 1,5 tygodnia wykonuje remont 3 pomieszczen (sufity, podlogi, sciany). Umowilem sie z wlascicielka na cene 6 tysiecy za calosc, teraz wymysla dodatkowe prace, i ciagle cos zmienia ... Zobacz wątek2012.8.7 19:14:58
Rejestracja jako bezrobotny przy zarobkach z pisania artykułów
Witam,Czy w przypadku kiedy zarejestruję się jako osoba bezrobotna w Urzędzie Pracy i będę starał się o staż to mogę wówczas za skromne wynagrodzenie pisać na jednej ze stron internetowych ... Zobacz wątek
2012.8.7 17:54:42
Upomnienie za abonament na błędne nazwisko - uchylenie
Poczta Polska wystawiła na mój adres upomnienie w sprawie zapłaty abonamentu za 5 lat wstecz wraz z odsetkami.Upomnienie to jest adresowane na błędne nazwisko,czy z tytułu ww.błędu mogę uchylić ... Zobacz wątek2012.8.7 14:28:47
Rezygnacja z opłacania ZUS - czy to możliwe?
[cytat]Mnie też to denerwuje, dżizas, przecież w wolnym kraju sam powinienem wybierać gdzie chce i czy wogóle chce być ubezpieczony,.
[/cytat]
A skąd przekonanie, że Polska to wolny kraj? ... Zobacz wątek
2012.8.7 11:3:37
Odszkodowanie za uszkodzenie silnika lewym paliwem
Witamjeżeli tankowąłem paliwo na stacji benzynowej gdzie lano lewe paliwo i olej napędowy, to mogę się domagać odszkodowania od właściciela stacji za uszkodzenia pojazdu? Akurat nie dawno mi ... Zobacz wątek
2012.8.7 10:6:21
Podatek VAT w odszkodowaniach ubezpieczeniowych
Ubezpieczyciel nie może sotsować takich sztuczek, są to praktyki niedozwolone.Tak wiec VAT powinien być zwracany. Jest w pańskiej sprawie inaczej? Radze pogadać z UOKiK. ... Zobacz wątek
2012.8.7 9:42:56
Powrót do panieńskiego nazwiska po rozwodzie
Tylko z wyjątkowych względów można zostać przy starym nazwisku tak naprawdę.Tak więc nazwisko męża, była żona traci automatycznie z orzeczeniem rozwodowym. ... Zobacz wątek
2012.8.7 9:42:7
Jak odzyskać pieniądze od dłużnika który unika kontaktu
Najpewniej? Sprzedać dług do Kruka albo Prowidenta.Inna opcja sprawa na policje jako przywłaszczenie mienia, a potem do sądu.
Kolejna opcja wezwanie do przed sądowej zapłaty.
Opcja czwarta ... Zobacz wątek
2012.8.7 9:41:15
Kto z rodziny może ubiegać się o zachowek?
Nie. Wystarczy że jest pani ustawowo przewidziana do dziedziczenia ale testament panią pominął. Wówczas osoby dziedziczące w testamencie muszą pani wypłacić zachowek. ... Zobacz wątek2012.8.7 9:37:32
Czy babcia może przekazać 1% na tę samą organizację?
Nie, nie mają takiej możliwości, chociaż ZUS wyraził an to zgodę i chęć. ... Zobacz wątek2012.8.7 9:31:27
Zgoda na publikację zdjęć z imprezy - czy potrzebna od wszystkich?
Z FB jest tak iż jak udostepnia pan zdjecia tylko swoim znajomym to nie ma problemu. Ale jezeli udostepnia pan je tez znajomym znajomych lub wszystkim to wówczas musiałby pan usunac te zdjecia. Ponad ... Zobacz wątek2012.8.7 9:28:17
Kupno działającej firmy usługowej od spółki cywilnej
Witam serdecznie, jeżeli jest możliwość to będę bardzo wdzięczny za pomoc. Mianowicie, myślę o kupnie działającej firmy usługowej. Właścicielem jest spółka cywilna. Sposób w jaki chce ... Zobacz wątek2012.8.6 20:52:34
Zajęcie rzeczy przez komornika w mieszkaniu nabytym na podstawie umowy przedwstępnej
hej mam identyczny problem tez dostałem takie pismo.skieruje je odwołujac sie ze ta osoba tu nie miszka. ... Zobacz wątek2012.8.6 19:53:49
Alimenty na dziecko bez ślubu dla nieletnich rodziców
Tak, możesz, warunkiem jest uznanie dziecka przez ojca, co jest zapisane w zupełnym akcie urodzenia dziecka. Jeśli w akcie urodzenia partner nie figuruje jako ojciec, musisz wystąpić o ustalenie ojcostwa, ... Zobacz wątek2012.8.6 19:37:28
Allegro - brak wysyłki towaru i oskarżenie o oszustwo
Witam serdecznie,sprzedałem na allegro pewną rzecz, której cena początkowa była 1500 zł ale dogadałem się z kupującym na 1300 zł + 50 zł przesyłka. Pieniążki otrzymałem na swoje konto ... Zobacz wątek
2012.8.6 18:58:31
Gmina jako wieczysty użytkownik może przekształcić prawo własności
Gmina jest wieczystym użytkownikiem nieruchomości , która jest własnością Skarbu Państwa. Nieruchomość użytkowana jest na cele publicznej infrastruktury komunikacyjnej i wykorzystywana jest jako ... Zobacz wątek2012.8.6 15:23:18
Zrzeczenie się polskiego obywatelstwa mieszkając w Irlandii
Zrzeczenie się obywatelstwa. Mieszkam od 5 lat w Irlandii oraz posiadam irlandzkie obywatelstwo. Do kogo powinnam skierować wniosek o zrzeczenie się polskiego obywatelstwa? ... Zobacz wątek2012.8.6 14:38:19
Długi ojca po śmierci - czy przechodzą na dzieci?
[cytat]Jestem pełnoletni. Ojciec odszedl z domu, gdy miałem 14 lat. Gdy miałem lat 19 odbyła się sprawa rozwodowa rodziców. Ojciec miał zasądzone alimenty na moją siostrę (ma obecnie 18 lat). ... Zobacz wątek
2012.8.6 14:9:55
Zakaz opuszczania kraju nie zdjęty - koszty za bilety
Witam, mam trudną sytuacje poniewaz nie znam sie za dobrze na prawie i co wiecej nie stac mnie tymczasowo na prawnika. Prosze o pomoc, 2 lata temu mialem zakaz opuszczania kraju. Sprawa jednak juz dawno ... Zobacz wątek2012.8.6 12:51:48
Prowadzenie działalności w Irlandii mieszkając w Polsce
Bardzo proszę o opinie. Mam swoją działalność gospodarczą w IR. Teraz zastanawiam się nad powrotem do Polski, jednak nie chciałbym nic zmieniać poza miejscem zamieszczania. Tzn. dalej prowadzić ... Zobacz wątek2012.8.6 11:6:16
Opieka naprzemienna nad córką po rozwodzie
Witam, obecnie jestem w separacji. Sprawa rozowdowa powinna się rozpocząć pod koniec tego roku. Nie widzę problemów z podziałem majątku, jedynie w opiece nad córką. Prawnik radzi opiekę naprzemienną, ... Zobacz wątek2012.8.6 11:1:9
Posiadanie pałki teleskopowej przez ochroniarza
Witam, czy w świetla obecnie obowiązującego prawa, jest możliwe posiadania, zaznaczam że posiadanie nie używanie, pałki teleskopowej z miękka końcówką jest legalne? Powiedzmy że pracuję jako ... Zobacz wątek2012.8.6 10:55:11
Znalezione rzeczy na plaży - obowiązki i znalezne
Witam. pracuje w te wakacje, na barze na plaży. Dużo osób wokół baru na leżakach stolikach i przy barze zostawia różne rzeczy. Telefony, komórki portfele, mp-play\'ery i morze innych gadżetów ... Zobacz wątek2012.8.6 10:21:40
Emerytura pomostowa za pracę przy wymianie dachów azbestowych
Prawnicy chyba sami nie wiedzą :PForum prawne, prosimy o opinie! ... Zobacz wątek
2012.8.6 9:46:39
Masz inne pytanie do prawnika?