Forum prawne (strona 382)

Kamera sąsiada skierowana na klatkę schodową - czy legalna?

Mam pytanie czy mój sąsiad ma prawo zamontować sobie kamerę na drzwiami do swojego mieszkania? Kamera jest dla jego bezpieczeństwa jak on sam twierdzi, nie wiem tylko co mu ma zagrażać jak ten stary ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.8.2 10:9:49

Emerytura pomostowa za pracę w różnych miejscach

Witam mam pytanie, dotyczy brata mojego ojca.
Człowiek ten pracował w bardzo dziwnych miejscach. Kopalnia, wyrąb lasu, spławianie drewna, prace fizyczne i remontowe, nawet przez bardzo krótki czas, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.8.2 9:34:16

Rozrośnięty drzewostan blokuje słońce - jak zmusić spółdzielnię?

Zgłosić do urzędu miasta że jest zagrożenie życia i zdrowia.
Skoro spółdzielnia sama z siebie nie reaguje to miasto ją pogoni, a jak nie to zawiadomienie na policję o spowodowaniu zagrożenia ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2012.8.2 9:24:19

Czy sprzedawca musi rozmieniać pieniądze na resztę?

Najlepiej zapytać pana czy za usługę przewozu osoby dostaniecie państwo paragon?
Jak nie to dlaczego paragonu brak, a być powinien. Zaraz Pan dorożkarz znajdzie 5 zełek, uwierzcie na słowo. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2012.8.2 9:22:3

Matka nie płaci ojcu po wyroku o podziale majątku

Dzien dobry
prosze o porade

19 lipca uprawomocnil sie wyrok sadu o podzial majatku moich rodzicow.
wedlug ich ugody matka ma zaplaci ojcu w ciagu 30 dni od uprawomocnienia sie wyroku pieniadze za ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.8.1 21:27:52

Impreza nieletnich - czy mama zostanie wezwana na komendę?

Raczej powinnaś być spokojna w takiej sytuacji. Żadnego wezwania nie będzie. Ale mógł ktoś na dole oberwać tą butelką w głowę, wtedy byłoby gorzej... ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2012.8.1 19:55:8

Zarzuty dla pijanego kierowcy ciągnika już karanego

jakie zarzuty moze otrzymac pijany kierowca ciagnika?? jakie zarzuty moze otrzymac pijany kierowca ciagnika ktory prawie spowodowal wypadek i ktory jest juz karany??? w jakim czasie trzeba sie zglosic ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.8.1 19:35:55

Aresztowanie za granicą - ekstradycja do Polski

moj chlopak zostal aresztowany za granica w wielkiej brytani. jest poszukiwany w polsce. ma wczesniejszy wyrok za handel narkotykami w zawieszeniu. teraz byl poszukiwany rowniez za handel narkotykami. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.8.1 19:23:28

Znęcanie się matki nad 16-letnią córką - gdzie zgłosić?

Witam,
mam bardzo nie typowy problem z moją siostrzenicą-chrześniaczką. Dziewczyna ma 16 lat jest wyganiana z domu przez matkę, jest głodzona bo w domu nie zawsze jest jedzenie, znęca się także ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2012.8.1 18:11:53

Świadczenia zdrowotne i finansowe do czasu komisji rentalnej

Witam mam pytanie obecnie jestem na rencie policyjnej od 6 lat termin badania okresowego wyznaczyli mi w tym roku bo mam co dwa lata na 20 listopada, a zawsze miałem w lipcu,ważność legitymacji mam ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.8.1 15:18:55

Składki ZUS podczas urlopu macierzyńskiego przy działalności gospodarczej

Hmmm... polece panu, serwis e-prawnik.pl. Korzystałem sam i to jedyna poznana przeze mnie, kancelaria, chociaż udzielają jedynie porad online. Tak czy inaczej, https://e-prawnik.pl/zamow-opinie/ porady ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2012.8.1 10:49:59

Zerwanie umowy o dzieło dzień po podpisaniu

Witam,
wczoraj tj.: 31,08,12 podpisałem umowę o dzieło. Po powrocie do domu zacząłem przeszukiwać internet, w krs znalazłem informacje że firma z którą podpisałem umowę jest nowo powstałą ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.8.1 10:39:1

2012.8.1 10:16:8

2012.8.1 9:36:43

Zgłoszenie nielegalnego śmietnika przy rzece - która służba?

Do wszystkich służb, no może na straż pożarną na końcu po wcześniejszej konsultacji z gminą. Radzę też sprawdzić jakie materiały budowlane zostały wyrzucone (azbest-eternit), i kto ostatnio ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2012.8.1 9:36:12

Właściciel OLT Express skazany wcześniej za piramidę finansową

Czy ten pan został juz zatrzymany przez organy ścigania pod jakimkolwiek zarzutem? ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2012.8.1 9:33:46

2012.8.1 9:33:6

Projekt domu - czy musi go zrobić ktoś z uprawnieniami?

Nie wiem czy zaufał bym osobie bez uprawnień w takiej kwestii. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2012.8.1 9:31:55

2012.8.1 9:31:27

Odpowiedzialność za ciążę na kolonii - kto płaci alimenty?

Po OC poleci i tyle. Swoją drogą nie wiem czy w dzisiejszych czasach bym się zgodzil brać odpowiedzialność za te bandę gnojków. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2012.8.1 9:30:49

Przejście na wcześniejszą emeryturę - kto może korzystać ze starych przepisów?

Z starych przepisów mogą skorzystać kobiety urodzone po 31 grudnia 1948 roku, ale jedynie pod warunkiem, że spełniły dotychczasowe wymagania do 31 grudnia 2008 roku. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2012.8.1 9:29:1

Emerytura pomostowa - zasady i wysokość świadczenia

Czyli wcześniejsza emerytura za prace w ciężkich warunkach. Jakie są te cięzkie warunki względem danego osobnika? Ano takie : urodził się po dniu 31 grudnia 1948 r., rzepracował w szczególnych ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2012.8.1 9:25:1

Emerytura za hipotekę na rzecz banku - czy to wykorzystywanie starszych?

To co jest proponowane(umowę przed podpisaniem) należy wziąć i udać się z nią do prawnika w celu jej weryfikacji. Od umowy zależy co się stanie z mieszkaniem, w takiej sytuacji. Wydaje mi sie ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2012.8.1 9:21:12

Sprzedaż konta w League of Legends - czy policja może pomóc po oszustwie?

Kupilem je poprzez gadu gadu cala rozmowe mam w archiwum a konto dostalem po wyslaniu smsa na podany przez wlasciciela numer ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2012.7.31 14:19:46

Rozwód i sprawa karna przeciwko agresywnemu mężowi

Chcę założyć sprawę rozwodową a także sprawę karną przeciwko mojemu mężowi lecz boję się co się stanie z moimi dziećmi Witam mam poważny problem nie wiem co robić chce się rozwieść ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.7.31 13:26:15

Procedura darowizn i sprzedaży samochodu dla zniżek OC

Witam,

nie wiem czy w odpowiednim dziale zamiesciłem temat, wiec prosze o wyrozumiałosć. Sprawa wyglada nastepujaco:

w sierpniu 2011r. brat wystawił mi fakture na samochód ktory był "wciagniety ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.7.31 13:15:36

Złożenie sprawy do sądu o nieopłaconą umowę zlecenia

Witam serdecznie,

Z końcem września 2011 skończyłam pracować u poprzedniego pracodawcy. Miał zaległości w wypłatach, ale regulował je w miarę chęci i możliwości. Została nam "ostatnia ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.7.31 13:12:34

Złożenie sprawy do sądu o nieopłaconą umowę zlecenia

Witam serdecznie,

Z końcem września 2011 skończyłam pracować u poprzedniego pracodawcy. Miał zaległości w wypłatach, ale regulował je w miarę chęci i możliwości. Została nam "ostatnia ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.7.31 13:12:34

Legalne używanie nazw BMW X6 w domenach komercyjnych

Ostatnio natrafiłem na dwie strony, które w nazwach zawierają markę oraz konkretny model samochodu. Dodam, że obie strony mają charakter komercyjny.

Pierwsza świadczy usługi
http://slub-bmwx6.pl/

Druga ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.7.31 12:50:49

Rezygnacja z ubezpieczyciela i nowa polisa bez kar

Chce zrezygnować z ubezpieczyciela i zrobić nową polisę u innego. Chodzi o samochód kupiony z polisa wazne jeszcze przez 6 miesiecy. Jak to zrobic zeby wypoewiedziec umowe bez zadnych kar? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.7.31 10:49:27

Podatek od wynajmu lokalu użytkowego 22 m2

Witam! Chciałbym zacząć wynajmować lokal użytkowy o powierzchni 22 m2. Ile powinnienem w takim razie zapłącić podatku za wynajem takiego pomieszczenia ? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.7.31 10:46:3

Uzyskanie podpisu elektronicznego - procedura i koszty

Na przyszły rok chciałbym już wiedzieć w jaki sposób można uzyskać podpis elektroniczny oraz na czym on polega i czy to coś kosztuje? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.7.31 10:44:55

Dobudowa piętra - pozwolenie czy zgłoszenie, układ pokoi

Chcę dobudować piętro w domu gdzie mieszkam, dom jest już moją własnością.
Czy prawo mówi o takich rzeczach jak to czy góra musi mieć ten sam układ pokoi co dół? Albo czy nie ma problemów ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.7.31 10:40:20

Odpowiedzialność karna za rozsyłanie spamu e-mailowego

Hmm czyli najlepiej mając firmę, zlecić spamowanie osobie prywatnej. Prywatnej nie ukarzą nas też nie, a spam nadal będzie płynął. ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2012.7.31 9:58:9

2012.7.31 9:54:10

Piłka zbiła okno i zalała sprzęt AGD - roszczenia wobec rodziców dzieci

Niech pan da przedsądowe wezwanie do zapłaty. Ewentualnie sprawę na policje zgłosi. Dzieciom nic nie bedzie, a rodzice będą musieli zapłacić. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2012.7.31 9:53:44

Zmiany warunków uzyskania pozwolenia na broń - kiedy wejdą?

Zgadza się, to policja a nie ustawa decyduje kto dostanie broń.
Dlatego tutaj potrzeba zmiany. Ale na pewno nie zmiany na łatwiejszy dostęp. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2012.7.31 9:53:0

Myśliwy a broń krótka - czy może posiadać oprócz długiej?

Tak, jest to dziwne ale jest taka możliwość.
To przez to że ustalono że można mieć broń o odpowiedniej mocy. Tak więc dano myśliwym możliwość posiadania broni krótkiej. W ustawie radze zajrzeć ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2012.7.31 9:51:14

2012.7.31 9:46:44

Gdzie nie może być prowadzona reklama tytoniu?

Zabrania się reklamowania i promocji wyrobów tytoniowych, rekwizytów tytoniowych i produktów imitujących wyroby lub rekwizyty tytoniowe oraz symboli związanych z używaniem tytoniu. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2012.7.31 9:43:8

Reklama alkoholu w prawie polskim - czy jest dozwolona?

Art. 131 ustawy z dnia 26 października 1982 r. o wychowaniu w trzeźwości przeciwdziałaniu alkoholizmowi, reguluje te kwestie., ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2012.7.31 9:41:51

Wycofanie alimentów po dogadaniu się z ojcem - jak napisać pismo do sądu?

Witam. Sprawę sądową oraz komornika dot. alimentów zakładała jeszcze moja mama, zanim byłam pełnoletnia. Obecnie dogadałam się z ojcem, że zapłaci mi podaną przeze mnie kwotę w gotówce w ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2012.7.31 1:12:24

Przesłuchanie nieletniego za posiadanie marihuany

Witam
Mam 15 lat (ur. 10.09.1996), w zeszły poniedziałek podczas "rutynowej kontroli" na ulicy policja znalazła u mnie ok. 2g marihuany na własny użytek. Przesłuchanie mam po jutrze (02.08.12). ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.7.30 21:47:34

Problemy z właścicielką kamienicy pracującą w domu publicznym

Witam (-: Od 4 lat mieszkam na wsi w kamienicy w której mieszka 5 rodzin z czego jedno mieszkanie zajmuje właścicielka,drógie jej siostra. Obie panie piją,przyjmują panów za pieniądze lub za piwo ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.7.30 15:54:57

Gałęzie drzew sąsiada nad moją działką - kto ma je przyciąć?

A co z roślinkami, które wystają za ogrodzenie po stronie drogi, tym samym ograniczając widoczność przy jeździe autem np. skręcie. Mam taką sytuację na wsi, jest dość niemiły skręt i stromy, ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2012.7.30 14:40:22

Spadła gałąź z drzewa sąsiada i uszkodziła altankę - roszczenia odszkodowawcze

Sytuacja jest następująca:
podczas silnego wiatru gałąź z drzewa sąsiada, rosnącego przy granicy działki (potężne stare świerki), spadła i uszkodziła altankę. Gałąź była złamana już ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.7.30 13:56:15

Powrót do zawodu technik elektroradiologii po przerwie - wymagane kursy

Policealne studium ukończyłam 1996 ,posiadam dyplom technik elektroradiologii.Po szkole odbyłam staż i pracowałam 4,5 lata.Od 2002 do dziś nie pracuję w swoim zawodzie.Chcę wrócić do zawodu.Przeglądając ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.7.30 13:50:40

Okres wypowiedzenia umowy agencyjnej - skutek na koniec miesiąca

Proszę o informację kiedy zaczyna się okres wypowiedzenia umowy agencyjnej o pracę.
Zapis w umowie:
1. Umowa niniejsza zostaje zawarta na czas określony 12 miesięcy.
2. Każda ze stron może rozwiązać ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.7.30 13:15:49

Formularz E-121 dla dziadka - utrata uprawnień zdrowotnych w Polsce

Witam wszystkich.

Zwracam sie z goraca prosba, chcemy zabrac dziadka zagranice i skladamy wniosek o wydanie formularza E 121.

Mam dwa pytania i ogromnie prosze o pomoc.

1. W w/w wniosku nalezy ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2012.7.30 9:35:10

Interpretacja kary umownej od dewelopera za zwłokę w przekazaniu lokalu

Witam,

proszę o pomoc w zakresie zapisu umowy przedwstępnej z deweloperem; cytuję zapis 1 z paragrafów:
"W przypadku niedotrzymania terminu przekazania do użytkowania lokalu, Deweloper zobowiązany ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.7.29 12:34:27

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika