Forum prawne (strona 381)
Postrzelenie z broni pneumatycznej ASG - wykroczenie czy przestępstwo?
Wykroczenie pewnie to będzie, ale na bank może się pan spodziewać roszczenia od osoby do której pan strzelił. ... Zobacz wątek2012.8.6 9:41:41
2012.8.6 9:39:45
Wandalizm jako wykroczenie czy przestępstwo?
To zdecydowanie wykroczenie, nie może zmienić się w przestępstwo.Chociaż np. rysowanie swastyk na ścianach albo zamolowywanie żydowskich nagrobków.
Ale to jest związane już z szerzeniem nienawiści ... Zobacz wątek
2012.8.6 9:36:59
Kiedy SKOKi zostaną objęte gwarancją jak banki?
Zdaje się zę to już obowiązuje. ... Zobacz wątek2012.8.6 9:32:40
Dopłata do wczasów dla pracowników - zasady
O dopłacie do wakacji decyduje ostatecznie przyjęty w danej firmie regulamin zakładowego funduszu świadczeń socjalnych (ZFŚS). Sprawdź jak wygląda to w twojej firmie. ... Zobacz wątek2012.8.6 9:25:32
Pośrednictwo pracy dla obywateli Europy Wschodniej
Witam,chciałbym założyć pośrednictwo pracy na terytorium RP, które głównie polegałoby na pośrednictwie w zatrudnianiu obywateli Europy wschodniej (Ukraińców, Białorusinów) na terytorium ... Zobacz wątek
2012.8.5 21:59:23
Wyjazd 14-latka pod namiot z pełnoletnim opiekunem
jeżeli nie jest to wyjazd zagraniczny, nie będzie żadnych problemów, nawet przy tak młodym wieku. Dla pewności możesz poprosić momę o sporządzenie pisemnej zgody na wyjazd, w której zawarte ... Zobacz wątek2012.8.4 13:3:40
Umowa darowizny warunkowej jako dowód zasiedzenia
Czy umowa darowizny warunkowej nieruchomości może byc dokumentem w Sądzie i datą od kiedy użytkuję nieruchomość, jeżeli na działce mieszkali jeszcze dziadkowie i do chwili śmierci 1998r płacili ... Zobacz wątek2012.8.4 0:9:20
Czy wystarczy magister prawa bez aplikacji do reprezentowania w sądzie?
BONIFACY to jest "pikuś" ponieważ ta osoba ma ukończone studia prawnicze.Moim zdaniem aplikacja o niczym nie świadczy.Jest większy problem! otwieranie zawodów.Oznacza to,że stolarz może wykonywać ... Zobacz wątek
2012.8.3 18:44:24
Praca na czarno przez 5 miesięcy - jak odzyskać wynagrodzenie?
Jestem w dokładnie takiej samej sytuacji. Przez ostatnie 2 lata pracowałem w 4 firmach prywatnych i nie wypłacono mi łącznie11.980,-. NIE DO ODZYSKANIA, ponieważ nikt nie chce świadczyć przeciwko ... Zobacz wątek
2012.8.3 18:10:7
Czynsz spółdzielni w umowie najmu - kto płaci?
Po pierwsze to umowy najmu nie muszą być zawierane w formie pisemnej. Robi się to tylko w celach dowodowych. W urzędzie skarbowym mają prawo żądać przedstawienia umowy zawartej na wynajęcie lokalu ... Zobacz wątek2012.8.3 15:59:8
Malowanie ściany po zakończeniu najmu - wszystkie czy jedna?
W umowie w zasadzie nie muszą być zapisane postanowienia, które reguluje ustawa, bo w razie wątpliwości to własnie przepisy w niej zawarte stanowią podstawę rozstrzygnięcia. Lokator zobowiązany ... Zobacz wątek2012.8.3 15:42:30
Rekompensata za wykup lokatorskiego mieszkania ze spółdzielni
Zapytanie w sprawie rekompensaty za wykup lokatorskiego mieszkania w prawo własności.Obecnie moje mieszkanie ma tytuł prawny do zajmowanego lokalu, spółdzielcze prawo do lokalu własnościowe.
Moja ... Zobacz wątek
2012.8.3 14:5:18
Odzyskanie VAT zapłaconego w Holandii za samochody
Witam.
Potrzebuje bardzo waszej porady.
odnośnie tematu.
Ja jako komis samochodowy zakupiłem samochodu w holandii w cenie brutto ( czyli mam na fakturze cenę netto plus podatek i na ... Zobacz wątek
2012.8.3 10:13:41
Zarobki nieletnich przez internet - podatki i formalności
ad. 3 -> prawo zezwala na podpisanie umowy o pracę z małoletnim (małoletni to w świetle przepisów kodeksu pracy osoba między 16-18 rokiem życia). Ale de facto umowa o dzieło nie jest taką ... Zobacz wątek2012.8.3 9:0:37
Obciążenie kosztami remontu mieszkania po najmie
Witam,Sprawa wygląda tak, że przez rok wynajmowaliśmy mieszkanie. Na początku została spisana standardowa umowa najmu z właścicielką. Wszystko było ok do momentu oddania mieszkania.
Po ... Zobacz wątek
2012.8.3 8:47:41
Współwłasność samochodu po śmierci wujka - czy potrzebny sąd?
Witam!Sprawa wyglada następująco : szwagier wraz z wujem posiadaja samochód, wujek umiera (jego zona nie zyje, posiada 1 corke) a jest wspolwlascicielem auta. Szwagier w ramach splaty pozyczki udzielonej ... Zobacz wątek
2012.8.2 22:47:0
Wykup mieszkania przez matkę - czy córce coś się należy?
Witam SerdecznieMam nie mały problem i bardzo proszę o pomoc.
Moja mama z tatą dostali mieszkanie z ZGM-Zakład gospodarki komunalnej przeprowadziliśmy się ja brat mama i tata do nowego mieszkania ... Zobacz wątek
2012.8.2 22:7:5
Dodatkowa opłata spółdzielni za zarządzanie po wyroku
Witam.Posiadam spółdzielcze własnościowe prawo do lokalu. Od grudnia 2011 roku nieruchomością zarządza wspólnota (firma zarządzająca, nie spółdzielnia). Spółdzielnia przysłała mi pismo ... Zobacz wątek
2012.8.2 21:21:7
Zwolnienie za urlop w Niemczech bez umowy o pracę
Witam. Otóż 25 kwietnia br. przyjolem sie do pracy do firmy budowlanej w Warszawie. Odrazu wyslali mnie do niemiec na budowe. Umowy nie dostalem bo szefowa powiedziala ze jak przyjade za dwa miesiące ... Zobacz wątek2012.8.2 18:38:3
Zwolnienie z pracy w Niemczech bez wypowiedzenia
Co moge zrobic jesli zostalem zwolniony z pracy bezpoctawnie. Witam. Otóż 25 kwietnia br.przyjąłem sie do pracy do firmy budowlanej w warszawie. Od razu wyslali mnie do niemiec na budowe. Umowy nie ... Zobacz wątek2012.8.2 18:16:46
Czy trzeba się zameldować na wynajmowanym mieszkaniu dla studentów?
witam, mam taki problem i nie bardzo wiem jak to rozwiązać. Otóz postanowiłam sprzedac mieszkanie własnosciowe ponieważ zawsze marzyłam o zamieszkaniu w wiekszym miescie. W obecnym mieszkaniu jestem ... Zobacz wątek2012.8.2 17:23:3
Pozew o rozwód z winy - przywrócenie posiadania mieszkania
Witam, Ciężko mi odpowiedzieć na Pana pytania gdyż niewiele podał Pan szczegółów. Nie wiem jakie prawa ma Pan do mieszkania więc nie mogę odpowiedzieć czy może Pan domagać się ... Zobacz wątek2012.8.2 12:10:37
Jednorazowe zwiększenie alimentów za kredkowe w firmie
Witam,otrzymuję alimenty na dwoje uczących się dzieci, które od byłego ściąga komornik, ale wiem, że od niedawna były dostaje w swojej firmie tzw. kredkowe (dodatkowe pieniążki wypłacane ... Zobacz wątek
2012.8.2 11:16:17
Kamera sąsiada skierowana na klatkę schodową - czy legalna?
Mam pytanie czy mój sąsiad ma prawo zamontować sobie kamerę na drzwiami do swojego mieszkania? Kamera jest dla jego bezpieczeństwa jak on sam twierdzi, nie wiem tylko co mu ma zagrażać jak ten stary ... Zobacz wątek2012.8.2 10:9:49
Emerytura pomostowa za pracę w różnych miejscach
Witam mam pytanie, dotyczy brata mojego ojca.Człowiek ten pracował w bardzo dziwnych miejscach. Kopalnia, wyrąb lasu, spławianie drewna, prace fizyczne i remontowe, nawet przez bardzo krótki czas, ... Zobacz wątek
2012.8.2 9:34:16
Rozrośnięty drzewostan blokuje słońce - jak zmusić spółdzielnię?
Zgłosić do urzędu miasta że jest zagrożenie życia i zdrowia.Skoro spółdzielnia sama z siebie nie reaguje to miasto ją pogoni, a jak nie to zawiadomienie na policję o spowodowaniu zagrożenia ... Zobacz wątek
2012.8.2 9:24:19
Czy sprzedawca musi rozmieniać pieniądze na resztę?
Najlepiej zapytać pana czy za usługę przewozu osoby dostaniecie państwo paragon?Jak nie to dlaczego paragonu brak, a być powinien. Zaraz Pan dorożkarz znajdzie 5 zełek, uwierzcie na słowo. ... Zobacz wątek
2012.8.2 9:22:3
Matka nie płaci ojcu po wyroku o podziale majątku
Dzien dobryprosze o porade
19 lipca uprawomocnil sie wyrok sadu o podzial majatku moich rodzicow.
wedlug ich ugody matka ma zaplaci ojcu w ciagu 30 dni od uprawomocnienia sie wyroku pieniadze za ... Zobacz wątek
2012.8.1 21:27:52
Impreza nieletnich - czy mama zostanie wezwana na komendę?
Raczej powinnaś być spokojna w takiej sytuacji. Żadnego wezwania nie będzie. Ale mógł ktoś na dole oberwać tą butelką w głowę, wtedy byłoby gorzej... ... Zobacz wątek
2012.8.1 19:55:8
Zarzuty dla pijanego kierowcy ciągnika już karanego
jakie zarzuty moze otrzymac pijany kierowca ciagnika?? jakie zarzuty moze otrzymac pijany kierowca ciagnika ktory prawie spowodowal wypadek i ktory jest juz karany??? w jakim czasie trzeba sie zglosic ... Zobacz wątek2012.8.1 19:35:55
Aresztowanie za granicą - ekstradycja do Polski
moj chlopak zostal aresztowany za granica w wielkiej brytani. jest poszukiwany w polsce. ma wczesniejszy wyrok za handel narkotykami w zawieszeniu. teraz byl poszukiwany rowniez za handel narkotykami. ... Zobacz wątek2012.8.1 19:23:28
Znęcanie się matki nad 16-letnią córką - gdzie zgłosić?
Witam,mam bardzo nie typowy problem z moją siostrzenicą-chrześniaczką. Dziewczyna ma 16 lat jest wyganiana z domu przez matkę, jest głodzona bo w domu nie zawsze jest jedzenie, znęca się także ... Zobacz wątek
2012.8.1 18:11:53
Świadczenia zdrowotne i finansowe do czasu komisji rentalnej
Witam mam pytanie obecnie jestem na rencie policyjnej od 6 lat termin badania okresowego wyznaczyli mi w tym roku bo mam co dwa lata na 20 listopada, a zawsze miałem w lipcu,ważność legitymacji mam ... Zobacz wątek2012.8.1 15:18:55
Składki ZUS podczas urlopu macierzyńskiego przy działalności gospodarczej
Hmmm... polece panu, serwis e-prawnik.pl. Korzystałem sam i to jedyna poznana przeze mnie, kancelaria, chociaż udzielają jedynie porad online. Tak czy inaczej, https://e-prawnik.pl/zamow-opinie/ porady ... Zobacz wątek2012.8.1 10:49:59
Zerwanie umowy o dzieło dzień po podpisaniu
Witam,wczoraj tj.: 31,08,12 podpisałem umowę o dzieło. Po powrocie do domu zacząłem przeszukiwać internet, w krs znalazłem informacje że firma z którą podpisałem umowę jest nowo powstałą ... Zobacz wątek
2012.8.1 10:39:1
Jak napisać pozew o alimenty gdy ojciec dziecka jest w więzieniu
wiec jak to jest ?? ... Zobacz wątek2012.8.1 10:16:8
Wypadek z murkiem - czy OC pokryje szkody, wpływ na zniżki
Stłuczka to stłuczka, pójdzie po OC./ ... Zobacz wątek2012.8.1 9:36:43
Zgłoszenie nielegalnego śmietnika przy rzece - która służba?
Do wszystkich służb, no może na straż pożarną na końcu po wcześniejszej konsultacji z gminą. Radzę też sprawdzić jakie materiały budowlane zostały wyrzucone (azbest-eternit), i kto ostatnio ... Zobacz wątek2012.8.1 9:36:12
Właściciel OLT Express skazany wcześniej za piramidę finansową
Czy ten pan został juz zatrzymany przez organy ścigania pod jakimkolwiek zarzutem? ... Zobacz wątek2012.8.1 9:33:46
Prawa pasażerów lotniczych po upadku biur podróży - link do informacji UE
Spoko dzięki za linka:) ... Zobacz wątek2012.8.1 9:33:6
Projekt domu - czy musi go zrobić ktoś z uprawnieniami?
Nie wiem czy zaufał bym osobie bez uprawnień w takiej kwestii. ... Zobacz wątek2012.8.1 9:31:55
2012.8.1 9:31:27
Odpowiedzialność za ciążę na kolonii - kto płaci alimenty?
Po OC poleci i tyle. Swoją drogą nie wiem czy w dzisiejszych czasach bym się zgodzil brać odpowiedzialność za te bandę gnojków. ... Zobacz wątek2012.8.1 9:30:49
Przejście na wcześniejszą emeryturę - kto może korzystać ze starych przepisów?
Z starych przepisów mogą skorzystać kobiety urodzone po 31 grudnia 1948 roku, ale jedynie pod warunkiem, że spełniły dotychczasowe wymagania do 31 grudnia 2008 roku. ... Zobacz wątek2012.8.1 9:29:1
Emerytura pomostowa - zasady i wysokość świadczenia
Czyli wcześniejsza emerytura za prace w ciężkich warunkach. Jakie są te cięzkie warunki względem danego osobnika? Ano takie : urodził się po dniu 31 grudnia 1948 r., rzepracował w szczególnych ... Zobacz wątek2012.8.1 9:25:1
Emerytura za hipotekę na rzecz banku - czy to wykorzystywanie starszych?
To co jest proponowane(umowę przed podpisaniem) należy wziąć i udać się z nią do prawnika w celu jej weryfikacji. Od umowy zależy co się stanie z mieszkaniem, w takiej sytuacji. Wydaje mi sie ... Zobacz wątek2012.8.1 9:21:12
Sprzedaż konta w League of Legends - czy policja może pomóc po oszustwie?
Kupilem je poprzez gadu gadu cala rozmowe mam w archiwum a konto dostalem po wyslaniu smsa na podany przez wlasciciela numer ... Zobacz wątek2012.7.31 14:19:46
Rozwód i sprawa karna przeciwko agresywnemu mężowi
Chcę założyć sprawę rozwodową a także sprawę karną przeciwko mojemu mężowi lecz boję się co się stanie z moimi dziećmi Witam mam poważny problem nie wiem co robić chce się rozwieść ... Zobacz wątek2012.7.31 13:26:15
Procedura darowizn i sprzedaży samochodu dla zniżek OC
Witam,nie wiem czy w odpowiednim dziale zamiesciłem temat, wiec prosze o wyrozumiałosć. Sprawa wyglada nastepujaco:
w sierpniu 2011r. brat wystawił mi fakture na samochód ktory był "wciagniety ... Zobacz wątek
2012.7.31 13:15:36
Masz inne pytanie do prawnika?