Forum prawne (strona 461)
cześćiowy dział spadku przed sądem
Jest gospodarstwo rolne (7 działek rolnych), 10 spadkobierców. Jeden ze spadkobierców chce otrzymać jedną działkę i wniósł do sądu o częściowy dział spadku. Czy bez mojej zgody sąd może ... Zobacz wątek2012.4.6 14:0:57
opłata skarbowa
Nabyłam część nieruchomości po zmarłej ciotce ,którą wraz z innymi spadkobiercami sprzedałam, czy muszę płacić podatek skarbowy ze sprzedaży spadku?.Mieszkam z mężem 28 lat w domu który ... Zobacz wątek2012.4.6 12:32:55
Praca w Wielkanoc?
w taki dzien tylko właściciel sklepu może pracowac na takie dni ni mozna zatrudniac nikogo nowego. ... Zobacz wątek2012.4.6 10:39:40
Allegro Art. 286 §1 k. k.
za ten art grozi kara pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8. ale w tym wypadku albo zwrot prowizji, albo wysłanie tego przedmiotu plus coś extra czyli np 1 + 1 lub 2 + 1, te same przedmioty.... Zobacz wątek
2012.4.6 10:33:49
Wypadek i handel danymi osobowymi.
w wyborczej ostatnio o tym pisali!! podobny temat wiec jak widac jest to problem powszechny! ... Zobacz wątek2012.4.6 10:32:15
Czym zajmuje się firma kruk ?
Windykacja długów i należności , czyli komornicy. ... Zobacz wątek2012.4.6 10:31:27
Wystąpienie z Kościoła Katolickiego co trzeba zrobić ?
Apostazję w polskim KK reguluje procedura ustalona na Konferencji Episkopatu Polski 29 września 2008. Wymaga pełnoletności, pisemnego oświadczenia i dwu dorosłych świadków. ... Zobacz wątek2012.4.6 10:30:38
Czy dziecko odpowiada za długi podatkowe rodzica?????
Niestety tak, bo niedawno Naczelny Sąd Administracyjny potwierdził stanowisko fiskusa, że rodzina przedsiębiorcy może odpowiadać za jego zaległości podatkowe. ... Zobacz wątek2012.4.6 10:29:58
Kogo mamy obowiązek wpuścić do mieszkania?!
Zgodnie z K.K. przeszukanie może nastąpić w celu wykrycia lub zatrzymania albo przymusowego doprowadzenia osoby podejrzanej, a także w celu znalezienia rzeczy mogących stanowić dowód w sprawie ... Zobacz wątek2012.4.6 10:28:56
koszty postępowania karnego po śmierci oskarżonego.
w podobnej sprawie TK orzekł iż umorzenie postępowania karnego z powodu śmierci oskarżonego uniemożliwia zasądzenie na rzecz pokrzywdzonego i oskarżyciela posiłkowego należności z tytułu udziału ... Zobacz wątek2012.4.6 10:27:45
uproszczenie rejestracji samochodów jest już w planach.
Komisja Europejska ostatnio powiedziała czy ogłosiła że szykują się zmiany dotyczące rejestracji pojazdów na terenie całej Unii Europejskiej, wszystko ma byc mniej czasochłonne:) Czekamy na dalsze ... Zobacz wątek2012.4.6 9:52:55
2012.4.5 22:55:34
pozew rozwodowy i załączniki
Witam.Mam pyatnie odnośnie załączników do pozwu rozwodowego, czy mogę dołączyć do pozwu odpis aktu małżenstwa, ktory dostałam po slubie czy muszę go wyciagać z urzedu? ... Zobacz wątek
2012.4.5 21:56:7
cios głową w samoobronie
witam. sytuacja przedstawia się następująco: podczas meczu wynikła sprzeczka podczas której jeden z grających został sfaulowany nieumyślnie oczywiście. po czym wstał odepchnął mnie i był w ... Zobacz wątek2012.4.5 21:4:9
Założenie spółki cywilnej
Pisze nowy post bo nigdzie nie mogę znaleźć tego co chce. Z kolegą chcemy założyć spółkę cywilną. Dzisiaj złożyłem wniosek CEIDG w celu rozpoczęcia ... Zobacz wątek
2012.4.5 17:47:56
kto może wprowadzić zmiany w konstytucji?
TK może wprowadzić zmiany, ale na wniosek zdaje się. Który wcześniej musi być przegłosowany w sejmie o ile się nie mylę. ... Zobacz wątek2012.4.5 14:3:7
Kiedy można w sprawie powołać się na wariograf??
nie:) to tylko dla Rutkowskiego... sąd raczej średnio pod uwage weźmie takie zeznanie. bo wariografy mogą wprowadzać w błąd, poza tym można się nauczyc je oszukać. ... Zobacz wątek2012.4.5 14:2:12
kara za rasizm stadionowy
Grozi za to kara grzywny, ograniczenia wolności lub jej pozbawienia do dwóch lat.... Zobacz wątek
2012.4.5 14:1:8
Wezwanie na świadka i zwrot kosztów.
obecnie jest to do dupy zrobione w sprawach karnych, bo policzą ci ile ci oddadza za najtanszy przejazd pkp... czyli srednio adekwatnie do wydanej kasy na paliwo. na szczescie te sytuację ma zmienić ... Zobacz wątek2012.4.5 14:0:31
Nowelizacja Kodeksu Postępowania Cywilnego 2012
3 maja 2012 r. wchodzi w życie nowelizacja Kodeksu postępowania cywilnego oraz niektórych innych ustaw, wprowadzająca szerokie zmiany przepisów procedury cywilnej. ... Zobacz wątek2012.4.5 13:58:41
piwo w plecaku = mandat ?
i słusznie, mandat nie moze byc przyznany za piwo w plecaku, bo to tak jak dac mandat za możliwość usiłowania zabójstwa albo rozboju za nóż kochenny w plecaku, który kupilśmy przed momentem w ... Zobacz wątek2012.4.5 13:58:6
podwyżki płac dla mundurowych 2012
od przyszłego roku, minimum o 300zł. od stycznia zdaje się. ... Zobacz wątek2012.4.5 13:55:23
Odwołanie członka zarządu
Nie, nie może być traktowane jako równoznaczne z rozwiązaniem stosunku pracy. reguluje to Art. 203 § 1 Kodeksu spółek handlowych. ... Zobacz wątek2012.4.5 13:54:56
Samobójstwo prokuratora M.Przybył, co się z nim stało?
Witam, chciałbym nawiąząc do sprawy która przeszła echem już jak widzę. Chodzi o samobójstwo prokuratora wojskowego, które ostatecznie nie doszło do skutu. Co się teraz z tym panem dzieje? Jest ... Zobacz wątek2012.4.5 10:54:58
Ile ma wynosić taksa notarialna 2012 roku??
Wiadomo wam coś o podwyżkach w ogólnych taksach notarialnych w tym roku? ... Zobacz wątek2012.4.5 10:53:9
Nowelizacja 2012 w sprawie SMS!!
Od 4 kwietnia w życie weszła nowelizacja rozporządzenia w sprawie sposobu prowadzenia w programach radiowych i telewizyjnych działalności reklamowej i telesprzedaży. Chodzi głównie o usługi Premium ... Zobacz wątek2012.4.5 10:45:26
Nowy taryfikator punktów karnych 2012 już niedługo wejdzie w życie!!
Szef Ministerstwa Spraw Wewnętrznych już podpisał ten dokument, teraz czas na dwa kolejne podpisy i nowy taryfikator wejdzie w życie. Chodzi o podpisy ministra transportu i sprawiedliwości. ... Zobacz wątek2012.4.5 10:44:3
W jaki sposób bronic praw autorskich w internecie?
Witam forumowiczy.Moje pytanie dotyczyć będzie prawa autorksiego i wykorzystania rzeczy przeze mnie wytworzonych praca własną intelektualną i artystyczną w formię grafiki, tekstu i zdjec, oraz ... Zobacz wątek
2012.4.5 10:18:54
Przekształcenie spółki i wycena udziałów.
Witam, jeżeli uznam że wycena udziałów spółki w której byłem jest zbyt niska to mogę domagać się ponownej wyceny, czy mogę jednak ustalić kto te wycenę będzie przeprowadzać czy muszę zgodzić ... Zobacz wątek2012.4.5 10:15:32
Spadek i problem z dziedziczeniem.
Witam. Mój ojciec i były maż mojej matki, zmarł niedawno. Od lat żyli w separacji no a potem rozwód... sam nie wiem czemu. Chodzi o to że, ojciec ponieważ nie dokońca był sprawny najwyraźniej ... Zobacz wątek2012.4.5 10:13:9
Groźny pedofil i zabójca z Rzeszowa wychodzi na wolność w lutym 2014 roku.
... brak słów na to co zrobił, i co może zrobić ten człowiek. mam nadzieje że jednak nie dożyje wyroku. może to być dłoń boska, lub ludzka, byle nie dożył.. ... Zobacz wątek2012.4.5 9:24:19
jak usunąć adres korespondencyjny byłego nabywcy lokalu.
na pocztę radze wysłać takie samo powiadomienie i w razie kłopotów z komornikiem do izby komorniczej. ... Zobacz wątek2012.4.5 9:23:15
Zaległy czynsz i wykupienie mieszkania.
Rozumiem pana złość, ale nie ma pan takiej możliwości. Co innego właściciel, jeżeli ten pan nie płaci za czynsz, to może wezwać komornika, można powiedzieć że sezon wywalania na bruk się ... Zobacz wątek2012.4.5 9:21:10
mandat karny za pływanie po rzece pod wpływem alkoholu
Zza pływanie po alkoholu grozi kara do 2,5 tys. złotych. ... Zobacz wątek2012.4.5 9:12:54
Zasiłek z MOPS 2012.
minimum to 30zł,ale to zasiłek stały, o który jest trudniej niż o czasowy. ... Zobacz wątek2012.4.5 9:11:22
Użyczenie lokalu dla fundacji a stawka podatku od nieruchomości
Witam,użyczam mieszkanie dla fundacji nieprowadzącej działalności gospodarczej, prowadzącej wyłącznie nieodpłatną działalność statutową oraz nieposiadającej statutu organizacji pożytku ... Zobacz wątek
2012.4.5 0:28:3
zasiłek opiekuńczy na pradziadka
dzieci mają obowiązek zajmować się rodzicem, muszą dbać o to żeby rodzić nie dbał w skrajnej nędzy, żeby nie głodował. możesz śmiało ubiegać się o swojego rodzaj alimenty na pra dziadka ... Zobacz wątek2012.4.4 14:25:49
handel spontaniczny i kara od straży miejskiej.
Art. 60(1). § 1. Kto wykonuje działalność gospodarczą bez wymaganego zgłoszenia do ewidencji działalności gospodarczej, wpisu do rejestru działalności regulowanej lub bez wymaganej koncesji albo ... Zobacz wątek2012.4.4 14:23:44
Wymiana dachu na nowy.
conajwyzej zgłosic w urzedzie ale pozwolenia na to nie trzeba, tym bardziej ze to remont dachu. ... Zobacz wątek2012.4.4 14:22:39
zmiana adresu zamieszkania a dowód rejestracyjny pojazdu.
wymiany dokumentów, dla siebie, jak i dla pojazdu ... Zobacz wątek2012.4.4 14:21:8
zajęcie pensji i zmiana konta na współdzielne z drugą osobą.
Witam, czy jeżeli zmieniłem numer swojego konta na konto innej osoby, z którą teraz będę współdzielił konto to komornik się o tym dowie, będzie mógł zablokować takie konto? Będzie mógł ... Zobacz wątek2012.4.4 9:56:13
Praca zagranica i PIT w w Polsce
Pracuję za granicą w Danii, i tam się rozliczam z podatków.Czy w tej sytuacji kiedy w Polsce nie rozliczam się z podatków muszę wypełnić jakieś formularz czy coś takiego aby później nie ... Zobacz wątek
2012.4.4 9:52:30
jak usunąć adres korespondencyjny byłego nabywcy lokalu.
Witam. Mam mieszkanie po moim wójku. Nie żyje od roku, ale korespondencja na jego firme, która nota bene nie istnieje od lat ciągle przychodzi. Wujek miał długi ale naszczeście miekszanie bylo moje ... Zobacz wątek2012.4.4 9:39:55
Meldunek a zmiana mieszkania
Czy osoba która jest głównym najemcą, po zamianie mieszkania kwaterunkowego musi zameldować wszystkich lokatorów którzy byli zameldowani z nim w poprzednim mieszkaniu? Chodzi o pozbycie się członka ... Zobacz wątek2012.4.4 9:33:53
handel psami
eee... co ma weterynaż do tego? nie ważne też gdzie się da ogłoszenie, bo zawsze ktoś może to zgłosić. ważna jest treść,, musi pan napisać to co tutaj tylko bardziej uwypuklic to ze to jedyny ... Zobacz wątek2012.4.4 9:19:38
Zaległe rachunki za media i osoby zameldowane.
zaraz zaraz, skoro ta osoba płaciła tzn podpisała umowę tzn że ona jest dłużnikiem nie wy. mieliscie moze ustalone ze kazdy płaci za jedna rzecz? tzn gaz, woda, prad, i podział czynszu? jesli ... Zobacz wątek2012.4.4 9:17:22
Urzędy poszukują tłumaczy z j. migowego do pracy
gdzie można zapisac sie na kursy jezyka migowego?! ... Zobacz wątek2012.4.4 9:15:0
Systemu Rozliczeń Płatności Natychmiastowych
Blue Media było za 5 złotych ostatnio, ja jestem w Alior Banku teraz i tam też jest podobna opcja. ... Zobacz wątek2012.4.4 9:14:31
Kary dla busiarzy taryfikator mandatów 2012
I bardzo dobrze, ale zamiast 100zł powinno być więcej kasy, 200zł minimum, tak żeby nie opłacało się brać osoby ponad stan. A gadanie o tym że im żal ludzi do pracy nie zabrać to jest pieprzenie, ... Zobacz wątek2012.4.4 9:12:33
Czy osoba korzystająca z lokalu na podstawie umowy użyczenia w którym prowadzi działalność gospodarczą
Czy osoba korzystająca z lokalu na podstawie umowy użyczenia w którym prowadzi działalność gospodarczą może na podstawie umowy najmu wynająć ten lokal osobie trzeciej na działalność gospodarczą. ... Zobacz wątek2012.4.3 21:56:41
Masz inne pytanie do prawnika?