Forum prawne (strona 718)
Windykacja zadłużenia bibliotecznego - negocjacje z biblioteką
Witam,na wstępie zacznę od tego, że 3 lata temu wypożyczyłam książkę z biblioteki miejskiej, w tym czasie też zmieniłam miejsce zamieszkania. Ostatnio znalazłam tą książkę i dziś oddałam ... Zobacz wątek
2009.9.15 20:43:19
Rozwiązanie umowy o pracę bez okresu wypowiedzenia - czy możliwe?
Witam wszystkich. Mam nadzieję, że mi ktoś pomoże. Mój problem polega na tym iż mam załatwioną pracę od października, ale obecnie nadal jestem zatrudniona na czas nieokreślony i mój okres wypowiedzenia ... Zobacz wątek2009.9.15 17:42:37
Jak legalnie pracować w Niemczech bez meldunku i karty pobytu?
chcialabym móc legalnie pracowac w niemczech,ale nie wiem od czego zaczac załatwianie pozwolenia i czy w ogóle jest na to jakis sposób.dodam ze nie mam tu meldunku oraz ze atualnie nie wybieram sie ... Zobacz wątek2009.9.15 15:52:55
Wadliwa brama wykonana z opóźnieniem - prawo do niepłacenia
W umowie nie ma żadnego zapisu dotyczącego sporzadzenia protokołu z odbioru roboty. Z tej kwoty, jaka była ustalona zapłacono 5 000 zł.A proszę mi jeszcze powiedzieć, czy takie dodatkowe koszty ... Zobacz wątek
2009.9.15 15:29:36
Małżeństwo z obywatelem Afganistanu na duldungu w Niemczech
Uwazam ze pierw powinnas dobrze poznac jego kulture,rodzine,co by Cie czekalo po slubie bedąc z nim.Jesli on jest bliski swojej religii to lepiej nie wychodz za niego. Kobiety afganistanskie od malego ... Zobacz wątek2009.9.15 15:12:3
Komornik zajął 100% wynagrodzenia - czy to legalne?
mam pytanie czy komornik moze zajac wyplate i konto zajmujac w ten sposob 100% wynagrodzenia ... Zobacz wątek2009.9.15 10:51:46
Najem mieszkania komunalnego po śmierci najemcy
Będzie kłopot bo do umowy najmu mieszkania komunalnego trzeba spełnić m.in. warunek nie posiadania tytułu do innego lokalu mieszkalnego - a jak go spełnić gdy żona ma mieszkanie własnościowe, ... Zobacz wątek2009.9.15 10:45:37
Zmiana nazwy wspólnika w sp. z o.o. - wymagania prawne
Zmiana umowy spółki - nie, zgłoszenie do KRS-ZE - tak (koszt 650 zł). Nie zgłoszenie zmian do KRS może skutkować grzywną nałożoną przez Sąd - wątpliwe. ... Zobacz wątek2009.9.15 10:35:32
Kradzież wspólnika w spółce cywilnej - możliwości wykluczenia
Nie ma co prosić o rozliczenie. Trzeba o to wystąpić pismem (list polecony z potwierdzeniem odbioru). Być może trzeba będzie wystąpić do sądu przeciwko nierzetelnemu wspólnikowi o wyliczenie ... Zobacz wątek2009.9.15 10:27:46
Odpowiedzialność współwłaściciela samochodu za wypadek
Tak samo jak właściciel - OC dotyczy samochodu. ... Zobacz wątek2009.9.15 10:7:30
Pożyczka bez umowy i świadków - szanse w sądzie
Może podpisze jakąś umowę pożyczki na pozostałą kwotę 3000 zł ... Zobacz wątek2009.9.15 10:5:2
Opieka nad dzieckiem gdy matka w śpiączce - prawa ojca
kto się zajmuje dzieckiem (obecnie 10mies) jak matka dajmy na to zapada w śpiączkę a jest tylko ojcem biologicznym i płaci alimenty a który jeszcze ułożył sobie życie na nowo i ma żone ... Zobacz wątek2009.9.15 9:16:31
Adopcja dziecka kuzynki - możliwości prawne
Witam, proszę o poradę czy mam szanse na przyznanie praw do opieki nad dzieckiem kuzynki.Z powodu trudnej sytuacji rodzinnej i finansowej... kuzynka (8 tydz. ciąży) chce mi oddać dziecko pod opiekę. ... Zobacz wątek
2009.9.15 4:2:22
Dlaczego przy stypendium liczy się aktualny skład rodziny a dochód z ubiegłego roku?
Witam wszystkich serdecznieInteresuje mnie temat następujący.
Staram się o stypendium naukowe w ramach świadczeń z Urzędu Marszałkowkiego. Wymagane są zaświadczenia o przychodach rodziny ... Zobacz wątek
2009.9.14 23:49:30
Grupa dyskusyjna dla kuratorów społecznych
Witam poprzebuje pilnie osobe do wypełnienia kwestionariusza wywiadu do pracy magisterskiej. A dokładniej kuratora zawodowego, lub społecznego pracujacego z dziećmi i młodzieżą.Pomocy.Prosze o kontakt ... Zobacz wątek91 odpowiedzi | Strony: 1 2
2009.9.14 20:8:10
Czy w lokalach gastronomicznych muszę położyć glazurę w łazience?
bardzo proszę o pomoc i wyjaśnienie czy w prawie budowlanym istnieje zapis, co do wykończenia ścian w łazienkach w lokalach gastronomicznych. w Pr.Bud. są dane dotyczące drzwi, okien itp ale ww ... Zobacz wątek2009.9.14 16:46:42
Jakie koszty przepisania mieszkania po babci na wnuczkę?
Witam, w styczniu tego roku zmarła moja babcia, zostało po niej mieszkanie własnościowe, nie zostawiła zadnego testamentu, rodzice zadecydowali, że zostanie ono przepisane na mnie. Jakie nalezy poczynic ... Zobacz wątek2009.9.14 14:23:55
Jakie kroki i koszty przepisania mieszkania po babci na wnuczkę?
Witam, w styczniu tego roku zmarła moja babcia, zostało po niej mieszkanie własnościowe, nie zostawiła zadnego testamentu, rodzice zadecydowali, że zostanie ono przepisane na mnie. Jakie nalezy poczynic ... Zobacz wątek2009.9.14 14:21:42
Wypowiedzenie ubezpieczenia AC przez telefon - roszczenia firmy
Szanowni Państwo,28 maja 2008 kupiłam od osoby fizycznej samochód, Były właściciel bardzo szybko zawiadomił o tym fakcie ubezpieczyciela ( LINK 4 ) i przedstawiciel zadzwonił do mnie żeby ... Zobacz wątek
2009.9.14 14:11:14
Wypowiedzenie z firmy ubezpieczeniowej a nieuregulowane zobowiązania
Szanowni Państwo,28 maja 2008 kupiłam od osoby fizycznej samochód, Były właściciel bardzo szybko zawiadomił o tym fakcie ubezpieczyciela ( LINK 4 ) i przedstawiciel zadzwonił do mnie żeby ... Zobacz wątek
2009.9.14 14:10:44
Przedawnienie sprawy spadkowej po 11 latach
Żądanie stwierdzenia nabycia spadku nigdy nie przedawnia się. Nie jest to roszczenie o charakterze materialnoprawnym i dlatego nie mają do niego zastosowania przepisy o przedawnieniu roszczeń. Dlatego ... Zobacz wątek2009.9.14 13:3:25
Czy były partner może odebrać dziecko matce bez pracy?
Właśnie składam pozew o ustalenie ojcostwa oraz alimenty w sierpniu urodziłam córeczke. nie jestem z ojcem dziecka.. nie interesóje sie dzieckiem ani samą ciąża .. jestem na utrzymaniu mamy poniewaz ... Zobacz wątek2009.9.14 10:7:22
Franczyza w tej samej sieci - ograniczenia dla franczyzobiorcy
W umowie franczyzy może być zapis dot. zakazu konkurencji ale musi być on sprecyzowany np. w kwestii "rodziny" - to znaczy kogo?. To tyle gdyż do merytorycznej oceny sytuacji trzeba znać treść ... Zobacz wątek2009.9.14 9:46:50
Oszustwo przy wpłacie czynszu - odzyskanie pieniędzy
czy istnieje jakakolwiek umowa najmu? od kogo pochodzi informacja o wyprowadzce - od właściciela? jeśli tak to znaczy, że umowa najmu obejmuje nie tylko osobę (jedną) wpisaną do umowy najmu. Czy ... Zobacz wątek2009.9.14 9:33:26
Sprzedaż mieszkania przez właściciela - wypowiedzenie najmu
jak brzmi umowa najmu? jak zapisana jest kwestia rozwiązania umowy? >>>> kancelaria ... Zobacz wątek2009.9.14 9:14:1
Wymeldowanie przez właściciela bez umowy najmu
WitamJeżeli mieszka tam Pani to nie ma możliwości wymeldowania, chyba że dokona eksmisji, ale do tego dochodzi w sytuacjach niszczenia mieszkania itp.
A dlaczego Pani mama nie jest zameldowania ... Zobacz wątek
2009.9.14 8:12:11
Czy ojciec może zmieniać zdanie o darowaniu domu po nowym ślubie?
Mój tata będąc wdowcem dokonał wraz z siostrą działu spadku po mamie oraz zniósł współwłasność na moja rzecz w zamian za służebność polegająca na prawie do korzystania z jednego pokoju, ... Zobacz wątek2009.9.13 14:6:38
Czy ojciec może cofnąć darowizny domu po ślubie z nową żoną?
Mój tata będąc wdowcem dokonał wraz z siostrą działu spadku po mamie oraz zniósł współwłasność na moja rzecz w zamian za służebność polegająca na prawie do korzystania z jednego pokoju, ... Zobacz wątek2009.9.13 14:0:24
Zwolnienie bez wypłaty należności - podpisanie błędnego wypowiedzenia
>>> sprawę trzeba szybko zgłosić do PIP (pracodawca nie będzie wiedział kto to zrobił) > kontroler sprawdzi jak to jest z zaległym wynagrodzeniem >> błędnego wypowiedzenia nie podpisywać, można ... Zobacz wątek2009.9.13 8:21:39
Czy będą problemy z oddaniem domu do użytku bez dziennika budowy?
Wraz z meżem kupiliśmy budynek mieszkalny w stanie surowym zamknietym.Spisując umowę u notariusza okazało sie ,że dokumenty nie sa kompletne.Posiadamy pozwolenie na budowę,plan budynku z zaznaczeniem ... Zobacz wątek2009.9.12 22:4:23
Jak odzyskać pieniądze za czynsz gdy współlokatorka mnie oszukała?
witam zostałem oszukany w nastepujacy sposób wpłącałem pieniadze na czynsz w wakacje by od pazdziernika wprowadzic sie gdy rozpocznie sie rok akademicki, i poczatkiem wrzesnia otrzymałem informacje ... Zobacz wątek2009.9.12 19:25:58
Kiedy otrzymam ostatnią wpłatę renty rodzinnej - września czy października?
Rentę rodzinną przyznano mi do 30. 09. (KRUS). Wpłaty następuję do 15 każdego miesiąca. Zatem mam pytanie: kiedy otrzymam ostatnią wpłatę: do 15 września, czy 15 października? Będę wdzięczna ... Zobacz wątek2009.9.11 18:38:58
Walka o prawa ojcowskie po rozstaniu partnerki
Skoro to ona was zostawiła to ty powinieneś podać ją o alimenty bo masz do tego takie samo prawo. Napisałeś że synek raczej nie jest zadowolony ze spotkań z ,,mamusią'' i wydaje mi ... Zobacz wątek2009.9.11 13:15:51
Kolizja drogowa z nietrzeźwym kierowcą - kwestionowanie mandatu
Witam Serdecznie.W tym tygodniu byłem uczestnikiem kolizji drogowej.
Mam duże zastrzeżenia do działań policjantów, których wezwałem na miejsce zdarzenia. Sprawa jest dość skomplikowana, ... Zobacz wątek
2009.9.11 8:47:15
Jak uchronić mieszkanie przed komornikiem za długi ojca?
Mam problem z ojcem. Rodzice mieszkaja razem,nie maja rozdzielnosci majatkowej,mieszkanie jest prawnie zapisane na mame i ojca, ojciec zaciagnal duzo kredytow i ich nie splaca,do domu przychodza windykatorzy,z ... Zobacz wątek2009.9.10 21:46:56
Dług bankowy narastający u komornika - propozycja spłaty
ODSETKI PRZETERMINOWANE SA BARDZO WYSOKIE _DLACZEGO NIE NEGOCJOWAŁAŚ TEGO DŁUGU W 2002ROKU?tERAZ TO TRUDNA SPRAWA. ... Zobacz wątek2009.9.10 15:22:38
Pod jaki paragraf podciągnąć poniženie przez kierownika przy pracownikach?
oczernienie publiczne przez kierownika i zwolnienieChcialem napisac skarge do glownego kierownika firmy w douglas. W tresci skargi chcialem uwzglednic ponizenie mojej dziewczyny przez kierownika sklepu ... Zobacz wątek
2009.9.10 12:8:40
Przepisanie działki na wnuka - najniższe opłaty i porady prawne
NAM PYTANIE I PROSZE O ODPOWIEDZ CZY W DNIU PRZEPISANIA POLA MOGE ODRAZU SPRZEDAC ... Zobacz wątek2009.9.9 20:57:45
Rozwód z orzeczeniem o winie alkoholika - dowody i eksmisja
Witam,Zwracam się z pytaniem jakie są szanse i jakie dokumenty należy zebrać składając pozew o rozwód z orzeczeniem o winie. Moja mama po 26 latach małżeństwa zdecydowała się w końcu na ... Zobacz wątek
2009.9.9 15:37:49
Jak ubiegać się o odszkodowanie od banku za błędny wpis do BIK?
jestem w trakcie załatwiania kredytu mieszkaniowego. W tym czasie okazalo sie ze przez istniejące kiedys w BIKu zadluzenie spowodowalo wzrost marzy oraz zmniejszenie kwoty kredytu. Bank udzielajacy kredytu ... Zobacz wątek2009.9.9 15:26:42
Czy można budować dom w strefie ograniczonego użytkowania lotniska?
Posiadam działkę rolną która znajduje się w strefie ograniczonego użytkowania wokół portu lotniczego w Pyrzowicach. Teren ma następujący zapis w planie zagospodarowania przestrzennego: tereny ... Zobacz wątek2009.9.9 13:15:3
Przedawnienie długu w Orange Plus po latach
Po prostu sprzedali Twój dług firmie windykacyjnej.Dodatkowo jeśli to dług z 2005roku tom przedawnienie 3lata .Niech Ci firma windykacyjna pokaże nakaz zapłaty w tej sprawie , bo jak go nie ma to ... Zobacz wątek2009.9.9 10:18:53
Jakie konsekwencje gdy mąż składa pozew o rozwód nie znając adresu?
No to sie zaczelo...Jestem w angli rok maz jest w pl .dowiedzialam sie ze zlozyl pozew do sadu o rozwod,ale odeslali mu papiery poniewaz nie zna mojego adresu jesli mu nie podam sprawa odbedzie sie poza ... Zobacz wątek2009.9.8 11:40:13
Koszty założenia sprawy o podział majątku
Do jakiiego sądu mam sie udać aby zaskarżyc uchwałę Wspolnoty Mieszkaniowej. Uchwała dotyczy sposobunaliczania wysokości zaliczek na utrzymanie części wspólnej.
... Zobacz wątek
2009.9.7 22:40:12
Niewyegzekwowana odprawa po wyroku sądu - postępowanie
bardzo dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam ... Zobacz wątek2009.9.7 21:21:16
Czy zadłużenie w MIX PLUS z roku uległo przedawnieniu?
Witam serdecznie. Mam małe pytanie odnośnie nieszczęsnego PLUSA. Otóż ok w 2005 roku zerwali ze mną umowę w Mixie i oczywiście wyrzuciłam już wszystko co było z tym związane, ale zaraz po zerwaniu ... Zobacz wątek2009.9.7 21:12:50
Po ilu latach nie będę figurować w rejestrze skazanych po kuratorze?
witam mam pytanko , czy jak kilka lat temu mialem nadzur kuratora przyznany przez sad (czyli jakis wyrok) to po ilu latach nie bede figurowal w rejestrze skazanych i czy jest to mozliwe wogule ? dzieki ... Zobacz wątek2009.9.7 20:48:53
Czy pracodawca może ściągać szkody bez podpisanej odpowiedzialności materialnej?
Witam. Jakis czas temu montowalem w pewnym domu szafe do zabudowy i zamontowalem ja wg zyczenia pani ktora chciala by odbijaki do drzwi byly przy futrynach ale w ten sposob (czego ja i ta pani nieprzewidzielismy) ... Zobacz wątek2009.9.7 18:29:48
Czy KRUK może zająć świadczenia z opieki społecznej na dzieci?
czy kruk sa lub inna instytucja może zająć mi świadczenia z opieki społecznej na dzieci ... Zobacz wątek2009.9.7 17:21:45
Dziedziczenie kredytu przez dziecko - czy to możliwe
Takie samo nazwisko to za mało by przejmować się czyimiś długami. Partner funkcjonuje na własny rachunek - patrz konkubinat. Kredyt (zobowiązanie) można nabyć razem ze spadkiem ale zawsze można ... Zobacz wątek2009.9.7 14:5:46
Masz inne pytanie do prawnika?