Forum prawne (strona 717)
Krzywe montowanie mebli - czy pracodawca może potrącić koszty
Mało danych. Praca - w jakiej formie - etat, zlecenie, ..... Jak brzmi umowa ewentualnego zlecenia pracy? Jeśli jesteś na umowie o pracę wg kodeksu pracy to upust płaci pracodawca. Co do roszczeń ... Zobacz wątek2009.9.21 14:19:52
Ustalenie kwoty odszkodowania za bezpodstawne zwolnienie z pracy
średnia z 12 miesięcy x przysługujący Ci okres wypowiedzenia = 1 miesiąc >> czyli jedna średnia płaca brutto ... Zobacz wątek2009.9.21 14:15:19
Nadmierne godziny pracy na umowie zlecenie
Umowa zlecenia to nie jest umowa o pracę. Nie ma się praw pracowniczych (np. limity godzin, urlop ...chorobowe). Czy 1590 zł netto to mało - rzecz względna przy zleceniu, nie ma czegoś takiego jak ... Zobacz wątek2009.9.21 14:12:14
Praca na czarno - odzyskanie niewypłaconego wynagrodzenia
zgłoszenie PIP ... Zobacz wątek2009.9.21 14:5:0
Wypłata zaliczki na dywidendę z majątku polikwidacyjnego
nie zysk tylko Przychód ... Zobacz wątek2009.9.21 13:56:46
Wypowiedzenie najmu - czy można zgłaszać uwagi po wyprowadzce
czy istnieje protokół zdawczo odbiorczy lub pisemne potwierdzenie zdania lokalu i kluczy? Jeśli tak to nie ma problemu. Jeśli nie to ważne jest to co w umowie najmu. Okres wypowiedzenia nie ma tu ... Zobacz wątek2009.9.21 13:54:35
Ulga podatkowa w spadku - osoby trzecie wstrzymujące budowę
W naszej ocenie termin zameldowania w ciągu roku biegnie od daty pozwolenia na użytkowanie - czyli z ulgi będzie można skorzystać. W ordynacji podatkowej nie ma definicji osoby trzeciej. Wg k.c. osoba ... Zobacz wątek2009.9.21 13:25:22
Co z obligacjami spółki po ogłoszeniu upadłości?
Co z obligacjami w razie upadłości?Szukam informacji na temat tego, co się dzieje z obligacjami spółki po ogłoszeniu jej upadłości. W Necie znalazłem coś takiego: http://www.upadlosci.biz/umowy.html, ... Zobacz wątek
2009.9.21 8:43:12
Spadek z długiem kredytowym po 5 latach - czy muszę spłacać?
czy ktoś to wygrał napiszcie ludzie też mnie to dopadło ... Zobacz wątek2009.9.20 17:56:0
Spadek tylko z długiem kredytowym - jak się ratować?
Nie złożyłem po śmierci matki oświadczenia o odrzuceniu spadku i wraz z bratem mam sprawę o nabycie spadku po 1/2 na każdego .Słyszałem że już nic nie da się zrobić czy naprawdę będę musiał ... Zobacz wątek2009.9.20 14:41:40
Mandat Straży Granicznej za wjazd z zakazem - czy się odwołać?
Dostalem mandat od Strazy Granicznej (200 zl, 5 punktow) za wjazdna droge z zakazem wiazdu ale byl dopuszczony ruch lokalny.
Zamierzalem tylko po 100 metrach zawrocic.
Czy mozna sie zazalic czy ... Zobacz wątek
2009.9.20 13:36:21
Reklamacja wad mieszkania po wprowadzeniu się
Witam serdecznie mam pewien problem,mianowicie-Kupiłem mieszkanie od dewelopera,po odbiorze[nie obyło sie bez problemów,czyli sporo usterek]do mieszkania weszli moi fachowcy na wykończenie,zrobili ... Zobacz wątek2009.9.19 18:6:47
Sprzedane sprzęgło uszkodzone przez mechanika - kto płaci?
Witam, zajmuje sie prowadzeniem sklepu motoryzacyjnego jakis czas temu sprzedalem dla mechanika sprzeglo do auta o wartsci 2000 zl mechanik zakladajac je uszkodzil szprzeglo do nieodwracalnego skutku po ... Zobacz wątek2009.9.19 15:58:34
Kurator zrzekł się mojej części domu - czy mogę się odwołać?
W 1993 roku zmarł mój ojciec,ja byłem nipełnoletni kurator(członek rodziny) w moim imieni zrzekł mojej części domu na się na moją niekorzyść. Właścicielką domu jest matka która teraz chce ... Zobacz wątek2009.9.19 11:27:37
Alimenty i odszkodowanie po 30 latach nieobecności ojca
Mamy problem, więc zanim cokolwiek dalej postanowimy z nim zrobić postanowilismy zasięgnąć porady.Problem wygląda tak:
30 lat temu pewien pan - ojciec rodziny wieje za granicę - dokładnie do ... Zobacz wątek
2009.9.18 18:0:17
Zrzeczenie się praw spadkowych - jak najszybciej załatwić?
Witam. W mojej sprawie jest troje spadkobiercow ja dziedzicze 1/2 a pozostale osoby po 1/4 czesci i teraz moje pytanie jest takie co trzeba teraz zrobic aby jeden spadkobierca mogl zrzec sie swoich praw ... Zobacz wątek2009.9.17 17:48:34
Kierowca nie zaznacza czynności na tachografie - czy płacić?
JEŻELI KIEROWCA NIE ZAZNACZA NA TACHOGRAFIE WYKONYWANYCH CZYNNOŚCI POMIEDZY CYKLAMI JAZDY ,( NP. oBOWIĄZKOWA PRZERWA 45 MINUT PO 4,5 GODZ JAZDY)-TO JEST W PRACY ,CZY GO NIE MA ??? i CZY ZA TEN CZAS ... Zobacz wątek2009.9.17 15:47:25
Wykup mieszkania komunalnego z bonifikatą - czy można uniknąć zwrotu?
Witam!Wszelkie informacje o zwrotach bonifikat i podatków otrzymasz w US. Często w BOM-ach też są osoby zorientowane w temacie.
Pozdrawiam Tami ... Zobacz wątek
2009.9.17 15:39:18
Nienależnie pobrana renta z KRUSu - czy można odzyskać wpłaty?
witam Mam problem a dokladnie ma go moja babcia i od razu podkresle ze wczesniej o tym nie wiedzialem Jakos bym zareagowal... Chodzi o to ze moja babcia pobierała rente z KRUSu a Jej mąz z ZUSu Po smierci ... Zobacz wątek2009.9.17 10:6:12
Wspólnota mieszkaniowa na jednej działce z trzema blokami?
Mam pytaniejeżeli na jednej działce znajduje się 3 bloki w każdym po 12 rodzin i wszystkie są na jednej działce ich prywatnej ponieważ wykupili mieszkania razem z gruntem od spółdzieli , czy ... Zobacz wątek
2009.9.17 9:25:51
Dług telekomunikacyjny z 2002 roku - czy przedawniony?
witammam dlug okolo 2tys u orange(faktura + zerwanie umowy), stary, z okolo 2002 roku
w 2004 roku zostal sprzedany firmie windykacyjnej EGB
przysylali mi pisma z przypomnienie, z tym ze dlugiem zajal ... Zobacz wątek
2009.9.17 0:24:55
Fundusz alimentacyjny odmawia wypłaty - co robić?
WITAM mam problem z odzyskaniem zaległych alimentów i z funduszem alimentacyjnym. Pobieram fundusz na Córkę gdyż jej Ojciec nie hańbi się pracą i nie płaci alimentów. Matka jego by pomóc jemu ... Zobacz wątek2009.9.16 23:34:32
Jakie wymagania prawne dla jazdy traktorem 25 km/h po drogach?
Co zrobić i jaki koszt byłby gdybym chciał się poruszać traktorem samoróbką który jedzie max 25 km/h po drogach bez łamania prawa..?? ... Zobacz wątek2009.9.16 22:52:17
Firma windykacyjna Ultimo - dług po debecie bankowym
Aby zyskać na czasie -poproś listem poleconym o kopię umowy ,którą podpisywałes w banku -jak otrzymasz kopię to sprawdz dokładną datę podpisania umowy w banku i datę ostatniej wpłaty -od tego ... Zobacz wątek2009.9.16 22:8:58
Zadłużenie czynszu - do kogo się zwrócić o rozłożenie na raty?
bardzo prosze po momoc co mam teraz robic po o trzymaniu takiego pisma j.w. mam zaleglosci w placeniu za czynsz wynikajacej z trudnej sytuacji finasowej , chcialabym rozlozyc ten dlug na raty ale do kogo ... Zobacz wątek2009.9.16 17:25:8
Sklep żąda zapłaty za towar który odesłałam - czy słusznie?
Zamówiłam przez internet komplet bielizny Luty/marzecw firmie Miriale(Provea)otrzymałam informację ze takiego kompletu nie ma i że bardzo przepraszają. 04 czerwca otrzymałam zupełnie inne zamówienie ... Zobacz wątek2009.9.16 15:24:36
Płacenie alimentów gdy komornik stwierdził niewypłacalność
Niestety komornik już naliczył swoją prowizję i nie zrezygnuje.Tańsze może być wzięcie kredytu aby spłacić natychmiast zaległe alimenty niż opłacanie prowizji komornika za następne miesiące. ... Zobacz wątek
2009.9.16 14:20:16
Reklamacja zakupu na Allegro poza aukcją - zwrot pieniędzy
Proszę zwrócić się do rzecznika konsumentów > jest w każdym powiecie, porady są bezpłatne. ... Zobacz wątek2009.9.16 13:17:57
Wykup mieszkania komunalnego po śmierci matki
Aby nie stracić mieszkania komunalnego trzeba je przed śmiercią najemcy wykupić np. z opcją, że mama ma prawo w nim mieszkać do końca życia. ... Zobacz wątek2009.9.16 13:13:41
Dług biblioteczny po 3 latach - czy muszę płacić kary?
Witam,na wstępie zacznę od tego, że 3 lata temu wypożyczyłam książkę z biblioteki miejskiej, w tym czasie też zmieniłam miejsce zamieszkania. Ostatnio znalazłam tą książkę i dziś oddałam ... Zobacz wątek
2009.9.15 20:44:37
Windykacja zadłużenia bibliotecznego - negocjacje z biblioteką
Witam,na wstępie zacznę od tego, że 3 lata temu wypożyczyłam książkę z biblioteki miejskiej, w tym czasie też zmieniłam miejsce zamieszkania. Ostatnio znalazłam tą książkę i dziś oddałam ... Zobacz wątek
2009.9.15 20:43:19
Rozwiązanie umowy o pracę bez okresu wypowiedzenia - czy możliwe?
Witam wszystkich. Mam nadzieję, że mi ktoś pomoże. Mój problem polega na tym iż mam załatwioną pracę od października, ale obecnie nadal jestem zatrudniona na czas nieokreślony i mój okres wypowiedzenia ... Zobacz wątek2009.9.15 17:42:37
Jak legalnie pracować w Niemczech bez meldunku i karty pobytu?
chcialabym móc legalnie pracowac w niemczech,ale nie wiem od czego zaczac załatwianie pozwolenia i czy w ogóle jest na to jakis sposób.dodam ze nie mam tu meldunku oraz ze atualnie nie wybieram sie ... Zobacz wątek2009.9.15 15:52:55
Wadliwa brama wykonana z opóźnieniem - prawo do niepłacenia
W umowie nie ma żadnego zapisu dotyczącego sporzadzenia protokołu z odbioru roboty. Z tej kwoty, jaka była ustalona zapłacono 5 000 zł.A proszę mi jeszcze powiedzieć, czy takie dodatkowe koszty ... Zobacz wątek
2009.9.15 15:29:36
Małżeństwo z obywatelem Afganistanu na duldungu w Niemczech
Uwazam ze pierw powinnas dobrze poznac jego kulture,rodzine,co by Cie czekalo po slubie bedąc z nim.Jesli on jest bliski swojej religii to lepiej nie wychodz za niego. Kobiety afganistanskie od malego ... Zobacz wątek2009.9.15 15:12:3
Komornik zajął 100% wynagrodzenia - czy to legalne?
mam pytanie czy komornik moze zajac wyplate i konto zajmujac w ten sposob 100% wynagrodzenia ... Zobacz wątek2009.9.15 10:51:46
Najem mieszkania komunalnego po śmierci najemcy
Będzie kłopot bo do umowy najmu mieszkania komunalnego trzeba spełnić m.in. warunek nie posiadania tytułu do innego lokalu mieszkalnego - a jak go spełnić gdy żona ma mieszkanie własnościowe, ... Zobacz wątek2009.9.15 10:45:37
Zmiana nazwy wspólnika w sp. z o.o. - wymagania prawne
Zmiana umowy spółki - nie, zgłoszenie do KRS-ZE - tak (koszt 650 zł). Nie zgłoszenie zmian do KRS może skutkować grzywną nałożoną przez Sąd - wątpliwe. ... Zobacz wątek2009.9.15 10:35:32
Kradzież wspólnika w spółce cywilnej - możliwości wykluczenia
Nie ma co prosić o rozliczenie. Trzeba o to wystąpić pismem (list polecony z potwierdzeniem odbioru). Być może trzeba będzie wystąpić do sądu przeciwko nierzetelnemu wspólnikowi o wyliczenie ... Zobacz wątek2009.9.15 10:27:46
Odpowiedzialność współwłaściciela samochodu za wypadek
Tak samo jak właściciel - OC dotyczy samochodu. ... Zobacz wątek2009.9.15 10:7:30
Pożyczka bez umowy i świadków - szanse w sądzie
Może podpisze jakąś umowę pożyczki na pozostałą kwotę 3000 zł ... Zobacz wątek2009.9.15 10:5:2
Opieka nad dzieckiem gdy matka w śpiączce - prawa ojca
kto się zajmuje dzieckiem (obecnie 10mies) jak matka dajmy na to zapada w śpiączkę a jest tylko ojcem biologicznym i płaci alimenty a który jeszcze ułożył sobie życie na nowo i ma żone ... Zobacz wątek2009.9.15 9:16:31
Adopcja dziecka kuzynki - możliwości prawne
Witam, proszę o poradę czy mam szanse na przyznanie praw do opieki nad dzieckiem kuzynki.Z powodu trudnej sytuacji rodzinnej i finansowej... kuzynka (8 tydz. ciąży) chce mi oddać dziecko pod opiekę. ... Zobacz wątek
2009.9.15 4:2:22
Dlaczego przy stypendium liczy się aktualny skład rodziny a dochód z ubiegłego roku?
Witam wszystkich serdecznieInteresuje mnie temat następujący.
Staram się o stypendium naukowe w ramach świadczeń z Urzędu Marszałkowkiego. Wymagane są zaświadczenia o przychodach rodziny ... Zobacz wątek
2009.9.14 23:49:30
Grupa dyskusyjna dla kuratorów społecznych
Witam poprzebuje pilnie osobe do wypełnienia kwestionariusza wywiadu do pracy magisterskiej. A dokładniej kuratora zawodowego, lub społecznego pracujacego z dziećmi i młodzieżą.Pomocy.Prosze o kontakt ... Zobacz wątek91 odpowiedzi | Strony: 1 2
2009.9.14 20:8:10
Czy w lokalach gastronomicznych muszę położyć glazurę w łazience?
bardzo proszę o pomoc i wyjaśnienie czy w prawie budowlanym istnieje zapis, co do wykończenia ścian w łazienkach w lokalach gastronomicznych. w Pr.Bud. są dane dotyczące drzwi, okien itp ale ww ... Zobacz wątek2009.9.14 16:46:42
Jakie koszty przepisania mieszkania po babci na wnuczkę?
Witam, w styczniu tego roku zmarła moja babcia, zostało po niej mieszkanie własnościowe, nie zostawiła zadnego testamentu, rodzice zadecydowali, że zostanie ono przepisane na mnie. Jakie nalezy poczynic ... Zobacz wątek2009.9.14 14:23:55
Jakie kroki i koszty przepisania mieszkania po babci na wnuczkę?
Witam, w styczniu tego roku zmarła moja babcia, zostało po niej mieszkanie własnościowe, nie zostawiła zadnego testamentu, rodzice zadecydowali, że zostanie ono przepisane na mnie. Jakie nalezy poczynic ... Zobacz wątek2009.9.14 14:21:42
Wypowiedzenie ubezpieczenia AC przez telefon - roszczenia firmy
Szanowni Państwo,28 maja 2008 kupiłam od osoby fizycznej samochód, Były właściciel bardzo szybko zawiadomił o tym fakcie ubezpieczyciela ( LINK 4 ) i przedstawiciel zadzwonił do mnie żeby ... Zobacz wątek
2009.9.14 14:11:14
Wypowiedzenie z firmy ubezpieczeniowej a nieuregulowane zobowiązania
Szanowni Państwo,28 maja 2008 kupiłam od osoby fizycznej samochód, Były właściciel bardzo szybko zawiadomił o tym fakcie ubezpieczyciela ( LINK 4 ) i przedstawiciel zadzwonił do mnie żeby ... Zobacz wątek
2009.9.14 14:10:44
Masz inne pytanie do prawnika?