Forum prawne (strona 885)
Otrzymuje alimenty od ojca, kwota została obnizona, mam oddac nadpłate?
Bożeno!!! Piszesz głupoty. W sprawach o alimenty znaczenie ma kiedy została załozona sprawa, a nie kiedy ogłoszono wyrok. Istnieje jednak możliwość że Sąd mając na uwadze tzw. dobro dziecka ... Zobacz wątek2006.3.1 13:38:1
Czy dziecko może płacić za ojca
Jeżeli Twój ojciec odszedł by od obecnej kobiety i nie płacił alimentów na tą dwójkę dzieci ( Twoje przyrodnie rodzeństwo ), to ich matka , a nie Twój ojciec może pozwać Ciebie o płacenie ... Zobacz wątek2006.3.1 13:7:25
PROCES O NIEWAŻNOŚĆ MAŁŻEŃSTWA
KANONISTA prowadzi procesy o stwierdzenie nieważności małżeństwa www.kanonista.com ... Zobacz wątek2006.3.1 12:58:44
wykreslenie lub zatracie wpisu za pobicie
Prosze dokladnie napisac, na jaka kare zostal skazany. Jeśli zostal skazany na karę w zawieszeniu, wowczas zatarcie skazania nastąpi po 6 miesiacach od zakonczenia okresu proby(czyli np. jesli zostal ... Zobacz wątek2006.3.1 0:18:23
2006.3.1 0:14:37
przymusowe wymeldowanie
A co mówi na ten temat prawo meldunkowe. Czy można wymeldować kogoś z pobytu stałego - do nikąd? Ciekawe ... Zobacz wątek2006.2.28 14:10:57
Sprzedaż mieszkania - Jak się zabezpieczyć ??? PILNE !!!
Razem z bratem sprzedajemy mieszkanie odziedziczone po rodzicach. Sadownie odbyło się zniesienie współwłasności i ja, jako osoba, która ma być spłacona zostałam wpisana do hipoteki jako wierzyciel. ... Zobacz wątek2006.2.28 13:19:10
Bardzo wazne!
Obecnie oczekuje na wyrok z sadu ,o pozwolenie wydania paszportu dla mojego 8-letniego synka.Z ojcem dziecka nie bylam w zwiazku formalnym.Ojciec ukrywa sie od 2 lat na terenie grecji ,przed placeniem ... Zobacz wątek2006.2.28 13:3:8
Sprzedaż mieszkania - jak się zabezpieczyć - PILNE !!!!
Razem z bratem sprzedajemy mieszkanie odziedziczone po rodzicach. Sadownie odbyło się zniesienie współwłasności i ja, jako osoba, która ma być spłacona zostałam wpisana do hipoteki jako wierzyciel. ... Zobacz wątek2006.2.28 13:1:58
Bardzo ważne!
Obecnie oczekuje na wyrok z sadu ,o pozwolenie wydania paszportu dla mojego 8-letniego synka.Z ojcem dziecka nie bylam w zwiazku formalnym.Ojciec ukrywa sie od 2 lat na terenie grecji ,przed placeniem ... Zobacz wątek2006.2.28 13:1:14
remont dachu w budynku współnoty, kto płaci?
Problem naszej wspólnoty to oczywiście mieszkańcy i to jnie wszyscy. Jest grupa, kilku mieszktów z niższych piętr i to oni twierdzą że remont dachu to kumoterstwo zarządu i właścicieli mieszkań ... Zobacz wątek2006.2.28 12:58:51
Apelacja rozwodowa
Art. 388. § 1. Wyrok sądu drugiej instancji jest natychmiast wykonalny, jeżeli kodeks nie stanowi inaczej. Sąd drugiej instancji może jednak uzależnić jego wykonanie, a w razie oddalenia apelacji ... Zobacz wątek2006.2.28 12:23:17
Wyjazd dziecka za granice?
Obecnie oczekuje na wyrok z sadu ,o pozwolenie wydania paszportu dla mojego 8-letniego synka.Z ojcem dziecka nie bylam w zwiazku formalnym.Ojciec ukrywa sie od 2 lat na terenie grecji ,przed placeniem ... Zobacz wątek2006.2.28 11:13:48
Wyjazd na stale dziecka za granice?
Obecnie oczekuje na wyrok z sadu ,o pozwolenie wydania paszportu dla mojego 8-letniego synka.Z ojcem dziecka nie bylam w zwiazku formalnym.Ojciec ukrywa sie od 2 lat na terenie grecji ,przed placeniem ... Zobacz wątek2006.2.28 11:11:4
Pracodawca złodziej
Nie ma innego wyjścia, Twój kolega powinien postąpić tak samo jak ten "pracodawca". Przecież ten "pracodawca" , to zwykły złodziej i przestępstwa. A jeżeli wiesz, że pieniędzy ... Zobacz wątek2006.2.28 9:42:18
Trzynastka dla osoby, która rozwiązała umowę o pr. w ciągu roku
Czy może mi ktoś wyjaśnić, jak interpretować art. 2 ustawy o dodatkowym wynagrodzeniu rocznym.....zgodnie z którym pracownik nabywa prawo do wynagrodzenia rocznego w pełnej wysokości po przepracowaniu ... Zobacz wątek2006.2.27 12:6:14
po jakim czasie nieplacenia alimentow moze wejsc komornik na rente wypadkowa
mam przyznane alimenty w kwocie 280 zl matki dziecka nie ma pracuje w Anglii(wyrokiem sadu jest zobowiazana takze do utrzymania dziecka a nie przysyla pieniedzy).Jej matka czyli babcia dziecka zalozyla ... Zobacz wątek2006.2.26 19:30:40
Rozwód przy wysokich zarobkach i dziecku po przejściach
Zgadzam się z przedmówcami. Mają 100% procent racji. Tak sądzę mimo tego, że od 8 miesięcy nie mogę podnieść alimentów na syna. Mogłabym popierać kobietę, ale w takim przypadku nie. ... Zobacz wątek2006.2.26 14:57:30
postępowanie spadkowe
JA I MOJE RODZEŃSTWO DZIEDZICZYMY USTAWOWO PO MATCE MIESZKANIE. MOJE RODZEŃSTWO CHCE SIĘ ZRZEC NA MNIE . JA Z KOLEJI CHCE TO MIESZKANIE PODAROWAC WNUKOWI . CZY RODZEŃSTWO JEŚLI JUŻ SIĘ ZRZEKNIE ... Zobacz wątek2006.2.26 11:7:24
10.11.05 rozwiazali ze mna umowę o prace a świadectwo pracy ma datę 14.12.05
Po uprzedniej rozmowie z jednym z dyrektorów ustaliliśmy z tym panem wstępnie iż zakład pójdzie mi na rękę i zwolni mnie bez podania przyczyny natychmiastowo.Potem okazalo się że główny dyrektor ... Zobacz wątek2006.2.25 21:43:46
Odliczenie Vat od samochodu wg przyszłych przepisów
Mam taką sprawę, mianowicie wiadomo, że rząd planuje zmianę przepisów tak, aby umożliwić pełne odliczenie podatki VAT od nowego firmowego samochodu osobowego. Planuję teraz zakup nowego auta ... Zobacz wątek2006.2.25 12:56:8
Ekwiwalent za urlop za 2003 r
Przeszło 2 lata ciągnie sie moja sprawa w Sądzie Pracy( zostałam zwolniona dyscyplinarnie kiedy pracodawca/firma prywatna/ dowiedział się ,że poszłam do szpitala na operacje, na zwolnieniu lekarskim ... Zobacz wątek2006.2.25 10:23:12
nazwisko dziecka...
przeczyść skrzynkę poczową wysyłam do ciebie wiadomośćki które wracają ,bo jest przekroczony limit. Pozdrawiam amidala..... ... Zobacz wątek2006.2.24 21:39:32
Komornik nie może wyegzekwować alimentów...
Prowo mówi jasno EGZEKUCJA ALIMENTACYJNA MA PIERWSZEŃSTWO W SCIĄGANIU Z PENSJI !!!! Radzę przypomnieć to komornikowi, jeśli pierwsze zajęcie jest też na alimenty to sprawę powinien prowadzic ... Zobacz wątek2006.2.24 21:26:12
ci mi przysługuje?czy ktos wie?czy ktos moze mi pomóc?
dziękuję za wyczerpującą odpowiedź;-) przesyłam pozdrowienia ... Zobacz wątek2006.2.24 21:5:25
Konkubinat jak sie zabezpieczyc .
proszę pamiętać że wydziedziczenie jest możliwe tylko w 3 przypadkach -kiedy spadkobierca rażąco zaniebuje swoje obowiązki wobec spadkodawcy, dopuścił się przestępstwa wobec spadkodawcy lub ... Zobacz wątek2006.2.24 19:57:8
Brak uzasadnienia...
Witam Tak w skrócie: Złożyłem zażalenie na postanowienie Sądu Rejonowego do Sądu Okręgowego. Po pięciu miesiącach dostałem postanowienie o oddaleniu zażalenia (z dopiskiem 'orzeczenie prawomocne'). ... Zobacz wątek2006.2.24 19:50:40
przyznano: 0 zł
kawał cwaniaka z ciebie! weź się za robotę skoro twoich rodziców nie stać na twoje studia zarób sobie na zaoczne a nie kombinujesz jak koń pod górę, wieczny studencie!!!! ALE MNIE ZDENERWOWAŁEŚ! ... Zobacz wątek2006.2.24 18:58:44
Egzekucja naleznosci przyznanej wyrokiem sądowym
Witam, mam taki problem, kiedys kupilem sobie telefon poprzez internet, niestety zstalem oszukany, ale majac wystarczajace dowody zalozylem osobie ktora mnie oszukala sprawe. Oczywiscie wygralem ja. Sad ... Zobacz wątek2006.2.24 16:29:48
Opłata za przychodzący przelew walutowy
Proponuję sprawdzić to w regulaminie opłat i prowizji w tym banku. W przypadku wątpliwości najlepiej zmienić bank, to jest najlepsze rozwiązanie wszelkich sporów z tymi instytucjami. ... Zobacz wątek2006.2.24 13:27:52
Czy bank ma prawo odmówić wypłaty środków z konta a'vista?
Pewnie i nie miał, tylko co z tego wynika. Może Pan złożyć skargę do Nadzoru Bankowego, ale myślę, że zmiana banku będzie najlepszą formą wyrażenia swojej opinii. ... Zobacz wątek2006.2.24 13:20:55
Zadłużenie z tytułu opłat czynszu
Czy maja tu zastosowanie przepisy KRO, art 30 ?? ... Zobacz wątek2006.2.24 8:28:49
Zmiana na nazwisko męża w USC
Mam pytanie otóż: moja siotsra wyszła za mąż w USA za Polaka, który w 1995 roku zrzekł się polskiego obywatelstwa, siostra wysłała mi upoważnienie i inne dokumenty związane z wpisem do Urzędu ... Zobacz wątek2006.2.23 18:10:9
Niestawienie się na rozprawie rozwodowej
Nie wiem czy moja informacja będzie pomocna. Wczoraj miałam drugą sprawę rozwodową (rozwód bez orzekania o winie, mąż się na to zgodził). Pierwsza sprawa pojednawcza ok ale na drugą mąż nie ... Zobacz wątek2006.2.23 18:5:8
spotkania ojca z dzieckiem pod nadzorem kuratora
Niestety ja osobiście nie miałam takiego problemu. Ale masz przewagę bo ty chcesz aby dziecko widywało ojca, a w tym momencie działasz dla jego dobra. Możesz wystąpić do Sądu o spotkania dziecka ... Zobacz wątek2006.2.23 16:56:38
Jak uzyskać opiekę nad dzieckiem w weekendy?
na poczętek radziłabymdogadać z ex narzeczoną, jesli to nie pomoże mozna złożyć wniosek do Sądu o ustalenie terminów widzeń z dzieckiem. Jednak jeśli maleństwo ma dopiero 3 miesiące ... Zobacz wątek2006.2.23 16:43:7
2006.2.23 16:21:49
dodatek urlopowy a L4
Gdy zmieniły sie przepisy dot. świadzceń urlopowych (tzn. że pracpodawcy zatrudniajacy mniej niż 20 osób nie muszą go wypłacać) nasz szef puścił listę do pracowników z pytaniem czy wolimy ... Zobacz wątek2006.2.23 9:39:21
Urlop a stan sywilny
spójrz na to z innej strony: Primo. Co by było gdyby wszyscy pracownicy chcieli wyjechać na urlopy w wakacje? A rodziny z dziećmi rzeczywiście sa ograniczone do tych dwóch miesięcy. Secundo: Korzystając ... Zobacz wątek2006.2.23 9:23:39
Spadek rodzinny
Moja tesciowa umarla jako samotna kobieta. Zostawila po sobie mieszkanie w Berlinie. Ostatnie lata zyla z bylym mezem (rozwiedli sie 20 lat temu). Moj maz jako jedyny spadkobierca pochowal matke. Pozniej ... Zobacz wątek2006.2.23 0:15:33
Siostra przyrodnia a spadek
mam dylemat,ojciec prawdopodobnie miał córkę,o której słyszałem od osób trzecich,ojciec mi nigdy o niej nie mówił,rodzina ojca(która z uwagi na chęc sprzedaży rodzinnej kamienicy,co trwa już ... Zobacz wątek2006.2.22 0:0:0
Matka i jej prawa względem dziewczyny syna
Otoz poznalam przez neta chlopaka, ktory w kwietniu skonczy 18 lat, ja skoncze 27. On jest chory na raka...GG, maile, 1 rozmowa telefoniczna, az w koncu z jego strony wielka milosc, chec spotkania itp. ... Zobacz wątek2006.2.21 20:44:24
Błagam o porade - Samochód na gaz - oszustwo
Dzien dobry Mam również samochod na gaz i tez nie jestem zadawolona z tego ,nawet bym rzekła somochód zepsułam na własne rzyczenie.Mam pytanie do Pani,czy jest Pani moze z Warszawy,pytam, ponieważ ... Zobacz wątek2006.2.21 17:56:20
Poszukiwany prawnik
Poszukiwany prawnik (najchętniej z Trójmiasta), który zajmował się z doskoku sprawami prawnymi (pozwy, etc). W zasadzie, na tą chwilę, w grę wchodzi obsługa rodziny/domu. W planach dalszych także ... Zobacz wątek2006.2.21 11:42:0
Sprzedaz udziałów sp z o.o
2 miesiace temu zalozylem spolke z o.o. wlasnego wkladu mialem 12500zl. W tej chwili odsprzedaje je osobie trzeciej, czy od kwoty ktora otrzymam musze zaplacic podatek? Czy tez wychodze na 0zł, inwestujac ... Zobacz wątek2006.2.21 2:2:35
kwalifikacja
jak zakwalifikować stosunek łączący sportowca z zawodowym klubem sportowym? jako umowę o pracę? potrzebuję do dochodzenia roszczeń , ale mam tu mały problem , proszę o pomoc ... Zobacz wątek2006.2.20 22:54:52
praca w warunkach uciążliwych
czy praca przy maglu elektrycznym jest pracą w warunkach szkodliwych ? jaka jest podstawa prawna ? dziękuje z góry za odpowiedź. ... Zobacz wątek2006.2.20 20:39:6
Pominięcie sprawy pojednawczej!!!
Pani Marzeno prosze podać mi o jakich przepisach Pani mówi? Jest to dla mnie ogromnie wazne i pilne. Ewa ... Zobacz wątek2006.2.20 14:29:28
Import uslug z Holandii a odliczenie VAT
Zakladamy sytuacje: Jestem platnikiem polskiego VATu, wynajmuje serwer dedykowany od firmy majacej siedzibe w Holandii. Co sie dzieje z VATem? Czy konieczne jest posiadanie VAT-EU celem zwrotu podatku ... Zobacz wątek2006.2.19 16:13:19
2006.2.19 10:42:52
Masz inne pytanie do prawnika?