Forum prawne (strona 885)
mam cholerny dylemat i prosze o porade
Witam Proponuję, aby Pan zgłosił się do najbliższej Poradni Współuzależnień. Proszę mi wierzyć, że tylko tam dowie się Pan jak żonę rozumieć, pomóc jej, a co najważniejsze jak pomóc ... Zobacz wątek2006.3.23 12:21:54
Urząd Skarbowy? PIT? Wyciąg z ROR?
Z doświadczenia wiem, że to różnie bywa - to zależy od sądu. Najczęściej sąd prosi o zaświadczenie o zarobkach od pracodawcy. Ale może prosić o wyciąg z konta (prosił mnie), co jest bez sensu, ... Zobacz wątek2006.3.23 11:28:27
ZAMELDOWANIE CZASOWE
Jakie są procedury przy wymeldowaniu z pobytu czasowego? Czy trudno jest wymeldować osobę z pobytu czasowego ... Zobacz wątek2006.3.22 20:3:35
żona- rencistka, proszę o pomóc!
Proszę o pomóc. Od sześciu lat jestem z facetem, a od pięciu trwa jego sprawa o rozwód. Jestem już psychicznie wykączona tą sprawą. Problem polega na tym, że jego żona na sprawie pojednawczej ... Zobacz wątek2006.3.22 19:18:6
ważne i pilne pytanie
Pracuję dla pewnej firmy która co miesiąc przysyła mi umowy o dzieło.Np. w styczniu dostaję umowę za pracę jaką wykonałam w grudniu, w lutym dostaję umowę za styczeń itd.Jak wiadomo umowa ... Zobacz wątek2006.3.22 13:37:34
Czy przysługuje mi jakaś kwota wolna od zajęcia na rachunku bankowym?
Z tytułu zaległości do ZUS dotyczących mojej działalności gospodarczej, której już nie prowadzę, został zajęty mój osobisty rachunek bankowy. Nie znajdowały się na nim żadne większe środki ... Zobacz wątek2006.3.22 11:4:27
2006.3.22 10:44:14
Wyodrebnienie czesci kamienicy.
Czy jest taka mozliwosc, a jesli tak to jak to zrobic i ile to kosztuje, aby wyodrebnic 1/6 z calosci kamienicy aby cala reszta nadal pozostala wspolnota? ... Zobacz wątek2006.3.22 10:16:21
wniosek o zezwolenie na złozenie depozytu Alimentacyjnego
Latwiej bedzie jezel załozysz dziecku konto w banku i upowaznisz do niego matke lub bedziesz wpłacał pieniadze przekazem pocztowym na adres matki dziecka. Pozdrawiam ... Zobacz wątek2006.3.22 1:22:52
Spółdzielcze własnościowe prawo i spółdzielnia... - luki w prawie?
Nie rozumiem o co dokładnie Ci chodzi? Wpłacasz udział i wpisowe i jesteś Członkiem bo posiadasz w tej Spółdzielni prawo do lokalu.Kupując to mieszkanie nie musiałeś być Członkiem a teraz masz ... Zobacz wątek2006.3.21 23:19:51
Strefa płatnego parkowania
Patrycjo, mam do Ciebie pytanie. Niby to co napisalaś jest logiczne, ale .......nie dla mnie:-)) Nie jestem prawnikiem. Ja mam podobny problem. Rzekomo w dniu 08.11.2003r. (nie pamiętam, to bylo dawno) ... Zobacz wątek2006.3.21 21:4:41
nasze sady spia
Jestem 2 lata po rozwodzie,byly maz jest w USA,placi jak mu sie podoba,raz lub dwa razy w roku i to nie tyle ile jast w wyroku.Wnioslam sprawe do sadu,ktory ma adres zamieszkania,miejsce pracy i wszelkie ... Zobacz wątek2006.3.21 14:39:55
jesli sprzedających jest dwóch?????
witam mam taki problem chce kupić samochód który jest zarejestrowany na dwie osoby własciciela i współwałsciciela pytanie dotyczy uzupełnienia umowy kupna i sprzedarzy i który należy wypełnić ... Zobacz wątek2006.3.21 12:27:6
Działalność gospodarcza cudzoziemca w Polsce
Jakie warunki musi spełnić obcokrajowiec pragnący prowadzić działalność gospodarczą w Polsce? Które rozwiązanie jest dla niego bardziej korzystne: prowadzić działaność handlową jako podmiot ... Zobacz wątek2006.3.20 21:34:6
Ziemia z domem-kto i ile dziedziczy?
Witaj !! To masz problem Prawo Spadkowe jest dość proste ale Twoje wyjaśnienia są zaprzeczeniem zdrowego rozsądku: 1. musi zostać wykonane Uznanie Praw do Spadku po wujku (jeżeli brak testamentu ... Zobacz wątek2006.3.20 16:19:58
zostalem oszukany ?? umowa kupna, tymczasowy dowod rejestracyjny
Witam Mam taki problem - kupilem (za ostatnie pieniadze) stary motor 80 rocznik za 800zl. Malo wiedzac na temat rejestracji, ubezpieczenia i innych rzeczy, dzis dowiedzialem sie w wydziale komunikacji ... Zobacz wątek2006.3.20 14:9:31
mail i rozmowa tel.jako dowód w sprawie
Trzeba zrobić taki numer: do e-maila firmy zastosować opcję "prześlij dalej" otworzy się okienko z zapisanym adresem firmy wraz z datą przesłania, potem opcja "zapisz jako" i ... Zobacz wątek2006.3.20 12:56:32
Ciąża i obniżenie wynagrodzenia
jak zwykle dyskryminacja i szowinizm mężczyzn!!! ... Zobacz wątek2006.3.20 8:39:31
Jak rozpocząć windykację przez komornika
Jest w Polsce dopiero od tygodnia. Nie wiem czy ma pracę. Podejrzewam, że mieć jej formalnie nie będzie. Najwyżej zatrudni sie na czarno. ... Zobacz wątek2006.3.18 16:20:48
Praca w oświacie
uważam ,że każdy człowiek ma prawo do tego by mógł podjąć prace.To że w przeszłości pobłądził i wpadł w konflikt z prawem nie może mieć negatywnego wpływu na jego dalsze życie.Jestem ... Zobacz wątek2006.3.17 21:20:23
Legitymacje studenckie
A co ja mam zrobic? jestem studentem nie zaliczylem jednego przedmiotu i gosciara w sekretariacie nie chce mi podbic legitymacji. waznosc legitymacji konczy mi sie z koncem marca. Egzamin warunkowy mam ... Zobacz wątek2006.3.17 18:58:28
Agent ubezpieczeniowy
Trudno cokolwiek doradzić nie znając szczegółów umowy wiążącej Panią z TU. Trudności dodaje fakt, iż jak domniemam, była to umowa pomiędzy firmami (prowadziłą Pani działalność gospodarczą) ... Zobacz wątek2006.3.17 12:32:4
Odpowiedzialność za powierzony samochód..
Pracuję w holandii,w czasie pracy szef powierzył mi samochód i uszkodziłam go ..(mały wypadek)ubezpieczenie oddało pieniądze ale szef chce żebym zapłaciła sume która jest równa wartości samochodu..czy ... Zobacz wątek2006.3.17 11:48:29
Eksmisja z mieszkania służbowego...
A co z ochrona lokatora? Mozna tak sobie eksmitowac? ... Zobacz wątek2006.3.16 10:55:25
OPINIA Z RODK
Niestety nie, zarówno opinia z RODK jak i kuratora jest wystawiana tylko dla sądu. Można wystąpić do Sądu o kopię kosztuje to 1 zł strona. Lub iść i poprosić o akta i przeczytać. Jako strona ... Zobacz wątek2006.3.15 18:47:56
2006.3.15 14:21:24
umowa na czas nieokreślony+załączniki
jesli dostałam umowe na czas nieokreslony i po jakims czasie załącznik do tej umowy zmieniający niektóre postanowienia tej umowy czy może on zostac uchylony od tej umowy w kazdej chwili czy obowiązuje ... Zobacz wątek2006.3.15 12:53:55
książka obiektu budowlanego
Książkę powinien prowadzić właściciel lub zarządca co gdy nie ma zarządcy, a budynek ma dwóch współwłaścicieli? kto ją prowadzi? ... Zobacz wątek2006.3.14 14:39:21
jak wymeldować z własnego mieszkania
policja mówi że sie niewtrąca do spraw rodzinnych mam podobną sytuacje mama ma lat 80 a siostra i siostrzenica nie opiekują się nią tylko dręczą i zabraniają korzystania z wyposażenia mieszkania ... Zobacz wątek2006.3.14 3:38:37
konczy sie umowa najmu-czy wlasciciel ma prawo zmienic zamki?
Mam problem! Niedawno ukradłem samochód. Wiem, że to samochód mojego sąsiada, ale z uwagi na czynniki obiektywne nie zamierzam mu go oddać. Sąsiad straszy mnie policją, co oczywiste, ale też zapowiedział, ... Zobacz wątek2006.3.13 23:3:48
Artykół 286 k 1 czego on dotyczy prosze o kilka przykładów czy to oszustwo ??
Oszustwo może dotyczyć róznych sytuacji, trudno to opisać. Oszustwa zdarzają się na Allegro bardzo często, głownie polegaja na tym, że jedna ze stron nie wysyła towaru albo wysyła towar inny ... Zobacz wątek2006.3.13 22:39:56
Odpowiedzialność za krakse spowodowana przez kierowce bez prawa jazdy
Szkoda zostanie zlikwidowana z towojej Polisy OC także stracisz znizki . Osobę ,która prowadziła samochód możesz potem podac do sadu z powództwa cywilnego o wyrównanie strat jakie poniosłes z ... Zobacz wątek2006.3.13 18:53:3
Pełnomocnik z urzędu!?
Sąd przyznał mi pełnomocnika z urzędu. Tak naprawdę,to mam teraz obawy czy nie przegram przez to sprawy, którą sam - wygrywam. Nie chcę stracić kontroli - zwłaszcza merytorycznej nad przebiegiem ... Zobacz wątek2006.3.13 18:10:34
!!!Czy sprawy sa umażane
Witam może ktoś wie czy jstnieje możliwość umożenia mandaatu za (za jazde bez świateł) dostałem go 2 lata temu czy można napisać jakies podanie o umożenie do kogo to kierować i jak te podanie ... Zobacz wątek2006.3.13 15:13:16
Wewnątrzwspólnotowa usługa transportowa ???!!!!
Spółka dokonała importu towarów z Chin. Kontener wpłynął do Hamburha, tam został opłacony fracht i polska firma transportowa przywiozła go do W-wy, wystawiając na spółkę fakturę za wewnątrzwspólnotową ... Zobacz wątek2006.3.13 12:31:26
75 aresztu
mam problem bo zostałem skazany na 75 dni aresztu za niezapłacenie grzywny odwołałem się i przegrałem czy mogę uiścić grzywnę zamiast aresztu ? ... Zobacz wątek2006.3.13 12:21:30
MPWiK - bez pośredników
Próbuję - narazie bezskutecznie - podpisać indywidualna umowę z MPWiK o świadczenie usług - bez pośrednictwa Wspólnoty Mieszkaniowej - mam na myśli oczywiście swoje własne mieszkanie - nie część ... Zobacz wątek2006.3.13 11:37:31
chętnie -bezpłatnie-udzielę informacji i pomogę w uzyskaniu odszkodowania z tytu
O.C. na skutek wypadków komunikacyjnych, a także polis majątkowych. Można kontaktowac sie na e-mail: eureka11@wp.pl ... Zobacz wątek2006.3.12 21:8:40
ciąża - długie zwolnienie
Masz racje moja żona jest w twj samej sytuacjii. dostaje 100% wynagrodzenia należy się każdej kobiecie w ciąży 100% niestety nie znam podstawy prawnej ale łaski nie robią muszą zapłacić proponuję ... Zobacz wątek2006.3.12 21:7:9
Rekompensata.
Witam. Odziedziczylem prawo do rekompensaty po moim ojcu. Był to spadek w wyniku waloryzacji rent i emerytur. W PKO obliczono mi to na sumę 3 tysięcy złotych. Poinformowano mnie, że te pieniądze ... Zobacz wątek2006.3.11 20:12:46
Interpretacja statustu SM - proszę o pomoc
PS: Mieszkanie nabyłem na rynku wtórnym. Podobno w SM szykuje się jakaś zmiana statutu (ten jest z 2003r.) i ma być zmieniona ilość udziałów za garaż ale kto wie kiedy to będzie... ... Zobacz wątek2006.3.11 9:49:59
Czy moge się ubiegać o Zameldowanie ?
Mój problem, mianowicie od roku 1992 mieszkam u rodziców żony bez zameldowania. Dodam że mam dwójke dzieci i też mieszkają bez zameldowania syn od roku 1994 a córka od 1998 roku. Rodzice żony ... Zobacz wątek2006.3.11 8:20:25
Mama zamrla-sa pozyczki
mama zmarła został nie zapłacony czynsz za mieszkanie w budynku zakładowym czy dorosłe dzieci muszą uregulować zaległy czynsz ... Zobacz wątek2006.3.10 20:47:32
zwrot udziału
1. nie rozumiem insynuacji, m.in. fakt, że dobrze robię to co umiem nie znam się na prawie, w tym spółdzielnianym - bo nie jest mi to potrzebne 2. psychiatrę propnuję frustratom, którzy anonimowo ... Zobacz wątek2006.3.10 16:36:36
Jak walczyć z monopolistą???
napisać skargę do generalnego inspektora danych osobowych (znaczki skarbowe!) i czekać na wyjaśnienie sprawy. ... Zobacz wątek2006.3.10 12:19:42
Konkubinat potem ślub, a teraz rozwód
Podała Pani zbyt mało informacji, żeby jednoznacznie określić stan faktyczny. Generalnie sytuacja wygląda tak, że majątek wniesiony do małżeństwa pozostaje odrębnym majątkiem małżonka, który ... Zobacz wątek2006.3.10 12:15:55
Instrukcja po polsku
Nie jestem pewien do końca, ale wydaje mi się, że kiedyś istniał taki przepis, że każda sprowadzana do Polski maszyna musi mieć instrukcję w języku polskim i tego pilnował Urząd Celny. Proponuję ... Zobacz wątek2006.3.10 12:0:34
2006.3.9 15:6:25
prosze o pomoc,ZUS nie wypłaca naleznego mi zasiłku chorobowego:-(
jestem na zwolnieniu lekarskim prawie 6 miesięcy,ZUS nie wypłacił mi ani razu naleznego mi zasiłku chorobowego.Pod koniec września poszłam na zwolnienie,za pierwszy miesiąc mój pracodawca wypłacił ... Zobacz wątek2006.3.9 14:43:30
unieważnienie małżeństwa-wiek
wiek nie gra roli ,do uniewaznienia malzenstwa rozumiem ze chodzi Ci o rozwod koscielny jest potrzebnych duzo przeslanek prosze o kontakt:irutowicz@wp.pl ... Zobacz wątek2006.3.9 12:2:5
Masz inne pytanie do prawnika?