Forum prawne (strona 886)
Problem z wydzieleniem Księgi Wieczystej.
W roku 2005 w grudniu zakupiłem działke z świeżo uchwalonym miejcsowym planem zagospodarowania przestrzennego (zabudowa jednorodzinna). Działka w rejestrze gruntów figuruje jako Bp-IVa (rodzj użytku). ... Zobacz wątek2006.2.19 10:37:19
A co, jeśli rozwodu chce umierający?
a dosłownie - zagrożony z powodu choroby i w termninie na razie nieokreślonym? Pytanie brzmi dramatyczbie, więc najpierw krótka "spowiedź". Obecnie pozornie jest ze mną wszystko ok i może ... Zobacz wątek2006.2.18 17:18:52
SPADEK -PILNE!!
JA I MOJE RODZEŃSTWO ODZEDZICZYLIŚMY MIESZKANIE PO MATCE . MIESZKANIE TO MAMA CHCIAŁA PRZEPISAĆ NA PRAWNUKA. CZY MOŻEMY PRZEPISAC TO MIESZKANIE NA NIEGO I ZRZEC SIE SPADKU . JAKIE SĄ OPŁATY OD TEGO ... Zobacz wątek2006.2.17 20:40:55
czy łatwo sie rozwieśc...gdy on nie chce?
i jeszcze jedno...czy jeśli ja złożę pozew bez orzekania o winie.....to nie mogę juz powiedieć żechce rozwodu dlatego ze on mnie zdradza?...i czy wtedy to nie bedzie że to z mojej winy...bo ja ... Zobacz wątek2006.2.17 19:45:42
Problem z uzyskaniem wynagrodzenia
Witam Państwa! Pracuję w firmie (non-profit) zajmującej sie dzialalnościa edukacyjna. Oprocz umowy o pracę na czas okreslony (jako spec. ds marketing), otrzymalem także umowe zlecenie na prowadzenie ... Zobacz wątek2006.2.17 15:8:57
Upadłość osoby prywatnej
Prawo upadłościowe i naprawcze dopuszcza upadłość osób fizycznych, ale wyłącznie prowadzących działalność gospodarczą (do roku po jej zaprzestaniu). Co ciekawe, fakt rejestracji tej działalności ... Zobacz wątek2006.2.16 14:12:31
Upadłość osoby fizycznej prowadzącej dział. gosp.
Z tego co wiem dodatek "w upadłości" do łącza się do FIRMY dłużnika niewypłacalnego. Osoba fizyczna nie prowadzi działalności pod firmą, lecz pod swoim nazwiskiem (albo pod wprowadzoną ... Zobacz wątek2006.2.16 14:8:52
rodzinne w konkubinacie :-)
Napisz oświadczenie(albo ona) że dobrowolnie regularnie co miesiąc płacisz jakąś kwote na dziecko a uzyskanie wiekszej w SĄdzie byłoby niemożliwe gdzyż pozostajesz na utrzymaniu rodziców. Kilka ... Zobacz wątek2006.2.16 10:53:13
Ziemia moja, darowizna na dom dla nas oboje?
rozumiem, czyli w razie W działka pozostanie zawsze tylko moja a podział majątku obejmowałby tylko dom który zbudowaliśmy ze wspólnych śroków czyli darowizn i kredytów. ... Zobacz wątek2006.2.15 15:31:56
Wypowiedzenie po urlopie macierzyńskim
Pracownica podlega ochronie w trakcie trwania urlopu wychowawczego,wnioskowanego przed zakończeniem macierzyńskiego,jednakże po powroci do pracy jest traktowana jak każdy pracownik i nie podlega żadnej ... Zobacz wątek2006.2.15 14:59:18
pozbawienie praw i zmiana nazwiska -plis poradzcie
Podstawą pozbawienia rodzica praw do dziecka jest jego całkowity brak zainteresowania nim i rażące zaniedbywanie, które dotyczy min. NIE łożeniem na dziecko , wypieranie się go i brak całkowitego ... Zobacz wątek2006.2.15 13:27:3
Pomóżcie - Sprawca wypadku unika odpowiedzialności
Witam, 23 grudnia 2005r. wracając z pracy samochodem wjechał we mnie inny samochod. Szegóły wypadku pomine bo są nie istotne. To co jest istotne to to, ze nie wezwałem policji, spisaliśmy natomiast ... Zobacz wątek2006.2.15 12:57:20
oddzielne gospodarstwo domowe
Witam!! Mam kilka pytań. Otóż w raz z moją dziewczyną chcemy wziąść ślub. Mam już 8 miesięczne dziecko. Ja jestem studentem studiów dziennych i jestem oficjalnie na utrzymaniu rodziców, a ... Zobacz wątek2006.2.15 9:9:17
błąd formalny?
Otrzymałem z Woj. Sądu Administracyjnego postanowienie o odrzuceniu mej skargi na pewną decyzję Ministra Infrastruktury. W uzasadnieniu postanowienia napisano (podkreślenia >>>... <<< ... Zobacz wątek2006.2.14 16:13:0
brak formalny?
Otrzymałem z Woj. Sądu Administracyjnego postanowienie o odrzuceniu mej skargi na pewną decyzję Ministra Infrastruktury. W uzasadnieniu postanowienia napisano (podkreślenia >>>... <<< ... Zobacz wątek2006.2.14 16:11:36
5 lat płacenia alimentów - czy mnie to dotyczy ?
Wg. art. 60 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego małżonek rozwiedziony, który nie został uznany za wyłącznie winnego rozkładu pożycia (czyli "współwinny") i który znajduje się w niedostatku, ... Zobacz wątek2006.2.14 1:10:29
Odliczenia z budowy domu w 2006 r
W jaki sposób można dostać zwroty pieniężne w 2006 r. za budowę domu? Wiem, że do iluś tysięcy zł jest to możliwe, na jakich zasadach, ile maksymalnie, na jaką kwotę trzeba mieć faktury aby ... Zobacz wątek2006.2.14 0:38:7
2006.2.14 0:34:30
Co z domem po naszym rozwodzie?
współzcuje CI poniewaz sama mam podobny problem ... Zobacz wątek2006.2.13 14:3:48
MAKSYMALNE POTRĄCENIE Z WYNAGRODZENIA?
znam przypadki ze pracownik przez 10 m-cy wychodził za "0" bo tak podobałao się pani kktóra to oblicza. takze można się zdziwić ... Zobacz wątek2006.2.13 13:15:6
Minimalne wynagrodzenie
W tek kwestii to zależy od humoru pan w księgowości czy cię znają, czy cię lubią itd.Momo ze przepisy mówią jednoznaczne może być tak ze przez parę miesięcy będzierz bez wynagrodzenia na ... Zobacz wątek2006.2.13 12:58:23
prawo okreslajace wyplate pieniedzy przez wojsko dla ojca dziecka w sluzbie zasa
Witam! Mam pytanie. Czy pieniadze otrzymywane przez ojca dziecka niebedacego w stanie malzenskim od wojska podczas zasadniczej sluzby wojskowej naleza sie prawnie w calosci tylko matce dziecka? Czy ojciec ... Zobacz wątek2006.2.12 18:41:40
Zatajenie dochodów
Czy można i jak złożyc doniesienie o wielokrotnym zatajeniu dochodu?Czy należy to zgłosić w Urzędzie Skarbowym,czy innym miejscu?Proszę o pomoc!Jest to sprawa bardzo ważna. ... Zobacz wątek2006.2.12 15:44:7
pieniadze otrzymywane na dziecko podczas odbywania wojskowej sluzby zasadniczej
Witam! Mam pytanie. Czy pieniadze otrzymywane przez ojca dziecka niebedacego w stanie malzenskim od wojska podczas zasadniczej sluzby wojskowej naleza sie prawnie w calosci tylko matce dziecka? Czy ojciec ... Zobacz wątek2006.2.12 14:54:38
Pomozcie !co mam zrobic??
Bardzo Prosze o pomoc w sprawie:Moja sasiadkajest winna duze pieniadze roznym ludziom ostatnio przszli do mnie ludzie twierdzac ze dzwonia do tej kobiety a ona na jej poczcie glosowej przedstawia sie moim ... Zobacz wątek2006.2.11 17:10:27
Pomóźcie!Co mam zrobic?
Bardzo Prosze o pomoc w sprawie:Moja sasiadkajest winna duze pieniadze roznym ludziom ostatnio przszli do mnie ludzie twierdzac ze dzwonia do tej kobiety a ona na jej poczcie glosowej przedstawia sie moim ... Zobacz wątek2006.2.11 17:8:27
odszkodowanie/alimenty od gwalciciela
Mam 23 lata. Moja matka zostala zgwalcona. Ani ona ani ja nigdy nie otrzymala zadnej pomocy finansowej od mojego biologicznego ojac. Nigdy tez nie mialam z nim zadnego kontaktu. Chcialabym sie ubiegac ... Zobacz wątek2006.2.11 1:51:51
zostalam bez alimentow i dotkliwie pobita przez meza :(
Na co czekasz nie musisz miec rozwodu zeby wniesc sprawe o alimety.Potem gdy nie bedzie placił podaj numer konta komornikowi .Tak zrobilam ale maz jest tak cwany ze powybierał pieniadze i przenosł do ... Zobacz wątek2006.2.10 17:14:10
KRK a praca
byłem kiedyś karany lecz już nie figuruje w krajowym rejestrze karnym czy mogę się starać o prace w charakterze zawodowego wojskowego ... Zobacz wątek2006.2.10 15:43:32
Pozew o rozwód winnego rozpadu małżeństwa
mam ten sam problem. Dogadałem się z zoną na temat wszystkiego: alimantów, majątku, opieki nad dzieckiem. Ona jednak chce bym złożył pozew z przyznaniem się do winy. Mogę to zrobić, ale po pierwsze ... Zobacz wątek2006.2.10 12:57:2
Wymeldowanie na wniosek prokuratury
Prokuratura wnosi o wymeldowanie zazwyczaj w przypadkach, gdy poszukuje jakąś osobę (podejrzanego) od kilku miesięcy i okazuje się, że osoba ta nie przebywa w miejscu swego zameldowania, tj. przez ... Zobacz wątek2006.2.10 11:33:57
Pytanie o założenie konta
Witam Kilka dni temu wypełniłem formularz " zakładanie konta" (Sezam Max) na stronie banku BPH. Powód jego założenie jednakże wygasł (czyt. nie dostałem pracy). W związku z tym posiadanie ... Zobacz wątek2006.2.10 11:24:35
Prawdziwa historia ! Proszę o radę!
Mam 32 lata .Jestem niepracującą mężatką z jednym dzieckiem. Mój ojciec zostawił moją mamę gdy była w 9 tym miesiącu ciąży z moim młodszym o 5 lat bratem . Od tamtej pory nie interesował ... Zobacz wątek2006.2.9 23:53:1
Niegodność alimentacji
Pełnoletni syn na którego łożę regularnie 1000 zł /mc kilkakrotnie mnie pobił z czego trzy sprawy z krótkiego okresu trafiły do Sądu. Syn został uznany winnym i w wyniku ugody uniknął kary ... Zobacz wątek2006.2.9 21:24:0
Kradziez telefonu
Witam, dzis zostalem poinformowyany telefonicznie o koniecznosci stawienia sie na komendzie policji w celu zlozenia zeznan; na miejscu okazalo sie, iz moja znajoma doniosla o kradziezy telefonu komorkowego.Dowiedzialem ... Zobacz wątek2006.2.9 17:7:26
czy kara za niezłożenie zeznania do URZĘDU STATYSTYCZNEGO
Czy ktoś z Panstwa wie czy za niezłożenie do Urz. Statystycznego formularzy FO1 innych może być jakaś kara finansowa? ... Zobacz wątek2006.2.9 10:45:40
Kto jest winien?
Bank przyznał kredyt obrotowy na firmę w oparciu o dokumenty poswiadczające nieprawdę (rzeczoznawca wspólnie z kredytobiorcą celowo zawyzył wartość nieruchomości, wpisując drugie tyle powierzchni ... Zobacz wątek2006.2.9 9:30:53
rozwód-eksmisja,dowody,swiadkowie
Chcę wnieść pozew o rozwód.Chciałabym eksmitować męża z mieszkania komunalnego ponieważ boję się z nim mieszkać.Kiedyś kilka razy mnie pobił, pobił też dwóch sąsiadów.Miałam 2 obdukcje ... Zobacz wątek2006.2.8 21:44:29
Termin otrzymania odpowiedzi
w porozumieniu z bankiem wysłałam wniosek o wykreślenie wpisu do księgi wieczystej po wpłaceniu określonej kwoty. Niecierpliwie czekam na odpowiedź, która nie nadchodzi. Ile czasu ma w tej sutuacji ... Zobacz wątek2006.2.8 16:43:40
Malowanie obrazy jaką trzeba założyć działalność
Jestem zatrudniony na umowę o pracę i po godzinach pracy chciałbym malować i sprzedawać obrazy.Jaką w takim przypadku założyć działalność, jaką wybrać formę opodatkowania i jaka jest stawka ... Zobacz wątek2006.2.7 14:25:20
Niepełny wymiar czasu pracy, a...
jakie należy spełnić warunki wobec pracownika zatrudniając go na pół etatu? ... Zobacz wątek2006.2.7 12:24:42
Chcę dobrowlonie płacić alimenty na rodziców....
Dziękuję za podpowiedź,tylko nie rozumiem dlaczego mój zakład nie uznaje aktu notarialnego z dobrowolnym poddaniem się egzekucji?Czy ma do tego prawo?Powiedziano mi w zakładzie,ze tylko pismo z ... Zobacz wątek2006.2.7 7:49:40
Co zrobić? Jestem współwłaścicielem gospodarstwa rolnego.
witam obawiam sie ze tu najrosadniejszym rozwiazaniem jest droga sadowa. Zgodiie z art 214 KC w przypadku gdy nie ma zgody pomiedzy wspolwlascicielami sad przyzna je temu kto niem faktycznei wlada (uzytkuje), ... Zobacz wątek2006.2.6 16:5:56
przedterminowe zwolnienie
Może ubiegać sie po odbyciu polowy kary pod warunkiem ze jest tzw.''PETKA''czyli pierwszy raz odbywa kare pozbawienia wolnosci ,jesli ''RECYDYWA'' to po odbyciu 2/3 kary a jesli recydywa z 60 z 2 to ... Zobacz wątek2006.2.6 15:25:8
Zmiana statusu z lokalu mieszkalnego na lokal gospodarczy
Witam, jestem nowicjuszem i z prawem miałem niewiele wspólnego ( z wykształceniajestem inż. chemii ). W ubiegłym roku dostałem darowizne ( lokal mieszkalny w rynku miasta powiatowego), ale są w ... Zobacz wątek2006.2.6 12:9:12
2006.2.6 12:1:46
zmiana zameldowania a dowód rejestracyjny
Musze Ciebie zmartwic, niestety ustawowo masz 30 dni na zgłoszenie wszelkich zmain w swoim urzędzie komunikacji. Sam jestem "świerzo" po zmianie adresu zameldowania, a tym samym juz po odbiorze ... Zobacz wątek2006.2.5 18:12:38
Jak zalozyc dzialalnosc gospodarcza w dwie osoby??
Mam zamiar otworzyc razem z moim kolega hurtownie z uzywana odzieza.Chcemy to zrobic w formie indywidualnej dzialalnosci gospodarczej gdyz ten sposob wydaje sie nam najprostszy.Czy istnieje mozliwosc zarejestrowania ... Zobacz wątek2006.2.5 0:39:8
Wycena książeczki mieszkaniowej
Też jestem posiadaczem takiej książeczki byłem dopisywać tak zwane odsetki i też mnie to zdziwiło iż po roku jest mniej niż było ,pani obsługujaca mnie odpowiedziała iż odsetki są ustalane ... Zobacz wątek2006.2.4 22:53:34
kara grzywny -jak długo w krk??????
Jeśli została pani skazana grzywna za przestepstwo, wowczas zatarcie skazania nastapi po uplywie 5 lat od wykonania kary(czyli zaplaty grzywny). Jednakze po uplywie lat 3 mozna zlozyc wniosek o zatarcie ... Zobacz wątek2006.2.4 22:26:21
Masz inne pytanie do prawnika?