Forum prawne (strona 884)

czy zarzad moze agitowac mieszkancow do glosowania na tak lu na nie

witam, na zebraniu zgloszono do obecnego jednoosobowego zarzadu jeszcze dwoch nowych, zarzadowi obecnemu nie podoba sie jedna z kandydatur , w związku z tym rozniósł pisma po wlascicielach w których ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.3.27 23:5:58

10 gr dopłaty --- musze płacić???

daj sobie spokój - za to nie będzie nikt cię ścigał ;-))) ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2006.3.26 23:45:23

sprowadanie auta z niemiec

musi być spełniony jeden i drugi warunek - jeżeli nie to zapłacisz 22% VAt od wartości samochodu - a to może ci się nie opłacić ;-((( ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2006.3.26 23:36:21

wyrok Trybunału konstytucyjnego ważny?

hm... no cóż przepis nie traci mocy ;-))) wyrok jest wskazówką do jego interpretacji , ale jak zapewne wiesz często w podobnych sprawach są różne wyroki więc...... jeżli masz wątpliwości co ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2006.3.26 23:30:14

2006.3.26 23:21:13

Zwrot Vat poprawne odliczenie

kochana jeżeli będą sprawdzać zapłaty to tylko wtedy jeżeli ubiegasz się o zwrot wcześniejszy tzn. 60 dni . - składasz wniosek o skrócenie terminu zwrotu ze względu na to że wszystkie faktury ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2006.3.26 23:16:42

Czy po zawieszeniu działaności muszę składać w US "zerowe" deklaracje??

napewno musisz jeżeli byłaś podatnikiem podatku VAT i wcześniej składałaś te deklaracje ;-))). nowa ustawa o podatku VAT która obowiązuje od maja 2004 nakłada na ciebie obowiązek składania ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2006.3.26 23:10:26

Zawiasy za pobicie a wiza do USA

Czuj sie kim kolwiek jestes TY nie wychodz z domu zeby cie bie nie pobili!! ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2006.3.26 20:29:6

czy moge zalozyc sprawe o podwyzszenie alimentów w USA?

taka sprawe mozesz zalozyc tutaj w polsce,ale tak jak i moja sprawa bedzie trwala dlugo.moja trwa juz 1,5 roku od zlozenia pozwu o sciagalnosc i brak odezwu ze strony sadu,tylko jakies tlumaczenia trzeba ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2006.3.26 9:51:0

Duża piwnica i prawo jej podziału przez wspólnotę

W przypadku, gdy lokalom wydzielonym w aktach notarialnych nie zostały przyporządkowane pomieszczenia przynależne (w tym wypadku piwnice), o sposobie użytkowania piwnic decyduje wspólnota, która ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2006.3.25 23:12:26

TESTAMENT-DAROWIZNA-ZACHOWEK

witam.8 lat temu z moich pieniedzy matka przeksztalcila mieszkanie na wlasnosciowe i zapisala mi je w testamencie oraz wszystko pozostalosci w mieszkaniu tzn. stare meble innego majatku nie posiadala.7 ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.3.25 15:27:5

Jak zalatwic separacje???

Witam jestem pol roku po slubie,ostatnio bardzo zle sie dzieje...maz sie wyprowadzil..nie bede sie rozpisywac.. chcialam sie dowiedziec jak i gdzie zalatwia sie separacje czy moze szybciej mozna zlatwic ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.3.25 13:55:46

Czy należy się siostrze i bratu zachówek?

Witam, Mama miała trójkę dzieci. W 2005r. zapisała mnie - synowi, w formie darowizny swoje mieszkanie i działkę, na którą ja wcześniej dałej Jej pieniądze, aby mogła ją wykupić na własność ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.3.25 11:41:22

wiarygodnosc administratora-jak sprawdzić

Pomocy ! Podejrzewam, że mój administrator jest oszustem , przez przypadek stwierdziłam brak własciciela nieruchomości ( umarł 40 lat temu), dostaję podwyżki czynszu z sufitu, dosłownie, "na ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.3.24 23:34:49

Czy Presco ma prawo tak działać?

W moim przypadku wystąpiła taka sytuacja.: Miałem zadłużenie wobec jednej z firm telekomunikacyjnych, które powstało w 2001 roku, czyli 5 lat temu, wynikło z nie dogadania się. Firma ta po jakimś ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.3.24 23:22:29

# Zwrot nadpłaconych pieniędzy ??? #

Witam, w grudniu zakupiłam towar w sklepie internetowym, początkowo pieniądze wpłaciłam z góry na konto następnie zrezygnowałam i poprosiłam przesyłkę za pobraniem. firma zwróciła pieniądze ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.3.24 16:59:5

konkubinat, ślub a teraz rozwód

Kochana ! Jeżeli nie podpisałaś intercyzy przed zawarciem związku małżeńskiego to w razie rozwodu wszystko co macie dzielone jest na pół ! I to zwierzę może Ci ... skoczyć. Powodzenia, trzymaj ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2006.3.23 15:24:25

Czy muszę odpowiadać na wszystkie pytania oskarżonego ?

Można wnioskować do przewodniczącego o uchylenie pytania. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2006.3.23 12:58:4

mam cholerny dylemat i prosze o porade

Witam Proponuję, aby Pan zgłosił się do najbliższej Poradni Współuzależnień. Proszę mi wierzyć, że tylko tam dowie się Pan jak żonę rozumieć, pomóc jej, a co najważniejsze jak pomóc ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2006.3.23 12:21:54

Urząd Skarbowy? PIT? Wyciąg z ROR?

Z doświadczenia wiem, że to różnie bywa - to zależy od sądu. Najczęściej sąd prosi o zaświadczenie o zarobkach od pracodawcy. Ale może prosić o wyciąg z konta (prosił mnie), co jest bez sensu, ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2006.3.23 11:28:27

ZAMELDOWANIE CZASOWE

Jakie są procedury przy wymeldowaniu z pobytu czasowego? Czy trudno jest wymeldować osobę z pobytu czasowego ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.3.22 20:3:35

żona- rencistka, proszę o pomóc!

Proszę o pomóc. Od sześciu lat jestem z facetem, a od pięciu trwa jego sprawa o rozwód. Jestem już psychicznie wykączona tą sprawą. Problem polega na tym, że jego żona na sprawie pojednawczej ... Zobacz wątek

13 odpowiedzi

2006.3.22 19:18:6

ważne i pilne pytanie

Pracuję dla pewnej firmy która co miesiąc przysyła mi umowy o dzieło.Np. w styczniu dostaję umowę za pracę jaką wykonałam w grudniu, w lutym dostaję umowę za styczeń itd.Jak wiadomo umowa ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.3.22 13:37:34

Czy przysługuje mi jakaś kwota wolna od zajęcia na rachunku bankowym?

Z tytułu zaległości do ZUS dotyczących mojej działalności gospodarczej, której już nie prowadzę, został zajęty mój osobisty rachunek bankowy. Nie znajdowały się na nim żadne większe środki ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.3.22 11:4:27

2006.3.22 10:44:14

Wyodrebnienie czesci kamienicy.

Czy jest taka mozliwosc, a jesli tak to jak to zrobic i ile to kosztuje, aby wyodrebnic 1/6 z calosci kamienicy aby cala reszta nadal pozostala wspolnota? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.3.22 10:16:21

wniosek o zezwolenie na złozenie depozytu Alimentacyjnego

Latwiej bedzie jezel załozysz dziecku konto w banku i upowaznisz do niego matke lub bedziesz wpłacał pieniadze przekazem pocztowym na adres matki dziecka. Pozdrawiam ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2006.3.22 1:22:52

Spółdzielcze własnościowe prawo i spółdzielnia... - luki w prawie?

Nie rozumiem o co dokładnie Ci chodzi? Wpłacasz udział i wpisowe i jesteś Członkiem bo posiadasz w tej Spółdzielni prawo do lokalu.Kupując to mieszkanie nie musiałeś być Członkiem a teraz masz ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2006.3.21 23:19:51

Strefa płatnego parkowania

Patrycjo, mam do Ciebie pytanie. Niby to co napisalaś jest logiczne, ale .......nie dla mnie:-)) Nie jestem prawnikiem. Ja mam podobny problem. Rzekomo w dniu 08.11.2003r. (nie pamiętam, to bylo dawno) ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2006.3.21 21:4:41

nasze sady spia

Jestem 2 lata po rozwodzie,byly maz jest w USA,placi jak mu sie podoba,raz lub dwa razy w roku i to nie tyle ile jast w wyroku.Wnioslam sprawe do sadu,ktory ma adres zamieszkania,miejsce pracy i wszelkie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.3.21 14:39:55

jesli sprzedających jest dwóch?????

witam mam taki problem chce kupić samochód który jest zarejestrowany na dwie osoby własciciela i współwałsciciela pytanie dotyczy uzupełnienia umowy kupna i sprzedarzy i który należy wypełnić ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.3.21 12:27:6

Działalność gospodarcza cudzoziemca w Polsce

Jakie warunki musi spełnić obcokrajowiec pragnący prowadzić działalność gospodarczą w Polsce? Które rozwiązanie jest dla niego bardziej korzystne: prowadzić działaność handlową jako podmiot ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.3.20 21:34:6

Ziemia z domem-kto i ile dziedziczy?

Witaj !! To masz problem Prawo Spadkowe jest dość proste ale Twoje wyjaśnienia są zaprzeczeniem zdrowego rozsądku: 1. musi zostać wykonane Uznanie Praw do Spadku po wujku (jeżeli brak testamentu ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2006.3.20 16:19:58

zostalem oszukany ?? umowa kupna, tymczasowy dowod rejestracyjny

Witam Mam taki problem - kupilem (za ostatnie pieniadze) stary motor 80 rocznik za 800zl. Malo wiedzac na temat rejestracji, ubezpieczenia i innych rzeczy, dzis dowiedzialem sie w wydziale komunikacji ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.3.20 14:9:31

mail i rozmowa tel.jako dowód w sprawie

Trzeba zrobić taki numer: do e-maila firmy zastosować opcję "prześlij dalej" otworzy się okienko z zapisanym adresem firmy wraz z datą przesłania, potem opcja "zapisz jako" i ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2006.3.20 12:56:32

Ciąża i obniżenie wynagrodzenia

jak zwykle dyskryminacja i szowinizm mężczyzn!!! ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2006.3.20 8:39:31

Jak rozpocząć windykację przez komornika

Jest w Polsce dopiero od tygodnia. Nie wiem czy ma pracę. Podejrzewam, że mieć jej formalnie nie będzie. Najwyżej zatrudni sie na czarno. ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2006.3.18 16:20:48

Praca w oświacie

uważam ,że każdy człowiek ma prawo do tego by mógł podjąć prace.To że w przeszłości pobłądził i wpadł w konflikt z prawem nie może mieć negatywnego wpływu na jego dalsze życie.Jestem ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2006.3.17 21:20:23

Legitymacje studenckie

A co ja mam zrobic? jestem studentem nie zaliczylem jednego przedmiotu i gosciara w sekretariacie nie chce mi podbic legitymacji. waznosc legitymacji konczy mi sie z koncem marca. Egzamin warunkowy mam ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2006.3.17 18:58:28

Agent ubezpieczeniowy

Trudno cokolwiek doradzić nie znając szczegółów umowy wiążącej Panią z TU. Trudności dodaje fakt, iż jak domniemam, była to umowa pomiędzy firmami (prowadziłą Pani działalność gospodarczą) ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2006.3.17 12:32:4

Odpowiedzialność za powierzony samochód..

Pracuję w holandii,w czasie pracy szef powierzył mi samochód i uszkodziłam go ..(mały wypadek)ubezpieczenie oddało pieniądze ale szef chce żebym zapłaciła sume która jest równa wartości samochodu..czy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.3.17 11:48:29

Eksmisja z mieszkania służbowego...

A co z ochrona lokatora? Mozna tak sobie eksmitowac? ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2006.3.16 10:55:25

OPINIA Z RODK

Niestety nie, zarówno opinia z RODK jak i kuratora jest wystawiana tylko dla sądu. Można wystąpić do Sądu o kopię kosztuje to 1 zł strona. Lub iść i poprosić o akta i przeczytać. Jako strona ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2006.3.15 18:47:56

2006.3.15 14:21:24

umowa na czas nieokreślony+załączniki

jesli dostałam umowe na czas nieokreslony i po jakims czasie załącznik do tej umowy zmieniający niektóre postanowienia tej umowy czy może on zostac uchylony od tej umowy w kazdej chwili czy obowiązuje ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.3.15 12:53:55

książka obiektu budowlanego

Książkę powinien prowadzić właściciel lub zarządca co gdy nie ma zarządcy, a budynek ma dwóch współwłaścicieli? kto ją prowadzi? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.3.14 14:39:21

jak wymeldować z własnego mieszkania

policja mówi że sie niewtrąca do spraw rodzinnych mam podobną sytuacje mama ma lat 80 a siostra i siostrzenica nie opiekują się nią tylko dręczą i zabraniają korzystania z wyposażenia mieszkania ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2006.3.14 3:38:37

konczy sie umowa najmu-czy wlasciciel ma prawo zmienic zamki?

Mam problem! Niedawno ukradłem samochód. Wiem, że to samochód mojego sąsiada, ale z uwagi na czynniki obiektywne nie zamierzam mu go oddać. Sąsiad straszy mnie policją, co oczywiste, ale też zapowiedział, ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2006.3.13 23:3:48

Artykół 286 k 1 czego on dotyczy prosze o kilka przykładów czy to oszustwo ??

Oszustwo może dotyczyć róznych sytuacji, trudno to opisać. Oszustwa zdarzają się na Allegro bardzo często, głownie polegaja na tym, że jedna ze stron nie wysyła towaru albo wysyła towar inny ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2006.3.13 22:39:56

Odpowiedzialność za krakse spowodowana przez kierowce bez prawa jazdy

Szkoda zostanie zlikwidowana z towojej Polisy OC także stracisz znizki . Osobę ,która prowadziła samochód możesz potem podac do sadu z powództwa cywilnego o wyrównanie strat jakie poniosłes z ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2006.3.13 18:53:3

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika