Forum prawne (strona 883)
(praca domowa) dotowanie zus, a podatek dochodowy od emerytów i rencistów
dzieńdobry, jestem studentem Informatyki w zarządzaniu... mam do domu zadane zbadanie ile mniej państwo musiałoby dotować zus gdyby emeryci i renciści nie byli obłozeni podatkiem dochodowym od osób ... Zobacz wątek2006.3.31 7:27:14
GARAż Czy trzeba pytac
mamy problem mieszkamy w malej spółdzielni mieszkaniowej i chcemy wybudowac garaż przylegający do szczytu czy mieszkaniec mający mieszkanie właśnie na tym szczycie musi wyrażic swoją zgode odnośnie ... Zobacz wątek2006.3.31 1:5:26
MOŻE KTOS POMOŻE!!!!!!!!!!!!!
Przyszedł do mnie komornik z wyrokiem zaocznym skazującym mnie na 700zł za obraźliwego smsa.Nogi sie podemna ugięły,ale cóz biegiem do sądu i wszystko wiem.Mój ex mąż zrobił mi sprawę zaoczną ... Zobacz wątek2006.3.30 12:42:20
Staż pracy jaki?
Mam pytanie związane ze stażem pracy liczonym do urlopów.Przepracowałem 1,5 roku,skończyłem studia to podobno liczy sie jako 8 lat i byłem w wojsku to podobno 1,5 roku.Czyli razem wychodzi 11 lat ... Zobacz wątek2006.3.29 23:36:38
darowizna połowy samochodu
Witaj, podobną do wyżej opisanej sytuacji miałem 4 lata temu, kiedy to ojciec chciał wciągnąć mnie w koszta i "podarował mi" połowę auta. Sytuacja wygląda następująco: spisujesz ... Zobacz wątek2006.3.29 20:42:59
czy mogę unieważnić małżeństwo
NIE ZNAM SIE NA TYM ALE BYL W CLAUDII CHYBA STYCZNIOWEJ ARTYKUL O TYM.CHYBA MOZNA UNIEWAZNIC. POWODZENIA ... Zobacz wątek2006.3.29 20:22:28
Mieszkanie a małżeństwo
Nie musisz nawet stawać do tego aktu notarialnego jako strona. Mąż może oświadczyć, że pozostaje w związku małżeńskim, w którym obowiązuje ustrój ustawowej wspólności (jeżeli tak będzie ... Zobacz wątek2006.3.29 19:58:1
Wynagrodzenie - premia prezesa zarządu.
Dzień dobry. Bardzo proszę o pomoc w sprawie wypłaty dodatku do wynagrodzenia prezesa zarządu jako premii. Czy ktoś z państwa wie czy można wypłacać prezesom premie bez uchwały Rady Nadzorczej, ... Zobacz wątek2006.3.29 16:1:57
MOŻE KTOŚ SIĘ ZLITUJE I POMOŻE
Przyszedł do mnie komornik z wyrokiem zaocznym skazującym mnie na 700zł za obraźliwego smsa.Nogi sie podemną ugięły,ale cóz biegiem do sądu i wszystko wiem.Mój ex mąż zrobił mi sprawę zaoczną ... Zobacz wątek2006.3.29 12:12:45
2006.3.28 19:12:57
urlop wychowawczy a prawo do podwyzki inflacyjnej
czy pracownik przebywajacy na urlopie wychowawczym zachowuje prawo do podwyzki inflacyjnej jesli sposob i zasady jej naliczania sa ustalone w regulaminie wynagradzania w sposob nastepujacy: "(...) ... Zobacz wątek2006.3.28 18:25:52
wymiar kary
jaki dostanę zarzut i karę za zadzwonienie do nieznajomej osoby i użycie wobec niej wulgarnych słów?nie wiem w jakom dziale to dać ale ten wydaje mi się dobry ... Zobacz wątek2006.3.28 15:57:54
czy zarzad moze agitowac mieszkancow do glosowania na tak lu na nie
witam, na zebraniu zgloszono do obecnego jednoosobowego zarzadu jeszcze dwoch nowych, zarzadowi obecnemu nie podoba sie jedna z kandydatur , w związku z tym rozniósł pisma po wlascicielach w których ... Zobacz wątek2006.3.27 23:5:58
10 gr dopłaty --- musze płacić???
daj sobie spokój - za to nie będzie nikt cię ścigał ;-))) ... Zobacz wątek2006.3.26 23:45:23
sprowadanie auta z niemiec
musi być spełniony jeden i drugi warunek - jeżeli nie to zapłacisz 22% VAt od wartości samochodu - a to może ci się nie opłacić ;-((( ... Zobacz wątek2006.3.26 23:36:21
wyrok Trybunału konstytucyjnego ważny?
hm... no cóż przepis nie traci mocy ;-))) wyrok jest wskazówką do jego interpretacji , ale jak zapewne wiesz często w podobnych sprawach są różne wyroki więc...... jeżli masz wątpliwości co ... Zobacz wątek2006.3.26 23:30:14
2006.3.26 23:21:13
Zwrot Vat poprawne odliczenie
kochana jeżeli będą sprawdzać zapłaty to tylko wtedy jeżeli ubiegasz się o zwrot wcześniejszy tzn. 60 dni . - składasz wniosek o skrócenie terminu zwrotu ze względu na to że wszystkie faktury ... Zobacz wątek2006.3.26 23:16:42
Czy po zawieszeniu działaności muszę składać w US "zerowe" deklaracje??
napewno musisz jeżeli byłaś podatnikiem podatku VAT i wcześniej składałaś te deklaracje ;-))). nowa ustawa o podatku VAT która obowiązuje od maja 2004 nakłada na ciebie obowiązek składania ... Zobacz wątek2006.3.26 23:10:26
Zawiasy za pobicie a wiza do USA
Czuj sie kim kolwiek jestes TY nie wychodz z domu zeby cie bie nie pobili!! ... Zobacz wątek2006.3.26 20:29:6
czy moge zalozyc sprawe o podwyzszenie alimentów w USA?
taka sprawe mozesz zalozyc tutaj w polsce,ale tak jak i moja sprawa bedzie trwala dlugo.moja trwa juz 1,5 roku od zlozenia pozwu o sciagalnosc i brak odezwu ze strony sadu,tylko jakies tlumaczenia trzeba ... Zobacz wątek2006.3.26 9:51:0
Duża piwnica i prawo jej podziału przez wspólnotę
W przypadku, gdy lokalom wydzielonym w aktach notarialnych nie zostały przyporządkowane pomieszczenia przynależne (w tym wypadku piwnice), o sposobie użytkowania piwnic decyduje wspólnota, która ... Zobacz wątek2006.3.25 23:12:26
TESTAMENT-DAROWIZNA-ZACHOWEK
witam.8 lat temu z moich pieniedzy matka przeksztalcila mieszkanie na wlasnosciowe i zapisala mi je w testamencie oraz wszystko pozostalosci w mieszkaniu tzn. stare meble innego majatku nie posiadala.7 ... Zobacz wątek2006.3.25 15:27:5
Jak zalatwic separacje???
Witam jestem pol roku po slubie,ostatnio bardzo zle sie dzieje...maz sie wyprowadzil..nie bede sie rozpisywac.. chcialam sie dowiedziec jak i gdzie zalatwia sie separacje czy moze szybciej mozna zlatwic ... Zobacz wątek2006.3.25 13:55:46
Czy należy się siostrze i bratu zachówek?
Witam, Mama miała trójkę dzieci. W 2005r. zapisała mnie - synowi, w formie darowizny swoje mieszkanie i działkę, na którą ja wcześniej dałej Jej pieniądze, aby mogła ją wykupić na własność ... Zobacz wątek2006.3.25 11:41:22
wiarygodnosc administratora-jak sprawdzić
Pomocy ! Podejrzewam, że mój administrator jest oszustem , przez przypadek stwierdziłam brak własciciela nieruchomości ( umarł 40 lat temu), dostaję podwyżki czynszu z sufitu, dosłownie, "na ... Zobacz wątek2006.3.24 23:34:49
Czy Presco ma prawo tak działać?
W moim przypadku wystąpiła taka sytuacja.: Miałem zadłużenie wobec jednej z firm telekomunikacyjnych, które powstało w 2001 roku, czyli 5 lat temu, wynikło z nie dogadania się. Firma ta po jakimś ... Zobacz wątek2006.3.24 23:22:29
# Zwrot nadpłaconych pieniędzy ??? #
Witam, w grudniu zakupiłam towar w sklepie internetowym, początkowo pieniądze wpłaciłam z góry na konto następnie zrezygnowałam i poprosiłam przesyłkę za pobraniem. firma zwróciła pieniądze ... Zobacz wątek2006.3.24 16:59:5
konkubinat, ślub a teraz rozwód
Kochana ! Jeżeli nie podpisałaś intercyzy przed zawarciem związku małżeńskiego to w razie rozwodu wszystko co macie dzielone jest na pół ! I to zwierzę może Ci ... skoczyć. Powodzenia, trzymaj ... Zobacz wątek2006.3.23 15:24:25
Czy muszę odpowiadać na wszystkie pytania oskarżonego ?
Można wnioskować do przewodniczącego o uchylenie pytania. ... Zobacz wątek2006.3.23 12:58:4
mam cholerny dylemat i prosze o porade
Witam Proponuję, aby Pan zgłosił się do najbliższej Poradni Współuzależnień. Proszę mi wierzyć, że tylko tam dowie się Pan jak żonę rozumieć, pomóc jej, a co najważniejsze jak pomóc ... Zobacz wątek2006.3.23 12:21:54
Urząd Skarbowy? PIT? Wyciąg z ROR?
Z doświadczenia wiem, że to różnie bywa - to zależy od sądu. Najczęściej sąd prosi o zaświadczenie o zarobkach od pracodawcy. Ale może prosić o wyciąg z konta (prosił mnie), co jest bez sensu, ... Zobacz wątek2006.3.23 11:28:27
ZAMELDOWANIE CZASOWE
Jakie są procedury przy wymeldowaniu z pobytu czasowego? Czy trudno jest wymeldować osobę z pobytu czasowego ... Zobacz wątek2006.3.22 20:3:35
żona- rencistka, proszę o pomóc!
Proszę o pomóc. Od sześciu lat jestem z facetem, a od pięciu trwa jego sprawa o rozwód. Jestem już psychicznie wykączona tą sprawą. Problem polega na tym, że jego żona na sprawie pojednawczej ... Zobacz wątek2006.3.22 19:18:6
ważne i pilne pytanie
Pracuję dla pewnej firmy która co miesiąc przysyła mi umowy o dzieło.Np. w styczniu dostaję umowę za pracę jaką wykonałam w grudniu, w lutym dostaję umowę za styczeń itd.Jak wiadomo umowa ... Zobacz wątek2006.3.22 13:37:34
Czy przysługuje mi jakaś kwota wolna od zajęcia na rachunku bankowym?
Z tytułu zaległości do ZUS dotyczących mojej działalności gospodarczej, której już nie prowadzę, został zajęty mój osobisty rachunek bankowy. Nie znajdowały się na nim żadne większe środki ... Zobacz wątek2006.3.22 11:4:27
2006.3.22 10:44:14
Wyodrebnienie czesci kamienicy.
Czy jest taka mozliwosc, a jesli tak to jak to zrobic i ile to kosztuje, aby wyodrebnic 1/6 z calosci kamienicy aby cala reszta nadal pozostala wspolnota? ... Zobacz wątek2006.3.22 10:16:21
wniosek o zezwolenie na złozenie depozytu Alimentacyjnego
Latwiej bedzie jezel załozysz dziecku konto w banku i upowaznisz do niego matke lub bedziesz wpłacał pieniadze przekazem pocztowym na adres matki dziecka. Pozdrawiam ... Zobacz wątek2006.3.22 1:22:52
Spółdzielcze własnościowe prawo i spółdzielnia... - luki w prawie?
Nie rozumiem o co dokładnie Ci chodzi? Wpłacasz udział i wpisowe i jesteś Członkiem bo posiadasz w tej Spółdzielni prawo do lokalu.Kupując to mieszkanie nie musiałeś być Członkiem a teraz masz ... Zobacz wątek2006.3.21 23:19:51
Strefa płatnego parkowania
Patrycjo, mam do Ciebie pytanie. Niby to co napisalaś jest logiczne, ale .......nie dla mnie:-)) Nie jestem prawnikiem. Ja mam podobny problem. Rzekomo w dniu 08.11.2003r. (nie pamiętam, to bylo dawno) ... Zobacz wątek2006.3.21 21:4:41
nasze sady spia
Jestem 2 lata po rozwodzie,byly maz jest w USA,placi jak mu sie podoba,raz lub dwa razy w roku i to nie tyle ile jast w wyroku.Wnioslam sprawe do sadu,ktory ma adres zamieszkania,miejsce pracy i wszelkie ... Zobacz wątek2006.3.21 14:39:55
jesli sprzedających jest dwóch?????
witam mam taki problem chce kupić samochód który jest zarejestrowany na dwie osoby własciciela i współwałsciciela pytanie dotyczy uzupełnienia umowy kupna i sprzedarzy i który należy wypełnić ... Zobacz wątek2006.3.21 12:27:6
Działalność gospodarcza cudzoziemca w Polsce
Jakie warunki musi spełnić obcokrajowiec pragnący prowadzić działalność gospodarczą w Polsce? Które rozwiązanie jest dla niego bardziej korzystne: prowadzić działaność handlową jako podmiot ... Zobacz wątek2006.3.20 21:34:6
Ziemia z domem-kto i ile dziedziczy?
Witaj !! To masz problem Prawo Spadkowe jest dość proste ale Twoje wyjaśnienia są zaprzeczeniem zdrowego rozsądku: 1. musi zostać wykonane Uznanie Praw do Spadku po wujku (jeżeli brak testamentu ... Zobacz wątek2006.3.20 16:19:58
zostalem oszukany ?? umowa kupna, tymczasowy dowod rejestracyjny
Witam Mam taki problem - kupilem (za ostatnie pieniadze) stary motor 80 rocznik za 800zl. Malo wiedzac na temat rejestracji, ubezpieczenia i innych rzeczy, dzis dowiedzialem sie w wydziale komunikacji ... Zobacz wątek2006.3.20 14:9:31
mail i rozmowa tel.jako dowód w sprawie
Trzeba zrobić taki numer: do e-maila firmy zastosować opcję "prześlij dalej" otworzy się okienko z zapisanym adresem firmy wraz z datą przesłania, potem opcja "zapisz jako" i ... Zobacz wątek2006.3.20 12:56:32
Ciąża i obniżenie wynagrodzenia
jak zwykle dyskryminacja i szowinizm mężczyzn!!! ... Zobacz wątek2006.3.20 8:39:31
Jak rozpocząć windykację przez komornika
Jest w Polsce dopiero od tygodnia. Nie wiem czy ma pracę. Podejrzewam, że mieć jej formalnie nie będzie. Najwyżej zatrudni sie na czarno. ... Zobacz wątek2006.3.18 16:20:48
Praca w oświacie
uważam ,że każdy człowiek ma prawo do tego by mógł podjąć prace.To że w przeszłości pobłądził i wpadł w konflikt z prawem nie może mieć negatywnego wpływu na jego dalsze życie.Jestem ... Zobacz wątek2006.3.17 21:20:23
Masz inne pytanie do prawnika?