Forum prawne (strona 882)
czy zapłacę podatek od darowizny???
Jeśli rodzice zrzekną sie na moją rzecz wkładów w spółdzielni mieszkaniowej po to abym ja jako syn razem z nimi zameldowany mógł wykupić mieszkanie to czy muszę zapłacić podatek od darowizny ... Zobacz wątek2006.4.16 23:5:33
niewidoczne oznakowanie poiome na skrzyżowaniu
masz prawo jazdy? jesli nie to informuje, ze w przypadku braku oznakowania zastosowanie maja przepisy ogolne, tzn pierszenstwo z prawej oraz pojazdy na skrzyzowaniu, a jesli masz to cienki z ciebie kierowca ... Zobacz wątek2006.4.16 20:18:14
Praca w czasie urlopu
Nową pracę będziesz mógł podjąć po dacie wskazanej w świadctwie pracy jako koniec zatrudnienia w poprzedniej firmie. Do tego też dnia musisz wykorzystać przysługujący w starej firmie urlop ... Zobacz wątek2006.4.15 19:17:19
Walka z Wojewodą Mazowieckim czyli stara ustawa i pokrzywdzeni ludzie
ja w 1994 roku wybudowalem maly domek letniskowy bez fundamentow pech chcial ze to jest teren bedacy pod ochrona chronionego krajobrazu czego nie wiedzialem a w gminie niestety ustnie urzednik powiedzial ... Zobacz wątek2006.4.15 18:26:31
POMOCY!!! Proszę o pomoc
Jaka jest dokładnie treść wyroku?I czy jest to wyrok czy postanowienie o zamianie kary grzywny na karę aresztu? ... Zobacz wątek2006.4.15 18:3:44
2006.4.14 21:50:21
Wykreslenie Sp. Jawnej z KRS - pomocy
Witam serdecznie w ten Wielkopostny Piatek. Otoz jestem na etapie wykreslania spoki jawnej z rejestru gospodarczego. Zlozylem jakis czas temu formularz KRS X2 wraz i uiscilem oplate. Przyszlo mi w odpowiedzi ... Zobacz wątek2006.4.14 16:18:9
zwolnienie ze sluzby podczas choroby
Watek podobny byl juz poruszany jednak brak mu pewnej czytelnosci stad moje pytanie: czy jest jakakolwiek mozliwosc zwolnienia policjanta ze sluzby na podstawie rozkazu konczacego postepowanie administracyjne ... Zobacz wątek2006.4.13 22:16:52
Alimenty czy wspólne zamieszkanie.
Jestem studentką i mieszkam z matką. Mój ojciec płaci mi alimenty jednakże zostały zasądzone kilka lat temu jak byłam jeszcze w liceum i już nie wystarczają mi, więc chcę wytoczyć powództwo ... Zobacz wątek2006.4.13 14:26:5
zapłaciłam za towar a po 2 miesiącach przyszedł komornik
Mam firmę wzięłam towar od drugiej firmy z możliwością zwrotu i adnotacją na drugiej stronie faktury (pieczatka, podpis). Po jakimś czasie gdy chciałam zwrócić towar firma owa nie chciała go ... Zobacz wątek2006.4.13 13:38:4
Działalność ? Serwis i naprawa komputerów (instalowanie systemów)
Witam. Mam 18 lat z pomocą rodziców chciałbym założyć działalność która polegała by na serwisie i naprawie komputerów, instalowania oprogramowania. Jak sie zabrać do tekiego przedwsięwzięcia? ... Zobacz wątek2006.4.13 11:8:35
2006.4.12 13:18:1
Gdzie szukać testamentu????
Testament może być u notariusza, jeżeli został tam sporządzony. Tylko u jakiego ? Może ciocia (niech jej ziemia...) miała jakiegoś zaprzyjaźnionego notariusza. Tylko jeżeli zaprzyjaźniony, to ... Zobacz wątek2006.4.11 12:55:0
Jak odzyskać mieszkanie????????
Jak mogę po zmarłej Cioci (panny bezdzietnej, zamieszkałej samotnie) posiadającej mieszkanie lokatorskie w spółdzielni, przejąc go na poczet członka rodziny??? ... Zobacz wątek2006.4.11 9:24:4
wycena ruchomości wchodzących w skład spadku
Mam pytanie: Czy po wyznaczeniu biegłego z zakresu wyceny ruchomości, mam obowiązek wpuścić stronę przeciwną do mieszkania w którym znajduja się owe rzeczy? Nadmieniam, ze mieszkanie w którym ... Zobacz wątek2006.4.10 18:47:10
mały dochód - podatek
jesli wypelnisz pita zgodnie z objasnieniami, to samo wyjdzie. nie martw sie :) ... Zobacz wątek2006.4.10 18:31:6
ROZWÓD MĄŻ NIE ZGADZA SIE I SZANTAŻUJE
To widzę, że pani ma ten sam problem, co ja... Radzę nie poddawać się i zbierać dowody. Przydadzą się w sądzie... Niestety nie mogę opowiedzieć o skutkach i osiągnięciach, bo dopiero zaczynam ... Zobacz wątek2006.4.10 16:44:51
Rekompensata za utratę wartości rynkowej (art.361 p2)
Zgodnie z art. 442 par. 1 roszczenie taki przedawnia się z upływem lat 3 od dnia, w którym poszkodowany dowiedziała się o szkodzie i osobie do jej naprawienia. W Twoim przypadku początek biegu przedawnienia ... Zobacz wątek2006.4.10 13:30:9
cudzoziemiec z ukrainy kupil od innego cudzoziemca anglika samochod
jeśli te tablice są celnymi wywozowymi i mają jeszcze ważność to tak....... jeśli nie - nie wolno Ci jeździć tym autem .... nawet jeśli wykupisz sobie OC ....... UstawaPrawo o Ruchu Drogowym ... Zobacz wątek2006.4.9 19:1:20
ŚLUB ZA GRANICĄ A ROZWÓD W POLSCE
W listopadzie 2005 złożyłam w Polsce wniosek o rozwód, ślub brałam w Austrii. Mój adwokat powiedział, że za 3miesiące powinno być już po wszystkim.Mam dwoje dzieci.W lytym byl u nas kurtator,który ... Zobacz wątek2006.4.9 15:32:50
Była żona nie płaci alimentów na syna którego jestem prawnym opiekunem
składasz do komornika wniosek o egzekucję wyroku alimentacyjnego we wniosku zaznacz że wnosisz o egzekucje z ruchomości zanjdujących się w mieszkaniu dłużniczki oraz nieruchomości w postaci np. ... Zobacz wątek2006.4.9 11:33:5
pismo o zawieszenie egzekucji komorniczej w sprawie alimentów
nie napisałeś dokładnie o zawieszenie z której strony chodzi ? Dłuznika czy wierzyciela. Wierzyciel może napisać wniosek o zaweszenie egzekucji, jednak dłuznik może napiasć tylko wniosek ... Zobacz wątek2006.4.9 11:29:39
Opłaty w kamienicach
Do Pana SMUTAS Poziom Pana wypowiedzi mówi sam za siebie. Współczuję Panu, że nie miał Pan okazji nauczyć się kultury. Oby Pana los nie dotknął złośliwie. I proszę pamiętać - zło wyrządzone ... Zobacz wątek2006.4.8 20:32:56
Przejscie na emeryture
trza było iść na policjanta(milicjanta}lub górnika.Inaczej ni ma szans ... Zobacz wątek2006.4.8 15:40:20
Testament negatywny
Witam, w sprawie testamentu mogę podpowiedzieć że mąż powinien w testamencie konkretnie określić dlaczego wydziedzicza córkę. Koleżanka miała podobną sprawę tyle że to ona dziedziczyła jako ... Zobacz wątek2006.4.7 12:54:33
dzieci z byłej rodziny zastępczej a spadek po "dziadku"
Może mi ktoś wytłumaczy, po co sąd szuka dokumentów, aktów urodzenia itp.dotyczących dzieci, którymi opiekowaliśmy się z żoną, w ramach rodziny zastępczej do czasu naszego rozwodu? Otrzymałem ... Zobacz wątek2006.4.7 12:21:4
TBS,po 3 latach nie stać mnie na czynsz
starałam się o mieszkanie komunalne ,a przyznano mi w TBSie,moja sytuacja po 3 latach bardzo się zmieniła (rozwód,utrata pracy),ze względu na bardzo wysoki czynsz muszę zmieniuć mieszkanie na tańsze,gdzie ... Zobacz wątek2006.4.6 23:6:10
2006.4.6 17:22:39
Pozwolenie na budowę - zmiana właściciela
W spadku po tacie stałam się właścicielem działki z obiektem użytkowym, budowa tego obiektu nie została skończona, pozwolenie na budowę jest aktualne ale jest na tatę i 3 inne osoby fizyczne. ... Zobacz wątek2006.4.6 14:15:51
Czy żona odpowiada za długi firmy prowadzonej przez męża?
Firma którą prowadził mój mąż (mały warsztat mechaniczny) zakończyła działalność ze względu na brak zamówień. Niestety mąż nie mógł wywiązać się z płatności i jest zadłużony. ... Zobacz wątek2006.4.6 9:0:33
Wzór wniosku o zatarcie skazania
Imię i nazwisko Data Adres zamieszkania Oznaczenie Sądu, który skazał nas na karę, o zatarcie której wnosimy Wniosek o zatarcie skazania W imieniu własnym, na zasadzie art. 107 kk i art. 37 kkw ... Zobacz wątek2006.4.5 21:4:40
Podrobienie dokumentu Art 270$1
1.Proponuję dobrowolnie poddać się karze w trybie 335 kpk. 2.Może ostanie się grzywna. 3.przy grzywnie-zatarcie skazania z mocy prawa następuje w ciagu 5 lat od zaplacenia(wykonania) kary, można ... Zobacz wątek2006.4.5 21:1:20
Rozwód a nowy kredyt hipoteczny
z jednej strony wiem że banki honorują takie oświadczenia a z drugiej strony ten medal ma dwie strony - dopóki jesteście małżeństwem wszystko co żona kupi należy również do Ciebie więc nowe ... Zobacz wątek2006.4.5 20:39:45
umowa zlecenie a swiadectwo pracy
W 2003 roku pracowalem na umowe zlecenie. Pomimo iz odprowadzalem skladki na ubezpieczenia, nie otrzymalem swiadectwa pracy. Czy ten okres zupelnie nie liczy mi sie do lat pracy? ... Zobacz wątek2006.4.5 12:45:26
sprzedaż mieszkania - akt notarialny - zapłata
Witam Sprzedaję mieszkanie. Akt notarialny podpisuję 10.04. Ponieważ osoba kupująca bierze kredyt na mieszkanie, pieniążki wpłyną 14.04 (tak ma być w akcie). W związku z powyższym, czy ktoś ... Zobacz wątek2006.4.5 12:36:11
Aukcje w internecie
witam ja też mam problem bo sprzedałem pare rzeczy na allegro i wysłałem je do kupujących ale oni twierdzą że przeszła paczka i tam co innego bylo np ziemniaki!!!a mam na to dowud nadania!!!!a ... Zobacz wątek2006.4.5 12:14:40
zniesienie alimentów w którym sądzie
pozew trzeba złożyć do sądu w Warszawie ... Zobacz wątek2006.4.5 10:48:9
i znów komornik za komórke!!!
MUSIAŁEŚ DOSTAĆ WYROK . OD DORĘCZENIA WYROKU W TRYBIE UPROSZCZONYM JEST 2 TYGODNIE NA ZŁOŻENIE SPRZECIWU. w DOKUMENTACH SĄDU MUSI BYĆ POTWIERDZENIE DORĘCZENIAN. JAK NIE MA , SKŁADAĆ SKARGĘ ... Zobacz wątek2006.4.5 10:21:18
Ktory wierzyciel pierwszy odbiera roszczenia przy egzekucji?
Prosze o porade w nastepujacej sprawie - moi rodzice maja hipoteke na domu jako pierwsze zabezpieczenie kredytu w banku A, ktorego zyrantem jest brat. Sa zaleglosci w splatach ale bank idzie na ugode i ... Zobacz wątek2006.4.4 9:49:55
komornik a działalność gospodarcza
W związku z egzekucją komorniczą w połowie miesiąca zawiesiłem działalność gospodarczą i przeszedłem na umowę o pracę. Komornik zajął oczywiście konto bankowe, cały dochód z działalności ... Zobacz wątek2006.4.3 23:4:33
zaskarżenie opini biegłego
w czasie procesu sądowego powołano biegłego sądowego w celu sprawdzenia czy w moim domu zostały dobrze zamontowane okna, przyszedł, obejrzał, napisał ...i okazało się ,że ta tresc SKANDAL! Jego ... Zobacz wątek2006.4.3 22:41:19
wpis tymczasowy kto pomoze
mam pytanie czy moge napisac do sadu prosbe o rozlozenie na raty 300 zl na 2 po 150 oplaty wpisu tymczasowego nadmieniam iz nie zostalam zwolniona z kosztow sadowych ale mimo to nie mam na tyle zeby od ... Zobacz wątek2006.4.3 20:43:32
Wynagrodzenie za pracę
Mam problem: dostalam wypowiedzenie wmowy o prace bez wypowiedzenia w środku miesiaca.Czy za te dni co pracowałam nalezy mi sie wynagrodzenie?Jesli tak to na jaką ustawę mam sie powołać.Proszę o ... Zobacz wątek2006.4.3 12:31:36
Rozwód w jakim czasie itd
witam, ja czekam na rozwod mojego narzeczonego- zlozyli papiery w lutym jeszcze nic nie slychac polecam ci poczytaj posty na tym forum i na forum gazety wyborczej- kobieta- rozwodki albo zdradzone zony ... Zobacz wątek2006.4.3 3:12:50
Co z kontem po rozwodzie?
Bardzo Ci dziękuje za wszelkie podpowiedzi. W tym tygodniu bierzemy sie za to ostro i mam nadzieję, że z pozytywnym skutkiem. Serdecznie pozdrawiam. ... Zobacz wątek2006.4.2 16:21:5
osobne mieszkanie
kamienica, w której mieszkam jest przeznaczona do rozbiórki, za tydzień wychodzę za mąż , czy mamy szansę dostać osobne lokale ? w tej chwili mieszkam z bratem i mamą ? proszę o pomoc .... ... Zobacz wątek2006.4.2 15:54:49
Teściowa rodziną zastępcza....
Pomózcie mi, moja teściowa wraz z żoną chcą mi odebrać dziecko, żona wystąpiła do sądu o separację i złozyła wniosek aby jej matka została rodziną zastępczą dla naszej córki, która ma ... Zobacz wątek2006.4.2 13:5:34
2006.4.1 23:21:37
zdradzana, zraniona,poniżana, porzucona razem z dzieckiem, .........pomocy
.. Przykro mi że tak potoczyły się Twoje losy ,,, ale pomyśl trochę : czy warto tracić resztki energii na udowadnianie winy choćby i bydlakowi jakim zapewne jest twój małzonek .Co Cię czeka : ... Zobacz wątek2006.3.31 15:50:7
JAKIE NAZWISKO -PILNE
Uważam, że w tej sytuacji dziecko powinno nosić imię matki. Jeżeli nie mają ślubu to niewiadomo jak się potaczą ich losy. A jak ojciec będzie chciał dziecko wywieźć do Afryki... ... Zobacz wątek2006.3.31 14:33:36
Masz inne pytanie do prawnika?