Forum prawne (strona 882)

czy zapłacę podatek od darowizny???

Jeśli rodzice zrzekną sie na moją rzecz wkładów w spółdzielni mieszkaniowej po to abym ja jako syn razem z nimi zameldowany mógł wykupić mieszkanie to czy muszę zapłacić podatek od darowizny ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.4.16 23:5:33

niewidoczne oznakowanie poiome na skrzyżowaniu

masz prawo jazdy? jesli nie to informuje, ze w przypadku braku oznakowania zastosowanie maja przepisy ogolne, tzn pierszenstwo z prawej oraz pojazdy na skrzyzowaniu, a jesli masz to cienki z ciebie kierowca ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2006.4.16 20:18:14

Praca w czasie urlopu

Nową pracę będziesz mógł podjąć po dacie wskazanej w świadctwie pracy jako koniec zatrudnienia w poprzedniej firmie. Do tego też dnia musisz wykorzystać przysługujący w starej firmie urlop ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2006.4.15 19:17:19

Walka z Wojewodą Mazowieckim czyli stara ustawa i pokrzywdzeni ludzie

ja w 1994 roku wybudowalem maly domek letniskowy bez fundamentow pech chcial ze to jest teren bedacy pod ochrona chronionego krajobrazu czego nie wiedzialem a w gminie niestety ustnie urzednik powiedzial ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2006.4.15 18:26:31

POMOCY!!! Proszę o pomoc

Jaka jest dokładnie treść wyroku?I czy jest to wyrok czy postanowienie o zamianie kary grzywny na karę aresztu? ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2006.4.15 18:3:44

please help!!!

Dzięki serdeczne taquan. 100krotne dzięki. ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2006.4.14 21:50:21

Wykreslenie Sp. Jawnej z KRS - pomocy

Witam serdecznie w ten Wielkopostny Piatek. Otoz jestem na etapie wykreslania spoki jawnej z rejestru gospodarczego. Zlozylem jakis czas temu formularz KRS X2 wraz i uiscilem oplate. Przyszlo mi w odpowiedzi ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.4.14 16:18:9

zwolnienie ze sluzby podczas choroby

Watek podobny byl juz poruszany jednak brak mu pewnej czytelnosci stad moje pytanie: czy jest jakakolwiek mozliwosc zwolnienia policjanta ze sluzby na podstawie rozkazu konczacego postepowanie administracyjne ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.4.13 22:16:52

Alimenty czy wspólne zamieszkanie.

Jestem studentką i mieszkam z matką. Mój ojciec płaci mi alimenty jednakże zostały zasądzone kilka lat temu jak byłam jeszcze w liceum i już nie wystarczają mi, więc chcę wytoczyć powództwo ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.4.13 14:26:5

zapłaciłam za towar a po 2 miesiącach przyszedł komornik

Mam firmę wzięłam towar od drugiej firmy z możliwością zwrotu i adnotacją na drugiej stronie faktury (pieczatka, podpis). Po jakimś czasie gdy chciałam zwrócić towar firma owa nie chciała go ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.4.13 13:38:4

Działalność ? Serwis i naprawa komputerów (instalowanie systemów)

Witam. Mam 18 lat z pomocą rodziców chciałbym założyć działalność która polegała by na serwisie i naprawie komputerów, instalowania oprogramowania. Jak sie zabrać do tekiego przedwsięwzięcia? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.4.13 11:8:35

Hodowla lisów

interesuję mnie odleglosc lisich ferm od zamieszkania. ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2006.4.12 13:18:1

Gdzie szukać testamentu????

Testament może być u notariusza, jeżeli został tam sporządzony. Tylko u jakiego ? Może ciocia (niech jej ziemia...) miała jakiegoś zaprzyjaźnionego notariusza. Tylko jeżeli zaprzyjaźniony, to ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2006.4.11 12:55:0

Jak odzyskać mieszkanie????????

Jak mogę po zmarłej Cioci (panny bezdzietnej, zamieszkałej samotnie) posiadającej mieszkanie lokatorskie w spółdzielni, przejąc go na poczet członka rodziny??? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.4.11 9:24:4

wycena ruchomości wchodzących w skład spadku

Mam pytanie: Czy po wyznaczeniu biegłego z zakresu wyceny ruchomości, mam obowiązek wpuścić stronę przeciwną do mieszkania w którym znajduja się owe rzeczy? Nadmieniam, ze mieszkanie w którym ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.4.10 18:47:10

mały dochód - podatek

jesli wypelnisz pita zgodnie z objasnieniami, to samo wyjdzie. nie martw sie :) ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2006.4.10 18:31:6

ROZWÓD MĄŻ NIE ZGADZA SIE I SZANTAŻUJE

To widzę, że pani ma ten sam problem, co ja... Radzę nie poddawać się i zbierać dowody. Przydadzą się w sądzie... Niestety nie mogę opowiedzieć o skutkach i osiągnięciach, bo dopiero zaczynam ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2006.4.10 16:44:51

Rekompensata za utratę wartości rynkowej (art.361 p2)

Zgodnie z art. 442 par. 1 roszczenie taki przedawnia się z upływem lat 3 od dnia, w którym poszkodowany dowiedziała się o szkodzie i osobie do jej naprawienia. W Twoim przypadku początek biegu przedawnienia ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2006.4.10 13:30:9

cudzoziemiec z ukrainy kupil od innego cudzoziemca anglika samochod

jeśli te tablice są celnymi wywozowymi i mają jeszcze ważność to tak....... jeśli nie - nie wolno Ci jeździć tym autem .... nawet jeśli wykupisz sobie OC ....... UstawaPrawo o Ruchu Drogowym ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2006.4.9 19:1:20

ŚLUB ZA GRANICĄ A ROZWÓD W POLSCE

W listopadzie 2005 złożyłam w Polsce wniosek o rozwód, ślub brałam w Austrii. Mój adwokat powiedział, że za 3miesiące powinno być już po wszystkim.Mam dwoje dzieci.W lytym byl u nas kurtator,który ... Zobacz wątek

13 odpowiedzi

2006.4.9 15:32:50

Była żona nie płaci alimentów na syna którego jestem prawnym opiekunem

składasz do komornika wniosek o egzekucję wyroku alimentacyjnego we wniosku zaznacz że wnosisz o egzekucje z ruchomości zanjdujących się w mieszkaniu dłużniczki oraz nieruchomości w postaci np. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2006.4.9 11:33:5

pismo o zawieszenie egzekucji komorniczej w sprawie alimentów

nie napisałeś dokładnie o zawieszenie z której strony chodzi ? Dłuznika czy wierzyciela. Wierzyciel może napisać wniosek o zaweszenie egzekucji, jednak dłuznik może napiasć tylko wniosek ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2006.4.9 11:29:39

Opłaty w kamienicach

Do Pana SMUTAS Poziom Pana wypowiedzi mówi sam za siebie. Współczuję Panu, że nie miał Pan okazji nauczyć się kultury. Oby Pana los nie dotknął złośliwie. I proszę pamiętać - zło wyrządzone ... Zobacz wątek

5 odpowiedzi

2006.4.8 20:32:56

Przejscie na emeryture

trza było iść na policjanta(milicjanta}lub górnika.Inaczej ni ma szans ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2006.4.8 15:40:20

Testament negatywny

Witam, w sprawie testamentu mogę podpowiedzieć że mąż powinien w testamencie konkretnie określić dlaczego wydziedzicza córkę. Koleżanka miała podobną sprawę tyle że to ona dziedziczyła jako ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2006.4.7 12:54:33

dzieci z byłej rodziny zastępczej a spadek po "dziadku"

Może mi ktoś wytłumaczy, po co sąd szuka dokumentów, aktów urodzenia itp.dotyczących dzieci, którymi opiekowaliśmy się z żoną, w ramach rodziny zastępczej do czasu naszego rozwodu? Otrzymałem ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.4.7 12:21:4

TBS,po 3 latach nie stać mnie na czynsz

starałam się o mieszkanie komunalne ,a przyznano mi w TBSie,moja sytuacja po 3 latach bardzo się zmieniła (rozwód,utrata pracy),ze względu na bardzo wysoki czynsz muszę zmieniuć mieszkanie na tańsze,gdzie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.4.6 23:6:10

Kupno używanego komputera

odpowiedz zawarta jest w pytaniu :) ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2006.4.6 17:22:39

Pozwolenie na budowę - zmiana właściciela

W spadku po tacie stałam się właścicielem działki z obiektem użytkowym, budowa tego obiektu nie została skończona, pozwolenie na budowę jest aktualne ale jest na tatę i 3 inne osoby fizyczne. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.4.6 14:15:51

Czy żona odpowiada za długi firmy prowadzonej przez męża?

Firma którą prowadził mój mąż (mały warsztat mechaniczny) zakończyła działalność ze względu na brak zamówień. Niestety mąż nie mógł wywiązać się z płatności i jest zadłużony. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.4.6 9:0:33

Wzór wniosku o zatarcie skazania

Imię i nazwisko Data Adres zamieszkania Oznaczenie Sądu, który skazał nas na karę, o zatarcie której wnosimy Wniosek o zatarcie skazania W imieniu własnym, na zasadzie art. 107 kk i art. 37 kkw ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2006.4.5 21:4:40

Podrobienie dokumentu Art 270$1

1.Proponuję dobrowolnie poddać się karze w trybie 335 kpk. 2.Może ostanie się grzywna. 3.przy grzywnie-zatarcie skazania z mocy prawa następuje w ciagu 5 lat od zaplacenia(wykonania) kary, można ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2006.4.5 21:1:20

Rozwód a nowy kredyt hipoteczny

z jednej strony wiem że banki honorują takie oświadczenia a z drugiej strony ten medal ma dwie strony - dopóki jesteście małżeństwem wszystko co żona kupi należy również do Ciebie więc nowe ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2006.4.5 20:39:45

umowa zlecenie a swiadectwo pracy

W 2003 roku pracowalem na umowe zlecenie. Pomimo iz odprowadzalem skladki na ubezpieczenia, nie otrzymalem swiadectwa pracy. Czy ten okres zupelnie nie liczy mi sie do lat pracy? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.4.5 12:45:26

sprzedaż mieszkania - akt notarialny - zapłata

Witam Sprzedaję mieszkanie. Akt notarialny podpisuję 10.04. Ponieważ osoba kupująca bierze kredyt na mieszkanie, pieniążki wpłyną 14.04 (tak ma być w akcie). W związku z powyższym, czy ktoś ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.4.5 12:36:11

Aukcje w internecie

witam ja też mam problem bo sprzedałem pare rzeczy na allegro i wysłałem je do kupujących ale oni twierdzą że przeszła paczka i tam co innego bylo np ziemniaki!!!a mam na to dowud nadania!!!!a ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2006.4.5 12:14:40

zniesienie alimentów w którym sądzie

pozew trzeba złożyć do sądu w Warszawie ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2006.4.5 10:48:9

i znów komornik za komórke!!!

MUSIAŁEŚ DOSTAĆ WYROK . OD DORĘCZENIA WYROKU W TRYBIE UPROSZCZONYM JEST 2 TYGODNIE NA ZŁOŻENIE SPRZECIWU. w DOKUMENTACH SĄDU MUSI BYĆ POTWIERDZENIE DORĘCZENIAN. JAK NIE MA , SKŁADAĆ SKARGĘ ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2006.4.5 10:21:18

Ktory wierzyciel pierwszy odbiera roszczenia przy egzekucji?

Prosze o porade w nastepujacej sprawie - moi rodzice maja hipoteke na domu jako pierwsze zabezpieczenie kredytu w banku A, ktorego zyrantem jest brat. Sa zaleglosci w splatach ale bank idzie na ugode i ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.4.4 9:49:55

komornik a działalność gospodarcza

W związku z egzekucją komorniczą w połowie miesiąca zawiesiłem działalność gospodarczą i przeszedłem na umowę o pracę. Komornik zajął oczywiście konto bankowe, cały dochód z działalności ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.4.3 23:4:33

zaskarżenie opini biegłego

w czasie procesu sądowego powołano biegłego sądowego w celu sprawdzenia czy w moim domu zostały dobrze zamontowane okna, przyszedł, obejrzał, napisał ...i okazało się ,że ta tresc SKANDAL! Jego ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.4.3 22:41:19

wpis tymczasowy kto pomoze

mam pytanie czy moge napisac do sadu prosbe o rozlozenie na raty 300 zl na 2 po 150 oplaty wpisu tymczasowego nadmieniam iz nie zostalam zwolniona z kosztow sadowych ale mimo to nie mam na tyle zeby od ... Zobacz wątek

13 odpowiedzi

2006.4.3 20:43:32

Wynagrodzenie za pracę

Mam problem: dostalam wypowiedzenie wmowy o prace bez wypowiedzenia w środku miesiaca.Czy za te dni co pracowałam nalezy mi sie wynagrodzenie?Jesli tak to na jaką ustawę mam sie powołać.Proszę o ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.4.3 12:31:36

Rozwód w jakim czasie itd

witam, ja czekam na rozwod mojego narzeczonego- zlozyli papiery w lutym jeszcze nic nie slychac polecam ci poczytaj posty na tym forum i na forum gazety wyborczej- kobieta- rozwodki albo zdradzone zony ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2006.4.3 3:12:50

Co z kontem po rozwodzie?

Bardzo Ci dziękuje za wszelkie podpowiedzi. W tym tygodniu bierzemy sie za to ostro i mam nadzieję, że z pozytywnym skutkiem. Serdecznie pozdrawiam. ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2006.4.2 16:21:5

osobne mieszkanie

kamienica, w której mieszkam jest przeznaczona do rozbiórki, za tydzień wychodzę za mąż , czy mamy szansę dostać osobne lokale ? w tej chwili mieszkam z bratem i mamą ? proszę o pomoc .... ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.4.2 15:54:49

Teściowa rodziną zastępcza....

Pomózcie mi, moja teściowa wraz z żoną chcą mi odebrać dziecko, żona wystąpiła do sądu o separację i złozyła wniosek aby jej matka została rodziną zastępczą dla naszej córki, która ma ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2006.4.2 13:5:34

linie energetyczne

takie sprawy były poruszane na forum www.ise.pl ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2006.4.1 23:21:37

zdradzana, zraniona,poniżana, porzucona razem z dzieckiem, .........pomocy

.. Przykro mi że tak potoczyły się Twoje losy ,,, ale pomyśl trochę : czy warto tracić resztki energii na udowadnianie winy choćby i bydlakowi jakim zapewne jest twój małzonek .Co Cię czeka : ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2006.3.31 15:50:7

JAKIE NAZWISKO -PILNE

Uważam, że w tej sytuacji dziecko powinno nosić imię matki. Jeżeli nie mają ślubu to niewiadomo jak się potaczą ich losy. A jak ojciec będzie chciał dziecko wywieźć do Afryki... ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2006.3.31 14:33:36

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika