Forum prawne (strona 880)

CZY ODZIEDZICZYłEM NIEśWIADOMIE DłóG??

W styczniu 2000 roku moja mama zaciiągneła kredyt bezdotówkowy na kwote 2700zł.W styczniu 2001 roku zmarła pozostawiając spadek, który przyjołem. Otórz teraz po pieć i pół roku od śmierci ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.6.4 20:47:22

Sprawdzenie osoby na którą przepisane jest mieszkanie

Moja babcia twierdzi, że przepisała na mnie mieszkanie, w którym obecnie mieszka (Warszawa/Mokotów). Przyznam, że mam co do tego wątpliwości, gdyż nie byłam pełnoletnia podczas dokonywania przez ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.6.4 18:51:30

Instrumenty wymagające wiarygodność listów zastawnych

Witam, Zwracam się z zapytaniem jak w temacie o te właśnie instrumenty, nie moge nigdzie znaleść dokładnej informacji na ten temat, prosiłbym o jakieś linki. Z góry serdecznie dziękuje ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.6.4 15:48:18

Gdzie znależć w necie rodzaje działalności...?

ten dziennik ustaw jest w necie -gogle-AKTY PRAWNE ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2006.6.4 8:58:59

Wynajem lolkalu bez umowy

Jeżeli wynajmuję lokal bez umowy najmu, a jestem kobietą ciężarną, a właściciel wypowiedział mi umowę najmu z miesięcznym wypowiedzeniem to jakie przysługują mi prawa ? Co właściciel może ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.6.3 22:28:54

CZY ODZIEDZICZYłEM NIEśWIADOMIE DłóG??Prosze o pomoc

W styczniu 2000 roku moja mama zaciiągneła kredyt bezdotówkowy na kwote 2700zł.W styczniu 2001 roku zmarła pozostawiając spadek, który przyjołem. Otórz teraz po pieć i pół roku od śmierci ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.6.3 21:39:8

rejestracja pojazdu a karta pojazdu,pilnie odpowiedz

Kartę pojazdu otrzymasz wraz z "twardym" dowodem rejestracyjnym ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2006.6.3 21:26:52

jak z ustaleniem ojcostwa ?

Ustalenie ojcostwa odbywa się przez sąd.Matka składa wniosek,sąd kieruje na badania jeśli ojciec nie jest pewien swojego ojcostwa.Jeśli badania wykażą,że nie jest biologicznym ojcem,koszty ponosi ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2006.6.3 7:13:31

wypadek z motocyklem

zapewne bedziesz oskarzony, jesli dobrze pojdzie wine bedzie po obu stronach, jesli zas uda ci sie dobrze bronic, to nie zaplacisz odszkodowania z oc (ziutek na motorze przyczynil sie do powstania szkody). ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2006.6.2 21:55:58

2006.6.2 21:52:49

Umowa Zlecenie - czas rejestracji i koszty

"zamów poradę" albo "zapytaj prawnika" a najlepiej po prostu pójść do swojego ZUS-u i zapytać pania w okienku ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2006.6.2 11:17:1

skomplikowana sytuacja - pytanie

Mam pytanie w związku z ewentualnym rozwodem. Ożeniłem się z córką duzego i zamożnego przedsiębiorcy. Ale formalnie do mojej żony nie należy nic. Wszystko, łącznie z naszym domem jest na teściów, ... Zobacz wątek

13 odpowiedzi

2006.6.2 7:22:13

Dane osobowe sprzedane?

Mam pewien problem. Firma A na wniosek firmy B udostepnila moje dane osobowe. Zapisek w regulaminie firmy A jest taki: 2. Operator zobowiązuje się nie udostępniać danych osobowych przekazanych mu przez ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.6.1 23:1:55

Sprzedanie danych?

Pewna firma hostingowa (A) prawdopodobnie przekazala innej firmie moje dane osobowe. Mowie prawdopodobnie, bo nie mam pewnosci, ale tego samego dnia konto zawiesili (byly tam informacje, ktore firmie B ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.6.1 22:58:41

może Wy mi pomożecie

proszę o kontakt wszystko wytłumacze 604 182 170 ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2006.6.1 15:52:29

Błędne badania DNA a dochodzenie roszczeń

można, zalezy tylko kto i jakie zawinienie zostało dokonane, aby wiedziec do jakigo organu wnieść jako pierwsze roszczenie. I udowodnic to argumentami. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2006.6.1 11:37:45

Założenie spółki z o.o. w celach zakupu nieruchomości

Jakie są warunki założenia spółki z o.o. na cele zakupu nieruchomości w Polsce, jeżeli udziałowcami będą polak i obcokrajowiec z czym pełny wkład pienięzny na zakup nieruchomości będzie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.5.31 14:29:3

zakup nieruchomości przez obcokrajowca

mieszkam i pracuję za granicą i chcę kupić dom w Polsce za pieniądze, które pochodzić będą z kredytu hipotecznego pod nieruchomość mojego partnera-obcokrajowca. Będę współkredytaobiorcą ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.5.31 14:9:29

Komornik - zaleglosci kredytowe

Do mieszkania, w ktorym mieszkalem jakies pol roku temu przeszedl komornik w sprawie zaleglosci kredytowych. Ja przebywam od pol roku za granico i jestem juz wymeldowany z Polski. Moi rodzice mieszkajo ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.5.31 0:8:26

Właściciele mieszkania

Zamierzamy kupić z bratem mieszkanie.I z tym związane jest moje pytanie. Czy oboje możemy być w równym stopniu właścicielami tego mieszkania? Czy w związku z tym możemy ubiegać się o dwa oddzielne ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.5.30 14:35:21

ROZWÓD BEZ POZWANEGO???

Witam! Prawie 2 lata temu złożyłem pozew rozwodowy bez orzekania o winie. Na przestrzeni tego czasu doszło tylko do jednej pojednawczej rozprawy, ponieważ moja żona zaczęła unikać stawiania się ... Zobacz wątek

13 odpowiedzi

2006.5.30 13:19:37

zamieszkanie dziecka

jestem samotnie wychowujaca matka,ojciec dziecka sie nie odzywa od 2och lat,dziecko ma juz 5 latek,nigdy nie bylam z ojcem dziecka w zwiazku malzenskim,nidgy razem nie mieszkalismy,dziecko nosi nazwisko ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.5.30 12:4:53

PS Dot. sprawy leasingowej auta

3 x składałem pisma do Sądu o zawieszenie lub umorzenie postępowania ale bez jakiegokolwiek efektu.Nie otrzymałem NIC od Sądu w tej sprawie?? Sąd milczy i nic nie odpowiada tylko przysyła zawiadomienia ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.5.30 9:14:44

Długi ... komornik itp...

Mam taki "mały" problem . Prowadziłem kilka lat temu firmę ... i popadłem w długi - musiałem firmę zamknąć . Zalegam zarówno do ZUS jak i US i ostatnio się dowiedziałem że jestem ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.5.29 23:37:12

Matka mojego dziecka chce mnie zostawić

Byłem w podobnej sytuacji i teraz od 4 lat żona mieszka z rodzicami z dzieckiem. Ja zaś płacę alimenty (żona ustalać ze mną nic nie chciała). Nie mamy ani separacji ani rozwodu, ale szykuję się ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2006.5.29 23:10:38

wartośc nieruchomości do wartości długu

mój dług wynosi 80 000 zł , zajęta nieruchomość około 500 000 zł. Czy komornik może wszcząśc postępowanie komornicze/oszacowanie i wreszcie licytacje nieruchomości, która kilku krotnie przewyższa ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.5.29 22:28:9

zatrudnianie cudzoziemców

wiitam chcę zatrudnić cudzoziemca - masażystę pochodzenia azjatyckiego - ijakich musze dokonać formalności , gdzie, jaki jest okres oczekiwania?? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.5.29 6:19:59

Jak przyspieszyć rozwód

Można przyspieszyć za pieniądze.Sam byłem świadkiem takiej sytuacji kiedy zgodziłem się pokryć koszty (sprawa bez orzekania o winie) , mecenas na uszko załatwił z sędziną wcześniejszy termin. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2006.5.28 19:3:42

Darowizna działki rekreacyjnej dla syna

Posiadam działkę rekreacyjną nad jeziorem z domkiem letniskowym. Co należy zrobić aby przekazać tę działkę mojemu synowi (syn pełnoletni - 22 lata)?? Jakie są związane z tym koszty?????? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.5.28 17:24:14

Dochodzenie roszczeń - błednie wykonane badania DNA

Przepraszam, ale myślałem, że mój post jest kasowany, atyu okazuje się, że wpisałem pomyłkowo w prawie rodzinnym zamiast w tytule - ustalenie ojcostwa. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2006.5.28 13:10:49

Wypadek w pracy czy w drodze do pracy?

Bzdura. Zaskarż tę odmowę. Przyczyna zewnętrzna to np. nirówność chodnika. A droga do pracy skonczyła się z chwilą przekroczenia bramy zakładu pracy! ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2006.5.27 18:36:49

Zapis rejentalny

Ojciec przed simiercia ustanowil swoja zone wlascicielem calego majatku w 100% .Matka (zyje) mimo ze z tego malzenstwa sa dwie corki majatek zapisala wnuczkowi,Czy mozna podwarzyc ten zapis lub cosc zmienic. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.5.26 23:55:48

pokrewieństwo i powinowactwo

jaki jest stosunek pokrewieństwa czy powinowactwa , i w jakim stopniu - mnie i moja wszagra czyli męża mojej siostry? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.5.26 13:45:53

Jak skłonić spółdzilenię do usunięcia usterki - ciąg wsteczny w wentylacji kuchn

Raczej po Powiatowego Inspektora Nadzoru Budowlanego ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadaç budynki i ich usytuowanie. ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2006.5.26 12:2:47

Właściciele części nieruchomości - obywatelami innego kraju.

Jestem właścicielem części nieruchomości znajdującej się na terenie RP, w związku z czym posiadam odpowiedni wpis do Księgi wieczystej. Wśród innych właścicieli przedmiotowej nieruchomości ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.5.26 11:52:52

Wymeldowanie w trybie administracyjnym...

Jestem w trakcie sprawy rozwodowej,z mezem jestesmy wspolwlascicielami domu nabytego z wspolnych srodkow w czasie trwania malzenstwa i rozdzielnosci "jeszcze" nie posiadamy w ktorym od roku 1998 ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.5.26 10:40:33

orzekanie winy

nie badz glupia kobieto wlasnie milam rozprawe za porozumieniem stron a on zrobil z tego sprawe orzekaniem winy .wiecej informacji podam tylko sie musisz ze mna skontaktowac to bardziej powazne niz mi ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2006.5.25 16:31:42

sobotni dyżur

Nie można ustalać dyżurów w dni wolne od pracy, więc jeśli sobota jest Twoim dniem wolnym od pracy nie możesz mieć w ten dzień dyżuru. Natomiast pracodawca może ustalić, że sobota będzie ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2006.5.24 15:51:52

Wycofanie czasowe samochodu osobowego.

jest mozliwosc wyrejestrowania czasowego pojazdu,niestety jak to idzie nie pamietam(wiem ze napewno placisz i tak oc) ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2006.5.24 14:3:36

Kupno samochodu na częsci a oc

w naszym kraju jest obowiazek placenia oc nawet gdy samochod stoi nie uzywany.chce kupic auto na czesci wlasciciel chce sie go pozbyc zeby nie placic oc , i tu jest moje pytanie,mianowicie:czy jest mozliwosc ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.5.24 0:0:0

wymeldowanie kogoś zameldowanego tymczasowo

na jakich podstawach mozna wnosic sprawe o eksmisje i jakiej dokumentacji potrzebuje? ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2006.5.23 17:58:46

korzystniejsza renta z ZUS, czy KRUS ?

Witam. Mam 20 lat pracy. ostatnie 1,5 roku bylem ubezpieczony w KRUSie (a nastepnie miesiac w ZUSie, ale nie oplacilem skladki)...Obecnie przebywam za granica, gdzie mialem wypadek i chce starac sie o ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.5.23 15:31:24

BEZ LOKALU ZASTĘPCZEGO EKSMISJA

Bardzo proszę o poradę! W grudniu ubiegłego roku stracilam mieszkanie w wyniku licytacji komorniczej którego byłam właścicielem. Zamieszkuję je z trójka nieletnich dzieci. Nowy właściciel chciał ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.5.23 11:47:36

EKSMISJA BEZ LOKALU ZASTĘPCZEGO

Bardzo proszę o poradę! W grudniu ubiegłego roku stracilam mieszkanie w wyniku licytacji komorniczej którego byłam właścicielem. Zamieszkuję je z trójka nieletnich dzieci. Nowy właściciel chciał ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.5.23 11:38:48

Zostawić mężowi czy walczyć o zwrot poniesionych przeze mnie kosztów

Witam.Twoja sytuacja bardzo przypomina moją. Moi rodzice wybudowali dom.Mąż zainwestowal tylko nieco w wyposazenie wnętrza. Dom jak na tamte czasy ( 10 lat temu) budzil podziw. Glownym inwestorem bylam ... Zobacz wątek

12 odpowiedzi

2006.5.22 22:30:4

lornetka jako dowód

czy zaobserwowanie mnie przez policjanta przez zwykłą lornetkę jak popełniam wykroczenie na drodze jest wystarczającym dowodem przed sądem grodzkim? czy policja musi mieć na taką lornetkę atest? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.5.22 17:38:21

Pozyczył - nie chce oddać

Najlepsza metoda - weź dwóch osiłków i niech oni mu wytłumaczą, że długi należy oddawać w terminie. Możesz najpierw jeszcze spróbować podłożyć mu jakąś umowę do podpisania, bez daty ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2006.5.22 13:56:45

Darowizna mieszkania i zachowek

Moja babcia przed śmiercią zameldowała mojego brata ciotecznego w zamian za opiekę, z czego sie on nie wywiązał. Do końca swoich dni opiekowałam się babcia ja i moja mama. Po śmierci babci, dziadek ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.5.21 9:39:41

Filmowanie i muzyka a prawa autorskie

prosze zajrzec na strone stowarzyszenia autorów ZAiKS, tam jest wszystko dokladnie wyjasnione. Licencja z Zaiksu zagwarantuje panu legalnosc opisanych dzialan (jesli chodzi o wykorzystanie utworów mzuycznych ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2006.5.20 23:14:9

Kruk - prosze o info

Szczerze mowiac, wybralem prawo cywilne, choc nie wiem pod jaka kategorie to podpada...Prosze o pomoc, porade. Rys historyczny: W 2001 r. Wziąłem kredyt gotówkowy w GE Capital Bank (tak to się zwalo..) ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.5.19 23:21:56

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika