Forum prawne (strona 878)
Wyjazd do Anglii - wymeldować się z Polski?
Jeśli niechcesz płacić podatku w Polsce za uzyskane tam dochody to najlepiej jest się wymeldować. Ja tez pracuję w Anglii i tak właśnie zrobiłem, a jeśli będę chciał wrócić do Polski to ... Zobacz wątek2006.6.27 14:34:36
Praca po urlopie wychowawczym - rozwiązanie stosunku pracy- praktyczny przypadek
Włąsnie kończy mi się urlop wychowawczy (2 dzieci)- 6 lat. Wyprowadziłam sie do innego miasta i raczej nie planuje wrócić do starej firmy - w starej firmie zmieniła się struktura organizacyjna ... Zobacz wątek2006.6.27 14:25:39
Sprzedaż na Allegro i kłopoty
Nie napisałeś czy prowadzisz działalność gospodarczą. Jeśli tak, to się dziwie, że nie wiedziałeś że wszystko jest opodatkowane. Jeśli nie - to mam pytanie - jak cię Urząd Skarbowy namierzył ... Zobacz wątek2006.6.26 7:44:54
Dobrowolne ubezpieczenie emerytalne i rentowe
Vitam WArto wykupić sobie polisę emerytalnną np. w formie IKE. Szczególy?? Chętnie pomogę. Prosze o kontakt na adres: ubezpieczyciel@orange.pl ... Zobacz wątek2006.6.25 22:38:23
Ubezpieczenie na studiach zaocznych!
No cóż. Na każdej prawie uczelni jest ktoś za to odpowiedzialny. Mimo to można wystąpić przeciwko uczelni z ich OC działalności gospodarczej, w związku z nieprzygotowanym gruntem, urządzeniami ... Zobacz wątek2006.6.25 22:30:42
Czy ubezpieczenie OC jest ważne po dacie oznaczonej na polisie?
Ubezpieczenie OC ważne jest do ostatniego dnia wyznaczonego w polisie. Można je wypowiedzieć na pewien czas przed. Posiadanie OC jest obowiazkowe. ... Zobacz wątek2006.6.25 22:13:3
po zamianie mieszkania pozostał w nim zameldowany jeden z lokatorów!!!!!!!!!!!!
Ponad 3 lata temu zamieniłem mieszkanie komunalne na spółdzielcze. Po zamianie jeden z lokatorów nie dokonał wymeldowania, bo miał takie prawo-NIESTETY! Sprawa trafiła do sądu.Wyrok: nakaz przydzielenia ... Zobacz wątek2006.6.25 19:54:3
Przyjecie w poczet członków Spółdzielni
Ubiegam się o przyjęcie w poczet członków Spółdzielni mieszk. po zmarłej mamie, z którą byłam zameldowana i mieszkalam od 38 lat. Dowiedzialam się, że mogą być problemy ponieważ mąż ma ... Zobacz wątek2006.6.25 13:38:43
Francja - jak ściągnąć alimenty
hej, ja mam ten sam problem dokładnie taki sam jezeli masz ochotę wymienić się doświadczeniem to odezwij się na e-maila: bergiel12@interia.pl ... Zobacz wątek2006.6.25 13:19:53
praktyki dla studentów
Witam, Mam pytanie dotyczące praktyk zawodowych, czy jest możliwe podpisanie ze studentem (na okres 1 m-ca)umowy na odbycie praktyki zawodowej bez wynagrodzenia a jeżeli tak to jaka jest podstawa prawna ... Zobacz wątek2006.6.24 22:43:47
KOMORNICZA BEZCZYNNOSC
ma prawo ubiegac sie o odszkodowanie od komornika-artykul 26 KRP-powodzenia ... Zobacz wątek2006.6.23 17:22:31
Przydział mieszkania spółdzielczego po śmierci ojca?
W ubiegłym roku zmarł ojciec, który był głównym lokatorem. Rodzice byli po rozwodzie ( bez podziału majątku) z wyrokiem eksmisji dla ojca, ktorej to nie udalo sie przeprowadzić, spoldzielnia nie ... Zobacz wątek2006.6.23 12:57:51
agent - klient
Zawsze można próbować i raczej powinno Ci się udać. Najpier wyślij ponowne wezwanie do zapłaty, tym razem z zagrażeniem, że sprawa zostanie skierowana na drogę sądową. a Potem ewentualnie do ... Zobacz wątek2006.6.23 11:31:18
Spadek w Anglii
rok temu zmarł moj wujek mieszkajacy w Anglii zostawil swojej rodzinie mieszkajacej w Polsce pieniadze do podzialu.Mam pytanie czy jesli zapłącimy podatek w Wilekiej Brytanii to czy w Polsce takze musimy ... Zobacz wątek2006.6.23 10:44:41
14 dni urlopu?
W KP jest napisane i to jest wiążące, że co najmniej jedna cześć urlopi powinna trwac nie mniej niż 14 kolejnych dni kalendarzowych. pzdr ... Zobacz wątek2006.6.22 10:10:35
Mąż ma dziecko z inną kobietą
problem polega na tym, że w akcie urodzenia tego dzecka on wcale nie musi być wpisany - nie wiadomo czy uznał dziecko, a nie jest mężem matki, więc nie wpisują go tam automatycznie. na pewno akt ... Zobacz wątek2006.6.22 10:2:14
Co może zabrać komornik ?
komornik sprzeda sprzet za grosze a dlug i tak pozostanie do splaty to wszystko jest o ucho rozbic.powinno byc takie prawo ze komornik niema zabierac z domu nic co jest potrzebne do zycia ... Zobacz wątek2006.6.21 19:43:17
VAT przy nabyciu wewnątrzwspólnotowym..
Dzień Dobry! Proszę o informację w nastepującej sprawie. Zakupuję na terenie państwa będącego członkiem wspólnoty europejskiej towary i otrzymuję fakturę ze stawką VAT 0%. Proszę o informację ... Zobacz wątek2006.6.21 0:0:0
KARA ZA PRZEKROCZENIE SALDA W LUKASIE
NIE MASZ RACJI - NIE WSZYSTKIE BANKOMATY PRACUJĄ W TRYBIE OFFLINE I NIE MUSZA. A TY GDYBYŚ PRZY SPRADZANIU STANU RACHUNKU NA DRUGI DZIEŃ UPEWNIŁA SIĘ CO DO TEGO NIE MIAŁABYŚ PROBLEMU - NIESTETY ... Zobacz wątek2006.6.20 22:48:9
SKOK-pomyłka w naliczeniu odsetek
Bardzo mi przykro - ale na jakiej podstawie twierdzisz, że masz źle naliczone odsetki skoro nie masz umowy i zapewne ani razu jej nie przeczytałaś w związku z czym zapewne nie wiesz na jakie szczegółowe ... Zobacz wątek2006.6.20 22:39:31
CZY TO FORUM PRAWNICZE CZY TYLKO ŻARTY ?????????????
Jeszcze ja - a nie jestem administratorem - chciałbym jednak, aby prawo do wypowiadania się mieli tylko prawnicy, bo to jakie tutaj niektorzy bzdury pisza to mi się włsy na głowie jeżą - a prawnikiem ... Zobacz wątek2006.6.20 22:35:53
Premia gwarancyjna za niska
Czy ktoś kiedykolwiek odwolywal sie w sprawie naliczania przez bank premii gwarancyjnej ? ... Zobacz wątek2006.6.20 18:45:32
Sprzedaż miejsca na stronie internetowej a faktura VAT
Witam. Chciałbym sprzedawać "miejsce" na mojej stronie internetowej na czas nieokreślony. (albo przykładowo z gwarancją na minimum 1 miesiąc). Nie będzie to żaden dostęp do treści serwisu ... Zobacz wątek2006.6.20 14:45:29
czy można odliczyć wyjścia prywatne z urlopu
Mam pytanie czy pracodawca może pracownikowi odliczyć wyjścia prywatne z urlopu wypoczynkowego? ... Zobacz wątek2006.6.20 12:47:6
gdzie składa sie pozew?
Mamy dluznika z Warszamy, my mieszkamy w Poznaniu. Gdzie musze zlozyc pozew do sadu? ... Zobacz wątek2006.6.20 9:39:52
Spotykałem się z dziewczyną (jak się później okazało brakowało jej kilku miesięcy do 16 roku życia
a następnym razem patrz panience w dowód albo metryke. Żeby nie było: "Wysoki Sądzie przysięgam na wszelkie świętosci nie wiedziałem ..." ... Zobacz wątek2006.6.20 1:8:33
Zostało TYLKO 6 DNI!!!! ZŁAPANA PRZEZ KONTROLERÓW !!!!!
poprostu jeżeli nie przysłali ci tego listerm poleconym to nie ma żadnej korespondencji. Coz z tego że oni mają to ujęte w dzienniku korespondencyjnym. Nie ma potwierdzenia wysłania doreczenia, ... Zobacz wątek2006.6.19 22:24:27
Czy samotna matka moze popelnic przestepstwo?
Grtuluję debilizmu. Teraz będziesz mogła w kiciu długo myśleć o tym co zrobiłaś... ... Zobacz wątek2006.6.19 14:38:23
czy dziecko może u mnie spać
Proszę o pilną odpowiedź.. mam ustalone kontakty z dzieckiem... weekendy... do tej poty było tak, iż odwoziłem dziecko w sobotę i zabierałem w niedzielę rano... jutro następny weekend... Chce ... Zobacz wątek2006.6.16 22:20:35
spór o miedze
Witam.. są dwie podstawy prawne... USTAWA z dnia 17 maja 1989 r. Prawo geodezyjne i kartograficzne.* (tekst jednolity) Rozdział 6 Rozgraniczanie nieruchomości; Rozporządzenie Ministra Spraw Wewnętrznych ... Zobacz wątek2006.6.16 10:4:12
art.286 fikcyjne faktury
Jakie są konsekwencje dla otrzymującego /usługobiorcy/ faktury od podmiotu któremu postawiono zarzut z art. 286 . Czy podlega on takim samym sankcjom jak sprawca ? Może ktoś zna podobne sprawy ? ... Zobacz wątek2006.6.15 10:21:35
Przedawnienie zwrotu stypendium doktoranckiego
a czemu niby ma sie przedawniać ????????????????????????????????????? ... Zobacz wątek2006.6.14 12:53:1
zajął mi wynagrodzenie komornik
w przypadku zajęcia komorniczego związanego z alimentami to prawnie zabierają 3/5 wypłaty a jeżeli są jakieś zadłużenia to trzeba je wpłacić samemu do kasy z tego co zostanie( o ile zostanie ... Zobacz wątek2006.6.14 10:40:5
Mieszkanko męża a żona na bruk?
Witam , chciałabym prosić o poradę, być może ktoś był w podobnej sytuacji lub jest obeznany z przepisami i podpowie mi co robić. Otóż sytuacja wygląda tak. Mieszkam wraz z mężem i dziećmi ... Zobacz wątek2006.6.14 10:32:34
Malzenstwo za granica
Oczywiście,że jest możliwe zawarcie małżeństwa za granicą. W Anglii potrzebny jest paszport, zaświadczenie o miejscu zamieszkania w Anglii (np.rachunek, lub konto bankowe), jeśli któryś z partnerów ... Zobacz wątek2006.6.14 9:59:12
Problem z obcymi dziećmi które demolują plac zabaw w naszej wspólnocie
To samo jest tutaj, moje dzieci są w wieku 3 i 6 lat a przychodzą chłopcy w wieku ok 17 lat i na tym placu zabaw używają hustawki zamiast " siatki" .Dzieci kilkakrotnie zostały uderzone. ... Zobacz wątek2006.6.13 19:58:59
Dziecko w Anglii
zawsze możesz złozyć wniosek do Sądu Rejonowego wydział rodzinny i Nieletnich, lub zgłoś na policje ze bez Twojej zgody dziecko zostało wywiezione. ... Zobacz wątek2006.6.13 19:27:32
BARDZO PILNE - PROSZE O POMOC!!!!!!!
Bardzo prosze o pomoć mam pewnien problem i nie umiem sobie z nim poradzić. W zakładzie przepracowałam 11 lat - umowa na czas nieokreślony. Od tamtego roku jestem na zwolnieniu lekarskim i lekarz ... Zobacz wątek2006.6.13 17:8:30
Odpowiedzialność właściciela pubu
ciezar dowodu spoczywa na powodzie, zatem musi udowodnic, zes rzucil flaszka. jesli tego nie udowodni to klops. to ze zdarzenie mialo miejsce pod pubem niewiele dowodzi. wszak to moze byc gosc powoda, ... Zobacz wątek2006.6.13 16:29:58
koncesja na sprzedaz alkoholu-wygaśnięcie z powodu zwłoki z płatnosciami????
Witaj! No niestety niewiele możecie zrobić. Organ administracyjny nie zabiera zezwolenia na sprzedaż alkoholu w przypadku spóźnienia sie z opłatę, jedynie stwierdza jego wygaśnięcie. Twój chłopak ... Zobacz wątek2006.6.13 13:45:23
mandat za wjechanie na zakaz 15 ton a nie dało się inaczej dojechać
niech Ci dalej tak sie wydaje. ... Zobacz wątek2006.6.13 1:53:6
wypowiedzenie umowy o pracy przez pracownika w trakcie zwolnienia lekarskiego
czy pracownik może wypowiedzieć umowę o pracę w trakcie zwolnienia lekarskiego, i na jakiej podstawie? ... Zobacz wątek2006.6.12 10:32:53
spadek po mężu dla nieślubnego dziecka?
Nie jestem w stanie powiedziec na jakiej zasadzie komornik bedzie wyceniać majątek pani i pani męża. Na pewno dzieci nieslubne męża będą po nim dziedziczyły jezeli mąż nie pozostawił testamentu. ... Zobacz wątek2006.6.11 21:15:11
Czy dzieci z pierwszego małżeństwa mają prawo domagać się zachówku??
Jeżeli pani nie wspomni o dzieciach z pierwszego małżenstwa w testamencie czyli po prostu pominie- mogą się domagać zachowku. Musi pani w testamencie zaznaczyć,że wydziedzicza dzieci z jakiegos ... Zobacz wątek2006.6.11 21:8:1
Płatność odsetek
Mam takie pytanko. Jeśli sąd I instancji orzekł wyrok a sąd II instancji go podtrzymał to odsetki będą płacone od momentu wyroku z I instancji czy też z II-giej? Z góry dzięki za odpowiedź. ... Zobacz wątek2006.6.9 15:50:12
Likwidacja spolki cywilnej i przekazanie majatku aportem a 'podatek likwid.'
vat niestety trzeba oddać fiskusowi nielogiczne ale prawda ... Zobacz wątek2006.6.8 21:2:59
JAK ZAPOBIEC WPROWADZENIU!
mam podobny problem.ojciec juz sie ożenił.mieszka z żoną narazie bez meldunku.w urzędzie gminy wymagali podpisu współwłascicieli{nas}. czy zmieniło sie coś żeby mogl zameldowac zone bez naszej ... Zobacz wątek2006.6.8 20:59:35
polska renta za granica i mozliwosc odliczen
Pisze z zagranicy i mam pytanie. Mieszkam w niemczech i polski Zus przesyla mi rente tu do niemiec. W polsce z tej renty zostaje mi potracane 19 % podatku. Czy moge sobie np. z tego podatku odliczyc koszty ... Zobacz wątek2006.6.7 22:15:1
pytanie dotyczace spadku
Mam następujące pytanie. Zmarł mój ojciec, z którym mieszkałam wspólnie w domu, poza nami nikt nie był zameldowany, co teraz powinnam zrobić żeby przepisać dom na siebie i jakie sa tego koszty, ... Zobacz wątek2006.6.7 10:21:30
wjazd na skrzyzowanie na czerwonym swietle prosze o pomoc !!
Witaj!! mam problem i nie moge znalezdz przepisu ktory by okreslal moj problem . Slyszalem od kilku oso ze jesli sygnalizator znajduje sie za przejsciem dla pieszych (bez wiszacego tylko stojacy) i pokazuje ... Zobacz wątek2006.6.6 22:34:53
Masz inne pytanie do prawnika?