Forum prawne (strona 876)

Jak zrezygnować z funkcji prezesa w sp. z o.o.?

Składa się pismo na ręce Zgromadzenia Wspólników informujące o rezygnacji. ZW musi nastepnie podjąć uchwałę o odwołaniu i z tym dniem odwołanie jest skuteczne. Załączając podjętą uchwałę ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2006.8.4 14:34:47

Co zrobic jesli byly maz nie placi

WITAM Jak mam napisa pozew o alimęty na rzecz dziadków ... Zobacz wątek

8 odpowiedzi

2006.8.3 14:23:56

Wyprawka szkolna

Nie iwem jak jest u Was w mieście ale u nas owszem w szkole składa się wniosek o wyprawkę ale decyzję podejmuje prezydent miasta. Pozatym jest rozporządzenie Rady ministrów w spr. wyprawek szkolnych ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2006.8.3 12:47:43

Moje mieszkanie a długi ojca

Jacy inspektorzy mają przyjśc i co chcą zająć ?? Albo może to nastąpić w ramach zabezpieczenia roszczenia w trakcie toczącego się postępowania w sądzie albo w postępowaniu egzekucyjnym. Czy ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2006.8.2 20:4:10

koszty egzekucyjne - KSR a ZUS

co to za komornik!? podstawa egzekucji jest tytul wykonanwczy i tam znajdziesz odpowiedz. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2006.8.2 16:53:55

alimenty, małżeństwo, studia

proszę o pomoc: niedawno ożeniłem się, z żoną nie pracujemy, studiujemy razem, rodzice już nas nie utrzymują i uczelnia (uwm) nie chce nam przyznać stypendium socjalnego, ponieważ w ich regulaminie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.8.2 14:30:14

Egzekucja komornicza HELP

Kupiłem sprzet AGD na raty. Sprzęd nie spełniał swojej roli jak należy. Kontaktowałem sie z wytwóra jednocześnie nie płacąc radt . W wynku całwej sytuacji komornik. Prosze o pomoc i wyjasienie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.8.2 10:57:33

Ksziążeczka mieszkaniowa - zlikwidowana przez rodziców

Witam. Sprawa jest następująca. W latach 80 (po 83 roku) rodzice założyli mi i dwóm siostrom książeczki mieszkaniowe. Przed osiągnięciem naszej pełnoletności, czyli w 90 którymś roku zlikwidowali ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.8.1 21:39:10

Czy moge starac sie o obywatelstwo niemieckie?

Moja babcia ze strony matki urodzila sie w Niemczech. Mieszkala i dorastala tam , byla rownierz tam przyjeta do I komunii sw. Pozniej wyszla za maz za polaka i zamieszkala w Bydgoszczy. To wszystko co ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.8.1 15:11:52

BARDZO PROSZĘ O POMOC !!!!

W 2000 roku zrobiłem debet na karcie..Chciałem normalnie go spłacić,ale jak to w życiu bywa,było dużo innych rzeczy,no i niestety nie spłaciłem go.Z banku nie dostałem zadnej informacji o zadłużeniu.Teraz ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.8.1 2:34:26

Ogrodzenie murowane w granicy działki z położoną instalacją elektryczną.

Odpowiedż na Twoje pytania znajduje się w prawie budowlanym.Skoro masz tyle wątpliwości dlaczego nie zgłosiłes ich jeszcze podczas budowy w nadzorze budowlanym.Możesz i tak do nich się udać prosząc ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2006.7.31 23:57:2

czas na rozpatrzenie

Ile czasu może trwać sprawa o nabycie spadku? Jest testament, jestem jedynym spadkobiercą i od ponad pół roku nic się w sprawie nie dzieje!! Czy sądy nie mają jakichś terminów, których muszą ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.7.31 16:2:45

czy należy mi sie odszkodowanie?

jestem osobom bezrobotną od miesiąca czy należy mi sie odszkodowanie za zwichnięcie nogi słyszałem że składki które płacił mój pracodawca są ważne przez 3 miesiące ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.7.31 15:38:21

Niestawiennictwo świadka

Ile razy świadek może odmawiać uczestniczenia w rozprawie, powiedzmy, że będzie miał usprawiedliwienie, np. od lekarza, że nie jest w stanie przyjechać na wezwanie. Jak długo taka sytuacja może ... Zobacz wątek

13 odpowiedzi

2006.7.31 8:43:59

INTERPRETACJA WYROKU

była to sprawa karna, więc zawiadomienie do krajowego rejestru karnego zostanie wysłane. co do zapłaty, dostaniesz wezwanie do zapłaty w terminie 30 dni. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2006.7.29 22:13:11

pełnomocnictwo do książeczki mieszkaniowej

witam! mam pytanie dotyczace nadania palnomocnictwa do książeczki mieszkaniowej. bede kupowac wkrotce mieszkanie i realizowac ksiazeczke, jednak mieszkanie kupuje w innym miescie niz miasto w ktorym ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.7.29 11:59:46

sprzedaż auta po leasingu

chciałem zapytać,jak wygląda sprawa sprzedaży auta, którezostało niedawno wykupione za 1% wartości z leasingu.czy trzeba odczekać pół roku?jakie podatki należy opłacic po sprzedaży i czy się ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.7.29 10:57:12

Trudni lokatorzy

Chyba nie masz zamiaru wyrzucić na bruk rodziny z małym dzieckiem? Nie miałabyś serca. Poczekaj, jak odchowają dziecko, za trzy lata na pewno sami się wyprowadzą. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2006.7.28 23:19:31

Ślub w Polsce

w teorii wszystko wygląda pięknie, to prawda.. fakt, że w ostatnim czasie zmieniła się wysokość kosztów sądowych; co do terminu rozpatrzenia sprawy będę upierać się jednak przy swoim zdaniu, ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2006.7.28 14:18:58

Jak starać się o obywatelstwo niemieckie

Jeśli ktoś jest zorientowany uprzejmie proszę o podpowiedź. Moja żona urodziła się w 1979 r. Jej dziadek w lini ojca miał obywatelstwo niemieckie (już nie żyje). Mieszkał na pomorzu (przedwojenne ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.7.28 10:40:50

Więzienie, śmiech, apelacja

kozaq się znalazł. Skąd ty jesteś?? ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2006.7.27 21:29:38

nie wiem co robic

Umowę powinnaś dostać najpóżniej w momencie rozpoczęcia pracy. Jezeli nie masz do teraz to może być jakiś szfindel, mogą ci nie zapłacic albo coś podobnego. Praca w niedziele i swięto jest ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2006.7.27 13:10:5

2% podatku z tytułu kupna mieszkania

Z tego co mi wiadomo podatek od czynności cywilno-prawnych jest pobierany przez notariusza przy zawieraniu umowy kupna sprzedaży w formie aktu notarialnego. nie można dwa razy placić podatku od tej ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2006.7.27 11:39:16

2006.7.27 11:27:3

Nota obciążeniowa - czy słusznie zostałam obciążona kosztami?

Witam, Pracowałam w dużej ogólnopolskiej firmie, w dziale Handlu na stanowisku Kasjer - Fakturzysta. Umowa o pracę zawarta na czas określony (10 lat) + umowa odpowiedzialności materialnej, ponieważ ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.7.27 0:0:0

Renta i działalność gospodarcza a składka na ZUS

kto sie orientuje w nowych wchodzacych[przepisach dot. skladki na ubezpieczenie spoleczne w zus z tytulu prowadzonej dzialalnosci gospodarczej jesli osoba prowadzaca jest na stalej rencie inwalidzkiej ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.7.27 0:0:0

Jak mogę się dowiedzieć

Parę lat temu dowiedziałam się od babci i też od paru obcych mi ludzi że byłam w domu dziecka, niestety babcia już nie żyje, a ludzie jak to ludzie, jak zapytałam się o to mamy ona unikała odpowiedzi. ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2006.7.26 14:19:45

2006.7.26 11:32:17

Działalność gospodarcza- wysokość składki

Czy ktoś się oriemtuje i le wyznoso składka w ZUSie, jaśli prowadzie się działalniść gospodarczą? Ponoć weszły jakieś nowe przepisy, ale nie mogę niczego znależć, a chcę założyć taką ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.7.26 11:7:9

Zrzeczenie się własności

Jestem jednym z trzech współwłaścicieli domu wraz z działką. Dwójka pozostałych postanowiła zrzec się nieodpłatnie prawa do nieruchomości na moją rzecz . Z tego co wiem pierwszym krokiem jest ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.7.26 0:0:0

Sprawa sądowa w Polsce a my zagranica

mam cudownego 5letniego synka z osoba z ktora nie bylam w zwiazku malzenskim ale w USC wyrazilam zgode aby przyjal jego nazwisko. wszystko nadal byloby ok gdyby nie to ze zaczal mnie zdradzac, a na dodatek ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.7.26 0:0:0

czy przysługuje renta po przebytej zatorowości płucnej?

Mam 55 lat i pracuję w poligrafii. Obecnie jestem na zwolnieniu lekarskim i czekam na wezwanie do komisji lekarskiej. Chciałbym wiedzieć czy z moją chorbą mogę ubiegać się o rentę zdrowotną, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.7.25 18:30:1

współwłasność...

mam współwałasość,która została podzielona notarialnie.Ma dwie ksiegi wieczyste .Ja posiadam 3/4 domu,kuzynka ma 1/4.Czy musi zgoda drugiego wspłówłaściela na podzielenie mojej części( wyodrębienie ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2006.7.25 17:28:16

Problem z wypłatą odszkodowania

zloz sprawe do sadu... a pzu zaplaci :) ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2006.7.25 14:21:52

odbiór mieszkania bez kanalizacji !!

kupilam mieszkanie nowe,odebralam juz je i prawie mam wykonczone. wszystko mialo byc do konca czerwca(woda,kanalizacja) ale ciagle to odwlekaja,teraz mowia ze do konca lipca juz wszystko bedzie tzn kazdemu ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.7.25 10:57:18

INTERPRETACJAA WYROKU

nikt nie wie jak nalerzy (w jaki sposob) zaplacic grzywne? trzeba gdzies isc? skad wziasc nr konta>? ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2006.7.24 17:57:12

*Budowa budynku gospodarczego na wsi*

Czy można zameldować się na stałe na działce siedliskowej w budynku gospodarczym? ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2006.7.23 10:1:36

Co na to prawo-czy to było świadome działanie policji?

Wszystko zależy od tego czy wynik był w promilach czy mg/dm3. Bo jeśli w promilach to wykroczenie i kara dużo lżejsza, a jeśli w mg to już p- stwo za co grozi jak znam życie do 2 lat pozbawienia ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2006.7.23 0:38:2

Próba wykupienia mieszkania na własnośc

Chcę wykupic mieszkania na włąsnośc . Te mieszkania to mieszkania zakladowe , budowane z funduszu pracowniczego , w tej firmie pracowal wójek przez 40 lat , w19 72 roku dostali klucze do tego bo wplacali ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.7.22 13:29:56

Niemoc decyzyjna zarządu wspólnoty

Może ktoś z Państwa będzie w stanie coś poradzić. Mieszkam w nowym budynku administrowanym jeszcze przez developer'a. Mamy już zawiązaną Wspólnotę i powołany zarząd. By się wydawało, że ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.7.21 14:3:43

Czy TBS może zarabiać ponad 100 procent na wywozie śmieci?

TBS nie może zarabiać na usługach komunalnych. Jest tylko pośrednikiem w rozliczeniach i powinien się okresowo rozliczać z pobranych zaliczek oraz poniesionych kosztów (zgodnie z fakturami za usługi). ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2006.7.20 13:19:36

Nie stać mnie na dojazdy do pracy

Witam, pracuje w odległości ok 30 km od domu. Pracodawca regularnie opoźnia wypłaty o 2-3 tygodnie. W tej chwili nie mam juz pieniędzy na benzynę. Czy jest jakiś legalny sposób na nieprzychodzenie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.7.20 11:59:49

ile dni urlopu mi sie nalezy-pomoooocy

witam serdecznie mam pytanie:obecnie mam przepracowane 30lat,od 31.07.2005r. mam przyznana grupe o niepelnosprawnosci w stopniu umiarkowanym;ustawowo przysluguje mi 26dni urlopu;czy oprocz tego przysluguje ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.7.19 20:54:11

2006.7.19 18:44:24

Alimenty - czy przysługują, czy warto ?

Tak myślałem, ale dziękuję bardzo za tę informację. ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2006.7.19 18:26:20

zawieszenie stosunku pracy!!!

mam raka płuca lecze sie od stycznia 2006. W lipcu minęły 182 dni chorobowego. Wystapiłem do ZUS o przyznanie swiadczenia rehabilitacyjnego, gdyz rokuję nadzieje na wyzdrowienie a na rente nie chce ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.7.19 15:35:32

Rozliczenie matki samotnie wychowującej dziecko

Witam, mam duży problem i bardzo chciałabym, żeby ktoś z Was pomógł mi go rozwiązać. Jestem wdową i od kilku lat rozliczam się z podatku razem z nieletnim dzieckiem (moje dochody i dochody dziecka ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.7.18 0:0:0

Rozwiązanie umowy z IDEA

Potrzebuję Pilnie pomocy!!! Byłem abonentem sieci IDEA przez 2 lata. Rozwiązałem umowę z w/w operatorem po czym już PO rozwiązaniu umowy tenże operator przysłał mi jeszcze 4 rachunki i domaga ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

Wykupienie mieszkania od Zakładu Karnego

Mieszkam w mieszkaniu po zmarłym ojcu który pracował w ZK, otrzymał przydział mieszkania służbowego i mieszkałam w nim od 1975 roku z rodzicami, potem z ojcem a teraz sama. ZK odmawia sprzedaży ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

pomocy - lokal dla ubogich we wspólnocie

Jestem wlaścicielem we wspólnocie (11 lokali). Właścicelem 3 lokali jest Gmina. Jeden z tych lokali jest użytkowy, ale nietypowy, bo jest nim jedno pomieszczenie, do którego dochodzi się po przejściu ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.7.17 20:13:44

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika