Forum prawne (strona 874)
poszukuje prawnika
czy moglby mi ktos polecic bardzo dobrego adwokata odnosnie prawa karnego w krakowie????????? ... Zobacz wątek2006.9.13 22:48:43
zajęcie części nieruchomości pomocy!!!!
witam, potrzebuję konkretnej informacji co powinnam zrobić jak postępować dalej.Kupiłam z mężem posesję wraz z domkiem . przez pewien czas nieodwiedzalismy naszej posesji ,i wtedy nasi sąsiedzi ... Zobacz wątek2006.9.13 14:18:1
Sprzedaż gruntu a podatek VAT i PDOF
Jestem osobą fizyczną prowadzącą działalność gospodarczą, podatnikiem VAT. W momencie rozpoczęcia działalności posiadałem działkę budowlaną (w posiadaniu od lat 80tych) nie wprowadziłem ... Zobacz wątek2006.9.12 19:27:45
DLUG ALIMENTACYJNY-czy i jak mozna odzyskac pieniadze???
Ten art. mówi własnie o zobowiązaniu alimentacyjnym w dalszej kolejnosci możesz pozwać dalsza rodzinę ex o alimenty, ale nie sciągnąć z nich dług alimentacyjny swojego ex. Art 139 KRiO. ... Zobacz wątek2006.9.12 13:2:43
nazwisko dla nienarodzonego dziecka
Wystarczy udać się do Urzędu Stanu Cywilnego z ojcem dziecka i przed Kierownikiem uznać dziecko nienarodzone. Otryzmacie pisemko i przy porodzie nalezy je pokazac w szpitalu wtedy wpisza nazwisko ojca. ... Zobacz wątek2006.9.11 21:48:42
Czy moge... ?
Aby zakonczyć obowiązek płacenia alimentów ojciec musiałby wnieść sprawę do śądu i udowodnić że pracujesz i jesteś w stanie za swoją pensję sama sie juz utrzymać. Sąd poprosi Cię o udokumentowanie ... Zobacz wątek2006.9.11 21:43:11
pomozcie czy jak placi alimenty czy musi placic....?
Jesli alimenty nie starczają na potrzeby dziecka , masz prawo wnieśc sprawę do sądu rodzinnego o podwyższenie alimentów. Jesli ojciec płaci alimenty nie ma obowiązku dalszego uczestniczenia ... Zobacz wątek2006.9.11 21:40:17
czy sienależy dzieciom
Pani X wyszła drugi raz za mąż za pana Y. Z pierwszego małżęństwa miała dwoje dzieci. Pan Y była bezdzietny. Pani X i pan Y nie mieli wspólnych dzieci. Umarł pan Y. Majatek po panu Y należy ... Zobacz wątek2006.9.11 21:26:47
Podział majątku po rozwodzie - podział mieszkania
Witam Mam poważny problem. Od ok 3 lat mamy z matą problemy z ojcem. Nie płacił za mieszkanie, jak dostałem kase z odszkodowania to tydzień później odszedł z pracy i nie pracował wcale. nawet ... Zobacz wątek2006.9.11 13:16:25
Zapłata za niezamówioną usługę / towar.
Pewnego dnia konsultant firmy X świadczącej usługi internetowe zadzwonił do mnie do sklepu. Podczas mojej nieobecności rozmowę podjęła pracownica, która obecnie nie pracuje. Ustnie oświadczyła, ... Zobacz wątek2006.9.11 11:39:57
rozporządzanie spadkiem
mam pytanie, jeśli przedmiotem spadku jest mieszkanie i sąd przyznał 5/6 części synowi zmarłej a 1/6 wnukowi, czy przy sprzedaży bądź wynajęciu mieszkania przez syna obecny musi byc również ... Zobacz wątek2006.9.11 11:39:18
2006.9.11 0:0:38
Pomoc w zaczeciu sprawy
Musisz złozyc wniosek do sądu rodzinnego o alimenty dla dziecka, udokumentowac wydatki i potrzeby małoletniego dziecka. ... Zobacz wątek2006.9.10 17:33:12
auto sprzedane brak umowy
mam pilna sprawe auto sprzedalam,bylo dopiero co przywiezione na celnych na mnie,umowe z niemcem mam.auto sprzedalam,kase dostalam a kupujacy wszelkie papiery ale mial za 15min przyjsc spisac ze mna umowe ... Zobacz wątek2006.9.10 13:38:44
Matka w sądzie zamiast dzieci
Dzieci same musza wystapic o alimenty, ale Pani moze je reprezentowac w sadzie. Ich obecnosc w sadzie nie jest wiec konieczna ... Zobacz wątek2006.9.10 12:15:35
Czy muszę płacić ratę za OC
Witam! Chciałem się zapytać czy to iż posiadam wypowiedzenie z firmy ubezpieczeniowej oznacza, że mam uregulowany stosunek z tą firmą. Pytam gdyż mam nietypową sytuację: rok temu kupiłem samochód ... Zobacz wątek2006.9.9 20:0:11
potrąciłam pieszego pijanego
Jak zrozumiałem nie wezwałaś policji, to źle. Policja w takich sytuacjach robi zdjęcia miejsca wypadku i pojazdu, które są później dołączone do akt sprawy. Jeżeli masz uszkodzenia pojazdu z ... Zobacz wątek2006.9.9 15:54:26
A jak nie bede PLACIL to co przyjedzie do SZWECJI rutkowski!!!!
Dowalili mi 800 zl a place 400 nie mam wiecej to co komornika mi tu przysla????albo zaaresztuja????.....te polskie sady sa stronnicze.Tak wielu ojcow to..G....je ale wiele matek tez jedzie po calosci.. ... Zobacz wątek2006.9.9 13:46:5
Chciałabym zostać "prawną sierotą"
Radzę Ci zabezpiecz się na przyszłość. Istnieje jeszcze coś takiego jak ALIMENTY. Obowiązują one tak samo stosunku dzieci - rodzice. Jak oni nie będą mieli środków do życia, to przyjdą do ... Zobacz wątek2006.9.9 8:25:47
emerytura ... kiedy ??
Witam ... mam takie pytanie : Moja mama ma 51 lat ... przepracowała 29 lat w warunkach szczególnych ... od kiedy przysługuje jej emerytura ?? ... Zobacz wątek2006.9.8 21:55:27
działalność gosp i praca we Francji
Znajimy proponuje mi założenie działalności gospodarczej w Polsce i pracę na rzecz jego firmy we Francji ,on będzie wynajmował mi sprzęt potrzebny do wykonywania pracy. czy jest to zgodne z prawem ... Zobacz wątek2006.9.8 19:56:56
Mąż ma kochankę, mieszkam w mieszkaniu teściowej,mąż nie łoży na rodzinę. POMÓŻCI
Droga NIEWIASTO!!!! Widze, że masz dostęp do internetu więc poradze ci strony internetowe, bo ja jestem troche dalej w takiej samej sprawie. Przeglądnij sobie www.poradaprawna.pl , lub www.infor.pl ... Zobacz wątek2006.9.8 15:34:9
ona chce separacji- ja rozwodu. Pomóżcie!
Odpowiedż na pozew (w 2 egzemplarzach) wysyłasz do Sądu Okręgowego i podajesz powody dla których chcesz się rozwieść. Ułatwieniem dla Was będzie jeżeli dogadacie się ze sobą - choć wiem z ... Zobacz wątek2006.9.8 8:57:5
ŚWIADCZENIE PRZEDEMERYTALNE A NAGRODA JUBILEUSZOWA
OKRES PRZEBYWANIA NA ZASIŁKU PRZEDEMERYTALNYM JEST OKRESEM NIE ŚWIADCZENIA PRACY.SPRAWY ZALICZANIA POSZCZEGÓLNYCH OKRESÓW SĄ ZAZWYCZAJ REGULOWANE W REGULAMINACH PRACY CZY ZAKŁADOWYCH ZBIOROWYCH UKŁADACH ... Zobacz wątek2006.9.7 12:20:0
brak mi slow...
Niestety żaden sąd nie przyzna tobie opieki nad dzieckiem. Nie masz ku temu warunków, zero dochodów , a chcesz przejąć opiekę nad dzieckiem. W naszym kraju kobieta może byc bez pracy ... Zobacz wątek2006.9.7 5:11:50
Niepełnosprawna matka, rozwód, dziecko
Stoje przed tego rodzaju problemem, że rozwodzimy się z żoną, która jest niepełnosprawna (po amputacji nogi powyzej kolana), jeszcze miesiac temu rozmawialismy o rozstaniu na bardzo ludzkich warunkach, ... Zobacz wątek2006.9.6 23:9:24
Dłużnicy, którzy (oczywiscie) nie cha zapłacic ... co robic?
więcej szczegółów proszę s-r6@wp.pl ... Zobacz wątek2006.9.6 19:7:33
Dług Taty
Witam wszystkich mam takowy problem mojemu acie nie wyszło w interesach i ma sporo długów ZUS US wierzycieli itd. i tu moje pytanie czy ja jako syn odpowiadam za długi taty mieszkam w mieszkaniu spółdzielczym ... Zobacz wątek2006.9.6 15:52:13
Nagrywanie filmu na video
czy nagrywanie z telewizji np. filmu czy koncertu na kasetę video, lub z radia np. muzyki czy audycji, jest łamaniem prawa autorskiego? ... Zobacz wątek2006.9.6 0:0:0
Zwolnienie od pracy na dziecko do 14 lat
Pracuje u mnie pracownica ktora ma dziecko do 14 lat nie wystapila do mnie ani pisemnie ani ustnie z wnioskiem o udzielenie jej tych dwoch dni wolnych a teraz ma ona pretensje do mnie ze jej o tym nie ... Zobacz wątek2006.9.6 0:0:0
spółka partnerska?
Witam Chcemy ze znajomym założyć biuro tłumaczeń, z tego co wiem musiałaby to być spółka partnerska a ja tłumaczem nie jestem (on jest). Czy wobec tego musimy się zdecydować na jakąś inną ... Zobacz wątek2006.9.5 16:32:30
Prawo mieszkaniowe POMOCY!!
Nie wiem czego mam sie uczyć, co warto wiedzieć. ... Zobacz wątek2006.9.5 13:55:46
JAK ZMUSIĆ WIĘKSZOŚĆ LOKATORÓW DO ZAPŁATY
MAM NATĘPUJĄCY PROBLEM, A MIANOWICIE OD 20 LAT DOM JEST WYKUPIONY OD GMINY I DO TEGO CZASU NIE ZOSTAŁA ZAŁOŻONA WSPÓLNOTA I CO DALEJ IDZIE, PRZEZ TEN CZAS NIE BYŁ PRZEPROWADZANY ŻADEN REMNT DACHU ... Zobacz wątek2006.9.5 13:12:39
jak to jest w koncu z tym nazwiskiem??
pierwsze odpada wogole, jesli chodzi o drugie wyjscie - chodzi o to ze jesli ja bym teraz wyszła za mąż za pana Y to dziecko (pod warunkiem ze Pan X bedzie mial odebrane prawa, lub tez ograniczone - ... Zobacz wątek2006.9.5 11:7:56
UZYSKANIE OBYWATELSTWA NIEMIECKIEGO - BARDZO WAŻNE WEJDŹ PROSZĘ!
aha zapomniałam dodac ze powołujesz sie na ojca, dziadka, idziesz po prostu po linii "meskiej", dla mnie to jakas dyskryminacja ;-) ... Zobacz wątek2006.9.5 11:4:1
składniki wynagrodzenia umowy-zkecenia
Jestem zatrudniona na podstawie umowy o pracę na czas nieokreślony. Znalazłam dodatkowe zatrudnienie w innej instytucji na podstawie umowy-zlecenia. Dostarczyłam zaświadczenie z mojego stałego miejsca ... Zobacz wątek2006.9.4 21:0:31
Proszę pomóżcie
Witam Sa dwa wyjscia z tej sytuacji, albo mozesz wnieść do Sadu o zgodę na wyjazd córki, albo pozbawic władzy rodzicielskiej ojca. Nie piszesz o tym jak układają sie stosunki dziecka z ex. ... Zobacz wątek2006.9.4 15:41:24
Mieszkanie po babci
Musi brac udział, ponieważ jest w połowie - ze swoją siostrą - ustawowym spadkobiercą. Któreś ze spadkobierców może się zrzec spadku na rzecz drugiego, a to drugie dokonac darowizny - najlepiej, ... Zobacz wątek2006.9.4 13:40:43
dziwna sprawa
dzien dobry mam maly problem ze sprawa rozwodowa niewiem czy mam sie zgodzic na rozwod bez ozekania o winie poniewaz chce sie starac o rozwod koscielny o ile jest to mozliwe niewiem co robic zona okazala ... Zobacz wątek2006.9.4 12:13:19
umowa o dzieło a emerytura
Proszę o informację, czy pobierając tzw. wcześniejszą nauczycielską emeryturę do ZUS muszę zgłaszać przychody z tytułu umowy o dzieło? Słyszałam, że to jedyny typ umowy, który takiego obowiązku ... Zobacz wątek2006.9.4 10:3:1
Program do ZUS DRA
Witam! Ściagnalem sobie ostatnio darmowy program do prowadzenia ksiag oraz drukowania VAT7 i PIT5, co znacznie usprawnilo prowadzenie mojej dzialalnosci. Czy istnieje jakis prosty program do formularzy ... Zobacz wątek2006.9.4 8:18:38
Prosze o pomoc !!
tak...to po co zeznawac jak puzniej ma sie odwolywac?... ... Zobacz wątek2006.9.3 23:56:22
Pilna sprawa!!!
no tak...wsada cie do wiezienia na 10 lat... a swoja droga masz tak malo oleju w glowie zeby powiedziec "nie wiem od kogo, znalazlem w ubikacji w dyskotece" lub cos na ten wzor ? omg... ... Zobacz wątek2006.9.3 23:52:25
czy mozna wyslac listem wniosek o nowy dowod osobisty?
nie nie ma takiej możliwości bo musisz sie podpisać na specjalnym formularzu ... Zobacz wątek2006.9.2 10:40:20
pytanie o prawo do dziecka?
Ojciec ma prawo ubiegac sie o prawo do uznania dziecka. Dziecko nie jest tylko matki, nie poczęło sie samo. Możecie iśc do urzędu stanu cywilnego i możesz ty uznac dziecko i mozecie wpisac Twoje ... Zobacz wątek2006.9.2 6:47:41
Pracodawca a ciąża kobiety
Kiedy należy poinformować pracodawcę o tym, że jest się w ciąży? Pytanie to wysyłam w imieniu mojej żony. ... Zobacz wątek2006.9.1 14:2:14
Agencja Ubezpieczeniowa w Starostwie Powiatowym - Wydział Komunikacji
Czy w Starostwie Powiatowym przy Wydziałe Komunikacji może działać agencja ubezpieczeniowa. Czy są przepisy regulujące tę kwestię. Pośrednictwo ubezpieczeniowe jest wykonywane na zasadzie działalności ... Zobacz wątek2006.9.1 12:37:33
2006.8.31 22:58:57
Orzeczenie nieważności małzenstwa a rozwód cywilny
Witam, Mam następujące pytanie: czy orzeczenie o winie w przypadku rozwodu cywilnego może mieć jakikolwiek wpływ na postępowanie przed Trybunałem Kościelnym? Pozdrawiam, ... Zobacz wątek2006.8.31 13:5:54
Wzór wniosku jaki MOPS winien skierować do sądu o nadanie imienia dziecku oraz..
Witam Potrzebuję wzór wniosku jaki MOPS winien skierować do sądu o nadanie imienia dziecku oraz wzór drugiego pisma o wydanie postanowienia o umieszczeniu dziecka w domu małego dziecka. Szukałem ... Zobacz wątek2006.8.30 17:36:11
Masz inne pytanie do prawnika?