Forum prawne (strona 873)
Chcę wycofać zgodę na wyjazd dziecka za granicę
masz przypał.matka mojego dziecka chciała abym przyjecha do niejł wraz synem do szkocji.powód:paszport dla dziecka.współczuję.jadę na tym samym wózku.pamiętaj że jesteśmy polakami i to my rządzimy ... Zobacz wątek2006.9.16 3:13:11
Jak "wydostać" się z Polski
Sprawa dotyczy tego, jak można zalegalizować wyjazd z Polski. Problem polega na tym, że zawarte zostało małżeństwo między cudzoziemcem przebywającym w kraju nielegalnie a obywatelką Polski, która ... Zobacz wątek2006.9.15 12:50:55
przesłanki ubezwłasnowlnienia
Piszę pracę magisterską na temat unieważnienia małżeństwa z powodu choroby psychicznej i niedorozwoju umysłowego i interesuje mnie gdzie znajdę klarowne wyjaśnienie takich pojęć jak choroba ... Zobacz wątek2006.9.15 12:5:16
unieważnienie małżeństwa z powodu choroby psychicznej i niedorozwoju umysłowego
Pisze pracę mgr na temat unieważnienie małżeństwa z powodu choroby psychicznej i niedorozwoju umysłowego i mam problemy ze znalezieniem książki która w prosty i klarowny sposób wyjaśniłaby ... Zobacz wątek2006.9.15 11:54:24
Zarabianie przez internet i podatek VAT
Witam Mam 13 lat i jestem webmasterem. Za niedługo zamierzam wypuścić darmowy cms, którego używać będzie mógł każdy, będzie zawierał reklamy w panelu administratora. W większości takich projektów ... Zobacz wątek2006.9.15 11:14:58
mam16lat, wmiszana jakoś w miastowe narkotyki?!
Uwierz ze ciagle sie ucze tego zeby pierw myslec ale wies zjak to niekiedy jest... A to raczej nie podpucha, staram sie nie przejmowac ale zawsze to jakis dyskomfort psyhiczny wiedzac ze ktos cos do ciebie ... Zobacz wątek2006.9.14 20:23:15
Cofnięcie zgody na wyjazd dziecka za granicę
Albert nic nie zrobisz. Mam podobna sytuacje. Jesli nawet uniewazni sie paszport matki badz nawet skonczy sie jego waznosc to matka twojego dziecka wyrobi dowod osobisty dziecku i w konsekwencji i tak ... Zobacz wątek2006.9.14 13:43:37
Jak napisac pozew o podwyzszke alimentacyjna????
Od 4 lat nie wznosilam podwyzki o alimenty ja niepracyje dostaje 200 zl na dziecko 8 letnie jak mam napisac ten wniosek mdo sadu POMÓŻCIE ... Zobacz wątek2006.9.14 11:42:49
Długi siostry, a włansość rodziny
Twoja siostra jest pełnoletnia i sama ponosi konsekwencje zaciągniętych długów. Nikt z rodziny, jeśli nie był żyrantem, nie ponosi żadnych konsekwencji za jej długi. Siostrę można poprosić ... Zobacz wątek2006.9.14 7:22:49
poszukuje prawnika
czy moglby mi ktos polecic bardzo dobrego adwokata odnosnie prawa karnego w krakowie????????? ... Zobacz wątek2006.9.13 22:48:43
zajęcie części nieruchomości pomocy!!!!
witam, potrzebuję konkretnej informacji co powinnam zrobić jak postępować dalej.Kupiłam z mężem posesję wraz z domkiem . przez pewien czas nieodwiedzalismy naszej posesji ,i wtedy nasi sąsiedzi ... Zobacz wątek2006.9.13 14:18:1
Sprzedaż gruntu a podatek VAT i PDOF
Jestem osobą fizyczną prowadzącą działalność gospodarczą, podatnikiem VAT. W momencie rozpoczęcia działalności posiadałem działkę budowlaną (w posiadaniu od lat 80tych) nie wprowadziłem ... Zobacz wątek2006.9.12 19:27:45
DLUG ALIMENTACYJNY-czy i jak mozna odzyskac pieniadze???
Ten art. mówi własnie o zobowiązaniu alimentacyjnym w dalszej kolejnosci możesz pozwać dalsza rodzinę ex o alimenty, ale nie sciągnąć z nich dług alimentacyjny swojego ex. Art 139 KRiO. ... Zobacz wątek2006.9.12 13:2:43
nazwisko dla nienarodzonego dziecka
Wystarczy udać się do Urzędu Stanu Cywilnego z ojcem dziecka i przed Kierownikiem uznać dziecko nienarodzone. Otryzmacie pisemko i przy porodzie nalezy je pokazac w szpitalu wtedy wpisza nazwisko ojca. ... Zobacz wątek2006.9.11 21:48:42
Czy moge... ?
Aby zakonczyć obowiązek płacenia alimentów ojciec musiałby wnieść sprawę do śądu i udowodnić że pracujesz i jesteś w stanie za swoją pensję sama sie juz utrzymać. Sąd poprosi Cię o udokumentowanie ... Zobacz wątek2006.9.11 21:43:11
pomozcie czy jak placi alimenty czy musi placic....?
Jesli alimenty nie starczają na potrzeby dziecka , masz prawo wnieśc sprawę do sądu rodzinnego o podwyższenie alimentów. Jesli ojciec płaci alimenty nie ma obowiązku dalszego uczestniczenia ... Zobacz wątek2006.9.11 21:40:17
czy sienależy dzieciom
Pani X wyszła drugi raz za mąż za pana Y. Z pierwszego małżęństwa miała dwoje dzieci. Pan Y była bezdzietny. Pani X i pan Y nie mieli wspólnych dzieci. Umarł pan Y. Majatek po panu Y należy ... Zobacz wątek2006.9.11 21:26:47
Podział majątku po rozwodzie - podział mieszkania
Witam Mam poważny problem. Od ok 3 lat mamy z matą problemy z ojcem. Nie płacił za mieszkanie, jak dostałem kase z odszkodowania to tydzień później odszedł z pracy i nie pracował wcale. nawet ... Zobacz wątek2006.9.11 13:16:25
Zapłata za niezamówioną usługę / towar.
Pewnego dnia konsultant firmy X świadczącej usługi internetowe zadzwonił do mnie do sklepu. Podczas mojej nieobecności rozmowę podjęła pracownica, która obecnie nie pracuje. Ustnie oświadczyła, ... Zobacz wątek2006.9.11 11:39:57
rozporządzanie spadkiem
mam pytanie, jeśli przedmiotem spadku jest mieszkanie i sąd przyznał 5/6 części synowi zmarłej a 1/6 wnukowi, czy przy sprzedaży bądź wynajęciu mieszkania przez syna obecny musi byc również ... Zobacz wątek2006.9.11 11:39:18
2006.9.11 0:0:38
Pomoc w zaczeciu sprawy
Musisz złozyc wniosek do sądu rodzinnego o alimenty dla dziecka, udokumentowac wydatki i potrzeby małoletniego dziecka. ... Zobacz wątek2006.9.10 17:33:12
auto sprzedane brak umowy
mam pilna sprawe auto sprzedalam,bylo dopiero co przywiezione na celnych na mnie,umowe z niemcem mam.auto sprzedalam,kase dostalam a kupujacy wszelkie papiery ale mial za 15min przyjsc spisac ze mna umowe ... Zobacz wątek2006.9.10 13:38:44
Matka w sądzie zamiast dzieci
Dzieci same musza wystapic o alimenty, ale Pani moze je reprezentowac w sadzie. Ich obecnosc w sadzie nie jest wiec konieczna ... Zobacz wątek2006.9.10 12:15:35
Czy muszę płacić ratę za OC
Witam! Chciałem się zapytać czy to iż posiadam wypowiedzenie z firmy ubezpieczeniowej oznacza, że mam uregulowany stosunek z tą firmą. Pytam gdyż mam nietypową sytuację: rok temu kupiłem samochód ... Zobacz wątek2006.9.9 20:0:11
potrąciłam pieszego pijanego
Jak zrozumiałem nie wezwałaś policji, to źle. Policja w takich sytuacjach robi zdjęcia miejsca wypadku i pojazdu, które są później dołączone do akt sprawy. Jeżeli masz uszkodzenia pojazdu z ... Zobacz wątek2006.9.9 15:54:26
A jak nie bede PLACIL to co przyjedzie do SZWECJI rutkowski!!!!
Dowalili mi 800 zl a place 400 nie mam wiecej to co komornika mi tu przysla????albo zaaresztuja????.....te polskie sady sa stronnicze.Tak wielu ojcow to..G....je ale wiele matek tez jedzie po calosci.. ... Zobacz wątek2006.9.9 13:46:5
Chciałabym zostać "prawną sierotą"
Radzę Ci zabezpiecz się na przyszłość. Istnieje jeszcze coś takiego jak ALIMENTY. Obowiązują one tak samo stosunku dzieci - rodzice. Jak oni nie będą mieli środków do życia, to przyjdą do ... Zobacz wątek2006.9.9 8:25:47
emerytura ... kiedy ??
Witam ... mam takie pytanie : Moja mama ma 51 lat ... przepracowała 29 lat w warunkach szczególnych ... od kiedy przysługuje jej emerytura ?? ... Zobacz wątek2006.9.8 21:55:27
działalność gosp i praca we Francji
Znajimy proponuje mi założenie działalności gospodarczej w Polsce i pracę na rzecz jego firmy we Francji ,on będzie wynajmował mi sprzęt potrzebny do wykonywania pracy. czy jest to zgodne z prawem ... Zobacz wątek2006.9.8 19:56:56
Mąż ma kochankę, mieszkam w mieszkaniu teściowej,mąż nie łoży na rodzinę. POMÓŻCI
Droga NIEWIASTO!!!! Widze, że masz dostęp do internetu więc poradze ci strony internetowe, bo ja jestem troche dalej w takiej samej sprawie. Przeglądnij sobie www.poradaprawna.pl , lub www.infor.pl ... Zobacz wątek2006.9.8 15:34:9
ona chce separacji- ja rozwodu. Pomóżcie!
Odpowiedż na pozew (w 2 egzemplarzach) wysyłasz do Sądu Okręgowego i podajesz powody dla których chcesz się rozwieść. Ułatwieniem dla Was będzie jeżeli dogadacie się ze sobą - choć wiem z ... Zobacz wątek2006.9.8 8:57:5
ŚWIADCZENIE PRZEDEMERYTALNE A NAGRODA JUBILEUSZOWA
OKRES PRZEBYWANIA NA ZASIŁKU PRZEDEMERYTALNYM JEST OKRESEM NIE ŚWIADCZENIA PRACY.SPRAWY ZALICZANIA POSZCZEGÓLNYCH OKRESÓW SĄ ZAZWYCZAJ REGULOWANE W REGULAMINACH PRACY CZY ZAKŁADOWYCH ZBIOROWYCH UKŁADACH ... Zobacz wątek2006.9.7 12:20:0
brak mi slow...
Niestety żaden sąd nie przyzna tobie opieki nad dzieckiem. Nie masz ku temu warunków, zero dochodów , a chcesz przejąć opiekę nad dzieckiem. W naszym kraju kobieta może byc bez pracy ... Zobacz wątek2006.9.7 5:11:50
Niepełnosprawna matka, rozwód, dziecko
Stoje przed tego rodzaju problemem, że rozwodzimy się z żoną, która jest niepełnosprawna (po amputacji nogi powyzej kolana), jeszcze miesiac temu rozmawialismy o rozstaniu na bardzo ludzkich warunkach, ... Zobacz wątek2006.9.6 23:9:24
Dłużnicy, którzy (oczywiscie) nie cha zapłacic ... co robic?
więcej szczegółów proszę s-r6@wp.pl ... Zobacz wątek2006.9.6 19:7:33
Dług Taty
Witam wszystkich mam takowy problem mojemu acie nie wyszło w interesach i ma sporo długów ZUS US wierzycieli itd. i tu moje pytanie czy ja jako syn odpowiadam za długi taty mieszkam w mieszkaniu spółdzielczym ... Zobacz wątek2006.9.6 15:52:13
Nagrywanie filmu na video
czy nagrywanie z telewizji np. filmu czy koncertu na kasetę video, lub z radia np. muzyki czy audycji, jest łamaniem prawa autorskiego? ... Zobacz wątek2006.9.6 0:0:0
Zwolnienie od pracy na dziecko do 14 lat
Pracuje u mnie pracownica ktora ma dziecko do 14 lat nie wystapila do mnie ani pisemnie ani ustnie z wnioskiem o udzielenie jej tych dwoch dni wolnych a teraz ma ona pretensje do mnie ze jej o tym nie ... Zobacz wątek2006.9.6 0:0:0
spółka partnerska?
Witam Chcemy ze znajomym założyć biuro tłumaczeń, z tego co wiem musiałaby to być spółka partnerska a ja tłumaczem nie jestem (on jest). Czy wobec tego musimy się zdecydować na jakąś inną ... Zobacz wątek2006.9.5 16:32:30
Prawo mieszkaniowe POMOCY!!
Nie wiem czego mam sie uczyć, co warto wiedzieć. ... Zobacz wątek2006.9.5 13:55:46
JAK ZMUSIĆ WIĘKSZOŚĆ LOKATORÓW DO ZAPŁATY
MAM NATĘPUJĄCY PROBLEM, A MIANOWICIE OD 20 LAT DOM JEST WYKUPIONY OD GMINY I DO TEGO CZASU NIE ZOSTAŁA ZAŁOŻONA WSPÓLNOTA I CO DALEJ IDZIE, PRZEZ TEN CZAS NIE BYŁ PRZEPROWADZANY ŻADEN REMNT DACHU ... Zobacz wątek2006.9.5 13:12:39
jak to jest w koncu z tym nazwiskiem??
pierwsze odpada wogole, jesli chodzi o drugie wyjscie - chodzi o to ze jesli ja bym teraz wyszła za mąż za pana Y to dziecko (pod warunkiem ze Pan X bedzie mial odebrane prawa, lub tez ograniczone - ... Zobacz wątek2006.9.5 11:7:56
UZYSKANIE OBYWATELSTWA NIEMIECKIEGO - BARDZO WAŻNE WEJDŹ PROSZĘ!
aha zapomniałam dodac ze powołujesz sie na ojca, dziadka, idziesz po prostu po linii "meskiej", dla mnie to jakas dyskryminacja ;-) ... Zobacz wątek2006.9.5 11:4:1
składniki wynagrodzenia umowy-zkecenia
Jestem zatrudniona na podstawie umowy o pracę na czas nieokreślony. Znalazłam dodatkowe zatrudnienie w innej instytucji na podstawie umowy-zlecenia. Dostarczyłam zaświadczenie z mojego stałego miejsca ... Zobacz wątek2006.9.4 21:0:31
Proszę pomóżcie
Witam Sa dwa wyjscia z tej sytuacji, albo mozesz wnieść do Sadu o zgodę na wyjazd córki, albo pozbawic władzy rodzicielskiej ojca. Nie piszesz o tym jak układają sie stosunki dziecka z ex. ... Zobacz wątek2006.9.4 15:41:24
Mieszkanie po babci
Musi brac udział, ponieważ jest w połowie - ze swoją siostrą - ustawowym spadkobiercą. Któreś ze spadkobierców może się zrzec spadku na rzecz drugiego, a to drugie dokonac darowizny - najlepiej, ... Zobacz wątek2006.9.4 13:40:43
dziwna sprawa
dzien dobry mam maly problem ze sprawa rozwodowa niewiem czy mam sie zgodzic na rozwod bez ozekania o winie poniewaz chce sie starac o rozwod koscielny o ile jest to mozliwe niewiem co robic zona okazala ... Zobacz wątek2006.9.4 12:13:19
umowa o dzieło a emerytura
Proszę o informację, czy pobierając tzw. wcześniejszą nauczycielską emeryturę do ZUS muszę zgłaszać przychody z tytułu umowy o dzieło? Słyszałam, że to jedyny typ umowy, który takiego obowiązku ... Zobacz wątek2006.9.4 10:3:1
Program do ZUS DRA
Witam! Ściagnalem sobie ostatnio darmowy program do prowadzenia ksiag oraz drukowania VAT7 i PIT5, co znacznie usprawnilo prowadzenie mojej dzialalnosci. Czy istnieje jakis prosty program do formularzy ... Zobacz wątek2006.9.4 8:18:38
Masz inne pytanie do prawnika?