Forum prawne (strona 872)
L4 - BARDZO PILNE
Witam serdecznie. To jest moja pierwsza praca na umowe. Osatnio bylam ulekarza i chcialama zowlnienie na uczelnie, mimo moich usilnych prosb lekarka wypisalam mi zwolnienie L4, na okolo 8 dni, nic nie ... Zobacz wątek2006.9.27 17:55:3
Problem z otrzymaniem nagrody z konkursu
Witam. Mam dość nietypowy może problem - otóż, 25 lipca ogłoszono wyniki konkursu, w którym brałam udział (zabawa polegała na wymyśleniu hasła reklamującego serwis informacyjny pewnego miasta). ... Zobacz wątek2006.9.27 15:20:8
alimentów brak zaliczki równiez
BO MAM DRUGIE DZIECKO I TO WŁASNIE DZIECKO WYCHOWUJE SIE Z OJCEM ZYJEMY W KONKUBINACIE OJCIEC DZIECKA NA KTORE SA ZASADZONE ALIMENTY PRZEBYWA ZA GRANICA PONOC W ANGLII NIKT NIE WIE CO SIE Z NIM DZIEJE ... Zobacz wątek2006.9.27 13:10:37
Spalony komputer i odszkodownie z Zakładu Energetycznego
Według mnie żądanie przedstawienia naprawionego komputera jest niezgdone z kc. Nie ma Pan obowiązku naprawiania uszkodzonego mienia. Do Pana należy decyzja co do sposobu rozliczenia szkody Art. 363. ... Zobacz wątek2006.9.27 10:55:5
Komornik !!
Czy pomoc finansowa z funduszu socjalnego podlega zajeciu przez komornika? ... Zobacz wątek2006.9.27 10:45:42
Zniesienie współwłasności do mieszkania
Odpowiadam od końca. DAROWIZNA na rzecz jednego ze współmałżonków jest majątkiem odrębnym i nie stanowi współwłasności małżeńskiej nawet wtedy, gdy obdarowany pozostaje w związku ! Jeżeli ... Zobacz wątek2006.9.27 10:41:41
Sprzedaz na allegro - prosze o pomoc
a ja bym sie wystrzegal opinii allerowiczow poniewaz nigdy nie sa obiektywni! ... Zobacz wątek2006.9.27 7:51:16
Kogo skarżyć o zwrot za kartę pojazdu i w jakim terminie?
W związku z tym iż TK uznał opłaty pobierane w wysokości 500 zł za wydanie karty pojazdu dla samochodu sprowadzonego z zagranicy i pierwszy raz rejestrowanego w Polsce za niezgodne z Konstytucją. ... Zobacz wątek2006.9.27 0:18:14
Ustalenie pobytu dziecka
moze ktos mi pomoze i napisze do moge zrobic zeby dziecko mieszkało u mnie moja dziewczyna nie jest pełno letnia jej mama starała sie o prawa do dziecka ale nie dostała wiec ja mam wszystkie prawa ... Zobacz wątek2006.9.26 22:25:18
Spoldzielcze wlasnosciowe mieszkanie w spadku i co dalej?
Jezeli ja i siostra w efekcie sadowego orzeczenia o nabyciu spadku otrzymamy spoldzielcze mieszkanie wlasnosciowe, to czy mozemy obydwie zostac po 50% wlascicielkami tego mieszkania, czy wlascicielem figurujacym ... Zobacz wątek2006.9.26 19:26:35
wyłudzenie ????
Szybko opiszę swoja sprawę : do 2001 korzystałem z mieszkania służbowego będącego własnością wojska. w sierpniu 2001 roku zamieniłem się na mieszkania z rodziną , która mieszkała w Szczecinie. ... Zobacz wątek2006.9.26 18:0:48
co jesli nie chce stawić się jako świadek? POMÓŻCIE
Oj to masz spory problem :/ wiem ze za niestawienie sie do sądy bez odania konkretnych przyczyn (zdrowotnych zazwyczaj) grozi kara pieniezna, moze siegac nawet powyzej tysiaca złotych :/ wiem, bo sama ... Zobacz wątek2006.9.25 22:3:52
Telefon kom. zniszczony w serwisie
Mam poważny problem i proszę Was o poradę: Będąc przez 3 dni szczęśliwą posiadaczką nowego, oryginalnego telefonu komórkowego (kupionego na początku września br. sprowadzonego z Wlk. Brytanii, ... Zobacz wątek2006.9.25 1:37:17
Telefon komórkowy uszkodzony w serwisie - prawa konsumenckie i zasada rękojmi
Mam poważny problem i proszę Was o poradę: Będąc przez 3 dni szczęśliwą posiadaczką nowego, oryginalnego telefonu komórkowego (kupionego na początku września br. sprowadzonego z Wlk. Brytanii, ... Zobacz wątek2006.9.24 23:12:16
13latka przed sądem
Mam problem. Chciałabym bowiem rozpacząć pracę, ale aby ją podjąć potrzebuję zaświadczenia o niekaralności. Problem w tym że jako trzynastolatka miałam sprawę w sądzie. Z wyroku sądu miałam ... Zobacz wątek2006.9.24 19:34:10
Uchylenie decyzji
wygrałam w sądzie administracyjnym Samorządowym Kolegium Odwoławczym i z MOPR. Sąd uchylił ich decyzje (chodzi o spłatę zasiłku). Nie bardzo wiem co teraz dalej. Porszę o pomoc. ... Zobacz wątek2006.9.24 14:1:55
jechałem w stanie nietrzeźwym na rowerze - jakie konsekwencje
jechalem po wypiciu kilku piw na rowerze (mialem ponad 1 promil), zabrali mi prawo jazdy i mam sie stawic na komendzie.mam pytanie co moze mi grozic? czy sprawa moze sie zakonczyc na komendzie, bede musial ... Zobacz wątek2006.9.24 0:0:0
olej opałowy
dostarczam olej opałowy do organizacji pozytku publicznego - napisali do mnie pismo gdzie prosza o uchylenie zadluzenia winni mi sa pieniadze ok. 3 tys pozatym nie placili na bierzaca. Teraz chca aby ... Zobacz wątek2006.9.23 16:47:34
Czy przysluguje mi wczesniejsza emerytura z tytułu pracy w szczególnych warunkach
Tak,mężczyżni mogą odchodzić na wcześniejsza emeryturę w wieku 60 lat , po przepracowaniu przynajmniej 15 lat w warunkach szkodliwych lub w szczegolnym charakterze. Okres ochronny obejmuje Cie przez ... Zobacz wątek2006.9.22 22:23:58
URLOP WYCHOWAWCZY A EMERYTURA... B.WAŻNE!!!
Jaki okres urlopu wychowawczego wlicza się do emerytury? Tylko 3 lata na jedno dziecko? Moja matka miał w sumie 9 lat U.W. bezpłatnego na dwoje dzieci: na jedno 3 lata, a na drugie 'chorowite' 6 lat. ... Zobacz wątek2006.9.22 22:0:28
umowa lojalnoścoiwa
Dokładnie tak, jak jest to opisane w umowie lojalnościowej. ... Zobacz wątek2006.9.22 16:54:0
CO Z PODATKIEM _ dzialalnosc gospodarcza za granica, zakup towaru w Polsce
witam, mieszkam za granica (Hiszpania) i chcialabym tutaj otworzyc wlasna firme (sklep), natomiast towary importowac z Polski. Moj znajomy zakupuje towary w Niemczech ktore sprzedawane sa w Hiszpani za ... Zobacz wątek2006.9.22 13:31:45
Mam Prośbę (nie wiem gdzie to wpisać więc pisze tu)
A co jest napisane w tym wezwaniu? Po sygnaturze akt nikt nic Ci nie powie, bo to wewnetrzna sygnatura danego komisariatu - poprostu nr ewidencyjny sprawy.Nic wiecej. ... Zobacz wątek2006.9.22 13:13:29
PODATEk - dzialalnosc gospodarcza za granica a zakup towaru w Polsce
witam, mieszkam za granica (Hiszpania) i chcialabym tutaj otworzyc wlasna firme (sklep), natomiast towary importowac z Polski. Moj znajomy zakupuje towary w Niemczech ktore sprzedawane sa w Hiszpani za ... Zobacz wątek2006.9.22 11:51:44
odsetki zw wypdaek
witam prosze o podpowiedz miałem wypadek w pracy pracówałem przez biuro posrednicze i w tym okresie uległem wypadkowi nie groznemu ale musiałem isc na L4 oczywisci zanim stwierdzono ze to był wypdaek ... Zobacz wątek2006.9.21 1:20:55
Wymeldowac czy jest tak możliwość
Witam wszytkich Mam taki problem i nie wiem jak sobie z nim poradzic o tuż mój ojcie obiecał mi kiedyś mieszkanie jakieś 6 lat temu nie mieszkałem tam a on mieszkanie wynajmował ja mieszkałem u ... Zobacz wątek2006.9.21 1:5:51
Najścia policji poszukującej byłego lokatora
Witam, parę lat temu nabyłem mieszkanie od człowieka którego synowie są poszukiwani przez policję (uchylanie się od alimentów, drobne kradzieże). Obecnie przebywają gdzieś za granicą, natomiast ... Zobacz wątek2006.9.21 0:0:0
Czy jest szansa?Błąd banku
Pomyłkowo wpisałem złą datę :powinno być maj 2003r,więc mineły trzy lata może to ma znaczenie. ... Zobacz wątek2006.9.20 21:10:41
co w tej sytuacji ??? potrzebna porada
Zgodnie z art. 144 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego dziecko może żądać świadczeń alimentacyjnych od męża swojej matki, nie będącego jego ojcem, jeżeli odpowiada to zasadom współżycia społecznego. ... Zobacz wątek2006.9.20 12:59:57
Słowa do piosenki
walcz i jeszcze raz walcz. Mnóstwo ludzi za przeproszeniem olewa takie detale i właśnie dlatego przegrywa. nie4 można się poddawac ... Zobacz wątek2006.9.19 22:35:56
2006.9.19 21:39:4
Odzyskanie emerytury
Moja ciocia otrzymala rente ,jednak renta przyszla w momencie gdy przebywala w szpitalu ,poczta odeslala rente do Zusu .Na nastepny dzien zmarla .Mieszkala w moim domu (ja tam nie mieszkam jest to moja ... Zobacz wątek2006.9.19 20:17:37
Nowa umowa z najemca po smierci wlasciciela
Odziedziczył Pan mieszkanie wraz z umową i najemcą. Umowa zawarta przez poprzedniego właściciela jest nadal ważna. Może Pan ją wypowiedzieć, jeżeli ma Pan jakieś powody ku temu. ... Zobacz wątek2006.9.19 12:26:48
Jak można wyliczyć wartość książeczki mieszkaniowej
Witam. Proponuje udać się do najbliższego Banku Pekao BP celem wyliczenia wartości zgromadzonych środków i premii gwarancyjnej. o ile mi wiadomo pierwsza wycena jest bezpłatna.Pozdrawiam. ... Zobacz wątek2006.9.18 21:53:14
co jest w obowiązku spółdzielni
Uważam, ze jeśli chodzi o mieszkanie własnościowe to kupując decydujemy się na taki standard jaki jest. Spółdzilenia nie ma obowiązku wymiany czegokolwiek w tym mieszkaniu. Ale proponuje zajrzeć ... Zobacz wątek2006.9.18 21:48:12
Docieplenie bloku - przykrycie azbestu
W spóldzielni decyduje większość wobec tego miała prawo zacząc docieplać budynki po uzyskaniu takiej zgody wiekszości a Twoim obowiązkiem jest teraz nioestety płacic mimo, że takiej zgody nie ... Zobacz wątek2006.9.18 21:45:11
Wykup mieszkania a zabezpieczenia
Przekształcenie prawa lokatorskiego na własnosciowe bądź odrębna własność powoduje, że prawa te są dziedziczne czyli można je darować sa też pzredmiotem spadku, moga też należeć w częsciach ... Zobacz wątek2006.9.18 21:42:20
Działka rekreacyjna - proszę o pomoc
Witam wszystkich, sprawa jest trochę skomplikowana, nie bardzo wiem, gdzie mogę uzyskać pewne informacje na ten temat. Otóż w 1988 roku moi Rodzice kupili 1000 m2 ziemi pod działkę rekreacyjną ... Zobacz wątek2006.9.18 17:14:18
Rozwód a majątek ?
Mieszkamy z żoną w mieszkaniu moich rodziców którzy to mieszkanie wykupili na własność ( wykupili mieszkanie pare lat temu na własność a teraz sami mieszkają w domu ) Jesteśmy z żoną tylko ... Zobacz wątek2006.9.18 9:2:37
kto jest właścicielem?
mam taką sytuację: zamarł mój dziadek,nie zostawił testamentu,nie było sprawy spadkowej to kto jest właścicielem mieszkania .Babcia w całości czy w części a reszta dzieci (pięcioro).Co zrobić ... Zobacz wątek2006.9.18 5:21:48
czy bedzie przyslugiwal mi zasielek macierzynski?
od 8 marca do 7 sierpnia bylam na umowie stazowej ten sam pracodawca podpisal ze mna umowe na okres probny od 8 sierpnia do 7 listopada w lipcu okazalo sie ze jestem w ciazy obecnie to 4 miesiac .i teraz ... Zobacz wątek2006.9.17 20:0:35
co dalej?>
witam od pracodawcy otrzymalam umowe na okres próbny ktora zakonczy sie okolo 7 listopada okazalo sie w tym czasie ze jestem w ciazy konkretnie 4 miesiac jest teraz .Czy jest taka mozliwosc ze nie zostanie ... Zobacz wątek2006.9.17 19:32:28
matka leczaca sie psychiatrycznie a pozbawienie praw rodzicielskich
Witam, mam prosbe o rade w ponizszej sprawie. Moja siostra (42 lata) leczy sie psychiatrycznie (hipochondria, infantylizm, kompletne nieprzystosowanie spoleczne), np. z powodow trudnosci z nauka skonczyla ... Zobacz wątek2006.9.17 11:1:17
Dziwna zmiana zmiany z III na II
W grafiku pracy dokonano zmian (nie pytając mnie czy mi to odpowiada czy nie, ale mniejsza o to) i zauważyłam że w ostatnim tygodniu września mam jedną nockę z czwartku na piatek. I w piątek mam ... Zobacz wątek2006.9.17 9:27:57
Tzw. woda gospodarcza
Woda gospodarcza jest to różnica pomiędzy stanem licznika w hydroforni według którego rzozlicza się Spółdzielnia lub Wspólnotra a sumą indywidualnych liczników w lokalach mieszkalnych. Woda ... Zobacz wątek2006.9.17 7:29:22
2006.9.17 7:18:21
Darowizna po 26 latach...
30 lat temu moi rodzice juz jako malzenstwo wzieli pozyczke i zbudowali dom. Material kupil ojciec mojej mamy i wszystko jest udokumentowane w postaci rachunkow, takze zadnych watpliwosci nie ma, kto co ... Zobacz wątek2006.9.16 22:35:3
alimety dziedobry
dziedobry moj moz mieszka w bruxeli jest tu na papierach legalnych nie mamy rozwodu ja tak samo pszebywam w bruxeli ale nie mam papieruw tu legalnych chcialam zapytac jakie mam prawo do alimetow mam 3 ... Zobacz wątek2006.9.16 21:10:26
Licencja na zdjęcia
Witam dotarłem na stronę : http://www.stockxpert.com/ gdzie zamieszczone są liczne galerie zdjęć za średnio 1-3 dolarów. Zajmuje się robieniem stron dla Klientów. Chciałem zawarte tam zdjęcia ... Zobacz wątek2006.9.16 17:32:24
Co mam zrobić jak nie ma malzonka...
Możesz wystąpić do sądu z wnioskiem o ustanowienie kuratoradla niobecnego. ... Zobacz wątek2006.9.16 9:3:40
Masz inne pytanie do prawnika?