Forum prawne (strona 872)

kupno auta z przebitymi numerami

trzy miesiące temu kupiłam garbusa z 1959 roku. przy rejestracji okazało się że to składak i taką adnotację umieszczono w dowodzie. teraz pojechałam na przegląd techniczny i okazało się że ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.10.9 16:44:57

Raklamacja w biurze podróży

Jubiler, powinienes wiedziec ze nie wszystko złoto co sie świeci. Moze w umowie byla mowa o zakwaterowaniu na terenie kompleksu a nie w samym hotelu. W katalogach nawet same hotele pokazuja najlepsze ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2006.10.9 15:2:6

Jazda samochodem szybciej niż pozostali

Nie mogą nic, jak udowodnią ile Pan jechał?? Do tego trzeba mieć wideo rejestrator z pomiarem prędkości, a to mogą tylko specjalne jednostki Policji! ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2006.10.9 14:14:4

Jestem studentka.....

czesc Aniu dziekuje za te publikacje ,wlasnie jestem w trakcie podwyzszenia alimentów; ta wypowiedzł wiele mi pomogła jak juz bedzie po ''sprawie'' napisze czy sprawiedliwość istnieje dzieki wielkie ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2006.10.8 22:53:21

NIE CHCĘ ROZWODU......

zadzadalam rozwodu,lecz moj maz nie wyraza zgody,on jest obywatelem nigerii,raz juz rozwiedlismy sie i ponownie zawarlismy zwiazek,ale stwierdzilam ze tylko dlatego ze on potrzebowal papiery aby mogl otrzymac ... Zobacz wątek

27 odpowiedzi

2006.10.8 13:45:11

Mieszkanie policyjne - i co dalej..?

czy to jest mieszkanie komunalne będące w dyspozycji policji czy w budynku policyjnym gdzie są same policyjne mieszkania ? jeśli komunalne - musisz zacząć od gminy czy mieszkanie jest preznaczone ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2006.10.8 10:57:2

Karta kredytowa bez umowy

Witam. Mam taki dziwny przypadek. Chodzi o użytkownika karty kredytowej. Klient od czerwca posiada kartę, korzystał z niej, ale........ nie ma z nim podpisanej umowy o użytkowanie karty!! Teraz klient ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.10.8 9:37:43

Poręczenie parentowskie

Witam! Mam problem może ktoś mi pomoże. Spotkałam się z sytuacją, że zagraniczna firma udzielniła gwarnacji dla podmiotu polskiego (w którym ma udział ok. 100%) na zabezpieczenie zaciąganych ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.10.8 1:17:12

nie żyjacy spadkobierca

Jeśli jeden ze spadkobierców nie żyje, a testament był sporządzony po połowie na tego nie żyjącego i żyjącego, to czy drugi dziedziczy całość? Dodam jeszcze, że zapis ma formę aktu notarialnego. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.10.7 18:45:37

Nie żyjący spadkobierca

Jeśli jeden ze spadkobierców nie żyje, a testament był sporządzony po połowie na tego nie żyjącego i żyjącego, to czy drugi dziedziczy całość? Dodam jeszcze, że zapis ma formę aktu notarialnego. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.10.7 18:37:9

Nieskuteczna egzekucja przez komornika

Wnieś skarge na działalność komornika do sądu rejonowego wydział egzekucyjny. Opisz całą sytuację. Moge pomóc sama musiałam pisać. amidala_06@interia.pl ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2006.10.7 12:24:20

Pomyłka w proteście

Czy Wykonawca może złożyć poprawiony tekst protestu, w którym sie pomylił. Pomyłka nastapiła w powołaniu sie na konkretny artykuł, jak również nie o punkt tylko ustep danego artykułu. Czy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.10.6 14:49:12

Możliwość poruszania się po terytorium RP na obcych tablicach rejestracyjnych???

Czy jest możliwość poruszania się po terytorium RP na obcych tablicach rejestracyjnych???? Sytuacja jest taka, że kupiłem samochód w Szwecji, ubezpieczyłem go w Polsce po przekroczeniu granicy! ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.10.6 9:1:11

windykacja - telefonu służbowego przez TPSA

witam proszę o poradę co powinienem zrobić w takiej sytuacji: w niewielkim mieście prowadzę sklep i w sierpniu 2004r dokoptowałem do sklepu agencję pocztową , którą przeniesiono z innego lokalu ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.10.5 22:28:5

windykacja z telefonu służbowego przez TPSA

witam proszę o poradę co powinienem zrobić w takiej sytuacji: w niewielkim mieście prowadzę sklep i w sierpniu 2004r dokoptowałem do sklepu agencję pocztową , którą przeniesiono z innego lokalu ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.10.5 22:15:43

Windykacja telefonu służbowego prywatnej osoby przezTPSA

0 odpowiedzi

2006.10.5 21:56:37

opłaty na samochód ciężarowy powyżej 3,5t do 5,5t

czy potrzebna jest koncesja na samochód ciężarowy o masie całkowitej 5,5 t oraz jaka jest wysokość wszystkich opłat. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.10.5 18:4:48

kruk-wizja

To Tobie trzeba współczuć. Oczywiście taka firma CIĄGLE sobie pozwala na BEZPRAWNE działania! Widać, że krótko żyjesz, Toja, i naprawdę NIC NIE WIESZ. Lepiej się dokształć i NAPRAWDĘ zainteresuj ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2006.10.5 11:45:42

2006.10.4 22:24:33

Wspólne pożycie z najemcą

Pomocy Jak ci się udalo to załatwić mam już z rodziną eksmisję . ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2006.10.4 20:53:7

dochodzenie ojcostwa na podstawie aktu notarialnego

tw związku z tym, że wszystko razem jak moja wypowiedz i przytoczony cytat sa razem ujęte kopiuję moją wypowiedz do tego beznadziejnego błagania autorki ....................... najlepiej to kogoś ... Zobacz wątek

5 odpowiedzi

2006.10.4 19:5:1

Umowy z Sp. z o.o. i S.A.

Podpisy składają osoby wymienione w KRS (uprawnione do składania podpisów czyt. oświadczeń), najlepiej aby firma z którą podpisujesz umowę przedstawiła Ci wyciąg aktualny z KRS - tam będzie ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2006.10.4 17:33:21

ZALICZKA ALIMENTACYJNA , ZWIĄZEK MAŁŻEŃSKI PORAZ DRUGI

Dzieńdobry mam pytanie zwiazane zaliczką alimentacyjną jestem po rozwodzie z mężem mój eks mąż nigdzie nie pracuje wczesniej dostawałam zaliczke na dwojke dzieci alimentacyjną bo skuteczność ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2006.10.4 12:17:37

kapitał początkowy a staż pracy

Kobieta, która w 1994r urodziła dziecko i chodząc jednocześnie do szkoły do 1997 wychowywała je wystapiła do ZUS-u o ponowne ustalenie kapitału początkowego tak, by trzy lata opieki (wychowania) ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.10.4 11:34:23

2006.10.3 15:30:49

Bankowosc elektroniczna-bank nie wycofal mi z niej pelnomocnoctwa i..

Ojciec 86lat zamieszkal ze mna i ustanowil mnie pelnomocnikiem do swego konta.Siostra moja w tajemnicy przede mna zaprowadzila ojca do banku i wymogla na nim by cofnal moje pelnomocnictwo,a mnie tylko ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.10.2 0:3:8

problem...

Witaj Najlepszym i najmniej kosztownym sposobem bedzie dochodzenie ojcostwa w sadzie. Jesli oczywiscie jestescie pewni ze ojcem dziecka jest ten mezczyzna. Zalozenie sprawy o ustalenie ojcostwa nic nie ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2006.10.1 12:14:37

Książeczka mieszkaniowa a premia gwarancyjna

Mam pytanie odnośnie tego,na co premia gwarancyjna musi byś wykorzystana?. Mianowicie, czy może być np kupno okien, czy wykończenie wnętrz, czy tylko i wyłącznie zakup działki, domu/mieszkania! ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2006.9.30 12:49:59

Pozwolenie na budowe

ja obecnie też sie teraz ubiegam o przyłaczenie sieci wodociągowej i wydaje mi sie ze cos tu nie gra ponieważ ja nie mam żadnego problemu z tym a wodąciągi muszą podłaczyc wam wode jesli jest ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2006.9.29 16:55:55

wypadek w drodze z pracy

uległam wypadkowi drogowemu w drodze ze studiów do domu.pracodawca wyraził zgodę na studiowanie,zwraca część kosztów czesnego i koszty podróży na studia.obecnie przebywam nadal na L 4 i 80 % ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.9.28 23:33:32

poszkodowana

miałam wypadek drogowy jako pasażer wracając ze studiów do domu.pracodawca wyraził zgodę na studiowanie i pokrywa część kosztów czesnego i zwraca koszty podróży.wobec powyższego mam pytanie,czy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.9.28 23:5:13

gdy ojciec nie stawi sie na rozprawe

ja nie nastawiam dziecka, bo zdaje sobie sprawe ze kiedys moze sie to obrocic wszystko przeciw mnie i jakby sie go spytali dlaczego taty nie kochasz to zeby powiedziało "no bo mama mi tak kazała" ... Zobacz wątek

7 odpowiedzi

2006.9.28 22:51:26

Czy będe zwolniony z podatku spadkowego

Otrzymałem spadek po zmarłym ojcu po 1/8 wraz z dwojgiem rodzeństwa, mama posiada 5/8 , i wszyscy chcą to przepisać na mnie jako darowizna, chodzi tu o dom i działkęi który zamieszkuje z mamą ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.9.28 8:41:36

odmiana nazwiska

mam to samo pytanie. czy jest mozliwe, zeby w Polsce kobieta przyjela nazwisko meza w rodzaju meskim? moj narzeczony nosi nazwisko Nowacki, ja tez moge byc Nowacki??? ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2006.9.28 8:37:56

Ponad PÓŁ MILIONA ZŁOTYCH odszkodowania za szkodę osobową !!!

Ponad PÓŁ MILIONA ZŁOTYCH odszkodowania za szkodę osobową !!! W miesiąsu wrześniu firma NCLS wywalczyła w sumie ponad pół miliona złotych dla swojego Klienta. Odszkodowanie z tytułu OC sprawcy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.9.27 21:57:43

Odszkodowanie na rzecz osób trzecich

zajrzyj do nas napewno znajdziesz odpowiedzi. Ponad PÓŁ MILIONA ZŁOTYCH odszkodowania za szkodę osobową !!! W miesiąsu wrześniu firma NCLS wywalczyła w sumie ponad pół miliona złotych dla swojego ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2006.9.27 21:52:31

2006.9.27 21:43:24

Rejestr skazanych

dwa lata temu odbiywałem karę pozbawienia wolności (2 lata)wyszedłem po 1,5 za dobre sprawowanie.Obecnie mam możliwość podjęcia pracy.Jednask obiawiam się , ze w momencie kiedy pracodawca dowie ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2006.9.27 18:50:12

L4 - BARDZO PILNE

Witam serdecznie. To jest moja pierwsza praca na umowe. Osatnio bylam ulekarza i chcialama zowlnienie na uczelnie, mimo moich usilnych prosb lekarka wypisalam mi zwolnienie L4, na okolo 8 dni, nic nie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.9.27 17:55:3

Problem z otrzymaniem nagrody z konkursu

Witam. Mam dość nietypowy może problem - otóż, 25 lipca ogłoszono wyniki konkursu, w którym brałam udział (zabawa polegała na wymyśleniu hasła reklamującego serwis informacyjny pewnego miasta). ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.9.27 15:20:8

alimentów brak zaliczki równiez

BO MAM DRUGIE DZIECKO I TO WŁASNIE DZIECKO WYCHOWUJE SIE Z OJCEM ZYJEMY W KONKUBINACIE OJCIEC DZIECKA NA KTORE SA ZASADZONE ALIMENTY PRZEBYWA ZA GRANICA PONOC W ANGLII NIKT NIE WIE CO SIE Z NIM DZIEJE ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.9.27 13:10:37

Spalony komputer i odszkodownie z Zakładu Energetycznego

Według mnie żądanie przedstawienia naprawionego komputera jest niezgdone z kc. Nie ma Pan obowiązku naprawiania uszkodzonego mienia. Do Pana należy decyzja co do sposobu rozliczenia szkody Art. 363. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2006.9.27 10:55:5

Komornik !!

Czy pomoc finansowa z funduszu socjalnego podlega zajeciu przez komornika? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.9.27 10:45:42

Zniesienie współwłasności do mieszkania

Odpowiadam od końca. DAROWIZNA na rzecz jednego ze współmałżonków jest majątkiem odrębnym i nie stanowi współwłasności małżeńskiej nawet wtedy, gdy obdarowany pozostaje w związku ! Jeżeli ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2006.9.27 10:41:41

Sprzedaz na allegro - prosze o pomoc

a ja bym sie wystrzegal opinii allerowiczow poniewaz nigdy nie sa obiektywni! ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2006.9.27 7:51:16

Kogo skarżyć o zwrot za kartę pojazdu i w jakim terminie?

W związku z tym iż TK uznał opłaty pobierane w wysokości 500 zł za wydanie karty pojazdu dla samochodu sprowadzonego z zagranicy i pierwszy raz rejestrowanego w Polsce za niezgodne z Konstytucją. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.9.27 0:18:14

Ustalenie pobytu dziecka

moze ktos mi pomoze i napisze do moge zrobic zeby dziecko mieszkało u mnie moja dziewczyna nie jest pełno letnia jej mama starała sie o prawa do dziecka ale nie dostała wiec ja mam wszystkie prawa ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2006.9.26 22:25:18

Spoldzielcze wlasnosciowe mieszkanie w spadku i co dalej?

Jezeli ja i siostra w efekcie sadowego orzeczenia o nabyciu spadku otrzymamy spoldzielcze mieszkanie wlasnosciowe, to czy mozemy obydwie zostac po 50% wlascicielkami tego mieszkania, czy wlascicielem figurujacym ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.9.26 19:26:35

wyłudzenie ????

Szybko opiszę swoja sprawę : do 2001 korzystałem z mieszkania służbowego będącego własnością wojska. w sierpniu 2001 roku zamieniłem się na mieszkania z rodziną , która mieszkała w Szczecinie. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.9.26 18:0:48

co jesli nie chce stawić się jako świadek? POMÓŻCIE

Oj to masz spory problem :/ wiem ze za niestawienie sie do sądy bez odania konkretnych przyczyn (zdrowotnych zazwyczaj) grozi kara pieniezna, moze siegac nawet powyzej tysiaca złotych :/ wiem, bo sama ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2006.9.25 22:3:52

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika