Forum prawne (strona 877)
pomocy - lokal dla ubogich we wspólnocie
Jestem wlaścicielem we wspólnocie (11 lokali). Właścicelem 3 lokali jest Gmina. Jeden z tych lokali jest użytkowy, ale nietypowy, bo jest nim jedno pomieszczenie, do którego dochodzi się po przejściu ... Zobacz wątek2006.7.17 20:13:44
Proszę o pomoc !!!
Witam mam pewien problem czy jeżeli pożyczyłam pewną kwote pieniędzy komuś i teraz osoba ta odmawia zwrócenia tych pieniędzy czy moge ją zaskażyc, albo jej rodzine gdyz wiem ze osoba ta jest ... Zobacz wątek2006.7.15 23:29:49
dział spadku - jestem totalnie zagubiona
Witam serdecznie! Bardzo proszę o porade ponieważ nie wiem co robić. Przeprowadziłam się do męża do domu kilka lat temu. W domu tym mieszka równiez teściowa. zainwestowałam w ten dom kupe własnych ... Zobacz wątek2006.7.15 11:18:3
ODWOLANIE SIE OD WYROKU W I INSTANCJI W SPRAWIE UNIEWAZNIENIA SLUBU!! pomozcie
chodzilo mi oczywisci o uniewaznienie slubu koscielnego a raczej stwierdzenia niewaznosci slubu od samego poczatku!!! ... Zobacz wątek2006.7.14 11:49:39
renta rodzinna a urlop dziekanski
czy ktos moze wie czy bedac na urlopie dziekanskim przysluguje mi renta??niby pytalam w zusie i powiedzieli ze tak,ale juz sama nie jestem niczego pewna.prosze o odpowiedzi!! ... Zobacz wątek2006.7.13 23:20:5
zmniejszony czynsz
raczej nie. zgodnie z przepisami budowlanymi smietniki nie moga byc blizej niz 10 m od budynku a nie dalej jak 80 m. jesli smietniki te normy spelniaja, coz... ... Zobacz wątek2006.7.13 14:26:27
Nieskonsumowane małżeństwo-czy dziedziczy?
Dzięki za odpowiedź. Dziadek był, mimo posuniętego wieku, w 100 procentach sprawny umysłowo, a testamentu nie sporządził bo był człowiekiem starej daty i myślał, że jak powie co kto ma dziedziczyć ... Zobacz wątek2006.7.13 11:33:38
windykacja należności TPSA ze sólki cywilnej
ups, mialo byc KC, przepraszam ... Zobacz wątek2006.7.12 19:49:58
Wypowiedzenie warunków umowy - opinia zwiazków zawodowych
Konkretny problem. Pracownik otrzymuje wyjątkowo niekorzystne wypowiedzenie warunków umowy o pracę. Nie przyjmuje warunków wypowiedzenia, co skutkuje rozwiązaniem umowy o pracę po okresie wypowiedzenia. ... Zobacz wątek2006.7.11 14:44:11
Porozumienie stron
Proponuję niezwłocznie złożyć wniosek o rozwiązanie umowy o pracę za porozumieniem stron w określonym dniu (p.n. od natychmiast lub z 31.07.06). W tym samym piśmie zawarłbym sformułowanie, iż ... Zobacz wątek2006.7.11 12:2:9
czy dziadkowie (teściowie) mogą pozbawić matkę praw do dzieci
witam , musieliby miec powazne argumenty aby pozbawic cie praw rodzicielskich i odebrac dzieci. Jest przecież jeszcze ojciec, który ma na poczatek pierwszeństwo do dzieci. To ze masz kogoś nie jest ... Zobacz wątek2006.7.10 20:32:52
Odpowiedz na pozew
Witam Prosze o maila w tej sprawie. kajka10@wp.pl Postaram sie pomoc. ... Zobacz wątek2006.7.10 20:8:6
Świadek w sądzie
niestety nie możesz się wykręcić, bo dziewczyna to nie krewna. wiek też nie chroni, świadkami mogą być nawet małe dzieci. ... Zobacz wątek2006.7.10 15:17:36
książeczka mieszkaniowa-gotówka
Likwidacja książeczki mieszkaniowej KPO może nastąpić po przedłożeniu w PKO ostatecznego aktu notarialnego UMOWY kupna mieszkania. ... Zobacz wątek2006.7.10 14:19:25
ZABEZPIECZENIE ALIMENTACYJNE_komornik
postanowienie sadu mam, ale ojciec dziecka złozył odwołanie od postanowienia sądu .... wszystkie dokumenty są teraz w sadzie apelacyjnym, a on jak nie płacił tak nie płaci..... ... Zobacz wątek2006.7.10 8:46:36
praca na czarno a wypadek przy pracy
Ten wypadek i jego skutki nie mają nic wspólnego z definicją ustawy KOdeks pracy. Praca na czarno ma skutki czarne. Nie wyklucza jednak pozwu do właściwego sądu, w którym możesz domagać się odszkodowania ... Zobacz wątek2006.7.9 19:27:34
2006.7.7 15:52:51
Ciotka PANNA kto i co??
W mojej rodzinie mam ciotkę która zmarła (nie pozostawiając testamentu) będąc "Starą Panną" w związku z czym nie ma dzieci ani męża. Była to siostra mojej mamy. Po za nimi dwoma jest ... Zobacz wątek2006.7.7 11:3:9
pełnomocnictwo, dyspozycja na wypadek śmierci, apostille
Witam i na początku bardzo proszę o pomoc. Najpierw może przedstawie swoją sytuacje. Na początku grudnia 2005 roku zostałam upoważniona jednorazowo do wypłaty pieniążków z babci konta bankowego, ... Zobacz wątek2006.7.6 15:28:22
Świadczenia - działalnośc gospodarcza
Jestem zatrudniony na podstawie umowy o pracę na cały etat i na czas nieokreślony, prowadzę także działalność gospodarczą i opłacam z tego tytułu składkę na ubezpieczenie zdrowotne. Uległem ... Zobacz wątek2006.7.6 11:8:4
Stat oil-owi gratuiemy obsługi
Witam jestem tu zupełnie nowy i zrejestrowałem sie tylko z jednego powodu. Mianowicie spotkała mnie na tej stacji bardzo NIE MIŁA STYUACJA. Chciałem kupić 3 piwa (byłem pod wpływem alkoholu) Pan ... Zobacz wątek2006.7.6 5:21:38
2006.7.6 0:58:45
Poreczenie
W 2001 r poręczyłam /osoba fizyczna/ własną hipoteką /działką/ kredyt bankowy dla Sp. zo.o. Od 2002 r Spółka ta miała problemy ze spłatą kredytu a w 2005 r ogłosiła upadłośc, kredyt w banku ... Zobacz wątek2006.7.5 14:28:59
CZY DZIECKO MOŻE U MNIE SPAĆ ???
zależy co jest w wyroku !!! jesli w wyroku jest mowa o weekendzie od soboty do niedzieli to dziecko jak najbardziej może spac u ciebie nie widze tu żadnego postawiania się, jesli ex robi jakies "ale ... Zobacz wątek2006.7.5 6:41:0
Fundusz remontowy /wspolna pula
Czy Fundusz Remontowy w spoldzielni mieszkaniowej WIELOBUDYNKOWEJ moze byc rozdysponowany DOWOLNIE z calej puli na wszystkie budynki czy INDYWIDUALNIE dla kazdego budynku w zaleznosci od zebranych srodkow ... Zobacz wątek2006.7.3 18:27:35
przestępstwo niealimentacji
Mój eks-mąż od lat nie wywiązuje się z obowiązku alimentacyjnego. Chciałabym złozyć doniesienie do prokuratury. Bardzo prosze osoby które miały lub mają podobny problem o kontakt - interesuje ... Zobacz wątek2006.7.3 13:31:1
Separacja czy rozwod?
Mąź odchodzi, wraca i odchodzi. Sam nie wie co ma robić, moźe przemyśli i się opamięta. Poza tym mamy adoptowane małe dziecko której jest z nami rok, ale teraz wiem, źe nie dotrzymał wierności ... Zobacz wątek2006.7.3 12:29:53
totalny hardcore Dzieci maja dzieci
Dzięki serdeczne. Doczytałem komenty i napisałem klientce analize z wskazaniem co ma robić. Ja sie zajmuje sprawami z postepowania administracyjnego i karnego a ta sprawa spadła na mniejako dopust ... Zobacz wątek2006.7.3 12:5:45
Wspólnota likwiduje wózkarnie
Wydaje mi się, że zarządowi poprzewracało się w du..ch. Uchwały zarządu można zaskarżyć. Można też zmienić zarząd wspólnoty, co powinno wylać im zimny kubeł wody na głowy. ... Zobacz wątek2006.7.3 11:20:25
pomocy!!!!!!!!!!!!
aha w tym wszystkim zapomnialam napisac ze brat nie mial przy sobie zadnego dokumentu stwierdzajacego jego tozsamosc... ... Zobacz wątek2006.7.2 21:13:50
po zamianie mieszkania pozostał w nim jeden z lokatorów!!!!!
złoś fak na komosariat policji, jesli on beda przyjeżdżać i stwierdzą ze tam nik nie mieszka faktycznie to powinni wystosowac pisemka o tym ze taka osoba nie przebywa w tym mieszkaniu, dobrzebyłoby ... Zobacz wątek2006.7.2 6:25:56
nazwisko rodowe matki jako drugi człon
jest to możliwe, trzeba złożyć wniosek do urzędu gminy (USC) wniosek(5 zł) wypełnić i uzasadnic , na decyzję czeka się ok 30 dni (wydanie decyzji 30 zł) jesli starosta pozytywnie wyda decyzje ... Zobacz wątek2006.7.2 6:13:29
komornik zajmuje 60% wynagrodzenia
jesli zadłuzenie zostało spłacone, a wierzyciel nie chce wycofać egzekucji można wnieść wniosek do sądu rejonowego wydział egzekucyjny o umorzenie postepowania egekucyjnego, mozna tez spróbowac ... Zobacz wątek2006.7.2 5:57:26
Pół etatu i cały etat jednocześnie.
Witam. Mam pytanie: pracuję w szkole publicznej na pół etatu. Umowa obowiązuje do 31 sierpnia. Znalazłam juz inną pracę, w prywatnym przedsiębiorstwie. Czy mogę podpisać umowę o pracę na cały ... Zobacz wątek2006.7.1 13:18:54
ubezpieczenie studenta w małżeństwie
Witam.Jestem studentką studiów dziennych uzupełniających mgr.Mam 25 lat. Do niedawna byłam ubezpieczona w ramach ubezpieczenia mojej mamy.Czy w sytuacji,gdy weszłam w związek małżeński z osobą ... Zobacz wątek2006.7.1 12:12:19
zachowek od dziecka
Znalazlem sie w podobniej sytuacji. Przed smiercia moja matka przepisala mieszkanie wlasnosciowe w ramach darowizny jednemu z czworga wnukow, tzn jednemu z dwojga synow mojego brata. Czy przysluguje mi ... Zobacz wątek2006.6.30 23:15:24
Gdzie można zgłosić fakt o nielegalnym pobycie osoby zagranicą (Włochy)???
nigdzie...ze wzgledu na wspanialy fakt,ze Polska nalezy do Unii..Polacy moga legalnie,bez wizy przebywac we Wloszech 3 miesiace..pozniej musza sie zglosic tylko do najblizszego komisariatu policji z paszportem..tyle ... Zobacz wątek2006.6.30 17:29:43
CZy wspólnotamieszkanoiwa z funduszu mieszkaniowego ma prawo kupic koloryfer
Wspólnota ma nie tylko prawo ale i obowiązek wymiany przegnitego kaloryfera. Instalacja centralenego ogrzewania jest bowiem częścią wspólną. Darek M. ... Zobacz wątek2006.6.30 13:27:38
Kiedy skorzystac z art. 387 Kpk??
To nie jest wniosek o wydanie wyroku skazujacego o najmniejszej karze. A wniosek skazujący ( czyli przyznajesz sie do winy ) i wymierzenie określonej kary bez przeprowadzania postępowania dowodowego. ... Zobacz wątek2006.6.29 20:2:2
Błąd Sądu i opieszałóść doprowadziły do przedawnienia
Wlasnie mam taka sama sprawe , ale chyba nic nie da sie zrobic. ... Zobacz wątek2006.6.29 15:44:56
Wolontariat - Wolontariusze w firmie
Wiesz co przez takich jak Ty ludzie nie maja pracy w Polsce, bo sam szukam pracy a mowia ze owszem jest ale tylko na wolontariat i zglaszaja sie ludzie co pracuja za darmo rzeby miec wpis w cw. A inni ... Zobacz wątek2006.6.29 15:28:51
DYSKRYMINACJA!!!!!!
facet nie wszedles w uklady i to przyczyna ze nie jestes w ukladach. Proces w sadzie stanowczo odradzam bo sie zrujnujesz finansowo a i tak nic nie zyskasz ... Zobacz wątek2006.6.29 15:23:32
Urzad pracy a Konstytucja RP? Kto ma racje?
Mialem taka sama sytuacje. Bralem adresy potencjalnych pracodawcow z urzedu pracy i jezdzilem do nich ale raz zachorowalem i nie zdarzylem stawic sie na rozliczenie w terminie. zostalem wyrejestrowany ... Zobacz wątek2006.6.29 15:17:37
Forma oswiadczenia o nie zaleganiu alimentacyjnym
Nie, wszystko szlo przelewami. ... Zobacz wątek2006.6.29 11:15:11
Czy odzyskamy spadek??
Nalezy zlozyc wniosek do sadu o stwierdzenie nabycia spadku. ... Zobacz wątek2006.6.28 23:30:7
Ograniczenie dysponowania spadkiem
Co to bylo za postepowanie? Idz do sadu i zobacz tresc postanowienia. ... Zobacz wątek2006.6.28 23:19:22
Wypowiedzenie warunków pracy i płacy
Czy przysługuje odprawa jeżeli pracownik nie przyjął warunków pracy i płacy nie wyraził zgodę na proponowane warunki przez pracodawcę. ... Zobacz wątek2006.6.28 21:40:12
Zniesławienie Bardzo proszę o Pomoc
mam taki problem zostałem oskarżony z art.278 §1kk nie została udowodniona mi wina ponieważ ja tego nie zrobiłem. A teraz Powód zniesławia moje imie i nazwisko co mogę z tym zrobić ? Bardzo proszę ... Zobacz wątek2006.6.28 12:37:27
odszkodowanie za wypadek z dzikim zwierzęciem
ja tez mialem wypadek tylko z sarną, wiesz moze juz co trzeba w takim przypadku zrobic ze sciagali z OC lasow panstowych, a nie z mojego AC? ... Zobacz wątek2006.6.28 7:49:40
ZNOWU KRUK !!!
Nie odbierać telefonów,wyrzucać pisam do śmieci,jak przyjadą terenowi buce to psem poszczuć,nie płacić grosza tym bandytom.... ... Zobacz wątek2006.6.28 4:25:32
Masz inne pytanie do prawnika?