Forum prawne (strona 888)
Zadluzenie alimentacyjne
Myślę, że na Twoje pytania związane z kredytem najlepie odpowie prawnik. Przejdź się do Opieki Społecznej, za porady w tej placówce nic nie zapłacisz. ... Zobacz wątek2006.1.23 10:5:25
ubezwłasnowolnienie ojca
witam! mój ojciec jest alkoholikiem i od jakiegoś tygodnia jest z nim fatalnie. jest w ciągu alkoholowym i nie chce się zgłosić na leczenie odwykowe. nie pisał bym tego gdyby sprawa nie była poważna ... Zobacz wątek2006.1.23 10:5:11
jak to zrobic??
Znajomy Adam prowadzi jednoosobową dziłalność gospodarczą i zakłada spółke cywilna z pewną osoba. Adam nie che aby ta osoba widziała że on juz prowadzxi tą działalność. Czy jest to mozliwe ... Zobacz wątek2006.1.23 10:4:44
renta rodzinna a przerwa w nauce
Witam , obecnie jestem studentem 1 roku ,niestety najprawdopodobniej nie zdam sesji, ale od pazdziernika '06 chce ponownie podjac nauke na wyzszej uczelnii, Mam pytanie , rozumiem ze przez te pol roku ... Zobacz wątek2006.1.22 21:31:39
Składka ZUS dla przedsiębiorcy 50% dzisiaj mnimalnej
Od 01.11.2005 zmieniły się zasady płacenia składek na fundusz emerytalny z wyboru podstawy naliczenia składki np z umowy zlecenia. Jednakże nie oznacza to że nie można wybrać innej podstawy płatności ... Zobacz wątek2006.1.22 18:54:32
lesing-pozew o zapłatę w postępowaniu nakazowym POMOCY!!!!
Umowa rozwiązana została w 2000 roku tzn przejeli 2 samochody nie oddali weksla,obecnie dostałam pismo że na podstawie weksla upominają się o zapłatę co robić??? ... Zobacz wątek2006.1.21 12:35:11
Odsetki od niesłusznie naliczonej Faktury - TPSA
Witam, postanowiłem założyć sobię usługę DSL zakupioną w TPSA. Niestety nie miałem wyjścia i padło na TPSA. Pomijając fakt że na instalacje według umowy mieli 30 dni a zrobili to ( po złożeniu ... Zobacz wątek2006.1.21 2:41:31
Gwarancja na sprzęt komputerowy
A ja mam inne pytanko. Czy jeżeli dostałem odtwarzacz i nie dostałem żadnych rachunków ani nie ma naklejek na sprzęcie to mogę iść do sklepu i poprosić aby naprawili mi prot usb??? (no ale mam ... Zobacz wątek2006.1.20 23:54:5
Darowizna czy rozszerzenie wspólnoty ustawowej
Bardzo dziękuję za odpowiedż, ale nie chodzoło mi o wspólnotę ustawową całego majątku, a tylko jednej jego części w tym przypadku mieszkania. Czy notariusz może sprządzić taki dokument w ... Zobacz wątek2006.1.20 21:3:42
wyjście ze współwłasności
Czy w toku trwania postępowania sądowego o wyjście ze współwłasności majątku co do którego stwierdzono sądownie jego nabycie i zapłacony został podatek, można dołączyć majątek, który ... Zobacz wątek2006.1.20 12:52:7
Zastępstwo w trakcie postępowania spadkowego
Szanowni Państwo! Czy mogę ustanowić pełnomocnictwo do reprezentowania mnie w trakcie postępowania spadkowego ? Wyjeżdżam z kraju a w tzw. międzyczsie rodzina musi przeprowadzić postępowanie ... Zobacz wątek2006.1.20 12:35:0
kto mi pomoze napisac rozwod
mam ten sam problem nie wiem jak sie do tego zabrac,jak napisac pozew .licze na jakas pomoc pozdrawiem ann.moje gg 5453156 ... Zobacz wątek2006.1.19 18:24:34
Kompetencje prokuratora Generalnego
Wiadomo ze prokurator jest zwierzchnikiem prokuratorow.JAkie ma on kompetencje wobec nich??Interesuje mnie czy moze ZAKAZAC pod grozba wyrzucenia z pracy wszczynania postepowania w momencie gdy oczywiste ... Zobacz wątek2006.1.18 9:41:8
Odprawa-A pomyłka Księgowej
U mnie było podobnie z-d wypłacił za dużo każdemu z pracowników, i potem każdy z nas musiał na piśmie wyrazić zgodę na potrącenie z przyszłej wypłaty nadpłaconej kwoty, nie wszyscy się ... Zobacz wątek2006.1.18 7:26:57
Szukam publikacji!!!
Dobry wieczor!! Jesli ktos bylby chetny do napisania artykulu komentujacyego jakies wazne orzeczenie SN w sprawach karnych to istnieje mozliwosc opublikowania go we wloskim czasopismie. Chetnych prosze ... Zobacz wątek2006.1.17 21:41:9
komornik na pensji -dług czynszowy-od 3 lat nie mieszkam w tym lokalu...
dzisiaj byłam w spółdzielni i zaproponowano ugodę( narazie forma ustna do rozpatrzenia przez zarząd) jeśli wymelduję się z córka to odstapią od roszczen wobec mnie. Nie wiem czy tu nie ma haczyka ... Zobacz wątek2006.1.17 21:39:45
Czy mogę pozew o separację zamienić na rozwód?
Złożyłam pozew o alimenty, potem o speracje i pozbawienie ojca praw rodzicielskich, Sąd skumulował sprawy pod jedną sygnaturą i trwa to juz dosyć długo, mąż często zaciaga pożyczki, dlatego ... Zobacz wątek2006.1.17 19:45:45
Kiedy umowa o dzieło a kiedy konieczna działalność gospodarcza??
Witam Zamierzam świadczyć usługi projektowania stron internetowych. Zarobki z tego - około kilkuset złotych miesięcznie, na pewno nie więcej niż jakieś 2000 zł. Czy jeśli swoją ofertę zamieszczę ... Zobacz wątek2006.1.17 15:24:45
rozwód,alimenty,studia ....???
Spokojnie, nie szalej - to ich rozwód, a nie Twój! Może przemyśl, czy "ucieczka" do wynajętego mieszkania jest najlepszym rozwiązaniem? Może któreś z nich Cię potrzebuje bardziej niz ... Zobacz wątek2006.1.17 11:33:19
Wielka prośba o porade !!!
Mam wezwanie do sądu grodzkiego jako świadek na DRUGI KONIEC POLSKI. Jak z tego wybrnąć aby tam nie jechać ? Cz można złożyć zenania w sądzie w swojej miejscowości , w dodatku zeznania już ... Zobacz wątek2006.1.16 21:12:0
Likwidacja działalności gospodarczej
jakie dokumenty potrzeba do likwidacji i jak wogole to wyglada? ... Zobacz wątek2006.1.15 18:32:25
problemowa intercyza
Nie wiem czy uda Ci się nakłonić męża do rozwiązania intercyzy. Nie chcę Cię dobijać, ale mam wrażenie, że z góry to zaplanował aby dom był tylko jego własnością. Co do innych dóbr, które ... Zobacz wątek2006.1.14 21:13:20
czy są słuszne przepisy o przedawnieniu roszczeń? - uzasadnij.
prosze o pomoc!! ... Zobacz wątek2006.1.14 17:12:12
Czy zaklad miał prawo sprzedać mieszkanie?
W 2000 roku zakład (państwowy) w którym pracowałem sprzedał innej osobie (nie wiem czy nie bezprawnie) łokal w którym mieszkam i jestem zamieldowany na stałe.Wprawdzie miałem prawo pierwokupu ... Zobacz wątek2006.1.14 10:49:48
Prowadzenie lombardu
witam rozwiązaniem na obecną chwile jest otwozenie składu lub umowy tygodniowe zdoliczeniem 5% do każdej ... Zobacz wątek2006.1.13 23:4:10
W jaki sposób można udowodnić.
W trakcie trwania związku małżeńskiego kupiłem mieszkanie za środki pochodzące z mojego osobistego majątku. Posiadam dowód na posiadanie wystarczającej ilości środków w postaci lokaty bankowej ... Zobacz wątek2006.1.13 19:49:51
Odebranie i otwarcie nie swojej paczki z poczty!
Mam pewien klopot. W zeszłym tygodniu wysłano do mnie paczke Poczta Polska, paczka do dnia dzisiejszego do mnie nie dotarła. Okazało sie, że paczke odebrała moj sąsiad (niestety ma zbieżne nazwisko), ... Zobacz wątek2006.1.13 18:40:58
jak odzyskac dziecko?
ciezka sprawa prosze o kontakt bo zeby Ci pomoc musze wiedziec jeszcze kilka kwestii a mysle ze nie mozna o nich pisac na forum pozdrawiam ... Zobacz wątek2006.1.13 13:44:38
Ulga remontowa
Tak. Nie musisz być właścicielem budynku czy lokalu, wystarczy, że masz tytuł prawny do użytkowania. ... Zobacz wątek2006.1.13 12:54:18
Dziedziczenie po rozwodniku
To będzie dużo roboty. Była żona powinna pozbierać dowody dokumentujące co zostało zakupione w trakcie trwania małżeństwa i stanowiło wspólny dorobek małżeński. Z tego połowa (jeśli nie ... Zobacz wątek2006.1.13 12:24:11
bezprawnie pobierana akcyza
Jest pobierana bezprawnie i można dochodzić jej zwrotu. Pierwszym etapem jest wystąpienie od Urzędu Celnego z wnioskiem o stwierdzenie nadpłaty i zwrot zapłaconej akcyzy, który zostanie rozpatrzony ... Zobacz wątek2006.1.13 11:46:24
2006.1.13 5:29:18
Jakie mam prawa i obowiazki jako mezatka w trakcie rozwodu?
Zlozylam niedawno pozew o rozwod. Od jakiegos czasu nie mieszkam juz z mezem,a on wciaz mnie przesladuje tlumaczac ze jako moj mąż ma prawo np. wiedziec gdzie przebywa żona. Wydzwania wciąż do moich ... Zobacz wątek2006.1.13 2:16:57
Czy mam szanse na umorzenie kosztów procesowych?
Witaj! To jest powazniejsza sprawa.szkoda, że wcześniej nie pomyślałeś o wykupieniu biletu.Moja propozycja jest taka, abyś zgłosił się do sądu (z pisemnym wnioskiem)aby w zamian za poniesione ... Zobacz wątek2006.1.12 22:24:34
JESTEM MATKA A CHCA MI ODEBRAC PRAWA
Ty zajmujesz się dzieckiem codziennie, a ojciec ? Spędził chociaż jedną noc z dzieckiem nosząc je na rękach podczas wysokiej gorączki ? Nie łożył regularnie, tzn.że ma w (....) czy w danym ... Zobacz wątek2006.1.12 21:54:48
ŻONA ZE WSZYSTKICH SIŁ UTRUDNIA ROZWÓD!!!
Ja mam ten sam problem z męzem. Zlozylam pozew wczoraj, nie mieszkalismy ze soba nigdy, nie mamy dzieci, to malzenstwo bylo fikcja. Ale on sie nagle obudzil. I nie chce rozwodu. Jestem z kims innym i ... Zobacz wątek2006.1.12 12:35:17
Spór o inwenturę
W grudniu 2005 zrezygnowalam z pracy.Pracodawca wstrzymał mi wypłatę,tłumacząc że musi zrobć inwenturę sklepu.Teraz dzwoniąc żeby dowiedzieć sie jak wyszła inwentura i co z moją pensją pracodawca ... Zobacz wątek2006.1.11 17:1:1
CO TO ZNACZY NA POZWIE DO SĄDU ŻE WZYWAJĄ MNIE O WYDANIE ZARZĄDZEŃ WOBEC MAŁ....
CZY OZNACZA TO ŻE O ODEBRANIE MI PRAW RODZICIELSKICH I KTO BEDZIE SIĘ NIM OPIEKOWAŁ CZY OZNACZA TO ŻE JAKIEŚ POUCZENIA NA TEN TEMAT O DZIECKU? ... Zobacz wątek2006.1.10 15:4:20
Czy ktoś wie??
Należy stosować przepisy o najmie, opisz swoją sytuacjęi postaram się Tobie pomóc ... Zobacz wątek2006.1.10 14:44:10
Przelew z zagranicy od osoby prywatnej
To zależy do tego, co jest podstawą tego przelewu, od kwoty i od tego czy osoba fizyczna jest członkiem rodziny czy nie. Czy jest to n.p. pożyczka, darowizna, czy kwota przeznaczona na zakup czegoś ... Zobacz wątek2006.1.10 13:4:34
jak zmienić nazwisko
Zgodnie z prawem nie jest potrzebna w tym przypadku taka zgoda, skoro jesteś pełnoletni. Należy zgłosić się do swojego Urzędu Stanu Cywilnego i wypełnić Wniosek o zmianę nazwiska. Zasady zmiany ... Zobacz wątek2006.1.9 17:10:51
Oddzielność majatkowa
Ile kosztuje taka intercyza? Jest obowiązek spisania jej w formie aktu notarialnego, więc pewnie koszty lekko ponad tysiąc złotych. ... Zobacz wątek2006.1.9 11:8:59
Czy właściciel ma prawo do wypowiedzenia mieszkania?
W 2000 roku zakład w którym pracowałem sprzedał innej osobie (nie wiem czy nie bezprawnie) łokal w którym mieszkam i jestem zamieldowany na stałe.Wprawdzie miałem prawo pierwokupu lecz po prostu ... Zobacz wątek2006.1.9 10:20:8
Pismo z urzedu miejskiego
23.12.2005 Otrzymałem bardzo ciekawy list polecony z Urzędu Miasta. Szanowny urząd informuje mnie w upomnieniu ze w okresie 2004/2005 nie opłaciłem za parkowanie w strefie ograniczonego postoju. Straszy ... Zobacz wątek2006.1.8 22:50:58
podrobiony podpis przez przełożonego
Można donieść o tym fakcie do Prokuratury.Dostaniesz wezwanie na przesłuchanie, będą Cię maglować jakbyś to Ty był winny, a jeśli będziesz nieugienty, to zależy od stopnia pokrzywdzenia, Prokuratura ... Zobacz wątek2006.1.8 16:5:30
Proszę o pomoc. Pytania dot. działalności
Witam. Mysle o otwarciu dzialalnosci zwiazanej ze sprzedaza roznego rodzaju sprzetu. Generalnie mam na mysli rozne branze, mysle o stworzeniu szerokiej oferty - ogolnie chodzi o sprzedaz bezposrednia. ... Zobacz wątek2006.1.8 14:34:28
Opłata za naukę na studiach wyższych
Witam, jestem studentem dziennym Politechniki Łódzkiej i "bezpłatnie" studiuję- bezpłatna edukacja jest wszak prawnie zapewnionai. W związku z tym mam pytanie: czy uczelnia może pobierać ... Zobacz wątek2006.1.8 1:50:51
eksport usług a płace pracowników firmy
Pracowałem we Francji na polecenie firmy macierzystej.Chciałbym dowiedzieć się jakie akty prawne regulują wysokość wynagrodzenia za taką pracę. ... Zobacz wątek2006.1.7 22:24:39
Prawo władającego [pas drogowy]
Witam Opisze w skrócie jaki mam problem Mój Ojciec był władającym (wpis w księgach wieczystych) pasa drogowego od 20 lat i płacił od tego podatek. Przyszły dwa pisma w jednym była mowa o zapłacie ... Zobacz wątek2006.1.7 21:57:25
rozliczenie wody
Po ostatnim odczycie wodomierzy spółdzielnia zarzuciła mi, że nie miałam dokręconego zaworu na wodomierzu i przez to były złe wskazania. W nowym rachunku pojawiła się pozycja zapłaty za różnicę ... Zobacz wątek2006.1.7 18:44:31
Masz inne pytanie do prawnika?