Forum prawne (strona 895)
badanie wariografem i monitoring?
Witam mam dwa pytania: 1.Czy można kandydata na pracownika poddać badaniu wariografem? 2. Czy pracownik może być poddany monitoringowi. Prosiłbym o krótkie uzasadnienie odpowiedzi i poparcie ich ... Zobacz wątek2005.10.13 14:33:9
W budynku spółdzielczym wszyscy dotychczasowi lokatorzy wykupili mieszkania ....
Są właścicielami swoich mieszkań i chcą założyć wspólnotę mieszkaniową by "wyjść" ze spółdzielni. Jakie kroki muszą wykonać i co mówią odpowiednie ustawy na ten temat? ... Zobacz wątek2005.10.13 10:44:37
Mieszkanie /darowizna a aktualny akt notarialny ??
Jestem w ciekawej sytuacji prawnej . Otoz malzonek otrzymal od rodzicow darowizny pieniezne na wklad budowlany(potwierdzone notarialnie) przez co wszedl w posiadanie spoldzielczego wlasnosciowego prawa ... Zobacz wątek2005.10.12 23:54:21
Przedawnienie roszczeń o płatność odsetek
Odsetki mają charakter świadczenia okresowego, a więc przedawniają się po upływie 3 lat (art. 118 kodeksu cywilnego). Bieg terminu przedawnienia rozpoczyna się od dnia, w którym roszczenie o zapłatę ... Zobacz wątek2005.10.12 23:52:49
Udziały w spółce z o.o. - zablokowanie nabycia
Witam serdecznie i proszę o pomoc! Jestem udziałowcem spółki z o.o. Spółka zamierza przyjąć nowych udziałowców - czy mogę zablokować taką decyzję? Moje udziały nie pozwalają mi na odrzucenie ... Zobacz wątek2005.10.12 13:20:11
Czy ten 1 albo 2 dni urlopu okolicznościowego
Urlop okolicznościowy nie wlicza się do urlopu wypoczynkowego jest od niego niezależny ... Zobacz wątek2005.10.12 7:15:14
Ośmieszająca strona internetowa jaki paragraf
Proponuję zgłosić sprawę policji - ona dokona reszty. Dobrze byłoby zrobić wydruki z przedmiotowej strony lub pobrać jej zawartość w celu zabezpieczenia dowodów. Istnieją możliwości sprawdzenia, ... Zobacz wątek2005.10.11 13:8:50
podział majątku - mieszkanie lokatorskie a dzieci
To prawda, że długi wchodzą takze do podziału. jeżeli twoja mama uczestniczyła w zamiianie - jej część jest poza podziałem. Nadto lokatorskim 0obowiązkiem jest również wpłacanie czynszu. ... Zobacz wątek2005.10.11 12:25:24
testament - dokumenty
wystarczy wymienić co dla kogo zapisane wg dow.osobistych potwierdzone przz notariusza ... Zobacz wątek2005.10.11 9:49:26
Zajęcie konta bankowego przez komornika - pomóżcie!
Roszczenia związane z rachunkami telefonicznymi przedawniają się po 2 latach...ale jest jeden problem - piszesz, że przez wiele lat nie odbierałaś korespodencji. Mogło się stać tak, ze w którymś ... Zobacz wątek2005.10.11 7:47:21
Napisałem do KRUKA - czy pogrążyłem się?
odpowiadam w tym miejscy , przy okazji, również meggi76 - wg mnie wysłanie do Kruka mejla nic nie znaczy.: W mejlu nie można sie przecież podpisać - możecie się zawsze wytłumaczyć, że to ktoś ... Zobacz wątek2005.10.10 23:49:2
Formy i rodzaje stosunku pracy zawieranego z nauczycielem
Czy ktoś mógłby poinformować mnie jakie możemy rozróżnić formy i rodzaje stosunku pracy zawieranego z nauczycielem na podstawie Karta Nauczyciela. ... Zobacz wątek2005.10.10 20:54:5
pełnomocnictwo dla matki od pełnoletniej córki dla matki na sprawę o podwyższeni
jak mam napisać takie pełnomocnictwo?nie chce iść na sprawę!!r ... Zobacz wątek2005.10.10 18:23:0
Powrót na zasiłek dla bezrobotnych po ustaniu chorobowego
w lutym 2005 zlikwidowałem działalność gospodarcza a przebywałem jeszcze do lipca tego roku na zasiłku chorobowym .Ile mam czasu na zarejestrowanie sie jako bezrobotny i otrzymanie zasiłu dla bezrobotnych. ... Zobacz wątek2005.10.10 15:21:37
kuchenka gazowo-elektryczna
jakiś czas temu mama zamówila kuchenkę z ogloszenia, które wisiało na klatce. Napisanae bylo w nim, że oferta jest najtańsza, dogodne raty, montaż gratis itp. Mama zadzwoniła tam i po bardzo ogólnych ... Zobacz wątek2005.10.10 13:50:34
Czy dzieci powinny płacić za separacje rodziców ?
Mamy sytuacje kiedy matka wyprowadza się z dziećmi do innego mieszkania. W pozwie o separacje jako osoba bezrobotna prosi o zwolnienie z kosztów sądowych na podst. Art. 113 kpc. Do pozwu załącza ... Zobacz wątek2005.10.10 7:48:28
Upadłość/Bankructwo osoby fizycznej
Witam Czy ktoś z was ma jakieś informacje na temat wprowadzenia upadłości konsumenckiej. Z tego co słyszałem ponoć ma to wejść od 1 marca 2006. Sprawa upadłości niezwykle ważna dla osób nadmiernie ... Zobacz wątek2005.10.9 23:0:2
Nieprzyjemna sytuacja
Witam Zwracam się ze sporym problemem. Otóż prowadziłem stronę o grach komputerowych (legalnych) . Nie podawałem żadnych danych osobowych. Miałem sponsorowaną domenę i konto www - bez żadnych ... Zobacz wątek2005.10.9 20:26:30
Komrnik zabiera to co już było oddane
Na początku lipca br. nie wiedziałem czy n ie będą musiał wyjechać z kraju na kilka miesięcy. Byłem uczciwy wobec mojej córki (choć wcześniej zmieniła nazwisko) i pożyczyłem pieniądze od ... Zobacz wątek2005.10.9 15:2:8
Podatek liniowy, umowa o prace
Witam ponownie, moje kolejne pytanie: czy jesli pracuje na umowe o prace (nie prowadze dzialalnosci dospodarczej) czy moge byc na podatku liniowym? Dziekuje za wszekie odpowiedzi. ... Zobacz wątek2005.10.8 12:2:40
Pytanko- wyplata darowizny
Witam, mam pytanie dotyczace przekazania darowizny, a mianowicie, czy musze wyplacic odrazu pelna kwote darowizny czy moge przekazywac ja w okreslonych ratach miesiecznych? Z gory dziekuje za wszelkie ... Zobacz wątek2005.10.8 12:1:33
Kara za brak rozliczenia
Witam i zwracam sie do Panstwa z pytaniem, ile wynosi kara za nie zlozenie rocznego rozliczenia podatkowego? Z gory dziekuje za odpowiedzi. ... Zobacz wątek2005.10.8 11:57:18
Bank wydal mi karte o ktora nie wystepowalem
Dodam jeszcze ,ze na tej nowej karcie powstal debet ok 30 tys ... Zobacz wątek2005.10.7 22:12:52
Dlug w banku
Czesc ,Mam podobna do Twojej sytuacji i podobny dlug ,ktory powstal w wynku wydania przez bank karty o ktora nie wystepowalem.Bardzo ciekawa sytuacja..Czy bank robi cos jeszcze? ... Zobacz wątek2005.10.7 21:51:38
Niepracująca żona...
Witam. Mam pytanie w sprawie mojego chłopaka. Ma syna (8lat) jego była żona ciągle lata po sądach o podwyższenie alimentów lub o podział majątku (rozwód mają od lutego ub. roku), a ona dopiero ... Zobacz wątek2005.10.7 19:8:15
WOLONTARIUSZ -UMOWA ZLECENIE PYTANIE
CZY STUDENT STUDIÓW DZIENNYCH EKONOMICZNYCH KTÓRY MA TYTUŁ TECHNIKA EKONOMISTY - KSIĘGOWEGO W SZKOLE ŚREDNIEJ I KTÓRY PRACUJE JAKO WOLONATRIUSZ W KSIĘGOWOŚCI - CZY OKRES PRACY W KSIĘGOWOŚCI BEDZIE ... Zobacz wątek2005.10.7 16:5:9
Jak wyegzekwować do żony partycypowanie w kosztach wspólnego mieszkania?
Moim zdaniem są dwie alternatywy: 1. Pozew do sąd o nakazanie żonie ponoszenia w połowie kosztów związanych ze wspólnym mieszkaniem, bo taki obowiązek na niej ciąży. 2. Poinformowanie żony o ... Zobacz wątek2005.10.7 16:2:46
Sprzedaż udziałów w S.C.
Witam. Czy mam prawo samodzielnie sprzedać udział w S.C. Dodam, że posiadam 50% w dwuosobowej S.C. Czy wspólnik musi się na to zgodzić? Czy jedynym rozwiązaniem jest likwidacja spólki? Czy wspólnik ... Zobacz wątek2005.10.6 20:34:37
przebyte choroby - czy można o to pytać?
Mam takie dorbne pytanie, może ktoś będzie znał odpowiedź: Na komisji poborowej dostałem kategorię zdrowia D. Czy przy przyjmowaniu do pracy pracodawca ma prawo zapytać mnie o przyczyny dla których ... Zobacz wątek2005.10.6 19:24:47
Areszt zagranicą
Prosze pomozcie mi serce mi peka nie daje juz rady!!!!!Moj kochany i jedyna mi osoba została zatrzymana w de zadzwonil do mnie w nidziele nawet nie minute rozmawialismy powiedzial ze zostal aresztowany ... Zobacz wątek2005.10.6 16:48:5
PAN MAREK- PYTANIE!!!
Witaj 1.Maloletni do lat 17 nie mogą byc swiadkami na rozprawie rozowdowej.Wiec dziecko ktore ma lat 16 nie moze byc powolane na swiadka. 2.Zacytowałaś wyrok Sadu- z ktorego jasno wynika ze mimo nie ... Zobacz wątek2005.10.6 13:56:6
Windykacja za telefon
Wdzięczna będę za pokierownie mnie w moim bardzo osobliwym problemie. Niedamno zgłosił sie do mnie telefonicznie Pan, który twierdzi iz posiada dokumenty mówiące o niespłaceniu przeze mnie rat ... Zobacz wątek2005.10.6 10:45:24
PZU, OC I AC
witam jezeli masz AC w PZU, olej ich i rob ze swoje AC, oni automatycznie sciagna kase ze sprawcy(a jak jest ubezpiecony w innej firmie to napeweno) i wyczyszcza twoje konto, na przyszlosc proponuje DAS ... Zobacz wątek2005.10.5 17:46:2
rozliczenia zakupów z UE
Prowadzę usługi budowlane na terenie UE, kupuję narzędzia dla pracowników, których nie przywożę do Polski. Z podatków rozliczam się tylko w kraju, jak rozliczać takie zakupy w księdze podatkowej ... Zobacz wątek2005.10.5 14:29:59
2005.10.5 12:46:38
Oszukany chce być ojcem
ma 22 lata mieszkalem u dziewczyny, pracowalem. gdy zaszla w ciaze jej rodzice wpadli w szal i mnie wyrzucili z domu. nie mam z nia prawie kontaktu, nie chce sie odzywac. jej rodzina ma kiepska sytuacje ... Zobacz wątek2005.10.5 0:0:0
premie uznaniowe a podstawa do urlopu
czy do podstawy do wyliczenia urlopu należy ująć premie uznaniowe wypłacane praktyczne co miesiąc? ... Zobacz wątek2005.10.4 16:48:32
MAŁOLETNIE DZIECKO JAKO ŚWIADEK??
CZY DZIECKO LAT 16 (OSIĄGNEŁO W MARCU 2005) MOZE BYC POWOŁANE NA ŚWIADKA W SPRAWIE O ROZWÓD?? MOJEGO PRZYJACIELA JESZCZE ZONA WŁASNIE GO POSTRASZYŁA TYM, ZE DZIECKO WEXMIE NA ROZPRAWĘ!!! 28 PAŹDZIERNIKA ... Zobacz wątek2005.10.4 12:8:21
treść orzeczeń III.CZP.48/04 i III.CZP.58/04
nie znam miejsca publikacji - jeśli taka miała miejsce. Proszę o wskazanie miejsca publikacji ewentualnie przesłąnie treśći uchwał jeśłi mają formę elektroniczą - cokolwiek. ... Zobacz wątek2005.10.3 18:9:22
PROBLEM Z MIESZKANIEM PROSZĘ O POMOC
o ile dobrze zrozumiałem to nabywasz mieszkanie za podaną kwotę, to skad u licha bierze sie ta bajka o kupnie dla tego pana innego mieszkania. Obawiam się że sprawa nie jest czysta. Diabeł tkwi w ... Zobacz wątek2005.10.3 17:18:34
czy strona winna może złożyć pozew o rozwód z orzeczeniem winy?
czy strona winna może złożyć wniosek o rozwód z orzeczeniem winy? stroną winną w tym wypadku jest ta, co doszła do wniosku, że trzeba się rozstać. I pomimo trwania małżenstwa wg. prawa (pozew ... Zobacz wątek2005.10.3 16:10:56
Ile może potrącić komornik
Tak. Wysokości zajęć dokonywanych przez komornika są różne w zależności od źródła dochodu. Z umowy o pracę komornik zajmuje kwotę, ponad wysokość najniższego wynagrodzenia (853 brutto). ... Zobacz wątek2005.10.3 14:33:37
Problem z WAM i ekwialentem - POMOCY!!!!!
to nie tylko pan ma taki problem,to zaczyna dotyczyć całego wojska,my w lublinie nie dośc,że zostajemy bez mieszkań to i bez pracy ... Zobacz wątek2005.10.3 11:27:46
Towarzystwo edukacji/przysluguja alimenty?
Rozpoczelam nauke w trybie dziennym w szkole ktora nie ma uprawnien szkoly publicznej "Towarzystwo Edukacji Bankowej", jednak zajecia sa w trybie dziennym , place niemale pienieniadze za ta szkole, ... Zobacz wątek2005.10.3 11:20:51
Zamieszczanie danych osobowych w internecie
udzialu w zyskach domagac sie chyba nie sposob - przeciez umieszczcenie nazwiska nie zwieksza raczej przychodow. Z tego co widzialem, to nazwiska dodaja internauci, a nie sam portal. generalnie to nie ... Zobacz wątek2005.10.3 8:59:3
koszty wysyłki w e-handlu
Czy można zaksięgować w KPiR zbiorczo koszty wysyłki na koniec miesiąca, czy w dniu poniesionych kosztów. Wysyłam codziennie parę paczek nie jestem watowcem z poczty mam tylko dowody nadania paczek ... Zobacz wątek2005.10.2 22:23:9
Obawa przy zakupie mieszkania spółdzielczo-własnościowego
oczywiscie. spoldzielnia nie okrada. za to zgodnie z prawem obciaza wlascicieli lokali spoldzielczych rozdmuchanymi kosztami swojej dzialalnosci. czynsz na poziomie 550,00 PLN za mieszkanie 55m2? place ... Zobacz wątek2005.10.2 8:6:53
Użyczenie lokalu mężowi - kwestia remontu
Żona jest właścicielką mieszkania. Z uwagi na to, że prowadzi działalność na karcie podatkowej nie może odpisać sobie od podatku wydatków na remont tego mieszkania. Czy jest zgodne z prawem ... Zobacz wątek2005.10.1 11:49:22
Interpretacja zapisu w specyfikacji
Bylo to nie spełnienie warunków zapisu SIWZ i taki wybor oferty nalezy bezwzglednieoprotestowac ... Zobacz wątek2005.10.1 7:59:18
Urlop wypoczynkowy formą zapłaty za pracę.
Zgodnie z KP pracodawca może udzielić pracownikowi dodatkowy urlop wypoczynkowy w zamian za np. godziny nadliczbowe co musi być jednak uregulowane w regulaminie pracy pracodawcy. ... Zobacz wątek2005.9.30 8:41:32
Masz inne pytanie do prawnika?