Archiwum Forum Styczeń 2007
(61 tematów na forum)
-
przez: siwy_gdansk | 2007.1.3 10:48:13
w zasadzie sam nie wiem jak to jest bo dostalem przedsadowe wezwanie do zaplaty z renomy w gdansku i tam pisze ze "zgodnie z art 125 KC po prawomocnym orzeczeniu sadu roszczen z tytułu przejazdu (...) czytaj dalej»
-
proszę o pomoc!Czy mam oddać ojcu dziecka alimenty zasądzone przez sąd?
przez: andzia7227 | 2007.1.3 21:0:40
od kilku lat otrzymuję alimenty na troje dzieci z funduszu alimentacyjnego(zaliczka alimentacyjna)13,14,15 lat.Ojciec dzieci nie jest pozbawiony praw.Nie reguluje zasądzonych alimentów u komornika.Od (...) czytaj dalej»
-
Umowa o podwyższanie kwalifikacji pracownika
przez: jasiu60 | 2007.1.4 14:49:51
Fajne pytanie i wcale nie takie proste. Właśnie - jak powinien zachować się pracodawca? Jest to umowa, a nie skierowanie na studia przez pracodawcę. W tym przypadku zasadne będzie powołanie się (...) czytaj dalej»
-
wstrzymanie gzekucji komorniczej
przez: wirsan | 2007.1.4 15:20:24
Bądz pewny, że ZUS nic Ci nie podaruje i będzie ścigał przez 10 lat robiąc koszty. Podobnie postępuje komornik, który w dodatku za grosze może sprzedać Twój mąjatek. Tak więc lepiej zrób (...) czytaj dalej»
-
jak wyegz. alim. od ojca ktory nie pracuje
przez: ankaa | 2007.1.4 19:30:41
dzieki baon - w razie czego odezwe sie glupota i trescia wypowiedzi tych miernot - jak sie sami okreslili - dawcow spermy- nie przejmuje sie - wspolczuje tylko ich kobietom. czytaj dalej»
-
Wypłata odszkodowania AC, szkoda całkowita
przez: wasiu | 2007.1.4 23:35:3
Witam. Co doTwoich pytań... Proponuję przeczytać kilkukrotnie "Ogólne warunki ubezpieczenia autocasco dla klienta indywidualnego oraz małego przedsiębiorcy": par.4 ust. 15 - definicja szkody (...) czytaj dalej»
-
przez: Pokojowka | 2007.1.5 19:47:8
Mam podobny problem,pracuje w hotelu jako pokojowa a moja umowa nazywa sie"umowa o swiadczenie usług-kontrakt"Poszukuje informacji na ten temat,jakie mam prawa pracując na takiej umowie? czytaj dalej»
-
Ojciec dziecka jest obcokrajowcem jak udowodnic mu ojcostwo?
przez: z_aneta | 2007.1.5 20:42:26
witaj, mam ten sam problem. wkrotce zostane mama dziecka ktorego ojcem jest obcokrajowiec,po pierwsze nie wiem jakie nazwisko dac dziecku czy swoje czy ojca, poza tym boje sie pozniej tych formalnosci,nie (...) czytaj dalej»
-
Czy Policjant może skorzystać z 2 dni dodatkowego urlopu "opieki nad dzieckiem"
przez: piterson | 2007.1.6 10:43:32
Witam. Z tego, co wiem w roku przysługuje dodatkowy urlop w wymiarze 2 dni z tytułu opieki nad dzieckiem, z którego może skorzystać jedno z rodziców. Czy rodzic - policjant może skorzystać z 2 (...) czytaj dalej»
-
Umowa najmu z datą "wstecz" + meldunek
przez: student | 2007.1.6 16:45:36
Najlepiej będzie jak najszybciej zameldujesz sie i podpiszesz ta umowe .Istnieje mozliwosc "opieki" nad mieszkaniem w czasie nieobecnosci lokatora.Umowy z data wsteczna niestety nie mozna podpisac (...) czytaj dalej»
-
Przeliczenie emerytury, problem z ZUS
przez: jagda1 | 2007.1.7 21:28:46
jaka jest możliwość przejścia z renty przyznanej w drodze wyjątku na rente stałą - czy ma to może tzn umocowanie prawne czytaj dalej»
-
przez: keja-e | 2007.1.8 11:31:15
A czy w takim wypadku dziecko z pierwszego malzenstwa napewno nie dostanie częsci mieszkania? czytaj dalej»
-
przez: pablo | 2007.1.9 16:59:24
Jakich przepisow z lat 90-tych, o ile pamietam to kodeks cywilny jest z lat 60-tych i to na jego podstawie zapadly orzeczenia z lat 70-tych! czytaj dalej»
-
przez: sara | 2007.1.9 20:10:33
witaj czy wogole wiadomo gdzie przebywa? bo ja mialam sytuacje taka ze nie bylo wiadomo gdzie maz przebywal ,wczoraj odbyla sie sprawa rozwodowa,i otrzymalam go.w jego imieniu wystapil kurator ( sad zadecydowal (...) czytaj dalej»
-
wymiana dowodu po ślubie miesiąc od daty ślubu???
przez: dowodowiec | 2007.1.9 23:50:10
O dowód można wystapić w tym samym dniu kiedy obebrałaś akt małżeństwa, wino sie o to wystąpić do 14 od odbioru aktu czytaj dalej»
-
przez: jola | 2007.1.10 10:16:19
mój mąż ma sprawę o znęcanie się i chce rozwodu bez orzekania o winie czytaj dalej»
-
Polisa posagowa PZU - sprawa w sądzie
przez: LAskin | 2007.1.10 18:31:52
Vitam 1. Na rozprawę czekać trzeba jak zwykle przy innych sprawach. Jeśli jest to Warszawa, to ok. 3-4 mscy. 2. Koszty wylicza Sąd od razu. ok. 8% wartości sporu. 3. Sprawa może się ciągnąć ok. (...) czytaj dalej»
-
przez: Edek2 | 2007.1.11 16:33:58
Moim zdaniem : ad 1/ trudno definiowac dozwolony zakres, ustawa tego nie ogranicza. Można żdac dodatkowych wyjaśnień do skutku aby wszelkie wątpliwości zostały rozwiane. ad 2/ raczej nie i na pewno (...) czytaj dalej»
-
CZy mogą odwieścić zawiasy które zapadly przed wyrokiem??
przez: uspokoiłem | 2007.1.11 16:49:11
Wiem coś na ten temat. Ponieważ mój brat siedzi juz przeszło 3 lata za drobne kradzieże i wymuszenia zostało mu jeszcze około, 2 lat odsiadki.Nie chce cie martwić ale tak naprawde odwieszą mu (...) czytaj dalej»
-
art. 286 §1 kk - carding i konfiskata mienia i wyrok ??
przez: luzio | 2007.1.11 17:0:37
Witam jestem podejzany o art. jak w tytule ...uzywalem cudzych numerow kart kredytowych ale nie mialem z tego zadnych kozysci materialnych po za drobnymi uslugami w internecie ale dawno przestalo mnie (...) czytaj dalej»
-
przez: jasiu60 | 2007.1.12 11:42:59
Możesz (pomoże federacja konsumentów) oddać telefon do niezależnej ekspertyzy, ale jeśli prawdą jest, że w środku znajdują się np. opiłki - telefon był wykorzystywany w środowisku mocno zapylonym, (...) czytaj dalej»
-
przez: niania | 2007.1.12 12:9:47
To dostajesz i tak bardo wyską kwotę. Ja na dwoje dzieci otrzymuję 300.00 zł czytaj dalej»
-
Dodatek mieszkaniowy a posiadanie samochodu
przez: gjohny | 2007.1.12 13:5:14
Dostałem od rodziców pieniądze na zakup w 2005r. używanego auta (1992). Samochód ma swoje lata, jeszcze jeździ, wykorzystuję go do celów służbowych i prywatnych (ze wskazaniem na te pierwsze). (...) czytaj dalej»
-
Wyrok w zawieszeniu a wyjazd za granice?
przez: luzio | 2007.1.12 17:30:32
Chyba nie mozna opuszczac kraju ale znam osobe ktora ma jednoczesnie dwa wyroki w zawieszeniu i jezdzi na miesiac...dwa..do roboty za granice bez uprzedniej umowy z policja...tak jak mu sie podoba :) i (...) czytaj dalej»
-
Posiadamy z mężem mieszkanie 4-pokojowe i działkę na której ma stanąć nasz dom.
przez: zabiegany | 2007.1.12 19:18:26
Witaj Minia !! Sprawa jest b.prosta nie liczą się intencje ale efekty. Problem mozna załatwić na kilka sposobów tak aby zabezpieczyć Twoja mamę jak i Ciebie czy Twoja rodzinę ale tak jak pisze (...) czytaj dalej»
-
Wypowiedzenie umowy zlecenia z dnia na dzień-mogę??
przez: David | 2007.1.14 17:44:21
Witam Pracuję w prywatnej firmie na umowę zlecenie na czas określony od prawie roku, zastanawiam się nad zmianą mejsca pracy. Czy mogę pracodawcy wypowiedzieć umowę praktycznie z dnia na dzień??..chodzi (...) czytaj dalej»
-
Praca podczas urlopu macierzyńskiego-mobing..
przez: Pielegniarka | 2007.1.15 0:41:0
Moze nie na temat ale bardzo potrzebuje POMOCY!!!!!!!! Jestem pielegniarka we Wroclawiu na klinikach i tu dopiero jest mobing,sama mam w tej chwili z przlozona problem ale kieruje sprawe do sadu o mobing (...) czytaj dalej»
-
przez: sweetka | 2007.1.15 9:59:1
Witam , mam przyznane swiadczenie rehabilitacyjne i zastanawia mnie okres na jaki jest to swiadczenie przyznawane, a natomiast wg ZUS rok kalendarzowy ma 360 dni i powoluje sie na ustawe z dnia 25 czerwca (...) czytaj dalej»
-
Ołata za wprowadzanie gazów i pyłów do atmosfery
przez: arek | 2007.1.15 14:55:36
Witam czy ktoś się orientuję jaka jest stawka za wprowadzanie do atmosfery gazów ze spalania propan- bbutan ale dla wuzków widłowych (silniki w maszynach roboczych)..bo w dzienniku ustaw nie ma opłaty....- (...) czytaj dalej»
-
przez: luki | 2007.1.15 15:7:1
HUJA BEDA WYPUSZCZAC ZAMYKAJA CORAZ WIECEJ LUDZI SKURWYSYNY czytaj dalej»
-
Pozew o naruszenie praw autorskich
przez: beza | 2007.1.16 9:44:44
Aż oczy wykręca na lewa stronę jak się czyta takie błędy!! Co Ty tu robisz człowieku?? czytaj dalej»
-
fałszowanie podpisu na umowie o pracę
przez: xxx | 2007.1.16 11:41:14
sfalszowanie to podpisu na jakimkolwiek dokumencie (a w tym i umowie o pracę czy tez aneksie do tegoz dokumentu) wyczerpuje znamiona przestepstwa karnego opisnaego w treści art.270&1 kk. Jest to (...) czytaj dalej»
-
przez: Mała | 2007.1.16 15:24:14
teraz już że tak powiem musisz to zapłacić, no chybaże rok sie nie odezwą. W przypadku braku zapłaty za jazdę bez biletu przedawnienie wynosi 1 rok od daty przejazdu. Tym samym firma raczej na (...) czytaj dalej»
-
Możliwości wzięcia kredytu mieszkaniowego ...
przez: zr29 | 2007.1.17 19:17:33
też tak kiedyś chciałam wziąć, okazało się ,że bierze się pod uwagę także wiek współkredytobiorcy, zwłaszcza tego, który ma największy dochód, ale doradzam, a z tym nie będzie problemu, (...) czytaj dalej»
-
czy mogę starać się o obywatelstwo niemieckie
przez: xxxxxx | 2007.1.17 22:28:45
Mój dziadek ze strony matki był Niemcem w czasie wojny dziadek został w Polsce ożenił się z Polką a jego rodzice / oboje z pochodzenia niemieckiego/ wyjechali do Niemiec. Czy mogę starać się (...) czytaj dalej»
-
przez: xxx | 2007.1.18 16:49:33
od chwili spozycia alkohollu po 2 godzinach nastepuje apogeum stezenia alkoholu w organizmie, tak wiec przy zalozeniu, ze po 2 godzinach od spozycia 0,5 litra piwa srednio wystepuje 0,27 promila (0,13 (...) czytaj dalej»
-
Problem z mieszkaniem od babci
przez: ANTONI53 | 2007.1.19 13:51:35
Po pierwsze: wujek nie może ot tak sobie "obalić" testament, jeżeli został sporządzony prawidłowo. Może natomiast żądać zachowku (jeżeli został pominięty w testamencie), a to może (...) czytaj dalej»
-
przez: rzeczoznawca | 2007.1.19 14:22:30
Jeżeli miasto zmieniło plan przestrzennego zagospodarowania terenu po sprzedazy nieruchomości (działki) nie pobiera się opłaty planistycznej "podatku". Opłatę planistyczną pobiera (wójt, (...) czytaj dalej»
-
przez: bujana | 2007.1.21 16:49:15
ja też miałam taką sutuacje i mi nie przyznali czytaj dalej»
-
Pseudosprawiedliwość organu sprawiedliwości
przez: arek | 2007.1.22 16:48:36
Dziewczyno ciesz sie mozesz wierzyc czy nie ja dostałem 3 lata i 10 miesiecy za pobicie jakis kobiet a najlepsze jest to ze kobiety na sprawie powioedziały : to nie ten chłopak ale sąd mysli ze zmiana (...) czytaj dalej»
-
przez: www | 2007.1.23 21:14:12
W wieku 13 lat juz mozesz zeznawać w sądzie,myślę zę tą sprawę wygrasz. czytaj dalej»
-
KURATOR a widzenia z dzieckiem
przez: arek | 2007.1.23 21:59:11
KURATOR DLA MATKI DZIECKA. Mam problem,pomóżcie mi.Moja była żona sprawuje opiekę nad naszym dzieckiem.Córka nasza jest niepełnosprawna,matka sie nią nie opiekuje ,choroba dziecka pograza sie ,już (...) czytaj dalej»
-
Obowiązek alimentacji wobec rodziców
przez: somax | 2007.1.24 15:46:9
Jakie są szczegółowe podstawy prawne obowiązku alimentacyjnego dzieci wobec rodziców (oprócz ogólnego zapisu par. 128 k.r.o). Czy matka nie mogąca zapewnić sobie środków utrzymania i jednocześnie (...) czytaj dalej»
-
Uregulowanie kontaktów z dziećmi
przez: Kasia071 | 2007.1.24 19:55:2
Witam. Mam pytanie. Mój mąż jest po rozwodzie, jego była żona niesamowicie utrudnia mu widywanie się z synami. Chcemy złożyć wniosek o uregulowanie kontaktów z dziećmi. Jakie koszty sądowe (...) czytaj dalej»
-
przez: boguslaw1955 | 2007.1.24 20:55:18
natychmiast zalożyć wodomierze czytaj dalej»
-
Prawo klienta w warsztacie samochodowym
przez: Hyro | 2007.1.24 23:4:12
Mam pytanie odnośnie prawa w warsztatach samochodowych. Mianowicie oddałem samochód do wymiany łożyska w kole tylnim do pewnego większego serwisu samochodowego. Czas naprawy miał być około 4 godziny, (...) czytaj dalej»
-
przez: krzys | 2007.1.25 18:6:25
sluchaj ja mialem rozwod bez orzekania o winie jakies 1,5 roku temu i koszty wygladaly tak: skladajacy pozew placi 50 zl za zlozenie tego pozwu a potem sprawa kosztowala 500 zl do podzialu na 2 osoby czyli (...) czytaj dalej»
-
Rozwód z wariatka a nasze dziecko...
przez: kris | 2007.1.26 17:15:36
ja tez mam wariatkie ! moja zona dodatkowa ma swoją rodzine po swojej rodzine a ja jestem sam ! ona straszy mnie policją i żandarmerją czytaj dalej»
-
jak dlugo moze trwac postepowanie spadkowe
przez: sloneczko25 | 2007.1.26 21:47:3
Od 5 lat toczy sie sprawa o uniewaznienie aktow notarialnych.Od 6 lat jestem wlascicielka mieszkania uzyskanego na mocy darowizny. Czy w świetle prawa akt ten nie nabiera pelnej mocy prawnej i nie mozna (...) czytaj dalej»