Prawo cywilne forum prawne - Strona 118
(6037 tematów na forum)
Zabezpieczenie przy wykupie mieszkania od starszej osoby na raty
Od roku mieszkam ze strszą osobą (72 lata) w mieszkaniu spółdzielczym (meldunek na stałę), Pani chce wykupić mieszkanie i mi je sprzedać w tym celu musze zapłacić za wykup a nastepnie podpisać ... Zobacz wątek2004.9.24 0:0:0
Odwołanie darowizny z powodu rażącej niewdzięczności
Z rażąca niewdzięcznością mamy do czynienia np. w sprawie o pobicie, ale też np. wtedy kiedy darczyńca chorował, a obdarowany się nim nie opiekował. To są tylko przykłady, owa niewdzięczność ... Zobacz wątek2004.9.23 16:55:19
Reklamacja okien PCV - żółte zabrudzenia po 3 latach
niestety to kiepski dowód, ale jeżeli iałaby Pani choć ich ulotke reklamową, na której jest podany ten 5letni okres to już jest dobrym dowodem. Jeszcze raz radzę iść do rzecznika praw konsumenta. ... Zobacz wątek2004.9.23 14:11:21
Pomówienie o kradzież - zadośćuczynienie za oskarżenie
Przemyślałem jednak to jeszcze raz. Twoja odpowiedź oparta jest o kodeks cywilny. A przestępstwo{pomówienie} popełniono w rozumieniu kodeksu karnego, dajmy na to naprzykład w oparciu o art.234 k.k. ... Zobacz wątek2004.9.22 22:43:43
Podstawa prawna zasądzenia rzeczy niepodzielnej jednemu ze współwłaścicieli
Jesli jest sprawa o podział współwłasności to sąd ( o ile się orientuję) musi dążyć do podziału fizycznego nieruchomości. Jeśli na drodze stanie jakaś rzecz niepodzielna ( dajmy na to garaż, ... Zobacz wątek2004.9.21 0:0:0
Ranking deweloperów - gdzie szukać pomocy w sprawach z deweloperem?
Dużo osób kupuje mieszkania od deweloperów, każdy w jakiś sposób czuje się wykorzystany, część próbuje walczyć w sądach, ale jakoś nie ma nigdzie żadnych informacji, ani stron internetowych ... Zobacz wątek2004.9.8 0:0:0
Pozew o zwrot pożyczki osobie fizycznej
Istotne w tym wszystkim jest jakie było zabezpieczenie tej pożyczki. Istotne dla łatwiejszego lub trudniejszego przeprowadzenia postępowania. Generalnie musisz wystąpić do sądu o wydanie nakazu ... Zobacz wątek2004.9.7 10:31:15
Spór z blacharzem o jakość naprawy auta - czy zapłacić połowę?
Przede wszystkim expertyza z PZMOT-u czy innego legalnego experta od aut wykazująca ,że samochód został źle naprawiony np. użycie starych cześci zamiast nowych, kitowanie zamiast wymiany itd.. Kopię ... Zobacz wątek2004.9.5 16:58:5
Egzekwowanie długu przez nielegalnego dostawcę internetu
Czy uslugodawca internetowy, ktory mial siec internetowa nielegalnie, bez pozwolenia(w tym przypadku spoldzielni mieszkaniowej) ma podstawy prawne do egzekowania dlugu na drodze sadowej-nie zaplacona 1 ... Zobacz wątek2004.9.3 0:0:0
Spłata długu przez matkę byłej żony - czy jest to możliwe prawnie?
Czy mozliwe jest aby dlug bylej zony splacila jej matka?Chodzi o sytuacje,gdy sadawnie mam przyznany zwrot pieniedzy od bylej zony,ktorej miejsce pobytu nie jest mi znane.(acek) ... Zobacz wątek
2004.9.3 0:0:0
Wada lakiernicza nowego samochodu - rękojmia vs naprawa
W marcu 2003r kupiłem nowy sam. osob. z roczną gwarancją mechaniczną, w tym roku tj.2004 w sierpniu czyli po upływie gwarancji w samochodzie nastąpiła awaria mechaniczna, czy mam prawo do naprawy ... Zobacz wątek2004.8.31 20:12:30
Uzyskanie pełnej zdolności prawnej przez nieletniego - procedura sądowa
jedyne wyjście Kamilu to ożenić się :-), albo czekać na 18, pozdrawiam ... Zobacz wątek2004.8.23 21:9:32
Korekta rachunków telefonicznych po roku - czy prawo działa wstecz?
Pewnie dostałeś to w formie faktury korygującej? Oczywiście bedziesz musiał uregulować należność. W TPSA maja bałagan nie od dziś (też miałam problemy, ale w drugą stronę, oni mi byli winni).Billingi ... Zobacz wątek
2004.8.21 21:21:19
Zasiedzenie domu po dziadkach - jak uzyskać pełne prawa własności
Prosze,o porade jak mam uzuskac pełne prawa do domu po moich dziadkach,ktorzy nie sporzadzili testamentu ,a jest x spadkobiercow.Nadmieniam,ze w tym domu nikt poza dziadkami i moimi rodzicami nie mieszkal.Dom ... Zobacz wątek2004.8.17 0:0:0
Wynajem mieszkania turystom i studentom - legalizacja i podatki
Mam mieszkanie i chciałabym wymajmować w okresie wakacji turystom, a poza okresem wakacji studentom. Nie wiem jak to zalegalizować i jakie są opłaty i podatki.(Ewal) ... Zobacz wątek
2004.8.16 0:0:0
Wpis na hipotekę a sprzedaż nieruchomości przez spółdzielnię
Skargę pauliańską możesz wnieść do sądu cywilnego, ale będzie ciężko.. Jeśli udowodnisz, że sprzedaż miała na celu pokrzywdzenie wierzycieli (czyli ciebie) i że strony wiedziały o tym (skoro ... Zobacz wątek2004.8.14 10:4:3
Ochrona praw użytkownika przed nieuczciwą firmą - niepoprawny remont
Czy istnieje w Polsce asocjacja lub inny zespół dla ochrony praw użytkownika, kdzie można zwrócić się z oskarżeniem na nieucciwą firmę. Chodzi o niepoprawny remont samochodu, który aczkolwieg ... Zobacz wątek2004.8.12 0:0:0
Odpowiedzialność za spływ wody deszczowej na działkę sąsiada
Kupiłem działkę za swoim domem rodzinnym i buduje dom.Obok mnie buduje sąsiad który zaczoł wcześniej , jego działka jest niżej mojej i podczas deszczu woda z deszczówki spływa na jego działkę ... Zobacz wątek2004.8.5 0:0:0
Zwrot pieniędzy za uszkodzony samochód z błędem w dowodzie rejestracyjnym
Kupilam samochód uzywany przejechałam nim 30 km siadł silnik naprawa kosztuje 1500 następnego dnia okazało sie że własciciel nie powiedział ze był bład w dowodzie rejestracynym samochodu i samochód ... Zobacz wątek2004.8.4 0:0:0
Kupno samochodu w komisie - brak dokumentów i kluczyków
Mam jak wszyscy tutaj na liście problem. Kupiłem w Komisie Fiata samochód. Zdecydowałem się na samochód z komisu dealerskiego gdyż uważałem że mnie obsłużą lepiej niż w normalnym komisie. ... Zobacz wątek2004.8.2 0:0:0
Przepisanie udziału w domu na synów - wykup premii gwarancyjnej
Dom stanowi współwłasność "x" w 5/6 części i "y" w 1/6 części .Tylko" x" mieszka w tym domu z 2 synami. Czy "x" może przepisać na 2 synów swoją część ... Zobacz wątek2004.8.1 0:0:0
Opłata dodatkowa w MPK - zasady zawierania umowy przewozu i prawa pasażera
Czym jest właściwie opłata dodatkowa nakładana przez „kanara” w MPK? Umowa przewozu jest zawierana przez przystąpienie (do warunków ogólnych, którymi jest regulamin przewozów ... Zobacz wątek2004.7.31 0:0:0
Stawianie płotu na granicy działek bez zgody sąsiada
Troche jak Kargul, ale : czy bez zgody sąsiada mżna cokolwiek posadzić lub postawic płot w miejscu granicy dwóch działek?(kiko) ... Zobacz wątek
2004.7.31 0:0:0
Uproszczenie procedury przekazania mieszkania od cioci - minimalne koszty
Moja ciotka (siostra ojca) otrzyma w drodze spadku mieszkanie własnościowe, które następnie chce mnie niezwłocznie przekazać. Chciałbym tę procedurę maksymalnie uprościć i ograniczyć koszty. ... Zobacz wątek2004.7.30 0:0:0
Zasiedzenie nieruchomości - prawa po zamieszkiwaniu przez długi okres
Miszkamyw domku jednorodzinnym wraz z corka iwnuczka. Maz jest wlascicielem 1/2 domku.
Zrobil kapitalny remont,jak bedzie liczone do splaty
jego brata ... Zobacz wątek
2004.7.21 15:29:15
Podwyższenie czynszu najmu lokalu po latach
Jeżeli może otrzymać Pan wyższy czynsz od innych osób zainteresowanych wynajmem (cena rynkowa wynajmu lokalu w tym punkcie wzrosła) to proszę poinformować wynajmującego o podwyższe czynszu, wypowiedzieć ... Zobacz wątek2004.7.21 11:54:0
Podwyżka czynszu w dzierżawie lokalnej po latach - przedawnienie prawa
Od 1993 wynajmuje lokal pod dzia?alno?? gospodarcz? (50 m2). od samego pocz?tku czynsz wynosi? 200 z? i nie by? zmieniany. Teraz chcia?bym podwy?szy? czynsz do 600zl. Jednak najemca ??da ode mnie przedstawienia ... Zobacz wątek2004.7.20 0:0:0
Drzwi aluminiowe bez atestu na montaż zewnętrzny
Zamówiłem sobie w jednej z firm, drzwi zewnętrzne aluminiowe. Po pewnym czasie dowiedziałem się od znajomego, że zamontowane drzwi są wykonane z profilu "zimnego" (bez wkładki izolacyjnej) ... Zobacz wątek2004.7.19 0:0:0
Likwidacja ksiąg wieczystych - czy to prawda?
Mają być zamkniete ksiegi wieczyste prowadzone w postaci papierowej, a mają być prowadzone w wersji informatycznej.zobacz: http://www.hipoteka.waw.pl/pl.html ... Zobacz wątek
2004.7.12 20:54:15
Przedawnienie odsetek od spłaconego długu prywatnego
W 1997 roku pożyczyłem od znajomego 3000 umowe spisalismy na kartce papieru , ok 2000 roku oddalem calosc kwoty +iles odsetek niestety nieodebralem tej kaertki z moim podpisem i 2002 były znajomy przyslal ... Zobacz wątek2004.7.1 0:0:0
Geodeta i granice działki - płatność za nowy pomiar po latach
Witam serdecznie wszystkich czytających i odpowiadajcych... mój problem tkwi w tym iz 20 lat temu kiedy ojciec przepisywał mi działke robione były pomiary przez geodete.W tej chwili chciałabym zrobic ... Zobacz wątek2004.6.29 0:0:0
Podział wodociągu w domu - opłaty za sąsiadów
Nie jestem prawnikiem, ale według mnie jeżeli starsza pani sprzedała parter to tamci lokatorzy muszą mieć jakieś prawo własności do lokalu, a co za tym idzie to i wszelką odpowiedzialność za ... Zobacz wątek2004.6.28 17:53:22
Odpowiedzialność za uszkodzenie wypożyczonego przedmiotu i jego zwrot
Mam pytanie czy jesli osoba od której pozyczyłem wideo i niestety lekko je uszkodziłem i oddałem jej równowartość tego przedmiotu moze również rządać wydania tego wideo tłumacząc to tym , ... Zobacz wątek2004.6.23 0:0:0
Na co zwrócić uwagę przy zakupie domu - sprawy prawne
MAm okazje na zakup atrakcyjnego domu.Niestety nie mam pojecia na co zwrócic uwage,jesli chodzi o sprawy prawne.Prosze o pomoc,co sprawdzic aby nie wpasc na tzw. muke. arima@neostrada.pl(arima) ... Zobacz wątek2004.6.18 22:34:17
Wyznaczenie granic działki zakupionej od gminy - obowiązek sprzedającego
Nabyłem działke od gminy. Problem jest w tym, ze działka jest wyrysowana na papierze ale jej granice nie są wyznaczone w rzeczywistości. Moje pytanie brzmi, czy gmina jako sprzedający ma taki obowiązek, ... Zobacz wątek2004.6.18 7:56:41
Stowarzyszenie internetowe - groźby kar za niestąpienie
Święte słowa. Zmiana wcześniej podpisanej umowy lub regulaminu, nawet jak to robisz pisemnie, wymaga ponownego jej zatwierdzenia przez wszystkie strony (na lagike uważam, że to działa podobnie ... Zobacz wątek2004.6.15 8:36:2
Współwłasność mieszkania z partnerem - zabezpieczenie interesów
A czy w takiej sytuacji jak wspólny zakup mieszkania lub budowa domu konkubenci mogą zawrzeć umowę określającą ich procentowy udział w nieruchomości? W ten sposób spadkobiercy zmarlego konkubenta ... Zobacz wątek2004.6.8 12:20:56
Przedawnienie roszczeń - różne terminy dla różnych podmiotów
Dzięki bardzo, fakt że trochę tego nie zrozumiałem ale nie z lenistwa tylko to jest troche zxagmatfane jak dla zwykłego obywatela. Jeszcze raz dziękuję ... Zobacz wątek2004.6.7 9:40:6
Procedura kupna mieszkania na rynku wtórnym - sprawdzanie obciążeń i umowy
Sprawdź najpierw czy nie ma obciażeń w Spółdzielni, każ okazać sobie zaświadczenia (aktualne ) z gazowni, elektrowni, TPSA, Idź do radcy prawnego, który skonstruuje umwoę sprzedazy tak, że ... Zobacz wątek2004.5.31 7:46:0
2004.5.30 13:46:23
Konsekwencje dla siostry po przepisaniu domu rodzicom z prawem dożywocia
Rodzice mieszkają razem z siostrą i jej rodziną. Kilka lat temu rodzice przepisali notarialnie na siostrę cały dom, zastrzegając sobie prawo dożywotniego mieszkania na parterze. Niestety, ze względu ... Zobacz wątek2004.5.26 0:0:0
Rewaloryzacja hipoteki z 1969 roku - obecna wartość 312 500 starych złotych
Ile może wynosić suma hipoteki która w 1969 roku wynosiła 312.500 starych złotych.Jakie są sposoby rewaloryzacji.(sławek) ... Zobacz wątek
2004.5.23 0:0:0
Warunki nabycia nieruchomości rolnej - wymagania prawne i ustawa
Ustawa o kształtowaniu ustroju rolnego z lipca 2003 roku. Powinnaś być rolnikiem indywidualnym, prowadzić rodzinne gospodarstwo rolne, mieszkać w gminie, na terenie której jest położona nabywana ... Zobacz wątek2004.5.15 23:25:51
Zasiedzenie działki przed wywłaszczeniem - wycena i koszty
Teście muszą nabyć pawo własności poprzez zasiedzenie do działki która następnie będzie wywłaszczona.Złozyli odpowiednie dokumęty , ale wynikł problem z wartoscią działki .Podali ze wartość ... Zobacz wątek2004.4.29 0:0:0
Antena radiostacji na dachu bloku - prawa mieszkańca niebędącego członkiem wspólnoty
Mieszkanie, w ktorym Pan mieszka jest czyjas wlasnoscia i tylko ten ktos a nie Pan moze miec, jak to Pan okreslil "jakies prawa". W sprawach przekraczajacych tzw. zwykly zarzad nieruchomoscia (mam wrazenie ... Zobacz wątek2004.4.27 19:0:38
Zniesienie współwłasności mieszkania - koszty wpisu sądowego i procedura
Odziedziczyłam w udziałach po 1/2 z kuzynką mieszkanie po babci. Kuzynka nie zgadza się ani na spłacenie mnie, ani na sprzedaż mieszkania. Chcę dochodzić swoich praw w sądzie. Wiem, że wysokość ... Zobacz wątek2004.4.27 0:0:0
Skarga pauliańska za wzięcie kredytu dla osoby trzeciej
Skarga Pauliańska dotyczy unieważnienia czynności prawnej dokonanej przez dłuznika celem pokrzywdzenia wierzyciela a więc trochę co innego. W tym przypadku mamy natomiast doczynienia z zaciągnięciem ... Zobacz wątek2004.4.25 18:1:29
Przedawnienie roszczeń o opłaty za kształcenie wyższe
cholera, niech ktoś na to odpowie - mam podobny problem, ale nie ze studiami, tylko z firmą oferującą kursy ... Zobacz wątek2004.4.22 17:36:2
Opłata od siostry mieszkającej na działce po śmierci męża
Nie rozumiem, masz przecież zapewnioną całodobową ochronę domku letniskowego, chyba że brakuje Ci na chleb. Ja nie pobierałabym żadnej opłaty, gdyby ktoś dbał i pilnował mojego dobytku. ... Zobacz wątek2004.4.19 22:24:4
Kara umowna za opóźnienie zwrotu dekodera Canal Plus
mozna negocjowac, kara umowna powinna byc ustalona na poczatku w razie opóznienia i podana tobie do wiadomosci. ... Zobacz wątek2004.4.17 18:11:59
Masz inne pytanie do prawnika?