Prawo cywilne forum prawne - Strona 119

(6037 tematów na forum)

Podział współwłasności domu - awantury z bratem i jego rodziną

Witam, mam problem "rodzinny"...W skrócie : wychowuję i utrzymuję po rozwodzie dwoje dzieci, mieszkam w domku jednorodzinnym z ojcem i bratem / ma żonę i dziecko /. Przez brata rozpadło ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2004.4.17 0:0:0

Publikacja zdjęć pracowników bez zgody w biuletynie zakładowym

Poszukuje odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie i Pana odpowiedz utwierdza mnie w przekonaniu iż mam racje , ale jeśli mogę prosić o potwierdzenie będę bardzo wdzięczna. pochodzę z małego miasteczka ... Zobacz wątek

13 odpowiedzi

2004.4.16 19:20:3

Potwierdzenie tożsamości w pociągu - odpowiedzialność za karę kolegi

Z kolegą jechaliśmy pociągiem osobowym. W pociągu pojawił się kontroler i zarządał okazania biletu. Kolega powiedział, że nie posiada i poprosił o sprzedanie. Kontroler wypisał bilet i wyszło ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2004.4.16 1:34:51

Wypadek na niezabezpieczonej studzience - odszkodowanie od ZDiTM

W stuczniu potknelam sie o niezabezpieczona studzienke wodociagowa ktora znajdowala sie na chodniku i stracilam rownowage na tym chodniku ktory był pochyły.zlorzylam zawiadomienie o tym wypadku do zditm ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2004.4.16 0:0:0

Udostępnienie numeru telefonu bez zgody - ochrona danych osobowych

Ustawa z dnia 29 sierpnia 1997r. o ochronie danych osobowych w Artykule 3, pkt. 4 wyklucza stosowanie jej do "osób fizycznych, które przetwarzają je [dane osobowe] wyłącznie w celach osobistych ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2004.4.15 0:0:0

Rozliczenie niepełnego wykonania dzieła z powodu braku materiałów

Witam serdecznie Po krotce postaram sie przedstawiac moj problem Wykonuje dla pewnej firmy projekty. Niestety z uwagi na niedostarczenie mi pozostalych niezbednych do wykonania dziela materialow nie jestem ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2004.3.25 0:0:0

Odzyskanie pieniędzy włożonych w związek po urodzeniu dziecka

Tomku trzymam kciuki za Twoją sprawę. Walcz do upadłego i się nie dawaj. Niestety coraz więcej "bab" próbuje dorabiać się w ten sposób, niejednokrotnie nawet zasłaniając się dziećmi. Trzeba ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2004.3.19 8:57:52

Założenie amatorskiej sieci lokalnej w blokach spółdzielczych

Tak mozecie chcesz pismo napisz pod adres procol@o2.pl. Pomogę. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2004.3.16 21:36:40

Fikcyjne części wymienione przez fachowca - dochodzenie zwrotu pieniędzy

Mam prośbę o pomoc i radę. Kilka tygodni temu w związku z awarią piecyka gazowego wezwałem "fachowca" z ogloszenia w gazecie. Ten pan naprawial piecyk dwa razy i po kilku dniach piecyk ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2004.3.16 0:0:0

Wpis do księgi wieczystej spadku - koszty i dokumenty

Mam ten sam problem może coś już wiesz na ten temat ---------- bannet@wp.pl ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2004.3.14 1:11:37

Odsetki firmy windykacyjnej od pierwotnego długu - prawo do naliczania

Jeśli odsetki nie były ustalone w umowie wierzyciel może naliczać je na podstawie i zgodnie z wyrokiem sądu. ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2004.3.12 21:12:3

Spłata długu z roku - pożyczkodawca nieznany po likwidacji biura

Jezeli chcesz spelnic swiadczenie, a nie znasz miejsca zamieszkania wierzyciela to na podstawie art 467 KC pkt 1 mozesz zlozyc kwote do depozytu sadowego. Musisz jednak o tym pionformowac wierzyciela ( ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2004.3.12 7:58:13

Firma windykacyjna kupuje dług za mandat komunikacyjny po latach

niekompetencja potrafi byc przerazajaca. na twoim miejscu przestalabym z nimi rozmawiac. napisz pismo wyjasniajace, krotkie. w stylu: nie ma dlugu, byla wplata + xero dowodu zaplaty (przy zalozeniu, ze ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2004.3.11 15:53:0

Zniesienie współwłasności mieszkania obciążonego hipoteką kredytową

Jestem wspolwlascicielem (po 50%) nieruchomosci nie nadajacej sie do podzialu fizycznego(1lokal) na ktrorej ciazy hipoteka z kredytu mieszkaniowego zaciagnietego przez obu wspolwlascicieli solidarnie. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2004.3.5 0:0:0

Zadatek przy umowie przedwstępnej - czy można odzyskać przy upadłości dewelopera

RACZEJ TAK A PRZNAJMNIEJ ZNACZNĄ CZĘŚĆ WPŁATY MÓGŁBYŚ CHYBA WYCIĄGNĄĆ -ALE NIE JESTEM PEWNY -TRUDNA SYTUACJA POZDRAWIAM ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2004.2.29 22:12:20

2004.2.28 20:51:10

Przekazanie danych mieszkańców przez spółdzielnię - ochrona danych osobowych

Dostalam plik dokumentow ze spoldzielni mieszkaniowej dotyczace ustanowienia przedmiotu odrebnej wlasnosci lokalu. Jest to uchwala zarzadu spoldzielni mieszkaniowej. W tych dokumentach zawarte sa informacje ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2004.2.27 0:0:0

Faktury za dokończenie prac budowlanych - na kogo wystawić

zakładam oczywiście, że temu pierwszemu zapłaciłeś już wcześniej za pracę którą wykona kolejny.. w przeciwnym wypadku możesz obciążyć go jedynie karą wynikającą z umowy ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2004.2.26 15:19:51

Odstąpienie od umowy przedwstępnej z powodu zagrożenia wyburzeniem

Witam, dwa tygodnie temu podpisalem umowe przedwstepna na zakup nieruchomosci w kamienicy. Umowe podpisalem notarialnie a mieszkanie znalazlem za posrednictwem biura nieruchomosci. Zaplacilem zadatek i ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2004.2.26 0:0:0

Sprzedaż mieszkania z prawem dożywotniego mieszkania rodziców

Otrzymałam mieskanie w darowiźnie od rodziców, mam im do starości zapewnić jeden pokój. Chciałabym sprzedać mieszkanie ale nie wiem czy muszę mieć pełnomocnictwo obu rodziców przy sprzedaży ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2004.2.14 0:0:0

Oszustwo handlowca EL-GAZ - wyłudzenie pieniędzy za fałszywą umowę

Dzisiaj podczas mojej nieobecności przyszedł do mojego mieszkania (w bloku) koleś (z EL-GAZu) i najnormalniej w świecie wyłudził pieniądze od mojej przyszłej małżonki (Moniki :). w skrócie wyglądało ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2004.2.13 0:0:0

Przekształcenie władania nieruchomością w prawo własności

Czy można odliczyć od podatku kwotę z przekształcenia własności??? ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2004.2.10 13:55:39

Odszkodowanie za naruszenie praw osobowych w przypadku listu gończego

Mam takie pytanie. A mianowicie chodzi mi o ochronę praw osobowych w przypadku listu gończego. Czy tutaj poszukiwany moze sie starać o odszkodowanie za naruszenie praw ?? czy prawo tutaj nie obowiązuje ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2004.2.7 0:0:0

2004.2.5 17:36:15

Błędna diagnoza lekarza - dziecko opisane jako w stanie upojenia alkoholowego

Co zrobić w przypadku, kiedy lekarz udzielający w ambulatorium pomocy nieletniemu wpisuje do wydanego zaświadczenia EBRIUS (stan upojenia alkoholowego). Chłopiec był na kilkugodzinnym wyjeździe ,,na ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2004.1.30 0:0:0

Pełnomocnictwo do podpisywania umów przez jednego z małżonków

W zeszłym miesiący zakupiliśmy z żoną mieszkanie na rynku wtórnym. Obecnie jesteśmy na etapie załatwiania wszelkiego rodzaju umów z gazownią, zakładem energetycznym, telekomunikacją i in. Ponieważ ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2004.1.29 0:0:0

Produkt ze smalcem zamiast oleju - prawa oszukanego wegetarianina

Jest ustawa z dnia 27 lipca 2002 r. o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie Kodeksu cywilnego, która daje Ci możliwość domagania się wydania towaru zgodnego z umową w przypadku, ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2004.1.28 13:55:18

Podział nieruchomości 1/3 z sąsiadem - osobne liczniki i adwokat z urzędu

Wszystko da się zrobić - teoretycznie, bo w praktyce bywa różnie. Nawet jeśli jest to współwłasność, bo chyba o nią tu chodzi. Odpowiedzi należy więc szukać w przepisach dotyczących współwłasności, ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2004.1.28 11:3:31

Faktury TPSA przysłane z opóźnieniem - termin płatności i regulacje

Czy ktoś może odpowiedzieć mi na następujące pytanie: w regulaminie świadczenia usługi (neostrada) nie ma określonego terminu przysyłania faktury przez tpsa, a okreś rozliczeniowy to miesiąc, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2004.1.25 0:0:0

Opłata za dni nieobecności dziecka w prywatnym przedszkolu podczas choroby

Mam problem - oddałam dziecko 3-letnie ,chorujące na alergię, do prywatnego przedszkola. Opłata nie jest mała -ok.800 zł/miesięcznie ze względu na specjalne żywienie. Za dni nieobecności dziecka ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2004.1.25 0:0:0

Zakup pustego mieszkania po zmarłej właścicielce - formalności

Zanim podejmie Pan jakiekolwiek kroki powinien Pan najpierw sprawdzić księgę wieczystą prowadzoną dla tej nieruchomości (o ile jest urządzona), aby upewnić się czy zmarła była ujawniona w tej ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2004.1.17 3:3:19

Uszkodzenie silnika po zakupie samochodu z komisu - odpowiedzialność

po zakupie samochodu z komisu przejechałem nim 18km rozleciał się silnik czy powinienem pokrywać jakieś koszty w związku z tym zdarzeniem jeśli nie to co mam zrobić jeśli właściciel nie będzie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2004.1.13 0:0:0

Odszkodowanie za złamanie nogi na schodach do ZUS

Witam, prosze o informacje w jaki sposob (i czy w ogole mozna) domagac sie odszkodowania za zlamanie nogi na schodach do ZUS. Czy kwote odszkodowania ustala sie dowolnie czy reguluja to jakies przepisy? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2004.1.12 0:0:0

Wadliwie wykonany lokal przez dewelopera - brak izolacji akustycznej

Sprawa pewnie znana wielu osobom. zakup nowego mieszkania u developera. po zasiedelniu okazuje się ze lokal jest wadliwie wykonany. Brak szczelności akustycznej ścian. Gdzie mozna szukać pomocy gdy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2004.1.11 0:0:0

Ukryty przebieg samochodu przy zakupie z komisu - rękojmia i zwrot

Mój ojciec chce kupić auto z komisu, kóry jest przy salonie Daewoo. Zostawił już zaliczkę, złożył swoje dokumenty, komis dał mu kartę wozu i tablicę rejestracyjną i okazało się, że 3 letni ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2004.1.8 0:0:0

Zadośćuczynienie za krzywdę moralną po obrażeniu w miejscu publicznym

Czy wysłanie obrazliwego smsa , bez grózb , może mieć skutki prawne? Mam na myśli tak w praktyce. ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2004.1.4 15:43:48

Umowa o dzieło przy zawieszonej działalności gospodarczej

Witam serdecznie. Mam pytanie - od maja mam zawieszoną działalność gospodarczą i chciałbym nawiązać umowę o działo - Czy mogę to zrobić - oczywiście nie z tytułu zawieszonej działaności, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2004.1.4 0:0:0

Reklamacja płyty głównej Epox - wymiana na nową lub zwrot pieniędzy

Nie rozumiem. Skoro kupiłes płytę w maju to powinna miec min 2 lata gwarancji, jesli była kupowana w Pronoxie to powinna byc wymieniona, chyba że pronox nie ma umowy gwarancyjnej z ich dostawcą, ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2003.12.29 22:28:9

Pożyczka przyjacielowi z zabezpieczeniem - nieuchwytny dłużnik

Albo jeszcze napiszcie do niego, że czekacie do jakiegoś terminu na zwrot pożyczki - albo od razu pozew do sądu - jeśli wartość pożyczki do 5000 - Wydzialu Grodzliego, jeśi powyżej - Wydział ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2003.12.18 0:27:25

Oszuści w usługach remontowych - niezapłacone należności i bankructwo

Jeśli, jka piszesz, została Ci tylko umowa, to na tej podstawie możesz złóżyc pozew o zapłatę należnej Ci sumy - w zależności od jej wysokości, do Sądu Okręgowego (jeśli więcej niż 30000) ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2003.12.13 17:53:14

Monitor z giełdy z wypalonym kineskopem - oszustwo przy sprzedaży

Pojedź i porozmawiaj. Może nie będzie problemu. Jesli to nie poskutkuje - trzeba chyba będzie udać się na Policję - jesli było tak, jak piszesz - nosi to cechy oszustwa. Masz świadka - żonę, ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2003.12.6 23:56:30

Wykaz spraw z okresami przedawnienia - różne terminy

Bardzo proszę o przepisy dot. wysokości sciąganej kwoty gdyz mnie pozostawiaja 429 zl a nie 540 zl i z gory dziekuje za pomoc ... Zobacz wątek

9 odpowiedzi

2003.12.4 11:4:41

2003.12.2 19:42:30

Wgląd w umowę zakupu mieszkania u developera i kredytową

moi znajomi, którzy starali sie o kupno mieszkania w TBSie otrzymali umowę zanim ją podpisali, żeby mogli sie zapoznać, ewentualnie skonsultować z prawnikiem. więcej niestety nie wiem. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2003.11.30 14:15:17

Roszczenie windykacyjne a zniszczenie rzeczy

To zależy...Czy zaniszczenie rzeczy nie było okolicznością konieczną?Czy oczywiście nie przedstwaiało wiekszej wartości niż rzecz stracona?
proszę więcej szczegółów...
... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2003.11.1 20:0:55

Windykacja długu 0 zł na zmarłą matkę - stary rachunek telefoniczny

Wszelkie zaległe należności przedawniają się po 3 latach. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2003.10.21 17:14:11

Zakup mieszkania - jak zabezpieczyć się przed lokatorami?

moim zdaniem właściciele sprzedając mieszkanie tracą do niego tytuł prawny/musisz zawrzeć umowę kupna u notariusza/.Jeżeli wyrażasz zgodę,aby mieszkali tam nadal przez te 8 miesięcy
wynajmij ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2003.10.16 17:2:22

Czas oczekiwania na rachunek w restauracji - czy można wyjść bez płacenia

możesz wyjść bo nie jesteś pozbawiony wolności, restauracja to nie więzienie. Prawdopodobnie dostaniesz rachunek tuż przy drzwiach i wtedy wypada go natychmiast zapłacić. ja tak robię i jak wstajemy ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2003.10.14 15:32:6

Sąsiad zakręcił wodę twierdząc o braku umowy

Proponuje wniesienie pozwu o przywrócenie naruszonego posiadania. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2003.9.13 21:57:33

Własność sprzętu AGD - dowód zakupu vs spłata rat

Jak na razie sprzęt jest własnością banku który go przewłaszczył pod zabezpieczenie kredytu. Ja spłacicie kredyt, towar przejdzie na własność osoby wypisanej na fakturze. Ty jednak stajesz się ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2003.9.13 21:15:19

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika