Prawo cywilne forum prawne - Strona 119

(6038 tematów na forum)

Kara umowna za opóźnienie zwrotu dekodera Canal Plus

mozna negocjowac, kara umowna powinna byc ustalona na poczatku w razie opóznienia i podana tobie do wiadomosci. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2004.4.17 18:11:59

Podział współwłasności domu - awantury z bratem i jego rodziną

Witam, mam problem "rodzinny"...W skrócie : wychowuję i utrzymuję po rozwodzie dwoje dzieci, mieszkam w domku jednorodzinnym z ojcem i bratem / ma żonę i dziecko /. Przez brata rozpadło ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2004.4.17 0:0:0

Publikacja zdjęć pracowników bez zgody w biuletynie zakładowym

Poszukuje odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie i Pana odpowiedz utwierdza mnie w przekonaniu iż mam racje , ale jeśli mogę prosić o potwierdzenie będę bardzo wdzięczna. pochodzę z małego miasteczka ... Zobacz wątek

13 odpowiedzi

2004.4.16 19:20:3

Potwierdzenie tożsamości w pociągu - odpowiedzialność za karę kolegi

Z kolegą jechaliśmy pociągiem osobowym. W pociągu pojawił się kontroler i zarządał okazania biletu. Kolega powiedział, że nie posiada i poprosił o sprzedanie. Kontroler wypisał bilet i wyszło ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2004.4.16 1:34:51

Wypadek na niezabezpieczonej studzience - odszkodowanie od ZDiTM

W stuczniu potknelam sie o niezabezpieczona studzienke wodociagowa ktora znajdowala sie na chodniku i stracilam rownowage na tym chodniku ktory był pochyły.zlorzylam zawiadomienie o tym wypadku do zditm ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2004.4.16 0:0:0

Udostępnienie numeru telefonu bez zgody - ochrona danych osobowych

Ustawa z dnia 29 sierpnia 1997r. o ochronie danych osobowych w Artykule 3, pkt. 4 wyklucza stosowanie jej do "osób fizycznych, które przetwarzają je [dane osobowe] wyłącznie w celach osobistych ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2004.4.15 0:0:0

Rozliczenie niepełnego wykonania dzieła z powodu braku materiałów

Witam serdecznie Po krotce postaram sie przedstawiac moj problem Wykonuje dla pewnej firmy projekty. Niestety z uwagi na niedostarczenie mi pozostalych niezbednych do wykonania dziela materialow nie jestem ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2004.3.25 0:0:0

Odzyskanie pieniędzy włożonych w związek po urodzeniu dziecka

Tomku trzymam kciuki za Twoją sprawę. Walcz do upadłego i się nie dawaj. Niestety coraz więcej "bab" próbuje dorabiać się w ten sposób, niejednokrotnie nawet zasłaniając się dziećmi. Trzeba ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2004.3.19 8:57:52

Założenie amatorskiej sieci lokalnej w blokach spółdzielczych

Tak mozecie chcesz pismo napisz pod adres procol@o2.pl. Pomogę. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2004.3.16 21:36:40

Fikcyjne części wymienione przez fachowca - dochodzenie zwrotu pieniędzy

Mam prośbę o pomoc i radę. Kilka tygodni temu w związku z awarią piecyka gazowego wezwałem "fachowca" z ogloszenia w gazecie. Ten pan naprawial piecyk dwa razy i po kilku dniach piecyk ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2004.3.16 0:0:0

Wpis do księgi wieczystej spadku - koszty i dokumenty

Mam ten sam problem może coś już wiesz na ten temat ---------- bannet@wp.pl ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2004.3.14 1:11:37

Odsetki firmy windykacyjnej od pierwotnego długu - prawo do naliczania

Jeśli odsetki nie były ustalone w umowie wierzyciel może naliczać je na podstawie i zgodnie z wyrokiem sądu. ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2004.3.12 21:12:3

Spłata długu z roku - pożyczkodawca nieznany po likwidacji biura

Jezeli chcesz spelnic swiadczenie, a nie znasz miejsca zamieszkania wierzyciela to na podstawie art 467 KC pkt 1 mozesz zlozyc kwote do depozytu sadowego. Musisz jednak o tym pionformowac wierzyciela ( ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2004.3.12 7:58:13

Firma windykacyjna kupuje dług za mandat komunikacyjny po latach

niekompetencja potrafi byc przerazajaca. na twoim miejscu przestalabym z nimi rozmawiac. napisz pismo wyjasniajace, krotkie. w stylu: nie ma dlugu, byla wplata + xero dowodu zaplaty (przy zalozeniu, ze ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2004.3.11 15:53:0

Zniesienie współwłasności mieszkania obciążonego hipoteką kredytową

Jestem wspolwlascicielem (po 50%) nieruchomosci nie nadajacej sie do podzialu fizycznego(1lokal) na ktrorej ciazy hipoteka z kredytu mieszkaniowego zaciagnietego przez obu wspolwlascicieli solidarnie. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2004.3.5 0:0:0

Zadatek przy umowie przedwstępnej - czy można odzyskać przy upadłości dewelopera

RACZEJ TAK A PRZNAJMNIEJ ZNACZNĄ CZĘŚĆ WPŁATY MÓGŁBYŚ CHYBA WYCIĄGNĄĆ -ALE NIE JESTEM PEWNY -TRUDNA SYTUACJA POZDRAWIAM ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2004.2.29 22:12:20

2004.2.28 20:51:10

Przekazanie danych mieszkańców przez spółdzielnię - ochrona danych osobowych

Dostalam plik dokumentow ze spoldzielni mieszkaniowej dotyczace ustanowienia przedmiotu odrebnej wlasnosci lokalu. Jest to uchwala zarzadu spoldzielni mieszkaniowej. W tych dokumentach zawarte sa informacje ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2004.2.27 0:0:0

Faktury za dokończenie prac budowlanych - na kogo wystawić

zakładam oczywiście, że temu pierwszemu zapłaciłeś już wcześniej za pracę którą wykona kolejny.. w przeciwnym wypadku możesz obciążyć go jedynie karą wynikającą z umowy ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2004.2.26 15:19:51

Odstąpienie od umowy przedwstępnej z powodu zagrożenia wyburzeniem

Witam, dwa tygodnie temu podpisalem umowe przedwstepna na zakup nieruchomosci w kamienicy. Umowe podpisalem notarialnie a mieszkanie znalazlem za posrednictwem biura nieruchomosci. Zaplacilem zadatek i ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2004.2.26 0:0:0

Sprzedaż mieszkania z prawem dożywotniego mieszkania rodziców

Otrzymałam mieskanie w darowiźnie od rodziców, mam im do starości zapewnić jeden pokój. Chciałabym sprzedać mieszkanie ale nie wiem czy muszę mieć pełnomocnictwo obu rodziców przy sprzedaży ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2004.2.14 0:0:0

Oszustwo handlowca EL-GAZ - wyłudzenie pieniędzy za fałszywą umowę

Dzisiaj podczas mojej nieobecności przyszedł do mojego mieszkania (w bloku) koleś (z EL-GAZu) i najnormalniej w świecie wyłudził pieniądze od mojej przyszłej małżonki (Moniki :). w skrócie wyglądało ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2004.2.13 0:0:0

Przekształcenie władania nieruchomością w prawo własności

Czy można odliczyć od podatku kwotę z przekształcenia własności??? ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2004.2.10 13:55:39

Odszkodowanie za naruszenie praw osobowych w przypadku listu gończego

Mam takie pytanie. A mianowicie chodzi mi o ochronę praw osobowych w przypadku listu gończego. Czy tutaj poszukiwany moze sie starać o odszkodowanie za naruszenie praw ?? czy prawo tutaj nie obowiązuje ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2004.2.7 0:0:0

2004.2.5 17:36:15

Błędna diagnoza lekarza - dziecko opisane jako w stanie upojenia alkoholowego

Co zrobić w przypadku, kiedy lekarz udzielający w ambulatorium pomocy nieletniemu wpisuje do wydanego zaświadczenia EBRIUS (stan upojenia alkoholowego). Chłopiec był na kilkugodzinnym wyjeździe ,,na ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2004.1.30 0:0:0

Pełnomocnictwo do podpisywania umów przez jednego z małżonków

W zeszłym miesiący zakupiliśmy z żoną mieszkanie na rynku wtórnym. Obecnie jesteśmy na etapie załatwiania wszelkiego rodzaju umów z gazownią, zakładem energetycznym, telekomunikacją i in. Ponieważ ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2004.1.29 0:0:0

Produkt ze smalcem zamiast oleju - prawa oszukanego wegetarianina

Jest ustawa z dnia 27 lipca 2002 r. o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie Kodeksu cywilnego, która daje Ci możliwość domagania się wydania towaru zgodnego z umową w przypadku, ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2004.1.28 13:55:18

Podział nieruchomości 1/3 z sąsiadem - osobne liczniki i adwokat z urzędu

Wszystko da się zrobić - teoretycznie, bo w praktyce bywa różnie. Nawet jeśli jest to współwłasność, bo chyba o nią tu chodzi. Odpowiedzi należy więc szukać w przepisach dotyczących współwłasności, ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2004.1.28 11:3:31

Faktury TPSA przysłane z opóźnieniem - termin płatności i regulacje

Czy ktoś może odpowiedzieć mi na następujące pytanie: w regulaminie świadczenia usługi (neostrada) nie ma określonego terminu przysyłania faktury przez tpsa, a okreś rozliczeniowy to miesiąc, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2004.1.25 0:0:0

Opłata za dni nieobecności dziecka w prywatnym przedszkolu podczas choroby

Mam problem - oddałam dziecko 3-letnie ,chorujące na alergię, do prywatnego przedszkola. Opłata nie jest mała -ok.800 zł/miesięcznie ze względu na specjalne żywienie. Za dni nieobecności dziecka ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2004.1.25 0:0:0

Zakup pustego mieszkania po zmarłej właścicielce - formalności

Zanim podejmie Pan jakiekolwiek kroki powinien Pan najpierw sprawdzić księgę wieczystą prowadzoną dla tej nieruchomości (o ile jest urządzona), aby upewnić się czy zmarła była ujawniona w tej ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2004.1.17 3:3:19

Uszkodzenie silnika po zakupie samochodu z komisu - odpowiedzialność

po zakupie samochodu z komisu przejechałem nim 18km rozleciał się silnik czy powinienem pokrywać jakieś koszty w związku z tym zdarzeniem jeśli nie to co mam zrobić jeśli właściciel nie będzie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2004.1.13 0:0:0

Odszkodowanie za złamanie nogi na schodach do ZUS

Witam, prosze o informacje w jaki sposob (i czy w ogole mozna) domagac sie odszkodowania za zlamanie nogi na schodach do ZUS. Czy kwote odszkodowania ustala sie dowolnie czy reguluja to jakies przepisy? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2004.1.12 0:0:0

Wadliwie wykonany lokal przez dewelopera - brak izolacji akustycznej

Sprawa pewnie znana wielu osobom. zakup nowego mieszkania u developera. po zasiedelniu okazuje się ze lokal jest wadliwie wykonany. Brak szczelności akustycznej ścian. Gdzie mozna szukać pomocy gdy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2004.1.11 0:0:0

Ukryty przebieg samochodu przy zakupie z komisu - rękojmia i zwrot

Mój ojciec chce kupić auto z komisu, kóry jest przy salonie Daewoo. Zostawił już zaliczkę, złożył swoje dokumenty, komis dał mu kartę wozu i tablicę rejestracyjną i okazało się, że 3 letni ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2004.1.8 0:0:0

Zadośćuczynienie za krzywdę moralną po obrażeniu w miejscu publicznym

Czy wysłanie obrazliwego smsa , bez grózb , może mieć skutki prawne? Mam na myśli tak w praktyce. ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2004.1.4 15:43:48

Umowa o dzieło przy zawieszonej działalności gospodarczej

Witam serdecznie. Mam pytanie - od maja mam zawieszoną działalność gospodarczą i chciałbym nawiązać umowę o działo - Czy mogę to zrobić - oczywiście nie z tytułu zawieszonej działaności, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2004.1.4 0:0:0

Reklamacja płyty głównej Epox - wymiana na nową lub zwrot pieniędzy

Nie rozumiem. Skoro kupiłes płytę w maju to powinna miec min 2 lata gwarancji, jesli była kupowana w Pronoxie to powinna byc wymieniona, chyba że pronox nie ma umowy gwarancyjnej z ich dostawcą, ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2003.12.29 22:28:9

Pożyczka przyjacielowi z zabezpieczeniem - nieuchwytny dłużnik

Albo jeszcze napiszcie do niego, że czekacie do jakiegoś terminu na zwrot pożyczki - albo od razu pozew do sądu - jeśli wartość pożyczki do 5000 - Wydzialu Grodzliego, jeśi powyżej - Wydział ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2003.12.18 0:27:25

Oszuści w usługach remontowych - niezapłacone należności i bankructwo

Jeśli, jka piszesz, została Ci tylko umowa, to na tej podstawie możesz złóżyc pozew o zapłatę należnej Ci sumy - w zależności od jej wysokości, do Sądu Okręgowego (jeśli więcej niż 30000) ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2003.12.13 17:53:14

Monitor z giełdy z wypalonym kineskopem - oszustwo przy sprzedaży

Pojedź i porozmawiaj. Może nie będzie problemu. Jesli to nie poskutkuje - trzeba chyba będzie udać się na Policję - jesli było tak, jak piszesz - nosi to cechy oszustwa. Masz świadka - żonę, ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2003.12.6 23:56:30

Wykaz spraw z okresami przedawnienia - różne terminy

Bardzo proszę o przepisy dot. wysokości sciąganej kwoty gdyz mnie pozostawiaja 429 zl a nie 540 zl i z gory dziekuje za pomoc ... Zobacz wątek

9 odpowiedzi

2003.12.4 11:4:41

2003.12.2 19:42:30

Wgląd w umowę zakupu mieszkania u developera i kredytową

moi znajomi, którzy starali sie o kupno mieszkania w TBSie otrzymali umowę zanim ją podpisali, żeby mogli sie zapoznać, ewentualnie skonsultować z prawnikiem. więcej niestety nie wiem. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2003.11.30 14:15:17

Roszczenie windykacyjne a zniszczenie rzeczy

To zależy...Czy zaniszczenie rzeczy nie było okolicznością konieczną?Czy oczywiście nie przedstwaiało wiekszej wartości niż rzecz stracona?
proszę więcej szczegółów...
... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2003.11.1 20:0:55

Windykacja długu 0 zł na zmarłą matkę - stary rachunek telefoniczny

Wszelkie zaległe należności przedawniają się po 3 latach. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2003.10.21 17:14:11

Zakup mieszkania - jak zabezpieczyć się przed lokatorami?

moim zdaniem właściciele sprzedając mieszkanie tracą do niego tytuł prawny/musisz zawrzeć umowę kupna u notariusza/.Jeżeli wyrażasz zgodę,aby mieszkali tam nadal przez te 8 miesięcy
wynajmij ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2003.10.16 17:2:22

Czas oczekiwania na rachunek w restauracji - czy można wyjść bez płacenia

możesz wyjść bo nie jesteś pozbawiony wolności, restauracja to nie więzienie. Prawdopodobnie dostaniesz rachunek tuż przy drzwiach i wtedy wypada go natychmiast zapłacić. ja tak robię i jak wstajemy ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2003.10.14 15:32:6

Sąsiad zakręcił wodę twierdząc o braku umowy

Proponuje wniesienie pozwu o przywrócenie naruszonego posiadania. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2003.9.13 21:57:33

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika