program 500 + a alimenty samotna matka.
Odpowiedzi w temacie (0)

Nie jestem z ojcem dziecka.Mamy małe dziecko. Obecnie nie pracuje więc mój dochód jest równy 0 czyli 500 zł powinno należeć się mojemu dziecku. Mieszkam z rodzicami ,ale podobno ich dochody nie beda liczone. Widziałam już wnioski i samotna matka zeby dostała musi miec zasądzone alimenty a ja ich nie mam sądownie ustalonych bo dogadałam się z byłym i płaci mi co miesiac na konto 500 zł. Czy teraz ,zeby dostac te 500 zł musze założyc sprawe o alimenty czy wystarczy dołączyć wydruk z konta gdzie przelewa mi pieniądze z dopiskiem "alimenty" ? Z Mopsu pobieram zasiłem rodziny a o zasiłek jako samotna matka się nie starałam bo tez był podpunkt we wniosku ze musza byc zasądzone alimenty i odpuściłam bo nie chciałam przez sąd tego załatwiać , ale teraz wychodzi na to ze jesli znów nie złoże pozwu o alimenty to na tym straci moje dziecko.. a druga sprawa co jesli teraz były mi płaci 500 a sąd np. przyzna o wiele mniej? moze tak byc? Czy ktos się orientuje co powinnam zrobić? Czy musze koniecznie zasądzić te alimenty? Czy za to się płaci?
Nie znalazłeś odpowiedzi?
DODAJ POST W TEMACIE
Aby odpowiadać na forum musisz się zalogować!
Potrzebujesz porady prawnej?
PODOBNE TEMATY NA FORUM
-
przez: asiek30 | 2010.4.22 21:37:25
jestem samotna matka wychowujaca dziecko 12lat,dostaje alimenty 400zl.pobieralam przez 6miesiecy zasilek dla bezrobotnych,czy to ze samotnie wychowuje dziecko nie ma zadnego znaczenia na dlugosc zasilku?czy (...) czytaj dalej»
-
Czy komornik moźe zajac moje rozliczenie podatkowe jesli rozliczylam sie jako samotna matka?
przez: Mama | 2015.6.24 12:40:36
Czy komornik moźe zajac moje rozliczenie podatkowe jesli rozliczylam sie jako samotna matka? Rozliczyłam sie 25 marca jako samotna matka. Mam 903 zl zwrotu i 1130 jako samotna matka, komornilk wyslal (...) czytaj dalej»
-
CZY MOZE WYSTAPIC MATKA O ALIMENT JAKO SAMOTNA MATKA
przez: Prawnik1209 | 2013.11.12 19:36:3
Witam, Problem w tym, że termin do wystąpienia przez Panią o sądowe ustalenie ojcostwa tj. 6 miesięcy od urodzenia się dziecka minął. Tak więc jeżeli nie zachodzą ustawowe domniemania to niewiele (...) czytaj dalej»
-
przez: czarna | 2009.1.9 19:28:22
chcialam zapytac sie kto wie jako samotna wychowujaca matka 4 dzieci musze pracowac wiecej niz 8 godz najmlodsze dziecko ma 4,5 roku pozniej 5 .7.9 jak ktos wie prosze o wiesc czytaj dalej»
-
Witam, mam pytanie o tegoroczne pity. Dotychczas rozliczałam się jako samotna matka (mam zasądzone
przez: Karolina | 2016.2.24 19:39:52
Witam, mam pytanie o tegoroczne pity. Dotychczas rozliczałam się jako samotna matka (mam zasądzone alimenty), ale od kilku miesięcy mieszkam z nowym partnerem i mamy wspólne dziecko. Ja chcę się (...) czytaj dalej»