Archiwum Forum Listopad 2018
(67 tematów na forum)
-
16-tygodniowy urlop rodzicielski odroczony z 2014 roku
przez: Guenh | 2018.11.1 9:59:0
Witam, Żona w czerwcu 2014 urodziła córkę. Wzięła wtedy tylko urlop macierzyński (który zakończył się w grudniu 2014). Ze wzgolędu na sytuację w firmie zgodziła się nie brać urlopu rodzicielskiego (...) czytaj dalej»
-
Zwolnienie lekarskie na wypowiedzeniu [Pilnie proszę o pomoc!]
przez: ignacykl | 2018.11.1 13:46:37
Dzień dobry, Piszę w bardzo ważne dla mnie i pilnej sprawie. Pomagam mojej matce, która po wielu latach pracy została z niej zwolniona. Miało to miejsce 3 miesiące temu, w lipcu, zaś okres wypowiedzenia (...) czytaj dalej»
-
przez: Blusik | 2018.11.4 10:8:13
Witam Czy pojazd zbudowany naście lat temu typowy SAM można uznać za pojazd wolnobiezny i go nie rejestrowac tylko kupić OC. Jeśli zdobędę zaświadczenie od rzeczoznawcy iż w/w pojazd jest wolnobiezny (...) czytaj dalej»
-
Podatdek dochodowy - niepobrany i nieopłacony przez płatnika
przez: Dawid32 | 2018.11.5 13:54:56
Widzę, że popularność kancelarii GOCAL wzrasta. Również podpinam się pod sugestię kontaktu z nimi. Chyba to ich numer - 796 450 022 czytaj dalej»
-
Zaniedbanie obowiązków siostry nad matką
przez: Marcin321 | 2018.11.5 14:6:54
Również jestem zwolennikiem kancelarii GOCAL. Mało znana, ale bardzo skuteczna kancelaria czytaj dalej»
-
Miejsce na cmentarzu na stałe użytkowanie czy 20 lat ?
przez: leval | 2018.11.5 14:52:10
Z góry przepraszam, ale nie wiem czy pisze w dobrym dziale, choć ten wydał mi się najwłaściwszy. Do tego przepraszam jeżeli jest to drugi post, ale komputer się zwiesił. Moje pytanie dotyczy (...) czytaj dalej»
-
pobranie opłaty za niewykonane usługi
przez: MaciejKrawiec | 2018.11.7 12:23:34
Masz duże szanse, o i le nie pokażą dowodu na rzeczywiste pomalowanie. czytaj dalej»
-
Przedawnienie roszczenia z przewłaszczenia
przez: MagdalenaZ1 | 2018.11.7 12:52:36
Zapytaj się o to jakiegoś prawnika. Podam Ci namiary na kancelarię, która kiedyś udzieliła mi pomocy i z tego co wiem mają darmowe porady prawne. Jest to kancelaria GOCAL, numer do nich to 796 (...) czytaj dalej»
-
Problem z uzyskaniem wypłaty - praca bez umowy
przez: MagdalenaZ1 | 2018.11.7 12:55:23
Ja również jestem zadowolona z usług kancelarii GOCAL. Osobiście korzystałam z tego numeru, nie tak dawno temu - 794 907 244 czytaj dalej»
-
Zakupiony towar niewysłany, brak zwrotu gotówki
przez: MagdalenaZ1 | 2018.11.7 13:21:50
Odszkodowaniami zajmuje się kancelaria GOCAL. Nie ponosisz kosztów u nich, ponieważ ich wynagrodzenie, to wartość procentowa od uzyskanego świadczenia. Oto do nich numer - 796 450 002 czytaj dalej»
-
Komornik zabiera całą wypłatę. Alimenty bez dzieci?
przez: DorisDorota | 2018.11.7 16:22:16
Jeśli nie masz dzieci to jest to błąd komornika. Być może ktoś o takim samym imieniu i nazwisku ma zasądzone alimenty, a komornik nie sprawdził wszystkich danych. To się niestety zdarza. Trzeba (...) czytaj dalej»
-
przez: zygmuntm | 2018.11.7 16:28:57
Proponuję udać się do dobrego ortodonty , opisać sytuację (najlepiej po, żeby nic nie sugerować) i zobaczyć, co powie drugi specjalista. Wtedy dowiesz się, czy coś tamten coś spartolił czy (...) czytaj dalej»
-
przez: zygmuntm | 2018.11.7 16:34:40
Oczywiście, że może, o ile ktoś wniesie oskarżenie. W końcu to wyłudzenie. Dodatkowo zakładam, że podatku nie zapłacił, więc tak, Urząd Skarbowy też może, mówiąc kolokwialnie, się przyczepić. czytaj dalej»
-
przez: renha | 2018.11.8 9:23:38
Moi rodzice sa w trakcie sprawy o podzial majatku. Ojciec, ktory blokuje (doscy spory, 3 nieruchomosci, ziemia, firma) majatek, od ponad 5 lat skutecznie uniemozliwia przebieg postepowania. Wiecznie ma (...) czytaj dalej»
-
przez: DorisDorota | 2018.11.8 10:44:59
Tym najczęściej zajmuje się sam Facebook. Policja nie kwapi się do takich spraw, zwłaszcza, że takie praktyki często stosują zagraniczne konta. Zgłoszenie na Facebooku zazwyczaj rozwiązuje problem, (...) czytaj dalej»
-
Stalkowanie / hackowanie facebooka
przez: zygmuntm | 2018.11.8 10:58:14
Szukanie informacji to jeszcze nie zbrodnia (oprócz paru wyjątkowych przypadków). Jedyne co zrobiłeś, to zhakowałeś własne konto jak rozumiem? Nie masz się czym martwić, poza tym, że zastanów (...) czytaj dalej»
-
Potrzebuję firmy windykacyjnej
przez: Michal519 | 2018.11.8 14:35:28
Niestety tak wyglądają opinie na forach internetowych - Ci zadowoleni chwalą, dłużnicy wpisują jacy to oni źli i niedobrzy. Od siebie polecam e-Recovery - windykacja.com.pl . Mi pomogli ;) czytaj dalej»
-
przez: Kolega7890 | 2018.11.8 17:18:38
Witam, Chciał bym się dowiedzieć jak wygląda sytuacja w momencie agresywnego zachowania kierowcy który przykładowo został sprowokowany poprzez wystawienie srodkowego palca. Nikt nie ucierpiał (...) czytaj dalej»
-
przez: pawelak | 2018.11.9 11:3:3
Dzięki nim udało mi się uzyskać pieniądze z 2 nieopłaconych faktur. I rzeczywiście, w przypadku darmowego scenariusza nie zapłacisz nic, a kosztami windykacji obciążą dłużnika. Czy Ci pomogą, (...) czytaj dalej»
-
Ograniczenie czy odebranie praw matce
przez: DorisDorota | 2018.11.9 14:9:0
Jak najbardziej jest to powód do ograniczenia lub odebrania praw. Podstawowe pytanie jednak brzmi, kto miałby te prawa przejąć. Dziadkowie, ojciec, kurator? Jaki jest cel odebrania praw, poza postraszeniem (...) czytaj dalej»
-
Auto uszkodzone przez bramę na fotokomórkę
przez: Violett | 2018.11.9 14:34:28
Skoro brama jest na fotokomórkę, to nie powinna się znowu otworzyć, jeśli samochód wciąż był w jej zasięgu? Jeśli tak, to jest to wina producenta i do niego należy kierować zarówno roszczenia (...) czytaj dalej»
-
Dochodzenie odszkodowania od handlarza samochodami
przez: AgnieszkaPee | 2018.11.9 14:45:27
Jak w każdej sprawie, zaradzić może dobry adwokat. Ja korzystam z usług Kancelarii Adwokackiej Cejrowski i dwukrotnie ratował mnie z opresji... Bardzo duże doświadczenie i wiedza godna podziwu. (...) czytaj dalej»
-
odpowiedzialność za długi męża
przez: AgnieszkaPee | 2018.11.9 15:17:26
To chyba zależy od tego czy macie rozdzielność majątkową czy nie? Jeśli dalej jesteście małżeństwem, to nie wiem czy jest to takie oczywiste, ale ja nie jestem adwokatem. Znam świetnego z Tczewa (...) czytaj dalej»
-
przez: *************@*****.*** | 2018.11.10 18:44:55
Dzień dobry Zwracam się z zapytaniem na temat zajęcia mieszkania przez komornika. Mam długi które są ściągane z pensji przez komornika i chcę wykupić mieszkanie , czy komornik może zająć (...) czytaj dalej»
-
Działalność w Polsce i praca u Niemieckiego Zleceniodawcy wstrzymana ostatnia faktura.
przez: John800 | 2018.11.11 14:32:6
Witam pracowałem u Niemieckiego Zleceniodawcy półtorej miesiąca. Fakturowanie miałem co tydzień,lecz wraz z końcem robót ostatniej faktury mi nie wypłacił z powodu 3 rzeczy. A mianowicie zarządał (...) czytaj dalej»
-
Szukam Pani Adwokat która zajmie się sprawą z urzędu Świętokrzyskie
przez: paulinchen | 2018.11.12 21:22:21
Witam, poszukuje prawnika z urzedu, najlepiej Pani z wojewodztwa swietokrzyskiego, najlepiej okreg Starachowice. Przeciwko mezowi toczy siesprawa karnao znecanie sie w rodzinie, dalam rade od niego uciec (...) czytaj dalej»
-
Nękanie w internecie, wykorzystanie wizerunku a postępowanie prawne
przez: MaciejKrawiec | 2018.11.13 11:42:13
Najlepiej będzie oczywiście się zabezpieczyć i zrobić screenshoty postów, komentarzy, tych kont. W razie gdyby sprawca usunął dodwody. I zgłosić z dowodami. czytaj dalej»
-
przez: AlicjaLadwiniec | 2018.11.13 11:45:26
1. Rozpowszechnianie wizerunku wymaga zezwolenia osoby na nim przedstawionej. W braku wyraźnego zastrzeżenia zezwolenie nie jest wymagane, jeżeli osoba ta otrzymała umówioną zapłatę za pozowanie. 2. (...) czytaj dalej»
-
Opieka nad dzieckiem, żona nie pozwala zabrać mi dziecka
przez: DorisDorota | 2018.11.13 13:45:59
Jeśli żona utrudnia Ci kontakt z dzieckiem, należy to zgłosić do sądu. Prawdopodobnie zostaną wtedy ustalone konkretne dni i czas trwania spotkań. Mając konkretne daty w postanowieniu sądu, to (...) czytaj dalej»
-
przez: KarolinaT | 2018.11.13 19:57:10
Witaj. W podatku od nieruchomości jest taka reguła że czyj grunt tego budynek nie ważne kto go wybudował zawsze płaci właściciel gruntu. Jeśli w ewidencji gruntów budynek zostanie zaewidencjonowany (...) czytaj dalej»
-
przez: dombaa | 2018.11.13 22:9:43
Witam, Właśnie odkryłam, że zostałam wpisana do BIK ponieważ zalegam ze spłatą 124 zł. Kredyt spłacam już kilka lat, do końca zostały mi 3 raty. Tak naprawdę to nie wiem, z czego wynika (...) czytaj dalej»
-
przez: DorisDorota | 2018.11.14 10:49:44
Przede wszystkim absurdem jest to, że w tej samej sprawie jedna siostra przegrywa, a druga wygrywa. Wnieś zażalenie do Sądu Najwyższego na wyrok sądu II instancji. To jest jakaś kpina, przecież (...) czytaj dalej»
-
przez: FoxyL | 2018.11.14 11:53:24
Musisz przede wszystkim porozmawiać o tym ze swoimi rodzicami. Być może uda się to z nimi uzgodnić. Od tego trzeba zacząć :) czytaj dalej»
-
przez: AlicjaLadwiniec | 2018.11.14 13:36:18
§ 1. Kto pomawia inną osobę, grupę osób, instytucję, osobę prawną lub jednostkę organizacyjną niemającą osobowości prawnej o takie postępowanie lub właściwości, które mogą poniżyć (...) czytaj dalej»
-
przez: kasynka32 | 2018.11.14 21:1:22
Na stronie e-prawnik.pl znalazłam artukuł: "Kiedy nastąpi zmniejszenie lub zawieszenie świadczeń pracującego emeryta lub rencisty?" w którym przeczytałam, że Zus nie zawiesi świadczenia jeżeli (...) czytaj dalej»
-
przez: Michal519 | 2018.11.15 9:55:19
W takich sprawach polecam e-Recovery - nie istnieje takie pojęcie jak "kwota minimalna" - możesz windykować 10 zł i nawet powinieneś, to są w końcu Twoje pieniądze. Natomiast przy skorzystaniu (...) czytaj dalej»
-
Niesłuszny mandat za brak biletu i odwołanie
przez: FoxyL | 2018.11.15 13:34:25
To nie jest mandat, spokojnie. Szansę natomiast ciężko ocenić, być może monitoring pomoże. Ciężko wywróżyć z fusów w tym momencie. Wielu pasażerów ma przeróżne wymówki i zwyczajnie (...) czytaj dalej»
-
Jak zlozyc wniosek o Dowod Osobisty online, majac tylko zameldowanie w DE.?
przez: casanowa120 | 2018.11.17 11:51:31
Dzien dobry, bardzo prosze o informacje jak moge uzyskac nowy dowod osobisty online? Mieszkam w Niemczech ponad siedem lat, nie mam zameldowania w Polsce, ani konta bankowego w zwiazku z tym. Waznosc dowodu (...) czytaj dalej»
-
przez: Daro55 | 2018.11.17 13:36:33
Mi pomogła odrzucić długi, które miałam dostać w spadku - notariusz Cejrowska z Tczewa. Duże doświadczenie w tego typu sprawach. czytaj dalej»
-
przez: Mantequilla | 2018.11.17 18:16:27
Dzień dobry, Mam trochę zagmatwaną sytuację, ale może ktoś z Was będzie w stanie pomóc Jestem zatrudniona na umowę o pracę na pełen etat (praca biurowa). Rok temu w czerwcu zaszłam w (...) czytaj dalej»
-
Pozbycie się niechcianego zameldowanego lokatora bez umowy
przez: fredome51 | 2018.11.18 11:49:49
Pomijając zawiłości sprawy. Członek mojej rodziny ma dom, który jest prawnie zajęty przez sąd (nie może go sprzedać do zakończenia sprawy - około 3 lata). On sam leczył się psychiatrycznie (...) czytaj dalej»
-
Reklamacja z rękojmi z żądaniem zwrotu gotówki, a samowolna naprawa.
przez: style | 2018.11.18 12:36:8
Witam, dnia 03.11.2018 złożyłem osobiście reklamację w sklepie sportowym na zakupione markowe buty. Buty były założone dosłownie kilka razy i któregoś razu przy ściąganiu butów zauważyłem, (...) czytaj dalej»
-
Przeksztalcenie dzialki rolnej na uslugowo turystyczna
przez: sikorskie | 2018.11.19 18:53:58
Witam; Odziedziczylisy dwie dzialki, jedna rolna (grunty klase4,5), druga mieszana, las, grunty rolne (klasa 5) w malej gorkiej miejscowosci. Czy istnialaby jakakolwiek mozliwosc przeksztalcenia tych dzialek (...) czytaj dalej»
-
przez: janeczek6 | 2018.11.19 20:32:46
Witam, potrzebuję pomocy odnośnie cofnięcia darowizny ? muszę cofnąć moją wcześniejszą decyzję i cofnąć darowiznę nieruchomości, która do mnie należała. Czy jest mi potrzebna pomoc adwokata>? czytaj dalej»
-
Odmowa wymiany zagranicznego prawa jazdy na PL
przez: Argos321 | 2018.11.20 13:35:25
Witam,po kilkuletnim pobycie w UK powróciłem do Polski,udałem się do W.Komunikacji celem wymiany prawa jazdy naPL.Wymieniajac wcześniej Polskie na Angielskie nie wysąpiłem o wpis o kategorie D(nie (...) czytaj dalej»
-
przez: Celina224054 | 2018.11.20 13:51:32
Jaka grozi kara za organizowanie nielegalnych wyścigów? czytaj dalej»
-
Użycie nazwy The Voice of Wrocław
przez: FoxyL | 2018.11.21 11:23:38
Z tego, co wiem, sam program jest zagraniczny i TVP wykupiło licencję. Podejrzewam, że nazwa jest chroniona i nawiązywanie do niej może być obarczone konsekwencjami prawnymi. czytaj dalej»
-
przez: FoxyL | 2018.11.21 11:29:50
Po odpowiedź odsyłam do Ustawy o ochronie zwierząt. Art. 35. 1. Kto zabija, uśmierca zwierzę albo dokonuje uboju zwierzęcia z naruszeniem przepisów art. 6 ust. 1, art. 33 lub art. 34 ust. 1?4 podlega (...) czytaj dalej»
-
przez: FoxyL | 2018.11.22 10:37:14
To pytanie raczej do promotora, nie na forum :) Nie wiemy jak wygląda Twoja praca i co chcesz uzyskać. Proponuję natomiast nie kopiować z książek, a samodzielnie wybrać interesujące Cię zagadnienia (...) czytaj dalej»
-
przez: FoxyL | 2018.11.22 10:41:23
Przede wszystkim to proszę ustalić, czy umowa została w ogóle podpisana, bo to podstawa :) Jeśli nie, nie ma o czym rozmawiać, bo nie ma umowy. Roszczenia są bezzasadne. Jeśli zaś umowę Pan jednak (...) czytaj dalej»