Archiwum Forum Maj 2018
(117 tematów na forum)
-
Portfolio z pracami pracodawcy - czy można usunąć znak firmy?
przez: Saskia1 | 2018.5.15 12:6:30
Dzień dobry, sprawa dotyczy zdjęć umieszczanych w portfolio. Poszukując nowej pracy chciałabym zamieścić w portfolio zdjęcia wykonanych przeze mnie prac ze zleceń realizowanych dla obecnego (...) czytaj dalej»
-
Termin wyrównania podwyższonych alimentów po wyroku
przez: Ragazza93 | 2018.5.15 12:7:2
Witam. W styczniu wygrałam rozprawę o zabezpieczenie alimentów, od tego wyroku odwołałam się wnosząc zażalenie i sąd w kwietniu podwyższył mi alimenty o 200 zł. Wyrok prawomocny jest od stycznia. (...) czytaj dalej»
-
Egzekucja komornicza zabezpieczenia hipotecznego - ograniczenie odpowiedzialności
przez: DluznikRzeczowy | 2018.5.15 16:29:25
Witam serdecznie Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc w dość skomplikowanym przypadku jakim jestem. Moi rodzice wzięli kredyty w Frankach 13 lat temu z zabezpieczeniem hipotecznym. Współwłaścicielami (...) czytaj dalej»
-
Egzekucja alimentów przez pracodawcę vs zajęcie wynagrodzenia przez ZUS
przez: Jetta38 | 2018.5.15 19:41:26
Dziś miałem sprawę przed sadem rodzinnym o alimenty do tej pory płaciłem 600 zl na każde dziecko chciałem dodać ze mam 2 córki jedna 20 lat druga 11 córka, Starsza córka wraz z była zona zadaj (...) czytaj dalej»
-
Skarga na urząd pracy - gdzie i do kogo złożyć wniosek
przez: *******-*******@**.** | 2018.5.15 21:1:26
Ja uważam jako prawnik ze do Ministra Pracy. Albo zrobić to zwykłym listem, a przy odrobinie szczęścia udac sie osobiscie. czytaj dalej»
-
Jasne światło z czujnikiem ruchu na klatce - czy narusza prywatność?
przez: g_k76 | 2018.5.15 21:56:43
Szanowni Państwo! Na klatce schodowej przy moich drzwiach wejściowych zamontowano bardzo jaskrawe światło z czujnikiem ruchu. Czujnik ruchu włącza światło, gdy chodzę po mieszkaniu. Czy jest (...) czytaj dalej»
-
Alimenty dla matki z dzieckiem kończącej gimnazjum dla dorosłych
przez: XDDDDDDDDDDD | 2018.5.15 22:16:30
O K RWA XD to miałas 18 lat w drugiej gimnazjum? fajnie ze nie zdalas 3 razy i jeszcze zaciążyłaś nie ma co i pogratulować twojej intelignecji czytaj dalej»
-
Przeprowadzka dziecka z Polski do Niemiec bez zgody ojca
przez: MeinePerle | 2018.5.16 0:7:41
Dodam, że jesteśmy po rozwodzie. Dziecko zostało u swojego ojca, tak ustaliliśmy, ja nie miałam w Niemczech ustabilizowanej sytuacji z pracą, mieszkaniem. Teraz już wszystko jest w porządku, i (...) czytaj dalej»
-
Zwłoka w wypłacie wynagrodzenia przez agencję pracy - dochodzenie praw
przez: Damian | 2018.5.16 9:8:7
Witam, ile kosztuje zalożenie takiej sprawy? czytaj dalej»
-
OLX - sprzedawca żąda dopłaty za przewóz przez firmę kurierską
przez: spayky19 | 2018.5.16 9:8:28
sądu ;)))) czytaj dalej»
-
Przekazanie lokalu użytkowego z pominięciem drugiej córki
przez: cort2 | 2018.5.16 10:50:43
Proszę o pomoc. Mój tata poinformował mnie ostatnio, że chciałby w jakiś sposób przekazać mi lokal użytkowy będący jego własnością. Chce to zrobić dlatego, że mam siostrę, któa nie chce (...) czytaj dalej»
-
przez: Okolice | 2018.5.16 11:18:40
Zawsze znajdzie się taki "uparty" rolnik dyplomatycznie mówiąc, ale nie ma co się poddawać, jak dobrze się sprawę rozegra i wynajmie mądrego prawnika to jeszcze odszkodowania da się wywalczyć. (...) czytaj dalej»
-
Czy mogę wykonać zlecenie będąc na zwolnieniu L4
przez: karol31xx | 2018.5.16 21:9:39
Witam otrzymałem w spadku dom parterowy podpiwniczony ok 120 mk2 na struchu sa 2 pokoje z 1958 (nie posiadam pnanów) roku od rodziców w 2014 roku dom jest wykonany z pustaków sciany nosne 25 cm (...) czytaj dalej»
-
Nadbudowa domu z 1958 roku - legalizacja bez pozwolenia
przez: karol31xx | 2018.5.16 21:21:22
Witam mam pytanie dostałem w spadku dom parterowy z 1958 r pow ok 110 mk2 z strychem nie posiadam planów W 2015 roku od mamy dom nadaje sie do remontu ponieważ juz pokrycie jest stare wiec w 2017 roku (...) czytaj dalej»
-
Podwykonawca instalacji fotowoltaicznych - odpowiedzialność za usterki
przez: Instal | 2018.5.16 21:39:21
Witam, czy ktoś miał podobny problem ? Tez borykam sie z nierzetelnym GW a orzecznictwa spraw w tych kwestiach są niejednoznaczne. Pozdr czytaj dalej»
-
Spłata zadłużenia alimentacyjnego z zagranicy omijając komornika
przez: samotna | 2018.5.16 22:25:47
"...Ja chcę spłacać zaległości i alimenty mam prace ,tylko nie może tego komornik zrozumieć że nie da się wyżyć za 500 zł miesięcznie..." spróbuj utrzymać dziecko za 500 zł miesięcznie. (...) czytaj dalej»
-
Zwrot pieniędzy z funduszu remontowego po sprzedaży mieszkania
przez: Anka | 2018.5.17 9:0:3
Witam serdecznie Nasza mała wspólnota 8 lokatorów chce przeprowadzić remont schodów i klatki schod. Ja mamy większe mieszkanie i sąsiad (2 osoby zalegają z opłatami), na ten cel zarząd chce (...) czytaj dalej»
-
Molestowanie i pobicie przez znajomego - obrona w sprawie karnej
przez: Monalisa83 | 2018.5.17 18:27:2
Piszcie mi podpowiedzi co robić na mój email: damian0983@vp.pl..Monalisa83 czytaj dalej»
-
Rozliczanie etapów płatności w umowie o dzieło
przez: kowalskiwww | 2018.5.18 9:0:6
Witam wszystkich, mam zamiar wykonać zlecenie dla klienta (stworzenie strony www, umowa o dzieło ). Klient (prowadzi DG, ja nie) chciałby mieć możliwość rozliczania się etapami. Będzie to wyglądało (...) czytaj dalej»
-
Zaniżanie godzin pracy w umowie zlecenie - nielegalny proceder
przez: lodzik121 | 2018.5.18 14:54:40
Witam, firma A zatrudnia pracowników na umowę zlecenie - przy najniżej stawce godzinowej. Pracownik pracuje za 10zl/h - przepracowuje 250h za co otrzymuje wynagrodzenie w wysokości 2500zł jednak "oficjalnie" (...) czytaj dalej»
-
Spółka bez zarządu - grzywny za brak powołania władz
przez: loleklolek | 2018.5.19 10:46:40
Sprawa wygląda następująco. Kilka lat temu wraz z kolegą założyliśmy sp. z o.o. W zasadzie w chwilę po zarejestrowaniu zmieniła się sytuacja i spółka przestała być potrzebna. Kolega który (...) czytaj dalej»
-
Porwanie dziecka przez matkę - czy zgłosić na policję?
przez: Goten | 2018.5.19 15:58:16
Doskonale rozumiem autora . Mój najstarszy brat jest w podobnej sytuacji czytaj dalej»
-
Fałszywe tytuły wykonawcze komorników - jak się chronić
przez: Szymon1973 | 2018.5.20 11:54:51
Komornicy ostrzegają przed fałszywymi tytułami wykonawczymi http://www.rp.pl/Komornicy/305129977-Komornicy-ostrzegaja-przed-falszywymi-tytulami-wykonawczymi.html Jak się przed czymś takim chronić? (...) czytaj dalej»
-
Postępowanie spadkowe po dziadkach - przyjęcie z dobrodziejstwem
przez: nieporozumienia | 2018.5.20 14:42:21
dla swietego spokoju dziele sie doswiadczeniem. patrzcie na sygnature dla nowych dluznikow, w ktorej wplacacie spadek do wartosci czynnej. jesli jest ona stara i nawiazuje do starych dluznikow a jestescie (...) czytaj dalej»
-
Ojciec nie płaci rachunków - jak zmusić do współpłacenia?
przez: E_stu92 | 2018.5.20 17:44:10
Mój ojciec nie dopłaca się do rachunkow . Umowy za prąd i gaz stają na mnie i mniesiecznie koszt wszystkich rachunków wynosi 1300zl ojciec nic się do nich nie dokłada co mam zrobić by wkoncu łaskawie (...) czytaj dalej»
-
Wycofanie zeznań po znajdzie sprawcy kolizji
przez: paula_517 | 2018.5.20 21:58:50
Witam, wczoraj zgłosiłam na policji, że inna kobieta przytarła mój samochod, był to Smart czarny, podałam tylko początek rejestracji bo tylko tyle pamiętałam, cudem znalazłam kobietę na własną (...) czytaj dalej»
-
Obowiązek założenia funduszu socjalnego w zakładzie pracy
przez: bieniekt | 2018.5.20 23:5:29
dziś, 22:00 Witam, mam pytanie, pracuje w zakładzie który zatrudnia ok 200osob na pełnym etacie, w zakładzie nie mamy żadnych dodatków itp. Socjal poprostu nie istnieje. Czy pracodawca ma obowiązek (...) czytaj dalej»
-
Służebność mieszkania - czy babcia może ustanowić bez zgody?
przez: Izerys | 2018.5.21 21:24:28
Witam. Nieruchomość stanowiła współwłasność małżeńska moich dziadków. Każdy z nich sporządził osobny Testament na prawie którego w przypadku śmierci diedzicze calasoc majątku każdego (...) czytaj dalej»
-
Zatajenie ciąży przy zmianie agencji pracy - konsekwencje prawne
przez: Angelika0203 | 2018.5.22 6:47:41
Witam Mój problem polega na tym, że przez 25 miesięcy pracowałam dla agencji pracy X na zlecenie danej firmy. Między czasie girma zlecająca zatrudnienie postanowiła zmienić agencje pracy na inną. (...) czytaj dalej»
-
Co może zająć komornik z domu - przedmioty pierwszej potrzeby
przez: Benny | 2018.5.22 10:18:5
Komornik rozłożył na raty? Pierwsze słyszę. Ja mam takie doświadczenia, że z komornikiem raczej trudno (o ile w ogóle) da się w ten sposób dogadać, bo on chyba nie ma możliwości do takich (...) czytaj dalej»
-
Rozdzielność majątkowa małżeńska - ważne powody
przez: Pawelpiotr87 | 2018.5.22 11:32:54
Witam, Na wstępie chce przytoczyć podstawę prawna. art. 52 § 1 k.r.o. (Z ważnych powodów każdy z małżonków może żądać ustanowienia przez sąd rozdzielności majątkowej) Chciałbym (...) czytaj dalej»
-
Obowiązek finansowy matki na dziecko - ustalenie minimum przez sąd
przez: fizjoziomek | 2018.5.22 14:30:56
Słuchajcie mam pytanie, przedstawię wam moja historie i proszę o pomoc bo nie wiem co zrobić, byłem z kobietą 8miesięcy z jedną przerwą w styczniu(prawdopodobnie spotykala sie z koleszka) pod (...) czytaj dalej»
(Zobacz 64 odpowiedzi) | Strony: 1 2
-
Ukrywanie majątku przed rozwodem .
przez: Prawnik1210 | 2018.5.22 15:41:23
Odpowiedź Prawnik1209 jest niepełna. W opisanym wypadku mąż może bardzo łatwo udowodnić, że żyliście w separacji. Ty w Polsce on w UK i do tego przelewał alimenty na dziecko. Ponadto kobieta (...) czytaj dalej»
-
Dlaczego mam oddać plus gdy złożyłam papiery przed przekroczeniem dochodu?
przez: Mdklek | 2018.5.22 22:56:43
Witam chciałam zapytać czy nie napisał by mi ktoś pisma w sprawie wypłaty 500 +w sierpniu złożyłam podanie i nadal nie mam pieniędzy a przecież jest jakiś czas na sprawdzenie Ale nie tak długo (...) czytaj dalej»
-
Prawa i obowiązki kuratora sądowego i społecznego dla dzieci
przez: stefan | 2018.5.23 10:7:33
witam prosze o odpowiec mam kuratora rodzinnego z sadu na 2 dzieci i kurator chce i złozył wniosek do sądu o pozostałe dzieci które maja 3.4.5.6latek czy co sa wine takie małe dzieci ze kurator (...) czytaj dalej»
-
Wniosek o alimenty - gdzie znaleźć prawnika w Krakowie?
przez: Dzo_Ana | 2018.5.23 15:8:44
Poszukuję miejsca, osoby, fundacji itp. do napisania konkretnego wniosku o alimenty od byłego partnera. Kogoś obeznanego w temacie a nie tylko wypełniającego gotowy formularz. Sprawa dość skomplikowana (...) czytaj dalej»
-
Odwołanie od wyroku alimentowego - jak napisać?
przez: Shikoba | 2018.5.23 16:30:23
Witam wszystkich. W zeszły czwartek byłem na rozprawie w sprawie o alimenty na moją córkę, alimenty są oczywiście płacone od kiedy nie jesteśmy już razem(bez sądu). Matka mojej córki zarządzała (...) czytaj dalej»
-
Praktyki zawodowe sprzedawcy - prawa młodocianych w weekendy i święta
przez: dack 12 | 2018.5.23 17:30:41
hej mam pytanie czy mogę zmienić praktyki pod koniec maja ? czytaj dalej»
(Zobacz 91 odpowiedzi) | Strony: 1 2
-
Wysokie alimenty na dziecko a niewywiązywanie się matki z opieki
przez: Mala | 2018.5.23 20:8:15
Wiekszosc kobiet tylko interesuje kasa.Sama jestem matka mam 2dzieci z mezem nie jestem od tamtego roku i 2razy dal na dzieci powiedzialam ze nie bede sie prosic.Widze jak inne kobiety robia tylko aby (...) czytaj dalej»
-
Legalny handel przedmiotami z Chin - cła i podatki
przez: irytujacytyp | 2018.5.23 20:30:5
Dzień dobry, chciałbym dowiedzieć się jak wygląda kwestia legalnego handlu przedmiotami zakupionymi w Chinach. Od razu zaznaczę, że nie są to ilości kontenerowe, a pojedyncze paczki, których (...) czytaj dalej»
-
Renta szkolna vs zwykła renta - czy można zmienić?
przez: piotrt43 | 2018.5.24 8:12:34
Witam Serdecznie. Mam problem z którym nawet urzędnik w ZUS-ie nie bardzo wiedział co zrobić. W 1992 r. uległem wypadkowi jako 17 latek uczeń szkoły zawodowej, na skutek tego zyskałem na tamten (...) czytaj dalej»
-
Urlop wychowawczy i kolejna ciąża - czy można być zwolnioną?
przez: Sylwia000 | 2018.5.24 11:11:16
Dzień dobry. Obecnie przebywam na urlopie wychowawczym. Mam umowę na czas nieokreślony. Proszę o informację czy jeśli w trakcie urlopu wychowawczego znajdę w druga ciążę i będę chciała przerwać (...) czytaj dalej»
-
Projekt szyfrowanej komunikacji Silence Cloud
przez: r3v3l | 2018.5.24 12:7:26
Jak w temacie, projektujemy sobie takie coś: https://silence.cloud https://silence.cloud/dashboard Co o tym uważacie? czytaj dalej»
-
Problemy z wykonawcą remontu - opóźnienia i odstąpienie od umowy
przez: wojtek90 | 2018.5.24 18:8:49
Dzień dobry. Zwracam się z prośbą o poradę. W kwietniu podpisałem umowę z firmą remontową na wykończenie lokalu usługowego. Termin zakończenia prac ustaliliśmy na 18.05. W międzyczasie (...) czytaj dalej»
-
Wycofanie oskarżenia w sprawie karnej - procedura rezygnacji z procesu
przez: Lidia | 2018.5.24 19:19:53
Witam czy w sprawie o usilowanie zabójstwa mogę napisać wniosek o wycofanie zarzutów wobec mojego partnera z którym się pogodzilqm bo był to nieszczęśliwy wypadek czytaj dalej»
-
Alimenty na dziecko - czy ojciec musi płacić?
przez: Ana | 2018.5.25 10:52:56
Ma płacić, bo jest biologicznych, nad czym się zastanawiasz? czytaj dalej»
-
Odstąpienie od najmu pokoju przed wprowadzeniem się
przez: SuperNick | 2018.5.25 18:14:31
Witam, zastanawiam się nad możliwością odstąpieniem najmu pokoju, ze wcześniejszych porozumień pokój miałem zamieszkać od 1 czerwca, niestety właściciel chcę, bym wprowadził się już 30 (...) czytaj dalej»
-
Wymiana okna w budynku zabytkowym bez zgody konserwatora
przez: klaudiapol | 2018.5.25 18:55:53
Witam. Remontując mieszkanie po dziadkach, wymieniłam jedno okno na dużo mniejsze-łazienkowe. Później dowiedziałam się że budynek jest zabytkiem z około 1820 roku i wpisany jest do gminnego (...) czytaj dalej»
-
Dobrowolne poddanie się karze za marihuanę - czy proces?
przez: Abaddon36 | 2018.5.26 22:26:31
Oddziolowa mowi ze niema kiedy dzwoilem a pielegniarka mowi ze wyzucila inna pielegniarke bo przyszla umyc o godzine za pozno czasam myli 5h.salatek zjadlem jakies trzydziesci nie stoppiedziiesiat ira (...) czytaj dalej»
-
Umowa zlecenie na sprzątanie z karą i odpowiedzialnością za szkody
przez: nikapetronela | 2018.5.27 8:47:29
Witam. Chciałam zasięgnąć porady w sprawie umowy zlecenie na sprzątanie sklepu którego wypłata miesięczna wynosi ok. 670 zł. .. Otóż niestety podpisałam tą umowę z braku gotówki głównie. (...) czytaj dalej»