Archiwum Forum Czerwiec 2019
(81 tematów na forum)
-
Czy strażak ochotnik może mieć sprawę o znęcanie?
przez: kasiaasia | 2019.6.1 18:4:41
CZY OSOBA KTÓRA MA SPRAWĘ O ZNECANIE SIĘ NAD RODZINĄ I O POBICIE NAJBLIZSZEJ OSOBY MOŻE NADAL BYĆ STRAZAKIEM OCHOTNIKIEM? czytaj dalej»
-
Windykacja KRUK - czy można rozłożyć na raty?
przez: beattrickz | 2019.6.3 23:41:59
witam serdecznie, mam pytanie, posiadam kredyt gotowkowy w banku pekao sa, splacam go w miesiecznych ratach po ok 1430 zl, kredyt jest w wysokosci 90 000 zl. Mialem problemy finansowe i jestem dluzny bankowi (...) czytaj dalej»
-
Złożenie wniosku o dowód w ostatnim dniu ważności
przez: laura445 | 2019.6.4 18:13:24
Za 2 dni kończy mi się data ważności dowodu, mam możliwość złożenia wniosku o wydanie nowego dowodu dopiero w dzień utraty jego ważności. Jednak wszędzie jest napisane że trzeba to zrobić (...) czytaj dalej»
-
Nowy plan zagospodarowania - zabudowa wielorodzinna zamiast jednorodzinnej
przez: slawekkkk | 2019.6.4 20:17:9
Witam zakupiłem nieruchomość dom jednorodzinny. Niestety podczas zakupu nieruchomości gmina uchwalała nowy plan zagospodarowania terenu. Niestety nie byłem świadomy tej sytuacji, i nie zdążyłem (...) czytaj dalej»
-
Nauczanie języków obcych i tłumaczenia - czy zwolnienie z kasy fiskalnej?
przez: studiojez | 2019.6.5 9:1:54
Witam. Od niedawna prowadzę jednoosobową działalność gospodarczą w zakresie nauczania języków obcych (przeważająca) oraz dodatkowo wykonuję tłumaczenia. Czy w związku z tym, że działalnością (...) czytaj dalej»
-
przez: TadekN | 2019.6.5 9:36:23
Trzymam kciuki za walkę o Karolinę, ponieważ sam wiem jak ciężka jest walka o dziecko z byłą żoną w polskim sądzie, który faworyzuje matki. czytaj dalej»
-
Wynajem pokoju bez umowy - zatrzymanie kaucji
przez: Gbartosz | 2019.6.5 10:8:34
Dzień dobry Wynajmuję 3 pokojowe mieszkanie bezpośrednio od właściciela, na jeden z pokojów znalazłem lokatora, jednak nie spisaliśmy żadnej umowy, dogadaliśmy się tylko i wyłącznie słownie, (...) czytaj dalej»
-
Zwrot wzmacniacza słuchu i aerozolu - regulamin klubu rabatowego
przez: EweMajk | 2019.6.5 17:1:22
Witam, Mój teść, który ma 80 lat zamówił przez infolinie wzmacniacz słuchu który kosztował bagatela 800 zł. Dostał i wzmacniacz słuchu i dodatkowo (jak to oni nazwali w załączonym rachunku) (...) czytaj dalej»
-
Cofnięcie służebności dożywotniej w umowie darowizny
przez: gromlog | 2019.6.5 21:47:49
Witam, otrzymałem od babci mieszkanie, jest to darowizna. Jest w nim ustanowiona dożywotnia i nieodplatna służebność względem mojej babci oraz ojca. I teraz nasuwa sie pytanie czy wraz z babcią (...) czytaj dalej»
-
Podział udziałów w drodze prywatnej między sąsiadami
przez: espeen | 2019.6.6 15:25:49
Planuje zakup działki budowlanej do której dojazd jest dużo krótszy drogą prywatną . W drodze prywatnej każdy z właścicieli ma udziały 1/12. Czy jeden z właścicieli może podzielić swój (...) czytaj dalej»
-
Zalanie mieszkania z tarasu - odpowiedzialność za uszkodzenia odpływu
przez: Jakub18TT | 2019.6.7 10:27:24
Dzień dobry, Mam taka nietypowa sprawe. Otóż w ubiegła niedziele podaczas ulewy woda, która zgormadziła sie na moim tarasie (mieszkam na poddaszu) zalala moje i sasiadki mieszkanie. Okazalo sie (...) czytaj dalej»
-
Okres wypowiedzenia i świadectwo pracy - różne komunikaty od pracodawcy
przez: kasia3278 | 2019.6.7 14:33:29
Dzień dobry, pracuję na umowę o pracę na czas określony. Pełen etat. Równoważny system pracy. Umowa wygasa 31 sierpnia. Okres wypowiedzenia wynosi w moim przypadku 1 miesiąc (umowa na rok). Poinformowałam (...) czytaj dalej»
-
Zwrot kaucji po zatrzymaniu za narkotyki
przez: wronaxp | 2019.6.8 4:19:43
Witam wczoraj zatrzymano mnie do kontroli i niestety narkotesty wyszły pozytywnie. Musiałem wpłacić kaucję i zabrano mi prawo jazdy. Najgorsze jest to że jechałem autem szefa i szef wpłacił kaucje. (...) czytaj dalej»
-
Zaprzeczenie ojcostwa - obawy o sfałszowanie badań DNA przez sąd
przez: Magdallena75 | 2019.6.8 11:50:20
Witam. Od roku czasu toczy się sprawa o zaprzeczenie ojcostwa z powództwa prokuratury przeciwko mojemu bratu, mojego byłej zonie i jego domniemanemu synowi. W chwili, kiedy syn miał 17 lat okazało (...) czytaj dalej»
-
Uwłaszczenie na gruntach dziadków - umowa o zaspokojeniu praw należnych
przez: Kraven | 2019.6.8 13:17:15
Witam, po przeszukaniu forum nie znalazłem odpowiedzi na mój problem, ani na jego elementy. Sytuacja jest następująca Część rodziny uwłaszcza się na gruntach należących do moich pradziadków (...) czytaj dalej»
-
Podział majątku po rodzicach - konflikt rodzeństwa i rola adwokata
przez: cristanov | 2019.6.8 21:43:4
Dzień dobry, Chciałbym się dowiedzieć jakie są możliwości rozwiązania problemu z podziałem majątku po rodzicach w sytuacji gdy spadkobiercy nie mogą / nie chcą się dogadać. Pomiędzy (...) czytaj dalej»
-
Porozumienie zmieniające umowę podczas wypowiedzenia - czy cofa wypowiedzenie?
przez: amadeuss | 2019.6.9 22:22:54
Dzień dobry, W dniu 08.05 złożyłem u obecnego pracodawcy wypowiedzenie umowy o pracę, z zachowaniem okresu wypowiedzenia wynoszącego 3 miesiące, a więc od 01.06 do 31.08. Na wypowiedzeniu była (...) czytaj dalej»
-
Dom opieki - nieludzkie warunki, swierzb i brak higieny pensjonariuszy
przez: Zadziak | 2019.6.9 22:55:28
Twoje pytanieDzisiaj 22:29:10 Witam. Prosze o porade w nastepujacej sprawie. Moja mama pracuje w domu opieki a wlasciwie pracowala po pol rocznej przerwie po wypadku wrocila do pracy na jeden dzien wiecej (...) czytaj dalej»
-
Groźby i zakaz kontaktów z dzieckiem przez matkę
przez: AdamOjciec | 2019.6.10 9:18:23
Powinieneś zwrócić się z tym do sądu, chociaż wątpię, że polski sąd opowie się w takiej sprawie za ojcem. Oni zawsze trzymają stronę matki. czytaj dalej»
-
Zaskarżenie warunków naboru na stanowisko urzędnicze
przez: oakpil | 2019.6.10 9:45:21
Witam, w mojej gminie jest nabór na stanowisko głównego specjalisty do wydawania decyzji podziałowych, nabywania gruntów itp. (tak w skrócie ale 90% czasu pracy to podziały). Wcześniej na tym (...) czytaj dalej»
-
zamiana mieszkania komunalnego
przez: friko1 | 2019.6.10 11:36:9
Niedawno złożyłem podanie o zamianę mieszkania komunalnego z zasobow gminy na mieszkanie o wyzszym standardzie (chodzi glownie o ogrzewanie, ciepłą wodę i gaz, gdyż obecnie pale w piecu kaflowym).We (...) czytaj dalej»
-
Wymiana działek z sąsiadami przez geodetę - podatki i konsekwencje prawne
przez: sebastian88 | 2019.6.10 11:49:55
Witam moje pytania dotyczą prawa podatkowego od nieruchomości Jestem w posiadaniu wąskiej działki 10mx300m. Otrzymałem ją ponad 5 lat temu w formie darowizny od taty. Działki znajdują się w (...) czytaj dalej»
-
Rozdzielność majątkowa a kredyt hipoteczny i rozwód
przez: friko1 | 2019.6.10 12:26:43
Jesli miałeś rozdzielnosc przed kupnem mieszkania i kredytu ale w zapisie notarialnym jest 30% żony to 30% bedzie żony chyba ze zaistniala inna okoliczność i pytanie co było pierwsze rozdzielnosc (...) czytaj dalej»
-
Podatek VAT od kursu przeprowadzonego przez osobę z zagranicy
przez: Ola8406 | 2019.6.10 19:9:43
Dzień dobry, Chciałabym prosić o poradę odnośnie podatku od kursu. Kurs , teoria , przeprowadzony przez osobę z zagranicy. Ja prowadzę jednoosobową działalność gospodarczą , nie jestem płatnikiem (...) czytaj dalej»
-
Sprzedaż 18-letniego motocykla - reklamacja wadliwego silnika po 2 miesiącach
przez: wiktoree | 2019.6.11 13:58:12
Witam Dwa miesiące temu, jako osoba prywatna sprzedałem swój 18 letni motocykl, za cenę 6600 zł (sporo poniżej Eurotax). Motocykl miał przejechane 72 tys kilometrów,jeździłem nim 4 lata nigdy (...) czytaj dalej»
-
Dokumenty własności piwnicy przy kupnie mieszkania
przez: darck | 2019.6.11 15:19:46
Jaki dokument powinien przedstawić mi właściciel podczas kupna mieszkania, jeśli w księdze wieczystej nie ma wyszczególnionej piwnicy. Czytałem, że mogą mieć własność spółdzielczą. W jaki (...) czytaj dalej»
-
Awantura na posesji - czy grozi pozbawienie wolności?
przez: kozab999 | 2019.6.11 17:6:56
otoż była awantura na posesji osoby z którą wpadłem w konflikt fizyczny zostałem nakamerowany z czego to ja odniosłem najwieksze obrażenia złamana ręka stłuczone kolana itp idt gdyż właściciele (...) czytaj dalej»
-
Obowiązek informowania o alergenach w restauracji - konsekwencje fałszowania
przez: cocorose | 2019.6.11 17:22:10
Dzień dobry Mam takie pytanie, ponieważ od 2015 roku istnieje obowiązek w restauracjach informowania klientów w widocznym miejscu (menu, cennik itd) o dokładnym spisie produktów w daniu w tym (...) czytaj dalej»
-
Kurnik sąsiada przy mojej działce
przez: KasiaKatarzynaaa | 2019.6.11 18:30:38
Witam, czy może pan napisać jak zakończyła się sprawa? Jestem obecnie w bardzo podobnej i szukam informacji jak rozwiązać sytuacje. Próby rozmowy i polubowne podejście niestety są lekceważone (...) czytaj dalej»
-
Podejmowanie decyzji we wspólnocie mieszkaniowej
przez: Konbor | 2019.6.11 20:18:52
Witam, mam pytanie odnośnie podejmowania decyzji we wspólnocie mieszkaniowej. Chcemy utwardzic część wspólną gruntu znajdująca się na terenie wspólnoty, jednak jedna osoba nie wyraża na zgody (...) czytaj dalej»
-
Przejęcie firmy przez koncern - rozwiązanie umowy z 7-dniowym wyprzedzeniem
przez: dembert | 2019.6.12 6:49:10
Witam, Mój zakład pracy, który jest SP. Z O.O. jest po audycie i ma zostać przejęty przez duży koncern. Tuż po przejęciu chciałbym zrezygnować z współpracy z obecną firmą, czy art 23 (...) czytaj dalej»
-
ZUS odmawia zasiłku chorobowego po przerwie
przez: karolaM | 2019.6.12 10:36:58
zus się czepia teraz wszystkich o wszystko. nadrabiają braki w kasie i im się to niestety udaje :( na Twoim miejscu poszłabym na poradę do prawnika. Z czystym sumieniem polecam LEXi Kaneclarię Prawną (...) czytaj dalej»
-
Zatrzymanie rzeczy przez prokuraturę - jak długo?
przez: EwGii | 2019.6.12 14:58:48
Witam, 1,5 roku temu zatrzymano ojca w związku z podejrzeniem udziału w zorganizowanej grupie przestępczej. Skonfiskowano wszystkie sprzęty znajdujące się w domu - komputery stacjonarne, laptopy, (...) czytaj dalej»
-
Staż z urzędu pracy - zwrot kosztów przy rezygnacji
przez: Ewa333 | 2019.6.12 15:34:46
Jestem na stażu z urzędu pracy z którego chciałabym zrezygnować, w zawartej umowie istnieje paragraf o treści : "Uczestnik projektu zobowiązuje się do zwrotu na rzecz beneficjenta w całości (...) czytaj dalej»
-
Zwrot alimentów wypłacanych przed rozwodem
przez: Latnok | 2019.6.12 15:40:58
Witam, przejde od razu do konkretow. Bylem w zwiazku malzenskim dopoki zona nie stwierdzila z dnia na dzien ze chce rozwodu bez powodu. Wyprowadzilem sie w Czerwcu 2018. Dodam ze mamy dziecko na dzien (...) czytaj dalej»
-
Niewypłacenie wynagrodzenia przez pracodawcę - kradzież?
przez: polka233 | 2019.6.13 11:21:57
Nwm totalnie jak pomóc czytaj dalej»
-
Oszustwo na buty za 2700 zł - znane dane sprawcy i zgłoszenie na policję
przez: lukk4 | 2019.6.13 11:31:56
Sprawa wygląda tak, tydzień temu zostałem oszukany na kwote 2700 zł. Kupiłem dana rzecz miały być to 2 pary orginalnych butów. Ze sprzedającym dogadałem się w ten sposób, że wyśle przelew (...) czytaj dalej»
-
Podnajęcie pokoju - czy koszt najmu głównego to koszt uzyskania przychodu?
przez: malwinas85 | 2019.6.13 15:52:52
Czy wynajmujac mieszkanie od wlasciciela i podnajmujac pokoj osobie na podstawie umowy podnajmu w przuladku chęci rozliczania przychodu z podnajmu moxna zaliczyc jako koszt uzyskania przychodu kwote odprowadzana (...) czytaj dalej»
-
Obowiązek zawiadamiania o przestępstwach - urzędnik skarbowy
przez: cisza1200 | 2019.6.13 16:28:57
Czy pracownik urzędu skarbowego musi informować przełożonych, czy policję jeśli dowie się o niepłaceniu podatków, wykroczeniach bądź przestępstwach o których np. przypadkowo dowiaduje się (...) czytaj dalej»
-
Obowiązki służby cywilnej - godne zachowanie poza pracą
przez: cisza1200 | 2019.6.13 16:30:46
Art. 76. 1. Członek korpusu służby cywilnej jest obowiązany w szczególności: 1) przestrzegać Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej i innych przepisów prawa; 2) chronić interesy państwa oraz prawa (...) czytaj dalej»
-
Ochrona przed długami brata - współwłasność domu
przez: marian13 | 2019.6.13 20:13:43
Witam, Pięć lat temu brat (kawaler) przepisał na mnie dom wraz z ziemią ( z zastrzeżeniem, iż dożywotnio będzie tam mieszkał). Sobie zostawił kawałek ziemi w innej wsi. Zameldowany jestem (...) czytaj dalej»
-
Praca w Niemczech - problemy podatkowe z księgową
przez: CoDalej1234 | 2019.6.14 1:9:44
Mój ojciec pojechał do pracy do Niemiec. Jest zarejestrowany jako jednoosobowa firma i pracuje na zlecenie podwykonawcy dla olbrzymiej niemieckiej firmy transportowej. Dziś zorientował się, że (...) czytaj dalej»
-
Rozszczelnienie instalacji gazowej z powodu korozji chemicznej - gwarancja wykonawcy
przez: profileee | 2019.6.15 14:16:53
Witam! W nowo wybudowanym domu z wewnętrzną miedzianą instalacją gazową nastąpiło rozszczelnienie instalacji, które doprowadziło do pożaru. Ekspertyza wykonawcy instalacji wskazuje na rozszczelnienie (...) czytaj dalej»
-
Zdjęcie z zamazaną twarzą na stronie policji - usunięcie wizerunku
przez: MiMario | 2019.6.15 16:7:49
Dzień dobry, Chciałbym zapytać co mógłbym zrobić w sprawie udostępnienia mojego wizerunku z zamazaną twarzą na różnych portalach internetowych. Byłem na przesłuchaniu na policji i zrobiono (...) czytaj dalej»
-
Interpretacja umowy darowizny z służebnością mieszkania
przez: Question | 2019.6.16 1:1:59
Witam, chcialem poprosić o poradę w sprawie zamieszkiwanego przeze mnie mieszkania ktore zostalo mi darowane w 1993 roku. Formą prawną jest akt notarialny a rozchodzi sie o Umowę Darowizny co stoi (...) czytaj dalej»
-
Eksmisja niechcianej lokatorki bez umowy - syn ma z nią dziecko
przez: aga99109 | 2019.6.16 10:14:55
Witam, mam pytanie odnośnie pozbycia się niechcianej lokatorki. Kobieta obecnie jest zameldowana w moim domu, nie płaci podatków, jest bardzo problematyczna. Wraz z moim synem mają córkę, lecz związek (...) czytaj dalej»
-
Darowizna od osoby całkowicie ubezwłasnowolnionej
przez: beata2019 | 2019.6.17 10:13:10
Jestem opiekunem prawnym mojego calkowicie ubezwlasnowolnionego ojca. Ojciec w wyniku wygranej sprawy sadowej otrzymal drobna kwote pieniedzy, chcialby mi ja podarowac. Jak to zalatwic? Czy jest mozliwa (...) czytaj dalej»
-
Odwołanie od wyroku za parkowanie na zakazie
przez: BlessXO | 2019.6.17 13:54:31
Witam, otrzymałem wlasnie wyrok nakazowy za stanie na zakazie w krakowie od SM,znak został postawiony tymczasowo(podobno od 4 miesiecy) z podowu tego ze w okolicy jest plac budowy. Historia jest taka (...) czytaj dalej»
-
Kolizja drogowa - zaniżona wycena szkody i warunki wypłaty odszkodowania
przez: Wuha93 | 2019.6.17 23:25:12
Witam, potrzebuję pomocy ponieważ. Jakiś czas temu miałem kolizję z winy sprawcy. Sprawca ma OC wykupione w firmie gefion (wiem nie za dobrze to brzmi). Na początku wycenili mi zaniżoną szkodę (...) czytaj dalej»
-
Zasiedzenie działek Skarbu Państwa - czy mam szanse po 33 latach
przez: Daro55 | 2019.6.19 18:28:24
W sprawach o zasiedzenia nieruchomości doskonale radzą sobie w kancelarii adwokackiej Cejrowski. Imponująca wiedza, która sprawdza się w praktyce. czytaj dalej»