Prawo cywilne forum prawne - Strona 115

(6037 tematów na forum)

Oszustwo z kartą telefoniczną - co grozi za długi do operatora

Cwaniak naciągnął mnie na wzięcie na siebie dla niego komórki za 1zł...i tyle go widziałem.Nim się pokapowałem o co chodzi wydzwonił 600zł.Zerwałem umowe. Mam 400zł renty i z trudem ale zpłaciłem ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2005.12.29 13:42:18

Jak ustanowić współwłasność samochodu wygranego w konkursie?

Proponuję spisać umowę kupna-sprzedaży połowy samochodu. Zapłacić groszowy podatek PCC i zgłosić w Wydziale Komunikacji zmianę w dowodzie rejestracyjnym, w którym zostanie dopisany wspólwłaściciel. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2005.12.23 20:57:19

Dochodzenie odszkodowania za uszczerbek zdrowia za granicą

chcialbym dochodzic odszkodowania za uszczerbek na zdrowiu spowodowany na terytorium innego kraju. Czy najpierw musze miec jakas decyzje polskiego sadu o skierowaniu sprawy na droge sadowa na teryt.tego ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2005.12.14 12:30:35

Przedłużenie terminu naprawy gwarancyjnej przez serwisant

Jaki jest termin taprawy sprzętu komputerowego po okresie 14 dni od dostarczenia sprzetu na gwarancje? Juz minelo 28 dni od doswtarczenia do serwisu komputera i jeszcze nie otrzymalem sprzetu spowrotem, ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2005.12.14 9:50:50

Jak bezpiecznie podpisać umowę najmu mieszkania z kilkoma właścicielami?

Witam wszystkich! Znależliśmy z mężem ładne mieszkanie w prywatnej kamienicy i o dziwo z niskim czynszem. Dowiedzieliśmy się również o tym że właściciel tego naszego mieszkania nie jest jedynym ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2005.12.9 19:0:5

Czy dług za karę rozwiązania umowy telefonicznej ulega przedawnieniu?

W waszym przypadku przedawnienie nastąpiło po 2 latach - czyli wasza sprawa jest już dawno przedawniona. Umowa z Ideą miała charakter umowy o świadczenia usług - czyli pzredawnienie zgodnie z 751 ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2005.12.8 18:24:39

Sprawdzenie zdolności do czynności prawnych - ubezwłasnowolnienie

niemożliwe, że nie można tego sprawdzić, to byłoby bez sensu !!! ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2005.12.6 21:47:36

Przedawnienie niemieckiej egzekucji sądowej z lat 90-tych

moj znajomy ma sadowa egzekucje, ktora nakazuje mu uiszczenie niezplaconego niemieckiego cla. Sprawa odbyla sie w Niemczech w 1995 roku. Czy to sie przedawni? podobno bardzo latwo jest wstrzymywac bieg ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2005.12.6 16:24:22

Właściciel odebrał jedno z dwóch miejsc parkingowych bez uzasadnienia

Zarzadca nie może regulować twoich praw nabytych w dobrej wierze. Strona zawierająca z Tobą Umowę, była obowiazana obliczyć ilość miejsc jakimi dysponuje i wówczas stosownie do sytuacji- podpisywać ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2005.12.6 2:54:59

Zwrot towaru bez podania przyczyny - prawa konsumenta

To czy wymienisz klientowi drukarkę na igłową zależy tylko od Twojej dobrej woli, tak jak i również ewentualny zwrot. Przepisy pozwalające na zwrot towaru zakupionego osobiście przez klienta przestały ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2005.12.5 15:5:41

Jak anulować zadłużenie za stary rachunek GSM po latach?

Prosze o szybka odpowiedz na podstawie " Nakazu zaplaty sadu rejonowego z dnia 14-08-2001" wierzycielem jest Polska telefonia cyfrowa , komornik w dniu dzisejszym tj.29-11-2005 przyslal mi wezwanie ... Zobacz wątek

6 odpowiedzi

2005.11.29 22:25:6

Niewypłacanie czynszu za garaż - egzekucja rupieci

wystapić Drogi Kolego z ze skargą windykacyjną...albo wynająć Pruszków....:) ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2005.11.28 16:2:15

Czy trzeba zwrócić paczkę wysłaną omyłkowo za darmo?

Nie masz obowiązku jej odsyłać, ale musisz ją w stanie nienaruszonym przechować do momentu odbioru przez nadawcę. Należy mu wyznaczyć termin, w którym najpóźniej powinna być odebrana. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2005.11.23 22:24:19

Czy słowa pracownika są wiążące wobec zapisów w umowie pożyczki

zawarlem umowe o udzielenie pozyczki gotowkowej z prywatna firma. pracownik nawciskal mi kitu i zdecydowalem sie podpisac dopiero w domu przeczytalem regulamin i sie zalamalem.firma mowi ze zaakceptowalem ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2005.11.19 14:45:55

Odpowiedzialność za nietrafną aukcję Allegro z ceną symboliczną

Witam! Wystawiłem na allegro aukcjie za cene KUP TERAZ 2zł! była to Yamaha cdx890(wartosc ok 400zl)W aukcji tzn w opisie napisałem ze jest to aukcji dla prywatnego uzytkownika i ze prosze o nie licytowanie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2005.11.17 15:59:36

Kto ponosi koszty prób szczelności instalacji gazowej?

Instalacje są własnością spółdzielni i za stan techniczny oraz ich kontrole odpowiada spółdzielnia jako zarządca . Sprawa kosztów powinna być opisana w regulaminie znajdującym się w spółdzielni ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2005.11.16 14:31:4

Prawa klienta po wielokrotnej wymianie towaru w okresie gwarancji

Witam, mam pewien problem. Klient zakupił u nas w lutym 2003 roku w sklepie głośniki i dostał 2 lata gwarancji. W tym czasie głośniki psuły się 3 razy i za każdym razem wymieniane zostały na ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2005.11.15 17:8:55

Przedawnienie zaległości czynszowych z poprzednich lat

Dziękuje Ci za odpowiedz,chciałem jeszcze zapytać odnośnie tego przedawnienia za czynsz ,czy jeśli moja zaległość powstała w 2002 roku,czy uległa przedawnieniu i teraz mogą mnie ścigać tylko ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2005.11.14 2:25:45

Rower dostarczony bez płatności - co zrobić?

łatwiej byłoby wyjaśnić nieporozumienie ze sprzedającym aniżeli pisać o tym na forum... jesteśmy ludźmi i czasem się mylimy, skoro kupiłeś rower to teraz za niego zapłać - tak będzie uczciwie ... Zobacz wątek

5 odpowiedzi

2005.11.9 0:23:4

Przedawnienie długu za raty sprzed kilku lat - czy firma może ściągać

w roku 2002 brałam na raty komplet wypoczynkowy. Niedawno firma windykacyjna zadzwoniła do mnie i poinformowała, że mam do zapłaty kwotę wraz z odsetkam oczywiście, bo bank sprzedał mój rzekomy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2005.11.8 11:34:22

2005.11.7 8:37:21

Jak usunąć osobę z nieruchomości mieszkającą bez umowy?

Witam. W jaki sposób właściciel swojej nowo wybudowanej nieruchomości (w której obecnie nie mieszka) może usunąć osobę tam zamieszkującą bez jakiejkolwiek umowy najmu oraz bez zameldowania. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2005.11.3 23:43:17

Czy dług u operatora Idea przedawnił się po 3 latach?

Bardzo krótko ale mam, że treściwie. Jezeli chodzi o pytanie pierwsze to odpowiedź brzmi -NIE, roszczenie nie ułegło przedawnieniu.Roszczenie związane z prowadzeniem działalności gospodarczej ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2005.10.26 20:16:54

Czy dzierżawca może nabyć grunt przez zasiedzenie po 15 latach?

dzierzawca nie moze nabyc wlasnosci przez zasiedzenie.prawnym wlascicielem jestes ty i to ty oplacasz podatki.ale lepiej podpisac umowe z dzierzawca ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2005.10.22 22:4:9

Jakie przepisy regulują gwarancję na instalację gazową w samochodzie?

Moja sprawa dotyczy gwarncji na zalożoną instalacje gazową w samochodzie . Montażu instalacji dokonano w Poznaniu Główna siedziba firmy znajduje sie w Gdańsku . Ja mieszkam w Warszawie. W Warszawie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2005.10.22 13:40:43

Daewoo system argentyński z 1999 roku - odzyskanie poniesionych środków

ja również w 1999r. podpisałem umowę na zakup Matiza 30.08.05 nastąpiło rozliczenie grupy i do tej pory pięniędzy ani zadnego rozliczenia, ciekawi mnie czy pani otrzymała jakąś wiążącą konkretną ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2005.10.20 19:18:43

Po jakim czasie przedawnia się dług za meble kupione na raty?

W 2000 roku został wzięty komplet wypoczynkowy na raty. Prawdopodobnie nie została spłacona ostatnia rata w 2000 roku. Teraz odezwała się firma windykacyjna i rząda jej zapłaty wraz z odsetkami. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2005.10.19 14:37:35

Czy sklep musi zapłacić karę za nieterminową dostawę kanapy?

Witam Miesiąc temu zamówiłem w sklepie kanapę. Nie spsaliśmy żadnej umowy ale dostałem "dowód wpłaty pokwitowanie KP" NA KP jest wpisane zadatek 200 zł (tyle ile dałem) oraz model ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2005.10.16 16:47:23

Przedawnienie długu z abonamentu IDEA z 2002 roku - czy muszę płacić?

liczy się od dnia wypowiedzenia umowy prze operatora, wszytskie faktury są sumowane w jeden koszt, jedną umowę, dlatego wierztelność stała się wymagalna z chwilą wypowiedzenia umowy przez idee. ... Zobacz wątek

8 odpowiedzi

2005.10.13 19:26:21

Decyzja GIODO o przekazywaniu danych dłużników firmom windykacyjnym

Rzeczywiście - wczoraj sam znalazłem to w... internecie. Zaraz wszystko wytłumaczę. Zaczęło się od tego, że ktoś z Urzędu Ochrony Konsumentów (czy jakoś tak, nie mogę sobie przypomnieć pełnej ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2005.10.13 18:57:1

Przedawnienie odsetek od karty kredytowej spłaconej w 2004 roku

Odsetki mają charakter świadczenia okresowego, a więc przedawniają się po upływie 3 lat (art. 118 kodeksu cywilnego). Bieg terminu przedawnienia rozpoczyna się od dnia, w którym roszczenie o zapłatę ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2005.10.12 23:52:49

Czy napisanie maila do KRUKA oznacza uznanie długu?

odpowiadam w tym miejscy , przy okazji, również meggi76 - wg mnie wysłanie do Kruka mejla nic nie znaczy.: W mejlu nie można sie przecież podpisać - możecie się zawsze wytłumaczyć, że to ktoś ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2005.10.10 23:49:2

Jak walczyć z naciągaczami sprzedającymi drogo kuchenkę na raty?

jakiś czas temu mama zamówila kuchenkę z ogloszenia, które wisiało na klatce. Napisanae bylo w nim, że oferta jest najtańsza, dogodne raty, montaż gratis itp. Mama zadzwoniła tam i po bardzo ogólnych ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2005.10.10 13:50:34

Czy darowiznę można przekazywać w ratach miesięcznych?

Witam, mam pytanie dotyczace przekazania darowizny, a mianowicie, czy musze wyplacic odrazu pelna kwote darowizny czy moge przekazywac ja w okreslonych ratach miesiecznych? Z gory dziekuje za wszelkie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2005.10.8 12:1:33

Bank przysłał nową kartę kredytową mimo niespłaconego zadłużenia

Dodam jeszcze ,ze na tej nowej karcie powstal debet ok 30 tys ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2005.10.7 22:12:52

Czy zasadne jest żądanie zapłaty za telefon po 7 latach bez wezwania?

Wdzięczna będę za pokierownie mnie w moim bardzo osobliwym problemie. Niedamno zgłosił sie do mnie telefonicznie Pan, który twierdzi iz posiada dokumenty mówiące o niespłaceniu przeze mnie rat ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2005.10.6 10:45:24

Kto odpowiada za szkody w samochodzie bankowym przy wykonywaniu dzieła?

W tym roku miałem kolizję samochodową. W jej wyniku pojazd który prowadziłem uległ poważnemu uszkodzeniu. Sprawca kolizji nie przyznał się do jej spowodowania, Policja nie mogła zatem wystawić ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2005.9.29 15:46:20

Gdzie znaleźć wzór umowy nieodpłatnego użyczenia magazynu?

W zw. ze staraniem sie o zgode ochrony srodowiska na dzialalnosc w zakresie zbierania, magazynowania i transportu odpadów, nie mając własnego magazynu chcę zawrzec z inna firmą mającą stosowną ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2005.9.27 9:34:54

Egzekucja zapłaty za serwis internetowy na podstawie ustnej umowy

Witam .. w sumie mam obecnie taka sama sytuacje..rowniez chodzi o strone www..nie wiem jak zmobilizowac zleceniodawce do zfinalizowania umowy...szkoda ze minal az rok od Pana/Pani wypowiedzi...jesli byłoby ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2005.9.26 11:0:49

Czy weksel na 10 tysięcy jako zabezpieczenie pracy w agencji jest legalny?

Chcąc podjąć pracę w agencji nieruchomości właścicielka powiedziała iż muszę podpisać weksel na wartość 10tys. zł. Ma to niby być zabezpieczenie na wypadek jak zreztgnuje z pracy. Przez ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2005.9.26 10:58:24

Czy rodzice odpowiadają za długi 29-letniego syna narkomana?

Witam! Mój 29-letni syn, jest narkomanem, i właśnie stracił z tego powodu pracę. Wiem, że bank udzielił Mu debetu w kwocie 2 000 zł. Ostatnia pensja, która wpłynie 26-go lub 27-go września na ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2005.9.24 19:41:10

Zakup nieruchomości przez osobę trzecią - ukrycie tożsamości kupującego

Oczywiście pełomocnictwo niczego nie rozwiązuje, bo upoważnia ono tylko do dokonania transakcji W IMIENIU I NA RZECZ nabywcy. Wydaje mi się, że rozwiązaniem mogłoby być zawarcie notarialnej umowy ... Zobacz wątek

6 odpowiedzi

2005.9.23 23:44:6

Czy umowa najmu na gębę jest ważna?

Zakaz nadużywania prawa -w czasie sesji nie może także wypowiedziec umowy najmu studentowi . ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2005.9.22 10:54:43

Hipoteka legalna jako zabezpieczenie należności w procesie budowlanym

Panowie, po co windykacje ??? trzeba doprowadzic do prawnego zabezpieczenia Naleznosci, szczegolnie w Procesie Budowlanym. Istniejace prawo - art 647. 1 i Ustawa o Gwarancjach zaplaty sa martwe !!! (patrz ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2005.9.22 5:46:45

Co zrobić gdy operator komórkowy ściga za nieopłacone rachunki?

razem z mezem podpisalismy umowy z na dwa telefony na abonament .nie zgadzaly nam sie rachunki , nie mozna bylo sprawdzic co dzieje sie z naszymi bezplatnymi minutami wiec po prostu przestalismy placic ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2005.9.21 16:37:1

Hałas z budowy sąsiedniej działki - co można zrobić?

należy opisać całe zdarzenie i przesłać do Wydziału Ochrony środowiska Urzędu Miasta A cisza nocna zgodnie z kodeksem prawa karnego jest od 22 do 6 rano więc powiadomić policję ,która będzie ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2005.9.15 20:37:45

2005.9.13 10:30:18

Po ilu latach dług za telefon komórkowy się przedawnia?

Moe pytanie dotyczy przedawnienia roszczen, a dokladnie po ilu latach dlug uznaje sie za niebyly, chodzi o niezaplacenie rachunku dla jednego z operatorow sieci komorkowej, nadmieniam ze sprawa trafila ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2005.9.10 10:40:50

Procedura wpisu nowego właściciela mieszkania po spadku

A jesli odziedziczam dom 100 m2, ktory stoi na dzialce o powierzchni 2000 m2, czy bede musial zaplacic cos w tym przypadku? Jakie przepisy to reguluja? Jest tu jakis podatek ? Nie jestem wlascicielem innego ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2005.9.1 13:16:1

Ugoda z wierzycielem - jak zabezpieczyć się przed dodatkowymi kosztami?

witam, jedyne co mozna rozsądnego zrobic to :poprosic wierzyciela o wstrzymanie pisemne egzekucji komorniczej,to daje nam mozliwosc spłaty saej wierzytelnosci i unikniecia kosztów komorniczych-jak?wierzciel ... Zobacz wątek

5 odpowiedzi

2005.8.30 23:56:47

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika