Prawo cywilne forum prawne - Strona 114

(6037 tematów na forum)

Prawa babci po darowaniu mieszkania wnuczce - mieszkanie zastępcze

Babcia moja darowała mieszkanie dla najmłodszej wnuczki a ona po upływie 5 lat chce je teraz sprzedać lecz babcia cały czas tam mieszka i co z babcią?? czy ona musi dać babci mieszkanie zastępcze ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.8.4 20:17:37

Długi alkoholika ojca - odpowiedzialność dorosłych dzieci

Jacy inspektorzy mają przyjśc i co chcą zająć ?? Albo może to nastąpić w ramach zabezpieczenia roszczenia w trakcie toczącego się postępowania w sądzie albo w postępowaniu egzekucyjnym. Czy ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2006.8.2 20:4:10

Ogrodzenie sąsiada metr z instalacją elektryczną przy domu

Odpowiedż na Twoje pytania znajduje się w prawie budowlanym.Skoro masz tyle wątpliwości dlaczego nie zgłosiłes ich jeszcze podczas budowy w nadzorze budowlanym.Możesz i tak do nich się udać prosząc ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2006.7.31 23:57:2

Rozwiązanie umowy najmu z ciężarną najemczynią

Chyba nie masz zamiaru wyrzucić na bruk rodziny z małym dzieckiem? Nie miałabyś serca. Poczekaj, jak odchowają dziecko, za trzy lata na pewno sami się wyprowadzą. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2006.7.28 23:19:31

Zrzeczenie się prawa do nieruchomości przez współwłaścicieli

Jestem jednym z trzech współwłaścicieli domu wraz z działką. Dwójka pozostałych postanowiła zrzec się nieodpłatnie prawa do nieruchomości na moją rzecz . Z tego co wiem pierwszym krokiem jest ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.7.26 0:0:0

Zwrot kosztów remontu współwłaścicielowi nieruchomości - czy należy się?

mam współwałasość,która została podzielona notarialnie.Ma dwie ksiegi wieczyste .Ja posiadam 3/4 domu,kuzynka ma 1/4.Czy musi zgoda drugiego wspłówłaściela na podzielenie mojej części( wyodrębienie ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2006.7.25 17:28:16

2006.7.25 14:21:52

Wykończenie mieszkania deweloperskiego - opóźnienia w wodzie i kanalizacji

kupilam mieszkanie nowe,odebralam juz je i prawie mam wykonczone. wszystko mialo byc do konca czerwca(woda,kanalizacja) ale ciagle to odwlekaja,teraz mowia ze do konca lipca juz wszystko bedzie tzn kazdemu ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.7.25 10:57:18

Rachunki od IDEA po rozwiązaniu umowy telefonicznej

Potrzebuję Pilnie pomocy!!! Byłem abonentem sieci IDEA przez 2 lata. Rozwiązałem umowę z w/w operatorem po czym już PO rozwiązaniu umowy tenże operator przysłał mi jeszcze 4 rachunki i domaga ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.7.18 0:0:0

Czynsz za pokój przy śmietnikach - obniżka za niedogodności

raczej nie. zgodnie z przepisami budowlanymi smietniki nie moga byc blizej niz 10 m od budynku a nie dalej jak 80 m. jesli smietniki te normy spelniaja, coz... ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2006.7.13 14:26:27

2006.7.12 19:49:58

Pełnomocnictwo do konta bankowego - apostille i poświadczenia notarialne

Witam i na początku bardzo proszę o pomoc. Najpierw może przedstawie swoją sytuacje. Na początku grudnia 2005 roku zostałam upoważniona jednorazowo do wypłaty pieniążków z babci konta bankowego, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.7.6 15:28:22

Przedawnienie roszczenia zwrotu stypendium doktoranckiego i odsetki

a czemu niby ma sie przedawniać ????????????????????????????????????? ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2006.6.14 12:53:1

Współwłasność mieszkania - jak zapobiec wprowadzeniu konkubiny ojca?

mam podobny problem.ojciec juz sie ożenił.mieszka z żoną narazie bez meldunku.w urzędzie gminy wymagali podpisu współwłascicieli{nas}. czy zmieniło sie coś żeby mogl zameldowac zone bez naszej ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2006.6.8 20:59:35

Prawa do mieszkania rodziców sprzedawanego przez ojca

DODAM, ze moja mama nie zyje, zostalismy z tatą i bratem rodzonym, później brat wyjechal za granice, gdzie zalozyl rodzinę, natomiast tata ozenil sie z macochą i maja wspolnego syna czyli mojego brata ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.6.5 17:6:58

Przekazanie danych osobowych przez firmę hostingową na wniosek

Mam pewien problem. Firma A na wniosek firmy B udostepnila moje dane osobowe. Zapisek w regulaminie firmy A jest taki: 2. Operator zobowiązuje się nie udostępniać danych osobowych przekazanych mu przez ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.6.1 23:1:55

Przekazanie danych osobowych przez firmę hostingową na wniosek

Pewna firma hostingowa (A) prawdopodobnie przekazala innej firmie moje dane osobowe. Mowie prawdopodobnie, bo nie mam pewnosci, ale tego samego dnia konto zawiesili (byly tam informacje, ktore firmie B ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.6.1 22:58:41

Zakup domu w Polsce za kredyt hipoteczny partnera-obcokrajowca

mieszkam i pracuję za granicą i chcę kupić dom w Polsce za pieniądze, które pochodzić będą z kredytu hipotecznego pod nieruchomość mojego partnera-obcokrajowca. Będę współkredytaobiorcą ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.5.31 14:9:29

Wspólny zakup mieszkania przez braci - kredyty i własność

Zamierzamy kupić z bratem mieszkanie.I z tym związane jest moje pytanie. Czy oboje możemy być w równym stopniu właścicielami tego mieszkania? Czy w związku z tym możemy ubiegać się o dwa oddzielne ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.5.30 14:35:21

Wykluczenie praw cudzoziemców-współwłaścicieli nieruchomości

Jestem właścicielem części nieruchomości znajdującej się na terenie RP, w związku z czym posiadam odpowiedni wpis do Księgi wieczystej. Wśród innych właścicieli przedmiotowej nieruchomości ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.5.26 11:52:52

Prawa użytkownika domu po śmierci właściciela

Mieszkam na stale i mam staly meldunek w domku jednorodzinnym figuruje jako uzytkownik.Prosze mi powiedziec czy mam jakies prawo do tego domu czy musze wniesc sprawe do sadu o zapytanie kto bedzie spadkobiercą ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.5.19 23:19:24

Prawa syna do mieszkania przepisywanego na brata przez rodziców

Czy ktoś mi może udzielić rady? Mieszkam z rodzicami , bratem i jego zoną pod jednym dachem w trzypokojowym mieszkaniu. Jestem pełnoletni i pracuję. Ostatnio rodzicę podjęcli decyzję, jako właściciele ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.5.17 17:11:15

Proszę o radę. Mieszkam z rodzicami , bratem i jego zoną pod jednym dachem w trzypokojowym mieszkaniu. Jestem pełnoletni i pracuję. Ostatnio rodzicę podjęli decyzję, jako właściciele mieszkania, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.5.17 17:3:33

Czy ktoś mi może udzielić rady? Mieszkam z rodzicami , bratem i jego zoną pod jednym dachem w trzypokojowym mieszkaniu. Jestem pełnoletni i pracuję. Ostatnio rodzicę podjęcli decyzję, jako właściciele ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.5.17 16:58:5

Osobna księga wieczysta i kredyt hipoteczny dla części domu

W sprawie spadkowej zostal ustalony podzial domu w stosunku 5/6 do 1/6.Czy osoba posiadająca większą cześć domu może założyć osobną księgę wieczystą?Czy możliwe jest zaciągnięcie kredytu ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.5.15 11:1:50

Opłata za wniosek czy za wpis do księgi wieczystej

witam, czy orientujecie się czy zgodnie z aktualnie obowiązującym prawem stała opłata /ok. 200 pln/ dotyczy wniosku o wpis do księgi wieczystej czy samego wpisu? dziękuję ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.5.11 10:58:17

Zasiedzenie działki przez płacenie podatków od 18 lat

Czy w poniższej sytuacji mój ojciec moze składać wniosek do sądu o zasiedzenie działki którą później chcę sprzedać? Mój ojciec płaci od 18 lat wszelkie podatki i opłaty za działkę i domek ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.5.7 16:35:48

Gwarancja na nowy sprzęt po wymianie - od kiedy liczyć okres

Witam serdecznie w zeszlym roku kupilem w sklepie jednej firmy napęd combo CD-RW/DVD firmy Samsung. po ok 10 miesiacach przesal czytac płyty DVD wiec zanoislem go do sklepu. przyjeto bez szemrania i ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.5.2 19:33:42

Różnica między podziałem quoad usum a współposiadaniem pro divisio

czy ktoś mógłby mi wyjaśnić różnicę między podziałem quoad usum a współposiadaniem pro divisio? jestem ogólnie zorientowany w temacie, ponieważ piszę pracę magisterska pt "ochrona ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.5.1 16:45:39

Terminy przedawnienia roszczeń odszkodowawczych z OC

Zgodnie z art. 442 par. 1 roszczenie taki przedawnia się z upływem lat 3 od dnia, w którym poszkodowany dowiedziała się o szkodzie i osobie do jej naprawienia. W Twoim przypadku początek biegu przedawnienia ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2006.4.10 13:30:9

Darowanie połowy samochodu współmałżonkowi - opłaty i rejestracja pojazdu

Witaj, podobną do wyżej opisanej sytuacji miałem 4 lata temu, kiedy to ojciec chciał wciągnąć mnie w koszta i "podarował mi" połowę auta. Sytuacja wygląda następująco: spisujesz ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2006.3.29 20:42:59

Przedawnienie długu telekomunikacyjnego po pięciu latach

W moim przypadku wystąpiła taka sytuacja.: Miałem zadłużenie wobec jednej z firm telekomunikacyjnych, które powstało w 2001 roku, czyli 5 lat temu, wynikło z nie dogadania się. Firma ta po jakimś ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.3.24 23:22:29

Zwrot nadpłaconej kwoty przez sklep internetowy po trzech miesiącach

Witam, w grudniu zakupiłam towar w sklepie internetowym, początkowo pieniądze wpłaciłam z góry na konto następnie zrezygnowałam i poprosiłam przesyłkę za pobraniem. firma zwróciła pieniądze ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.3.24 16:59:5

Umowa kupna samochodu z dwoma właścicielami - wypełnienie PCC

witam mam taki problem chce kupić samochód który jest zarejestrowany na dwie osoby własciciela i współwałsciciela pytanie dotyczy uzupełnienia umowy kupna i sprzedarzy i który należy wypełnić ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.3.21 12:27:6

Zmiana zamków przez właściciela po umowie najmu

Mam problem! Niedawno ukradłem samochód. Wiem, że to samochód mojego sąsiada, ale z uwagi na czynniki obiektywne nie zamierzam mu go oddać. Sąsiad straszy mnie policją, co oczywiste, ale też zapowiedział, ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2006.3.13 23:3:48

TPSA opublikowało dane osobowe mimo zastrzeżenia - złamanie RODO

napisać skargę do generalnego inspektora danych osobowych (znaczki skarbowe!) i czekać na wyjaśnienie sprawy. ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2006.3.10 12:19:42

Zabezpieczenie przed oszustwem przy sprzedaży mieszkania dziedziczonego

Razem z bratem sprzedajemy mieszkanie odziedziczone po rodzicach. Sadownie odbyło się zniesienie współwłasności i ja, jako osoba, która ma być spłacona zostałam wpisana do hipoteki jako wierzyciel. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.2.28 13:19:10

Zabezpieczenie przed oszustwem przy sprzedaży mieszkania dziedziczonego

Razem z bratem sprzedajemy mieszkanie odziedziczone po rodzicach. Sadownie odbyło się zniesienie współwłasności i ja, jako osoba, która ma być spłacona zostałam wpisana do hipoteki jako wierzyciel. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.2.28 13:1:58

Reklamacja instalacji gazowej - kto ponosi koszty naprawy?

Dzien dobry Mam również samochod na gaz i tez nie jestem zadawolona z tego ,nawet bym rzekła somochód zepsułam na własne rzyczenie.Mam pytanie do Pani,czy jest Pani moze z Warszawy,pytam, ponieważ ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2006.2.21 17:56:20

Wydzielenie księgi wieczystej dla działki Bp-IVa z planem zagospodarowania

W roku 2005 w grudniu zakupiłem działke z świeżo uchwalonym miejcsowym planem zagospodarowania przestrzennego (zabudowa jednorodzinna). Działka w rejestrze gruntów figuruje jako Bp-IVa (rodzj użytku). ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.2.19 10:37:19

Współwłasność gospodarstwa rolnego - podział czy spłata?

witam obawiam sie ze tu najrosadniejszym rozwiazaniem jest droga sadowa. Zgodiie z art 214 KC w przypadku gdy nie ma zgody pomiedzy wspolwlascicielami sad przyzna je temu kto niem faktycznei wlada (uzytkuje), ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2006.2.6 16:5:56

Sprzedaż dekodera z gwarancją - prawa sprzedawcy i klienta

Proszę o zapoznanie się z pismem gdyż jest to nietypowa sprawa "Dotyczy pisma reklamacyjnego adresowanego do firmy XXXXXXXXXXXX Na wstępie chciałbym poinformować, że żądania określone przez ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.1.27 0:13:21

Ważność umowy o świadczenie usług bez daty zawarcia

Witam! Mam w zasadzie dwa pytania: Czy umowa o swiadczenie uslug w ktorej jest rubryka na wpisanie daty zawarcia umowy a ktora jednak nie zostala wypelniona (umowa bez wpisanej daty sporzadzenia) jest ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.1.26 22:54:55

Plomby na obudowach komputerów - zgodność z prawem i gwarancja

A ja mam inne pytanko. Czy jeżeli dostałem odtwarzacz i nie dostałem żadnych rachunków ani nie ma naklejek na sprzęcie to mogę iść do sklepu i poprosić aby naprawili mi prot usb??? (no ale mam ... Zobacz wątek

11 odpowiedzi

2006.1.20 23:54:5

Dołączenie majątku do sprawy o wyjście ze współwłasności

Czy w toku trwania postępowania sądowego o wyjście ze współwłasności majątku co do którego stwierdzono sądownie jego nabycie i zapłacony został podatek, można dołączyć majątek, który ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.1.20 12:52:7

Ugoda sądowa w sprawie pasa drogowego - co dalej

Witam Opisze w skrócie jaki mam problem Mój Ojciec był władającym (wpis w księgach wieczystych) pasa drogowego od 20 lat i płacił od tego podatek. Przyszły dwa pisma w jednym była mowa o zapłacie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.1.7 21:57:25

Wymiana telefonu na nowy model po wielokrotnych naprawach gwarancyjnych

Kupiłam telefon w ramach promocji MIX w jednej z sieci telefonii komórkowej. Telefon oddawałam na gwarancję 3 razy, pierwsze dwa razy jako jeden z problemów podawałam, że klawisz podświetlenia ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.1.1 19:3:54

Czy można żądać obniżki czynszu z powodu chłodu z mieszkania niżej?

Szanowni Państwo !!!!! Po pierwsze jest przepis Każdy właściciel jest zobowiązany utrzymać lokal w należytym stanie technicznym. Dwa jest również przepis mówiący o minimalnej temperaturze w ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2005.12.31 19:33:31

Czy dług na karcie kredytowej z 2001 roku jest przedawniony?

POMOCY!!!!JAKBYM CZYTAŁ O SOBIE SAMYM.MAM W 100% TAKA SAMA SYTUACJE!!!!!TYLKO DO MNIE DZWONIŁA PANI Z KANCELARII ADWOKACKIEJ.JAK JEST KTOŚ MI W STANIE POMÓC PROSZE O KONTAKT NA MAILA:MAGDAWU2@TLEN.PL ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2005.12.30 16:24:43

Oszustwo z kartą telefoniczną - co grozi za długi do operatora

Cwaniak naciągnął mnie na wzięcie na siebie dla niego komórki za 1zł...i tyle go widziałem.Nim się pokapowałem o co chodzi wydzwonił 600zł.Zerwałem umowe. Mam 400zł renty i z trudem ale zpłaciłem ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2005.12.29 13:49:50

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika