Prawo cywilne forum prawne - Strona 113
(6037 tematów na forum)
Hałaśliwi sąsiedzi - awantury i bójki w mieszkaniu
dziwi mnie Panstwa spokoj na takie zachowanie policji, oni maja obowiazek zarowno przyjechac na wezwanie jak przynajmniej wejsc do lokalu i upomniec awanturujacych a jesli to nie pomoze i awantura trwa ... Zobacz wątek2006.12.7 20:9:7
Odkupienie współwłasności samochodu - umowa między członkami rodziny
Moja żona jest właścicielem samochodu, którego współwłaścicielem jest jej brat. Jak odkupić współwłasność od brata aby żona nadal była właścicielem a ja współwłaścicielem ? Wiem, ... Zobacz wątek2006.12.6 22:44:11
Zadośćuczynienie po pobiciu - odsetki od dnia czynu
skladasz wniosek egzekucyjny do komornika, a komornik sam odsetki wyliczy. ... Zobacz wątek2006.11.28 20:9:13
Długi siostry - czy rodzice muszą spłacać za pełnoletnią córkę
Jak podrobiła podpisy to trzeba podważyć je w sądzie. Ja wiem, że to przykre dla rodziców skarżyć swoje dziecko ale to jest jedyna szansa by w przypadku podrobienia podpisu nie odpowiadać za długi ... Zobacz wątek2006.11.24 21:59:20
Podział mieszkania developera na dwie księgi wieczyste
Chcę kupićmieszkanie ponad 100m od developera,które jest podzielona na dwa mniejsze,ale kupuje się jako całość. I wszystko bylo by ok ale jedno mieszkanie jest jak to się mówi zaciemnione.Mam ... Zobacz wątek2006.11.24 21:3:50
Skarga pauliańska wierzyciela o mieszkanie po 3 latach
wierzyciel mojego męza wniósł przeciwko mnie skargę paubialna, po upływie 3 lat od zakończenia sprawy.domaga sie ode mnie mojego mieszkania które jest moje na mocy podziału majatku powstałego ... Zobacz wątek2006.11.20 22:53:14
Hipoteka przymusowa na nieruchomość z roku
przez 3 lata czekałam na odpowiedz i nie otrzymałam jej. Dziękuje ... Zobacz wątek2006.11.15 15:4:49
Kontynuacja sprawy o dobra osobiste po śmierci dziecka
Jakiś czas temu moja córeczka umarła. W jej imieniu kilka miesięcy wcześniej wniosłam sprawę o ochronę dóbr osobistych. Chciałabym obecnie kontynuować tę sprawę - wejść w miejsce powoda. ... Zobacz wątek2006.11.12 22:26:7
Kontynuacja sprawy o dobra osobiste po śmierci dziecka
Jakiś czas temu moja córeczka umarła. W jej imieniu kilka miesięcy wcześniej wniosłam sprawę o ochronę dóbr osobistych. Chciałabym obecnie kontynuować tę sprawę - wejść w miejsce powoda. ... Zobacz wątek2006.11.12 22:17:40
Zwrot urządzenia elektronicznego przez firmę w ciągu 14 dni
Witam Proszę o informację ewentualnie akt prawny. Po kontakcie telefonicznym, przejrzeniu strony internetowej sprzedawcy i przejrzeniu oferty wysłanej mailem, nabyłem urządzenie elektroniczne, które ... Zobacz wątek2006.11.8 23:19:50
Prawo wodne na Alasce - własność jezior
hej, czy slyszal ktos o tym ze na Alasce wode w jeziorach dostaje sie na wlasnosc? Czy wiecie cos o prawie na Alasce wiecej? http://www.igf.fuw.edu.pl/igf/index.php?option=com_content&task=view&id=116&Itemid=97&lang=pl ... Zobacz wątek2006.11.5 0:0:0
2006.11.1 18:10:41
Czy wpłata 20 zł do Kruka przerwała przedawnienie długu?
Trochę pokręciliście pojęcia. Wpłata spowodowała tzw nieswoiste uznanie długu, przez co jest on w pełni wymagalny. ... Zobacz wątek2006.10.27 12:13:49
Wpis w księgę wieczystą stanowiska parkingowego bez księgi lokalu
Witam, prosze o pomoc. W ubiegłym roku (lipiec) zakupilem stanowisko parkingowe w lokalu uzytkowym znajdującym pod nieruchomoscia. Podpisany zostal akt notarialny. Po kilku tygodniach otrzymalem z sadu ... Zobacz wątek2006.10.26 0:0:0
Koszt ustanowienia służebności drogi - ile może wynosić?
Jeżeli nastąpi to przez zawarcie z sąsiadem umowy, w której ustanowiona zostanie na rzecz nieruchomości sąsiedniej służebność przejazdu (ewentualnie służebność drogi koniecznej) to w umowie ... Zobacz wątek2006.10.24 14:17:2
Czy deweloper musi zapewnić piwnicę do mieszkania?
W akcie notarialnym musi być zapisane wszystko, jeśli nie zwróciliście Państwo na to uwagi wcześniej, to wasz strata. Na dzień dzisiejszy nie ma takiego obowiazku, żeby do lokalu mieszkalnego przypisana ... Zobacz wątek2006.10.19 9:45:37
Odzyskanie lokaty terminowej po śmierci bez upoważnienia
Nie ma tak, że nikt nie jest upoważniony. Po śmierci teściowej - niezależnie od tego, czy pozostawiła ona po sobie testament czy też nie - jeden ze spadkobierców testamentowych lub ustawowych, ... Zobacz wątek2006.10.18 11:40:45
Czy deweloper musi zapewnić piwnicę do mieszkania?
Witam, deweloper nie ma takiego obowiązku. Piwnica zawsze musi być wyszczególniona w akcie notarialnym wraz z podaniem metrażu, jest oczywiście osobno płatna. Teraz wiele mieszkań jest sprzedawanych ... Zobacz wątek2006.10.17 16:33:12
Problem z wymazaniem długu z BIK po spłacie
Witam Dziękuje za odpowiedz Mam przecież pismo od komornika byłem u niego i on sam twierdzi że zadluzenie zostalo splacone!!! Ale Kancelaria Prawna, ktora prowadzi soprawy SKOK twierdzi, że jest zadlużenie ... Zobacz wątek2006.10.16 16:41:26
Gwarancja producenta a obowiązki sprzedawcy - telefony komórkowe
Jeśli konsument reklamuje towar z tytułu GARANCJI to sposób realizacji reklamacji jest taki jak napisano w gwarancji. Jeżeli jest tam zapis, że w ogóle możliwa jest wymiana produktu (w większości ... Zobacz wątek2006.10.16 12:7:0
Lokata terminowa zmarłej matki - odzyskanie po trzech latach
Moja mama zmarła i zostawiła lokatę terminową bez upowarznienia na innego członka rodziny.Czy te pieniądze są do odzyskania np. na nagrobek? Od smierci minęło już trzy lata a myśmy się o tej ... Zobacz wątek2006.10.11 13:0:4
Odzyskanie pieniędzy za samochód składak z przebite numerami
trzy miesiące temu kupiłam garbusa z 1959 roku. przy rejestracji okazało się że to składak i taką adnotację umieszczono w dowodzie. teraz pojechałam na przegląd techniczny i okazało się że ... Zobacz wątek2006.10.9 16:44:57
Reklamacja wycieczki - różnica między katalogiem a rzeczywistością
Jubiler, powinienes wiedziec ze nie wszystko złoto co sie świeci. Moze w umowie byla mowa o zakwaterowaniu na terenie kompleksu a nie w samym hotelu. W katalogach nawet same hotele pokazuja najlepsze ... Zobacz wątek2006.10.9 15:2:6
Przedawnienie długu za usługi telekomunikacyjne po latach
To Tobie trzeba współczuć. Oczywiście taka firma CIĄGLE sobie pozwala na BEZPRAWNE działania! Widać, że krótko żyjesz, Toja, i naprawdę NIC NIE WIESZ. Lepiej się dokształć i NAPRAWDĘ zainteresuj ... Zobacz wątek2006.10.5 11:45:42
Cofnięcie pełnomocnictwa przez ojca - manipulacja siostry
Ojciec 86lat zamieszkal ze mna i ustanowil mnie pelnomocnikiem do swego konta.Siostra moja w tajemnicy przede mna zaprowadzila ojca do banku i wymogla na nim by cofnal moje pelnomocnictwo,a mnie tylko ... Zobacz wątek2006.10.2 0:3:8
Odszkodowanie za sprzęt spalony przy przerwie w dostawie prądu
Według mnie żądanie przedstawienia naprawionego komputera jest niezgdone z kc. Nie ma Pan obowiązku naprawiania uszkodzonego mienia. Do Pana należy decyzja co do sposobu rozliczenia szkody Art. 363. ... Zobacz wątek2006.9.27 10:55:5
Sprzedaż srebra na Allegro - odpowiedzialność za opis przedmiotu
a ja bym sie wystrzegal opinii allerowiczow poniewaz nigdy nie sa obiektywni! ... Zobacz wątek2006.9.27 7:51:16
Zniszczenie telefonu w serwisie - odszkodowanie za szkodę
Mam poważny problem i proszę Was o poradę: Będąc przez 3 dni szczęśliwą posiadaczką nowego, oryginalnego telefonu komórkowego (kupionego na początku września br. sprowadzonego z Wlk. Brytanii, ... Zobacz wątek2006.9.25 1:37:17
Zniszczenie telefonu w serwisie - odszkodowanie za szkodę
Mam poważny problem i proszę Was o poradę: Będąc przez 3 dni szczęśliwą posiadaczką nowego, oryginalnego telefonu komórkowego (kupionego na początku września br. sprowadzonego z Wlk. Brytanii, ... Zobacz wątek2006.9.24 23:12:16
Organizacja pożytku publicznego odmawia płacenia za olej opałowy
dostarczam olej opałowy do organizacji pozytku publicznego - napisali do mnie pismo gdzie prosza o uchylenie zadluzenia winni mi sa pieniadze ok. 3 tys pozatym nie placili na bierzaca. Teraz chca aby ... Zobacz wątek2006.9.23 16:47:34
Zwrot podwójnie zaksięgowanej kwoty przez bank - przedawnienie?
Pomyłkowo wpisałem złą datę :powinno być maj 2003r,więc mineły trzy lata może to ma znaczenie. ... Zobacz wątek2006.9.20 21:10:41
Formalizacja zakupu działki rekreacyjnej sprzed 18 lat
Witam wszystkich, sprawa jest trochę skomplikowana, nie bardzo wiem, gdzie mogę uzyskać pewne informacje na ten temat. Otóż w 1988 roku moi Rodzice kupili 1000 m2 ziemi pod działkę rekreacyjną ... Zobacz wątek2006.9.18 17:14:18
Unieważnienie darowizny domu sprzed 26 lat - czy można cofnąć
30 lat temu moi rodzice juz jako malzenstwo wzieli pozyczke i zbudowali dom. Material kupil ojciec mojej mamy i wszystko jest udokumentowane w postaci rachunkow, takze zadnych watpliwosci nie ma, kto co ... Zobacz wątek2006.9.16 22:35:3
Długi siostry studenta - odpowiedzialność rodziców i rodziny
Twoja siostra jest pełnoletnia i sama ponosi konsekwencje zaciągniętych długów. Nikt z rodziny, jeśli nie był żyrantem, nie ponosi żadnych konsekwencji za jej długi. Siostrę można poprosić ... Zobacz wątek2006.9.14 7:22:49
Sąsiedzi przesunęli siatkę o 4 metry - odzyskanie zajętego pasa
witam, potrzebuję konkretnej informacji co powinnam zrobić jak postępować dalej.Kupiłam z mężem posesję wraz z domkiem . przez pewien czas nieodwiedzalismy naszej posesji ,i wtedy nasi sąsiedzi ... Zobacz wątek2006.9.13 14:18:1
Internetowa firma żąda płatności za niechciane materiały i usługi
Pewnego dnia konsultant firmy X świadczącej usługi internetowe zadzwonił do mnie do sklepu. Podczas mojej nieobecności rozmowę podjęła pracownica, która obecnie nie pracuje. Ustnie oświadczyła, ... Zobacz wątek2006.9.11 11:39:57
Sprzedaż samochodu sprowadzonego z Niemiec - brak umowy spisanej
mam pilna sprawe auto sprzedalam,bylo dopiero co przywiezione na celnych na mnie,umowe z niemcem mam.auto sprzedalam,kase dostalam a kupujacy wszelkie papiery ale mial za 15min przyjsc spisac ze mna umowe ... Zobacz wątek2006.9.10 13:38:44
Zwolnienie z rękojmi przy sprzedaży motoru
jak wygląda wzór sprzedaży motocykla ... Zobacz wątek2006.8.29 21:55:29
Sprzedaż mieszkania a kredyt kupującego - czy bank może wycofać się
sprzedaje mieszkanie, kupujący bierze kredyt, umawiamy sie do notariusza, ma umowe kredytową,ja defakto podpisujac akt juz nie jestem właścicielem, kupujacy dopiero z aktem idzie do banku no i wiadomo ... Zobacz wątek2006.8.29 18:46:50
Zniesławienie przez byłego teścia - jak go uciszyć prawnie
mam pytanie mój były teśc opowiada nieprawdziwe i wrecz obraźliwe rzeczy na mój temat uniemożliwiło mi to w ostatnim czasie wynajęcie mieszkania a pozatym nie zbyt przyjemne jest słuchanie takich ... Zobacz wątek2006.8.29 11:49:51
Przepisanie mieszkania na teścia - obniżenie dochodów dla świadczeń
Zwracam sie z prośbą o porade w następującej kwestii. Razem z mężem jesteśmy właścicielami mieszkania, które wynajmujem i oczywiście osiągamy z tego tytułu dochody. Niedawno powstał jednak ... Zobacz wątek2006.8.27 13:48:23
Protokół zdawczo-odbiorczy przy kupnie mieszkania na rynku wtórnym
witam mam prośbę czy ktos zna stronę www, na ktorej znajde wzór protokołu zdawczo-odbiorczego jaki nalezy sporzadzic przy przekazaniu mieszkania zakupionego na rynku wtornym. z gory dziekuje ... Zobacz wątek2006.8.25 12:39:17
Dodanie współwłaściciela samochodu - umowa czy oświadczenie
Witam, moj brat kupil sobie niedawno auto, niedawno stwierdzil, ze chcialby mnie zrobic jego wspolwlascicielem - i teraz moje pytanie co musimy zrobic? czy cala umowe trzeba zawierac na nowo? czy wystarczy ... Zobacz wątek2006.8.23 23:5:6
Wynajem mieszkania bez własności z odmontowanym licznikiem prądu
Szukam kawalerki do wynajecia, gdy znalazlam odpowiednia wlascicielka mowila o kwocie co miesiac, wszystko w sumie "ugadane", nagle okazalo sie, ze licznik na prad jest wymontowany, mieszkanie ... Zobacz wątek2006.8.22 20:22:9
Prawo teścia do niewpuszczania rodziny matki na posesję
pewnie, ze moze! wolnosc tomku w swoim domku. ... Zobacz wątek2006.8.22 17:59:56
Ugryzienie dziecka przez zwierzę w sklepie - odpowiedzialność pracownika
Pracuje w sklepie zoologicznym, zdarzyl sie maly wypadek - jedno ze zwierzat lekko ugryzlo dziecko, niestety mama jest nadopiekuncza i zrobila afere.. Czy sklep ma obowiazek dostarczyc dokumenty odnosnie ... Zobacz wątek2006.8.20 14:35:55
Eksmisja byłej żony z własnego domu - jak przeprowadzić
OD 10-LAT JESTEM PO ROZWODZIE.MAM DOM PRZEPISANY PRZEZ MOIOCH RODZICOW TYLKO NA MNIE .MOJA BYLA ZONA NIEBYLA WPISANA DO KSIEGI WIECZYSTEJ. W TEJ CHWILI WALCZE ABY JA WYEKSMISOWAC ALE TO NIETAKIE LATWE. ... Zobacz wątek2006.8.16 18:35:49
Informowanie właściciela o osobach mieszkających w wynajmowanym domu
Witam wszystkich ! Mam pytanie: czy najemca musi informować właściciela domu o tym, kto będzie w nim mieszkał ? Zapoznałam się z zapisami Kodeksu Cywilnego, ale nadal mam wątpliwości. Dziękuję ... Zobacz wątek2006.8.12 20:14:5
2006.8.10 15:18:6
Obowiązek przestawienia pieca kaflowego - koszty najemcy czy właściciela?
witam.mam pytanie następującej traści: wynajmuje mieszkanie w kamienicy u prywatnego właściciela nieruchomości.mieszkanie ogrzewam piecem kaflowym który trzeba "przestawic" ze wzgledu ... Zobacz wątek2006.8.6 1:1:54
Masz inne pytanie do prawnika?