Prawo cywilne forum prawne - Strona 112

(6037 tematów na forum)

Czy niepodpisane strony umowy są ważne prawnie

Witam, czy może ktoś mi pomóc w takim temacie: mam kontrakt o świadczenie usług z pewną firmą, ale podpis widnieje tylko na ostatniej czyli 6 stronie, a pięć poprzednich nie jest zaparafowanych ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2007.4.27 18:40:23

Oszustwo siostry przy kupnie samochodu - jak odzyskać pieniądze

Proponuję Pani odpuścić dług i zapomnieć o sprawie dla własnej higieny psychicznej. Przypuszczalnie nie uda się Pani odzyskać pieniędzy, a szarpanie się z siostrą po sądach będzie Panią kosztować ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2007.4.23 16:56:50

Elektrownia wiatrowa nie uruchomiona - gwarancja od faktury czy uruchomienia

Witam Problem ogromny, kasa też. Zakupiona używana elektrowania wiatrowa umowa paźdźiernik 2007 faktura 11.2007. Do dania dzisiejszego nie uruchomiona, okazało się, że do wymiany główne łożysko. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2007.4.23 13:32:5

Elektrownia wiatrowa nie uruchomiona - gwarancja od faktury czy uruchomienia

Witam Problem ogromny, kasa też. Zakupiona używana elektrowania wiatrowa umowa paźdźiernik 2007 faktura 11.2007. Do dania dzisiejszego nie uruchomiona, okazało się, że do wymiany główne łożysko. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2007.4.23 11:34:12

Zasiedzenie gruntów przez sąsiada - czy może po śmierci ojca rościć prawa

Tzm. podatku od gruntów rolnych nie płacimy, ponieważ są one ustawowo zwolnione z takiego podatku ze względu na V i VI klasę ziemi. Podatek jest opłacamy jedynie za budynek mieszkalny, który znajduje ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2007.4.21 14:12:24

Darowizna domu przez mamę - czy brat będzie miał roszczenia

Mama chce przepisać na mnie dom na podstawie Umowy darowizny. Mój brat kilka lat temu był właścicielem. Obecnie jest nim moja mama a brat od trzech lat nie mieszka w tym domu. Moje pytanie brzmi, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2007.4.14 14:22:25

Własność domu a zasiedzenie przez wujka - czy może zasiedzieć mieszkanie

Witam Mam pytanie na które morze któś zna odpowiedż .sprawa wyglada tak : moi rodzice razem z bratem taty i jego zona kupili dom -2 mieszkania.Jedno było wolne wiec zamiezkał wujek z żona na drugim ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2007.4.12 10:29:32

Eksmisja siostry z mieszkania dziedziczonego - mieszkanie zastępcze

Dzien dobry. Moja sytuacja jest dosc skomplikowana. Jestem obywatelem polskim ale mieszkam na stale poza krajem. Dwa miesiace temu, kiedy bylem w Polsce otrzymalem od mojej mamy darowizne w postaci mieszkania. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2007.4.11 6:27:27

Sprzedaż akcji pracowniczych - czy darowizna bez zgody męża

Witam, mam akcje ktore dostałam jako pracownik pewnej instytucji, zamierzam je sprzedać. Jestem w związku małżenskim (w momencie nabycia praw do tych akcji byłam już mężatką), czy mozliwie jest ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2007.4.10 9:6:36

Reklamacja telefonu Nokia 6230i - trzecia awaria tej samej wady

Witam wszystkich i niewiem czy dobrze pisze ale jesli gdzies juz sie taki temat powtorzyl to prosze linka. Kupilem telefon "Nokia 6230i" 2 Lutego 2007 roku w komisie, dostalam gwarancje na telefon ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2007.4.5 22:4:53

Nieudane okulary u optyka - czy można odmówić odbioru i zwrócić pieniądze

Dzień dobry Moja Mama jakiś czas zamówila okulary u optyka. Wybrała oprawki i zapłaciła za ich wykonanie z góry (250 zł). Dzisiaj pojechała je odebrać i okazało się, że oprawki są zupełnie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2007.4.3 22:30:42

Hipoteka przymusowa na użytkowanie wieczyste w małżeńskiej wspólności

Po przeanalizowaniu artykułów dotyczących hipotek wywnioskowałem, że hipoteka przymusowa zwykła wobec prawa użytkowania wieczystego nieruchomości stanowiącej małżeńską wspólność ustawową ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2007.3.20 20:14:14

Rozwiązanie umowy najmu po roku bez odszkodowania

Mam podobną sytuację ale w odwrotną stronę czyli ja jako wynajmujący chce sprzedać lokal mieszkalny któy wynajmuje - w umowie mam na czas nieokreslony i 3 miesięczny termin wypowiedzenia ale jak ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2007.3.16 17:32:20

Spadł bojler ze ściany po zamianie mieszkań - odpowiedzialność

Witam Mam problem i może któś będzie mógł mi doradzić jak się zachować i co zrobić. Dwa tygodnie temu zamieniliśmy się z inną rodziną mieszkaniami - przy dopełnieniu wszystkich formalnośc ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2007.3.13 16:5:43

Przedawnienie długów z działalności gospodarczej po 3 latach

Moj ojciec kilka lat temu prowadzil dzialanosc (2000) po rezygnacji zostal z dlugami (niemalymi)dla co niektorych firm,wyjechal za granice i tyle go bylo,do chaty przychodzily pisma nigdy ich nie odbieralem,z ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2007.3.13 15:5:13

Ogrodzenie zgodnie z mapą geodezyjną - pas drogowy

Czy mogę postawić ogrodzenie z godnie z mapą geodezyjną. która jest podstawą do wpisu do księgi wieczystej? Czy muszę zostawić pas drogowy, ponieważ zamierzony pas drogowy nadal jest moją własnością ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2007.3.9 21:11:26

2007.3.8 11:6:5

Cofnięty licznik w samochodzie - anulowanie umowy kupna-sprzedaży

pewnie ze mozesz rządac zwrotu kasy za autko. Moj ojciec sprzedawal kiedys fiata brave i umowa ladnie spisana, wszelkie informacje ze kupujacy zna stan techniczny, i te wszystkie bla bla bla i koles drugiego ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2007.3.7 16:46:28

Odzyskanie pożyczki bez umowy od nieuczciwego kolegi

Umowa ustna jest również w świetle prawa zobowiązująca.Ostatecznie możesz złożyć sprawę do sądu.Dobrze jakbyś miała jakiś świadków na to.Nawet głupi sms od niego,który może udowodnić ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2007.3.5 14:15:45

Niebezpieczne warunki mieszkaniowe - odpowiedzialność właściciela kamienicy

Do nadzoru budowlanego nie ma sensu sie zwracać. Mam podobną sytuację w której mieszkanie nie spełnia warunków technicznych jakie sa obowiazujace dla budynków mieszkalnych - zimno,mokro i teraz ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2007.3.4 19:52:22

Przedawnienie kredytu - firma windykacyjna po latach żąda spłaty

trzeba spłacić:)wysokość to pewnie odsetki ustawowe więc dlatego jest to 7500zł dzisiaj.a przedwanienie przedawnieniem ale w kazdym bądź razie nie wiem czy jakś spłatą czy pismem nie został ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2007.2.27 15:27:14

Zalanie mieszkania przez wadliwą instalację w wynajmie

1. Odszkodowanie może się należeć (inaczej mówiąc, poszkodowany będzie miał prawo go dochodzić) jeśli suma wypłacona przez ubezpieczyciela nie pokryła całej szkody. Generalnie odpowiedzialny ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2007.2.23 9:29:36

Przedawnienie roszczeń z tytułu kary za zerwanie umowy telekomunikacyjnej

Zerwałaś w trakcie trwania promocji i upominają się o karę umowną?? Polecam bardziej art 118 KC. bieg przedawnienia początek -----art 120 KC. Przerywa każda czynność przed sądem a także uznanie ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2007.2.22 11:41:11

Zasiedzenie gruntu przez dzierżawcę płacącego podatki

oczywiście, że nie- okres zasiedzenia uwzględniając dobrą wiarę wynosi 20 lat..wg Art. 172 par.1 ... Zobacz wątek

6 odpowiedzi

2007.2.21 20:11:35

Firma windykacyjna Intrum Justitia - groźby i zastraszanie za stary dług

1. Przedawnienie liczy się od dokonania ostatniej wpłaty. 2. Jeśli przedstawią Ci przedmiotową fakturę (nie datę i numer) to Ty będziesz musiała im udowodnić, że wszystko spłaciłaś. Przedstawienie ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2007.2.20 19:6:52

Wydzielenie domu jako odrębnej nieruchomości poza gospodarstwem rolnym

to zalezy od polozenia domu w stosunku do pozostalych skladnikow gospodarstwa rolnego oraz miejsca zamieszkania osoby prowadzacej owe gospodarstwo! zazwyczaj sa male szanse, ze wzgledu na sektor strategiczny, ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2007.2.20 11:49:28

Przepisanie własności przez osobę sparaliżowaną z ograniczoną komunikacją

czy osoba ktora jest sparalizowana oraz ma ograniczona bardzo komunikacje z ludzmi gdyz nie bardzo moze mowic moze przepisac swoja wlasnosc na osobe trzecia?? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2007.2.19 15:2:49

Zmiana umowy najmu przez nowego właściciela - prawa najemcy

Zasady wynajmu lokali mieszkalnych dokładnie reguluje ustawa o ochronie praw lokatorów ... . Umowa najmu nie może być sprzeczna z tą ustawą. Ustawodawca bardzo mocno ograniczył prawa wynajmującego. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2007.2.17 21:20:42

Spłacanie długu przez jednego z trzech poręczycieli kredytu

Niech pan postara się w banku, gdzie był pan poreczycielem o kredyt oddłużeniowy i spłaci całość.Bedzie pan spłacał swój kredyt . Potem może pan dochodzić swojej własności od kredytobiorcy ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2007.2.14 18:42:20

Przedawnienie długu Intrum Justitia - czy spłacać po latach

1. Długi należy spłacać. 2. uznałeś dług więc mają już dwa asy. 3. nie masz większego wyjścia. Dogadaj się z nimi i spłać polubownie. Negocjuj umożenie odsetek. Odsetki to prawo wierzyciela ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2007.2.6 22:49:28

Zamiana mieszkań z córką przebywającą za granicą

Mam okazję zamienić się mieszkaniami z rodziną, której jedna z córek aktualnie przebywa w za granicą ale na stałe zameldowana jest w mieszkaniu rodziców. Wiem, że procedura wymeldowania córki ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2007.2.6 18:16:56

Ważność umowy internetowej bez wypowiedzenia pisemnego

mozesz podwazyc ta umowe, Kowalskich moze byc dziesiecu w twoim miescie. powodzenia;) ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2007.2.2 10:59:16

Przedawnienie długu z Era po 12 miesiącach od zerwania umowy

witam jakis czas temu kozystalem z uslug operatora Era. Niestety nastaly kiepskie czasy i kilku rachunkow nie zaplacilem. Ostatnio fakture za uslugo dostalem 03.2005 r. Niestety z braku kasy nie dokonalem ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2007.1.31 2:1:32

Ochrona majątku przed bratem chcącym przepisać nieruchomości chorego ojca

Sprawa trudna!!!. Jeżeli ojciec swiadomie przepisze nieruchomości na Twojego brata (w formie darowizny jak sądzę) to nic nie zrobisz. Chyba, że jego choroba wyklucza świadome działania (trudno to ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2007.1.28 2:25:24

Unieważnienie aktów notarialnych - czy mieszkanie można stracić po latach

Od 5 lat toczy sie sprawa o uniewaznienie aktow notarialnych.Od 6 lat jestem wlascicielka mieszkania uzyskanego na mocy darowizny. Czy w świetle prawa akt ten nie nabiera pelnej mocy prawnej i nie mozna ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2007.1.26 21:47:3

Wartość mieszkania z darowizny przy sądowym spłaceniu części

Dostalam mieszkanie 6 lat temu ktore w akcie notarialnym (darowizna)jest oszacowane na 80 tys.Mieszkanie to zamierzam sprzedac za kwote mniej wiecej dwukrotna. Na mocy wyroku sadowego bede musiala splacic ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2007.1.26 21:24:59

Pełnomocnictwo do zakupu mieszkania i kredytu dla matki

Witam. Interesuje mnie taka sytuacja: Jestem za granicą, chcę żeby mama została moim pełnomocnikiem i kupiła w moim imieniu mieszkanie (na moje dane). Ponadto chcę aby w moim imieniu załatwiła ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2007.1.25 20:42:12

Warsztat samochodowy - odpowiedzialność za uszkodzenie pojazdu podczas naprawy

Mam pytanie odnośnie prawa w warsztatach samochodowych. Mianowicie oddałem samochód do wymiany łożyska w kole tylnim do pewnego większego serwisu samochodowego. Czas naprawy miał być około 4 godziny, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2007.1.24 23:4:12

Rekompensata za spadek obrotów przez prace budowlane przy sklepie

PRZED LOKALEM KTÓRY WYNAJMUJE WYKONYWANE SĄ OD KILKU MIESIĘCY PRACE BUDOWLANE . TEREN DUDOWY JEST ZAMKNIĘTY BARIERKAMI . TOWAR DONOSIMY RĘCZNIE ,OKOŁO 300M. OBROTY SPADŁY 80% Z POWODU TRUDNIEJSZEGO ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2007.1.24 20:13:28

Anulowanie gwarancji telefonu - odmowa naprawy przez operatora

Możesz (pomoże federacja konsumentów) oddać telefon do niezależnej ekspertyzy, ale jeśli prawdą jest, że w środku znajdują się np. opiłki - telefon był wykorzystywany w środowisku mocno zapylonym, ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2007.1.12 11:42:59

Wynajem mieszkania bez umowy - jak uregulować sytuację prawną po miesiącach

Najlepiej będzie jak najszybciej zameldujesz sie i podpiszesz ta umowe .Istnieje mozliwosc "opieki" nad mieszkaniem w czasie nieobecnosci lokatora.Umowy z data wsteczna niestety nie mozna podpisac ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2007.1.6 16:45:36

Wynajem pokoju bez umowy - odpowiedzialność za rachunki

Opiszę problem w wielkim skrócie. A więc wynajmowałem pokój w mieszkaniu 4 osobowym. Cena 250 zł + opłaty = gaz, prąd, woda , itepe. Na początkumiesiąca w którym się wprowadziliśmy przyszły ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.12.30 13:15:32

Kupno mieszkania z lokatorką i jej alkoholikiem synem

bardzo prosze o pomoc w podjeciu decyzji...otrzymalam propozycje zakupu mieszkania- mieszkanie w kamiennicy, dobra lokalizacja, rewelacyjna cena ..ale z lokatorem.Mieszka tam kobieta wiek ok.,60-70 lat, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.12.19 9:58:26

Kara za przedterminowe zerwanie umowy przy nagłym wyjeździe

Czy dalej trzeba placic karę za przedterminowe zerwanie umowy z winy usłogobiorcy czyli mojej? Rozumiem, ze podanie powodu jako nagły wyjazd z kraju ich nie interesuje. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.12.17 20:32:43

Nieodpłatna umowa najmu między ojcem a synem - czy jest możliwa

Witam Czy Wynajmujący możne zawrzeć z Najemcą (nieodpłatną - bez opłaty czynszu wynajmującemu), pisemną umowę najmu lokalu mieszkaniowego? Pragnę taką umowę (nieodpłatną) zawrzeć z moim ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.12.16 20:59:56

Odmowa przyjęcia karty płatniczej w restauracji - obowiązki sklepu

dlaczego? nie do konca rozumiem sytuacje. wyobrazmy sobie - nie mam ani grosza tylko karte, sprawdzam przed wejsciem czy jest nalepka - jest jem obiad chce zaplacic a tu obsluga informuje ze ma np. zepsuty ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2006.12.14 1:14:6

Kupno mieszkania z lokatorką i jej alkoholikiem synem

bardzo prosze o pomoc w podjeciu decyzji...otrzymalam propozycje zakupu mieszkania- mieszkanie w kamiennicy, dobra lokalizacja, rewelacyjna cena ..ale z lokatorem.Mieszka tam kobieta wiek ok.,60-70 lat, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2006.12.13 19:26:8

Przedawnienie kredytu - groźby prokuratury za wyłudzenie sprzętu

Jak zapłacić? Przecież już spłaciłam dawno ten kredyt. ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2006.12.12 19:23:36

2006.12.11 20:17:19

Niechciane publikacje wydawnictwa - faktury za niezamówione czasopisma

napisz do nich reklamację, ja tak zrobiłem i mam już spokój, ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2006.12.11 20:15:50

Masz inne pytanie do prawnika?