Prawo cywilne forum prawne - Strona 110
(6037 tematów na forum)
Reklamacja butów piłkarskich Nike - odmowa naprawy pękniętego szwu
Witam, pol roku temu kupilem buty pilkarskie NIKE VAPOR II, jako ze gram w klubie pilkarskim. Buty uzywane byly tylko i wylacznie na treningach i meczach, a wiec bezapelacyjnie wykorzystywane byly do celu ... Zobacz wątek2008.1.19 23:15:15
Brak części dokumentów samochodu przy zakupie w komisie
Mianowicie kupiłem w komisie auto które rzekomo było wystawione jako gotowe do rejestracji, wiedziałem że do rejestracji pojazdu potrzebne są dwie części dowodu rejestracyjnego (auto sprowadzone ... Zobacz wątek2008.1.17 14:16:45
Kupno dobrego i taniego mieszkania - ochrona przed oszustwem
Tak ja mam ten sam problem. Pozdrawiam ... Zobacz wątek2008.1.6 13:9:35
Przekazanie ziemi rolniczej bez uprawnień rolniczych
Mam następujący problem. Wójek mojej dziewczyny chce przekazac jej Ziemei rolniczą wraz z zabudowa. Teren okolo 2 Ha. Nie ma uprawnien rolniczych ani to przez pracowanie przez minimum 5 lat jako rolnik ... Zobacz wątek2008.1.5 14:32:22
Odpowiedzialność za upadek tynku z budynku po 3 latach
Sytuacja zaszła w budynku wybudowanym w 1998roku, Pani A. mieszkała w lokalu, który stanowił jej własność, tak samo jak cały budynek. 3 lata po oddaniu do użytku budynku pani A.,staruszka, gdy ... Zobacz wątek2008.1.3 20:7:1
Premia z książeczki mieszkaniowej przy zakupie 50% mieszkania
Durna Pipo przeciez nie o to chodzi co mozesz zrobic przed kupnem tylko po kupnie - naucz sie czytac a pozneij sie wypowiadaj co Ty i Twoj narzeczyony zrobiliscie... Ja wlasnie sie dowiedzialem ze nie ... Zobacz wątek2008.1.2 12:57:4
Odpowiedzialność rodziców za szkody wyrządzone przez nastoletniego
Czy rodzic ponosi jakies konsekwencje prawne jesli wypusci dziecko z domu na noc (np. impreza) a owe dziecko dozna jakis szkod fizycznych lub materialnych (napad, kradzież)? Nie pytam oczywiscie o przypadek ... Zobacz wątek2007.12.29 23:4:18
Przedawnienie roszczenia wobec uczelni za niezapłacone czesne
Witam serdecznie - proszę o poradę prawną Jaki jest termin umorzenia roszczenia względem uczelni wyższej WSHE w ŁOdzi ponieważ zrezygnowałąm z tejże uczelni 15 października 2005 roku i do tego ... Zobacz wątek2007.12.28 13:5:43
Umowa cywilno-prawna firmy z osobą prywatną bez podpisu
można pamiętaj tylko, że zawarcie umowy to jedno a dochodzenie roszczeń to zupełnie inna sprawa. zarówno kodeks cywilny jak i kodeks postępowania cywilnego a także inne ustawy i akty prawne regulują ... Zobacz wątek2007.12.24 14:4:29
Idea zerwała umowę za długi - firma windykacyjna grozi sądem
Proszę spłacać zadłużenie w ratach.Wierzyciel nie może odmówić przyjęcia świadczenia częściowego jeśli dłużnika nie stać na spłatę całego zadłużenia.Żadne to wyłudzenie że kogoś ... Zobacz wątek2007.12.23 16:0:6
Przedawnienie długu kredytowego - możliwość anulowania odsetek
Jak mineło 3 lata od ostatniej wpłaty moga Cię cmoknąć a jak dostaniesz list na którym będzie coś w stylu zastraszania bo oni tak potrafia to napisz im że ich pozwiesz do sądu a oni napiszą ... Zobacz wątek2007.12.9 21:7:38
Kredyt w polskim banku na dom w UK dla Polaka
Witam od 3 ch lat pracuje w UK i mam pytanie czy jest mozliwosc wziecia w Polskim banku kredytu na dom w UK ? Lub innym kraju ? Jezeli tak to jakie papiery trzeba przedstawic... i gdzie sie udac? Dziekuje ... Zobacz wątek2007.12.9 2:26:12
Przedawnienie długów kredytowych po latach - działania firm windykacyjnych
czy mozna wiedziec skad to wiesz? ... Zobacz wątek2007.12.8 22:38:57
Oszustwo na Allegro - dochodzenie roszczeń od sprzedawcy
Zglos to na policje oraz do Allegro. Sprawdz rowniez czy nie ma innych oszukanych przez tego samego Allegrowicza. Ja rowniez zostalem oszukany na ok. 270 zl i dzieki temu, ze zlozylem sprawe na policje, ... Zobacz wątek2007.12.5 17:34:36
Szkoda w płocie po kolizji - dochodzenie odszkodowania
Oczywiście, że jeśli ona jest (a na pewno jest) ubezpieczona od skutków takich zdarzeń (to jest ubezpieczenie od odpowiedzialności cywilnej), to ubezpieczyciel wypłaci ci równowartość szkody. ... Zobacz wątek2007.12.5 14:55:52
Przedawnienie kredytów - terminy i procedury
Witam! Postaram się przedstawić sprawę w miarę jasno, tzn chodzi mi o przedawnienie zaciągniętych kredytów. 1.Z forum wyczytałam że przedawnienie liczy się po 3 latach, jednak nie wiem od którego ... Zobacz wątek2007.11.30 19:42:41
Przedawnienie kredytów - terminy i procedury
Witam! Postaram się przedstawić sprawę w miarę jasno, tzn chodzi mi o przedawnienie zaciągniętych kredytów. 1.Z forum wyczytałam że przedawnienie liczy się po 3 latach, jednak nie wiem od którego ... Zobacz wątek2007.11.30 19:34:3
Rozwiązanie umowy telekomunikacyjnej przed czasem z winy usługodawcy
Witam Mam nastepujacy problem: Podpisana umowa o swiadczenie uslug telekomunikacyjnych na okres 12 miesiecy (zostalo jeszcze 7mc). Umowa podpisana jest z lokalnym dostawca internetu - w zwiazku z podpisaniem ... Zobacz wątek2007.11.30 19:1:9
Prawo pierwokupu lokalu użytkowego wynajmowanego od spółdzielni
Nie nakłonisz. Dlaczego niby spółdzielnia miałaby sprzedać Tobie lokal poniżej ceny rynkowej. ... Zobacz wątek2007.11.24 0:19:43
Usunięcie lokatora po wyroku o zmianie służebności na rentę
Witam Właśnie uprawomocnił się wyrok w sprawie rozwiązania służebności i zamiany służebności mieszkania na rentę , w lokalu który należy do mnie, a zamieszkuje emerytka która dopuszcza sie ... Zobacz wątek2007.11.23 22:54:32
Eksmisja dzikiego lokatora z mieszkania - sposoby prawne
W 2003 roku kupiłem mieszkanie na aukcji. Mieszkanie należało do osoby która narobiła dużo przekrętów i musiała zwrócić pieniądze wierzycielom. W 2006 zapadł wyrok eksmisyjny. Dopiero w 2007 ... Zobacz wątek2007.11.21 22:31:15
Sposób naliczania odsetek za zwłokę - miesięczne czy dzienne
mam pytanie jak nalicza się odsetki za zwłokę? jak za miesiąc i za każdy dzień zwłoki ? ... Zobacz wątek2007.11.16 6:55:35
Obniżenie czynszu za brak ogrzewania i gazu w mieszkaniu
Witam. Mam problem i proszę o poradę. Wynajmuję mieszkanie w kamienicy, w której jest właściciel. Płacę 400 zł. czynszu za 2 pokoje, kuchnię i malutką łazienkę. Zanim się wprowadziłam miałam ... Zobacz wątek2007.11.15 0:32:27
Rozwiązanie umowy za 2 zł na nieistniejącą firmę
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, firma już nie istniała kiedy podpisałeś umowę na serwery? Jeśli tak było to dopuściłeś się oszustwa i konsekwencje mogą być całkiem poważne a zapłacić ... Zobacz wątek2007.11.13 9:11:35
Rozwiązanie umowy dzierżawy zawartej przez poprzedniego właściciela
Zwracam się z prośbą o poradę . Dwa lata temu kupiłem na licytacj sądowo komorniczej ,działkę rolną. Przysądzenie własności uprawomocniło się , zostałem wpisany do księgi wieczystej. W ... Zobacz wątek2007.11.12 19:2:17
Podwójny odbiór sprzętu z serwisu - bezpodstawne wzbogacenie
Nieuczciwość nigdy nie popłaca... ... Zobacz wątek2007.11.11 9:31:3
Nierzetelność firmy budowlanej - dochodzenie zadatku
Droga Pani Katarzyno! Zajmuję się takimi sprawami codziennie i mogę Pani pomóc. Oczekuję kontaktu na moją skrzynkę gewelina1@go2.pl Przedstawię Pani cały scenariusz po kolei , co należy zrobić ... Zobacz wątek2007.11.9 19:58:45
Wyrzucenie współlokatorów przez głównego najemcę
Polskie prawo cywilne przewiduje umowe ustna jako roznowazna umowie pisemnej. o ile nie zostalo to ustalone inaczej, przyslyguje twoim lokatorom miesieczny okres wypowiedzenia. jezeli jednak wypowiadasz ... Zobacz wątek2007.11.9 1:5:2
Procedura darowizny domu i działki przez dziadka
Witam mam takie pytanie dziadek chcialby darowac mi dom i dzialke babcia zmarla rok temu maja 2 dzieci tzn mojego tate i corke. I tutaj pytanie: co musi zrobic, czy wystarczy isc do notariusza i przepisac ... Zobacz wątek2007.11.8 12:31:12
Nabycie własności przez zasiedzenie po 20 latach użytkowania
Zaktualizowałem informacje i teraz pytanie brzmi: Pytam w imieniu mojej mamy. Ponad 30 lat temu miała miejsce wizyta u notariusza w celu podpisania aktu własności działki i nieruchomości przez moją ... Zobacz wątek2007.11.7 17:50:7
Nowy przepis prawny - pytanie o zastosowanie
Chyba tak jest, ale naprawdę ciężko się połapać w tym wszystkim. ... Zobacz wątek2007.11.5 22:35:38
Remont domu ojca bez jego zgody - prawa dzieci do nieruchomości
dziekowac ze sie go ma.... ... Zobacz wątek2007.11.5 0:46:37
Odszkodowanie za zakażenie dziecka w szpitalu bakterią
Witam! Mój syn został zarażony w szpitalu groźną bakterią pałeczki ropy błękitnej jak był operowany mając wtedy 2 miesiace. Teraz ma 2,5 roku. Czy mam możliwość ubiegać się o odszkodowanie ... Zobacz wątek2007.11.4 11:1:59
Witam! Mój syn został zarażony w szpitalu groźną bakterią pałeczki ropy błękitnej jak był operowany mając wtedy 2 miesiace. Teraz ma 2,5 roku. Czy mam możliwość ubiegać się o odszkodowanie ... Zobacz wątek2007.11.4 10:57:13
Witam! Mój syn został zarażony w szpitalu groźną bakterią pałeczki ropy błękitnej jak był operowany mając wtedy 2 miesiace. Teraz ma 2,5 roku. Czy mam możliwość ubiegać się o odszkodowanie ... Zobacz wątek2007.11.4 10:56:36
Witam! Mój syn został zarażony w szpitalu groźną bakterią pałeczki ropy błękitnej jak był operowany mając wtedy 2 miesiace. Teraz ma 2,5 roku. Czy mam możliwość ubiegać się o odszkodowanie ... Zobacz wątek2007.11.4 10:45:42
Ochrona praw do części ogrodu przy sądowym podziale nieruchomości
PROBLEM: Sprawa dotyczy wlasnosci w domu jednorodzinnym zamieszkiwanym przez 2 rodziny.Rodzina1 mieszka na dole (60% powierzchni), natomiast Rodzina2 mieszka na gorze (40% powierzchni).Rodzina1 to bogata ... Zobacz wątek2007.11.2 18:6:49
Przedawnienie długów prywatnych szkół i windykacja
witam mam następującą sytuacje jestem dłużnikiem prywatnych szkół... jak to sie ma do pisemek wysyłanych przez firme windykacyjną??? jeden dług mam juz od 2 lat a drugi od pół roku czy takie ... Zobacz wątek2007.11.2 12:31:0
Darowizna domu otrzymanego w spadku - opodatkowanie
Witam wszystkich Mam pytanie, czy mogę przekazać synowi w akcie darowizny dom, który otrzymałem w spadku 2 lata temu i czy będzie on musiał zapłacić podatek od darowizny. Wiem, że jeżeli chodzi ... Zobacz wątek2007.10.30 12:59:19
Prawo do samochodu po śmierci współwłaściciela bez testamentu
W tej sytuacji ustawowo dziedziczą spadkobiercy Pani koleżanki ponieważ samochód wchodzi w skład majątku. ... Zobacz wątek2007.10.18 13:14:39
Przeniesienie udziałów w pojeździe - najkorzystniejsza forma umowy
Właścicielami pojazdu są trzy osoby A-47,5%, B-47,5%, C-5%. Skutkiem podpisania umów (tu poproszę o pomoc) ma być własność pojazdu przez osoby A-47,5%, D-47,5%, E-5%. Wydaje mi się, że najkorzystniejsze ... Zobacz wątek2007.10.17 22:28:29
Jak usunąć lokatora z mieszkania wynajmowanego ustnie?
hello anna you remember me,isearch you evry years chabion2000@yahoo.fr kissssssssssssss ... Zobacz wątek2007.10.16 23:13:40
Przeniesienie mieszkania i kredytu na dzieci - cesja umowy
nie przepisujcie mieszkania bo po przepisaniu dzieci będą miały was w d..... ... Zobacz wątek2007.10.16 14:57:6
Wykup mieszkania komunalnego - wymeldowanie poprzedniego najemcy
zostało kupione mieszkanie komunalne za tzw odstępne i okazało sie po fakcie że facet nie chce się wymeldować, nie figuruje w dokumentach administracji ale ciągle w urzedzie miasta figuruje jako ... Zobacz wątek2007.10.12 15:6:58
Akt notarialny przy zakupie działki rekreacyjnej pracowniczej
Czy przy zakupie pracowniczej działki rekreacyjnej ( tzw. pracownicze ogródki działkowe) konieczny jest akt notarialny? ... Zobacz wątek2007.10.9 20:56:41
Umowa notarialna przy zakupie działki rekreacyjnej pracowniczej
Czy do przeniesienia własności pracowniczej działki rekreacyjnej (tzw.pracownicze ogródki działkowe) potrzebna jest umowa notarialna? ... Zobacz wątek2007.10.9 20:47:33
Najem mieszkania na czarno - prawa najemców studentów
a postraszyć właściciela zgłoszeniem do urzędu skarbowwego nielegalnego najmu ... Zobacz wątek2007.10.3 8:32:6
Wypowiedzenie najmu mieszkania z dniowym wyprzedzeniem
Witam Wynajmuje mieszkanie od pana X (od marca 2005), umowę podpisaliśmy na początku 2006 roku. Problem tkwi w tym, że w zeszły wtorek przyszedł i powiedział że znalazł kogoś na nasze miejsce ... Zobacz wątek2007.9.29 19:14:59
Kara za zerwanie umowy z Idea - spłata w ratach
mam problem dzis dostałam papiery z sądu że mam do zapłacenia prawie 1800 zł za dwa aparaty i koszty sądowe nie wiem co mam robic nie mam takich pieniędzy wychowuje sama dwoje dzieci i nie przekonałam ... Zobacz wątek2007.9.28 16:3:33
Błąd w przelewie - PKO zamiast Pekao przy poprawnym koncie
Anna: jedź na wakacje :D ... Zobacz wątek2007.9.27 19:52:24
Masz inne pytanie do prawnika?